Hezký den všem,
nevěřila bych že budu psát zrovna sem - ale ve čtvrtek večer měla kobyla silnou ataku (fjord, 24 let, výborný zdravotní stav, jen při těle, jinak pěkně nasvalená, krmíme fixkraft senior musli 200 ml denně večer, mustang trace, msm, v zimě vojtěška a len navíc k tomuto + vit. C, ráno hrst otrub+mačkaného ovsa aby byla v klidu když žerou ostatní koně) rekreační ježdění 2* v týdnu, jízdarna, kruhovka pod trenérem PK s ohledem k věku a stavu. Začala se potit, třást, podezření na koliku - nebyly slyšet střeva. Vet přijel do půl hodiny, podaná pasta a injekce, koně jsme vodili. cca po 30 minutách začala kulhat. Přičítali jsme to volnějšímu kloubu (koleno)na zadní, které jsme nikdy nemuseli řešit díky práci, ale zhoršovalo se to takže jsme přestali vodit a dali do boxu. Kobyla si lehla a od té doby se nepostavila.
Vet ještě ten večer znovu injekce od bolesti, nabraná krev. V noci zklidnění - pořad se snažila stavět a nešlo to tak už pak ležela. Pátek ráno ve výsledcích neměřitelné svalové enzymy ??? - konzultace s vet. internou Brno - znovu nabraná krev na vyloučení otravy javorem. Ta vyloučená večer ten samý den. Podávané analgetika do žíly i do svalu.
Kobyla po celou dobu žere, bobkuje, pije, černé močení bylo do soboty ráno - pak už normální. Seno jsme máčeli. Teď už ne. Podestlané má taky senem, tak uždibuje pořád. Proleženiny zatím nejsou, obrací se na oba boky, leži i na břiše. Zkouší se stavět - občas i několikrát do hodiny, ale stojí na zadních spěnkách. Pravá strana je horší. Vydrží 10-20 sekund. Dnes dovezu ještě ostropestřec, selen, vitamin E na regeneraci svalů. Vet se moc netváří už od začátku, že by se mohlo něco zlepšit, ale od pátku je živá, sleduje vše, je zvědavá, zdraví okolí.
Máte někdo zkušenost že se koník postavil? Jak dlouho je reálné čekat? Prosím, uklidněte mě někdo, v neděli to byl rok co jsem ji dostala a ta bolest je hrozná. Dnes jsem musela do práce, ale jinak jsme byli ve stáji nonstop, máme to ale 40 km tak je to trošku boj.
ještě mě napadá - ty javory by to mohly být, otázka jak vyšly ty hodnoty, to mi vet neřekl... ale v okolí jsou, takže mohlo být malé množství které nebylo úplně fatální. Teď otázka jestli nebudou fatální ty nohy.
Děkuji za jakékoli reakce. Fakt se snažíme, i kdybych zůstala opěšalá tak už to neřeším... budeme chodit jak Kemr, jen ať to dopadne dobře
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.104.183
funnyfjord
napsal(a):
Hezký den všem,
nevěřila bych že budu psát zrovna sem - ale ve čtvrtek večer měla kobyla silnou ataku (fjord, 24 let, výborný zdravotní stav, jen při těle, jinak pěkně nasvalená, krmíme fixkraft senior musli 200 ml denně večer, mustang trace, msm, v zimě vojtěška a len navíc k tomuto + vit. C, ráno hrst otrub+mačkaného ovsa aby byla v klidu když žerou ostatní koně) rekreační ježdění 2* v týdnu, jízdarna, kruhovka pod trenérem PK s ohledem k věku a stavu. Začala se potit, třást, podezření na koliku - nebyly slyšet střeva. Vet přijel do půl hodiny, podaná pasta a injekce, koně jsme vodili. cca po 30 minutách začala kulhat. Přičítali jsme to volnějšímu kloubu (koleno)na zadní, které jsme nikdy nemuseli řešit díky práci, ale zhoršovalo se to takže jsme přestali vodit a dali do boxu. Kobyla si lehla a od té doby se nepostavila.
Vet ještě ten večer znovu injekce od bolesti, nabraná krev. V noci zklidnění - pořad se snažila stavět a nešlo to tak už pak ležela. Pátek ráno ve výsledcích neměřitelné svalové enzymy ??? - konzultace s vet. internou Brno - znovu nabraná krev na vyloučení otravy javorem. Ta vyloučená večer ten samý den. Podávané analgetika do žíly i do svalu.
Kobyla po celou dobu žere, bobkuje, pije, černé močení bylo do soboty ráno - pak už normální. Seno jsme máčeli. Teď už ne. Podestlané má taky senem, tak uždibuje pořád. Proleženiny zatím nejsou, obrací se na oba boky, leži i na břiše. Zkouší se stavět - občas i několikrát do hodiny, ale stojí na zadních spěnkách. Pravá strana je horší. Vydrží 10-20 sekund. Dnes dovezu ještě ostropestřec, selen, vitamin E na regeneraci svalů. Vet se moc netváří už od začátku, že by se mohlo něco zlepšit, ale od pátku je živá, sleduje vše, je zvědavá, zdraví okolí.
Máte někdo zkušenost že se koník postavil? Jak dlouho je reálné čekat? Prosím, uklidněte mě někdo, v neděli to byl rok co jsem ji dostala a ta bolest je hrozná. Dnes jsem musela do práce, ale jinak jsme byli ve stáji nonstop, máme to ale 40 km tak je to trošku boj.
ještě mě napadá - ty javory by to mohly být, otázka jak vyšly ty hodnoty, to mi vet neřekl... ale v okolí jsou, takže mohlo být malé množství které nebylo úplně fatální. Teď otázka jestli nebudou fatální ty nohy.
Děkuji za jakékoli reakce. Fakt se snažíme, i kdybych zůstala opěšalá tak už to neřeším... budeme chodit jak Kemr, jen ať to dopadne dobře
A nezvazovalo se ze byste ji jako zvedli ruco? Nez ji nechat valet? Pomoci nejake te site zvedaci jak je na kone.
Zkoušeli jsme v sobotu, bylo tam víc chlapů - ale box je venkovní dřevěný, nedá se udělat závěs, takže silná deka, ale začala se trhat a svezla se dopředu, takže jsme ji nechtěli trápit. Jinak masirujeme, cvičíme, neleží stabilně třeba hodinu na místě, ona se i sama různě přemisťuje.
Asi se potřebuju chytit něčeho, že pokud udržíme tělo fungující - myslím zažívání a nebudou proleženiny že ten čas má.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co poměr Ca a P

