Farkos

XXX.XXX.42.119
Přeji pěkný den (zase),
chci změnit podkováře, protože se svým současným nejsem spokojená. Než se pokusím někoho kontaktovat, tak se chci podívat na práci daného kováře, ale úplně si nejsem jistá, čeho se chytit, na co se zaměřit, abych věděla, že tak, jak to dělá, to je správně.
Třeba teď, když jsem dostala dobré recenze na nějakého kováře, tak mi ale přišlo, že například podkovy tlačí a zasahují do patek či střelky. Ale když jsem se podívala na práci více vychvalovaných kovářů, měli stejný způsob kování.
Takže zkrátka nevím a asi potřebuji nějaké záchytné body, ale na netu nemohu najít to, co bych potřebovala. Budu ráda za tip i na nějakou ověřenou knížku.
Pro ukázku přidávám fotky, u kterých mi přijde, že by měla být ta podkova otevřenější, takže budu ráda za názor a případné vysvětlení, proč to tak má (nebo může) být.
Předem děkuji všem trpělivým :D
Farkos

XXX.XXX.42.119
PS: Případně budu převelice vděčná za tipy na dobré kováře, kteří jsou nebo jezdí do Prahy a poradí si třeba i s problémovějšímy kopyty. Momentálně ale potřebuji někoho, kdo si buď drží nohy sám nebo má s sebou pomocníka. Bojuju s chronickým zánětem šlach, tak mi bude chvíli trvat, než šlachy zase naposiluju, abych mohla držet nohy
Farkos

XXX.XXX.122.177
To nejsou fotky mého koně, to jsou fotky, na které jsem právě narazila u různých vychvalovaných kovářů, ale mě se nezdají. Můj nynější kovář právě nechává podkovy otevřené, což je asi tak jediné, co se mi z jeho práce líbí
Takže když to shrnu. Nejste spokojená s prací svého kováře, ale jaksi nevíte proč? Nemáte tedy vetší zkušenosti s okovanými kopyty, ale zdá se vám, že tak, jak to je, je to špatně.
Váš kovář kuje jinak, než je to na fotkách, ale vám se nelíbí ani to, co na těch fotkách je.
Dám vám radu. Nechejte svému koni podkovy sundat. Přečkejte ten půlrok, co bude hůř chodit po tvrdém( to můžete vedle něj chodit pěšky) a nebudete muset řešit kvalitu okování.
Většina koní podkovy nepotřebuje. Výjimkou jsou koně závodící a tažní. Na lesoježdění a nějakou tu práci na jízdárně podkov netřeba.
Takhle se to posoudit nedá. Z náhodné fotky, kde je vidět akorát podkova zespod nic posoudit nejde. Potřebujete vidět koně, jeho postoj, pohyb a kopyto ze všech stran. K tomu ideálně i předchozí stav, protože na kopytu se nedělají náhlé změny, to by kůň mohl okulhat, změny musejí být postupné. Takže pokud kovář převezme práci po jiném a opravuje, nebude po prvním kování změna, je to postupný a pomalý proces o x kováních.
Farkos

XXX.XXX.42.119
Nějak nechápu tu pasivní agresivitu. Nevíte, jakou práci můj kovář odvádí a vím, proč nejsem spokojená, takže nevím, proč máte potřebu překrucovat to, co jsem napsala. Navíc jsem napsala, že pokud na fotkách je kůň nakovaný správně, tak budu ráda, pokud mi to někdo vysvětlí.
Nemám se tedy pokusit vzdělávat a kontrolovat práci kováře jen proto, že by měl vědět, co dělá a dát na pozitivní recenze stejně nezkušených lidí jako já? Protože pokud jste mi toto svou odpovědí nechtěla říct, tak nevím, co jiného si z toho odnést...
Farkos

