Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.10.2021 22:17
EmmaStranska

XXX.XXX.104.48

Zdravím... :)
Už delší dobu přemýšlím o pořízení koně, ale stále si nejsem jistá ohledně výběru plemena.
Přemýšlela jsem o plemenech quarter horse, paint horse a huculský kůň.
V první řadě mi samozřejmě jde o dobré zdraví koně.
Chtěla bych koně na dlouhé vyjížďky po přírodě.
Měl by bez problému unést 60kg.
Vím, že povaha i zdraví koně jsou "kus od kusu", ale přesto budu ráda za rady ohledně výběru plemena a případně za vaše zkušenosti.
Děkuji mockrát.

30.10.2021 22:22
kallisto

XXX.XXX.133.246

A už jste s koňmi těchto plemen měla tu čest osobně?

30.10.2021 22:30
EmmaStranska

XXX.XXX.104.48

S těmito plemeny jsem se bohužel zatím nesetkala.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.10.2021 00:03

Použij LUPU! Tyhle otázky jsou tu snad každý den.

31.10.2021 09:40
EmmaStranska

XXX.XXX.104.48

Omlouvám se, ale slušnost je vykat... Samozřejmě jsem tady hledala v předchozích diskusích.
Doufala jsem, že se tu objeví i jiné názory.
Mrzí mě, že s tím máte problém. :(

31.10.2021 10:15
evcusik

XXX.XXX.212.29

Najdi si v okolí stáje, kde mají tyto plemena. Vyzkoušej, pokecej s chovateli/majiteli - tak dostaneš nejlepší obrázek o daných plemenech :)

PS: na internet diskuzích se tyka, tak to nemusíš vůbec brát osobně ;) je to nepsané pravidlo.

31.10.2021 10:34

Na veřejných diskuzích se týká úplně běžné. Z Tvého příspěvku taky nebylo poznat jestli Ty máš nebo vykáš.

Každopádně se nemůžeš divit, že reagují jak reaguji. Na popis charakteru huculů i amerických plemen je tu za ty roky hromada diskuzí. Americká plemena a hucul jsou totálně odlišné vesmíry. Charaktery plemen si přečtěte v encyklopedii. A samozřejmé je, že vlastníci jednotlivých plemen budou každý hájit to své. Chce to jít do terénu mezi chovatele a zkoušet.

Dále nevíme nic o Tobě, zkušenosti, znalosti, finanční možnosti, jelikož pokud tedy jdeš cíleně za plemenem, tak počítej s tím, že pořizovací cena amerik je často x krát vyšší než u huculů.

Takže co chceš slyšet?:)

31.10.2021 10:43
EmmaStranska

XXX.XXX.104.48

Vím, že je mezi nimi rozdíl jak v ceně tak v povaze.
O obou plemenech jsem si samozřejmě hodně přečetla.
Doufala jsem, že tady třeba bude někdo, kdo se s těmito plemeny už setkal, jelikož nikoho takového neznám a byla bych ráda za radu.
Netušila jsem, že to bude problém...
Přišlo mi to jako slušný dotaz.
Omlouvám se.

31.10.2021 10:44
EmmaStranska

XXX.XXX.104.48

To jsem netušila... Děkuji.
Doufala jsem, že třeba narazím na někoho takového tady.
Zkusím hledat dál.

31.10.2021 10:47

Nemusíš být ublížená. Nikdo Tě nijak neponížil ani neapadl. To, že je dotaz položený špatně a neúplný, je přece normální konstatování. Chceš slyšet něco od někoho z praxe, ale opět jsi o sobě nenapsala nic. Tak se nediv. Já bych třeba hucula vychválila nad ameriky, ale pokud nejsi moc zkušená, tak bych Ti ho vůbec nedoporučila. Už rozumíš, co se snažím říct? Když začneš spolupracovat, tak se třeba i něco přínosného dozvíš.

31.10.2021 10:58
EmmaStranska

XXX.XXX.104.48

Dobře.
U koní nejsem začátečník.
Mám zkušenosti s irskými coby a českými teplokrevníky...
Chtěla bych koně s mírnou povahou, ochotného k práci.
Ale jak říkám... Hlavní je pro mě zdraví koně a jelikož všude tvrdí něco jiného, chtěla bych znát názor někoho, kdo se s konkrétními plemeny setkal.

