Kůň chodí mimochodně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.4.2021 23:13
Tasyrka

XXX.XXX.46.233

Zdravím.
Chtěla jsem se zeptat, taky vám koně, když jsou unavení, chodí mimochodně? Všimla jsem si, že oba moji psi chodí mimochodně když jsou unavení, ale u koně jsem to ještě neviděla a zrovna nedávno jsem se vracela z procházky (sice na ruce, ale tahala jsem jí pořádným terénem, který unaví) a koukám že se kobyla tak jako divně vlní a pak jsem si všimla že jde mimochodně.
Předpokládám že je to normální, ale dost mě to zarazilo a musím se přiznat, že se mi mimochod ani nelíbí . Jindy chodí normálně, mimochod zapne jen když je vyřízená.
Nemá původ, takže je to oficiálně kříženec, ale nese typické znaky irského coba.
Taky to dělají vaši koně?

5.4.2021 11:05
koně

XXX.XXX.174.63

Stává se , u mladých koní,když ještě nejsou srovnaní .Při návratu z delší vyjížďky si tímto ulevují .
Kdysi jsem chvíli jezdila mladého co měl údajně ,"hnuto křížem" Ten mimochod zpočátku používal běžně, při delších vyjížďkách. Obzvlášť z mírných kopců mu to asi tak lépe šlo ,než aby si podsazoval bedra.Za mě ,jakožto jezdce, to byl pohyb velmi příjemný ,ale vypadalo to komicky.Bohužel pro ČT mimochod není žádoucí ,tak jsme pracovali,až to dělat přestal.

5.4.2021 11:27
Tasyrka

XXX.XXX.46.233

koně napsal(a):
Stává se , u mladých koní,když ještě nejsou srovnaní .Při návratu z delší vyjížďky si tímto ulevují .
Kdysi jsem chvíli jezdila mladého co měl údajně ,"hnuto křížem" Ten mimochod zpočátku používal běžně, při delších vyjížďkách. Obzvlášť z mírných kopců mu to asi tak lépe šlo ,než aby si podsazoval bedra.Za mě ,jakožto jezdce, to byl pohyb velmi příjemný ,ale vypadalo to komicky.Bohužel pro ČT mimochod není žádoucí ,tak jsme pracovali,až to dělat přestal.

děkuji. To by sedělo. Je to mladá kobyla co bude mít v květnu čerstvé 3 roky. Fyzičku nemá žádnou, neb byla do listopadu minulého roku v podstatě jen na rovné pastvině a do nedávna ani neuměla (a pořádně ještě neumí) v terénu ani chodit. Ale na tom pracuji. Chodíme do terénu (do lesa, mimo cesty), hlavně kopečky (jak nahoru, tak dolů), učí se přeskakovat potoky, škarpy a mít dobrý odhad, dělám s ní přechody, obraty, couvání (to už umí docela slušně), taky s ní trénuji balanc na menším kruhu (v kroku) na obě strany. Ale bude to ještě práce z ní udělat mazáka co se týče rovnováhy a práce s tělem v terénu.

5.4.2021 11:53
koně

XXX.XXX.174.63

Ona se naučí ,chodit sama,Další level bude s váhou jezdce.
Ale není to nic závadného nebo problematického, poddá se to ,jen ať se pohybuje dál

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.4.2021 11:30

Ano, je to celkem běžné u všech čtyřnohých zvířat (pokud nejsou mimochodní od přirození :-) Z velmi prudkého kopce budou mít tendenci k sdružování stranově příslušných končetin všichni koně (a oslíci - os. zkušenost) :-) Většina mimochodníků jsou koně šlechtění pro bezpečný pohyb v terénu - island, tennessee...

Pokud budete mít motivaci, můžete si udělat pro kobylu ve výběhu houpačku a vyšší můstek. Houpajda je vůbec bezva věc - konečně mám materiál, tak se na letošek snad do ní pustím. Chci udělat velikou, aby se na ni dalo najet i s kočárkem s poníkama. A také abych si na ní mohla postavit koně bokem :-) Tak jsem zvědavá, jestli se někdy dokopu. Ale byla mi vřele doporučena fyzioterapeutkou :-)

6.4.2021 13:13
Tasyrka

XXX.XXX.46.233

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ano, je to celkem běžné u všech čtyřnohých zvířat (pokud nejsou mimochodní od přirození :-) Z velmi prudkého kopce budou mít tendenci k sdružování stranově příslušných končetin všichni koně (a oslíci - os. zkušenost) :-) Většina mimochodníků jsou koně šlechtění pro bezpečný pohyb v terénu - island, tennessee...

