Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

otázka

8.1.2021 10:26
otázka

XXX.XXX.108.175

Zdravím! Jak je to s křížením? Jaká plemena se spolu můžou křížit a jaká ne? Díky!

8.1.2021 10:42
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Ehm, jako máte na mysli plemena koní? Všechna lze teoreticky křížit. Jen je u toho potřeba použít selský rozum a nepřipouštět beganem poničku.
Ale tak nebo tak, vždycky z toho bude hříbě.
Nebo myslíte ne biologicky, ale v rámci plemenných knih? Jako které plemeno lze zapsat do PK jiného plemene?

otázka

8.1.2021 11:02
otázka

XXX.XXX.108.175

Ano, myslím v rámci plemenné knihy. Co je povoleno a co ne.? Samozřejmě je mi jasné že norik a achalteke dohromady není moc spolehlivá volba.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.1.2021 11:08

Každá plemenná kniha má na toto svoje pravidla. Není v síle internetu tato pravidla sjednotit na jednu stránku. Musíte se podívat do jednotlivých plemenných knih, co uznávají - také se to v čase mění. Třeba plnokrevní koně neuznávají jakékoli příměsi, jejich plemenné knihy jsou tzv. uzavřené.

otázka

8.1.2021 11:22
otázka

XXX.XXX.108.175

Díky!:-)

otázka

8.1.2021 13:13
otázka

XXX.XXX.108.175

Ještě bych se zeptala: Je možné zkřížit např. čt a lustiano pokud potom nebudu chtít hříbě zapsat do PK? Zatím křížit nehodlám, nemusíte se bát:-). Jen mě to zajímá.

8.1.2021 13:30
lenacia

XXX.XXX.173.31

otázka napsal(a):
Ještě bych se zeptala: Je možné zkřížit např. čt a lustiano pokud potom nebudu chtít hříbě zapsat do PK? Zatím křížit nehodlám, nemusíte se bát:-). Jen mě to zajímá.

Teplokrevna klisna s lusitanem, lze teoreticky zapsat hříbě jako portugalský sportovní kůň, ale nečekejte žádný koňský jezdecký či vzhledový zázrak. Na ČT máte mnoho lepších voleb....
Pokud vám jde o barvu, je plno cremello hřebců v rámci ČT či CS, z nich je možnost žlutých koní. Pod CS působí flekatí hřebci například Bernstein. Pro ČT lze sáhnout i do zahraničních chovů, Sprehe, Zangersheide, Shockemoehle... A máte jistotu vzhlehu koně i pravděpodobnost výkonnosti.

8.1.2021 13:32
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Hřebec musí mít licenci. Hříbě pak bude typ typlokrevný bez plemenné příslušnosti.

8.1.2021 13:41
Arbora

XXX.XXX.118.187

otázka napsal(a):

Môžete si prečítať povolené plemená v rámci plemennej knihy ČT a povolené plemená vrámci lusitana. Ak ani jedno nie je povolené v rámci týchto plemenných kníh (akože si myslím, že nie je), bude kôň iba v type teplokrvnom. Do preukazu vám ale pôvod uvedú. Teda aspoň u nás to tak funguje. Legálne v podstate môžete pripustiť dva plemennej jedince medzi sebou, bez ohľadu na plemeno. Pokiaľ má plemenník licenciu.

8.1.2021 14:54

Když nebudete chtít mít původového koně, můžete jakéhokoli plemenného hřebce (aktuální registr plemeníků na stránkách UEK) zkřížit s jakoukoli, i nepůvodovou, i kříženou, kobylou. Je to takto z pohledu zákona legální. Otázka by pak byla vhodnost takového křížení, zrovna mix lusitano x ČT nebude problematický.

otázka

8.1.2021 15:26
otázka

XXX.XXX.108.175

Skvěle jste odpověděli na moje otázky! Děkuji moc za informace! Mějte se krásně!

Neregistrovaný uživatel

8.1.2021 15:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123

otázka napsal(a):
Skvěle jste odpověděli na moje otázky! Děkuji moc za informace! Mějte se krásně!

Zeptam se k cemu do budoucna chcete krizit nebo proc touzitw po krizenci miato ciatokrevnyho kone? Usetreni na kupni cene? Tezko nejak vic. Za min jdou jen hnusny zprsklotiny.

otázka

8.1.2021 16:03
otázka

XXX.XXX.108.175

Ušetření na kupní ceně rozhodně ne. Chtěla bych originální hříbě a navíc větší výběr hřebců. Myslím že když pečlivě vyberu hřebce který se bude hodit ke klisně, tak nemusí záležet na plemeni. Kříženci nemusí být nutně špatní, stačí jen dobře vybrat dva koně co se k sobě hodí. Samozřejmě takové to náhodné křížení žádné dobré ovoce nenese.

8.1.2021 16:39
MajkaP

XXX.XXX.7.76

Taky je potřeba myslet na to, že spousta majitelů hřebců nepřipouští "kde co". Ale určitě najdete co potřebujete....výběr je velký.