31.10.2021 11:23
evcusik

XXX.XXX.212.29

Mam zkušenosti...vím co obnáší chov koně, veterinární minimum, umím je vychovat, umím na nich jezdit - na jakých koní (v jakém stupni výcviku)...

Víš jaká jsou rizika u jednotlivých plemen? Zdravotní? Třeba v jakém prostředí by měl být hucul ?!

Ve stáji, kde máš zkušenost s ČT a irskými koby, by te neinformovali co a jak? Jinak existuje Google, dohledas tam spoustu chovatelů, aby sis mohla prohlédnout dotyčná plemena a poptat se, vyzkoušet manipulaci nebo zaplatit jízdu. Takže jaksi stačí nasednout do auta a frr koukat po světě ;)

31.10.2021 11:53
liva

XXX.XXX.227.29

Tak zkušenost může každý popsat pouze s daným jedincem..
Já mám painta.
Perfektně přiježděný, kdysi vícemistr republiky v trailu a plesure, ale pro horšího nebo nejistého jezdce naprosto nevhodný.
Je to velmi chytré a kreativní zvíře, které když zjistí, že něco nemusí, tak to nedělá a navíc by si postupně začal s takovým člověkem doslova vytírat zadek vymýšlením různých prasáren.
Moje známá má taky painta, také dobře přiježděný…. Ten je naopak taková “tupá mula”, která si nechá líbit téměř vše a naprosto v poklidu toleruje a respektuje i jezdecké neumění…

31.10.2021 12:46
EmmaStranska

XXX.XXX.104.48

Děkuji mockrát... :)
Můžu se zeptat jak je na tom Váš kůň zdravotně?
Někdo mi tvrdil, že paint horse mají slabá kopyta a klouby... Je na tom něco pravdy?

31.10.2021 13:03
liva

XXX.XXX.227.29

EmmaStranska napsal(a):
Děkuji mockrát... :)
Můžu se zeptat jak je na tom Váš kůň zdravotně?
Někdo mi tvrdil, že paint horse mají slabá kopyta a klouby... Je na tom něco pravdy?

Můj paint je po schvácení, ale to jsem si zavinila já 😢, je bos, na ježdění nosí boty. Kupován zdravý s kompletním předkupním vyšetřením včetně fyzio.
Paint od známé má PSSM, zjištěno x let po koupi. Po zátěži se u něj objevovalo tuhnutí svalů….

31.10.2021 13:46
EmmaStranska

XXX.XXX.104.48

Děkuji za odpověď.
To mě mrzí... Jak je na tom? :(

31.10.2021 14:26
liva

XXX.XXX.227.29

EmmaStranska napsal(a):
Děkuji za odpověď.
To mě mrzí... Jak je na tom? :(

To nemusí,
s dietou je normálně využitelný, v botách místo podkov je naprosto spokojen.

31.10.2021 14:35
EmmaStranska

XXX.XXX.104.48

To jsem moc ráda. :)

31.10.2021 21:13

EmmaStranska napsal(a):
Dobře.
U koní nejsem začátečník.
Mám zkušenosti s irskými coby a českými teplokrevníky...
Chtěla bych koně s mírnou povahou, ochotného k práci.
Ale jak říkám... Hlavní je pro mě zdraví koně a jelikož všude tvrdí něco jiného, chtěla bych znát názor někoho, kdo se s konkrétními plemeny setkal.

Nejsem začátečník... Pod tím si každý představí něco jiného. Jak dlouho jezdíte? Pod trenérem? Kolik koní jste měla "pod zadkem?" Ohledně zdraví - u amerických plemen riziko PSSM, u hucula schvácení a IR.

31.10.2021 21:26
EmmaStranska

XXX.XXX.104.48

Děkuji... To bylo to, co mě zajímalo.
Pod zadkem jsem měla tři koně a jezdím patnáct let...
Měla jsem pár lekcí jízdy na koni, ale jelikož s koňmi jezdím jen do přírody, stačí mi základy.
Vlastního koně jsem bohužel zatím neměla.