XXX.XXX.42.119
Slon Indický
napsal(a):
Takhle se to posoudit nedá. Z náhodné fotky, kde je vidět akorát podkova zespod nic posoudit nejde. Potřebujete vidět koně, jeho postoj, pohyb a kopyto ze všech stran. K tomu ideálně i předchozí stav, protože na kopytu se nedělají náhlé změny, to by kůň mohl okulhat, změny musejí být postupné. Takže pokud kovář převezme práci po jiném a opravuje, nebude po prvním kování změna, je to postupný a pomalý proces o x kováních.
To mi je jasné, bohužel další fotky stejného koně tam nebyly. Spíš mě zajímalo, v jakých případech je toto kování vhodné, pokud tedy takové případy jsou.
Samozřejmě, ale tento kovář mi koval 3x a z toho jsem měla koně 2x chromého, podkovy jsou během chvíle uvolněné a padají a kopyta se začala hrozně lámat. K tomu všemu mi kovář není schopný říct, co má vlastně v plánu, co je s kopytem špatně a jak je to třeba řešit. Vždy vše hrozně okecává a v závěru se vůbec nic nedozvím...
Farkos

XXX.XXX.42.119
liva: Tady jsou fotky, je to druhý den po kování. Není to nafoceno úplně ideálně, ale vidět z toho snad něco je.
Dnes, co jsem tak pročítala různé články a diskuze, tak jsem si říkala, že bych mohla zkusit mít koně bosého, že by se mu tím za nějakou dobu zlepšila ta rohovina, ale nejsem ve vhodném ustájení a asi bych nesnesla ten pohled na něj už jen tehdy, kdy bych ho odváděla nebo přiváděla z výběhu. U na je prostě tvrdo, i nějaký ten štěrk... A o lese ani nemluvím, ale tak by se to dalo vyřešit právě aspoň těmi botkami. Kdyby to mělo být otázkou max měsíce a měla bych jistotu, že to bude ok, ale to bohužel nemám. Pokud bych měla k dispozici opravdu dobrého kopytáře, který by mě ujistil, že to bude v pořádku, tak dejme tomu. Ale takhle se pouštět do něčeho, v čem nemám po ruce nikoho opravdu schopného, to zkrátka nechci :/
Farkos
napsal(a):
liva: Tady jsou fotky, je to druhý den po kování. Není to nafoceno úplně ideálně, ale vidět z toho snad něco je.
Dnes, co jsem tak pročítala různé články a diskuze, tak jsem si říkala, že bych mohla zkusit mít koně bosého, že by se mu tím za nějakou dobu zlepšila ta rohovina, ale nejsem ve vhodném ustájení a asi bych nesnesla ten pohled na něj už jen tehdy, kdy bych ho odváděla nebo přiváděla z výběhu. U na je prostě tvrdo, i nějaký ten štěrk... A o lese ani nemluvím, ale tak by se to dalo vyřešit právě aspoň těmi botkami. Kdyby to mělo být otázkou max měsíce a měla bych jistotu, že to bude ok, ale to bohužel nemám. Pokud bych měla k dispozici opravdu dobrého kopytáře, který by mě ujistil, že to bude v pořádku, tak dejme tomu. Ale takhle se pouštět do něčeho, v čem nemám po ruce nikoho opravdu schopného, to zkrátka nechci :/
Je to mizerné. Nerozumím, proč nechává kovář špice tak dlouhé a tím pádem i celé kopyto placaté. Váš kůň má plochá kopyta?
Co se týká tvrdého povrchu. Rovný tvrdý nevadí- beton, asfalt. A v dnešní době, kdy je na trhu nepřeberně botiček, bych volila raději je, než špatně okutého koně. Pokud je kůň bos a neosedlaný, vybírá si sám, kudy půjde. Pod sedlem bude obutý.Jak jsem psala, půl roku tento režim vydržíte a máte vyhráno.
Nezměnila jste z jara krmení?
Farkos
napsal(a):
Já se v tom prakticky nevyznám, jako dámy zde, ale i já vidím, že je to jinak, než jak běžně vídám, takže chápu, že to možná jako stejný laik jako já, vnímáte podobně - nevíte co je špatně, ale cítíte, že je to špatně.
Mně přijdou ty předky, že se přední stěna prohýbá a patky jsou podsunuté, připomíná mi to spíš lyže než kopyto.
Na vašem místě bych měla pochyby taky a pokud kovář mlží, tak o to víc bych měla dojem, že neví, co dělá. Chápu vás.
Farkos

