Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nelvys

29.3.2021 10:47
Nelvys

XXX.XXX.249.132

Dobrý den,
chci se zeptat jaké plemeno poníka byste mi doporučili.Je mi 16 let a měříme 158cm a vážím 48kg. Já a moje 4 létá sestra bysme byli jediní jezdci. Potřebujeme ponika který by byl vhodný do začátku, do rodiny, a rodiče by si přáli aby byl co nejmenší( tedy v kohoutku co nejmenší),ale zároveň aby unesl mou váhu bez problému a do budoucna neměl kvůli mně problémy se zády. Našla jsem spoustu různých plemen,ale nevím které plemeno by bylo nejlepší. Jezdila bych 2x týdně maximálně 3x týdně na něm takže každodenní zátěž mojí vahou by to nebyla. Ještě jsem zapomněla dodat, že poníka určitě nechceme do sportu, chceme ho jako společníka a kamaráda.
Předem děkuji všem za radu.

Neregistrovaný uživatel

29.3.2021 10:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.113

Hafling. Nic jinyho vám až do dospělosti nevydrží. A hucula jako začátečníci dlouhodobě bez dohledu trenéra neujezdite.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.3.2021 11:48

Nelvys napsal(a):
Dobrý den,
chci se zeptat jaké plemeno poníka byste mi doporučili.Je mi 16 let a měříme 158cm a vážím 48kg. Já a moje 4 létá sestra bysme byli jediní jezdci. Potřebujeme ponika který by byl vhodný do začátku, do rodiny, a rodiče by si přáli aby byl co nejmenší( tedy v kohoutku co nejmenší),ale zároveň aby unesl mou váhu bez problému a do budoucna neměl kvůli mně problémy se zády. Našla jsem spoustu různých plemen,ale nevím které plemeno by bylo nejlepší. Jezdila bych 2x týdně maximálně 3x týdně na něm takže každodenní zátěž mojí vahou by to nebyla. Ještě jsem zapomněla dodat, že poníka určitě nechceme do sportu, chceme ho jako společníka a kamaráda.
Předem děkuji všem za radu.

V té rodině bude sám? Proč rodiče chtějí, aby byl co nejmenší? Je vám 16, nejspíš ještě porostete. Počítáte s trenérem?

29.3.2021 11:55

Zda ujezdí nebo ne, bude spíš otázka výběru jedince. Jsou huculové, co spolehlivě povozí (znám), a moc toho nevymýšlí, jsou haflingové, kteří vymýšlejí piškuntálie a jezdce začátečníka sundají (znala jsem a znám). Pochopitelně i naopak :-)

Koně středního vzrůstu kolem těch 140 cm by měli být to nejmenší, co si na ježdění pořídíte, aby vám to pár let vydrželo. Pokud to bude mít podsaditější stavbu (fjord), můžete vesele fungovat dalších 20 let.

Jak často jezdíte, je celkem jedno, právě naopak když není plánovaná pravidelná zátěž (natož pod trenérem), je třeba, aby kůň vyhovoval stavbou lépe, protože dopady nepravidelné zátěže a nemožnosti vytvořit správné svalstvo budou dlouhodobě menší.

29.3.2021 12:03

Nerozumím požadavku na co nejmenší kohoutkovou výšku - důvod? Rodiče si myslí, že ušetří na žrádle? Jinak já bych volila nějakého menšího amíka klidně - ale je tam problém se zdravím, je důležité si to velmi dobře ohlídat při nákupu, a potom taky vyšší cena. Každopádně dobrý amík sveze všechny členy rodiny a je mu jedno, jestli na něj sednete denně, jednou týdně nebo jednou měsíčně.

29.3.2021 12:26

Hodím do placu Welsh pony of cob type (sekce C), menší, na silné holení a odolný půň. Ale vesměs temperamentní zvířátka, chce to trochu umět.

29.3.2021 13:23
šimlík

XXX.XXX.215.18

Kde bude koník ustájen? Nebo bude sám na zahradě?

Neregistrovaný uživatel

29.3.2021 14:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.113

Začínám mít ten dojem taky. Co nejmenší aby se vešel na zahrádku. Jestli to tak má být ať vám raději rodiče platí lekce. Finančně to tak jako tak vyjde líp a aspoň nebude trpět kůň.

