Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.8.2020 20:35
manitschka

XXX.XXX.10.233

Pekny vecer, rada bych se zeptala, zda jste se s necim podobnym setkali a co by mohlo byt pricinou.
Vratila jsem se po tydnu z dovci a valach me privital zvlastnimi bebicky v nozdrach. Foto prikladam. V nozdre leve, kde bebi vypada jako kolecko s dolikem uprostred se leze objevila asi pred dvema mesici, moc jsem si tim hlavu nelamala, vycistila jsem betadinou a mazla novikovem, zasusilo se a ztratilo. Dnes jsem ale objevila toto, jeste jednu stejnou ma v te same nozdre hloubeji, a v prave nozdre lezi takovou, jaka byla puvodne v leve. Ocistila jsem opet betadinou, napatlala novikovem. Nicmene se mi nelibi, ze se to objevilo znovu.
Potkali jste se nekdo s necim podobnym? Jako odrenina mi to neprijde, nejaky nedostatek neceho, alergicka reakce na kvetenu jakousi? Valach A1/1, 17 let, v rezimu box/pastvina, domu jde na noc kdyz chce, nekdy denne, nekdy ob dva az tri. Zmena v krmeni za posledni mesice nebyla, krome pastvy, sena a mrkve dostava cely oves, lnene seminko a hrst sladaku na zamichani doplnku. Jedine, co me jeste napada, je souvislost se stitnou zlazou, cca pred mesicem jsem resila zjeveni boule za zuchvami zespodu krku, vet mi rekla, ze je to zvetsena stitna zlaza, pry pomerne bezne, jedine co muzu, je poridit mineralku s vyssim obsahem jodu. Muze to mit souvislost?
Zadne dalsi kozni problemy kun nema, pouze placaty sarkoid na brisku vedle sulina, beze zmen uz cca 10 let.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.8.2020 21:23

Vypadá to , jako bakteriální infekce..prostě koníka bodla nějaká muška, moucha hovnolezka, komárek, hovádko a on si to potom otíral-drbal, protože ho to svědilo až se mu do toho dostala "špína" a místo se vlivem procesů infekce takto vyvrbilo (vlhko, teplo..) určitě se to dá zahojit vhodným ošetřením, pokud máte dobrou zkušenost s dosavadní léčbou z minula nebo bych zkusila framykoin....pokud už je tam žlutá krustička.

5.8.2020 07:23
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Na kůži se ukazuje kde co. Může to být jen něco od hmyzáků, stejně jako první projev už vážnějších onemocnění.
Já bych jako první pomoc zatřela genciánkou (fialová vodička z lékárny - genciánová violeť) a pokud by se nelepšilo max do 10 dnů, už bych volala veta a nabrat krve co se kde kazí. Přeci jen 17 let už je začátek stáří a také už má sarkoidy a k tomu ta příhoda se štítnou žlázou. Jo a také se mi vždy osvědčilo jako výrazná první pomoc nasadit vit. C ve vyšší dávce.

5.8.2020 08:00

Pipilota napsal(a):
Na kůži se ukazuje kde co. Může to být jen něco od hmyzáků, stejně jako první projev už vážnějších onemocnění.
Já bych jako první pomoc zatřela genciánkou (fialová vodička z lékárny - genciánová violeť) a pokud by se nelepšilo max do 10 dnů, už bych volala veta a nabrat krve co se kde kazí. Přeci jen 17 let už je začátek stáří a také už má sarkoidy a k tomu ta příhoda se štítnou žlázou. Jo a také se mi vždy osvědčilo jako výrazná první pomoc nasadit vit. C ve vyšší dávce.

Jste mě inspirovala. Takové léze se dělají i při Cushingu.

5.8.2020 09:55
manitschka

XXX.XXX.75.117

Holky diky moc za tipy, myslite, ze ta gencianka lepsi nez novikov? Mi to prijde vcelku podobny.. Cecko dostava, sarkoid ma uz deset let urcite, jen ten jeden, stav nemenny. Problemy dalsi zadny, veselej, grosatej, kulatej az moc. :-) Tak snad to neni nic vaznyho...

5.8.2020 15:27

manitschka napsal(a):
Holky diky moc za tipy, myslite, ze ta gencianka lepsi nez novikov? Mi to prijde vcelku podobny.. Cecko dostava, sarkoid ma uz deset let urcite, jen ten jeden, stav nemenny. Problemy dalsi zadny, veselej, grosatej, kulatej az moc. :-) Tak snad to neni nic vaznyho...

Je to vcelku jedno. Barevná budete od obojího.

5.8.2020 16:27
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je to vcelku jedno. Barevná budete od obojího.

Tak nějak...
já dávám zelenou na rány na kůži, fialovou na sliznice (genciánou se dříve popisovali novorozenci, aby nedošlo k záměně a také se jí natíraly popraskané bradavky kojících žen - z toho vychází, že je malá a dočasná dávka bezpečná - tak proto na citlivá místa)

5.8.2020 16:34
Pipilota

XXX.XXX.46.93

manitschka napsal(a):

No ono to kulatý až moc - ukládání tuku do polštářů - už může být projev cushingu.

Jestli se to brzo nezhojí, vážně bych ty krve neodkládala - zkušený vet dokáže odhadnout kterým směrem se vydat.

A jestli zatím nemá sůl s jódem, tak koupit v běžném obchodě jodidovanou kuchyňskou sůl a nasypat do hodně širokého kyblíku, koník si sám lízne (z počátku hlídat, aby do rána nedal 1 kg). Pokud ho nebude zajímat, tak posolit baštu v kyblíčku. Lepší než nic. A samo že kamennou co měl do teď mu schovat, aby jí nedával přednost.

5.8.2020 21:04

...solím v létě do kyblíčku a kostku normálně nechávám v držáku na boxe....ta kostka už je tam cca 3 roky a je poloviční, koníkovi jí čistím + čistím držák a otáčím, aby ji měl pravidelně olízanou a nerozpadla se....
Cushing- jak koník líná? rostou mu dlouhé chlupy? fakt dlouhé...mimo jiné to ukládání tuku je atipické a koně předevšín ztrácí svalovou hmotu...

5.8.2020 22:34
manitschka

XXX.XXX.10.233

Sul do kyblicku je super, diky, to me nejak vubec nenapadlo, obyc sul ma v boxe, nejaky tip na mineralku s vyssim obsahem jodu? Nasla jsem akorat Nordickelp od Dromy, tu mam objednanou.
Jinak lina uplne normalne, nasvaleny a tlusty je myslim odpovidajicim zpusobem pro rekreacniho smetaka na relativne bohate pastve..mam ho 14 let, nepozoruju nic vymykajiciho se standardu krome tech nosnich bebiku, a samozrejme te stitne zlazy. No ale na krvich se asi radsi domluvim tak ci tak, at ma dusicka pokoj..

Přidejte reakci

Přidat smajlík