XXX.XXX.42.119
sisi58: Taky to nechápu. Navíc mi přijde, že podkováky jsou příliš vysoko a díky tomu je kůň prostě "chromý".
Na jeho obranu tedy, tentokrát mi to přijde ještě horší, než ta dřívější dvě, tam tu špici mi přišlo vzal víc. Tentokrát to odflákl, že se už těšil domů na večeři (to není žert, myslím to vážně).
U nás je právě ale i docela dost štěrku/ malých kamínků a to jak na dvoře, tak po cestě na výběh a nedá se tomu nijak vyhnout. Kdybych ale tohle pominula, tak bych zkrátka potřebovala toho schopného kováře/kopytáře, který dá mému koni kopyta dohromady. Bez toho se z místa nehnu ať už bude kůň nakutý nebo bosý
Farkos
napsal(a):
sisi58: Taky to nechápu. Navíc mi přijde, že podkováky jsou příliš vysoko a díky tomu je kůň prostě "chromý".
Na jeho obranu tedy, tentokrát mi to přijde ještě horší, než ta dřívější dvě, tam tu špici mi přišlo vzal víc. Tentokrát to odflákl, že se už těšil domů na večeři (to není žert, myslím to vážně).
U nás je právě ale i docela dost štěrku/ malých kamínků a to jak na dvoře, tak po cestě na výběh a nedá se tomu nijak vyhnout. Kdybych ale tohle pominula, tak bych zkrátka potřebovala toho schopného kováře/kopytáře, který dá mému koni kopyta dohromady. Bez toho se z místa nehnu ať už bude kůň nakutý nebo bosý
Mám špičkovou kopytářku, bohužel na Moravě, což vám nepomůže. Navíc je tak vytížená, že se nedá zlákat ani penězi. Zkusím jí napsat, zda o někom ve vašem okolí ví.
Farkos

XXX.XXX.42.119
Dotaz: Děkuju! Přesně tak to vnímám. Taky mi to připomíná spíš jako lyže, než jako kopyto.
Jinak zapomněla jsem odpovědět, krmení jsem neměnila, to má pořád už delší dobu stejné. A ano, má plochá kopyta, alespoň tedy ta přední
Farkos
napsal(a):
Dotaz: Děkuju! Přesně tak to vnímám. Taky mi to připomíná spíš jako lyže, než jako kopyto.
Jinak zapomněla jsem odpovědět, krmení jsem neměnila, to má pořád už delší dobu stejné. A ano, má plochá kopyta, alespoň tedy ta přední
Tak mám pro vás typ: https://podkovarstvi-kocirikova-lucie.webnode.cz/?fbclid=IwAR1m_pvuplkW8Xm_yNhjMhib390ZLcM09qouKESigXVZ7_MCOer9BKPxfiQ
Na to krmení jsem se ptala z toho důvodu, že je na kopytech patrná změna, buď ve výživě nebo byl koník nemocný nebo stres? Pokud se podíváte na fotku kopyt zepředu, uvidíte změnu cca v půlce kopyta.
Farkos

XXX.XXX.42.119
sisi58: Moc děkuji, na tuto slečnu jsem se dnes právě dočetla fajn recenzi, jen jsem se už nestihla podívat na její práci. To jste dostala tip od vaší kopytářky?
A ano byl nemocný, táhlo se to dlouho+změnil stádo, takže to bude asi ono.
Moc děkuji :)
Farkos
napsal(a):
sisi58: Moc děkuji, na tuto slečnu jsem se dnes právě dočetla fajn recenzi, jen jsem se už nestihla podívat na její práci. To jste dostala tip od vaší kopytářky?
A ano byl nemocný, táhlo se to dlouho+změnil stádo, takže to bude asi ono.
Moc děkuji :)
Ano, od podkovářky.
Tak vyzkoušejte. Když je ta možnost, je zbytečné koně trápit.
Tak ať se vám oběma daří.
Farkos

