Kdy, za jak dlouho znovu odčervit

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.11.2020 07:39
šimlík

XXX.XXX.215.18

Dobrý den,
potřebuji znovu odčervit, odčervila jsem ivermectinem a potřebuji znovu odčervit moxidectinem, jaký odstup se má zachovat, těch 6-8 týdnů?

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.11.2020 09:13

šimlík napsal(a):
Dobrý den,
potřebuji znovu odčervit, odčervila jsem ivermectinem a potřebuji znovu odčervit moxidectinem, jaký odstup se má zachovat, těch 6-8 týdnů?

Koprologie po prvním odčervení byla?

5.11.2020 12:46
šimlík

XXX.XXX.215.18

Teď kopro nebyla, stačilo mi, že jsem našla v bobku 2 červy, už jsem měla koupený Noromectin Duo, tak ho dostal a nečekala jsem na mrazík, moc nezabral. V březnu kopro na 1 x, tak dostal v dubnu Panacur. Nyní jen nevím, zda čekat nebo ne. Dík za zájem

5.11.2020 18:12

Nedělejte kopro na kříže, ale na počty vajíček v gramu trusu.....

5.11.2020 20:03

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

To mě zaujalo. Počet vajíček na gram trusu se dělá? Jenom se ptám. Neumím si to technicky představit. Zatím jsem se ve výsledcích koprologie setkala jenom s křížkováním.

5.11.2020 20:07

šimlík napsal(a):
Teď kopro nebyla, stačilo mi, že jsem našla v bobku 2 červy, už jsem měla koupený Noromectin Duo, tak ho dostal a nečekala jsem na mrazík, moc nezabral. V březnu kopro na 1 x, tak dostal v dubnu Panacur. Nyní jen nevím, zda čekat nebo ne. Dík za zájem

Nějak se ztrácím. Dostal Noromectin Duo a pak jste našla červy? Nebo to bylo obráceně? Na Panacur jsou červi už docela dost rezistentní - doporučuje se odčervit dvakrát v průběhu dvou týdnů. Dáváte dostatečnou dávku?

5.11.2020 20:08

To mě zaujalo. Počet vajíček na gram trusu se dělá? Jenom se ptám. Neumím si to technicky představit. Zatím jsem se ve výsledcích koprologie setkala jenom s křížkováním.

A vlastně...Není to totéž?

5.11.2020 20:09

A není to totéž?

5.11.2020 20:34
Terven

XXX.XXX.110.191

A vlastně...Není to totéž?

Určitě není...jedná se o kvantitativní vyšetření
https://www.svujihlava.cz/276-koprologicke-vysetreni.html

5.11.2020 20:41

myslím že není: zkopírováno....
Equichannel
V sedle: Vnitřní paraziti koní

14. 02. 2017

Autor: MVDr. Jitka Válková

Nejdostupnějším a nejjednodušším řešením, jak zjistit aktuální parazitární situaci v chovu, je poslat vzorky trusu koní na rozbor. Makroskopicky, okem, můžeme zaznamenat v trusu přítomnost dospělců či larev. Mikroskopicky potom hledáme převážně vajíčka endoparazitů. Koprologický rozbor lze provést kvalitativně, kdy výsledek je dán orientačně v křížcích, nebo kvantitativně, kdy dojde k přesnému určení počtu vajíček v trusu. Kvalitativní vyšetření určí zastoupení jednotlivých druhů parazitů, ale je nedostačující pro posouzení závažnosti infestace a pro ověření úspěšnosti léčby. Samotné tedy nelze použít v systému selektivní anthelmintické terapii koní („odčervení" pouze těch koní, kteří tuto léčbu potřebují). Mezi kvantitativními vyšetřeními je dnes nejběžnější vyšetření dle McMastera. Jedná se o přesnou metodu, kdy výsledek je udáván hodnotou EPG (Eggs Per Gramm - počet vajíček na gram trusu).

Edit:
Úspěšný boj proti vnitřním parazitům koní

10. 04. 2014

Autor: The Horse

Protože v současné době máme k dispozici jen omezené množství antiparazitárních účinných látek a navíc se na ně rozšiřuje rezistence, „je velmi důležité, aby provozovatelé stájí věděli, jaké přípravky u nich budou účinné," říká True. A aby se to dozvěděli, musí si nechat provést tzv. test na redukci počtu vajíček v trusu (fial egg count reduction test, FECRT), což znamená, že se spočítá počet vajíček parazitů v trusu v den odčervení a pak znovu za dva týdny. Přitom se v obou případech odebírá trus u vybraného vzorku koní ve stáji. Nemusí se vyšetřovat trus při každém odčervování u všech koní, jak říká True, protože výzkumy ukázaly, že asi 80 % koní vylučuje málo vajíček, pouze zbytek jich vylučuje hodně. Proto Nielsen doporučuje praktickou strategii: opakovat druhé vyšetření trusu (za 14 dní po odčervení) jen u těch koní, kteří při prvním vyšetření (před odčervením) měli vysoké počty vajíček. Pak je třeba vypočítat, o kolik procent se počet vajíček snížil mezi prvním a druhým vyšetřením. Pro většinu odčervovacích přípravků by to mělo být nejméně 90% snížení.

5.11.2020 21:10
Horsana

XXX.XXX.40.140

Prosím nespoliehajte sa na koprologické vyšetrenie.
Neodhalí množstvo parazitov, určite nie mrle (roupy), žalúdočné strečky a pásomnice (sú tri druhy)!

Pri EPG metóde sa jedná "iba" o malé strongyly, nie o iné druhy parazitov.

