Uživatel s deaktivovaným účtem

https://equichannel.cz/moderni-petiboj-se-rozlouci-s-konmi
To mě tedy překvapilo. Mohu i říct, že nepříjemně (moc toho z olympiády nesleduji, takto jedna disciplína zase ubude). Ale jak jsem uvažovala již dříve, dalo se to čekat, ono bude jednodušší koně vyřadit, než se potýkat se zajištěním náročných podmínek pro jejich welfare, ověření výkonnosti a vlastně vůbec jejich zajištění pro sportovce...

....svět se v pr*** obrací. Co na to říci.
Naprosto souhlasím, že se toho chytlo řada organizátorů kvůli penězům, jelikož zařídit kvalitní "hřišťátko" pro disciplínu jezdectví se vším všudy, to je pěkně drahá sranda.
A rádoby polovzdělaní/naprosto nevzdělaní ochránci zvířat by měli být také někdy trestaní za dezinformace. Osobně jsem hodně za ochranu přírody, vegetarián a celkově mám mozek na své okolí hodně zelenej, ale uplatňovat týrání zvířat na bouchnutejch nervech jedný hysterky....to už je fakt moc i na mně.
Inu... Upřímně tím líp. Olympiádu sleduje víc běžných lidí, a je tam mnoho disciplín na které se jinak nekouknou.
Je to jako s Velkou. Koně umírají na závodech celý rok ale běžná společnost se koukne jen na VP a už to jede.... A co si budeme povídat, ten kůň na OH rozhodně nebyl vhodný na takovou disciplínu, a to jak se choval nelze přejít tím že 'neměl svůj den'. Zda jezdecké schopnosti těchto jezdců je vůbec vhodné prezentovat na OH, vypadnutí třmenů, skončení koni na krku a sletění na zem.... Nejsou přece na hobby závodech ve Služetíně.
napsal(a):
....svět se v pr*** obrací. Co na to říci.
Naprosto souhlasím, že se toho chytlo řada organizátorů kvůli penězům, jelikož zařídit kvalitní "hřišťátko" pro disciplínu jezdectví se vším všudy, to je pěkně drahá sranda.
A rádoby polovzdělaní/naprosto nevzdělaní ochránci zvířat by měli být také někdy trestaní za dezinformace. Osobně jsem hodně za ochranu přírody, vegetarián a celkově mám mozek na své okolí hodně zelenej, ale uplatňovat týrání zvířat na bouchnutejch nervech jedný hysterky....to už je fakt moc i na mně.
To nie je buchnutie jednej hysterky. To je dlhodobý problém moderného päťboju, ktorý sa opakuje každú jednu olympiádu.
Ja som osobne za to naozaj rada, pretože to, čo si kone vytrpeli v Pekingu, zvlášť pod mužmi,to bolo fakt peklo.Bicykel sa im hodí oveľa viac, logisticky, aj z hľadiska úbohých jazdeckých výkonov.
Je možné, že v krajinách s menšou jazdeckou tradíciou je väčší problém zohnať spoľahlivé kone (nepamätám si napríklad žiadne extra problémy v Londýne), ale všetkým bude lepšie sa nahradia živé zvieratá.

Takhle, já rozhodně netvrdím, že je to špatně, že ty koně se tohoto účastnit už nebudou, vlastně jsme ráda. Asi to není z mého předchozího příspěvku patrné.
Spíš jsme chtěla podotknout, že je všechno o lidech. Vše se šulí. Na všem se šetří. Každý si myslí, že umí a může všechno. Plus to, co se okolo toho všeho mediálně vykládá.....to je to, co jsem chtěla říci.
Naprostou pravdou tedy je, že těm koním bude opravdu líp.

