MakyL

XXX.XXX.246.148
Ahoj, poprvé mám koně na pastevním ustájení tak by mě zajímalo jestli mu můžu nechat deku ( pláštěnku ) i přes noc nebo jestli ji mám na noc raději sundavat.
Za rady moc děkuji.
MakyL
napsal(a):
Ahoj, poprvé mám koně na pastevním ustájení tak by mě zajímalo jestli mu můžu nechat deku ( pláštěnku ) i přes noc nebo jestli ji mám na noc raději sundavat.
Za rady moc děkuji.
Pokud je venku nepřetržitě,tedy nechodí na noc do boxu,samozřejmě ho nechte v dece
V noci je větší zima i vlhko,ne?
Osobně bych se rada zeptala , tazatele, proc ma kun v ustajeni 24/7 deku?
Jako na důvody, proc se mu dala?
Chapu to u koni co se zacnou v listopadu/prosinci klepat zimou, ze dostanou a zustanou az do jara v dece. Nebo kdyz je v tomu zdravotní duvod. Případně ze neni zvyklí a da se ven pozde apod.
Dekuji.
Coudas

XXX.XXX.87.254
evcusik
napsal(a):
Proč?
Trošku se nabiflujte základy k dekovani ;)
Můžu se zeptat, kde se dají tyto základy nabiflovat? Píšou to v nějaké knížce, nebi někde na internetu?
Nezzie
napsal(a):
Osobně bych se rada zeptala , tazatele, proc ma kun v ustajeni 24/7 deku?
Jako na důvody, proc se mu dala?
Chapu to u koni co se zacnou v listopadu/prosinci klepat zimou, ze dostanou a zustanou az do jara v dece. Nebo kdyz je v tomu zdravotní duvod. Případně ze neni zvyklí a da se ven pozde apod.
Dekuji.
Odpověděla ste si dané relevantní důvody sama...
MakyL
napsal(a):
Za rady moc děkuji.
Sundavat nemusíte. Ale kontrolovat koně pod dekou, minimálně ob den, lépe denně. Jestli se někde neodírá nebo nepotí nebo není ledový. Teď mu v pláštěnce v noci bude asi akorát (podle zdravotního stavu, nasrstěnosti atd), ale pod 5 stupňů mu v ní v noci může být zima. Každý má jinou zkušenost a také se dočtete jiné názory. Teď dávám pláštěnku pouze na noc plnokrevnici (zvyklá na box a v půlce srpna vystrčená na pastevko, bez deky by jí byla fakt zima), přes den sundám, na noc nandám, když prší nechám i ve dne. Jak se ochladí na noc pod +10, dostane 50gr deku (v pláštěnce by zmrzla). Chlupáči zvyklí na outdoor dostanou pláštěnku, až začne být hnus přes den a v noci pod +10. Na noc jim jí sundám jedině když má být nad 10 a sucho.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Coudas
napsal(a):
Můžu se zeptat, kde se dají tyto základy nabiflovat? Píšou to v nějaké knížce, nebi někde na internetu?
MakyL
napsal(a):
Za rady moc děkuji.
Jestli je nutné dekovat,tak nechat nonstop. Pokud přijdou teplejší dny,tak sundat,ale to poznáte podle situace...chce to každý den kontrolovat.
Mám koně na noc box a přes den výběh,nicméně jednoho ze 4 jsem už musela včera zadekovat. Za pouhé 4 dny,co se u nás výrazně ochladilo (přes den 13 st.),tak mi šel viditelně vahou dolů. Každý rok se to opakuje,pro mě je to značka,že už prostě deku potřebuje,protože víc protopí (je to kříženec A1/1). Ostatním deku nedávám,dokud nejsou opravdu velké mrazy.
Deku mám od Bucas,co se nemusí předekovávat na box...má ji prostě nonstop.
Dneska ráno jsem ho byla zkontrolovat než šel do výběhu a byl absolutně spokojený s dekou. Pár lidí ze stáje včera zadekovalo také,bez souvislosti ,že bychom se nějak domluvili...
Coudas

XXX.XXX.87.254
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
třeba tuna https://www.equichannel.cz/a-b-c-dekovani-koni
No aspon relevantní odkaz, třeba si přečtou další, a nemusí se tu "hloupě ptát" že 🙂
Coudas
napsal(a):