Sabiiiii78

XXX.XXX.178.84
Dobrý den, zamilovala jsem se do kobyly ze SK.
Kobyla je krásná, úžasná povahou, jenže nemá modrý průkaz.
Jak moc velký problém by byl , kdybych ji dovezla a nechala ji ihned zapsat a vytvořit modrý průkaz?
Kobyla není zrovna nejlevnější a ráda bych se vyhnula nějaké velké pokutě. Bohužel k mojí smůle, jsem zjistila až na místě, že nemá průkaz a teď jsem z toho v háji, protože kobylu moc chci.
Koně už jsem kupovala, ale vždy byli po, nebo modrý průkaz, tak nemám zkušenosti...
Předem moc děkuji za odpověď 😊
Na Slovensku platí rovnaká povinnosť značenia koní, takže nech si to pekne vyrieši majiteľ. Beztak potrebujete mať na prevoz minimálne vyšetrenie na anémiu, kam ho veterinár zapíše. A pokiaľ má majiteľ problém plniť svoje povinnosti (preukaz, evidencia hospodárstva, atď), blikala by mi kontrolka.
Koně ze zahraničí bez papíru a hlavně bez značení = problémy do baráku.
Jak poznat, že je kůň to za co ho prodávající vydává? Jak poznat, že má řádnou preventivní péči? Jak poznat odkud vlastně je a co má za sebou? (ony se ty koňské nemoci po Evropě zas trochu víc šíří a náhoda je blbec) Co kontroly po cestě? Jako pokuta na pokutu - když smůla, tak klidně od policie v zahraničí, další od policie na našem území, další od plemenářů ...
Sabiiiii78

XXX.XXX.178.84
Pipilota
napsal(a):
Jo a vyřídit papíry u nás taky není za hubičku.
A kolik tak vyjde vyřídit u nás papíry? Počítám, že zas tak drahá záležitost to nebude, když hříbata s modrým průkazem se prodávají i za 15 tisíc... Pan se o koně stará hezky, kobyla je výplod lásky, jinak oba rodiče pp mají...jenže pan je starý a ji jako hříbě nezapsal...jen hřebce nechal kastrovat...a neví někdo, kolik by tak vyšlo vyřídit papíry u pána? Na prodej už i na bazosi bylo více koní bez modrého průkazu, pan mi takhle nabízel ponyho...takže by mě spíš zajímala reálná zkušenost kolik to stojí... Pan mi nabízel dovoz kobyly přes jeho známého, říkal, že by k ní zavolal předtím veterináře na vyšetření... Tak jsem myslela, že s dovozem až takový problém nebude. Kdyby jí zapsat na SK vyšlo do 20 tisic...tak se s ním zkusím domluvit u zápisu u něj...za kobylu chce 45...ale nějak víc by se mi do toho asi dávat nechtělo, i když je úžasná.
Známý často vzpomínal na pracovníka plemenářské inspekce, který koupi koně bez průkazu srovnával s koupí auta bez techničáku. Koupíte v zahraničí super nádherné auto, se kterým chcete jezdit a které nemá papíry? Ani náhodou. Pokud by jste koně "propašovala" bez předepsaných dokladů a veterinárních vyšetření domů, získat průkaz koně v ČR by neměl být problém. Jen by byl zřejmě zaevidován jako tuctový kůň bez původu, neměl by uvedené plemeno. Kromě štěstí při nelegálním přesunu by bylo potřebné mít ještě štěstí, aby si Vás nevyhlédla plemenářská inspekce, která občas řeší bezpůvodové koně. A navíc píšete, že "Kobyla není zrovna nejlevnější ...", hlava mě to nebere - proč je kobyla bez papírů tak drahá? Ten, kdo Vám koně chce prodat je jeho majitel?
Viděl bych dvě řešení:
1) Jestli jsou důvodem nezajištění průkazu současným majitelem finance, zaplaťte mu náklady Vy. Pokud v tom není nějaká lumpárna, určitě na to přistoupí. Nebo
2) Zapomeňte na kobylu a najděte si jinou. Koně na prodej nejsou nedostatkovým zbožím. Zamilujete se do jiného. Brad Pitt je fešák, do kterého je kdekterá zamilovaná a chtěla by ho, ale musí na něj zapomenout?
Sabiiiii78

XXX.XXX.178.84
Jejda
napsal(a):
Známý často vzpomínal na pracovníka plemenářské inspekce, který koupi koně bez průkazu srovnával s koupí auta bez techničáku. Koupíte v zahraničí super nádherné auto, se kterým chcete jezdit a které nemá papíry? Ani náhodou. Pokud by jste koně "propašovala" bez předepsaných dokladů a veterinárních vyšetření domů, získat průkaz koně v ČR by neměl být problém. Jen by byl zřejmě zaevidován jako tuctový kůň bez původu, neměl by uvedené plemeno. Kromě štěstí při nelegálním přesunu by bylo potřebné mít ještě štěstí, aby si Vás nevyhlédla plemenářská inspekce, která občas řeší bezpůvodové koně. A navíc píšete, že "Kobyla není zrovna nejlevnější ...", hlava mě to nebere - proč je kobyla bez papírů tak drahá? Ten, kdo Vám koně chce prodat je jeho majitel?
Viděl bych dvě řešení:
1) Jestli jsou důvodem nezajištění průkazu současným majitelem finance, zaplaťte mu náklady Vy. Pokud v tom není nějaká lumpárna, určitě na to přistoupí. Nebo
2) Zapomeňte na kobylu a najděte si jinou. Koně na prodej nejsou nedostatkovým zbožím. Zamilujete se do jiného. Brad Pitt je fešák, do kterého je kdekterá zamilovaná a chtěla by ho, ale musí na něj zapomenout?
