Ahoj,
Jak poznám muchaře? Valachovi na jaře vypadaly chlupy kolem očí, ale pak zabral repelent a byl v pohodě. Teď je kolem očí vylysalý znova, rozdrbal si hřívu i kořen ocasu a břicho si zespodu okusuje. Repelentujeme skoro furt, ale na ty hajzly nic nezabírá. Hmyzu máme hrozně moc.
Za týden se stěhujeme jinam, kde bude breberek míň (teď máme kolem pastvin mokřady) , mám počkat, zda se to nezlepší nebo mám rovnou volat veta? Jak se určuje diagnóza - stěry, pohledem,...?
Diagnóza sa určuje na základe toho, že uvediete plemeno aj vek, samozrejme na základe klinických príznakov, čo by sedelo, toho, že sa problémy opakujú- so sezónou hmyzu sa horšia, v zime je kôň bez príznakov a podľa toho, či je pozitívna reakcia na liečbu - manažment + ochrana+lieky.
V Genomii vám urobia aj alergénodiagnostiku, na ktorý z bežných druhov hmyzu je váš kôň alergický, väčšinou je to Culicoides spp., alebo ich je viac.
Je to welsh cob, 8 let. Nikdy problém neměl, poprvé až letos na jaře kolem očí a teď tohle.
Deku nenosí, v nynějším ustájení jsou proti dekám, maskám, náhubkům,... Pokud by ji částečně sundal, tak by mu ji nikdo v mé nepřítomnosti nenandal. V novém mám ale v plánu dekovat, pokud to bude třeba.
nyin
napsal(a):
Je to welsh cob, 8 let. Nikdy problém neměl, poprvé až letos na jaře kolem očí a teď tohle.
Deku nenosí, v nynějším ustájení jsou proti dekám, maskám, náhubkům,... Pokud by ji částečně sundal, tak by mu ji nikdo v mé nepřítomnosti nenandal. V novém mám ale v plánu dekovat, pokud to bude třeba.
Njn, vek aj plemeno je typické, z mojej skúsenosti tak 5.-8. rok sa to zvykne pekne rozbehnúť :/
Samozrejme závisí od lokality a hmyzu v nej. Sama mám koňa s ľahšími prejavmi letnej vyrážky (hucul, 8 rokov) a ten má obdobie "drbania" práve až počas neskorého leta a jesene.
Ustajnenie, ktoré opúšťate, tak za takým plakať netreba, v novom samozrejme deku s brušným dielom, masku, režim, doplnky - omega-3 nenasýtené kyseliny (ľanový olej, ešte lepší je rybí od Dromy, ale ten nie každý žerie), biotín, zinok, ja som spokojná s Dromy DermaCare, je potrebné podávať už mimo sezónu, poštípané miesta sprchovať, ošetrovať, pozor na predmety, o ktoré sa kôň škrabe, aby sa nezranil, kone sú v tomto prípade veľmi vynaliezavé.
Dotaz
napsal(a):
A s tím vrásněním za lokty se také setkáváte? Moc muchařů jsem nezažila, tak nevím, jestli se i podle toho dá orientovat.
.
nyin
napsal(a):
Ahoj,
Jak poznám muchaře? Valachovi na jaře vypadaly chlupy kolem očí, ale pak zabral repelent a byl v pohodě. Teď je kolem očí vylysalý znova, rozdrbal si hřívu i kořen ocasu a břicho si zespodu okusuje. Repelentujeme skoro furt, ale na ty hajzly nic nezabírá. Hmyzu máme hrozně moc.
Za týden se stěhujeme jinam, kde bude breberek míň (teď máme kolem pastvin mokřady) , mám počkat, zda se to nezlepší nebo mám rovnou volat veta? Jak se určuje diagnóza - stěry, pohledem,...?
Máte muchaře.
Zkuste, spolu s repelentem, použít mast. Nejlépe nějakou na zklidnění. A vyberte mastnou a dejte vrstvu. Nemusí být centimetr, ale měla by být vidět, že je namazaná. Sice budete mít koně zalepeného (mast+prach), ale mělo by to vydržet do vašeho dalšího příchodu.
Já používám olej od TopVetu, kamarádka zase mast Protection Plus, Carr & Day & Martin, 500 g.
Základem péče o muchaře je sice čistota, ale ve válce s hmyzem je povoleno i tohle patlání.
Ale vážně. Koně umývejte co nejčastěji. Pot hmyz přitahuje. A kombinace potu + prachu, zase svědí. Takže koně umyjete a suchého namažete na exponovaných místech, vámi zvoleným, přípravkem. Narepelentujete břicho, mezinoží, hlavu. Z ostatního si kůň hmyz odežene. Má ještě ocas, že?
A pryč z ustájení, kde pro lenost, neznalost, či lhostejnost, nechají majitelé koně trpět.
