Přestěhovala jsem kobylu. Za měsíc je z ní úplně jiný kůň. To je fajn.
Ovšem co mě znepokojuje je to, že jak se v terénu zahřeje, jede jak fretka. Nechává koně za sebou i v kroku, což jí nikdy nešlo. A naposledy jsem čekala, že se rozplácnem o les, jak to rozpálila. Zastavila, není úplně blbá. Ale vše ostatní bylo jinak. Jindy při sesedání stojí, jak vyřezaná, naposledy se točila jak korouhvička. Na to nemám nervy. A co bylo úplně neuvěřitelné, kapal jí z břicha pot! Našlehaná pěna mezi zadníma, na krku, za dečkou.
Venku se neustále hecovala, nevydržela stát, chtěla běžet a běžet. Mám obavu, zda to nepřepálí a nepadne. Podotýkám, že jsem ji vůbec nepobízela. Jasně, že se mi líbí jezdit na svižném koni. Ovšem je jí už 25 roků a donedávna silami spíše šetřila. A navíc je dušná!
Nerada bych něco pokazila či,nedej Bože o ni přišla.
Ví kůň, kdy má dost?
No jsou situace kdy ne. Vylijí se hormony a jede se podle nich, což třeba srdce či plíce už dávat nemusí.
Možná se snaží dostat " domů", jako do minulé stáje. Má tam nějaké postavení a kámoše ve stádě. Zvyk na nové ten půl rok trvá... Třeba taky cítí něco ve vzduchu, poznává cestu.
Taky bych přemýšlela o tom jak ji zklidnit.
Pipilota
napsal(a):
Nebo se třeba jenom ochladilo na to aby se jí lépe dýchalo. Tak se předvádí. Ale v už zimním kožichu se tolik zapotila...
Já to vidím jako kombinaci více faktorů.
Na novém se jí líbí, má tam kámošky. Na starém ji i šikanovali.
Na novém přibrala a nasvalila. Chodit pít k potoku dolů a pak do kopce na pastvinu. Na starém byli koně na rovině. Žádná námaha.
Na novém je méně hmyzu a úplně nová pastvina, takže i kytičky a různé druhy trav. Na starém klasický povrch, s trsy nějaké trávy.
Na novém je kolem plno lesů a luk a na starém byly intenzivně obhospodařovaná pole, tedy i postřiky a orba. Prášilo se.
S tou srstí pravdu nemáte, kobyla na zimu nijak nenasrsťuje, je celoročně dekovaná. Takže kratičká srst, jen ji 2 x ročně vymění.
Tohle vše jsem v úvahu vzala. Jde mi spíše o to, jestli ji neublížím, když ji nechám, ať si tempo určuje sama.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Připisovala bych to tomu ochlazení. Konečně se vyčistil vzduch, dýchá se jí lépe, tak má "radost" :-) A jestli jí ještě k tomu přispěla změna umístění, může být veselá.
Určitě bych koně krotila směrem k domovu a dodržovala "domů dojdeme když začneš osychat" s uklidněným koněm. Ale když se zahřátý kůň chce proběhnout bezpečným terénem, tak za mě proč ne :-) Kdyby nemohla, omezí ji první plíce, a srdce až na druhém místě (pokud nemáte diagnozu i na srdce).
Co se týče plic, bylo by dobré zamezit trysku a skákání v tom smyslu, že tam dochází k velkým změnám tlaků ve sklípkách, poškozené sklípky se mohou zbytečně umrtvovat. Ale pokud chce cválat pracovním tempem.... Souhlas s tím, že napěněná může být kvůli zimní srsti a teď bylo zase pár teplejších dní...
V zásadě kůň neví, kdy má dost, stejně jako obyčejný nesportovní člověk. Dozví se to, až když tělo zaprotestuje. Kde je hranice "ještě dobré" a "budeme se krotit" poznáte z toho, jak rychle kůň regeneruje a nebo právě jak moc potí (články na Eqch nebo zde o tréninku, tepové frekvence, atd.). Zimní srst to trochu ztěžuje :-) Vy máte kobylu napozorovanou, tak to asi uvidíte nejlíp. Bohužel změny u plic se dějí skokově, zpravidla s nástupem teplé sezony, a nejde jim úplně zabránit. Když s kobylou přestanete cválat úplně, určitě to bude výborná prevence zhoršování stavu (cval je na plíce z daleka nejnáročnější pohyb, prostě se tam pohybuje moc vzduchu a dělá to potíže i zdravým koním), ale co byste pak z toho měly, že.... Bojím se, že to bude hodně otázka osobního odhadu.