Pokud budete mít motivaci, můžete si udělat pro kobylu ve výběhu houpačku a vyšší můstek. Houpajda je vůbec bezva věc - konečně mám materiál, tak se na letošek snad do ní pustím. Chci udělat velikou, aby se na ni dalo najet i s kočárkem s poníkama. A také abych si na ní mohla postavit koně bokem :-) Tak jsem zvědavá, jestli se někdy dokopu. Ale byla mi vřele doporučena fyzioterapeutkou :-)

materiál by na to i byl, teď ještě sehnat na to motivaci . Je to pro koně hodně dobré? Co k tomu říkala fyzio? Moc zkušeností s tím nemám. Občas jsem to zahlédla že to mají v extreme trailu :)

6.4.2021 14:55

Tasyrka napsal(a):
materiál by na to i byl, teď ještě sehnat na to motivaci . Je to pro koně hodně dobré? Co k tomu říkala fyzio? Moc zkušeností s tím nemám. Občas jsem to zahlédla že to mají v extreme trailu :)

Pro koně (i pro člověka) je náramně dobré posilovat stabilizační svaly a svaly hrudního korzetu. Hluboké stabilizační svaly kolem páteře lidé posilují na balančních pomůckách (my jezdci, ehm, nemusíme :-) a koně moc nemají kde - pokud zrovna třeba pravidelně necestují autem na závody. Mimochodem - proč je kůň po delší cestě na autě/vleku nepříjemně unavený? Protože je to zátěž právě pro tyhle zpravidla nepříliš posilované svaly, které se bez tréninku velmi rychle unaví. Takže rovnovážné cviky pro koně jsou velmi prospěšné. Dá se to řešit chozením z kopce, do kopce, v těžším terénu (kořeny, výskoky, seskoky, voda) a nebo různými vymoženostmi nebo cviky na jízdárně (španělský krok, leváda, výstup na malou paletu, kde musí mít kůň nohy blíže u sebe, pokládání předních nohou nebo nechávání zadních nohou na vyvýšené podložce) - a prý vůbec nejefektivnější je právě ta houpačka :-) A dají se na ní (je-li dostatečně široká) cvičit všechny myslitelné polohy těla a směry pohybu. Poníci budou nadšení (pokud to s nim někdo bude dělat, ehm ehm ). Asi ne tak radostný bude "můj" A1/1, i když ze závodů vím, že houpačku psychicky zvládne. No, je to valach, občas má hravou, tak uvidím, jak se na to bude tvářit

6.4.2021 15:03

6.4.2021 15:05

A už i vidím, že nebudu houpačku ke kulanu připevňovat napevno, ale udělám to jako mají tady, pouze zarážkami z prken - pak se dá těžiště posunout, a udělat z toho třeba i nájezd na můstek (pro kočár), to je šikovné :-)

6.4.2021 22:04
Tasyrka

XXX.XXX.46.233

Pro koně (i pro člověka) je náramně dobré posilovat stabilizační svaly a svaly hrudního korzetu. Hluboké stabilizační svaly kolem páteře lidé posilují na balančních pomůckách (my jezdci, ehm, nemusíme :-) a koně moc nemají kde - pokud zrovna třeba pravidelně necestují autem na závody. Mimochodem - proč je kůň po delší cestě na autě/vleku nepříjemně unavený? Protože je to zátěž právě pro tyhle zpravidla nepříliš posilované svaly, které se bez tréninku velmi rychle unaví. Takže rovnovážné cviky pro koně jsou velmi prospěšné. Dá se to řešit chozením z kopce, do kopce, v těžším terénu (kořeny, výskoky, seskoky, voda) a nebo různými vymoženostmi nebo cviky na jízdárně (španělský krok, leváda, výstup na malou paletu, kde musí mít kůň nohy blíže u sebe, pokládání předních nohou nebo nechávání zadních nohou na vyvýšené podložce) - a prý vůbec nejefektivnější je právě ta houpačka :-) A dají se na ní (je-li dostatečně široká) cvičit všechny myslitelné polohy těla a směry pohybu. Poníci budou nadšení (pokud to s nim někdo bude dělat, ehm ehm ). Asi ne tak radostný bude "můj" A1/1, i když ze závodů vím, že houpačku psychicky zvládne. No, je to valach, občas má hravou, tak uvidím, jak se na to bude tvářit

to jsou zajímavé informace. Děkuji za vysvětlení, jsem zas o něco chytřejší :) . Tohle se mi hodně líbí a myslím že by to mým kobylám jenom prospělo, takže až bude volná chvíle, tak zkusím něco takového zkontrolovat.