XXX.XXX.42.119
Děkuji, už jsem jí napsala zprávu, tak snad to vyjde :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Farkos
napsal(a):
Nelíbí se mi to. První fotky - dlouhé špice, příliš ostrý úhel, při pohledu zepředu sukně, prostě přerostlé kopyto (jako když ho nikdo neupravoval minimálně 3 měsíce). Ty další fotky se mi zdají naopak překlubní.
Farkos

XXX.XXX.42.119
kometa: Souhlasím. Rohovina tedy teď dost rostla, ale poslední kování opravdu odflákl, protože se už těšil domů na večeři. Zapomněl totiž na nás a už to měl namířeno domů.
Přidám se k ostatním.
Příšerná práce, dlouhé špice, podsunuté patky.
Podle toho jak to kopyto leze dopředu je možné, že koník byl v minulosti přichvácený.
Co se doplňku na kopyta týká lidé si pochvalují pivovarské kvasnice a nyní je na trhu nový doplněk vyvinutý kopytářkou. Jmenuje se Mustang Trace.
Ještě existuje na facebooku skupina Koně- strouhání na noso.
Dočtete se tam recenze na různâ krmiva i doplňky.

Podle posledních zpráv Lucka Kočiříková nové koně už nebere. Má beznadějně plno, protože už asi půl roku se na ni dočítám nadšené recenze (jen jednu negativní jsem zaregistrovala).
Sisi, pozor na ty časové údaje, já přecházela s takovým koněm (plnokrevník, celý život kutý, plochá kopyta, podsunuté patky, ale tvar o něco lepší....) na boso rok. Teda technicky dva roky, ale to jen proto, že jsem měla jen jedny botičky Nejprve jsem kula jen předky a na zadky chodil bos po výběhu, ale kdykoli se šlo z výběhu, tak s botičkama. A když se kopyta srovnala (přestala se lámat rohovina, přestala se nadměrně obrušovat - protože se celkově dostala do funkčního tvaru, a vytvořila se klenba), udělala jsem totéž i s předky. Předky se nikdy úplně nevymanily z té plochosti, ale nějak to funguje - nelámou se, nepraskají, nejsou abscesy, i přes to, že si občas na šutrech kejvne. A hlavně ty patky vyskočily nahoru a otevřely se, střelka se rozšířila, velká paráda.
Fakt jsem s přechodem na boso moc spokojená.
Ale minimálně u nás to nebyl běh na krátkou trať. Možná i dobře, že jsem to rozložila na dva roky, že měl kůň lepší podmínky se s tím srovnat - on kůň ve skutečnosti mění i styl pohybu, asi jako když je člověk zvyklý chodit v pohorách a pak si vezme tenisky. Je to celkem individuální proces a těžko na startu říct, jak to bude trvat dlouho. Já jsem si řekla, ať to trvá, jak chce, že prostě už co dva měsíce podkovy řešit nechci. Péče o bosá kopyta je daleko jednodušší - volám kováře jen když potřebuji, mezi zásahy si udržuji kopyta sama, takže třeba celou zimu vydržíme bez návštěvy... (můj kovář je důchodce, a dělá vlastně už jen mě, protože si k němu s koněm zajdu... není to kdovíjaký kovář, ale udělá, co potřebuji)
A k tomu přechodu na boso to chce do botiček opravdu časté doupravování kopyt.
Botičky je potřeba dobře vybrat, já si na to pozvala paní Vostatkovou, aby mi o tom něco pověděla a změřila mi kopyto, pak jsem si botky na bazoši koupila sama.
A taky to chce schopného kopytáře/kováře, který koni tu změnu umožní a nebude mu kopyto roubovat do nějakého šablonového tvaru - je hodně podkovářů, kteří umějí dobře okovat a připravit bosé kopyto na kování, ale takový trim se velmi nehodí na boso. A určitě není jen jeden vhodný způsob strouhání, vidím dobré výsledky u spousty stylů.
Škoda, že nemohu poradit s kovářem, nemám bohužel zkušenosti s kováři mimo úzké okolí. A z nich bych povolala málokoho. Co budu dělat, až ten můj nebude, to teda netuším.