Dost mi to přišlo v tom případě, že nemá modrý průkaz. Jinak bych řekla, že 45 tisíc není zase taková hrůza. Hledám si koně, kterého si udělám podle sebe a hledám něco ideálního už skoro rok. Bohužel jsem omezena rozpočtem (80 tisíc max. ) a zatím jsem nic pořádného nenašla. U kobyly hraje roli asi i to, že v tom hrají roli z pánovi strany finance. Koním se snaží dát všechno, ale už na to nestačí. Zkusím se s ním domluvit na vyřízení papírů u něj, líbilo se mi, že mu opravdu dost záleží na tom, kam se kobyla dostane. Ano, prodává ji její majitel. Má její fotky už od hříběte. Pokud se s pánem nedohodnu na vyřízení papírů u něj, zkusím se poohlédnout po něčem jiném. Je fakt, že u mě vyhrávali emoce, a když o tom tak přemýšlím, nerada bych si ohrozila nějakou nemocí vlastní koně... občas prostě moc nepřemýšlím. 🤣 Děkuji všem za rady. A vám děkuju za otevření oči 😁🤗
arte.P

XXX.XXX.13.10
Sabiiiii78
napsal(a):
Dobrý den, zamilovala jsem se do kobyly ze SK.
Kobyla je krásná, úžasná povahou, jenže nemá modrý průkaz.
Jak moc velký problém by byl , kdybych ji dovezla a nechala ji ihned zapsat a vytvořit modrý průkaz?
Kobyla není zrovna nejlevnější a ráda bych se vyhnula nějaké velké pokutě. Bohužel k mojí smůle, jsem zjistila až na místě, že nemá průkaz a teď jsem z toho v háji, protože kobylu moc chci.
Koně už jsem kupovala, ale vždy byli po, nebo modrý průkaz, tak nemám zkušenosti...
Předem moc děkuji za odpověď 😊
Nemůžete legálně dovést koně bez ničeho. Dovoz zvířat ze zahraničí mimo jiné registruje KVS, ve chvíli kdy tu budete řešit modrý průkaz a snažit se tu koně nahlásit, budou plemenáři a KVS řešit odkud se tu kůň vzal a jestli má vše potřebné - pokud nemáte průkaz nemáte patrně očkování, nemáte vyšetření na anémii - jak doložit, že je to na toto zvíře, když k němu nemáte kousek papíru?
Je kůň vůbec nějak označen - pokud nemá průkaz, nemá patrně ani čip.
Je registrován v hospodářství? Asi ne, jak chcete tedy řešit tento přepis?
Kupujete to co si myslíte, že kupujete - sedí plemeno, věk atd.....?
Jak chcete sepsat platnou smlouvu, bez nezaměnitelné identifikace zvířete? (plemenáři ji při zápisu budou chtít)
A 45 tisíc za zvíře neznámého původu je moc, byť by bylo sebekrásnější zamilovanost je pomíjivá, kupte jinde, tohle je průser.
Sabiiiii78

XXX.XXX.185.182
Jejda
napsal(a):
Už Vás nechci týrat, ale fotky od hříběte nejsou dle mého důkaz. Ať se to pro Vás dobře vyřeší.
To máte samozřejmě pravdu. Spíš jsem to myslela tak, že pan mi přišel věrohodný. Je mu řekla bych tak 70-80 a má 3 koně...otce,matku od kobyly a kobylu...a koně se u něj mají hezky. Seno ve výběhu, velký prostor,čistá stáj, voda
.. Samozřejmě to není důkaz, ale nepřišlo mi, že by si vymýšlel. S panem už jsem mluvila a papíry se vyřeší u něj, dokonce mi nabídl, že to necháme všechno i veterináře v ceně té kobylky..
Sabiiiii78
napsal(a):
Dost mi to přišlo v tom případě, že nemá modrý průkaz. Jinak bych řekla, že 45 tisíc není zase taková hrůza. Hledám si koně, kterého si udělám podle sebe a hledám něco ideálního už skoro rok. Bohužel jsem omezena rozpočtem (80 tisíc max. ) a zatím jsem nic pořádného nenašla. U kobyly hraje roli asi i to, že v tom hrají roli z pánovi strany finance. Koním se snaží dát všechno, ale už na to nestačí. Zkusím se s ním domluvit na vyřízení papírů u něj, líbilo se mi, že mu opravdu dost záleží na tom, kam se kobyla dostane. Ano, prodává ji její majitel. Má její fotky už od hříběte. Pokud se s pánem nedohodnu na vyřízení papírů u něj, zkusím se poohlédnout po něčem jiném. Je fakt, že u mě vyhrávali emoce, a když o tom tak přemýšlím, nerada bych si ohrozila nějakou nemocí vlastní koně... občas prostě moc nepřemýšlím. 🤣 Děkuji všem za rady. A vám děkuju za otevření oči 😁🤗
Neviem prečo, ale 99% koní, ktoré nemajú preukaz, majú záhadne rodičov s PP a sú len výplodom lásky. Nech si to pekne vyrieši, jednak je to jeho povinnosť, druhak to na prevoz potrebujete. Na Slovensku sa opäť sprísňujú kontroly kvôli korone, náhoda je blbec, niekde vás zastavia, začnú sa zaujímať o koňa…
Majiteľa to bude stáť tak cca. 30 euro.
Vyřízení průkazu - zavolat inspektora, ten koně nacipuje (cca 1500-), popíše a pošle papíry na asociaci, která následně vystaví průkaz který zašle na danou adresu (majitel koně), platí se cesta inspektora (cca 500) a poštovné za průkaz (500). Čeká se adi měsíc. Stejný postup u nás i na Slovensku.
Kůň nebude mít pp, bude mu vystaven pouze průkaz bez určení plemene, bez rodičů.