Nejlepší odpovědi na tyhle otázky získáte z té kliniky. Osobně, pokud bych chtěla investovat, takového koně natáhnu do přívěsu a jedu.
napsal(a):
Co poměr Ca a P
Vet dělal klasickou krev - v nějakém přístroji přes noc, omlouvám se za laický popis - kde všechny měřené hodnoty byly tak nějak normální, až na ty enzymy. Sám do té doby na myopatii nepřišel - až po konzultaci s Brnem. Potom druhou, kterou vyšetřovala Fn Olomouc přímo na ty rostlinné otravy. Takže se přiznám že nevím.
K dispozici - od té doby co ji máme má šedou sůl - ubývá tak nějak normálně jako u jiných koní, pak ten mustang asi půl roku a stejně dlouho krmíme ty seniorky. Před tím taková ta klasika mačkaný oves a otruby, jedna odměrka - na doporučení ustajovatele. Postupně jsme se do toho začali dostávat a udělaly se nějaké změny v rámci doplnění vit. a minerálů.
napsal(a):
Nejlepší odpovědi na tyhle otázky získáte z té kliniky. Osobně, pokud bych chtěla investovat, takového koně natáhnu do přívěsu a jedu.
úplně si to nedovedu představit ji vytahovat, v akutní fázi by to nebylo proveditelné vůbec - nehledě na ten stres, který by určitě hrál roli v rekonvalescenci. V rámci léčby se doporučují analgetika, selen, E, a něco na detox... to zatím zvládáme. Ptám se na to jestli se někdo setkal s podobnou situací.
funnyfjord
napsal(a):
úplně si to nedovedu představit ji vytahovat, v akutní fázi by to nebylo proveditelné vůbec - nehledě na ten stres, který by určitě hrál roli v rekonvalescenci. V rámci léčby se doporučují analgetika, selen, E, a něco na detox... to zatím zvládáme. Ptám se na to jestli se někdo setkal s podobnou situací.
Horse Emergency má na to zariadenie, aj na to, aby kobylu dostali z boxu, aj na to, aby sa bezpečne vozíkom presunula na kliniku. A keďže fungujú ako pohotovosť, tak aj cez víkend a myslím, že závesy aj požičiavali. http://www.konskazachranka.cz/nase-sluzby/
A ak je niekto prispôsobený na to, aby takéhoto koňa zachránil, tak je to veterinárna klinika. Ležiaci kôň veľké šance na rekonvalescenciu nemá.