Rozhodně těm koním bude líp. Ono by jim ale bylo líp i kdyby se uplatnily řádné podmínky pro účast a chování a jezdecký um. Kde ovšem není vůle, tam není cesta, tohle je stoprocentně levnější řešení, a rozhodně JEDNODUŠŠÍ. Řada pětibojařů to jistě i uvítá, jezdit na kole totiž umí každý. Samozřejmě ruku v ruce s tím, že pokoušet se nacpat jezdeckou etudu do 90minutové akce je holý nesmysl. Proč je pětiboj devádesátiminutový? No protože je to daleko jednodušší. Očekávám, že většina sportů se v budoucnu přesune do online prostředí
Máme na to spoustu paralel ve společnosti. Než bychom kontrolovali welfare na kožešinových farmách, radši je zakážeme (cirkusy dtto). Než bychom kontrolovali bezinfekčnost lidí v kadeřnictvích, radši je zavřeme. Než bychom udržovali stávající silniční síť, postavíme novou dálnici. Než bychom posílili ochranu stád, vystřílíme vlka. Než bychom sami investovali do recyklačního průmyslu, vyvezeme odpad do Indie. Než bychom podpořili naše zemědělce v udržitelnosti, koupíme zeleninu ze zahraničí. Zakážeme množky a zavřeme oči (jsou přeci zakázané). Ta populární řešení jsou jednoduchá.
Možná to moje rozladění nemá ani tak co dělat přímo s tím, že z toho zmizí koně (pro koně jen dobře), jako s tím, že společnost volí ta krátkozraká a jednoduchá řešení. Což by mě přivedlo k rozvedení reakce na globální změnu klimatu, a to už bychom byli od koní strašně daleko

No...zrovna kožešinové farmy....osobně mi přijde, že tam, kde platí veterinární welfare, tam poznání již podstatně dál.
Když už používám ve své podstatě zvíře jako rukojmí ku svému prospěchu, měla bych mu zařídit nějaký důstojný život a rychlou smrt. Veterinární standart povoluje chov lišek v klecích. Bez polidšťování zvířete - mně to přijde úchylné, stejně tak jako klecový chov slepic, velkochov prasat, ale vlastně i chov papouška samotného v malé kleci. Nemluvě o tom, že už je naprosto jasně prokázáno, že zvířata jsou schupna hlubokého citu a také prožívání. I tak ale musí jet na jatka a čekat, než na ně přijde řada - všude cítí smrt a děsí je to. Jenže zde je zas problém bouráren pro malochovy z hlediska legislativy.
Jasně, tohle už je na hlubší polemiku a záleží na vnímání každého z nás...nicméně tohle neberu jako dobrý příklad.
Naprosto ale souhlasím, že v dnešní době si každý myslí, že bude všechno hned. Na jezdce není kladen velký důraz, aby uměli alespoň obstojně rajtovat. Pořídit a vycvičit arsenál koní, kteří na tuhle disciplínu mají a psychicky to celé zvládnou....neskutečné výdaje. A proto i když se změní/zruší tradice, vůči koním to v dnešní době je víc než fér.

Nepíše se někde proč je problém přivézt si prostě svého koně a startovat na něm?

napsal(a):
Nepíše se někde proč je problém přivézt si prostě svého koně a startovat na něm?
Tím ale potíráte myšlenku moderního pětiboje. Jedná se sport vycházející z vojenského prostředí, kdy voják měl být schopný ujet cokoli na jakémkoli koni (a předpoklad byl samozřejmě ten, že koně byli pečlivě vybírání, dokonale vycvičeni).

Ano, než nařídit, aby kožešinové farmy chovaly zvířata ve výbězích a usmrcovaly řádným způsobem, raději zakážeme farmy úplně. Ono se to pak nemusí kontrolovat, když to zakážeme. Takže uprázdněné místo na trhu zaplní rychle produkce z oblastí, kde ta zvířata trpí mimo naše ochranářské ezobioeko zraky.
K myšlence moderního pětiboje - taky by se to dalo udělat tak, že si závodníci přivezou (zajistí klidně v místě) koně a pak si navzájem koně rozlosují. Odpadla by organizační noční můra pro pořadatele a závodníci by ručili za přípravu koní (stejně jako za ni ručí ti, co koně v současnosti v místě konání pro akci zapůjčují). Ale samozřejmě ty náklady na přepravu případných vlastních koní a tak dále... Tohle je prostě jednodušší. A vlastně i ekologičtější, že :-)
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Třeba by vyšlo najevo, že vlastné neumí jezdit vůbec 🙂 takhle to schovají za "blbýho koně".