Převést koně bez průkazu jde, buď to uděláte klasicky - zaplatím, naložím, jedu domů, nebo si necháte vystavit od veterináře potvrzení o identifikaci a bezinfekcnosti koně (platí se kolem 5000). Nebo si necháte koně u majitele provakcinovat - čekáte min 3 měsíce
Pokud dovezete koně bez průkazu do ČR, zavolejte inspektora a postup výše, nikdo nebude nic pokutovat, nikdo nebude nic řešit (ovšem kdyby po dovezeni koně vypukla v okolí nějaká nákaza, už by to řešili)
No nechtěla jsem psát konkrétní sumu... Ale před šesti lety stála kopie průkazu 1500,-Kč (kůň byl označen a v evidenci).
Tři roky zpátky při označování hříběte pod matkou byla cena 3000,-Kč. Za cestu, popis, papíry. (pokud nejste v nějakém svazu chovatelů se slevou, což kvůli jednomu kusu asi nemá význam)
Taky počítejte s tím, že bude vyřazen z potravního řetězce.
Sabiiiii78

XXX.XXX.13.90
Pipilota
napsal(a):
No nechtěla jsem psát konkrétní sumu... Ale před šesti lety stála kopie průkazu 1500,-Kč (kůň byl označen a v evidenci).
Tři roky zpátky při označování hříběte pod matkou byla cena 3000,-Kč. Za cestu, popis, papíry. (pokud nejste v nějakém svazu chovatelů se slevou, což kvůli jednomu kusu asi nemá význam)
Taky počítejte s tím, že bude vyřazen z potravního řetězce.
Takže počítat cca s tím, že kobylu budu moct odvést zhruba za 4 měsíce? Po očkování, zápisu a udělání krve?
No to je přeci o tom jak se domluvíte.
Kde bude kobyla ustájená? Slušný ustajovatel takové zvíře bez papírů nepřijme. jestli si ji dáš domů ke svým, ohrožuješ jen svoje a případně koně které potkají na nějaké akci...
Možností je tu popsáno víc. Je to o tom co si domluvíš s prodávajícím. Jestli vše obvoláš a popíšeš v emailech a proběhne legalizace koně u pána či až doma. (doporučuji udělat to na Slovensku, neb případná pokuta za černou plemenitbu a velké hosp. zvíře bez označení) Nebo jestli to necháš vše na starším pánovi co má čas a vše se potáhne až do zimy...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.214
Taky muze byt kradena pokud nema spesl odznak pozna se prd.
arte.P

XXX.XXX.7.120
Opravte mě jestli se pletu, ale přemýšlím nad tím, jestli by u nás takové zvíře bylo vlastně vůbec přihlásitelné.
Koupím tedy koně bez průkazu, bez označení, převezu ho, postavím si ho na dvůr a pozvu inspektora, ať mi ho označí a vystaví průkaz. No jo, jenže na základě čeho? V prostřed dvora mi stojí defacto do té doby neexistující zvíře a minimum co po mně musí inspektor chtít, je doložit, že jsem majitelem, a že tedy nevystavuje průkaz např. na kradené zvíře. Jak prokážu vlastnictví? I kdybych měla smlouvu, kůň nemá nezaměnitelné označení a není průkazné, že smlouva kterou předkládám se vztahuje k němu.
Myslím si, že pokud by inspektor neobešel zákony, tak průkaz prostě nedostanu. Máte s tím někdo zkušenost? Celkem by mě zajímalo, jak to vyřešit.
arte.P
napsal(a):
Opravte mě jestli se pletu, ale přemýšlím nad tím, jestli by u nás takové zvíře bylo vlastně vůbec přihlásitelné.
Koupím tedy koně bez průkazu, bez označení, převezu ho, postavím si ho na dvůr a pozvu inspektora, ať mi ho označí a vystaví průkaz. No jo, jenže na základě čeho? V prostřed dvora mi stojí defacto do té doby neexistující zvíře a minimum co po mně musí inspektor chtít, je doložit, že jsem majitelem, a že tedy nevystavuje průkaz např. na kradené zvíře. Jak prokážu vlastnictví? I kdybych měla smlouvu, kůň nemá nezaměnitelné označení a není průkazné, že smlouva kterou předkládám se vztahuje k němu.
Myslím si, že pokud by inspektor neobešel zákony, tak průkaz prostě nedostanu. Máte s tím někdo zkušenost? Celkem by mě zajímalo, jak to vyřešit.
Každý kůň musí dostat průkaz. Hned na první stránce v prvním řádku průkazu je text: "Nepotvrzuje vlastnictví koně". Inspektor jen ověří, jestli již není kůň označen (ať už výžeh nebo čip). Jako majitele zapíše toho, koho mu chovatel či jiná přítomná osoba nadiktuje. Inspektor smlouvu neřeší. Ona smlouva na koně bez dokladů a bez označení je v podstatě cár papíru - kůň se nedá identifikovat. Opět připomenu srovnání s autem - napsat smlouvu, kde v kolonce předmět prodeje je uvedeno jen auto bez uvedené RPZ (SPZ) nebo WIN kódu je k ničemu a nikomu to nepřijde divné.
Kůň je v papírech bez rodičů, bez uvedeného plemene a až přijde jeho poslední den, skončí na kafilerii.
arte.P

XXX.XXX.7.120
Njn, bohužel to asi tak bude, ale je to neskutečnej bordel, člověk pak opravdu nemá absolutně žádnou záruku, co kupuje, prostě smyšlená identita, popř. se odněkud zjeví skutečný majitel apod....paráda ale lidi to stejně koupěj
arte.P
napsal(a):
Njn, bohužel to asi tak bude, ale je to neskutečnej bordel, člověk pak opravdu nemá absolutně žádnou záruku, co kupuje, prostě smyšlená identita, popř. se odněkud zjeví skutečný majitel apod....paráda ale lidi to stejně koupěj
Souhlasím, že to je bordel. Ale poradí někdo, co s neoznačeným koněm bez průkazu? Utratit? To určitě ne. Je to ale všechno v lidech, tedy v koňácích. Trochu může pomoci plemenářská inspekce, která z moci úřední provede DNA a obšťastní hříšníka pokutou. Je to ale v málo případech a moc se to nezlepšuje.