31.10.2021 21:38
lenacia

XXX.XXX.168.148

seženete koně zdravého, seženete koně nemocného... seženete koně vhodného pro vás seženete koně nevhodného... Já znám painty a quartery, které jejich majitelé prodají leda za jejich váhu ve zlatě, a znám 'chcípáčky' které množí majitelé pro prachy, a lidi to koupí protože to má hezkou barvu.
Jestli myslíte, že vám s koněm do prárody stačí jen základy, poptávejte se po jezdeckých areálech na provozáky, ti vás se základy do té přírody svezou.
Jestli vás zajímají tato plemena, ale zkušenost s nimi nemáte, musíte si osobně udělat výlet do stájí jenž nabízejí ježdění na takových koních. ježdění, nikoli svezení... Jestli vám vůbec bude ten typ koně vyhovovat jezdecky. Zdraví koně a charakter od toho máte mít veterináře a svého trenéra připadně jiného odborníka.

31.10.2021 21:42
EmmaStranska

XXX.XXX.104.48

Dobře. Mockrát děkuji.

1.11.2021 06:35

Jestli vám mohu poradit, kupte si nějakého toho provozáka z jezdecké školy/turistické jízdárny, jak tu bylo řečeno. Znám pár lidí, kteří to tak udělali (kůň stáří od 10 do 15 let), a pro jejich majitelské začátky to byla nejlepší volba (kůň doma). Jako dalšího koně si pak tito lidé pořídili něco mladšího (a ano, většinou strakatýho), s čím si pak už dokázali základně poradit, takže měli prostor pro to, se toho ještě spoustu naučit a vzájemně se nezabít (např. starý kůň neřešil přepravu, injekce, nereagoval bouřlivě na různé styly kování, sem tam zakulhal, takže bylo třeba se naučit poznat, kdy je ok, sem tam nějaký neduh, který bylo třeba řešit s vetem, ale nebylo to nic kách a zásadního, takže se člověk včas naučil prevenci a pozorovat koně, kůň byl tolerantní k různě začátečnicky uspořádanému ustájení, kde by se mladý éro hned zrakvilo, atd. atp.).

Pokud budete mít koně v ustájení, tak se především poraďte v okolí (nejlépe v onom ustájení), zda tam bude někdo, kdo s vámi bude ochotný do začátků spolupracovat na výchově koně, nápravě vašich chyb, korekci vašeho chování, bude s vámi ochoten vybrat cajky, konzultovat krmnou dávku, veterinární a podkovářské základy, papírování kolem koně, ideál někdo, kdo bude ochotný vůbec s vámi toho koně jet vybrat.

Plemeno bych ve vašem případě primárně úplně neřešila, zejména pokud je váš výběr takový, jako jste předestřela, a vaší premisou je, že má být klidný a hodný. Hledejte klidného a hodného koně, nikoli určité plemeno.

A sepište si na koupi koně dobrou smlouvu.

1.11.2021 07:24

EmmaStranska napsal(a):
Děkuji... To bylo to, co mě zajímalo.
Pod zadkem jsem měla tři koně a jezdím patnáct let...
Měla jsem pár lekcí jízdy na koni, ale jelikož s koňmi jezdím jen do přírody, stačí mi základy.
Vlastního koně jsem bohužel zatím neměla.

Tak hlavně dobře vyberte charakter. A trenér v záloze nikdy neuškodí. Já jezdím 40 let, pod zadkem jsem měla bez přehánění desítky koní a stejně vím, že nic nevím. Ale třeba jste psychicky odolnější než já , to je základ.

1.11.2021 09:28
evcusik

XXX.XXX.145.236

Základy mi stačí....do prvního problému. A s tím může přijít i ten koupený mazák-provozák. Za mě spíš doporučuju třeba poloviční pronájem - naučit se i péči kolem koní a platit si hodiny pod trenérem.

Páč nevím jak ostatní, ale za mě i mazák potřebuje semtam porovnat, aby byl dobrým učitelem.

Jako získavat info z ifauny, že riziko u (nejen) amerik je PSSM a huculů IR, to je na 2 vteřiny googlení. To ani nejsou ty základy, základ je,že vím, jak to v počátcích průseru poznat, abych na to mohla adekvátně reagovat.