Já teda nevím. Vzhledem k jezdecké kvalitě pětibojařů si nemyslím, že dovoz vlastního koně je řešení. Pokud vezmu ten lepší případ, že jsi poctivý jezdec a zařídíš si někoho kvalitního, kdo bude koně přiježďovat/dobře pohybovat....bude to tak dělat každý? Opravdu bys pak takového dobrého koně půjčila někomu, kdo ti třeba na tom jednom parkuru koně zblbne tak, že ho budete dávat dalšího půl roku dohromady (a víme, že je to celkem jednoduché)? Nebo vyfasuješ nějakýho s odpuštěním zmetka, který tě nesmyslně odvozí?
Z mně ne, buď starý systém, nebo vlastního koně a na vlastním koni (což by bylo pro jezdce daleko složitější a nákladnější) anebo jiný sport.

Stejně je ale pěkné, že se jedná o rozhodnutí, které v podstatě uvítali všichni.
Pořadatelům pětibojařských klání odpadla starost ohledně shánění vhodných hajter , zbavili se rizika nepříznivé prezentace v médiích v případě, že by výkony závodníků zase nelahodily oku veřejnosti, závodníkům spadl kámen ze srdce ohledně nutnosti pilování jezdecké dovednosti a rádi se zbavili disciplíny, jejíž výsledek nebyl úplně v jejich vlivu, a milovníkům koní a ochráncům zvířat se ulevilo taky, protože to, co předváděli pětibojaři na OH nemá s jezdectvím nic společného a koně občas opravdu dostali nekorektně zabrat.
Takže spokojenost, kam se člověk podívá.
Jen se už nesmí moc myslet na to,proč do pětiboje vlastně byla jízda na koni zařazena. Bicykl koně v původním účelu úplně nenahrazuje, možná by mohli rovnou mít třeba motorky, nebo třeba prokazovat schopnost ovládání dronu na překážkové dráze nebo nevím, no...
Možná opravdu prožíváme poslední století koní.

To mě přesně napadlo, že by tam měla být teda jiná disciplína, která by prokazovala tu vojenskou zručnost. Já nevím, třeba nějaká ta cvičná vojenská překážková dráha s tím plížením v bahně v plné polní pod ostnatými dráty :-) Nebo skok padákem na cíl, to by mohlo být vtipné
Tak ak sa chcem pozerať touto optikou, poďme sa pozerať rovnako na všetky športy, napríklad prečo streľba iba športová, na asfaltové holuby. Prečo šerm v kombinézach. Prečo atletika na špeciálnych povrchoch, štadiónoch, plávanie v plaveckých bazénoch, veslovanie na pokojných hladinách kanálov...

Ale tak oni také na těch koních nejezdí crosscountry (a mohli by, že). Na rovném povrchu pěkně bezpečné překážky. To si myslím, že je ekvivalentní tomu plavání v klidném bazénu a běhání po ovále. Účelem těhle "umělých" povrchů a úprav je zvětšiny zajištění standardizovaných podmínek a vyhodnocení, aby nemohl nějaký účastník říct, že zrovna když skákal on (do dálky), byl protivítr, a zrovna když se chystal cyklista k finiši, tak mu začala kolem hlavy lítat vosa.

Citace z článku v odkazu:
Jakou disciplínu vybrat pro OH Los Angeles 2028 a další roky? Dopis uvádí hlavní kritéria výběru:
- soulad s Coubertinovou vizí nejvšestrannějšího sportovce
- je atraktivní pro mládež a budoucí generace ve světě
- splňuje požadavky na udržitelnost a požadavky v rámci olympijské agendy 2020+5
- je vzrušující a snadno srozumitelná pro média a fanoušky
- levná pro sportovce a organizátory (nižší náklady na vybavení a funkcionáře)
- minimální rizika úrazů, snadno se učí a trénuje na základě schopností sportovce
- nezpůsobuje dopravní a logistické komplikace
- hodí se do nového pětibojařského stadionu a do města
- je kompatibilní s novým, 90minutovým formátem
- je kompatibilní s handicapovým startem
Máte někdo nějaký nápad?
Možná skateboarding...aspoň by byla legrace...nebo BMX freestyle?