Arbora
napsal(a):
DNA čoho, keď otec aj matka budú neznámi. Tiež to nie je 100 % riešenie. Keď nebudú rodičia v databáze, nič sa nezistí. Keď sa aj zistí, ako sa bude dať dokázať, že to spravil majiteľ matky úmyselne a bolo v čase, keď vlastnil matku...
DNA samozřejmě za předpokladu, že chovatel určí rodiče - pokud to je potomek jen z lásky (otec není zapsán v registru plemeníků). Je to prý na pokutu, ale údajně menší, než v případě, že chovatel neurčí rodiče.
lucia231

XXX.XXX.146.91
ja som teraz na sk vybavovala pas konovi... pas stal na dobierku 32€
predtym som si ho dala zaockovat+zacipovat+popis od vet.+anemia cca 150€ tak pana nech to vide do 200€
Jejda
napsal(a):
DNA samozřejmě za předpokladu, že chovatel určí rodiče - pokud to je potomek jen z lásky (otec není zapsán v registru plemeníků). Je to prý na pokutu, ale údajně menší, než v případě, že chovatel neurčí rodiče.
Rodiče do průkazu ti zápisou pouze v případě popisu hribete pod matkou (matka) a na základě připouštěciho lístku (otec).
Pakliže se registruje kůň staršího data (není již pod matkou), nebude mít v kolonkach rodičů zapsáno nic i kdyby se majitel dusoval a zapřísahal, že rodiče jsou ti a ti.
Pokuta za černou plemenitbu hrozí v případě, že plemenari dokáží cílene a úmyslne množení koní - připouštěni nelicentovanym hřebcem.
Za to že koupíš neregistrované koně pokutu nedostaneš v žádném případě
Uživatel s deaktivovaným účtem

anobbona
napsal(a):
Rodiče do průkazu ti zápisou pouze v případě popisu hribete pod matkou (matka) a na základě připouštěciho lístku (otec).
Pakliže se registruje kůň staršího data (není již pod matkou), nebude mít v kolonkach rodičů zapsáno nic i kdyby se majitel dusoval a zapřísahal, že rodiče jsou ti a ti.
Pokuta za černou plemenitbu hrozí v případě, že plemenari dokáží cílene a úmyslne množení koní - připouštěni nelicentovanym hřebcem.
Za to že koupíš neregistrované koně pokutu nedostaneš v žádném případě
Myslíte, že pokud by majitel dokázal genetickými zkouškami maternitu i paternitu, tak by ten původ také nezapsali? Minimálně amíci by to mohli uznat - a na základě amerických dokladů by mohla i ÚEK? Nevíte?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.78
napsal(a):
Myslíte, že pokud by majitel dokázal genetickými zkouškami maternitu i paternitu, tak by ten původ také nezapsali? Minimálně amíci by to mohli uznat - a na základě amerických dokladů by mohla i ÚEK? Nevíte?
Pokud se to testama dokaze zapisou a neco pak lze douchovnit.
Denno denne sa predávajú a kupujú kone bez osvedčenia o pôvode, nechápem, prečo sa z toho robí kovbojka.
Výsledky serológie predsa majiteľ dostane a je v nich meno koňa, takže sa dá preukázať nimi, dokonca na pretekoch u nás akceptujú ak sú zapísané v očkovacom preukaze (áno, stále existuje). Poznám kopu ľudí, ktorí nedali koňom vybaviť papiere, lebo nevedia ako, alebo zapotrošili niečo z dokumentácie, to sa stáva.
U nás sa na popis nevolá inšpektor, hoci aj toto je možné, ale veterinár, ktorý koňa zároveň aj začipuje.
Ako tu už niekto vyššie písal, pokiaľ nie je žriebä pod matkou, tak bude v tom pase v kolónkach iba otec/matka neznámy/neznáma.
Prosím vráťte sa trošku do reality a neverte tomu, že každá hajtra s pasom v ňom má zapísané pravdivé údaje...pretože fakt nemá. Len nie každému docvakne, že z dvoch ryšiakov sa ťažko mohol narodiť šimel...
Tak isto to o majiteľovi/chovateľovi nevypovedá absolútne nič.
Nedávno sme zažili prípad, kedy mestskej organizáci začali hynúť kone, navláčili ich ku nám zamestnanci, aj s pasmi, no úplne vzorovo vedené to tam mali, nadiktovali mená koní a potom keď chceli potvrdenie o úhyne, tak poslali iných zamestnancov a tí začali tvrdiť, že kone toho a toho mena predsa prežili a že boli utratené úplne iné kone, proste veselo.
No že to má někdo v nepořádku přece neznamená, že já v tom nepořádku budu pokračovat. Ono se asi vždy najde někdo s koněm bez papírů. Ale já bydlím u krajského města a máme tu závodiště na evropské úrovni. (hmyz roznese choroby raz dva). Pro nás je nezaměnitelně označený kůň s papíry v pořádku důležitý.
A když může předpisy a pravidla dodržovat většina, nemá se to omlouvat menšině. To se potom objevuje tu hříběcí, tam jiné.... A doplatí na to všichni, hlavně koně.
To totiž bude za chvilku chov koní vypadat jako u pejskaru. Sám super jedinec bez PP...
Pipilota
napsal(a):
No že to má někdo v nepořádku přece neznamená, že já v tom nepořádku budu pokračovat. Ono se asi vždy najde někdo s koněm bez papírů. Ale já bydlím u krajského města a máme tu závodiště na evropské úrovni. (hmyz roznese choroby raz dva). Pro nás je nezaměnitelně označený kůň s papíry v pořádku důležitý.
A když může předpisy a pravidla dodržovat většina, nemá se to omlouvat menšině. To se potom objevuje tu hříběcí, tam jiné.... A doplatí na to všichni, hlavně koně.
To totiž bude za chvilku chov koní vypadat jako u pejskaru. Sám super jedinec bez PP...
