Head shaking syndróm postup

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.5.2021 21:29
Mariane

XXX.XXX.244.23

Mám kobylu narodenú v roku 2006 a trpí pravdepodobne headshaking syndrómom. Je malá kvh 145 bez pôvodu. Tipujem ju na hucula kríženého s niečím vysoko v krvy asi plňas. Prečítala som si o tom hromadu článkov v angličtine aj na equichanneli a nie som z toho múdrejšia. Prvé príznaky sa začali objavovať tak 3 roky dozadu. Vtedy som si myslela, že jej len vletela mucha do nozdry. Ale je to čím ďalej tým horšie. A určite to nie je nepadnúcim sedlom alebo tvrdou rukou. Všetky príznaky sú od apríla do septembra/októbra. V zime je pokoj.
Príznaky vo výbehu:
1. Vo výbehu sa zdržiava v tieni keď je čo i len trochu vyššia teplota a svieti slnko a to aj keď je zvyšok stáda vonku
2. Niekedy si aj vo výbehu začne šialene trieť nozdry a škrabať sa o všetko
3. Hmyz a slnko to zhoršujú
4. Maska a repelenty pomáhajú ale nie príliš
Pod sedlom:
1. Často sa otriasa, fŕka a švihá hlavou a to aj v kroku
2. Prvý záchvat dostane po prvom kluse, začne šialene švihať hlavou, škriabať sa, občas sa stavia na zadné a musím zosadnúť lebo to začne byť nebezpečné
3. Maska a sieťka na nos príznaky zmiernia ale nie príliš
4. Záchvat sa opakuje po každom zastavení
5. Po čase (po hodine niekedy po 1,5 hodine) sa príznaky zmiernia a zostane len pravidelné hádzanie hlavou.
6. Často fŕka alebo pokašliava pod sedlom
7. Všetko je horšie na slnku a keď je hmyz ale robí to aj v upršané chladné dni
8. V cvale blbosti nerobí ale občas sama zastane aby si mohla poškrabať nozdry

Otázky: Aké opatrenia majú zmysel? Dávať horčík? Ak áno tak koľko? Sú nejaký veterinári ktorí s tým majú skúsenosti a môžem to s nimi skonzultovať? Oplatí sa v našom prípade ísť do liekov alebo urobiť alergologický test? Čo ešte o tom prečítať?

6.5.2021 21:32
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Já bych test na alergii udělala, navrženým lékům bych se nebránila, chcete přece koni pomoci. Evidentně je zatím bez nich nešťastný a není mu dobře.

6.5.2021 21:41
Mariane

XXX.XXX.244.23

Ja sa nebránim ničomu, ale chcem vymyslieť nejaký najúčinnejši postup pre moju kobylu. Nechcem dávať zbytočne peniaze do vecí, ktoré nebudú fungovať. Chcem postup typu: Skús najprv toto ak nezaberie tak toto a ak ani toto tak sadá ešte urobiť tamto.

Och a nepovedala som, že bývame v Rokycanoch - v ČR. Tak budem rada za návrhy vetov z ČR, ktorí toto riešia.

6.5.2021 21:55
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak co doktorka Tučková? Ta dělá koně, ale ne tedy speciálně headshaking. Je z Plzně, ale na Rokycansku se pohybuje, tuším, že tam má ustájeno. Mohla by vás pak nasměrovat dál.

Jinak tedy já za sebe bych, pokud má kůň při zátěži dechové potíže, nejezdila.

Když to vezmu podle sebe jako alergika, co zažil dobu bez antihistaminik, kdy "slabší" alergie prostě byly bez léčby, tak mi taky vadilo teplo, slunko, cokoliv, co zvyšuje prokrvení. Doteď si pamatuju, jak člověk ležel ve tmě, v chladu, s hadrem na očích, zabedněný, aby pyly nedýchal, kdy se snažil si nerozervat jazykem patro, neudrbat si oči a nos, později pak "udýchat" seno ve stáji - bez vodové a ledové zmrzliny ve vedrech nepředstavitelný problém. Vycházka mezi poli nebo po louce bez stínu byla noční můrou. Kdybych musela utíkat, tak asi poběžím, když mě něco rozptýlí, tak si toho budu všímat míň, když budu mít čas se soustředit na to nepohodlí, taky ho budu plně vnímat a bude mi vadit. Trochu mi to připomíná projevy vašeho koně.

9.8.2021 21:08
jesie

XXX.XXX.215.38

Mariane napsal(a):
Mám kobylu narodenú v roku 2006 a trpí pravdepodobne headshaking syndrómom. Je malá kvh 145 bez pôvodu. Tipujem ju na hucula kríženého s niečím vysoko v krvy asi plňas. Prečítala som si o tom hromadu článkov v angličtine aj na equichanneli a nie som z toho múdrejšia. Prvé príznaky sa začali objavovať tak 3 roky dozadu. Vtedy som si myslela, že jej len vletela mucha do nozdry. Ale je to čím ďalej tým horšie. A určite to nie je nepadnúcim sedlom alebo tvrdou rukou. Všetky príznaky sú od apríla do septembra/októbra. V zime je pokoj.
Príznaky vo výbehu:
1. Vo výbehu sa zdržiava v tieni keď je čo i len trochu vyššia teplota a svieti slnko a to aj keď je zvyšok stáda vonku
2. Niekedy si aj vo výbehu začne šialene trieť nozdry a škrabať sa o všetko
3. Hmyz a slnko to zhoršujú
4. Maska a repelenty pomáhajú ale nie príliš
Pod sedlom:
1. Často sa otriasa, fŕka a švihá hlavou a to aj v kroku
2. Prvý záchvat dostane po prvom kluse, začne šialene švihať hlavou, škriabať sa, občas sa stavia na zadné a musím zosadnúť lebo to začne byť nebezpečné
3. Maska a sieťka na nos príznaky zmiernia ale nie príliš
4. Záchvat sa opakuje po každom zastavení
5. Po čase (po hodine niekedy po 1,5 hodine) sa príznaky zmiernia a zostane len pravidelné hádzanie hlavou.
6. Často fŕka alebo pokašliava pod sedlom
7. Všetko je horšie na slnku a keď je hmyz ale robí to aj v upršané chladné dni
8. V cvale blbosti nerobí ale občas sama zastane aby si mohla poškrabať nozdry