1.11.2021 09:43

ano, evcusik má v něčem pravdu. Ráda bych svou větu "Pokud budete mít koně v ustájení, tak se především poraďte v okolí (nejlépe v onom ustájení)***" opravila na "Ať budete mít koně, kde budete mít, tak se především poraďte v okolí***". Bez toho zkušeného člověka po ruce, nebo minimálně aspoň na telefonu, to nejde. Ostatně proto taky znám tolik lidí, kteří si na naši dobrou radu pořídili provozáka z jízdárny - ti lidé nás měli jako poradce. A my samozřejmě máme na drátě další zkušené lidi jako poradce.

To je asi základ, nebýt na to sám, a mít koho požádat o zkušenosti a o pomoc.

Byli i tací, kteří si bez zkušeností pořídili koně bez know-how (i zprostředkovaného), a velmi rychle se ho potom zbavovali (v lepším případě).

1.11.2021 10:24

Tak abych tady jenom nehejtila :))

Podle toho, co píšete, bych také volila tu cestu "kůň z provozu", než jít cíleně za plemenem. Ono totiž na dlouhé vyjížďky po lesích může být jak arab, tak hucul, ale i began nebo kladrubák. Prostě tenhle předpoklad neindikuje plemeno, ale jedince a jeho fyzické i psychické zdraví.

Hucul jako takový je na Tvoje požadavky jako stvořený. Jenže....hucul je nespolehlivější, když dělá, a to pravidelně. Jsou to koně, kteří byli používání k tvrdé práci, ale jakmile nejsou v zápřahu (rozuměj 3x týdně hodina, jak se většina hobby jezdců ke svým koním dostanou, je málo), začínají vymýšlet skopičiny. Jsou to koně, kteří potřebují vědět, že máš situaci pevně ve svých rukách (ale to neznamená, že na ně člověk musí být tvrdý nebo zlý!), jinak si začnou šéfovat sami...a je to logické, jsou to koně z hor, museli přežít v tvrdých podmínkách a když pracovali u člověka, byl na ně kladen vysoký požadavek na samostatnost. To je právě ta jejich pověstná "paličatost"...jenže ta má svůj důvod. Nehledě na to není hucul jako hucul, pokud nepočítám ty křížence huculů vydávaných za huculy na bazoši (a často se jedná o zkažené koně), aktuálně většinou teď seženeš neobsedlého hucula nebo zvíře 15+. Hucul je dlouhověký, takže ještě sloužit může dlouho, nicméně nevím, jak na to koukáš Ty sama. Mladého hucula bych bez předchozích zkušeností neobsedala, tam už to chce mít ánunk. No a dále tady máme náchylnost k různým neduhům, muchařinu, sklony k tloustnutí ze vzduchu, náchylnost ke schvacování....kde kdo si myslí, že hucula vyžene na pastevko a udělá mi nejlíp...opak je často pravdou.

Pokud bych chtěla cíleně amerického koně kvůli povaze, šla bych jen do prokazatelně původového koně. A to stojí hromadu peněz, fakt, 200 000 za přiježděného koně není žádná cena :D a to máte? Pak se totiž přes 100 000 (i 150 000 a víc) prodávají různé křižovatky jen kvůli barvě a jakože charakteru, ale tím, že byla puštěná kdejaká kobyla s kdejaký, hřebcem, o jejich genetice se neví nic a může z toho být nakonec pěkné překvápko (ironie samozřejmě).

Jestli se chodíš "jen vozit do lesa" (nemyšleno nijak hanlivě, dělám to v podstatě taky a řada dalších jezdů též) a vyznáváš filosofii, že trenéra vlastně vůbec nepotřebuješ (což Tě stejně přejde při první půtce s vlastním koněm :D), opravdu si sežeň teplokrevného koně okolo deseti let věku a zvyklého nosit více jezdců. Takový kůň totiž odpustí nejvíce chyb, ze zkušenosti a s ohledem na věk (už to má v hlavě srovnané).
Jinak je dobře že kladeš důraz na zdraví - jen drobná rada. Koňské zdraví je relativní stejně tak jako lidské. Ano, do předkupní prohlídky se vyplatí investovat, osobně dokonce i přes vysoké náklady doporučuji základní rentgeny nohou, ale to je věc názoru. I tak však počítej s tím, že každý kůň prostě má něco - pokud bude v pohodě srdce, dýchání a já nevím, co všechno, bude mít třeba nějakým způsobem křivé nohy a tím i sklony k jistým problémům. Ale to je potřeba přijmout, je to jako s lidmi, každý máme nějaký, byť minimální zdravotní nedostatek (i kdyby to měla být jen alergie).