Hod granátem na cíl. Mohli by si to dávat při té střelbě mezi běháním, tím by se ušetřil čas.
Tady pro zajímavost, potkala jsem to v nějaké diskuzi, tak kdoví jak moc je to pravda, ale má to být legenda ke vzniku pětiboje.
Je to o vojákovi, který musel doručit důležitou zprávu přes území obsazené cizí jednotkou. Narazil na nepřátelskou jednotku a v přestřelce přišel o koně, poté v souboji na kordy zabil protivníka a pak pokračoval na cizím koni, když kůň už nemohl dál, voják se dostal k řece, kterou přeplaval a pak doběhl na místo, kde odevzdal zprávu
Vy, co hýkáte nadšením, že by v pětiboji nebyl kůň...
Napadá Vás vůbec, že to je jen začátek? Pak "ochránci" navrhnout zákaz jezdeckého sportu vůbec. A v zápětí se přijde na to, že i rekre ježdění je špatné. Stačí pár HLP (respektive HZP, tedy hlubokých zvířecích příběhů).
Ona je to pouze parafráze na známé "Když přišly pro židy, mlčel jsem...". Ale bohužel, je tomu tak. V životě jsem se ani na pětiboj nekoukl, natož abych ho dělal. Ale jde tu o princip.
Jasně, třeba to půjde pomalu a postupně. Ale takovéhle snahy je třeba zarazit hned, protože všichni tušíme, kam to vede.
jbb
napsal(a):
Napadá Vás vůbec, že to je jen začátek? Pak "ochránci" navrhnout zákaz jezdeckého sportu vůbec. A v zápětí se přijde na to, že i rekre ježdění je špatné. Stačí pár HLP (respektive HZP, tedy hlubokých zvířecích příběhů).
Ona je to pouze parafráze na známé "Když přišly pro židy, mlčel jsem...". Ale bohužel, je tomu tak. V životě jsem se ani na pětiboj nekoukl, natož abych ho dělal. Ale jde tu o princip.
Jasně, třeba to půjde pomalu a postupně. Ale takovéhle snahy je třeba zarazit hned, protože všichni tušíme, kam to vede.
Jenže proti tomu nebyli jen nějací ochránci, co viděli koníčka jen na obrázku, ale dost velká část jezdecké veřejnosti. Byla ustavena komise, FEI mělo pětiboji pomoct ohledně pravidel a welfare při jezdecké disciplíně. Asi tedy došli k závěru, že jednodušší bude to zrušit.
Velká část jezdecké veřejnosti? Fakt? A kdo jako? Já, Vy, majorita, nebo pár řvounů? A když jsou všichni tak zajedno, tak jak to že v dnešních zprávách závodníci chtějí rezignaci vedení a nebo že si prý udělají vlastní soutěže?
A až "většina" řekne že už nesmíme ani rekre jezdit, tak to bude taky OK? Nebo na to bude komise a pak teprve to bude OK?
jbb
napsal(a):
Velká část jezdecké veřejnosti? Fakt? A kdo jako? Já, Vy, majorita, nebo pár řvounů? A když jsou všichni tak zajedno, tak jak to že v dnešních zprávách závodníci chtějí rezignaci vedení a nebo že si prý udělají vlastní soutěže?
A až "většina" řekne že už nesmíme ani rekre jezdit, tak to bude taky OK? Nebo na to bude komise a pak teprve to bude OK?
Tak vystoupili proti tomu i známí jezdci. Co jsem pochopila, tak se prostě vedení pětiboje i přes to, že se pracovalo na nějakých změnách disciplíny, rozhodlo to zrušit. Proč k tomu přistoupili jsem se nikde nedočetla, můžete to zkusit sama.
https://www.facebook.com/modernipetiboj/
https://www.facebook.com/WorldPentathlon
Jen poznámka: Pětibojaři nejsou jezdecká veřejnost.
No to Vy jste ráčila napsat že
"Jenže proti tomu nebyli jen nějací ochránci, co viděli koníčka jen na obrázku, ale dost velká část jezdecké veřejnosti."
A teď najednou tvrdíte, že pětibojaři nejsou jezdecká veřejnost. Tak nevím 🤣
To že vedení něčeho, v tomto případě nějakého sportu, je zcela po**** před publicitou a tudíž se pohybuje v intencích současného mainstreamového "cancel culture" (tedy problémy řešíme tak že rušíme objekt problému), to je bohužel standard. A jestli se vůbec jedná o problém, nebo spíše o řvouny, kteří z toho problém udělali?
Měli bychom chápat, kam to vede a o jak negativní směr se jedná. A ne tomu ještě tleskat.
Držím palce pětibojařům, aby se svým vedením zametli a tyhle snahy zašlapali do země.
jbb
napsal(a):
"Jenže proti tomu nebyli jen nějací ochránci, co viděli koníčka jen na obrázku, ale dost velká část jezdecké veřejnosti."
To že vedení něčeho, v tomto případě nějakého sportu, je zcela po**** před publicitou a tudíž se pohybuje v intencích současného mainstreamového "cancel culture" (tedy problémy řešíme tak že rušíme objekt problému), to je bohužel standard. A jestli se vůbec jedná o problém, nebo spíše o řvouny, kteří z toho problém udělali?
Měli bychom chápat, kam to vede a o jak negativní směr se jedná. A ne tomu ještě tleskat.
Držím palce pětibojařům, aby se svým vedením zametli a tyhle snahy zašlapali do země.
Mám obavy,že sami pětibojaři bohužel příliš aktivní nebudou .Ale třeba překvapí.
Většina z nich jezdí ,jen že musí kvůli disciplíně.Tedy aspoň tak na mě působili,kdysi v oddíle.A v tomto sportu,když nemáte ke zvířeti aspoň trochu empatie,prostě nezabodujete.
Pak taky. Standartně ,dle vojenských směrnic připravené,univerzální školní koně,kteří by přenesli pytel,jen když jsou trošku nasměrovaní, taky už nikdo nemá.Natož aby je půjčoval.
Za mě nastává fakt soumrak ,jakéhokoli využití koní.Snad kromě přeměny na hobby mazlíčka,určeného maximálně pro "práci ze země "
Plno pětibojařů nemá ani složený ZZVJ.
Jinak sem narazila na 13 let starou diskuzi. Zda se, že to není nejnovější problém
https://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1264704/2
jbb
napsal(a):
Tak jezdeckou veřejností myslím lidi, co jsou "jen" koňaři. Ti nesouhlasí se současným pojetím pětiboje vůči koni, protože pro ně není kůň jen dopravní prostředek ale partner a vadí jim to, jak je v pětiboji ke koni přistupováno.
Je jasné, že pětibojaři budou chtít disciplínu zachovat a ne, nejsou to často lidi, co na koni jezdí z jiného důvodu než že je to nutná součást disciplíny, koněm se moc nezaobírají, což je na spoustě těch jízd vidět - pokud to nejde samo, tak se tlačí, když to nejde, tlačí se ještě víc a hruběji. Cílem je jakkoliv dojet a nepřijít o body za nedokončení disciplíny. Kůň jim to má jen zařídit.
za mě články jako týrání koně byl mimo. týrání pro mě je něco jiného, a myslim že koně dostávají na tréninku větší kotel (neschvaluji to ale radši nemyslet nad výcvikovými metodami). kůň prostě už nechtěl jít do parkuru očividně, mohl mít i problém, i když si myslim, že se dost zradil na tom předtím a proč to dobrovolně zas opakovat. ta se nák snažila, rupli ji nervy, tu pěstičku od tý trenérky to ho muselo šíleně bolet (ironie) jezdecké výkony se mi z většiny nelíbí, ale to by se mi nelíbí ani ve výcvikových školách, hobby apod. Pokud se to zakáže zde mohli by to už zakázat všude. jako celkově se mi nelíbí kůň ve sportu jako cvičební náčiní, stroj ke svým ambicím, ale je to o lidech. někdo to bude dělat správně a někdo, bohužel ta větší část to dělat dobře nebude a na úkor koně. jen si prostě myslim, že tohle zbytečně vyhrotili a dějou se horší věci, neříkám, že se mi to líbí, ale muselo by se zrušit skoro všechno. ano koně by si asi určitě oddechli, ale co s nimi pak
etnies86
napsal(a):
za mě články jako týrání koně byl mimo. týrání pro mě je něco jiného, a myslim že koně dostávají na tréninku větší kotel (neschvaluji to ale radši nemyslet nad výcvikovými metodami). kůň prostě už nechtěl jít do parkuru očividně, mohl mít i problém, i když si myslim, že se dost zradil na tom předtím a proč to dobrovolně zas opakovat. ta se nák snažila, rupli ji nervy, tu pěstičku od tý trenérky to ho muselo šíleně bolet (ironie) jezdecké výkony se mi z většiny nelíbí, ale to by se mi nelíbí ani ve výcvikových školách, hobby apod. Pokud se to zakáže zde mohli by to už zakázat všude. jako celkově se mi nelíbí kůň ve sportu jako cvičební náčiní, stroj ke svým ambicím, ale je to o lidech. někdo to bude dělat správně a někdo, bohužel ta větší část to dělat dobře nebude a na úkor koně. jen si prostě myslim, že tohle zbytečně vyhrotili a dějou se horší věci, neříkám, že se mi to líbí, ale muselo by se zrušit skoro všechno. ano koně by si asi určitě oddechli, ale co s nimi pak
"jezdecké výkony se mi z většiny nelíbí, ale to by se mi nelíbí ani ve výcvikových školách". Jasně, jenže jezdec z výcvikové školy nebude jezdit na olympiádě

