Jana48

XXX.XXX.168.34
Dobrý den. Momentálně máme čtyři vlastní koně v ustájení, bohužel, podmínky ustájení nám v našem kraji nevyhovují, hlavně ze strany lidského faktoru. Ať hledáme jak hledáme, nenašli jsme stáj, kde by se zároveň starali o naše koně na takové úrovni jaké si představujeme (čistý box, seno ve výběhu i na boxe, voda ve výběhu i na boxe, pravidelný režim) a zároveň jsme se cítili ve stáji dobře i my. Pracuji už dlouhodobě homeoffice, dávno ještě před coronou, do budoucna jistě pracovat budu i dále, u koní jsem zvyklá být každý den a starat se sama, krmit si, vyvádět, místovat, s čímkoliv pomoci, zároveň chci mít kde si dát v klidu kávu, sednout si a chvíli odpočinout. Aktuálně jsme ve stáji, kde se koně mají podle mého nejlépe, co jsem v okolních stájích mohla porovnat, ale lidské soužití absolutně nefunguje, přestože je to rodinná stáj, nejvíce by jim vyhovovalo, kdybych jen platila a nejezdila za koňmi vůbec, jak mi bylo řečeno.
Proto jsme začali hledat řešení a po delší době nalezli možnost pronajmout si pozemek s nově vybudovanými boxy, na krásném místě, s dostatkem pastvin, úžasným zázemím pro koně, kdy v pronájmu máme i veškeré seno, slámu, vyvážení hnoje. Dlouhodobý pronájem na minimálně deset let, podloženo smlouvou. Mám koně nemocného, který potřebuje individuální přístup skrz krmení, pouštění do výběhu a manipulaci, proto jsem z tohoto řešení od začátku nadšená. Byla nám nabídnuta i možnost pořídit si na pozemek mobilheim a přestěhovat se. Žijeme ve městě v bytě, oba jsme s partnerem z venkova, nejvíc bychom si přáli právě opět bydlení na venkově, děti nemáme ani již mít nebudeme, takže otázka prostoru nás úplně moc netrápí. Koně jsme dřív doma měli, takže nemáme zkreslené představy, víme jak zaopatřit koně v zimě, co vše je třeba, jsme ochotni do toho investovat.
Přesto jsem se chtěla poptat, jestli máte někdo tipy, zkušenost, nebo znáte někoho kdo si vybral podobný životní styl? Za všechny zkušenosti budu moc vděčná, díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zní to jako krása střídá nádheru....šla bych do toho, mít svůj areál by byl můj sen..., ale byt jestli nemusíte bych asi neprodávala , ale pronajala...na mobilhajm si vemete půjčku a pronájem bytu vám jí zaplatí + i něco třeba zbyde...
Jana48

XXX.XXX.168.34
napsal(a):
Zní to jako krása střídá nádheru....šla bych do toho, mít svůj areál by byl můj sen..., ale byt jestli nemusíte bych asi neprodávala , ale pronajala...na mobilhajm si vemete půjčku a pronájem bytu vám jí zaplatí + i něco třeba zbyde...
Já se špatně vyjádřila, byt máme momentálně pronajatý, jsme v něm asi šest let už, tak ho beru za svůj. Na mobilheim jsou peníze bez nutnosti půjčovat si, díky bohu, ale moct pronajmout ještě byt, to by byla paráda.

Taky bych byt neprodávala. Jinak jděte do toho!
Mám známou, která bydlí v mobilheimu než se jim dostaví dům, je to prostorově stísněné (věci, co by měl člověk nastrkané ve skříních nebo ve sklepě, má v maringotce vedle), ale pokud je možnost, časem může kolem mobilheimu vyrůst zastřešená teráska, a nebo klidně celý pochozí ambit kolem heimu, dá se to pojmout opravdu jako ložnice, a jinak trávit čas po venku. Jestli si tam umíte představit ty hodiny práce (ono ne, že by v kanclu bylo víc místa, navíc v kanclu se často o prostor dělí člověk s dalšími účastníky provozu), tak to může být ještě lepší, než byt :-)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.88
Mobilheim supr. Jen bych zjistila podminky jak psali vys. Dala si pozor aby byl v dobrem stavu a celorocni a do budoucna ho obehnala. (steny strecha a na betonove desce hodi vam to izolaci a to to nemusi byt echt material a hned mate i neco jako terasu nebo zimni zahradu.
Zvazila bych jedinou vec. Co za tech 10let? Budete pak mit kam jit at sami nebo s konma? Nedalo by se sepsat aspon predkupni pravo? At vam to pak nekdo nevyfoukne. Teoreticky to s vypovedni lhutou muzou pronajimatele zrušit i driv. Bacha na to.
Jana48