Takže to dobře promysli. 15 let u koní je jako prd. Ono totiž taky záleží, jak jsi těch 15 let u koní strávila. Já jezdila 20 a první kobylu přivezla před rokem....a můžu říci, že tak nějak vycházíme až teď, ale stále jsme na cestě a kde co se může pokazit. A to mám begana, o kterém si téměř každý myslí, že u těhle koní je to zadarmo, protože se na nich dá přece dříví štípat. A to jsem taky vlastně jen lesojezdec, jen prostě vím, že i za těch 20 let toho koně v sedle bez trenéra kazím a nejasnými pokyny vytvářím zbytečné konflikty mezi náma dvěma.
Dobře to promysli, ať si nepořizuješ zbytečné problémy nad rámec vlastnictví koně obecně :)) jelikož s koněm řešíš furt něco a Tvůj život už nikdy nebude jako před tím, jakkoli budeš nebo nebudeš svého rozhodnutí litovat.

1.11.2021 11:25
EmmaStranska

XXX.XXX.22.63

Zní to rozumně.
Vím, co obnáší vlastnit koně a starat se o něj a taky vím, že to není nic jednoduchého.
Vím, že patnáct let u koní je nic... Teprve sbírám informace, než vůbec začnu přemýšlet o koupi konkrétního koně.
Reálně vidím pořízení vlastního koně nejdřív za pět let... Ale ke sbírání informací není nikdy brzy...
Každopádně mockrát děkuji. :)

1.11.2021 11:58
evcusik

XXX.XXX.145.236

EmmaStranska napsal(a):
Zní to rozumně.
Vím, co obnáší vlastnit koně a starat se o něj a taky vím, že to není nic jednoduchého.
Vím, že patnáct let u koní je nic... Teprve sbírám informace, než vůbec začnu přemýšlet o koupi konkrétního koně.
Reálně vidím pořízení vlastního koně nejdřív za pět let... Ale ke sbírání informací není nikdy brzy...
Každopádně mockrát děkuji. :)

Jak píšu, nalep se na někoho (=poloviční pronájem) a placené hodiny. Jedna věc je sbírat informace, teoretické a druhá je to v praxi vidět/zkoušet/ošetřovat. A taky že v teorii se nám zdá spousta věcí užásná a ideální, a najednou to zkusíme na tom svém/svěřeném koni a najednou zjišťujeme, že je to úplně naprd :D v lepším případě nefungující. A to jsou ty bezva zkušenosti, které si můžeš vzít pak do vlastnictví vlastního koně. Totéž i s placenými tréninky, to už nikdy neztratíš.

A když si to tak člověk vezme, především do lesa musí kůň být vychovaný a ovladatelný. Tam kde se potkáváme s ostatními lidmi, dětmi, auty, zvířaty a jejich příbytky. A kun není zvíře co se vychová a je vychovaný. (je vůbec takové zvíře?:D )...je to o stalé komunikaci s člověkem a koněm, že je v pořádku, když se kůň chová takto a nebo nikoliv. Odpovez si na tuto otázku - umíš poznat, že si kůň tropí srandičky a ty na to adekvátně umíš zareagovat? POkud ano, tak proč ne, včil do vlastnictví :)

1.11.2021 12:45

:) co obnáší vlastnit koně reálně poznáte, až když ho teprve máte. Že nemáte na nic čas a peníze, jen zbyde nutkající pocit, že tam neustále musíte a že kůň musí chodit :D

jinak zas těch 15 let neházejte za hlavu. Ono to prd není, já jen říkala, že to být prd může.