tady jsem vyhrabala nějaký článek. Nečetla jsem, tak nevím, co v něm moudrého. http://www.equichannel.cz/co-by-mel-kazdy-majitel-vedet-o-podkovani-201402261209
tady také něco s podkovami http://www.equichannel.cz/pochopte-rovnovahu-kopyta-od-zakladu + všechny články pod textem :-)
No jasné je, že koník má kopyta nemocná. Myslím, že sundat podkovy je pro jeho budoucnost to nejlepší. Stejně je vlastně po sezóně, tak zas žádná hrůza...
Spíš mě hodně zaráží kolik zaměstnání hodně naráží na mezery v komunikaci. (Já jsem hodně přímá a skončila jsem s prací střihačky psů právě abych neublížila majitelům těch psů, když nechtěli pochopit že už jde o zdraví toho psa - záněty v uších, zubní kámen atd. - u nich hlavně aby byl ostříhaný) U kováře si právě představuji, že už majiteli koně řekne něco o tom, že takhle to dlouhodobě nepůjde. Čekala bych, že kovář poradí co s tak mizernou rohovinou (sundat podkovy) a vůbec to nějak okomentuje. Ne že tam tu podkovu prostě jaksi flákne a jede se dál...
A určitě bych mu dala botičky. Alespoň na předky i do výběhu. A počítala bych s nějakým tím kulháním. Určitě to bude významná pauza od ježdění (ten půlrok bych si myslela že bez ježdění a potom teprve začít nějak omezeně pod sedlem). No tak zase to třeba může být výzva k tomu naučit se něco nového s koněm - pozitivka, práce na dvou lonžích asi až později atd.
Zase je dobré řešit to nyní, než třeba z jara koukat na opravdu velikou prasklinu po celé stěně kopyta. To by byla léčba ještě komplikovanější.
A moc hezky píše i Dominika Švehlová. Má tu na IF více článků.
https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/7285/konsky-domaci-lekar-28-vydrolena-bila-cara-v-kopyte/
Taky bych doporučila knihu, je to více ze široka, ale zase si pak člověk uvědomí, že dát koni tu i roční pauzu aby si obnovil správnou funkci kopyta je dobrá investice. https://www.megaknihy.cz/kone/255933-kdyz-kone-maji-problemy-celostni-lecba-koni-v-praxi.html
Farkos