Nádejná majiteľka preda jasne deklarovala, že si papiere hodlá dať do poriadku.
Ako súvisí nejaká choroba s koňmi bez PP?
A čo sú vlastne papíry v poriadku? Lebo ťa môžem ubezpečiť, že dobrá štvrtina koní, ktoré majú papiere a serológiu v poriadku nemajú zapísané výsledky, ktoré pochádzajú od nich, rovnako ako to, že má nejaký kôň nalepené nálepky o vakcinácii v pase neznamená, že bol vakcinovaný presne podľa schémy.
Je dosť naivné si predstavovať, že kôň bez pasu je nejaké strašné nebezpečenstvo a že kôň, čo má v "papíry v pořádku" je v cajku a zdravý ako repa.
Real není ideál - to ví každý. ALE je tam vždy lepší šance při hašení nějakých nákaz, dohledat co kde kudy ...
Však za časů totality, kdy se nedalo dovést si koně ze zahraničí, se tu různé nemoci nevyskytovaly. A po hojných dovozech z Ruska se to rozjelo...
Jako je pravda, že nejspíš bude kůň zdravý. Ale jak to poznat po netu? A hlavně když zrovna ne, co potom?
Arbora
napsal(a):
Kovbojka sa robí z toho, že ten kôň sa bude prevádzať cez hranice a nemá žiadnu identifikáciu. Veď nejde o pôvod, ale o obyčajný pas, čo je pre koňa bez pôvodu v podstate očkovací preukaz.
Vidíš a toto je zaujímavé, že u niekoho, kto sa o veci zaujíma a prejaví snahu to doma dať do poriadku je to akoby skoro trestný čin, SK je dúfam Slovensko, teda nenesie koňa kdesi z Ukrajiny a maďarskí, poľskí a rumunskí priekupníci sem vozia kone bez, alebo s falošnými papiermi denno denne a ľudia ich kupujú ako teplé rožky. V živote som nepočula o tom, že by ich niekto na hranici zastavil, je to dobre zorganizovaný podnik.
Pravda, akciová cena väčšinou zodpovedá akciovej kvalite a človek potom k tomu musí liezť v mundúre, ak by to malo maleus, prípadne inú lahôdku.
Videla som pasy kabardinských koní, aj s papiermi plnými pečiatok, vsjo na parjádke, serológia tiež a pritom viem, že k tým koňom sa nedalo priblížiť na 3 metre, tak komu to odobrali krv?
Na tieto účely v každej karanténe stoja 1-2 zdravé kone a krv sa odoberá od nich.
Mená koní a dátumy narodenia dopísané rukou, dokonca niekde je otáznik, pripúšťacie lístky paráda, len škoda, že kobyla porodila pol roka po termíne, takže otec nesedí, pretože to už bola z tabúnu preč.
Jedje sa narodilo žriebä s lampášom a štyrma vysokými podkolienkami, z druhej dokonca vypadol ryšiak :D
A že to bude s importami z iných krajín veľmi iné, to si nemyslím, veď aj u nás som videla toľko šimlov a hnedákov narodených z dvoch ryšavých rodičov, že si absolútne nerobím ilúzie, čo znamená pas a pôvod v ňom zapísaný.
Ako, ľudia sa strašne upínajú k tomu, že co je psáno, to je dáno, ale žiaľ, je to len klam.
Pipilota
napsal(a):
Real není ideál - to ví každý. ALE je tam vždy lepší šance při hašení nějakých nákaz, dohledat co kde kudy ...
Však za časů totality, kdy se nedalo dovést si koně ze zahraničí, se tu různé nemoci nevyskytovaly. A po hojných dovozech z Ruska se to rozjelo...
Jako je pravda, že nejspíš bude kůň zdravý. Ale jak to poznat po netu? A hlavně když zrovna ne, co potom?
Kone importované z Ruska majú všetky papiere v dokonalom poriadku.
Na medzinárodné preteky Maďari spokojne prídu a nemajú urobenú anémiu, medzinárodné závodisko tu máme tiež.
Stále nechápem, ako to súvisí s prvotným príspevkom.
Horsana
napsal(a):
Na medzinárodné preteky Maďari spokojne prídu a nemajú urobenú anémiu, medzinárodné závodisko tu máme tiež.
Máte to na východe divoké, ja som sa osobne stretla aj s tým, že kobylu stiahli zo štartu (!) kvôli tomu, že mala očkovanie zapísané v preukaze inde, ako malo byť. Že ťa nepustia do areálu bez odmeranej teploty, prípadne bez kontroly výsledkov anémie je úplne bežné.
Asi teda každý hodnotí podľa vlastných skúseností a zážitkov.
Neviem, ako to má ktorá plemenná kniha, ja som mala všetky kone s DNA profilmi, takže mám k tomu dôveru, prečo nie.
K nám, keď sa svojho času do žrebčína vozili kone zo zahraničia, bývali vždy na maródke v izolácii, práve kvôli potenciálnym infekčným nákazám. Dolu na juhu je aj anémia a nílska horúčk (či ako sa volá) strašiak, pretože hranice sú blízko a niekoľko prípadov mali potvrdených aj na klinike v Pešti.
Ae pre to, že to niekomu vychádza a nikdy pokutu nedostal, neznamená to, že to budem robiť tiež a radiť to ľuďom v diskusii.
Horsana
napsal(a):
Já jsem zadání pochopila tak, že kůň není označený - to vnímám jako problém, neoznačené velké hospodářské zvíře. Nikomu nedoporučuji si něco takového pořizovat.
U nás se říká: "že na posra..ho i hajzlbóda spadne". A nyní se tu kontroly po koronáči zase dost rozmáhají (chlapi od dopravy hlásí kontroly na každou blbost). Určitě bych problémům nechodila naproti pořízením neoznačeného koně...
