Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, myslíte že je ve 13 letech začít pozdě jezdit na koni?
Protože moji rodiče si myslí že ano, ale já chci jezdit jen rekreačně, ne závodně. Navíc už je 2-3 roky přemlouvám k jízdě na koni, peníze mají (dokonce by i měli na samostatné koně), ale prý se koní boji a mají o mne strach, že z koně spadnu a udělám si úraz.
Je to můj velký sen jezdit na koni a pokud mi to i tak nedovolí kvůli mému věku, začnu až si budu sama vydělávat a budu dospělá, ale do té doby mě ta chuť může přejít.
Takže otázky zní: Je pozdě začít ve 13 letech a jak rodiče přemluvit nebo co dělat pro to, aby mi dovolili jízdu na koni?
Děkuji všem, kdo mi zodpoví na tyhle otázky.
Ve 13 letech není pozdě ani na závodní ambice. Dokonce ani pokud začneš jezdit v dospělosti, není pozdě. Znám dámy, co začaly jezdit po čtyřicítce a závodí.
Co se týče přemlouvání rodičů - to je dost individuální. Obecně platí vzorné plnění povinností doma i ve škole. Vysvětlit jim, že chápeš, že o tebe mají strach, ale že opravdu moc chceš začít jezdit. Zkusit je poprosit a objet vhodné stáje, podívat se, jak probíhají výukové hodiny. Vybrat stáj, kde se opravdu pečlivě věnují výuce začátečníků s důrazem na bezpečnost - tj. pomalý postup od výuky na lonži k samostatnému vedení koně. Prostě jim ukázat, že máš o koně zájem, a zároveň uděláš vše pro to, aby o tebe strach mít nemuseli.
Není pozdě, běžně se v oddílech mohlo jezdit nejdříve od 12 let.
Našla bych si nějaký jezdecký klub a rodiče tam zavedla na ukázkovou hodinu, aby viděli, jak to v reálu vypadá, jaká jsou rizika, přístup trenérů, jaké mají v místě koně atd.
Kdyžtak napište lokalitu, třeba tu někdo zná kvalitní oddíl nebo stáj.
díky všem za odpověďi, v obci kde bydlím je jedna stáj do které občas chodíme a 2x jsem tam byla na dětských svezeních. Volali jsme majitelce 2 roky zpátky zda by mě nevzali, ale neměli místo. Před pár dny jsem napsala email majitelce a jedno místo se jim uvolnilo. Dnes jsem to řekla mamce, zavolali jsme ji, domluvili se na individuálních lekcích a příští týden už možná budu pravidelně jezdit. Ani nevíte jak jsem šťastná ❤️