Tuná kôň 2 x negatívna koprológia, fotené počas pitvy, kôň bol pásomnicami doslova prelezený.

5.11.2020 21:42

Terven napsal(a):
Určitě není...jedná se o kvantitativní vyšetření
https://www.svujihlava.cz/276-koprologicke-vysetreni.html

Děkuji.

5.11.2020 21:48

Horsana napsal(a):
Prosím nespoliehajte sa na koprologické vyšetrenie.
Neodhalí množstvo parazitov, určite nie mrle (roupy), žalúdočné strečky a pásomnice (sú tri druhy)!

Pri EPG metóde sa jedná "iba" o malé strongyly, nie o iné druhy parazitov.

Tuná kôň 2 x negatívna koprológia, fotené počas pitvy, kôň bol pásomnicami doslova prelezený.

Anoplocephala? Takže odčervovat raději preventivně? A proti těm střečkům zabírají jaké přípravky? Měla bych vědět, ale nevím a chci se poučit. Děkuji.

5.11.2020 21:59
Horsana

XXX.XXX.40.140

kometa - jj, Anoplocephala perfoliata, najpatogénnejší druh.

Žalúdočné strečky- ivermektínové pasty + oškrabať vajíčka z tela koňa (kefou to nejde dolu) + repelentovať (lietajú aj v teplom neskoro- jesennom počasí), aj moxidectin je ok.

Roupi - prezradia ich nálepy okolo anu, niekdy sa dá pristihnúť aj samička, ktorá vykúka von, tam trebárs ja odčervujem aj rektálne, ivermektínovou/moxidektínovou pastou.

Literatúra udáva, že žalúdočné strečky majú nevýznamný klinický význam, no je to zrejme y toho dôvodu, že sa jedná väčšinou o štúdie robené na bitúnkoch. Každý jeden kôň, ktorý mal strečky mal problémy (koliky, chudnutie, neschopnosť pribrať) a musel zažívať značný diskomfort, pretože po odčervení došlo aj ku zmene výrazu tváre, ochoty k spolupráci atď.
Pri endoskopickej kontrole žalúdka po odčervení bola sliznica skutočne príšerne mechanicky zničená, epitel chýbal, ťažko mi je veriť tomu, že ak vám niečo hlodá kráter v žalúdku, je to klinicky nevýznamné.

Takže áno, po prvých mrazoch určite kombo moxidectin/praziquantel.
Protokolov je veľa, koprológia nie je zlá, no je potrebné myslieť aj na to, čo neodhalí.

5.11.2020 23:42

střečci nejsou/jsou rezistentní ?(pokud se koník odčervuje 2x ročně neměl by s nimi mít problém... je různý výskyt střečků po republice, myslím, že zrovna ta střečkovitost je na koni patrná víc než červíci, roupy také, ostatně ani těch ostatních červíků se kůň nikdy zcela všech nezbaví...
dělala jsem koprologie mnohokrát na kříže i epg spíš, zda odčervení funguje, nikdy mi koprologie nevyšla negativně...odebírám tři dny za sebou v různý čas...(myslím, že jednou to byl i týden...) vemu ždibek z bobku, jak když sbírám po psovi, těsně ho hned pod prsty do toho pytlíku ten bobek zatočím a dám do lednice(aby manžel nevěděl- to by byl poprask- ho*vna v lednici ) až mám co potřebuju, zavolám vetovi a předám....
Edit: na ty střečky je jen prazinquantel? jako na tasemnice? což by byl spíše cílené to podzimní odčervení. 2 účinné látky.

6.11.2020 04:25
Horsana

XXX.XXX.40.140

Strečky žalúdočné - ivermektín, moxidektín.

Odčerví sa skoro na jar, kôň sa nakazí po odčervení, v sezóne hmyzu a do zimy mu v žalúdku hlodajú larvy hrubé ako prst, to je nic moc teda.
Ak je jedno z tých odčervení jednorázovo podaný Panacur, alebo nejaký injekčný ivermektín, čo je stále žiaľ bežná prax, tak smola.

Tak isto si ale v príbalovom letáku Equest Pramox môžte prečítať toto:
K optimalizaci prevence larev střečků nesmí být přípravek podán na podzim, po ukončení sezóny hmyzu, a před jarem, když se larvy začínají zakuklovat a tudíž jsou méně citlivé k léčbě.

Nie úplne rozumiem, čo sa tým chcelo povedať, za prevenciu považujem to, že mucha nenakladie vajíčka.
To že pred jarou chápem, keďže ešte nie je sezóna hmyzu,vy odčervíte a máte dobrý pocit, no kôň sa nakazí až v sezóne hmyzu, no nie je pravda, že sa zakukľujú v tej dobe, naviac sa zakukľujú už vo vonkajšom prostredí a trvá to iba veľmi krátko, cca 2-3 týždne. Potom sa vyliahne mucha a jej jedinou úlohou je sa spáriť, naklásť vajíčka a uhynúť.
Ale prečo nie po ukončení sezóny hmyzu nie tak úplne chápem, ideálny je na odčervenie proti strečkom december (prosinec).
Možno sa iba niečo stratilo v preklade.

Ochrana proti strečkom spočíva najmä v rozpoznaní muchy (je roztomilá, huňatá, čmeliakoidná), vajíčok na srsti koňa (tie oškrabávať), používaní ochrnaných bandáží na nohy a v aplikácii repelentov a nepasení koní v čase náletov (horúca časť dňa).

Perfektné čítanie na dlhé zimné večery:
https://www.vfu.cz/files/1670_25_vystup.pdf

6.11.2020 13:49

Horsana: moc děkuji za odkaz! Ten si uložím

Přidejte reakci

Přidat smajlík