Už mi opravdu zůstává rozum stát. Od ledna budeme pravděpodobně mít ve stáji nový režim - seno přes den v podobě balíku ve výběhu a na noc box s vodou a pilinami + oves večeře + oves snídaně. Takže fakt lahůdka pro koňský žaludek. Setkali jste se s tímto systémem někde? Koně se v zimě zavírají kolem šesté večer a pouští kolem osmé ranní.
Ještě o tom budeme debatovat s ustajovatelem, ale pravděpodobně to tak opravdu zavede, protože u svých koní už to takto praktikuje asi pět let (a vypadají hrozně). Co dál? Stěhování? Moji koně jsou tam zvyklí a spokojení. Dokupovat si seno k těm 14 tisícům co za dva koně měsíčně platím?
neverend

XXX.XXX.213.247
Tak asi všichni víme že je to špatně, ale jak Vám můžeme pomoci?
Stormy96L
napsal(a):
Už mi opravdu zůstává rozum stát. Od ledna budeme pravděpodobně mít ve stáji nový režim - seno přes den v podobě balíku ve výběhu a na noc box s vodou a pilinami + oves večeře + oves snídaně. Takže fakt lahůdka pro koňský žaludek. Setkali jste se s tímto systémem někde? Koně se v zimě zavírají kolem šesté večer a pouští kolem osmé ranní.
Ještě o tom budeme debatovat s ustajovatelem, ale pravděpodobně to tak opravdu zavede, protože u svých koní už to takto praktikuje asi pět let (a vypadají hrozně). Co dál? Stěhování? Moji koně jsou tam zvyklí a spokojení. Dokupovat si seno k těm 14 tisícům co za dva koně měsíčně platím?
Teda naprosto chápu vaše rozhořčení,protože tohle je prostě špatně Nedovedu si představit mít v takovém režimu koně...možná kdyby aspoň na noc měli krmnou slámu,tak ok..ale jen pilina a voda?Co tam jako večer budou žrát?Piliny?To smrdí průserem..pokud by ustajovatel toto zavedl,okamžitě bych se stěhovala pryč...a nebo si jezdila svým koním denně dávat seno alespoň do sítěk na noc,aby měli co jíst...
neverend