XXX.XXX.168.34
bassrock
napsal(a):
Hlavně bych si zjistila, zda je možnost na tom určitém pozemku mobilheim vůbec postavit. Je mnoho obcí, které mají mobilheimy zakázané apriori v územním plánu a nechtějí je na svých územích.
Abyste neskončili s černou nepovolitelnou stavbou a s exekučním odstraněním stavby.
Samozřejmě, na tohle téma mám vše pročtené, vím, že si mobilheim nemůžu postavit kamkoliv, zde v obci v to problém být neměl, co jsem se pídila, ale počítám s tím, že to nemusí být vůbec snadné nebo možné, to budu řešit tento týden.
Jinak co po deseti letech samozřejmě řešíme, majitel pozemek nezvažuje prodávat, ale máme pozemek který byl v pronájmu JZD, výpovědní lhůta pět let, smlouva se již vypověděla, tak variantu vidíme právě v něm, do budoucna, opět by neměl být problém postavit mobilheim a pozemek pro koně taky ideální, ale opravdu, o výstavbě mobilheimu a přestěhování přemýšlíme opravdu krátce, tak všechno zatím promýšlíme a rozmýšlíme.
A nebolo by jednoduchšie pohľadat pozemok aj s bývánim a kúpiť ho? Mali by ste svoje, s ozajstným bývaním a nikto by vás po 10 rokoch nevyhodil.
Pohrávam sa s podobnou myšlienkou, momentálne som 100% na HO, ale asi sa časom vrátim minim´alne z polovice do práce. Keby som nemusela, kúpim pozemok s bývaním na samote a neriešim nič. Aj za cenu toho, že to budem 30 rokov splácať. 😅
Jana48

XXX.XXX.168.34
Arbora
napsal(a):
A nebolo by jednoduchšie pohľadat pozemok aj s bývánim a kúpiť ho? Mali by ste svoje, s ozajstným bývaním a nikto by vás po 10 rokoch nevyhodil.
Pohrávam sa s podobnou myšlienkou, momentálne som 100% na HO, ale asi sa časom vrátim minim´alne z polovice do práce. Keby som nemusela, kúpim pozemok s bývaním na samote a neriešim nič. Aj za cenu toho, že to budem 30 rokov splácať. 😅
Jednodušší by to určitě bylo, takovou možnost ale nemáme. Nechceme se zadlužovat, máme momentálně na koupi nového, pěkného mobilheimu, na vybavení stáje, boxů, vyhřívané napáječky a tak dále, na koupi svého pozemku a výstavby všeho potřebného pro koně i pro nás už to není v téhle době reálné, jak jsem psala výše, máme pozemek, který by byl pro naše plány vhodný, ale výpovědní lhůta JZD je pět let a začala běžet nedávno, s ním počítáme do budoucna.
Moje známá v mobilheimu u koní bydlí.🙂
Má ten největší co se dal sehnat, v podstatě menší 3+kk.
Aby to bylo celoročně obyvatelné, bylo nutno:
1. Celý zateplit, jinak to bylo nevytopitelné.
2. Vyřešit vodovodní připojení a odpady tak, aby nezamrzali.
Po dokončení těchto úprav je z toho příjemné bydlení.😉

V nedaleké vesnici mají lidé u silnice taky mobilheim, celý je oblepený polystyrenem a fasádou, tudíž zateplený a celá přední strana je obestavěna zastřešenou verandou. Vypadá to dobře a obzvlášť ta veranda je v létě v podstatě další velkou místností, kde se dá mj. i vařit (na grilu). Celoročně bych v tom bydlet nechtěla (njn jsem holt zvyklá na to naše 18+3), ale tahle úprava se mi moc líbí.