Takové lidi bych přivázala do mraveniště, aby si zkusili, jak se jejich kůň cítí.
Doporučuje se i omezit cukry v KD. U vás by to neměl být problém, máte lehce krmitelného koně. Takže slušné seno, ale nikoli futrovat, co sežere, solný liz je samozřejmostí, doporučuji ten nejobyčejnější, bez příchutí a nějaký minvit. Abyste ho měla do čeho dát, a vůbec všechny ty přípravky, co se muchařům doporučují, kupte senné granule a do hrsti rozmočených, přípravky vmíchávejte.
Chleba, jablka nedávat vůbec, mrkev omezeně, spíše kolečka než mrkve a u pamlsků koukejte na složení.
Veterinář vám nijak nepomůže. Můžete hledat poznatky zde a pak také na FB ve skupině Mám koně muchaře. https://www.facebook.com/groups/1529148657310651
Ovšem jako vše na sociálních sítích, je nutno si nové poznatky z nich, ověřit i u solidních zdrojů. Tedy jinak řečeno, nevěřte všemu, co tam píší.
Vám přeji pevné nervy, neutuchající trpělivost a plnou peněženku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

nyin
napsal(a):
Dobře, že takové ustájení opustíte.
Děkuju všem za reakce :)
S tou muchařinou si stále nejsem jistá. Dle slov stájové kolegyně takovou vyrážku mělo loni ve stádě víc koní - vydrbané hřívy, břicha, oči... Letos jsou v pohodě a vydrbaný je jen ten můj.
Stále doufám, že je to jen podmínkami, kde kůň teď stojí. Letos je to teď poprvé, kdy projdu pastvinu suchou nohou v teniskách. Ještě 10 dní zpátky jsem musela v holinách. Máme extrémně mokré pastviny, kolem pastvin jsou přímo mokřady a tůně a hluboké lesy. Takže pro hmyzáky je to ráj a i já jsem sežraná, když jdu pro koně...
Loni bylo poměrně sucho a když jsem v srpnu na pastviny s valachem přijela, tak tolik breberek nelítalo. Letos je to děs a běs.
Jakmile se odstěhujeme, tak valach půjde hned do deky. V novém budeme jen ve třech koních, které si všechny repelentujeme, i to bude výhoda. Nyní máme postříkané jen tyto tři, zbytek (15) je bez jakékoliv ochrany. Takže celé stádo je jeden velký chumel hmyzu, který pak leze i na ty nastříkané.
Takže já se budu modlit, aby to fakt bylo jen letos
Určitě sem pak hodím, jak jsme se toho zbavovali a příští rok sem hodím fotku krásného, nevydrbaného valacha (kéž by, kéž by :) )
Hmyzu je tu vždycky víc než jinde, ale zatím jsem tu byla vždy jen v suché roky v pastevní sezóně a to se to dalo přežít v pohodě s kvalitním repelentem. Letos jsem tu poprvé ve vlhku a je to masakr.
Ale zas to má tu výhodu, že když se všude řešil nedostatek trávy a sena, tak tady bylo obojího akorát - i v extra suchých letech. Zatím se snad nikdy nestalo, že pastvina koně neuživila a že by se neudělalo dostatek sena na celou zimu (vždy byli v přebytku).
V kombinaci s prostorem (pastvina má na délku skoro 3 km) a stálým stádem to není špatné. Jen je škoda, že tu nejsou žádné služby nad rámec doplnění vody do výběhu a v zimě sena.
Ahoj,
tak po dvou měsících v novém ustájení hlásím celkové zlepšení. Hmyzáků tu máme obecně míň a hodně nám pomohla mast od Top vetu a pravidelné každodenní repelentování. Deku jsem nedávala, valach se mi z ní po 30 minutách odřel na prsou a stejně nemá kryté břicho. V únoru začnu dekovat do ekzémové deky, vždycky na pár minut a postupně to budeme prodlužovat.
Měla jsem tu i veta, který muchařinu potvrdil s tím, že má valach jen mírné příznaky - ani v nejhorším období nebyl do krve vydrbaný. Nabídl mi možnost výroby autovakcíny, ale prý je to vzhledem k mírným projevům zbytečnost. Jelikož jsem nikdy muchaře neviděla a z mého valacha jsem byla na mrtvici, tak si ani nechci představovat, jak vypadá těžký muchař :(
Ale teď nás pro změnu trápí lupy. Nejvíc je má na krku podél hřívy, v hřívě jich má míň. Když rozhrnu srst, tak vidím jak je horní část pokožky popraskaná, po odloupnutí lupu tam ale má hezkou kůži (nehnisá, není začervenalá,..). Může to být z toho, že se kůže regeneruje po letní sezóně? Tam se drbal, ale v době drbání nelupatěl. A nebo má nějaké houbičky? ;) začalo to teď s vlhkým počasím...
