Tošek

XXX.XXX.96.95
Dobrý den chci se zeptat
Koupil jsem si kobylu a chytla průjem půl roku nic nebylo až teď kdy jsem před měsícem začal dával slunečnicový olej známí mi říkali že by to mohlo být z toho oleje jestli není přeolejovaná tak jsem ji na týden dal do jiné ohrady kde měla přístup jenom k senu a vodě. 14 dni byl klid a teď zase začal hodně jsem četl že na to pomáhá česnek
Známí mi říkali že nemám panikařit s vet.
Tak bych se chtěl zeptat co dělat jinak
Upřímně doufám, že je to vtip, pokud náhodou ne, tak silný průjem může být i život ohrožující stav...
No, každopádně jakékoli změny v krmné dávce musejí být postupné, u oleje se uvádí jako rozumná dávka max 200 ml denně (u těžce pracujících koní i o něco víc), a přidává se několik týdnů, postupně a po lžičkách.
Česnek do ní rozhodně necpat, první pomoc při průjmu je dieta - seno, voda, podávat prebiotika a probiotika. Pokud se to nejlepší v řádu dní nebo je průjem krvavý/ úplně vodnatý, je to na veterináře a ideálně co nejdřív.
Mimo ten olej by to chtělo zamyslet se i nad odčervením (kdy naposledy, jaký preparát, případně odčervit znova něčím široko spektrálním - ne česnekem!), a celkovým managementem koně.
Průjem je jakého charakteru? Prostě hodně častá a neformovaná defekace - takový kravěnec a ne kobližky? Nebo právě až vodnaté, případně hlen či krev? Nebo je na začátku koblížek a potom na konci voda?
Ono je potřeba pozorovat a rozlišovat. I tomu veterináři hodně pomůže když se stav opravdu popíše, nemusí se tolik doptávat.
A samo že průjem je známka nemoci. Něco je špatně a to celkem vážně. Kůň je o hodně citlivější zvíře než např. kráva, prase, pes. Každou změnu ve žrádle je potřeba zavádět pomalu a postupně. Olej je doplněk krmiva, když je potřeba jít nahoru se svaly na výkon - to je nyní s průjmem stav přesně naopak. Určitě je potřeba dávat pozor i na jarní rozpásání na trávě. To zelené bývá zpočátku projímavé, ale měl by to být tak ten kravěnec, ne řidší.
Jinak přesně jak píše Slon. Příčin může být více. A jestli je potřeba se doptávat na netu na takovouto záležitost - je nutné hodně okolo držení koní dostudovat!
A vřele doporučuji veterináře zavolat! S průjmem kůň opravdu může pojít celkem rychle. (to pak ta tisícovka za veta v kapse nezahřeje, když je nutné platit kafilerii)
Takhle úplně bez znalosti vaší kobyly a prostředí vám nikdo neřekne. Teď právě je období první trávy a po tom má průjem hodně koní. Mě se nejvíc osvědčilo nechat koním přístup k senu a na tuhle silnou trávu je pouštět jen omezeně. Koně patří na stařinu, krásná zelená mladá nízká tráva na které se běžně pasou koně je spíš vhodná pro krávy.