sisi58
napsal(a):
Přestěhovala jsem kobylu. Za měsíc je z ní úplně jiný kůň. To je fajn.
Ovšem co mě znepokojuje je to, že jak se v terénu zahřeje, jede jak fretka. Nechává koně za sebou i v kroku, což jí nikdy nešlo. A naposledy jsem čekala, že se rozplácnem o les, jak to rozpálila. Zastavila, není úplně blbá. Ale vše ostatní bylo jinak. Jindy při sesedání stojí, jak vyřezaná, naposledy se točila jak korouhvička. Na to nemám nervy. A co bylo úplně neuvěřitelné, kapal jí z břicha pot! Našlehaná pěna mezi zadníma, na krku, za dečkou.
Venku se neustále hecovala, nevydržela stát, chtěla běžet a běžet. Mám obavu, zda to nepřepálí a nepadne. Podotýkám, že jsem ji vůbec nepobízela. Jasně, že se mi líbí jezdit na svižném koni. Ovšem je jí už 25 roků a donedávna silami spíše šetřila. A navíc je dušná!
Nerada bych něco pokazila či,nedej Bože o ni přišla.
Ví kůň, kdy má dost?
Neví. Jak píše Pipilota.

Edit, zmínky o zimní srsti teda beru zpět.
Ale víc svalů vyrobí víc tepla
Určite nevie, kedy má dosť. Riadila by som s tým, čo máte nachodené, v akom tempe. Samozrejme po troške sa dá pridávať, určite nie nárazovo. A dobré vodítko je aj to, ako sa hýbe druhý deň.
Mne teda ešte napadá jeden možný dôvod veselosti, a to ten, že ju niekto bez vášho vedomia prikrmuje. Ale je fakt, že aj výživná tráva môže z koňa spraviť veselého a hravého.
Juj, to jsem ráda, že je bába na tom líp.
Tohle jsem řešila, když jsme koně přestěhovali domů, starouš ožil a neměl míru. Že mu hrabe a lítá jak za mlada mi nevadilo. Ale začal se šíleně potit (mnohem víc než v mládí při stejném osrstění a výkonu) a pak se přidal i problém s termoregulací v klidu (byla mu zima i v obvyklém dekování). Nechala jsem nabrat krve a měl málo selenu. Vyčetla jsem, že se to může na koni projevit jak depresí tak hyperaktivitou. Už nezjistím, jestli málo selenu měl předem a proto mu hráblo a lítal. Nebo si selen vypotil a minul, jak lítal. Ve stejném věku a režimu byl i poník, ten měl taky málo selenu a navíc anémii (co dušnosti nepřidává).
Co tím chci říct… Když se starému chce, nechávám ho běhat. Vím že na nohy si pozor dá. Na dušné plíce mu to dělá opravdu dobře (jako ne v mrazech a tak, rozumíme), dechově se zlepší už po dvou vyjížďkách, kdy je veselý a běhá. Jako limit bych viděla srdce, ale to vůbec u koně nedovedu odhadnout nějaký parametr podle kterého soudit kolik může. Nikdy mi pod sedlem nefuní tak, abych se bála, že ho klepne a rychle se vydýchá. Každý další klus a cval, je pak lepší a lepší, podle toho vím, že mu to dělá dobře. Musím jen ohlídat, aby se měl kde dobře vyspat a dosypat a dolejt všechno, co vypotí. Dostávali předtím pravidelně nějaký ten standard min vit a vůbec jim to nestačilo pokrýt potřebu. Teď no nich sem tam naleju tekutý selen nebo red cell, nebo elektrolyt pro dostiháky. Teď běhá starouš zas vesele, ale nepotí se tolik a ráno po záchvatu běhání nemívá zatuhlé svaly.
Tryskovat ho už nenechávám dlouho kvůli nohám, terénu, aby na něco nešlápl.
sisi58
napsal(a):
Děkuji za reakce.
Zase jsem se dozvěděla něco nového.
Budeme tedy běhat přiměřeně, přiměřeně....
Stejně tu není tolik prostoru, aby pádila jak na VP.
Uvidím o víkendu, jestli to nebyl jen nějaký exces.
Ale i kdyby byl, stejně jsem ráda, že se bába proběhla a že jí to bavilo.
Jo je radost vidět kvalitu života koně. (ale chápu, že napěněný důchodce zarazí)