8.1.2021 17:34
lenacia

XXX.XXX.214.224

otázka napsal(a):
Ušetření na kupní ceně rozhodně ne. Chtěla bych originální hříbě a navíc větší výběr hřebců. Myslím že když pečlivě vyberu hřebce který se bude hodit ke klisně, tak nemusí záležet na plemeni. Kříženci nemusí být nutně špatní, stačí jen dobře vybrat dva koně co se k sobě hodí. Samozřejmě takové to náhodné křížení žádné dobré ovoce nenese.

A myslíte, že najdete lépe padnoucího a vyhovujícího koně z té hrstičky Lusitano koní, co tu sou, než z desítek a desítek hřebců teplokrevníků různých zaměření?

9.1.2021 00:39

otázka napsal(a):
Ano, myslím v rámci plemenné knihy. Co je povoleno a co ne.? Samozřejmě je mi jasné že norik a achalteke dohromady není moc spolehlivá volba.

V rámci plemenné knihy se nekříží...provádí se plemenitba.(u plnokrevníků čistokrevná plemenitba)Není možné v rámci čistokrevné plemenitby připouštět odlišné plemeno. Při zkoušce jsem u liniové plemenitby řekla- zkřížíme a už mi vraceli index, ať přijdu jindy....budu si to pamatovat do smrti...
Kříženci třeba- arab a plnokrevník- angloarab(je i uznané plemeno? asi ale za 6 generací) , anglické tažné klisny a plnokrevník- hunter, obecně plnokrevník zušlechťuje dané plemeno ke kterému se přikřižuje..
starokladrubák a arab nebo frýs....křížení by mělo mít smysl, ČT a andalusan také jde, ale nemá to vždy asi efekt, který by se očekával...ale i kříženeček může být pěkně stavěný koník...

9.1.2021 10:46

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
V rámci plemenné knihy se nekříží...provádí se plemenitba.(u plnokrevníků čistokrevná plemenitba)Není možné v rámci čistokrevné plemenitby připouštět odlišné plemeno. Při zkoušce jsem u liniové plemenitby řekla- zkřížíme a už mi vraceli index, ať přijdu jindy....budu si to pamatovat do smrti...
Kříženci třeba- arab a plnokrevník- angloarab(je i uznané plemeno? asi ale za 6 generací) , anglické tažné klisny a plnokrevník- hunter, obecně plnokrevník zušlechťuje dané plemeno ke kterému se přikřižuje..
starokladrubák a arab nebo frýs....křížení by mělo mít smysl, ČT a andalusan také jde, ale nemá to vždy asi efekt, který by se očekával...ale i kříženeček může být pěkně stavěný koník...

Jenom malinký OT - frís.

Neregistrovaný uživatel

9.1.2021 11:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123

Nebo taky naprosta sereda kterou nikdo nechce a majitel si bude myslet ze dkvre proda protoze to ma orece spanela v sobe. Krizence obycejne tuctove nikdo nechce pokud nemaj 100% zdravi a charakter. A takovych je malo na to se spolehat neda

9.1.2021 12:49
Arbora

XXX.XXX.118.187

Jedna vec je to, čo sa chová v čr, druhá vec sú zahraničné plemenné knihy s jasnými pravidlami a prípustnými plmenami. Nemci, Taliani aj Francúzi vedú plemenné knihy angloarabov- tam trebárs ide o percentuálny podiel A1/1 a Or1/1 v krvi, do PK selle francais je prípustných tiež kopec plemien, ktoré napríklad PK ČT nepripúšťa, hoci tam fungujú aj ako plemenníci - a otcovia úspešných športových koní, atď. Samozrejme, je rozdiel medzi chovateľským programom tu a v zahraničí, ale neprežívala by som to tak. Hlavne nech to ľudia nerobia nezmyselne a s registrovanými plemenníkmi.

otázka

9.1.2021 16:42
otázka

XXX.XXX.98.215

lenacia napsal(a):
A myslíte, že najdete lépe padnoucího a vyhovujícího koně z té hrstičky Lusitano koní, co tu sou, než z desítek a desítek hřebců teplokrevníků různých zaměření?

To byl jen příklad:-) Ale jinak máte celkem pravdu. I když jeden nádherný lustiano je třeba tento:
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/130417236/plemenny-lusitano.php

Neregistrovaný uživatel

9.1.2021 19:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123

otázka napsal(a):
To byl jen příklad:-) Ale jinak máte celkem pravdu. I když jeden nádherný lustiano je třeba tento:
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/130417236/plemenny-lusitano.php

A kde matw záruku ze z nej po jinym plemeni vypadne korektni zvire?

9.1.2021 20:11

Jenom malinký OT - frís.

OT: já chtěla napsat frís, ale pak jsem si řekla , ale co... frýs...nebudu si kazit h,ch, k, r,d, t, n.....

10.1.2021 06:56

OT: já chtěla napsat frís, ale pak jsem si řekla , ale co... frýs...nebudu si kazit h,ch, k, r,d, t, n.....

Jenže Holanďané na to nehrajou Poláci dodnes píšou ceramika, protože se to správně čte keramika. Kdo se v tom pak má vyznat, že jo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík