Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.5.2021 09:14
monsteranetka

XXX.XXX.70.134

Nevíte někdo o co jde? Mojí klisně se to objevilo na zadní noze a přes noc se to vždycky rozleze.
Dávala jsem jí na to bethadinu a žlutou mastičku, ale stejně mám pocit, že podle konzistence jde spíš o hnis...

arte.P

23.5.2021 09:47
arte.P

XXX.XXX.39.37

A co zavolat veterináře? Pokud se to šíří, tak na co čekáte?

23.5.2021 09:58
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Vidím tam i otok! Nečekejte ani do pondělí. K takové záležitosti ihned veta. A po pravdě mu říci co se děje a od kdy a čím kdy ošetřeno. Takovéto stavy se rády zvrhnou do trvalé flegmony...

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.5.2021 10:38

monsteranetka napsal(a):
Nevíte někdo o co jde? Mojí klisně se to objevilo na zadní noze a přes noc se to vždycky rozleze.
Dávala jsem jí na to bethadinu a žlutou mastičku, ale stejně mám pocit, že podle konzistence jde spíš o hnis...

Jak píšou nade mnou. Veterináře. HNED! Nečekejte do pondělí. Zadní nohy mají "rády" flegmóny a sloní nohy.

23.5.2021 13:33
evcusik

XXX.XXX.44.120

Domácí léčba nezabírá, volejte veta. Na 3 fotce je otok. Rány budou infikovaný, bude opravdu vhodný zásah veterináře. A nejlépe nepoužívat ani mastičky do příjezdu veta, barevné léčiva umí zmást - kdyz se řeší, co to vlastně je.

23.5.2021 13:44
etnies86

XXX.XXX.245.26

určitě řešte, můžete z toho mít flegmonu, sloní nohu.

23.5.2021 22:07

Veterinář a Pederipra jako první pomoc v lékárničce, sice je zelená, ale s ATB. když je tam už otok, je to na pováženou - kulhá? , Vet určitě píchne ATB, a tu Pederipru bych stříkala dál...nebo zkusit Tetra Deltu, poraďte se s vetem...

24.5.2021 09:53
Arbora

XXX.XXX.233.1

Ja by so teda ako prvú pomoc ATB nedávala, akurát si vyrobíte rezistenciu.

24.5.2021 10:50
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Bych uvítala info od majitele jak se to vyvíjí. A to i dlouhodobě.
Jsem zvědavá, protože mám poniky s

24.5.2021 10:51
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Poníky s bílýma nohama.

24.5.2021 11:27

Arbora napsal(a):
Ja by so teda ako prvú pomoc ATB nedávala, akurát si vyrobíte rezistenciu.

rezistenci na co?to už není v tomto případě první pomoc , ale pomoc než přijede vet. hnisá to, je to oteklé je tam již jistě bakteriální infekce, nebudu to teda oplachovat nějakým odvarem, koně jsou potvory a okamžitě se jim udělá nějaký zánět...(není to pes na pelechu, ale kůň v podestýlce) já s takto oteklým koněm už bych napíchala i kdyby nekulhal.

24.5.2021 11:44
Arbora

XXX.XXX.233.1

Na antibiotiká. Opláchnuť riedenou betadinou a volať veterinára, ktorý podá ATB injekčne, na základe posúdenia stavu. Proste cielená liečba.

24.5.2021 11:51

Já myslím, že Arbora reagovala hlavně na Pederipra jako první pomoc v lékárničce - a to jsem i já měla cuky, že k tomu cosi o ATB jako běžné první pomoci napíšu. ATB sice veti pořád ještě šoupou koním hned a na lopaty, ale stejnak bych počkala na konzultaci a předpis/aplikaci vetem.

Mimochodem, mně se to jeví podobné fotodermatitidě - to může být krásně vnitřní zánět, který s bakteriemi nemusí mít nic společného, pochopitelně také způsobí otok, a antibiotika na to nijak léčebně nezafungují. Desinfekce je na místě (proběhla), možná nějaké krytí, aby se zabránilo právě vniknutí vnějších infekcí, ale jinak počkat na vyjádření veta. Resp. moc nečekat, ale mít u toho veta co nejdřív.

24.5.2021 12:13

Bakteriální infekce jde většinou za ruku s jakýmkoliv zraněním na nohách koní,protože koně nežijí ve sterilním prostředí, i blbý štípanec na hlavě se od ohlávky nebo tření o cokoliv může infikovat do pěkného vředu.
Rezistence na co , byla řečnická otázka....prožila jsem si s kobylou skoro rok léčby čehosi, pravděpodobně fotosenzibilace z pastvy...kamaše proti slunci, oplachování,mazání ... ve finále nejlépe zabrala Pederipra bez jakéhokoliv mazání, a oplachování...stříkat a loupat strupy. Kobyla by si už nechala nastříkat sprey snad i do oka, jak si zvykla....

24.5.2021 12:28
Pipilota

XXX.XXX.46.93

(se tu sešli samí co chápou závažnost situace - jen reakce od zadávající tu chybí)

24.5.2021 12:46

Pipilota napsal(a):
(se tu sešli samí co chápou závažnost situace - jen reakce od zadávající tu chybí)

Asi řeší, většinou lidi dopoledne chodí do práce a nebo do školy...já směnuju...

24.5.2021 14:20
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Asi řeší, většinou lidi dopoledne chodí do práce a nebo do školy...já směnuju...

Doufám, že řeší. (já si zas krátím čekání na zákazníky)

24.5.2021 20:00
Horsana

XXX.XXX.40.140

Veta, stery, ATB podľa citlivosti, baliť to a chrániť pred UV žiarením a špinou, chrasty neolupovať násilím.

NESTRIEKAŤ farebnými sprejmi (fialový, zelený-Pederipra), vet nebude môcť posúdiť lokálnu reakciu tkaniva, keď to bude zelené, či fialové !!!!

Chýba fotka celého koňa, či to má aj na iných nohách/bielych znakoch, čím je kŕmený, atď., atď.

Pokiaľ chcete radu, musíte dodať informácie, detailné, inak bohužiaľ.

26.5.2021 21:46
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Já si teda nemůžu pomoct a ještě to tady nepadlo, ale viděla jsem někde fotky po pokousání od hlodavců a trochu se to tomu podobalo.

I ta věta "přes noc se to vždycky rozleze" je v tomto ohledu hodně podezřelá...

Neregistrovaný uživatel

26.5.2021 21:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.178

alfi pav napsal(a):
Já si teda nemůžu pomoct a ještě to tady nepadlo, ale viděla jsem někde fotky po pokousání od hlodavců a trochu se to tomu podobalo.

Moje prvni kobyla mysi milovala.... Rano jsem je vzdy nachazela v kybli s vodou utopeny 🤣 kazdy rano aspon jedna...

27.5.2021 07:23

alfi pav napsal(a):

To by musel být teda trubka kůň, aby se nechal za živa okusovat. A ti potkani hodně hladoví. Přikláním se k fotodermatitidě. (zadavatelka mlčí, jak bývá bohužel zvykem).

27.5.2021 10:07
Pipilota

XXX.XXX.46.93

To by musel být teda trubka kůň, aby se nechal za živa okusovat. A ti potkani hodně hladoví. Přikláním se k fotodermatitidě. (zadavatelka mlčí, jak bývá bohužel zvykem).

Přitom mě to opravdu zajímá!

27.5.2021 11:44

Zadavatelka rozjela svůj dotaz i na FB na Koňské veterinární poradně a na Kožních problémech, takže kdybych se to dozvěděla tam, donesu :-)

arte.P

27.5.2021 13:36
arte.P

XXX.XXX.180.63

Zadavatelka rozjela svůj dotaz i na FB na Koňské veterinární poradně a na Kožních problémech, takže kdybych se to dozvěděla tam, donesu :-)

Škoda, že nerozjela přivolání veterináře. Nechápu dnešní dobu, kdy se léčí pomocí diskuzí. Za tu dobu co čeká na jasnou a správnou odpověď mohl být kůň zaléčený.

27.5.2021 17:31
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Oprava, hledala jsem a našla jsem

Hlodavci jdou zejména po kopytní rohovině kolem korunky a patky a tam to kůň prostě necítí

Ty rány výš na noze mohou být způsobeny netopýry, ale nevím jaký druh. Prý mají ve slinách nějakou speciální složku znecitlivující oblast takže to kůň necítí jak to nakousnou a potom cicají krev. Nedohledala jsem však, jestli to je možné i u druhů netopýrů, co se vyskytují v našich končinách. Dělají to i kravám, nejen koním

27.5.2021 18:29

alfi pav napsal(a):
Oprava, hledala jsem a našla jsem

Hlodavci jdou zejména po kopytní rohovině kolem korunky a patky a tam to kůň prostě necítí

Ty rány výš na noze mohou být způsobeny netopýry, ale nevím jaký druh. Prý mají ve slinách nějakou speciální složku znecitlivující oblast takže to kůň necítí jak to nakousnou a potom cicají krev. Nedohledala jsem však, jestli to je možné i u druhů netopýrů, co se vyskytují v našich končinách. Dělají to i kravám, nejen koním

To jsou jihoameričtí upíři, u nás nežijí.

27.5.2021 20:40
Terven

XXX.XXX.110.191

No, nemusel. Před pár lety kolovalo po fb video z jedné stáje, kde na záběru kamery potkani okusovali koni korunky.
Jinak, něco podobného jsem viděla od třezalky.

28.5.2021 17:37
Horsana

XXX.XXX.40.140

Korunky ohlodané od hlodavcov sú bežná vec, kone stoja ako prikované.

6.7.2021 11:28
Pipilota

XXX.XXX.46.93

posouvám téma nahoru - s dotazem na zadavatele: Jak se to vyvinulo?

