Zdravím. Moje kobyla čt (13 let) je velice vázaná na kobylu ČMB (15 let). Nechci je od sebe odtrhávat, ale má kobyla má problém, když ji odvádíme z výběhu, kde je kobyla ČMB. Jde vidět, že je pro ni odchod z výběhu bez ní stresující a když ji vedu, chce se furt otáčet. Nevíte jak ji uklidnit, aby z toho nebyla tak nervní?
Foto kobyly čt na upoutání
Měla jsem úplně stejný problém. Kobylka 5 let fixovaná na stádu (tři koníci). Začínala jsem velmi pomalu a docela dlouho nám to trvalo :)
Zpočátku jsem se mi podařilo přehradit výběh - oddělit ji od stáda, ale tak, že na sebe koně neustále viděli.
Vedla jsem ji samotnou na vodíku až tam, kde zůstávala klidná. Pomalu jsem vzdálenost od stáda prodlužovala, až se mi podařilo ji v klidu odvést na druhou stranu výběhu, kde jsem ji po čase mohla třeba i vyčistit. Koníci na sebe neustále viděli, takže byl klid.
Po čase nebyl problém vodit kobylku po výběhu bez přehrazením a doprovodu malého stáda.
Pak jsem ji pomalu začala vodit ven. Zase úplně stejná taktika - velice blízko výběhu, dokud je klidná, dokud se cítí v pohodě. Pomalu prodlužovat. A pořád dokola a dokola.
Zkráceně - krůček po krůčku jsem ji takto učila si od stádečka odvyknout. Třeba Vám někdo poradí lépe :D my dvě to ale zvládly takhle.
Hodně zdaru :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Téměř pro každého koně je samota stresující. Je to přirozená reakce, kdy se kůň, bez ochrany stáda (množství) vystavuje riziku ulovení šelmou. Naopak pokud se kůň v samotě nestresuje, je to nepřirozená reakce.
Někteří koně se na situaci habituují, tj. časem jejich stresová reakce díky opakování stresoru poklesne natolik, že to již na nich není poznat a nebo se skutečně nestresují. A toho docílíte klidným rutinním opakováním procesu - a nebo přesvědčením koně o tom, že jste pro něj stejně hodnotný parťák, jako jeho koňský kámoš. A pro některé koně je samota bez koní takový zásah do pohody, že se s ním nikdy nevyrovnají a budou stresovat vždy.
Pokud není její chování nebezpečné, obtěžující (vám nebo jí nebo okolí), pak si ho nevšímejte. Můžete jí odchod od koní zpříjemnit třeba připraveným kyblíčkem ve stáji nebo na úvazišti (nebo kam ji vedete).
Pokud je její chování nebezpečné a nebo se stupňuje tak, že by nebezpečným mohlo v budoucnu být, rozhodně je třeba podniknout kroky k tomu, aby pro ni odchod od koní byl příjemnější (kyblíček, pasení, drbání, nácvik, minimalizace dalších stresových faktorů - např. chodit pořád stejnou cestou) a naopak zabránit stupňování bezohledného chování koně (zapracovat na respektu při vodění, zachování osobního prostoru, pozornosti, zařadit po cestě nějaká cvičení na soustředění apod.).
Super. Děkujeme. Budeme zkoušet každý den, nebo spíše obden. Když kobylu vedu po mé pravé ruce, vždy mi jakoby zkříží cestu a udělá kolečko tak, aby se podívala za sebe. Ze začátku jen chodí, později, když už je kobyla ČMB za svahem a nevidí na ni, začíná na ten kruh naklusávat. Když u jí však přivedu do dvoru a k uvazišti, je v klidu. Zkusíme to opakovat a uvidíme. Zase ji nechci pro klidný odchod uplácet pamlsky. Zkusím dát pamlsek, jakmile dojdem pod svah, kde koně nejsou, pamlsek když vyjdeme z výběhu apod. Co myslíte?