Šárka.m.

XXX.XXX.19.66
Zdravím, chtěla bych se zeptat jak postupujete při začlenění nového koně do stáda, po jak dlouhé době s ním začínáte pracovat v kruhovce ( na jízdárně ) a kdy jedete poprvé do terénu? Ptám se z hlediska koňské psychiky jestli je dobré nechat ho než si vyřídí svou pozici ve stádě a uklidní se nebo má kůň trénink i přes to, že je ještě stádo rozbouřené.
Chodíte třeba jen na krátké procházky na ruce aby se kůň uklidnil nebo je lepší jej nechat ve výběhu vyřídit spory ?
děkuji za odpověď
Koně považujte za perfektně přiježděného, momentálně každý den práce.
Děkuji za odpovědi
Neřešila jsem velké stádo, ale menší skupinu. Můj kůň přišel jako nováček k dalším dvěma. Souviselo to se stěhováním do nové stáje.
První den přijel odpoledne, to jsem ho pojezdila ještě ve staré stáji a jen se seznámil s prostředím.
Druhý den šel poprvé ven, to jsem jen lonžovala.
Další den jsem ho pak vzala na krokovku do lesa a místy ho nechala zaklusat, ale jen aby se rozkoukal.
Pak jsem další den ještě jen vylonžovala.
Od dalšího dne uz měl normálně program a každý den práci. Byl trošku pocuchanej a nervózní, ale během týdne si to vyřešili a od té doby všechno v pořádku, i když teď už chodí jen 2 ven, protože třetí se nám odstěhoval.
Kdyz jsme se naposledy stehovaly (z velkeho stada do mensi skupiny kobyl, vsechno pastevko, nikoliv rezim sportovni staje), tak v den prijezdu sla do do stada, druhy den jsem lehce popracovala na hale (hlavne v kroku, v klusu, veci, ktere zna a umi), pak mela 2 dny pauzu (kvuli me praci) a pak uz jsme najely na normalni rezim, ven jsme zacaly chodit az se udelalo hezke pocasi a tereny zacaly byt sjizdne. Mezitim se nam ve stade nektere kolegyne vymenily, ale zadna z kobyl to nijak neresila.
Kobylu mam ale 24/7 venku na pastvine nekolik let, co ji mam, a jde ji to jen k duhu, rozhodne neni psychicky vykolejena z novych koni ve stade, pripadne pri zacleneni do jineho stada (samozrejme za predpokladu, ze ve stade neni sikanator, nejsou boje o zdroje atd., ale tim, ze mam stesti na super ustajeni, tak jen koukam, jak kun cim dal vic kvete).
Když je zvyklý pracovat,tak normálně ,jako dosud.
Jízdárna je všude stejná,max. bude víc koukat ,ale je li "perfektně přiježděný" ,neměl by být zásadní problém.
Když byste šli ven,tak max. budete limitovaní neznalostí okolních cest a terénu.
Myslím,že je pro koně lepší mu ,aspoň pro začátek ,zachovat stereotyp na který byl zvyklý.
Zařazovat do stáda se může ve volném čase