Otázky: Aké opatrenia majú zmysel? Dávať horčík? Ak áno tak koľko? Sú nejaký veterinári ktorí s tým majú skúsenosti a môžem to s nimi skonzultovať? Oplatí sa v našom prípade ísť do liekov alebo urobiť alergologický test? Čo ešte o tom prečítať?

Dobrý den,

povedlo se Vám najít nějaké řešení?

Můj kůň od 5/21 stejné příznaky,vyšetřen opakovaně veterinářem,vždy závěr,že alergie na některé pyly,nebylo mi doporučeno dělat speciální odběry jako lidem,protože léčba u koní v případě pylových alergií je téměř nulová. Kortikoidy se dají leda tak přes oko (slzným kanálkem steče do nozder),jinak těžko dávat stříkací inhalátor.

Jsem fakt bezradná. Občas ,některý den,je to bez příznaků,ale převažují dny,kdy si může hlavu umlátit a nos udrbat. Pod sedlem výrazné,ve výběhu minimální.
Koupila jsem alespoň byliny na posílení imunity,ale tím jsem skončila.

Klidně napište i do SZ,jestli se Vám něco povedlo vymyslet.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.8.2021 21:11

jesie napsal(a):
Dobrý den,

povedlo se Vám najít nějaké řešení?

Můj kůň od 5/21 stejné příznaky,vyšetřen opakovaně veterinářem,vždy závěr,že alergie na některé pyly,nebylo mi doporučeno dělat speciální odběry jako lidem,protože léčba u koní v případě pylových alergií je téměř nulová. Kortikoidy se dají leda tak přes oko (slzným kanálkem steče do nozder),jinak těžko dávat stříkací inhalátor.

Jsem fakt bezradná. Občas ,některý den,je to bez příznaků,ale převažují dny,kdy si může hlavu umlátit a nos udrbat. Pod sedlem výrazné,ve výběhu minimální.
Koupila jsem alespoň byliny na posílení imunity,ale tím jsem skončila.

Klidně napište i do SZ,jestli se Vám něco povedlo vymyslet.

Kamarádka stříkací inhalátor s úspěchem používala. Aplikace přes slzný kanálek mi přijde mnohem obtížnější. Zkoušela jste síťku na nos?

9.8.2021 21:14
jesie

XXX.XXX.215.38

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kamarádka stříkací inhalátor s úspěchem používala. Aplikace přes slzný kanálek mi přijde mnohem obtížnější. Zkoušela jste síťku na nos?

Jasný,to bylo nejrychlejší a nejlevnější řešení ,bez masky a síťky na nos nevychází ven...

Jak píšu,řešila jsem opakovaně s veterinářkou a nemyslím,že by to odflákla,kůň je komplet vyšetření,ze země,pod sedlem,fyzio,očkování,prostě vše ....

9.8.2021 21:29

...i vzdušné vaky?
Edit: teď jse překlikla na equichannel a tam je článek o masáži, kdysi jsem určitě viděla na you tube nějakou masáž na hlavě koně k head shakingu..tak zkuste pohledat, já jdu dočíst článek
Edit : video https://www.youtube.com/watch?v=LGW86uKYIFs

no ale kdo nám to přeloží..Holandština, Belgičtina?
A ještě, dost se píše o tom, že je to i z chybného držení těla při pohybu- biomechanika...

10.8.2021 08:03

jesie napsal(a):
Jasný,to bylo nejrychlejší a nejlevnější řešení ,bez masky a síťky na nos nevychází ven...

Jak píšu,řešila jsem opakovaně s veterinářkou a nemyslím,že by to odflákla,kůň je komplet vyšetření,ze země,pod sedlem,fyzio,očkování,prostě vše ....

Já nemyslím, že jste to odflákla. Byl to jenom nápad.

10.8.2021 08:11
jesie

XXX.XXX.224.171

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...i vzdušné vaky?
Edit: teď jse překlikla na equichannel a tam je článek o masáži, kdysi jsem určitě viděla na you tube nějakou masáž na hlavě koně k head shakingu..tak zkuste pohledat, já jdu dočíst článek
Edit : video https://www.youtube.com/watch?v=LGW86uKYIFs

no ale kdo nám to přeloží..Holandština, Belgičtina?
A ještě, dost se píše o tom, že je to i z chybného držení těla při pohybu- biomechanika...

Byla tu i MVDr.Punčochářová (dříve Horáčková),která vyšetřila i variantu biomechaniky,stylu mého ježdění...opravdu se jedná o alergickou rýmu na pyl.

Proto hledám řešení...jestli někdo nebude vědět

10.8.2021 13:43
Arbora

XXX.XXX.206.224

Headshaking pár rokov dozadu riešil doktor Jahn na brnenskej klinike. Skúsila by som sa s ním spojiť.

Přidejte reakci

Přidat smajlík