XXX.XXX.213.247
Upřímně pokud jde o peníze a jako že jde, tak zkusit to můžete, ale pochybuji že mu sdělíte něco nového co by dávno nevěděl. Skoro jistě jde o prachy a tam k diskuzi bývá ochoten málokdo. Já osobně bych na kolektiv spoléhal jen málo. Podle mě nechce Vám přímo sdělit že zdražuje, to byste se mohly zlobit, ale vyřešil to že koně protestovat nemohou.😒 Smutné a zkuste si o tom promluvit. Já se setkal jen se zdražením ustájení když zdražilo seno. Ovšem odpírat koním seno v noci by mého je mimo hranice kam by byla naše ustajovatelka zajít.
Ano, jde o peníze. Akorát sedm tisíc měsíčně za koně není zase tak málo, aby museli stát půl dne o hladu. Síť na balíky sena do výběhu kvůli minimalizaci ztrát koupit nechce, prý je to zbytečnost. Možná je problém, že nechce zaměstnat stajníka a služby nechává rozebrat nám majitelům, my za opracované hodiny máme poměrnou částku slevu z ustájení. Přestat dělat směny a dávat mu 14 tisíc čistých? Kdo mu bude ty směny dělat? Stejně bude muset zaplatit alespoň brigádníky...
evcusik
napsal(a):
Pokud ustajovatele napadne taková kok*tina, bála bych se jak je kompetentní i v jiných oblastech u koní. Stěhovala bych se.
No není. Akorát s našimi koňmi do styku nepřijde, protože se o ně za slevu na ustájení staráme my majitelé. On "jenom" rozhoduje o tom jak se bude krmit, kdo s kým bude ve výběhu a v jakém... Což je průser i tak, ano....Mam už nějaká ustájení v záloze. Ale jedno podobne blízko jako ustájení stávající praktikuje bohužel rezim 4 hodiny hlineny výběh bez sena a vody, zbytek v boxu. A druhé, o poznání idealnejsi, s pastvinami, balíkem sena, přístřeškem a na noc senem v boxe je 100km vzdálené. Ostatní ustajka teď v zimě beznadějně plná nebo naprosto otřesné podmínky.
Stormy96L
napsal(a):
No není. Akorát s našimi koňmi do styku nepřijde, protože se o ně za slevu na ustájení staráme my majitelé. On "jenom" rozhoduje o tom jak se bude krmit, kdo s kým bude ve výběhu a v jakém... Což je průser i tak, ano....Mam už nějaká ustájení v záloze. Ale jedno podobne blízko jako ustájení stávající praktikuje bohužel rezim 4 hodiny hlineny výběh bez sena a vody, zbytek v boxu. A druhé, o poznání idealnejsi, s pastvinami, balíkem sena, přístřeškem a na noc senem v boxe je 100km vzdálené. Ostatní ustajka teď v zimě beznadějně plná nebo naprosto otřesné podmínky.
Tohle je hloupý výběr jiných ustájení.... Ale ve stávajícím bych nebyla. Majitel jen úkoluje a nic nedělá? Jak může rozhodovat o tom, kdo s kým bude ve výběhu, když s koňmi nepřijde do styku? Nezůstala bych.
Po noční hladovce může nastat třeba režim " dva koně v jednom boxu " aby se ušetřilo.
Hledala bych jiné ustájení.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Box bez sena jen na pilinách je mnohem horší než výběh bez sena .... Ve výběhu je kůň třeba 8 hodin, teď v zimě možná jen 6, navíc si může i teď zobnout trávy, pokud nejste v bahňácích. V boxe vám bude hladovět 16 hodin???? A ráno dostane kýbl jádra? A nebude se mít jak zahřát přes noc (trávením vlákniny se kůň mimo jiné ohřívá).
To už je vážně zhovadilost, s ustajovatelem bych o ničem nediskutovala, přijela s hengrem, naložila koně a dala ho jinam, ať to stojí, co to stojí.
MajkaP
napsal(a):
Tohle je hloupý výběr jiných ustájení.... Ale ve stávajícím bych nebyla. Majitel jen úkoluje a nic nedělá? Jak může rozhodovat o tom, kdo s kým bude ve výběhu, když s koňmi nepřijde do styku? Nezůstala bych.
Po noční hladovce může nastat třeba režim " dva koně v jednom boxu " aby se ušetřilo.
Hledala bych jiné ustájení.
Hloupý, ale bohužel reálný. V naší oblasti jedno ustájení větší perla než druhé. A to vpodstatě nechci nic, než dostatek kvalitního sena. Ne plesnivé, ne velké pauzy v krmení, ne senáž. A je to prostě problém, všude se šetří. Timpádem mi nezbývá asi nic jiného, než si k 14 tisícům co platím začít kupovat vlastní seno na noc nebo koně odstěhovat do vzdálenosti cca těch 100 km, aby to za něco stálo.

Z jaké jste lokality? 14 tisíc stojí luxusní stáje kolem Prahy a zde je stáj na každém rohu, jistě byste vybrala.
Jinak být to můj kůň, má do druhého dne koliku ze sežrání 5 kg pilin. Upřímně mám radši, když kůň stojí na poživatelné slámě (a k tomu má samozřejmě dostatek sena).