Valach na plísně trpí, několikrát jsme ho už léčili - čím můžu podpořit imunitu, aby nechytil kdejaké kožní svinstvo? Jednou měl plíseň, kdy vylysával v malých kruzích, dvakrát měl slepená místa v srsti po celém těle, jako pavoučí kolony ;D první se léčilo imaverolem a druhé nějakým sprejem.
Krmim NE muscle (ač je to welsh cob, tak není úplně lehce krmitelný a na tomhle prospívá dobře) k tomu lněný olej a minerálku. Chtěla bych něco přidat kvůli imunitě, co je nejlepší?
Uživatel s deaktivovaným účtem

No asi kvasnice bych viděla na tohle nejlepší. Ty hlavně působí na imunitu v trávicím traktu, mají nespočet pozitivních účinků a bílkovina se vám taky bude k tomu musclu hodit. Taky je klidně možné, že po podávání kvasinek budete moci ubrat krmení.
Další takové ty běžné věci na imunitu jsou klíčky a antioxidanty (vit. E, kurkuma, jadýrka hroznů, jánevimcoještě).
Krevní rozbory nebo rozbory srsti na prvky jste dělali? Co takový selen, zinek?
Mám lehkou muchařku, již pátý rok a též zvládáme vše pomocí mazání (Killitch) a po každé sezoně má takové lupy v hřívě i ocasu. Kůže se regeneruje, odlupuje se stará a pod ní je nová zdravá. Po pár dnech lupy ubývají a za chvíli nejsou žádné.
Vydržte, pokud se výskyt nesníží po cca dvou týdnech, řešila bych výše uvedené - plísně apod.
Na imnitu teď dávám šípky (v září jsem trhala a poctivě sušila), Dromy kurkumový sirup a celoročně olej TopVet Omega3. Občas udělám kůru MSM, na jaře kopřivy apod. Kdo kobylu nezná, nepozná na ní, že je muchař, což mě neskutečně těší
nyin
napsal(a):
Ahoj,
tak po dvou měsících v novém ustájení hlásím celkové zlepšení. Hmyzáků tu máme obecně míň a hodně nám pomohla mast od Top vetu a pravidelné každodenní repelentování. Deku jsem nedávala, valach se mi z ní po 30 minutách odřel na prsou a stejně nemá kryté břicho. V únoru začnu dekovat do ekzémové deky, vždycky na pár minut a postupně to budeme prodlužovat.
Měla jsem tu i veta, který muchařinu potvrdil s tím, že má valach jen mírné příznaky - ani v nejhorším období nebyl do krve vydrbaný. Nabídl mi možnost výroby autovakcíny, ale prý je to vzhledem k mírným projevům zbytečnost. Jelikož jsem nikdy muchaře neviděla a z mého valacha jsem byla na mrtvici, tak si ani nechci představovat, jak vypadá těžký muchař :(
Ale teď nás pro změnu trápí lupy. Nejvíc je má na krku podél hřívy, v hřívě jich má míň. Když rozhrnu srst, tak vidím jak je horní část pokožky popraskaná, po odloupnutí lupu tam ale má hezkou kůži (nehnisá, není začervenalá,..). Může to být z toho, že se kůže regeneruje po letní sezóně? Tam se drbal, ale v době drbání nelupatěl. A nebo má nějaké houbičky? ;) začalo to teď s vlhkým počasím...
Valach na plísně trpí, několikrát jsme ho už léčili - čím můžu podpořit imunitu, aby nechytil kdejaké kožní svinstvo? Jednou měl plíseň, kdy vylysával v malých kruzích, dvakrát měl slepená místa v srsti po celém těle, jako pavoučí kolony ;D první se léčilo imaverolem a druhé nějakým sprejem.
Krmim NE muscle (ač je to welsh cob, tak není úplně lehce krmitelný a na tomhle prospívá dobře) k tomu lněný olej a minerálku. Chtěla bych něco přidat kvůli imunitě, co je nejlepší?
Lupy jsou normální. Pokud máte jen lehkého muchaře, zbavíte se jich.
Přípravků na imunitu je hafo. Já muchařce dávám od Dromy. Měla jsem od nich koupený Dromy DHA 4 HORSES 1500 g perfektní složení. Bohužel je cítit rybinou, což kobyla odmítla. Takže pokud vám valášek žere sardinky, s chutí do toho!
Odření od deky znamená, že máte blbý střih. Na to koně nezvyknete. Já dekuji 10 let, poslední roky už celoročně. Pokud deka nepasuje, tak vám koně vydře a neuděláte nic.
Přikládám fotky, jak moje kobyla vypadala první léto, když jsme ji koupili. A jak vypadá teď, ve 25 letech.
S muchařinou se bojovat dá. Ale je to náročné na čas,velmi náročné na finance a úplně nejvíc náročné na psychiku jak koně, tak majitele. Už bych si NIKDY muchaře nekoupila.