Jinak člověk míní, život mění, rada s polovičním pronájmem je nejlepší, toho se ideálně držte. vlastní kůň je cesta do pekel :D

1.11.2021 12:51

vlastní kůň je cesta do pekel :D platí pro toho, kdo si to nevezme za životní úděl. Třeba pro mě. Prostě ne, na vlastní triko si koně pořizovat nechci. Fakt jen jako poslední možnost. (t.č. pětadvacet let u koní)

1.11.2021 13:02

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
vlastní kůň je cesta do pekel :D platí pro toho, kdo si to nevezme za životní úděl. Třeba pro mě. Prostě ne, na vlastní triko si koně pořizovat nechci. Fakt jen jako poslední možnost. (t.č. pětadvacet let u koní)

Ale můj kůň není životní úděl :D je to životné volba, mně ho nikdo na národním výboru nepřidělil :D je to moje svobodné rozhodnutí, které jsem dobrovolně udělala i s vědomím povinností, které se k tomu váží....je to zatím jen rok a jsem bezdětná, ale zatím nelituji, bylo to pravdu dobré rozhodnutí. Ale je to také díky tomu, že mám velice podporujícího a tolerantního partnera (a ne, nepodporuje mě finančně :D) a tak to doufám zůstane :))

1.11.2021 13:49
bassrock

XXX.XXX.251.2

Tak jakožto majitelka hucula (čistokrevného) a dlouhodobá souputnice těchto koní (Janovka, Cunkov) si dovoluji nesouhlasit s tímto:

Jsou to koně, kteří byli používání k tvrdé práci, ale jakmile nejsou v zápřahu (rozuměj 3x týdně hodina, jak se většina hobby jezdců ke svým koním dostanou, je málo), začínají vymýšlet skopičiny.

Právě naopak, mojí kobylku můžu nechat v ohradě 10 - 12 dní (vyzkoušeno kvůli mé nemoci) a vůbec nic se neděje. Prostě vyjedeme úplně stejně jako před těmi dvěma týdny, žádné skopičiny se nekonají. To samé platilo o koních na Janovce i na Cunkově, ono z logiky věci - v těchto velkých chovech není čas na pohybování všech koní každý den.
Jinak hucul má svá specifika, to jako ano. Jde o to, zda jste přístupná diskusi a neustálé komunikaci, zda jste schopná stanovit pravidla a dodržovat je (nejen kůň, ale hlavně vy) a zda dáte huculovi celé srdce. Pak nemáte problém a máte úžasného koně na toulky přírodou, co projde veškeré terény s kopytem v nozdře a jenom řekne "služko, drž se a nekecej mi do toho"

Doporučuji domluvit si alespoň hodinku dvě ježdění na farmě Diagonála Y Cunkov, dělají tam pro lidi jak jízdárny tak vyjížďky do přírody, a tam s nimi zavést řeč. Koně si vyzkoušíte různé, lidi tam vám o nich určitě povypráví a alespoň budete vědět, co takový hucul obnáší.

Nezrazuji, nedoporučuji - je na Vás jak se rozhodnete, každopádně za výlet na Cunkov a seznámení face to face s chovem huculů nic nedáte ;-)
Jen pozor - hucul je silně návykový!

1.11.2021 14:00

eljan: dobrovolně udělala i s vědomím povinností, které se k tomu váží to je ono. Možná jsem použila pouze špatné označení "úděl". Prostě je to volba životního stylu, výplně volného času, převzetí odpovědnosti v plné míře. Stejně jako si někdo pořídí psy na závody. Člověk, který koně prskne do ustájení, a vidí ho dvakrát týdně - případně ho má jen v nájmu, a neleží mu koňův osud na bedrech - to má přeci jen jednodušší, než člověk, který si to skutečně zvolí za své, a koni se věnuje denně nebo třeba obden a řeší každý aspekt koňova života.

1.11.2021 14:16

Já bych jen ráda podotkla, že koupě amerického plemene v ČR je čirý hazard (obzvlášť, pokud se neorientujete) a pokud náhodou koupíte zdravé zvíře, je to asi jako byste vyhrála v tombole...

1.11.2021 14:20
Arbora

XXX.XXX.149.42

Ja by som si hlavne vyskúšala na "vlastný zadok" niektoré z tých plemien, aby to nebol iba wow efekt z obrázku.

1.11.2021 14:48
EmmaStranska

XXX.XXX.22.63

Děkuji, Bassrock...
Jsem ráda, že konečně slyším o huculech od někoho, kdo ho má.
Můžu se zeptat, od jakého chovatele jste si Hucula pořizovala?