Stormy96L
napsal(a):
Vy platíte 7 000 za koně a ještě berete služby? A ustajovatel jenom rozhoduje od stolu? Pochopila jsem správně?
Stormy96L
napsal(a):
Hloupý, ale bohužel reálný. V naší oblasti jedno ustájení větší perla než druhé. A to vpodstatě nechci nic, než dostatek kvalitního sena. Ne plesnivé, ne velké pauzy v krmení, ne senáž. A je to prostě problém, všude se šetří. Timpádem mi nezbývá asi nic jiného, než si k 14 tisícům co platím začít kupovat vlastní seno na noc nebo koně odstěhovat do vzdálenosti cca těch 100 km, aby to za něco stálo.
Já se přiznám, že si úplně neumím představit, co je ve stávajícím ustájení tak úžasného, že to vyváží fakt, že majitel je lempl a ignorant, a za sedmičku si ještě sami musíte obstarávat koně...?
Myslím, že něco lepšího bude určitě blíž než 100 km (teda pokud se bavíme o ČR)
Já bych rychle telefonovala kovářovi a vetovi. Ti mají nejlepší přehled. Vědí i o maličkých stájích s volnými boxy. Ono než se rozčilovat s cizími lidmi, mají někteří raději ty boxy prázdné. Jenže nyní se situace dost rychle mění...a na 14 000 za dva koně navíc by mohl někdo slyšet. Na každý pád těch pár telefonátů za to stojí!
7000,- měsíčně za jednoho koně, za dva tedy 14 a beru služby, čímž si jedno ustájení skoro celé odpracuji, takže doplácím 7-9tis. Majitel rozhoduje, ale taky nakupuje seno do zásoby, vyváží traktorem hnůj, dává balíky sena do výběhu atd. Není to černobílé, má to tam i své klady, ale tohle je zrovna dost závažná a neprekousnutelna změna podminek

Jestli máte dva koně, tak co třeba nějaká "rodinná stáj" - jistě výpomoc uvítají a třeba si sednete. Nevím, co máte za koně, takže nebudu navrhovat v zimě přechod na pastevko ... na druhou stranu taky jsem zažila, kobyla potřebovala vypadnout z boxu kvůli kašli, koupily se dvě kvalitní Bucascy a jak jí bylo hej. Dobré pastevko seženete za 5000/kus, možná i o dost levněji, ale tam bych koukala na podmínky. Jakože absolutní podmínkou je seno v zimě nonstop, ideálně i v létě (a ideálně v slow feeder sítích).
Stormy96L
napsal(a):
7000,- měsíčně za jednoho koně, za dva tedy 14 a beru služby, čímž si jedno ustájení skoro celé odpracuji, takže doplácím 7-9tis. Majitel rozhoduje, ale taky nakupuje seno do zásoby, vyváží traktorem hnůj, dává balíky sena do výběhu atd. Není to černobílé, má to tam i své klady, ale tohle je zrovna dost závažná a neprekousnutelna změna podminek
Seno nakupuje a hnůj vyváží snad každý provozovatel stáje - to zase není taková obří zásluha.
Limeta

XXX.XXX.32.79
Tak na toto bych vzivote nepristoupila. Jedná se o týrání zvířat odpiranim základního WELFARE. Koně žerou 16 hodin denně, pouze 8h tráví spánkem, groomingem a pohybem. Ani omylem bych nezůstala ve stáji, kde majitel se chystá koně týrat a ještě být spolupachatel.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Okolo Brna je mraky maštalí, kde za tyhle penize koně dostanou i nažrat.
Taky si říkám, že by kolem Brna byly 2 blbé stáje, 3 obsazené a zbytek 100 km daleko? :D
Limeta
napsal(a):
Tak na toto bych vzivote nepristoupila. Jedná se o týrání zvířat odpiranim základního WELFARE. Koně žerou 16 hodin denně, pouze 8h tráví spánkem, groomingem a pohybem. Ani omylem bych nezůstala ve stáji, kde majitel se chystá koně týrat a ještě být spolupachatel.
No chvilku jsem zvažovala doporučit do stáje kontrolu z KVS (ale už jsem tím profláknutá - vypadá to na "moji úchylku" - tak se mírním)
Moc jsme nepochopila jeho motivaci. Chce ušetřit na seně? Takže než aby ušetřil seno sítěmi (tedy koupil sítě a senem se neplýtvalo a mohlo jít i do boxu), tak raději ušetří tak, že ho nedá, ale nechá koně ho ve výbězích zašlapávat? Nebo mu jde o to, že by se muselo dávat do boxu, tedy o tu práci? Tu ale stejně děláte vy, ne?
Jak můžete vůbec uvažovat nad tím že tam zůstanete, když vám budoucí režim zajistí strádání vašich koní....???!??
Stáji je všude dostatek, najít místo v boxe určitě nebude problém.... Venkovní ustájení na zimu neberou - zbytečně rozbroje u sena a stádo je celou zimu ve stresu (teda aspoň já tak ustajuji, na zimu i když od září do listopadu mám nejvíc poptávek, v žádném případě nové koně nevezmu)