lenacia
napsal(a):
"jezdecké výkony se mi z většiny nelíbí, ale to by se mi nelíbí ani ve výcvikových školách". Jasně, jenže jezdec z výcvikové školy nebude jezdit na olympiádě
Nebude. Ale tomu koni může ubližovat v podstatě stejně.
"Tak jezdeckou veřejností myslím lidi, co jsou "jen" koňaři. Ti nesouhlasí se současným pojetím pětiboje vůči koni, protože pro ně není kůň jen dopravní prostředek ale partner a vadí jim to, jak je v pětiboji ke koni přistupováno."
Fakt? A to máte odkud? Udělali jste si ve stáji "aktiv" a soudržsky přijali usnesení? Mám kolem sebe dost koňáků a ty tahle causa zaujala až v okamžiku, kdy chtějí jezdectví z pětiboje vyřadit. Do té doby nic. Takže jestli nepoužíváte oblíbený trik našich "novinářů", kdy při leckteré trivialitě píšou, kterak je "celá země/Česko/galaxie/vesmír pobouřena tím, že..."
Tedy prosím, klidně pište že Vy jste pobouřena, ale veřejnost si do tlamy, prosím, nevkládejte. Nejste jí, obdobně jako já jí nejsem. Ale já za veřejnost nemluvím, Vy se o to - poněkud trapně - pokoušíte.
Lidi je možné rozdělit na ty, kteří se starají o sebe a na ty, kteří mají neodolatelnou touhu poučovat druhé. Leccos se mi ve vztahu ke zvířatům osobně může nelíbit, ale stejně tak se mi nelíbí v životě jiné věci. Nicméně do toho druhým nežvaním, obdobně jako očekávám, že druzí nebudou žvanit mně do mých věcí.
Ono totiž záleží na úhlu pohledu - v prvé stáji jsme byli za tyrany, an jsme jezdili s koněm na až! dvouhodinové vyjížďky do terénu. Což podle tamnějšího "aktivu soudružek jezdkyň" bylo týrání na rozdíl od jejich pravidelného denního drcení koně na prašné jízdárně na parkuru. To bylo cajk. Ty kdyby dneska zjistily, že každý z mých koní má ročně v kopytech přes tisíc km, ty by asi jeblo.
Prostě, "neptej se, komu zvoní hrana". Pokud budeme (v dobré víře, jak jinak) omezovat druhé, budeme omezeni časem i my. A v dnešní šílené době si opravdu nemůžeme dovolit otevřít jakákoliv vrátka omezení využití koní. Protože to povede jen k tomu, že třeba už za našich životů si na ně nesedneme ani my (a většina jich skončí na jatkách, což už ovšem aktivisté jaksi nevidí...)

jbb
napsal(a):
Myslím, že srovnáváte nesrovnatelné,
Viděl jste pětibojařské přenosy z posledních olympiád? Co to má společného s jezdeckým uměním?
Koně, kteří tam účinkují, nejsou přece chováni výhradně pro pětibojaře, nemyslím si, že když skončí parkur jako disciplína pětiboje, že je odvezou do buřtů.
Zajímalo by mne, jestli profesionální plavci nebo šermíři taky tak nevěřícně kroutí hlavou, když vidí výkony pětibojařů.
Oni ve valné většině nejezdí na koni, prostě to přeskáčou od startu a při štěstí až do cíle. Co je na tom za dovednost z jízdy na koni?
Když dojezdí, hodí otěže stevardovi a konec? kolik z nich toho koně vůbec pochválí?
Vadí vám třeba taky, že zasypali Taxis? Už to podle vás nebude ta stará dobrá Pardubická?
Ta "chudinka" zhroucená Němka a její trenérka tomu spíš daly poslední kapku - jako nezlobte se na mne, ale byla to olympiáda, nejvyšší úroveň soutěže, je opravdu na místě tam předvádět, že když se s koněm neumím domluvit, tak to zkusím naprosto nesmyslně přeprat silou, dokopat ho a doškubat? Koni se nic smrtelného nestalo, ale kdyby to nebylo na kamerách, třeba jen pouhý trenink, myslíte, že by dámy nesáhly po důraznějších prostředcích?
Coudas

XXX.XXX.87.254
Já to chápu tak, že když se tedy zakáže veřejný sport, aktivisti půjdou dál, a z jízdy na koni jako takové udělají týrání, protože jim samotné sezení na hřbetě ubližuje, a kůň se s člověkem na zádech nenarodil. Takže vlastníkům koní zakážou zase jakýmsi zákonem na koně sedat, prptpze welfare. Tudíž co s koňmi, protože když se na tom nedá rajtovat, v tom vysším sportu to tedy přestane vydělávat peníze, rázem se z miláška rodinného příslušníka stává nepotřebný zbytečně drahý kus masa, který přeci nebudu vláčet za sebou na vodítku, nebo do úmoru dřít v kruhovce, nedej bože že by se jen tak pásli někomu na pozemku a já za to musel ještě platit. Ale k tomu ta společnost přeci směřuje ne? Že se z hospodářských/užitkových zvířat stávají tvorové rovni člověku se stejnými právy. Ale nedej bože, když na to nebudu moct sednout....
Na to video z pětiboje jsem koukala, co tam proběhlo za velikánské týrání. Jinak na sport, olympiádu, a jezdectví už vůbec, nekoukám. Za mně chyba na straně pořadatele, když někdo tedy 20 minut s koněm jen bojuje, skoro jej není schopen vyvést na kolbiště, a tam se předvede jako nebudu psát co, jestliže nebyla němka schopná sama zvážit situaci, a rezignivat, protože přece medaile, má tam být někdo, kdo jí řekne, že takto nee a mazej. Nemuseli by pak následně řešit týrání v očích veřejnosti, která jen čeká na každou chybičku. Ale hlavně že jsou vysoce hodnodnocení jezdci s koňmi zarolovanými, vztekle mrskajícími ocasem, rezignovaní, s vykulenýma očima, skřípající zubama. Co si i tom pak obyčejný lajk jako já má myslet, a taky jsem za zrušení. Klidně i celýho jezdeckého sportu. Možná to pak některým docvakne, o čemž pochybuji.
Můj názor a pohled.
jbb
napsal(a):
jbb bohužel s vámi v tomhle souhlasím, i s dalšími vašimi příspěvky. Sama za sebe doufám, že se ježdění na koni zakáže až já už na ježdění nebudu mít síly, můj kamarád jezdil do 75, pak už mu zdraví nedovolilo, a já bych ráda vydržela stejně dlouho, takže doufám, že těch 25let si ještě legálně dojezdím. Nic nedokáže nahradit radost ze souznění s koněm, jsem u koní a jezdím víc jak 30let :-) a pořád mě to baví a pořád se učím a pořád raději jedu na koni než chodím pěšky.
Ohledně welfare koní je neskutečně těžké posoudit co je OK? Já mám přes 20let koně 24/7, bosé a poslední hříbátka narozená na pastvině ve stádě, a také jezdíme na neokovaných koních a na ohlávkách několikahodinové vyjížďky. Když jsem tohle řekla kamarádce, která má sportovní stáj a zaskákávala mi valacha tak na mě koukala jako na exota (já jsem zase trpěla když jsem toho mého kluka viděla zavřeného v boxe, a když pršelo, tak byl zavřený celý den, "aby si nezlomil nohu v blátě a nenastydl". K obhajobě mého stylu chovu nepomohlo ani že mi vet jezdí jen očkovat, jinak ho neznám, posledních pár let jsem naštěstí neměla ani úrazy, ani koliky, ani jiné nemoci (bouchám na vrata), stejně na mě koukala jako na tyrana. Já považuji koně v boxech a kované za týrané, ona považuje koně 24/7 a nekované za týrané, a kdo rozhodne?
Já sama rozhodnutí zrušit koně z pětiboje spíš vítám, hlavně po přečtení dosti nenávistných komentářů vůči jezdcům a koňařům pod články na novinkách, nám koňařům s těmihle pravidly a mizérií na parkuru pětiboj vůbec dobré jméno nedělal.
K rozhodnutí spolku který zastupuje pětibojaře by mě zajímalo, jestli k němu došlo po nějaké diskuzi a dohodě s lidma kterých zájmy zastupuje, tj. se sportujícími pětibojaři, nebo instituce prostě rozhodla bez členů na základě globálně univerzálního vše-dobra, jak je dnes běžným zvykem? Tj. je tohle rozhodnutí pětibojařů samotných - pokud to chtějí změnit sami pětibojaři, tak je to v pořádku, anebo je to prostě rozhodnutí zezhora které pětibojaři sami nerozhodli ani vlastně nechtěli?
Osobně mi přijde v pohodě, když se bude na welfare zvířat dbát. Osobně mi přijde vrcholně neslušné sedat si na koně, který mě nechce vozit... Vlastně vůbec nechápu, proč bych to měla dělat. Ježdění na koni s jeho souhlasem je oproti tomu moc fajn věc.
Nevím, jestli bych radši byla kůň, kterého dovlečou na olympiádu a absolvuje pětibojařské pokusy, nebo kůň na jatkách... Ten to má aspoň krátké.