1.11.2021 15:32

Kamarádka má taky papírovou huculu, šedou plavku, kůň naprosto na pohodu. Taky mohla klidně týden (půl roku) stát, a pak se na ni posadilo dítě, a hucula ťapala po horách a dítě si hlídala, aby nikde nežuchlo. Kupovala ji přiježděnou z parkurové stáje (tj. nikoli od chovatele), hucula chodila parkury do metru. Přišla tedy velmi pěkně přiježděná, na couračky boží kůň, citlivá na pobídky, příjemně temperamentní, ochotná, vlezla do všeho. Samozřejmě moje zkušenosti jsou jen zprostředkované, jezdily jsme spolu na akce a vyjížďky. Hucula zdravá jako řípa (v prostředí, kdy druhý kůň trpěl letní vyrážkou), akorát se musela kovat, až na stáří odešla na záda (nějaká forma ataxie, záda bolí, špatný pohyb, neřeší se, je už stará, tak je "v důchodu").

My jsme měli v péči několik let taky papírovou huculu, no ale podle známé, která vyrůstala na Zmrzlíku, byla hucul skutečně jen papírově, byla trochu torpédo, a hlavně (na rozdíl od hucula) bez pudu sebezáchovy. Klidně to napálila do bažiny nebo skočila aniž viděla, kam dopadne, známá hádala, že tam někde bude něco v krvi, protože tohle normální hucul neudělá. Celkem typické je, že se na huculy špatně shání cajky. Mívají rovný hřbet a úzké plece, takže všechno jede dopředu (klasicky se řešívalo podocasníky), nám na to sedělo vojenské sedlo. Ta "naše" hucula byla též zdravá, ale ta měla kopyta jak šutry (ani strouhat to pořádně nešlo, to se dávaly náboje a stejně to bylo jedno, naštěstí při dostatku práce se kopyta "udržovala" sama :-) zato měla náběh na letní vyrážku, který se u nás v pohodě zvládal (ani rozdrbaný ocas), ale když si ji odvezla nová majitelka, tak měla první sezonu koně do půl těla nahatýho a strupatýho... O jiném zdravotním problému nevím. Tahle "naše" když nepracovala pravidelně a neměla velice důsledný přístup, tak nic neodpustila, vždy znovu vyzkoušela, zda by to nešlo po jejím. Ta fakt dokázala jezdce vyškolit, pro mě jedna z největších učitelek (zajížděla jsem ji, teda tak trochu nedobrovolně...). Na druhou stranu když měla pravidelný režim a chodila řekněme obden, tak se na ni dalo posadit dítě začátečník a při troše instruktáže ho povozila s koňmi i v terénu. Mno ale jak říkám, je tam silné podezření, hraničící s jistotou, že naproti údajům v papírech tam byla cizí krev

1.11.2021 15:37
evcusik

XXX.XXX.17.241

EmmaStranska napsal(a):
Děkuji, Bassrock...

Huculy chová třeba Zdeněk Peter, Dubová hora. (Liberecký kraj).

1.11.2021 16:07

evcusik napsal(a):
Huculy chová třeba Zdeněk Peter, Dubová hora. (Liberecký kraj).

Dávno ne. Dělá hlavně shagye a huculů už má tak do deseti kusů. Něco na prodej má, ale už je to spíš takový dojezd. A už je moc ani chovat nechce.
Loňská návštěva, takže celkem stále aktuální.

Původového hucula z jízdárny třeba okolo deseti let není jednoduché sehnat. Pokud nejste chovatel, tak nabízejí buď mazáky 15 + z jízdárny anebo od hříbat po dvouletky. Výběr je fakt chabý. Já sháněla loni. Cunkov nic, Zmrzlík jen velmi staří koně nebo hříbata, Dubová hora velmi drobná kobyla (takže nic pro mně) a jeden dvouletek (nechtěla jsme tak dlouho čekat a nevěděla jsem, jak ještě naroste), na Arnice už nějaký rok nechovají, mají hlavně kobyly a ty neprodají, z Janovky šly do světa dva valaši z jezdecké školy 16 +, po kterých se hned zaprášilo....a zbytek chovatelů neměl.
Nabídka v inzerci nestála ani za psí štěk....hledala jsem rok.

Takže pro neověřeného člověka (rozuměj neznámého v huculí komunitě) koupit přiježděného hucula s PP (rozuměj kvalitní zvíře) je kousek hodný trénovaného jogína.