On když je označený (a papíry se prostě jenom ztratili), vet. snadno napíše co a jak očkoval odebíral atd. k protokolu s číslem koně a hrubým popisem. U neoznačeného a bez papírů...co?
West Nile sa u nás vyskytuje hlavne v okolí Levíc a Banskej Bystrice ;)
Divoké je to všade, kde sú blízko hranice a náhodou je tam blízko aj klinika, viac vecí vypláva na povrch.
Akciové chladnokrvné kone prídu pozbierané z Rumunska, Ukrajiny a čo ja viem odkiaľ, v Poľsku sa to navakcinuje, ešte v ten deň sa to vykastruje, začipuje a už sa len nalepí papierik s kódom a zviera s plným pôvodom a pasom s komplet vakcináciou je na svete!
Akcia platí len krátko, ale kone sa rýchlo rozchytajú a nikto nevie, kde skončia, jeden skončil u nás v izolačke, tak preto to viem, keď majiteľ zistil, že ho asi trochu oklamali, tak začal rozprávať, njn.
Nerobím si ilúzie, že to isté sa deje u týpkov, čo večne na bazosi inzerujú ťažáky kdesi pri Piešťanoch, v Lučenci priekupník kobylu s anémiou mal, vykúpilo ju akési koňomilné združenie, dali spraviť krv a ups, mala anémiu. A chlapík inzeruje ďalej.
Tie kone takmer všetky majú pasy a pečiatky od veterinárov, ktorí neexistujú.
Kallisto - neviem ako u vás, ale u nás sa do žiadanky, ktorá sa odosiela spolu s krvou na vyšetrenie IAE píše meno koňa a miesto, kde je farma a nacionále majiteľa, u vás sa tam píše čo?
Na pretekoch (iste, hobby western taký i onaký ) sa koňom bez pasu potom potvrdenie dáva do očkovacieho preukazu, alebo výsledok majiteľ otrčí veterinárnej kontrole tak, ako ho dostal, rovno z labáku.
Teda modrý preukaz je očkovací preukaz?
Zadávateľka verím si tieto záležitosti dá do poriadku, je zbytočné sa do nej púšťať, si myslím.
Info odo mňa - neupínajte sa nadmerne k tomu, čo je v pase u importu, hocakého, dokonca ani k tomu, čo je v pase u koňa, ktorého ste kúpili od známeho chovateľa, alebo ktorý športuje.
Pipilota
napsal(a):
Já jsem zadání pochopila tak, že kůň není označený - to vnímám jako problém, neoznačené velké hospodářské zvíře. Nikomu nedoporučuji si něco takového pořizovat.
U nás se říká: "že na posra..ho i hajzlbóda spadne". A nyní se tu kontroly po koronáči zase dost rozmáhají (chlapi od dopravy hlásí kontroly na každou blbost). Určitě bych problémům nechodila naproti pořízením neoznačeného koně...
On když je označený (a papíry se prostě jenom ztratili), vet. snadno napíše co a jak očkoval odebíral atd. k protokolu s číslem koně a hrubým popisem. U neoznačeného a bez papírů...co?
V živote som sa nestretla s tým, že by sa pri serológii vyplňovala nejaká kolonka s trvalým označením koňa/číslom čipu.
Zapíše sa meno, majiteľ a farma, do žiadanky, samozrejme materiál a čo chceme vyšetriť, v ČR sa do žiadanky píše nejaké trvalé označenie koňa?
Výsledky sa potom zapíšu do pasu, očkovacieho preukazu a majiteľ ich dostane do ruky, kópiu.
Ja som zadanie pochopila tak, že kôň nemá pas, ale že v ČR mu ho pani dá hneď vystaviť.
Pipilota
napsal(a):
No papír snese hodně... :-(
V ČR můžeme vyprávět taky hotové romány, zvláště okolo irských koní (chudáci opravdoví chovatelé)
Hm, njn...ja keď vidím niečo také, tak inštinktívne ustupujem o tri kroky dozadu, akože infekčný materiál :D
Ohľadom tohto plemena si pamätám nejaký škandál, kedy majiteľka sfalšovala nejaké výsledky zvodu u plemenníka, alebo čosi také.
Ale v skutočnosti sa tieto koby dostali už aj k nám a musím povedať, že povahu majú tak úžasnú, že som sa akurát včera zamýšľala nad tým, že taký tinker by možno nemusel byť tak úplne nanič kôň, keby mal na sebe viac pigmentu, nie ružové viečka a ružové prepúcium a tak...ľudia čo poznali môj predošlý radikálny postoj k tomuto typu koní stratili na chvíľu reč :D
Horsana
napsal(a):
Hm, njn...ja keď vidím niečo také, tak inštinktívne ustupujem o tri kroky dozadu, akože infekčný materiál :D
Ohľadom tohto plemena si pamätám nejaký škandál, kedy majiteľka sfalšovala nejaké výsledky zvodu u plemenníka, alebo čosi také.
Ale v skutočnosti sa tieto koby dostali už aj k nám a musím povedať, že povahu majú tak úžasnú, že som sa akurát včera zamýšľala nad tým, že taký tinker by možno nemusel byť tak úplne nanič kôň, keby mal na sebe viac pigmentu, nie ružové viečka a ružové prepúcium a tak...ľudia čo poznali môj predošlý radikálny postoj k tomuto typu koní stratili na chvíľu reč :D
Právě jsem stratila řeč Horsana a cobi?
Tak teď už je možné všchno!

Po nás teda veterinářka číslo čipu koně a nebo číslo průkazu (plnokrevník nemá čip) vyžaduje. Nevím tedy, zda si to píše do protokolu, žádanky nebo jen k sobě do deníčku. Ale průkazy musíme mít na místě, a když jsme pořídili nové koně, dokonce si čtečkou u nich ověřovala, že čip souhlasí s tím uvedeným v průkazu (ale čtečku tenkrát neměl každý vet, takže by to asi těžko každý ověřoval).