6.7.2021 12:32
monsteranetka

XXX.XXX.70.134

Dobrý den, omlouvám se, že jsem dlouho nereagovala, nečetla jsem to tu. Bylo to nejspíš od hmyzu. Veterináře jsme nemohli zavolat hned, protože má o víkendu volno.
Nicméně jsme jí to museli omýt bethadinou a nastříhat něco jako tekutý obvaz, aby se to nešířilo. Vše je už v pořádku.

6.7.2021 12:41
monsteranetka

XXX.XXX.70.134

To si asi pletete. :D

6.7.2021 12:49
monsteranetka

XXX.XXX.70.134

arte.P napsal(a):
Škoda, že nerozjela přivolání veterináře. Nechápu dnešní dobu, kdy se léčí pomocí diskuzí. Za tu dobu co čeká na jasnou a správnou odpověď mohl být kůň zaléčený.

Vidím, že jste tak trochu vědma. :) Já zase nechápu, že vás nenapadlo, že veterinář mohl mít v neděli večer volno a mě jen zajímalo, jestli s tím má někdo zkušenosti, jestli je to vážné a zda mi někdo neporadí nějakou "první pomoc". Nejsem tupá, abych něco léčila za pomoci rad neznámých lidí. Můžu vás ujistit, že veterináře voláme na každou blbost.

6.7.2021 12:55
monsteranetka

XXX.XXX.70.134

Pipilota napsal(a):

Veterináře jsme volali hned a přijel co nejdříve to šlo. Chápu závažnost situace. Kdybych nad tím mávla rukou, nedávala bych sem tu diskuzi.

6.7.2021 13:09
monsteranetka

XXX.XXX.70.134

Aby jste chápali vznik této diskuze.. Všimla jsem si toho v sobotu. Vypadalo to jen jako pár štípanců a rozhodli jsme se, že zavoláme veterináře až v pondělí. V neděli se tam objevilo toto. Volali jsme, ale veterinář byl pryč a slíbil, že přijede následující den. Druhá veterinářka neměla čas (v našem okolí léčí koně asi jen dva).
Vzhledem k tomu, že jsem se o svou klisnu přirozeně bála, napsala jsem alespoň diskuzi, protože jsem chtěla zjistit, o co vůbec jde. Jestli jí můžu zatím nějak pomoci alespoň já, ale nenapadlo mě, že tu ze mě bude několik lidí dělat někoho, kdo je líný vyhledat veterináře.

7.7.2021 07:50

Vyhnula byste se nepochopení, pokud byste na diskusi zareagovala. Takto to vypadalo, že nemáte zájem, že jste jen nadhodila dotaz a už pro vás nebylo důležité, co tu kdo napsal. Vzhledem k tomu, že reagujete na většinu příspěvků až teď, tak to tak v podstatě stále vypadá. Já kdybych se o svého koně bála a neměla jiný zdroj informací, než diskusi, tak bych se na tu diskusi podívala každou volnou chvíli, jestli někdo něco užitečného nepřispěl. Máme tady i diskutující veterináře. Je to vaše věc :-) Naše věc zase je, co nám z toho vyplyne, to už holt neovlivníte, když sem nenapíšete :-) Nezlobte se pro to, kdybyste byla v situaci rádce, tak by vám také vrtalo hlavou, proč se strachující se tazatel už neozval. A samozřejmě lidi napadne ta nejhorší varianta, že.

7.7.2021 10:32
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Já se zajímám protože mám takové bíle nohaté stvoření taky. A flegmónu obecně koně chytí raz dva...

11.7.2021 19:10
monsteranetka

XXX.XXX.35.176

Vyhnula byste se nepochopení, pokud byste na diskusi zareagovala. Takto to vypadalo, že nemáte zájem, že jste jen nadhodila dotaz a už pro vás nebylo důležité, co tu kdo napsal. Vzhledem k tomu, že reagujete na většinu příspěvků až teď, tak to tak v podstatě stále vypadá. Já kdybych se o svého koně bála a neměla jiný zdroj informací, než diskusi, tak bych se na tu diskusi podívala každou volnou chvíli, jestli někdo něco užitečného nepřispěl. Máme tady i diskutující veterináře. Je to vaše věc :-) Naše věc zase je, co nám z toho vyplyne, to už holt neovlivníte, když sem nenapíšete :-) Nezlobte se pro to, kdybyste byla v situaci rádce, tak by vám také vrtalo hlavou, proč se strachující se tazatel už neozval. A samozřejmě lidi napadne ta nejhorší varianta, že.

Nechodí mi upozornění. Všechno jsem četla a kontrolovala, dokud nepřijel veterinář. V tu dobu nebylo na co odpovídat, poněvadž tu drtivá většina psala, ať zavolám veterináře. Po jeho návštěvě jsem nějakou diskuzi úplně vypustila z hlavy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík