Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Klaras200

3.11.2021 15:34
Klaras200

XXX.XXX.89.72

Dobrý den,
Tento týden se jedu kouknout na ročního hřebečka qh, bude to můj první kůň, ALE! Před tím než se sesypou zbytečné řeči, dopředu píšu, že bude na pastvině s různě starými koňmi, včetně stejně starého hřebečka+mám domluvené, že paní ustajovatelka, která má zkušenosti nad námi bude mít dohled a budu si domlouvat ještě do budoucna trenéra na výchovu ze země, abych nic nepokazila.
A teď k dotazu:
Má cenu u ročka dělat předkupní vyšetření vetem? Popř. na co dávat pozor nebo se zeptat u takto mladého koně?
Předem všem děkuji :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.11.2021 16:02

VŽDY má smysl dělat předkupní vyšetření. Aspoň to základní bez RTG (i když já bych dělala i ty). Když máte na koupi koně a na to platit ustájení, tak těch 2 500 za ohybovky je jak nic. Jen hlupák to nedělá....anebo velmi zkušený člověk, který má koně v oku, co Vy nebudete.

Neregistrovaný uživatel

3.11.2021 18:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.22

A 5 panel test u qh.

3.11.2021 19:27
katyna

XXX.XXX.33.1

Mít ve smlouvě případně i vývojové vady není na škodu, známá má od hříběte koně a záda bohužel s mírnou lordózou, takže špatně pro napasovani sedla i pro případný prodej...

3.11.2021 20:28
anekapace

XXX.XXX.49.20

Prodávala jsem nedávno loňskou kobylku a na vlastní náklady jsem nechala udělat RTG a kompletní předkupku. Jednak abych si mohla určit cenu a druhak není špatné být krytý pro případ skrytých vad. A nezruinovalo mě to. Doporučuji totéž.

4.11.2021 07:25
Jejda

XXX.XXX.91.129

Vyšetření určitě ano. Kromě zdravotních záležitostí, vyžadujte i průkaz koně. Dle legislativy ho má do 12 měsíců mít. Především pokud se jedná o qh, není jednoduché dodatečně průkaz zajišťovat.

4.11.2021 07:47
Arbora

XXX.XXX.228.98

Má to cenu VŽDY, aj keď je kôň "zadarmo", pretože to budúcnosti môže ušetriť značný obnos peňazí.
A u QH, ako podotkla leithian, 5 panel test je must have, bez toho by som sa na koňa ani nešla pozerať.

4.11.2021 07:52

Já jen podotknu, že ten 5 panel vyžadujte u hříběte, ne jen u otce, jak bývá obvyklé.

4.11.2021 12:38
L.A.S.

XXX.XXX.173.127

Kromě výše napsaného se také zaměřte na podmínky, ve kterých byl koník odchován, v jakém stavu - fyzickém i psychickém jsou ostatní koně. Pokud chovatel něco zanedbal při odchovu, budete to jen těžce dohánět. Také bych zkusila dohledat případné sourozence.

Přidejte reakci

Přidat smajlík