XXX.XXX.41.226
Všem mockrát děkuju za rady. Naprosto souhlasím, že práce kováře je děs. Ještě jako taková třešnička na dortu je asi to, že když přijel poprvé, tak první co bylo, na co jsem se ho zeptala, jestli je možný, aby byl někdy můj kůň naboso. Odpovědí bylo jasné ne, takže tak :D
Pivovarské kvasnice krmím už delší dobu, ale určitě mrknu na ten doplněk přímo od kopytářky a připočítám KD, abych koně ještě něčím nepředávkovala.
Na všechny články a i knihu se rozhodne kouknu. Už delší dobu si říkám, že bych chtěla zapracovat více na práci ze země, tak i sundání podkov mě k tomu přiměje.
Přidala jsem se do skupiny Koně- strouhání naboso a našla samou chválu na Podkováře Romana, tuším, že celým jménem je Roman Sirota a jeho práce se mi moc líbí. Napsala jsem mu a snad se dohodneme.
No a pokud to tedy vše klapne, tak bude v blízké budoucnosti mým hlavním úkolem obstarat padnoucí botky :D
napsal(a):
Podle posledních zpráv Lucka Kočiříková nové koně už nebere. Má beznadějně plno, protože už asi půl roku se na ni dočítám nadšené recenze (jen jednu negativní jsem zaregistrovala).
Sisi, pozor na ty časové údaje, já přecházela s takovým koněm (plnokrevník, celý život kutý, plochá kopyta, podsunuté patky, ale tvar o něco lepší....) na boso rok. Teda technicky dva roky, ale to jen proto, že jsem měla jen jedny botičky Nejprve jsem kula jen předky a na zadky chodil bos po výběhu, ale kdykoli se šlo z výběhu, tak s botičkama. A když se kopyta srovnala (přestala se lámat rohovina, přestala se nadměrně obrušovat - protože se celkově dostala do funkčního tvaru, a vytvořila se klenba), udělala jsem totéž i s předky. Předky se nikdy úplně nevymanily z té plochosti, ale nějak to funguje - nelámou se, nepraskají, nejsou abscesy, i přes to, že si občas na šutrech kejvne. A hlavně ty patky vyskočily nahoru a otevřely se, střelka se rozšířila, velká paráda.
Fakt jsem s přechodem na boso moc spokojená.
Ale minimálně u nás to nebyl běh na krátkou trať. Možná i dobře, že jsem to rozložila na dva roky, že měl kůň lepší podmínky se s tím srovnat - on kůň ve skutečnosti mění i styl pohybu, asi jako když je člověk zvyklý chodit v pohorách a pak si vezme tenisky. Je to celkem individuální proces a těžko na startu říct, jak to bude trvat dlouho. Já jsem si řekla, ať to trvá, jak chce, že prostě už co dva měsíce podkovy řešit nechci. Péče o bosá kopyta je daleko jednodušší - volám kováře jen když potřebuji, mezi zásahy si udržuji kopyta sama, takže třeba celou zimu vydržíme bez návštěvy... (můj kovář je důchodce, a dělá vlastně už jen mě, protože si k němu s koněm zajdu... není to kdovíjaký kovář, ale udělá, co potřebuji)
A k tomu přechodu na boso to chce do botiček opravdu časté doupravování kopyt.
Botičky je potřeba dobře vybrat, já si na to pozvala paní Vostatkovou, aby mi o tom něco pověděla a změřila mi kopyto, pak jsem si botky na bazoši koupila sama.
A taky to chce schopného kopytáře/kováře, který koni tu změnu umožní a nebude mu kopyto roubovat do nějakého šablonového tvaru - je hodně podkovářů, kteří umějí dobře okovat a připravit bosé kopyto na kování, ale takový trim se velmi nehodí na boso. A určitě není jen jeden vhodný způsob strouhání, vidím dobré výsledky u spousty stylů.
Škoda, že nemohu poradit s kovářem, nemám bohužel zkušenosti s kováři mimo úzké okolí. A z nich bych povolala málokoho. Co budu dělat, až ten můj nebude, to teda netuším.
Souhlasím vlastně se vším.
Převáděla jsem na boso 3 koně. U prvního jsem, já husa pitomá, uvěřila starším, že jezdecký kůň musí mít podkovy. 5 let jsme se trápili, kůň i já. Pak jsem to rozetla a podkovy šly dolů. Na podzim. Na jaře už chodil koník slušně, jen opravdu ošklivé úseky jsem sesedala. A s podkovami odešly i problémy s kopyty.
Druhá byla kobyla (ta ve vizitce). Kována, protože měla tahat. No byla prý ve voze, u minulého majitele, snad 2x. Tam to bylo nejrychlejší. Jednu podkovu při koupi už neměla, druhou jsem sundala sama. Stejně nedržela. A kobyla chodila a chodí vesele a bosá 11 let.
Třetí byl fjord. Okovaný, podle prodávající, protože závodila. Postupně z ní vypadlo, že se kdysi dostal do futrovny a schvátil se.Bez podkov nechodil.
Trvalo to 3 roky,než jsme se někam posunuli. Strouhání, botičky, abscesy, kulhání.
Po dvou letech mě to přestalo bavit. Pozvala jsem ortopeda (udělal RTG) a změnila kováře. A světe div se, koník začal chodit.A to tak, že druhý den po úpravě šel do terénu.Bez problémů.
Ale nikdy bych si už schváceného koně nekoupila.
Pokud už to někoho postihne a nepodchytí včas, doporučuji ortopeda s rentgenem a na základě jeho zjištění postupovat dál.
Bez RTG je strouhání věštění z křišťálové koule. Přijde to dráž a všichni zúčastnění se trápí mnohem déle.
RTG doporučuji i u kopyt nepravidelného tvaru. Může být, že kdysi, kdosi něco zanedbal a kůň může být strouhán blbě úplně zbytečně.
Ale to je u všech závad a nemocí. Je potřeba zjistit příčinu a tu napravit, nikoli opravovat či léčit důsledky.