V nedaleké vesnici mají lidé u silnice taky mobilheim, celý je oblepený polystyrenem a fasádou, tudíž zateplený a celá přední strana je obestavěna zastřešenou verandou. Vypadá to dobře a obzvlášť ta veranda je v létě v podstatě další velkou místností, kde se dá mj. i vařit (na grilu). Celoročně bych v tom bydlet nechtěla (njn jsem holt zvyklá na to naše 18+3), ale tahle úprava se mi moc líbí.

napsal(a):
Hele, zámecká paní .
..také jezdím kolem jednoho, jestli je zateplený nevím ale ta prosklená veranda jako zimní zahrada nebo letní obývák je úžasná....mobilhajmy u nás prodávali, byli jsme se v nich podívat, známí ho mají na zahradě na letní přespání- no je to fakt prťavé, ale pokud jste dva a na nervy si nelezete....
Jana48

XXX.XXX.168.34
napsal(a):
Hele, zámecká paní .
..také jezdím kolem jednoho, jestli je zateplený nevím ale ta prosklená veranda jako zimní zahrada nebo letní obývák je úžasná....mobilhajmy u nás prodávali, byli jsme se v nich podívat, známí ho mají na zahradě na letní přespání- no je to fakt prťavé, ale pokud jste dva a na nervy si nelezete....
No na tu velikost si budeme muset zvyknout, přeci jen, teď máme velký byt, ale zase žádný prostor venku, člověk vyleze maximálně na rušnou ulici, pokud člověk chce vyvenčit psa a nechat proběhnout, ideálně naložit do auta a tradá.
Ale k práci si k počítači sedám většinou až na večer, jinak od rána běhám po venku se psy nebo ke koním a doma úplně moc času netrávíme, mě stačí místo kde budu pracovat, muž si odpočine u televize ale vyhledáváme odpočinek spíš aktivní, navíc jsme opravdu jen dva, tak bychom se mohli vmáčknout, navíc máme šanci zbavit se přebytečných krámů

Zbavit se přebytečných krámů já nedokážu....vždy když nějaký vyhodím, za týden ho potřebuju....

napsal(a):
Hele, zámecká paní .
Nj, nějak se stalo, že jsme ve čtyřgeneračním domě zůstali s manželem sami dva... Ale budujeme teď prázdninový apartmán pro turisty, takže ty prostory nezůstanou nevyužité.
Zadavatelka: z vašeho popisu pro vás bude ten mobilheim prostě ideální, jděte do toho
nemovitostvpodhůří

XXX.XXX.94.168
Dobrý den,pokud si chcete být u vlastních koní svým pánem a sháníte se čtyřnohými parťáky samostatné - skromné bydlení v těsném dosahu města, mohu nabídnout k pronájmu / dlouhodobě část domu (větší 1+1) se samostatným vlastním vjezdem a oplocenou zahradou,která náleží jen k bytu,stodola - sad ,výběhy a zázemí pro koně, topení v krb.kamnech, levně,Trutnovsko,v případě zájmu kontaktujte - topolenka@seznam.cz
Známy v tom býva, než si postaví dom, asi to má na nejakej platni, urobil samozrejme presklenú terasu, on tam má krb a nejaké sedenie, tak tam sa ešte dá existovať, ale keď mi ukazoval zvyšok, tak mi tam omŕzala tvár, netuším, ako sa niečo také vykuruje, zase, prežiť sa to pod perinou asi dá, ale v zime tam v papučkách a tepláčkoch chodiť nebudete.
Mobilheim - spali jsme tam pár nocí... A život si v tom predstavit nedokážu. Stěny (i dveře) tloušťky papundeklu, vniřní nábytek velikosti jak pro panenky. Když pustíte topení je tam horko, když ho vypnete, okamžitě zima.
Bydlet ve svém s koňmi, rozhodně ano. Ale šli jsme cestou starého statku a letité rekonstrukce a nelitujeme. Byť to byla trnitá cesta, máme poctivé zdi, v nich šutr ze začátku osmnáctého století, hospodářské budovy, atd.
No právě. Zateplit, okna vyměnit, nová střecha... Není teda lepší rovnou postavit (či koupit starý a rekonstruovat) opravdový dům?
Nehledě k faktu, že čím déle se zabývám koňmi, tím více oceňuju vedlejší stavby - přístřešky, stodoly, atd. Zastřešené plochy není nikdy dost a čistě matematicky vychází mnohem laciněji koupit staré objekty a rekonstruovat než na "zelené louce" tvořit tu halu na seno, tu přístřešek na traktor, atd...
Jana48
napsal(a):
Dobrý den. Momentálně máme čtyři vlastní koně v ustájení, bohužel, podmínky ustájení nám v našem kraji nevyhovují, hlavně ze strany lidského faktoru. Ať hledáme jak hledáme, nenašli jsme stáj, kde by se zároveň starali o naše koně na takové úrovni jaké si představujeme (čistý box, seno ve výběhu i na boxe, voda ve výběhu i na boxe, pravidelný režim) a zároveň jsme se cítili ve stáji dobře i my. Pracuji už dlouhodobě homeoffice, dávno ještě před coronou, do budoucna jistě pracovat budu i dále, u koní jsem zvyklá být každý den a starat se sama, krmit si, vyvádět, místovat, s čímkoliv pomoci, zároveň chci mít kde si dát v klidu kávu, sednout si a chvíli odpočinout. Aktuálně jsme ve stáji, kde se koně mají podle mého nejlépe, co jsem v okolních stájích mohla porovnat, ale lidské soužití absolutně nefunguje, přestože je to rodinná stáj, nejvíce by jim vyhovovalo, kdybych jen platila a nejezdila za koňmi vůbec, jak mi bylo řečeno.
Proto jsme začali hledat řešení a po delší době nalezli možnost pronajmout si pozemek s nově vybudovanými boxy, na krásném místě, s dostatkem pastvin, úžasným zázemím pro koně, kdy v pronájmu máme i veškeré seno, slámu, vyvážení hnoje. Dlouhodobý pronájem na minimálně deset let, podloženo smlouvou. Mám koně nemocného, který potřebuje individuální přístup skrz krmení, pouštění do výběhu a manipulaci, proto jsem z tohoto řešení od začátku nadšená. Byla nám nabídnuta i možnost pořídit si na pozemek mobilheim a přestěhovat se. Žijeme ve městě v bytě, oba jsme s partnerem z venkova, nejvíc bychom si přáli právě opět bydlení na venkově, děti nemáme ani již mít nebudeme, takže otázka prostoru nás úplně moc netrápí. Koně jsme dřív doma měli, takže nemáme zkreslené představy, víme jak zaopatřit koně v zimě, co vše je třeba, jsme ochotni do toho investovat.
Přesto jsem se chtěla poptat, jestli máte někdo tipy, zkušenost, nebo znáte někoho kdo si vybral podobný životní styl? Za všechny zkušenosti budu moc vděčná, díky.
Měla bych skutečně obavy zabydlovat se,navíc se zvířaty, něco do toho investovat ,když ty pozemky nejsou moje.
Pokud to nejde koupit ,aby to bylo moje, nešla bych do toho .
Jinak mobilheim ,měla jsem z toho přesně takový pocit,jako Jbb
Tvrdý papír kolem sebe ,na který zvenku někdo zaklepe a je v tu ránu s vámi vevnitř
Všecko děsně funkční ,malé stísněné .Jak někde na lodi
A nejvíc mi skutečně chyběly ty zdi .Opravdové ,kamenné
Ale to je asi o zvyku ,v paneláku je taky všecko malé a papírové
Jana48