Stormy96L
napsal(a):
Měla jsem možnost dát koně na pastevko k Zuzce Prokopové, což by bylo fajn. Akorát jeden z mých koní nikdy venku nonstop krom hribecich let nebyl, je mu 14, má rád svůj klid a snadno hubne, takže taková změna je v zimě docela kruťárna. Roček by to asi dal. Bucasky mám na oba.
V tomto případě je i kruťárna zůstat v hladomorně, dejte na "starocha" ještě jednu deku....zatím velké zimy nejsou, pokud chcete odejít, tak hned, než začne mrznout, staroch bude časem stejně ptřebovat volné ustájení, kvůli třeba artroze...na pastevku jsou určitě přístřešky-přístřešek, pkud by byla možnost koně dát zatím jen spolu do nějakého menšího výběhu s jejich vlastním přístřeškem, byl by to ideál.
Hladový starší kůň vám zhubne i na boxu...já bych do toho šla, pokud je to schůdné- blízko.
Edit: ještě můžete nabídnout koupi té sítě, aby se ušetřilo a seno mohlo jít i do boxu...vím je to úlet, ale ustajovatel na to může slyšet...

A já bych hodně silně uvažovala o nájmu vlastního pozemku. Vyhovující boudu z krajinek a pár kůlů máte postavenou za víkend - za náklady měsíčního doplatku na ustájení. Kdo ví, zda by s vámi do toho nešli další obyvatelé stáje? Pokud tam máte dobrý kolektiv, můžete pohrozit provozovateli hromadným odchodem. Ale nevím samozřejmě, jaké máte možnosti ohledně pozemků. Fakt je, že u nás nikdy jinak koně nebyli, než takto - že několik majitelů a příznivců mělo na jednom pozemku své koně a starali se o ně společně. Vím, že to dobře funguje i jinde....
V hrůzoustájku, o kterém píšete, bych takto koně nenechala. Snad ustajovatele chytnete pod krkem a nastavíte rozumná pravidla.
napsal(a):
A já bych hodně silně uvažovala o nájmu vlastního pozemku. Vyhovující boudu z krajinek a pár kůlů máte postavenou za víkend - za náklady měsíčního doplatku na ustájení. Kdo ví, zda by s vámi do toho nešli další obyvatelé stáje? Pokud tam máte dobrý kolektiv, můžete pohrozit provozovateli hromadným odchodem. Ale nevím samozřejmě, jaké máte možnosti ohledně pozemků. Fakt je, že u nás nikdy jinak koně nebyli, než takto - že několik majitelů a příznivců mělo na jednom pozemku své koně a starali se o ně společně. Vím, že to dobře funguje i jinde....
V hrůzoustájku, o kterém píšete, bych takto koně nenechala. Snad ustajovatele chytnete pod krkem a nastavíte rozumná pravidla.
No, zrovna tomuhle ustajovateli jsou nějaká pravidla úplně někde - po revoluci to byli jedni z prvních soukromníků, a po Brně to byla vždy vyhlášená stáj hrůzy, kterou KVS řešila co chvíli.
Tam se opravdu můžete klidně postavit na hlavu, a máte to marný.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, zrovna tomuhle ustajovateli jsou nějaká pravidla úplně někde - po revoluci to byli jedni z prvních soukromníků, a po Brně to byla vždy vyhlášená stáj hrůzy, kterou KVS řešila co chvíli.
Tam se opravdu můžete klidně postavit na hlavu, a máte to marný.
pryč, pryč, pryč
Stormy96L
napsal(a):
Kdyz tam tedy není,tak v cem je problem? Ten kdo ma sluzbu seno da. Ale vazne,pokud vasim konim vyhovuje misto,domluvila bych se s ostatnimi a seno prikoupila. Konici ho nemusi mit celou noc. To vam potvrdi Horsana. Jen vecer a pak pred krmenim rano. A to staci taky jen trochu,aby meli zaklad pod jadro. Ten kdo krmi rano proste da po trose kazdemu koni,da si kafe a kolaček a rozda kyble.Spis jde o to, domluvit si misto,kde budete mit vase seno,aby vam z nej majitel neukradal. Kdyz to spocitate, vidim to na navyseni u jednoho kone o cenu baliku sena.
sisi58
napsal(a):
Kdyz tam tedy není,tak v cem je problem? Ten kdo ma sluzbu seno da. Ale vazne,pokud vasim konim vyhovuje misto,domluvila bych se s ostatnimi a seno prikoupila. Konici ho nemusi mit celou noc. To vam potvrdi Horsana. Jen vecer a pak pred krmenim rano. A to staci taky jen trochu,aby meli zaklad pod jadro. Ten kdo krmi rano proste da po trose kazdemu koni,da si kafe a kolaček a rozda kyble.Spis jde o to, domluvit si misto,kde budete mit vase seno,aby vam z nej majitel neukradal. Kdyz to spocitate, vidim to na navyseni u jednoho kone o cenu baliku sena.
Jako sorry, ale za 7000 si kydat, a ještě shánět vlastní seno - to už je trochu úlet, nemyslíte...?

