Kiri123

XXX.XXX.142.18
Zdravím, jezdím jednoho kladrubského koně. Je to téměř 6ti lety valach. A máme problémy na jízdárně. Na vyjížďce je to hodný kůň, občas si ve cvalu vyhodí, lekne se ale to je normální.. Ale jak se jde na jízdárnu, tak se tam hrozně vzteká a nedá se s ním vůbec pracovat. Prvně jsem myslela, že má nějaký zdravotní problém, ale když s ním člověk z jízdárny jede na vyjížďku tak je zase v pohodě.. Takže nějaké tipy, jak mu práci na jízdárně zpříjemnit aby ho to bavilo ? Chodíme i ze země ale to ho také baví jen chvíli, a pak už má dost :/ Jednu dobu byl hodný, bavilo ho to i rad skákal, dělal kavaletovou práci a pak ho to přestalo bavit a tyto období se mu střídají
neverend

XXX.XXX.213.247
Poradit Vám nemohu co dělat aby ho to bavilo,ale o jednu zkušenost se poděli mohu.Máme ve stáji také takového koně a zkrátka jízdárna ho nebaví.Majitelka utratila celkem dost peněz za různé trenéry a v podstatě ty výdaje nic moc nepřinesli.Nakonec to dopadlo tak,že kůň se naučil "odtrpět" si chvíli na jízdárně s vidinou následné vyjížďky ven.🙂 Vlastně časem to jeho majitelka vdala a na jízdárnu už nechodí.Žádné sportovní ambice stejně nemá a v terénu je kůň v pohodě.Čili u Vás samozřejmě nikdo nemůže vědět jestli by zkušený člověk něco nesvedl,ale zaručená rada asi neexistuje.Já taky nesnáším pistáciovou zmrzlinu a za to vanilkovou miluji.🙂 Nikdo mě nikdy asi tu pistáciovou milovat nenaučí.😀
No, je to mladý kůň a vzhledem k tomu všemu, co píšete (skoky, kavaletová práce, práce ze země) může být klidně přetažený a znechucený
Co mu dát aspoň 2-3 měsíce úplně pokoj od jízdárny a lonžování a jiné práce byť ze země a jezdit na vyjížďky a případně dělat nějaké základní přiježdění v terénu?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nebaví ho to, má to spojené s nudou a drilem. Zatím se "vzteká", za chvíli to začne brát tryskem k východu s vyhazováním a to už na tu jízdárnu sama nebudete chtít :) Teda vlastně asi ne, je to kladrubák a ti jsou asi poměrně shovívaví.
Jak navyknout koně na jízdárnu? Přijít, vyčistit, nacajkovat, jít na jízdárnu a dát 5 minut něco, co víte, že zvládne bez protestů - obejít jedno kolečko, změnit směr, obejít druhé kolečko, naklusat na 20 metrů, zastavit, pochválit, odvést do stáje, odcajkovat, nakrmit a pustit zpátky do výběhu. Pokud nedá ani to, tak ho na jízdárnu vůbec nebrat a po těch pár měsících začít na ruce, chtít málo, brzo skončit, hodně pochválit a pomalu stupňovat požadavky.
Co znám kladrubáky, tak jsou sice hodní, ale nebojí se dát najevo, když něco nechtějí dělat nebo je jim to nepříjemné. Nemá smysl se pak s nimi prát a snažit se je k tomu dotlačit - což byste v situaci, kdy se kůň vzteká (předpokládám, že třeba odmítá pohyb vpřed, kouká, kde co lítá, couvá, ignoruje holeň) teoreticky měla. Mnohem lepší je přelstít je ve smyslu: Ano, já po tobě opravdu chci jen tohle. Nádherně jsi naklusal a vytáhl otěž. To je vše, jdeme domů. Příští týden si (po vykrokování venku) překlušeš třikrát kavalety a budeš hrdina.
Pokud můžete okrokovat, oklusat venku tak není důvod na jízdárně trávit víc než 15-20 minut 2x týdně. Přijedete na zahřátém koni, uděláte si, co potřebujete, v nejlepším skončíte - to je důležité, seskočíte, okrokujete procházkou na ruce s pasením.
Dala bych na čas uplnou pauzu od jízdárny. Pak začala tím, že tam koně dovedu/dojedu, dám spoustu pamlsků, pochválím a zase odejdu. Ať si jízdárnu začne spojovat s něčím příjemným
Postupně přidávám třeba jen jedno kolečko, zase spousta pochvaly, pamlsků a domů.
Tohle není až tak o jezdeckém umu, ale o schopnosti zvládnout svojí psychiku a vydržet nechtít po koni příliš.
Postupně přidávat, ale nikdy nepřesahnout 20 minut, to je zbytečné, veškeré uvolňování a krokování se dá dělat venku.
A mezitím klidně po troškách přiježďovat na vyjížďkách. Tuhle kolečko, támhle dovnitř plec, ustupování na holeň, obraty... venku se dá udělat spousta práce.
Pokud vyloučíme zdravotní problém, je to hodně o jezdeckém umu a psychice jezdce. Baví ta jízdárna tebe? Máš v hlavě spoustu cviků, které ten den budeš dělat a nebo prostě chvilku klušeš dokola a pak chvilku cváláš, protože se to tak dělá? Protože jestli nevidíš v jízdárně smysl ty, koně to také nemůže bavit. Nedokážu říct, jestli jsem někdy viděla koně, který by neměl rád jízdárnu. Pod zadkem jsem žádného takového neměla. Ale viděla jsem dost jezdců, kteří na jízdárně nudně jezdili.
A pak samozřejmě záleží na tom, jak jezdíš. V naší stáji se na jednom koni střídáme tři. Pod dvěma jezdkyněmi je kůň na jízdárně spíš tlačivý a nejezditelný bez bičíku. Dalo by se říct, že ho to nebaví. Jenže pode mnou chodí velmi ochotně a ještě druhý den prý zůstává uvolněný (prý poznají, když jsem na něm den předem seděla :) ). Přitom jsem vlastně o hodně horší jezdec ony. Jenže chci jednoduché věci jednoduchým způsobem, nikdy nežádám něco, co nemůže splnit a netrestám, když nechápe (je to ochotný koníček, takže vždycky nejdřív přemýšlím, jestli chyba nebyla v mé pobídce). A taky hodně a nadšeně chválím. On ten kůň samozřejmě pozná, když mám radost a je taky rád :)