XXX.XXX.168.34
Jak říkám, bohužel možnost koupit pozemek se starší stavbou není, nechceme se zadlužovat.
Vedlejší stavby u koní na pozemku jsou, přístřešky, nové venkovní boxy, sedlovna a krmírna, balíky budou pod střechou. Majitel pozemku je koňák, techniku zajišťuje on, manipulaci s balíky atd taktéž.
Je mi jasné, že na mobilheimu nebude zrovna málo práce, chceme koupit ale nový a celoroční, vyrobený v ČR, tak by to mohlo být trochu lepší, než koupit nějaký ‘papundeklový’ a použitý. Momentálně máme sádrokartonový byt, takže víme jaký je život s vysoce kvalitními zdmi, když chceme přidělat do zdi, je to téměř jaderná fyzika. V zimě topíme třikrát tolik co normální lidi ve zděných bytech, v létě se škvaříme a trávíme co nejvíc času venku, než to doma je alespoň trochu obyvatelné což je až večer.
Prostor by nám vadit neměl, dovolené jsme trávili v obytném autě, sice výborně vybaveném, ale prostor opravdu minimální, a dva měsíce jsme zvládli bez problému a do bytu se nám úplně nechtělo
"i když teď už tu taky nejsou takový zimy jako dřív"
Fakt? Ta letošní je dost typická zimní, rozhodně ne globálně oteplená.
Nicméně takto - ještě více než mobilheimu bych se taky bál toho bydlení na cizím. Znám x příběhu lidí, kteří měli koně na cizím a vždy to byla záležitost dočasná. A vždy nekončila optimálně. Nechtít se zadlužovat je fajn přístup, ale samo bydlení na cizím je takové vnitřní zadlužení. Akorát že tenhle dluh se (na rozdíl od dluhu skutečného, v rozumné výši) splatit nijak nedá. Leč třeba budete ta jediná výjimka široko daleko...