funnyfjord
napsal(a):
Je mi to jasné, jste v těžké situaci. Nezažila jsem, neumím vám odpovědět jinak než dobře míněnou radou, omlouvám se. Přeji vaší kobylce, aby to zvládla, pokud možno bez následků.
Arbora
napsal(a):
Horse Emergency má na to zariadenie, aj na to, aby kobylu dostali z boxu, aj na to, aby sa bezpečne vozíkom presunula na kliniku. A keďže fungujú ako pohotovosť, tak aj cez víkend a myslím, že závesy aj požičiavali. http://www.konskazachranka.cz/nase-sluzby/
A ak je niekto prispôsobený na to, aby takéhoto koňa zachránil, tak je to veterinárna klinika. Ležiaci kôň veľké šance na rekonvalescenciu nemá.
web jsem projela, určitě prodiskutuju s manželem možnost toho pokusu o odborného postavení s trojnožkou , to jsem netušila že někdo nabízí. Díky za tip. Tak by se dalo zjistit jak jsou na tom ty spěnky - i když mi nepřijde že by byly v křeči, když leží tak jsou normálně hybné, nehřejou, spíš jak má ty nohy při stavění pod sebou tak je asi nestihne srovnat do správné polohy.
napsal(a):
Je mi to jasné, jste v těžké situaci. Nezažila jsem, neumím vám odpovědět jinak než dobře míněnou radou, omlouvám se. Přeji vaší kobylce, aby to zvládla, pokud možno bez následků.
Děkuju moc, chybou je že ty myopatie asi úplně všichni vetové nerozpoznají na první dobrou, bylo to jako typická kolika ...tím voděním jsme jí nepomohli, ale v souvislosti s tím že vím že by jí mohlo haprovat to koleno to vet i ustajovatelka )paní s letitými zkušenostmi) přičítali té kolice ...
Snažíme se fakt co to jde, jen všeobecný názor v okolí je že - koně jsou v závěsu 4 dny a pak je stejně uspí. Tohle když poslouchám tak si říkám že takhle je prostě aspoň doma a není zoufalá ze stresu. Člověk je závislý na informacích - pokud sám ty znalosti nemá a je těžké poznat kdo je jen "otrlý" životem a kdo fakt sděluje realitu na základě zkušeností.
Ve stáji mám domluvené že ji ošetřují, tak snad to zvládneme.
Arbora
napsal(a):
Určite im aspoň zavolajte, sú to všetko strašne sympatickí ľudia a vedia o záchrane ležiacich pacientov fakt veľa. A o tom ležaní to myslím naozaj vážne, nie je to sranda, koňa môže zabiť vlastná váha orgánov, nečakala by som.
Tak nějak...
Viděla jsem že koně zvedali v HAKI lešení - postaveno dokola koně a popruhy pod něj a zvedat. Taky bych se nebála zavolat si k hasičům - ti profi mívají na kraji síť (třeba by mohli půjčit). Dobrovolní místní hasiči bývají chlapi co jsou zvyklí pomáhat - někde se to haki lešení vyhrabe + 4 starší hadice místo popruhů + nýtovačka. Hlavě se s nimi vyrovnat (něco flaška, něco peníz na ruku)
Kdo se v místě nepoptá, nezařídí nic. (Jako chápu, že tahat koňo záchranku z druhé strany republiky + převoz na kliniku je díra v rozpočtu. Ale dá se i improvizovat, když tedy nechcete hned uspávat)

Tak obecně to má příznaky "sváteční nemoci" myoglobinurie s rhabdomyolýzou.
https://www.wikiskripta.eu/w/Rhabdomyol%c3%bdza

Co polykání a dýchání?