Jo to je pravda, že do protokolu se píše jméno a věk koně, majitel, razítko veta který odebral. Z KVS dojde taky vše bez přesnější identifikace - hlavně faktura k zaplacení, číslo protokolu si přepište (je fakt, že ho na akce beru taky, vložený do dokladů). Takže je na vetovi jestli koně kontroloval, nebo věří že mu majitel ukazuje správného...
Jo on modrý průkaz (červený, zelený) je vlastně očkovací průkaz ve kterém je vložen i výpis původu. ALE taky doklad o označení zvířete, když je to čipovaný hnědák bez odznaků...(chovatelé amerik co mají papír o původu z USA právě hodně znevažuji tenhle doklad ke koni)
Já vnímám oficiální papír o koni jako důležitý. Dají se tam psát i jiné prevence než jen očkování. Potom z toho lze vyčíst právě to, že je narychlo dodělaný, nebo že má od zvířete všechna očkování včas, odčervován je pravidelně. krve na cestování jsou tam taky - to jsme si ty výstavy a akce necucali z prstu... Jasně že se dá falšovat všechno. Ale když kůň nestojí původnímu majiteli ani za to označení ... (jo říkat se dá kdeco, ukázaná platí)
napsal(a):
Po nás teda veterinářka číslo čipu koně a nebo číslo průkazu (plnokrevník nemá čip) vyžaduje. Nevím tedy, zda si to píše do protokolu, žádanky nebo jen k sobě do deníčku. Ale průkazy musíme mít na místě, a když jsme pořídili nové koně, dokonce si čtečkou u nich ověřovala, že čip souhlasí s tím uvedeným v průkazu (ale čtečku tenkrát neměl každý vet, takže by to asi těžko každý ověřoval).
A dobre robí, zaujímalo by ma, či to vyžaduje aj ústav, kde sa vyšetrenie robí, náš nie a do jednej žiadanky sa bežne píše aj 5 mien koní naraz, isteže sú aj na skúmavkách, väčšinou :D
Takže naša štátna správa to nevyžaduje, ostatne ráta sa s tým, že zvieratá proste žiadne trvalé označenie nemajú a že si ho majiteľ dáva do poriadku. Krátko po registrácii farmy totiž zvykne nabehnúť veterinárna kontrola a samozrejme požadujú pasy, ak ich kone nemajú, majitelia dostanú mesiac na nápravu.
Arbora - ako je to vo vašich končinách so žiadankami ?
Pipilota
napsal(a):
Jo to je pravda, že do protokolu se píše jméno a věk koně, majitel, razítko veta který odebral. Z KVS dojde taky vše bez přesnější identifikace - hlavně faktura k zaplacení, číslo protokolu si přepište (je fakt, že ho na akce beru taky, vložený do dokladů). Takže je na vetovi jestli koně kontroloval, nebo věří že mu majitel ukazuje správného...
Jo on modrý průkaz (červený, zelený) je vlastně očkovací průkaz ve kterém je vložen i výpis původu. ALE taky doklad o označení zvířete, když je to čipovaný hnědák bez odznaků...(chovatelé amerik co mají papír o původu z USA právě hodně znevažuji tenhle doklad ke koni)
Já vnímám oficiální papír o koni jako důležitý. Dají se tam psát i jiné prevence než jen očkování. Potom z toho lze vyčíst právě to, že je narychlo dodělaný, nebo že má od zvířete všechna očkování včas, odčervován je pravidelně. krve na cestování jsou tam taky - to jsme si ty výstavy a akce necucali z prstu... Jasně že se dá falšovat všechno. Ale když kůň nestojí původnímu majiteli ani za to označení ... (jo říkat se dá kdeco, ukázaná platí)
No teda...ehm, tak očkovací preukaz je fakt dobrý zdrap papiera, ak to chápem správne.
Je to teda taký ten malý papierový zošitok, čo nemá laminované strany a nie je tam štempel z registra koňovitých?
To je divné, lebo očkovací preukaz sa u nás dá zakúpiť v lekárni :D
Ale u nás je 36 °C v tieni a už som spola uvarená, takže nemusím všetko chápať správne, žila som v tom, že modrý prúkaz je pas koňa.
Na jedné žádance byly 2 jména, na zkumavce jen jméno koně a razítko veta. (letošní jaro)
Velké HZ v ČR musí být nějakým způsobem trvale a nezaměnitelně označeno. A v modrém průkazu je i případný záznam o vyřazení jedince z potravního řetězce (píše ho tam evidence koní i pokud se průkaz ztratil a vydává kopii).
Ja si dokonca pamätám, že nám jeden čas písal výsledky anémie do preukazov šéf okresnej vet. správy, lebo sa to vyžadovalo. Takže určite boli v žiadankách čísla čipov koní, pretože keď sa robila krv naraz 8-10 koňom, museli byť označené, aby v tom nebol bordel.
Mám mimochodom koňa s dobre čitateľným výpalom a aj tak je čipovaný, lebo som musela.
Toho človeka s anémiou si pamätám, aj to, že kôň bol pôvodne dotiahnutý z Maďarska, mali vteddy viac prípadov a spomínam si, že si z toho nikto nič nerobil - teda tu u nás. Maďari mali v tom čase nejaký prísnejjší vstup na kliniku, ale to bolo asi všetko.
Horsana
napsal(a):
To áno, cez víkend si ma jedna kobylka fakt získala :)
Škoda len, že to produkujú také nepigmentované a modrooké.
Pozor na to, že se takové milé zvíře po nakrmení a vyléčení umí i "předvést". Ale obecně jsou kobyly tažáků milá a hodná zvířata.
Na barvu se dá zvyknout. Máme doma 2 noriky v tečkovaném provedení - jedna právě musela na operaci nádorku v koutku oka. A k tomu 2 strakaté poncli. Říkáme tomu náš barevný cirkus... (no ale nikdo se na ně nesmí ani jen škaredě podívat)
Horsana
napsal(a):
No teda...ehm, tak očkovací preukaz je fakt dobrý zdrap papiera, ak to chápem správne.