Ale houby, až do vánoc byla ta zima trapně teplá. A teď už zase po dvou měsících lup teploty nad deset stupňů. Bejvávalo, že u nás nasněžilo v říjnu, a roztálo v dubnu. Bejvávalo….
Bydlení na cizím je přece i nájem bytu? Předpokládám, že za využívání pozemku budou dotyční platit běžný nájem, ať ho budou využívat jakkoli. Proč by tam měl vznikat, byť i morální, dluh?
Z mého pohledu je tahle zima cca jedna ze třech nejstudenějších za posledních patnáct let. Před tím jsem to tak neřešil, takže srovnání nemám. Ale to asi není primárním tématem diskuse.
Hovořím o dluhu vnitřním, nikoliv morálním. Nájem bytu asi fungovat může, ostatně když fungovat přestane, není těžké se přestěhovat. Ovšem budování jezdeckého areálu (vždy to obsahuje nové budování či alespoň údržbu ve stejném rozsahu) je dle mých zkušeností něco jiného. Dříve či později má majitel pocit že nájemce platí málo a/nebo že nájemce málo investuje do cizího (málo udržuje).
Já bych do toho nešel, léta něco budovat a investovat s rizikem, že přijde výpověď, já si sbalím svoje cajky, vyhrábnu ze země mobilheim a budu hledat další místo... V době kdy budu starší, unavenější, atd...

Tak každý bydlíme jinde, já si navíc myslím, že tahle zima byla výjimka, a další budou zase teplejší. Tolik štěstí já mít nebudu, aby se vrátily pravé zimy...
Jinak teď vašemu pohledu asi rozumím, spíš z toho hlediska, že by se mi nechtělo za deset let zvedat kotvy. Já osobně bych také hledala něco trvalejšího. Přesto my už třicet let také hospodaříme na cizím, my navíc nemáme žádný pevný termín, je to na neurčito, takže vypověditelné v podstatě kdykoliv...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.51
napsal(a):
Tak každý bydlíme jinde, já si navíc myslím, že tahle zima byla výjimka, a další budou zase teplejší. Tolik štěstí já mít nebudu, aby se vrátily pravé zimy...
Jinak teď vašemu pohledu asi rozumím, spíš z toho hlediska, že by se mi nechtělo za deset let zvedat kotvy. Já osobně bych také hledala něco trvalejšího. Přesto my už třicet let také hospodaříme na cizím, my navíc nemáme žádný pevný termín, je to na neurčito, takže vypověditelné v podstatě kdykoliv...
Nez platit třeba 15najem na pozemlu budovat si tam mobilheim desku zateplovat ho. Dodelavat nevo na vybezich bocech a za deset let papa a prd z toho. To uz radsi koupim pozemek a vrazim to rovnou do nej. Vysledek stejnej. Za 10-15let to ma clovek z krku a je na svym. V cem je rozdil?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.51
Jit do podnajmu se zviraty je cesta do pekel. Za dva roky se majitel rozmysli a vy budete mit stezi par mesicu na to vypadnout a nekam uhnipnout kone. To neni moc pr del

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nez platit třeba 15najem na pozemlu budovat si tam mobilheim desku zateplovat ho. Dodelavat nevo na vybezich bocech a za deset let papa a prd z toho. To uz radsi koupim pozemek a vrazim to rovnou do nej. Vysledek stejnej. Za 10-15let to ma clovek z krku a je na svym. V cem je rozdil?
Nejsou pozemky (tady nikdo nic neprodává a nebo to prodává daleko), nejsou peníze (když už prodává, je to malé a drahé). Nevím, jak to má tazatelka, ale my máme tyto podmínky.
Tja, vždy si vzpomenu, když v roce 2004 jsme byli u kamarádů na návštěvě. Oni měli statek v rekonstrukci a u něj nová dřevěná vrata, bratru tak za 35 tisíc Káčé. My byli krátce po škole a měli jsme našeho prvního koně v nájemním ustájení.
A já tehdy koukal na ten objekt a říkal si "jak já si kdy koupím něco takového, když bych neměl ani těch 35 tisíc na vrata????"
Když kouknu zpět, jsem velmi rád, že jsme koupili ruinu a investovali do ní nejen ty peníze (které se tak nějak samy objevují a následně mizí...), ale i ten čas a energii. V životě se může stát leccos, ale nechtěl bych být "v cizím", po tom všem, co jsme museli oželet a čím si projít.
Ano, asi chápu, že je-li někomu 55+ a už nemá moc sil a energie, že zvolí "dočasné" řešení. Ale v mladším věku je to imho nerozum.