Jinak tedy já bych už vezla v závěsu na kliniku, kůň ležící od pátku je fakt prů ser. Moc držím palce.

Jak jste na tom?
napsal(a):
Co polykání a dýchání?
polyká i dýchá dá se říct normálně, asi jako když u toho leží. Dnes ještě bude kamarádka konzultovat v Brně na klinice, ale vidím to špatně. Včera byla večer oproti předešlým dnům bez "šťávy", dali jsme selen, éčko, ostropestřec, pije docela dost, ale chuť k jídlu má menší.
Analgetika proběhly taky.

Jako nezlobte se na mě, ale díváte se od pátku na ležícího koně, který se zhoršuje a vy stále jen konzultujete? Na co proboha čekáte??
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.122.113
napsal(a):
Jako nezlobte se na mě, ale díváte se od pátku na ležícího koně, který se zhoršuje a vy stále jen konzultujete? Na co proboha čekáte??
Az ji zdechne aby nemuseli utrácet za kliniku ale zaroven si mohli rict delalo se vse.
funnyfjord
napsal(a):
Hezký den všem,
Úplně stejné příznaky u hafloše. Černé močení, neměřitelné enzymy. Pocení, třes horečka černé močení. Léčen 2 vety. Konzultace s Brnem. Kůň ulehl a nevstal. Po 5 dnech zjištěné těžké schvácení kopyt. U nás víme, že to vzniklo z vakcinace. Kůň měl bohužel i špatnou genetiku. Zjištěno později.
Z veselého akčního koně jsem měla během dvou dnů ležáka.
Jinak kůň proležel skoro 8 týdnů. Občas vstal s podporou. Kálel a čůral vleže. Proleženiny byly, ale neustále jsme koně podkládali, masírovali a ošetřovali rány. Po těch dvou měsících začal trošku popocházet. Měl pokles i rotaci na všech 4. Už se z toho nikdy nedostal. Byl jen okrasou výběhu a samozřejmě miláček rodiny. Po 7 letech byl uspán. Nohy už to nezvládaly.

Jak to vypadá?
Zajímal by mě, taky soukromě, jen pro osobní zvědavost, číslo čipu nebo rodiče, klidně do SZ.
Před několika lety utrpěla na ustájení v horách naše tehdy 21 letá fjordka něco, co myopatie mohla být. Při kontrole na pastevku /kontroly byly několikrát denně/ ji našli, jak se toči na malém kolečku dokola, nenesla ji půlka zadku, tak se snažila podrovnávat. Byli tam tehdy dva ustajovatelé, nadprůměrn ochotou i znalostmi, a moje dcera, dospělá.Sacharidy jsme hlídali, a cukry, jak čerti celý život našich fjordů, chybu v KD bych vyloučila, v horách nebyli pravděpodobní ani krmiči.
Kobylu nějak dotáhli k domu do bližších výběhů , akutně zabránili lehnutí, protože kobyla se snažila stavět zadkem k plotu a opírat se o něj, tak ho jen vystužili a naházeli na něj haldy dek a s tou podpěrou nelehla. Vet dojížděl, náběry se vozily většinou z hor na nejbližší lidskou polikliniku na statim, něco posílala vetka na laboklin/selen, který byl na dolní hranici normy/.Přechodně tam myslím CK zvýšené bylo...ale náběry byly nejednoznačné, konzultovala jsem tehdy i s horsana a ta právě zmiňovala myopatie typické pro tohle plemeno. Otravu z rostlin jsme považovali za hodně nepravděpodbnou, pastvinu i okolí kontrolovali. Měla jsem natočené video, jak ten kůň po pár dnech chodil, nevím, jestli bych byla schopna najít, možná horsana?:-)
První dny jsme taky zvažovali zavěšení, na jabloň:-), kobyla na to byla navykaná, zavěšovací sítě nabízela jeden čas k půjčení koňská záchranka, jestli i klec, když není nač, už nevím,hasiči je taky dobrý tip.
Ti tři se tam tehdy střídali první dny po hodině a psali si dekursy, pro další vstávající-jak se tvářila, jestli pila, močila, jestli byl třes, jestli byl pocit tuhých svalů...černé močení jsme nezachytli/okometricky nebylo pozorováno, na laboratoř došlo až po několika dnes, té moče, a jen semikvantitativně proužkem/.Vet jezdil, kobyla se od druhého-třetího dne lepšila klinicky.Ale pomalu.
U nás se tedy na nespecifické léčbě/ stažení na seno, podpírání, prevence laminitidy na druhé noze, doplňování selenu, hořčíku, rehabilitace pozvolná/ stav během několika týdnů až měsíců úpravil zcela k normě a nikdy za další 3 roky neopakoval. Ve 24 letech byla v HM po několika dnech uspaná při zánětu střev a minerálním rozvratu a multiorgánovém selhání, zběžná pitva nenašla krom té hlavní dg nic, ale biopsie svalů nebo genetika se nedělala.

