Dessie

XXX.XXX.48.110
Ahoj mám takový dotaz. Máme doma pony klisnu, kvh cca 80 cm. A začali ji být vidět poměrně dost žebra a kosti na zadnici. Bříško hubené nemá pořád dost kulaté. Jsou jí 4 roky.
Krmíme jí senem. Ráno 2kg a večer 2kg na doporučení naší známé také koňařky. Má to takhle několik dnů, tak jsme ji začali i přes odpoledne pouštět se pást na trávu, ale nezabírá to. Zatím jsme nevolali veterináře. Nevíte prosím čím to může být?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vy dáváte koni 4kg sena denně a divíte se, že hubne? To jako myslíte opravdu vážně???
četli jste výšku poníka? Tam se mi zdá 4 kg sena ok. Pokud ho tedy žere poník sám. Zuby jsou ok? Odčervený je? Má nějakou práci, nebo je celý den jenom ve výběhu? Je sám, nebo s dalšími koňmi? jak s nimi vychází?
Hubnout může z mnoha příčin. Ať už kvůli špatné psychice, či bolesti, tak i kvůli nějaké nemoci. Pokud vám teď několik let fungovalo 4 kg sena denně, hledala bych jinou příčinu než v krmné dávce.
U poníku je blbý, že když zvednete jejich příjem cukrů, tak hrozí schvácení. Takže bych místo futrování trávou volila nějaký příkrm s nízkým obsahem cukrů a nechala bych pást třeba hoďku, dvě. Chce to prostě vychytat.
Taky by neškodila fotka, kvůli posouzení výživového stavu.
Chápu že u miniponíků je to množství sena v porovnání s kupou pro koně o hodně menší. ALE zas s rozumem. Neříkali jste třeba že se půl dne pase? (4kg je takový doplněk)
Jinak když kůň hubne, vždy prověřím jak žere - prostě se podívám u krmení jestli se dožaduje, jestli do žraní jde s chutí, nebo jen tak rozhazuje seno a vybírá si, jestli mu nepadá nedožrané sousto sena z huby, popochází od žrádla a vrací se atd. Podívat se do tlamy (pokud neumíte "hmaty a chvaty" - zavolat si na to veta či zubaře). Pak se zařídit. (jinak poníci mají v této roční době potíže spíš s nadváhou)
Mám cca stejně vysokou kobylku...celý den je na vypasené pastvině,kde ale stále je co uždibovat..na noc dostává malou kupku sena(cca jedny větší vidle) a my paradoxně řešíme stále spíš to,že by mohla klidně ještě nějaké ty kila shodit...
Pokud vám kobylka hubne,určitě bych řešila zuby,odčervení a krmení....
Nemáte aktuální fotku poničky?Pro posouzení?

Dessie
napsal(a):
Ahoj mám takový dotaz. Máme doma pony klisnu, kvh cca 80 cm. A začali ji být vidět poměrně dost žebra a kosti na zadnici. Bříško hubené nemá pořád dost kulaté. Jsou jí 4 roky.
Krmíme jí senem. Ráno 2kg a večer 2kg na doporučení naší známé také koňařky. Má to takhle několik dnů, tak jsme ji začali i přes odpoledne pouštět se pást na trávu, ale nezabírá to. Zatím jsme nevolali veterináře. Nevíte prosím čím to může být?
Hubený poník je docela rarita. Jak dlouho ji máte? Věk? Krmíte dvakrát denně (+pastva - jaká?)? Zuby? Odčervení? Nemoc?
napsal(a):
Hubený poník je docela rarita. Jak dlouho ji máte? Věk? Krmíte dvakrát denně (+pastva - jaká?)? Zuby? Odčervení? Nemoc?
Je to smutné, ale úplná rarita to není... za nepřelínalou zimní srstí a nafouklým břichem se lecos nevidí :-(
Hubnoucí poník je prostě nějak nemocný. Nejčastější jsou potíže se zuby, pak rozhozené mikroprvky, začervení, velká bolest od schvácení...
Též bych řekla že hubený poník tak úplná rarita není. Já osobně vlastním poničku která je celkem hůř krmitelná, oproti ostatním poníkům. Pohubla mi kvůli zubům někdy v březnu a teprve teď začíná vypadat k světu. A to je celý den na pastvině, na 1-2 hodinky jde na vyšší a šťavnatější trávu, ráno žere seno 2 hodinky, to samé večer a k tomu dostává kyblíček, kde má granule, řepné řízky, lehce oleje, lněné semínko, lněný olej a kvasnice. Odčervená je, nic jí nebolí, stresovaná není a teprve teď v srpnu začíná mít zátěž. Ale myslím že kdyby tohle dostal kterýkoliv jiný poník i s plnou zátěží tak už je dávno jak sud a je schvácený
Ale ono je to asi tím, že když se řekne poník, tak s všichni představí shetlanda a ne štíhlejšího minihorse.

Pipilota
napsal(a):
Je to smutné, ale úplná rarita to není... za nepřelínalou zimní srstí a nafouklým břichem se lecos nevidí :-(
Hubnoucí poník je prostě nějak nemocný. Nejčastější jsou potíže se zuby, pak rozhozené mikroprvky, začervení, velká bolest od schvácení...
Já jsem na hubené poníky zatím nenarazila, což nic neznamená. Ale shodneme se, že tedy nějaký zdravotní problém.
Než laborovat a něco zkoušet, tak vrazit ticku do veterináře za návštěvu, domluvíte si algoritmus vyšetření a je to.
Každý kůň který z ničeho nic hubne (žádná výrazná změna prostředí, stáda, krmeni) je pro mě hned vykřičník řešit to s vetem.
U nás za vyhublym ponikem (již při koupi) byl rozpadly zub.
Na vine toho může být od zubu až po onko nemoci.