Dotaz do pléna...
Sportujete mimo ježdění na koni ještě nějak,popřípadě jaký sport a jak často? Z jakých důvodu a s jakými výsledky?
Všimla jsem si,že většina vrcholových jezdců mimo ježdění běhá,chodí do posilovny apod....
Nebo znáte nějakého profi jezdce z ČR ,který se věnuje ještě nějakému jinému sportu ?
Jen pro zajímavost
jesie
napsal(a):
Dotaz do pléna...
Sportujete mimo ježdění na koni ještě nějak,popřípadě jaký sport a jak často? Z jakých důvodu a s jakými výsledky?
Všimla jsem si,že většina vrcholových jezdců mimo ježdění běhá,chodí do posilovny apod....
Nebo znáte nějakého profi jezdce z ČR ,který se věnuje ještě nějakému jinému sportu ?
Jen pro zajímavost
když zrovna není korona tak sem ráda plavala. Protože mě plavání baví od dětství..
A když zrovna teď není všude ledovka na přizabití, tak sem letos začala chodit na procházky a nord walking. Protože už nekolabuju po půl kilometru chůze ale ujdu těch kilometrů i 8, 9... A tak mě baví poznávat své okolí, kde sem vlastně nikdy nebyla a to tu žiju 27 let.
Výsledky z toho v tuhle chvíli sou Mach puchýře, protože moje zimní vycházková obuv se ukázala být nepoužitelná.
Já jezdím přes léto hodně na kole..pak také plavání..a sem tam brusle..je to spíš kvůli udržení fyzičky a uvolnění svalů..
V průměru mám denně nachozeno 10 - 14 km..takže si nemyslím,že bych pohybu měla málo..ale protože jsem jen rekre jezdec,tak se hýbu raději i mimo sedlo,abych se do toho sedla vůbec vešla
Jednu dobu jsem tak 3x týdně chodila do fitka/posilky a o víkendu jezdila koně. A musím říct, že mi to při jízdárenské práci skutečně pomohlo, zejména při pracovním cvalu či skákání bylo znát, jak mam víc síly a svoje i koňovo tělo lépe pod kontrolou a nejsem po chvíli intenzivní práce tak vyfluslá.
Já přes léto jezdím do stáje na kole. To máme 5x týdně hodina ježdění a přes 100 km týdně. To mi přijde dostatečné, občas až moc (někdy bývám unavená).
A přes zimu chodím daleko od autobusu, jezdím na koni a doma se protahuju.
Protahování bych brala jako takové minimum i pokud máte dost kondičních aktivit. Je nenáročné, dá se zvládnout v pohodě doma. Já jsem také díky tomu mnohem uvolnenejsi v sedle. Osobně doporučuji cvičení dle Anny McNulty. Je od ní mnoho cvičení na YouTube :)
Na ZŠ a gymplu gymnastika, ale ne do zhuntování. Díky tomu se vysápu do skokoveého sedla na 170cm kobylu a i ve vyšší rychlosti vím, kde mám kterou část těla.
Doporučuji vodáctví, dva chlapi co jsem učila jezdit, sedli a jeli bez problému s rovnováhou a bez obav, že to pod sebou neovládají a jede to.
Holka co s námi jezdila na koni, kterého jsme brávali i na volno, byla voltižačka a zapomínala, že by měla koně i řídit, ani jednomu to nevadilo😀
Teď už se kromě koní snažím ležet v posteli, doporučeno fyzioterapeutkou😁
Dlouhodobe tanec a zimni sporty - snowboard (driv lyze), bezky. Vsechno delam od mala, lyze vlastne co jsem zacla chodit, tanec od peti let, kone vlastne "nejkratsi" dobu. :-) Ma to teda tu nevyhodu, ze bez moznosti pohybu jsem nesnesitelna, hyperaktivni, a psychicky ve vyrazne nepohode. Narazove spoustu dalsiho, namatkou treba joga, plavani, windsurfing...a hodne toho nachodim, se psem, ale nejen kvuli nemu. Ten tanec ted posledni rok teda moc nic, hodne mi to chybi.
Nicmene nejlepsi kombinace byla kdyz se mi nejakou dobu darilo stihat k intenzivnim tanecnim treningum a jezdeni jeste intenzivne i tu jogu, rytmus, balanc a uvolneni na uplne jine urovni. :-)
Přes léto jezdím ke koním na kole. Týdně to je tak 50 km. Někdy nárazově si chodím zaběhat. Ale to spíše jen pro udržení kondice.
Jinak dlouhodobě tančím (od první třídy). Aspoň 2x do týdne se protáhnu a udělám nějaké ty kliky a sedy-lehy. Taky chodím denně (přes školu) pěšky k autobusu. To je týdně 40 km.
Přes zimu jezdím na běžkách, jak je sníh.. Ale jinak nejsem žádný extra sportovec.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jsem těžká lemra a nedělám NIC. Taky podle toho vypadám....
Kdyby bylo s kým, tak plavu, ale samotnou mě nic nebaví. Nebaví mě samotnou ani jezdit, ale snažím se dělat aspoň "něco", takže lezu občas na ubohého úně, abych teda měla vůbec nějaký pohyb.
No ale bydlím ve čtvrtém patře bez výtahu. A to se počítá, žejo

S dlouholetými neidentifikovanými problémy se zády jsem časem dospěla k tomu, že nedělám nic. A nic mě nebolí. Jakékoliv pokusy (i dlouhodobé) o doporučené zdravotní cvičení různého charakteru vedly k dlouhodobé zhoršující se bolesti. Takže nedělám nic a jsem relativně v pohodě. Na invalidní kobylu sedám tak 1-2x týdně na krokovku do lesa.

Myslím, že bych cvičit měla- strečink nebo i jóga, cítím se velmi zkrácená, ba mám pocit že je to lety čím dál horší. Vzhledem k tomu, že fyzického pohybu mám haba kuk (práce, kydání, kůň, pes, práce okolo rybníku a jiných statcích a nemovitostech) si myslím, že jsem pořád "v tahu" a ten strečink a protažení svalů chybí- protože na gauči se mi neprotáhnou, jenže to večer padnete a už se jednomu nic nechce. Občas nějaký záchvěv to nezachrání. Kolo už jen z nouze a jednou za rok a to proto, že nemám auto, neběhám, ale dřív hodně, plavu jen v relaxačním bazénu + divoká řeka, protože v plaveckým je zima , v létě tak koupačka, pádlbort o dovolené a kánoi, pramice už má motor....takže já se jdu protáhnout, aby mě nebolelo, to, to a to...nejtragičtější je vnější rotace kyčle, turecký sed je pro mě utopie...