Moc ráda Vás tu žofré po dlouhé době čtu!

napsal(a):
Díky moc:-).Já alespoň vím, že máte nové moc šikovné morgáně:-)
Vy jste mi myslím tehdy při tom podivném stavu Berušky taky radila, za což znovu děkuji, já už tu situaci a videa a náběry asi nedohledám, nicméně zadavatelka naposledy 14.9., asi to bude příběh bez konce.Asi by nás s vattunkou zajímalo totéž:-)

napsal(a):
Díky moc:-).Já alespoň vím, že máte nové moc šikovné morgáně:-)
Vy jste mi myslím tehdy při tom podivném stavu Berušky taky radila, za což znovu děkuji, já už tu situaci a videa a náběry asi nedohledám, nicméně zadavatelka naposledy 14.9., asi to bude příběh bez konce.Asi by nás s vattunkou zajímalo totéž:-)
Já si to matně vybavuji, dotaz ohledně možného PSSM, pokud se nemýlím.

napsal(a):
Já si to matně vybavuji, dotaz ohledně možného PSSM, pokud se nemýlím.
jj

napsal(a):
Já taky!

napsal(a):
Já taky!
Taky děkuji:-).

Horsana
napsal(a):
Taky tak, s tím čtením žofré :)
Taky moc díky:-) Jak je v novém? To video s podklesávající Beruchou byste asi nenašla, na první dobrou, pro poučení čtoucím...? !:-D/ já totiž ani na druhou dobrou:-D/.

napsal(a):
Taky moc díky:-) Jak je v novém? To video s podklesávající Beruchou byste asi nenašla, na první dobrou, pro poučení čtoucím...? !:-D/ já totiž ani na druhou dobrou:-D/.
Dohledala jsem naši tehdejší konverzaci, popisem to dost odpovídá zadavatelce. Video jsem tenkrát neobdržela, nemohu sloužit.

Myslíte, že se dozvíme, jak to dopadlo?
... nějaký den už přemýšlím jak v rámci situace a možností důstojně ukončit tuto diskuzi - ano, nedopadlo, v úterý před týdnem jsme s dcerou jely za ní, aby jsme jí umožnily odejít co možná nejšetrněji. Nejtěžší rozhodnutí v životě, ale vzhledem k situaci a informacím bylo jediné možné.
Děkuji za soukromé zprávy, které mi pomohly některé věci rozklíčovat - před i po.
A některým diskutujícím přeji možná trochu víc empatie v příštích tématech směrem k majiteli, pro kterého je zvíře na prvním místě a přes to má možnost si užít i ten pranýř. Chápu že ten nedostatek kompletních informací může působit tak že jsme čekali na zázrak a nic jsme pro to nepodnikli, ale nebylo to tak. Děkuju těm, kteří to pochopí.
Hezký den všem a co nejmíň podobných témat

Je mi moc líto,ze jste o konika přišli,ale nemyslím si,ze měli diskutujici malo empatie.Dali vám dost rad a tu jednu zásadní-když kuň ulehne a nezveda se,je potřeba jednat a ne jen konzultovat a čekat..Jste začátečníci,což vas trochu omlouvá...Možná byste ho prevozem na kliniku zachranili,mozna ne.Rychlost je v těchto situacich dost rozhodujici.Nakonec jste udělali asi v dané chvíli nejrozumnější rozhodnutí.chapu,ze je to pro vas těžké

Je mi to moc líto, držte se!