Nelvys

29.3.2021 15:04
Nelvys

XXX.XXX.249.132

Děkuji všem za názory a rady. Rodiče si nemyslí, že by ušetřili za žrádlo, jen máma má velmi špatnou zkušenost z dob, když sama ještě jezdila na velkém koni a má o nás velký strach.Také v tom nevidím velkou logiku,ale jen jsem chtěla respektovat mámino přání a poradit se.Sám nebude, máme velký pozemek o velikosti hodně hektarů se spoustou hospodářských zvířat+ bysme určitě pořídili do budoucna dalšího společníka( ponika). Jen jsem ještě chtěla dodat, že já už dál neporostou(mám uzavřené růstové štěrbiny) a doufám že neztloustnu :D. Na lekce jsem také chodila a budu chodit. Ještě tu byl dotaz, kde bude kůň ustájen. Chtěli jsme mu postavit vlastní stáj+ bude každý den vypouštěn na naši opravdu velkou louku. Na trenéra jsem nějak zapomněla, velmi děkuji za připomenutí! Opravdu všem velmi děkuji, a budu ráda za další tipy. Pěkný den

29.3.2021 15:09
Arbora

XXX.XXX.233.1

Najlepší tip je začať jazdiť a keď ťa to bude držať pár rokov, potom sa dá uvažovať nad kúpou vlastného koňa. To už bude trochu odrastená aj mladšia sestra odrastenejšia a bude schopná jazdiť tiež.

(Úprimne si myslím, že ak majú rodičia o deti strach, tak to nezmení ani veľkosť koňa, na ktorom jazdia. Zvlášť ak nad ním nebude mať dozor dospelý.)

29.3.2021 16:17

Maminka asi nebude mít moc zkušeností s koňmi. To je škoda, protože můžete z nevědomosti koně špatně obstarávat. Měli byste mít po ruce nějakého zkušeného koňáka, který vám poradí s rozměry přístřešku, potřebou zpevnění (kůň není ovce), kvalitou sena (kůň není kráva), krmným a pastevním režimem... A ty koně pořiďte rovnou dva - a nebo dejte do ustájení do stáda. Držení koně v samotě je prostě trápení (ve vězení je za trest taky samotka).

29.3.2021 18:45
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Ten koník potřebuje toho koňského kamaráda hned, ne za pár let trápení. Já bych koupila něco pro vás (ten hafling, irský cob apod.) a sestře něco nižšího klidného - menší cob aj. Kombinovala bych plemena s podobnými krmnými nároky, ušetříte si tím starosti.

EDIT: A samozřejmě pokud zkušenosti nemáte, tak nejdříve jezdecký klub, pak vlastní kůň (třeba jen ten jeden) v ustájení a pak teprve doma dva.

29.3.2021 21:17

Nelvys napsal(a):
Děkuji všem za názory a rady. Rodiče si nemyslí, že by ušetřili za žrádlo, jen máma má velmi špatnou zkušenost z dob, když sama ještě jezdila na velkém koni a má o nás velký strach.Také v tom nevidím velkou logiku,ale jen jsem chtěla respektovat mámino přání a poradit se.Sám nebude, máme velký pozemek o velikosti hodně hektarů se spoustou hospodářských zvířat+ bysme určitě pořídili do budoucna dalšího společníka( ponika). Jen jsem ještě chtěla dodat, že já už dál neporostou(mám uzavřené růstové štěrbiny) a doufám že neztloustnu :D. Na lekce jsem také chodila a budu chodit. Ještě tu byl dotaz, kde bude kůň ustájen. Chtěli jsme mu postavit vlastní stáj+ bude každý den vypouštěn na naši opravdu velkou louku. Na trenéra jsem nějak zapomněla, velmi děkuji za připomenutí! Opravdu všem velmi děkuji, a budu ráda za další tipy. Pěkný den

Bysme (bychom) pořídili do budoucna poníka - takže bude sám. Víte, že je to z pohledu welfare týrání? A že se to může odrazit na pohodě koně? Který pak bude třeba nevyrovnaný a tím pádem nebezpečný? Velká louka to nespasí. Fakt to nevidím jako dobrý nápad.

18.4.2021 17:18
Whop

XXX.XXX.168.202

Jestli mohu poradit, být vámi nabídla bych než si pořídíte druhého společníka někomu ustájení - pokud to bude za rozumné peníze, bude jistě zájem a vy si nebudete muset hned utrhnout dvakrát takovou zodpovědnost. A jistě to bude také lepší pokud vás to přestane bavit - místo dvou koní kteří by jen stáli pouze jednoho

arte.P

18.4.2021 17:35
arte.P

XXX.XXX.36.244

Whop napsal(a):
Jestli mohu poradit, být vámi nabídla bych než si pořídíte druhého společníka někomu ustájení - pokud to bude za rozumné peníze, bude jistě zájem a vy si nebudete muset hned utrhnout dvakrát takovou zodpovědnost. A jistě to bude také lepší pokud vás to přestane bavit - místo dvou koní kteří by jen stáli pouze jednoho

Myslíte, že ustájit někomu koně není zodpovědnost? Věřte, že dvakrát taková jak za vlastního

18.4.2021 18:59
Žofi

XXX.XXX.80.55

Mno velká pastvina pro poníka mi hnedka evokuje riziko schvácení,...když teda pominu vše ostatní, co je špatně.

A také se moc přimlouvám, ať maminka raději platí lekce na zkušeném koni v nějakém dobrém jezdeckém klubu s trenérem 👍

Přidejte reakci

Přidat smajlík