Neregistrovaný uživatel

1.11.2021 16:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.80

Kdyz chce pani neco s flekama ale ne sloziteho relativne zdraveho at zabrousi mezi strakaty telokrevniky a pinta. Par strakatych plemeniku tu je. At uz ti s ceskymi licencemi nebo pinta a aes kone. Da se sehnat a da se i dovezt. A za ke je tam vetsi sance narazit na zdravy normalni zvire nez mezi qh a ph a ta cena bude stejna neli lepsi.

1.11.2021 16:43
evcusik

XXX.XXX.145.236

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dávno ne. Dělá hlavně shagye a huculů už má tak do deseti kusů. Něco na prodej má, ale už je to spíš takový dojezd. A už je moc ani chovat nechce.
Loňská návštěva, takže celkem stále aktuální.

Původového hucula z jízdárny třeba okolo deseti let není jednoduché sehnat. Pokud nejste chovatel, tak nabízejí buď mazáky 15 + z jízdárny anebo od hříbat po dvouletky. Výběr je fakt chabý. Já sháněla loni. Cunkov nic, Zmrzlík jen velmi staří koně nebo hříbata, Dubová hora velmi drobná kobyla (takže nic pro mně) a jeden dvouletek (nechtěla jsme tak dlouho čekat a nevěděla jsem, jak ještě naroste), na Arnice už nějaký rok nechovají, mají hlavně kobyly a ty neprodají, z Janovky šly do světa dva valaši z jezdecké školy 16 +, po kterých se hned zaprášilo....a zbytek chovatelů neměl.
Nabídka v inzerci nestála ani za psí štěk....hledala jsem rok.

Takže pro neověřeného člověka (rozuměj neznámého v huculí komunitě) koupit přiježděného hucula s PP (rozuměj kvalitní zvíře) je kousek hodný trénovaného jogína.

Jej, tak to jsem fakt nějaká loňská...pamatuju jeho "stohlavá stáda" ...díky za aktualizaci.

1.11.2021 16:58

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Kdyz chce pani neco s flekama ale ne sloziteho relativne zdraveho at zabrousi mezi strakaty telokrevniky a pinta. Par strakatych plemeniku tu je. At uz ti s ceskymi licencemi nebo pinta a aes kone. Da se sehnat a da se i dovezt. A za ke je tam vetsi sance narazit na zdravy normalni zvire nez mezi qh a ph a ta cena bude stejna neli lepsi.

Zadavatelka nic o flecích nepíše.

1.11.2021 19:17
EmmaStranska

XXX.XXX.104.48

leithian, o fleky mi opravdu nejde.
Nepopírám, že se mi líbí strakatí koně, ale hlavně mi jde o povahu a zdraví. :)

1.11.2021 19:44
evcusik

XXX.XXX.145.236

Poměrně velmi odolní a psychicky stabilní koníci jsou z řad moravského teplokrevníka (nebo jsou schovaní pod ČT ve vybraných linii). Jak je rok dlouhý, tak je nevidím marodit, vozí ve stáji klienty turistických jízdáren = odpustí dost chyb. Při obsedani a prijezdovani mám chuť si rozbalit noviny s cigarkem ;D oproti jiným plemenům.

10 let sledování plus mínus 15 hlaveho stáda.

Kdybyste chtěla návštěvu, je možne mě přes SZ zkontaktovat.

2.11.2021 08:24
bassrock

XXX.XXX.251.2

EmmaStranska napsal(a):
Děkuji, Bassrock...

Já mám kobylku z farmy Diagonála Y Cunkov, pro mě srdcovka a znala jsem její babičku i maminku, před koupí jsem tam několik let jezdila pomáhat.

Opravdu doporučuji návštěvu tam, i jen ta krajina za to stojí

NEla01235678

9.11.2021 19:21
NEla01235678

XXX.XXX.64.12

Doporučila bych ti haflinga jsou to hodní klidní koně a nemají problém unést 70kg

10.11.2021 08:06

NEla01235678 napsal(a):
Doporučila bych ti haflinga jsou to hodní klidní koně a nemají problém unést 70kg

Ještě, že jsi nám to napsala, jinak bychom byli bezradní....

Přidejte reakci

Přidat smajlík