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jako sorry, ale za 7000 si kydat, a ještě shánět vlastní seno - to už je trochu úlet, nemyslíte...?
Já mám koně za 6 000 a kdybych se tam půl roku neobjevila, vím, že bude v pohodě.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
vlastně je to za 4000, vždyť za ty služby mají přeci majitelé koní slevu na ustájení. A boxové ustájko za 4 tisíce aby pohledal. Tam chápu výpomoc.
Nákup vlastního sena mi přijde jako dobrá alternativa, jenže.... nevypadá to, že by se k tomu ustajovatel stavěl nějak jásavě. A také mi nepřijde fajn dát koni večer trochu, když (v šest večer, hodinu pochroupe, v sedm nemá nic,) v jedenáct začíná hladovka, kterou drží kůň až do šesti, do sedmi do rána... Ani si nejsem jistá tím, zda kousek sena nažvýkaný za 10 minut před jádrem ten posun tráveniny nějak zachrání :-( Ale to už musí zvážit tazatelka.

Mimochodem, jak si tak čtu znova úvodní příspěvek - pokud ve výběhu koně vodu nemají, a mají ji jen v boxe, tak hodně štěstí s kách přechodem na seno jen ve výběhu. Protože kolika z nedostatku vody v trávenině je logický důsledek.
Ráno po hladové noci bude asi ze společenského hlediska u toho jednoho balíku také stát za to. Dost možná pár koní bude vlastně koukat na ostatní ještě o hodinu déle, než se dostanou ke své porci.
Dělá to na mě venkoncem strašný dojem.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Je, ale co s tím chcete udělat?
Já si koupila vlastní seno pro dušnou kobylu a dostala jsem pojeb, jak jsem si to mohla dovolit?! Tedy ne přímo koupi, ale to, že jsem balík dala do boxu, který nikdo nepotřeboval už roky.
Koupi balíku sena by mi nestálo, za to rozčilování.
Psalo se tu, která stáj? Má známá má koně v boxu cca 10 km od Brna a tolik neplatí. Musím se jí zeptat, kde je.
napsal(a):
vlastně je to za 4000, vždyť za ty služby mají přeci majitelé koní slevu na ustájení. A boxové ustájko za 4 tisíce aby pohledal. Tam chápu výpomoc.
Nákup vlastního sena mi přijde jako dobrá alternativa, jenže.... nevypadá to, že by se k tomu ustajovatel stavěl nějak jásavě. A také mi nepřijde fajn dát koni večer trochu, když (v šest večer, hodinu pochroupe, v sedm nemá nic,) v jedenáct začíná hladovka, kterou drží kůň až do šesti, do sedmi do rána... Ani si nejsem jistá tím, zda kousek sena nažvýkaný za 10 minut před jádrem ten posun tráveniny nějak zachrání :-( Ale to už musí zvážit tazatelka.
U nás mají pronajatou bez péče o koně celou jednu staj za 2000/box. V Tetčicích nabízí totéž za 2500 a je v tom i hala
Ne, 4000 za pronájem boxu rozhodně není žádná charita.