Hlavně by to bylo dobré pro tu mladou. Jakmile se jí totiž pod nohama něco nelíbí (je tam bahno, nebo to není úplně stabilní atd...) tak má tendenci vyšilovat. Tohle by jí krásně naučilo jak s tělem pracovat a určitě by byla potom v tomhle sebevědomější.

7.4.2021 08:20

Mě to tak nakoplo, že jsem včera tu houpačku stloukla

Hned jsem na ní prohnala skoro všechny koně, a prý nuda. I náš největší srab, nohoboják a klaustrofobik to pochopil. I když, ještě jsem tam neměla všechny, tak uvidíme :-D

Bohužel nemám materiál takových kvalit, abych vyrobila rovnou tu kočárovou (širokou), takže na nějaké boční balancování to zatím nebude. Ale na to už mám taky plán, který možná někdy uskutečním :-)

7.4.2021 09:30

No a foto máme kde jako??

7.4.2021 09:48

Když já nefotím Nikdy mě to nenapadne, když se nachomýtnu u něčeho, co by se fotit mělo. S koněm mě nikdo nevyfotí, protože jsem tam sama. Jestli do odpo sleze sníh, a já se ocitnu ve stáji ještě za světla, a pak si k tomu ještě vzpomenu, tak vám to svou kalkulačkou vyfotím :-)

8.4.2021 07:02

Jo, vyfotila. Jen... jsem si nevzala kabel, abych to nahrála :-D Tak snad zítra.

Coudas

9.4.2021 07:51
Coudas

XXX.XXX.87.254

Já si včera cvičně dala jedny schody, ale jistě, mimo téma a ještě ne ke koním... no, u koní už mám holt vše hotový no. Tak pardon.

9.4.2021 08:21

Coudas napsal(a):
Já si včera cvičně dala jedny schody, ale jistě, mimo téma a ještě ne ke koním... no, u koní už mám holt vše hotový no. Tak pardon.

Pěkně vy! Hele posilovat vlastní tělo je taky důležité Takže To se máte, že máte vše hotové, já jsem navozila materiál, a teď se mi nějak nechce ho zpracovávat A na cvíko svého těla jsem moc líná

Tak aspoň ta houpajda už je k užití.

Coudas

9.4.2021 09:20
Coudas

XXX.XXX.87.254

No to je tak, kdyz je pro mne dulezitejsi zazemi a pohodli pro kone, nez jezdeni a vymetani zavodu 🤷‍♂️ Ale pravda, ze na svem se dela a investuje lepe, nez na pronajatem s cilem co nejvice usetrit. Ale jak rikam, toto neni k tematu.

Uz prispivat nebudu, ale rada bych, Buggyro, vedela, proc, kdyz jsi olajkovala muj prispevek s uvedenim meho jmena, mi stale vykas? Diky za odpoved.

9.4.2021 09:25

Coudas napsal(a):
No to je tak, kdyz je pro mne dulezitejsi zazemi a pohodli pro kone, nez jezdeni a vymetani zavodu 🤷‍♂️ Ale pravda, ze na svem se dela a investuje lepe, nez na pronajatem s cilem co nejvice usetrit. Ale jak rikam, toto neni k tematu.

Uz prispivat nebudu, ale rada bych, Buggyro, vedela, proc, kdyz jsi olajkovala muj prispevek s uvedenim meho jmena, mi stale vykas? Diky za odpoved.

pardon, to je asi zvyk. Nebo nezvyk Jdu se podívat, kde jsem co olajkovala, snad mi to naskočí :-) Jestli si normálně tykáme, tak se pokusím to dodržet Nevyjadřuji tím rozhodně nějaké nesympatie

Coudas

9.4.2021 09:41
Coudas

XXX.XXX.87.254

pardon, to je asi zvyk. Nebo nezvyk Jdu se podívat, kde jsem co olajkovala, snad mi to naskočí :-) Jestli si normálně tykáme, tak se pokusím to dodržet Nevyjadřuji tím rozhodně nějaké nesympatie

Tak ja ti pomuzu.

9.4.2021 09:49

Hodná, děkuji! Ahoj Káťo

Přidejte reakci

Přidat smajlík