Je to teda taký ten malý papierový zošitok, čo nemá laminované strany a nie je tam štempel z registra koňovitých?
To je divné, lebo očkovací preukaz sa u nás dá zakúpiť v lekárni :D
Ale u nás je 36 °C v tieni a už som spola uvarená, takže nemusím všetko chápať správne, žila som v tom, že modrý prúkaz je pas koňa.
"Modrý průkaz" je v ČR průkaz koně z centrální evidence koní ve Slatiňanech. Dávají se i jiné barvy, modrý zůstal pro koně bez oboustranného původu. Předkládá se při přesunech (připouštění, závody atd.) a má být u koně. Proto se tam značí i důležité vet. záznamy jako očkování, kastrace, č. protokolu z krve... No a bordeláři tvrdí, že je na nic - že je to leda tak očkovací průkaz (ale není to jako očkovací průkaz psa na vsi). Je tam totiž i číslo čipu (výžehu) a popis koně slovní i grafický.
Ono prostě u valacha z Horní Dolní co nikam za okres nejede se to opravdu zdá jako kus papíru. Já ale věřím, že mít ho v pořádku je dobré i u takových, neb jeden nikdy neví co se může stát (tak alespoň tomu koni v dědictví dávám jakousi lepší šanci)
Arbora
napsal(a):
Ja si dokonca pamätám, že nám jeden čas písal výsledky anémie do preukazov šéf okresnej vet. správy, lebo sa to vyžadovalo. Takže určite boli v žiadankách čísla čipov koní, pretože keď sa robila krv naraz 8-10 koňom, museli byť označené, aby v tom nebol bordel.
Mám mimochodom koňa s dobre čitateľným výpalom a aj tak je čipovaný, lebo som musela.
Toho človeka s anémiou si pamätám, aj to, že kôň bol pôvodne dotiahnutý z Maďarska, mali vteddy viac prípadov a spomínam si, že si z toho nikto nič nerobil - teda tu u nás. Maďari mali v tom čase nejaký prísnejjší vstup na kliniku, ale to bolo asi všetko.
Ja si pamätám, aká dráma sa odohrala, keď vyšiel vyský titer pri WNV u koňa, čo bol proti nemu vakcinovaný a odborníci zo štátnej správy chceli zatvoriť farmu a zakázať pripúšťanie, to ukazovalo na obrovskú zorientovanosť v problermatike :D
Teraz, o X rokov neskôr štátny labák ani nedá vedieť, že kôň má West Nile (príznakový), tieto neuroveci ale dávame robiť duplicitne aj vedátorom a vedátor hneď volal.
Pravda je, že WNV je tu v niektorých lokalitách a rozhodne nie pri hraniciach, skôr v horách, bežný.
Nepoznám nikoho, kto by do žiadaniek písal trvalé označenie a ani si nepamätám takú kolonku, ale aj tie sa behom roka menia a to do každého labáku, niekedy aj dva krát, tie žiadanky.
Každopádne náš štátny certifikovaný labák prijíma žiadanky, kde je iba meno koňa celé roky, takže no problem, inak by to vrátili a žiadali aj nejakú identifikáciu, ktorá logicky nemusí byť, keď majiteľ práve kúpil koňa bez pasu a dáva ho registrovať a drží ho v karanténe a chce vedieť, či je zdravý.
Samozrejme športové kone bude asi iný vesmír, ale do toho ja veľmi nezabŕdam, takže neviem.
Ale viem o pečiatke a zapísaní negat u pár koní, čo sa im nestihli prísť výsledky do termínu pretekov, medzinárodných.
Pipilota
napsal(a):
Pozor na to, že se takové milé zvíře po nakrmení a vyléčení umí i "předvést". Ale obecně jsou kobyly tažáků milá a hodná zvířata.
Na barvu se dá zvyknout. Máme doma 2 noriky v tečkovaném provedení - jedna právě musela na operaci nádorku v koutku oka. A k tomu 2 strakaté poncli. Říkáme tomu náš barevný cirkus... (no ale nikdo se na ně nesmí ani jen škaredě podívat)
Tá kobyla je rodinný milášik, nakŕmená a už skoro zdravá.
Napriek tomu, že jej niekto nikedy aplikoval niečo mimo žilu a prišla kvôli nekróze asi o 30 cm svalu na krku sa stále dá bez problémov pichať do žily.
Nepigmentovaná koža mi vadí, pretože sa na nej radi uhniezďujú zhubné nádory a treba to ošetrovať a matlať opaľovákom a podobne, nie z estetického hľadiska, strakaté kone sa mi páčia :)
Pipilota
napsal(a):
"Modrý průkaz" je v ČR průkaz koně z centrální evidence koní ve Slatiňanech. Dávají se i jiné barvy, modrý zůstal pro koně bez oboustranného původu. Předkládá se při přesunech (připouštění, závody atd.) a má být u koně. Proto se tam značí i důležité vet. záznamy jako očkování, kastrace, č. protokolu z krve... No a bordeláři tvrdí, že je na nic - že je to leda tak očkovací průkaz (ale není to jako očkovací průkaz psa na vsi). Je tam totiž i číslo čipu (výžehu) a popis koně slovní i grafický.
Ono prostě u valacha z Horní Dolní co nikam za okres nejede se to opravdu zdá jako kus papíru. Já ale věřím, že mít ho v pořádku je dobré i u takových, neb jeden nikdy neví co se může stát (tak alespoň tomu koni v dědictví dávám jakousi lepší šanci)
Aha, takže som to chápala správne, že čo to je za doklad, dík.

Fakt je, že nám starý veterinář často napsal do průkazu "negativní" už rovnou při odběru Ale nová vetka je pečlivá, ta si to nelajsne. My ale dáváme dělat krve dlouho před sezonou, takže na to nijak nespěcháme.