Pořád v té diskusi vidím pouze názory zrušit x nezrušit. To opravdu nikdo nechce ani teoreticky uvažovat o variantě "pohlídat to tak, aby k takovým situacím nedocházelo"? Příklady - nařídit stihlová udidla a martingaly, každému jezdci na oprácku jeho "welfare stewarda", každému jezdci separátně odpočatého, vyšetřeného, zkontrolovaného koně? Kde jinde, než na olympiádě? A pokud jezdec s koněm nedojdou porozumění v první dvacetiminutovce na oprácku a steward vyhodnotí, jezdec bude mít právo na jiného koně. A tak podobně.
Ale samozřejmě zakázat celé jezdectví je taky možnost.
Třeba bych si konečně pořídila toho psa. Nebo humvee.

Jo a dala bych třeba možnost absolvovat kurz bez překážek. Prostě překážky objet. S nějakou penalizací, citelnou, pochopitelně, ale pokud si jezdec na nějakou překážku netroufne a nebo kůň odmítne, prostě bych překážku minula jak patník a jela dál. Když ten voják v poli potřeboval dojet, taky si dvakrát rozmyslel, zda ten vyvrácený strom skočí (neví, co je za ním, zda jeho kůň dobře skáče...) nebo objede, zda skočí do neznámé vody nebo přeskočí zákop v nejširším místě. Třeba i to by pomohlo.
Ja vidím stále hlavný problém v tom zložení koní do športu. Ok, usporiadatelia v krajinách, kde má jazdecký šport nejakú tradíciu majú lepšie možnosti. Ale tí usporiadatelia, kde táto tradícia nie je, ťažko pripravia 30 koní na rovnakej výkonnosti, rovnako odolných voči slabším jazdeckým výkonom, ale zároveň schopných s tým odskákať parkúr o výške 120 cm. To nie sú krížiky, to neprelezie každá koza.
Tých 20 minút na opracku, alebo koniec, situáciu nijako nerieši. O nič viac, ako to, čo sa dialo doteraz. Tak isto musí usporiadateľ zohnať zodpovedajúci počet koní, plus ešte náhradníkov, tak isto budú účastníci plakať v rozhovoroch, že im výsledok pokazilo jazdectvo. A tak isto na to doplatia akurát kone.
Jediné riešenie, ktoré by som videla, je povinnosť účastníkov odjazdiť určitý počet jazdeckých súťaží za dané obdobie, na rôznych koňoch. Vzhľadom k časovej a finančnej náročnosti mi príde jednoduchšie riešenie pre všetkých zúčastnených nahradiť kone bicyklom.

Jistě, že je jednodušší řešení, nahradit to jiným sportem. Od začátku neříkám nic jiného...
Mně se fakt "líbí", jak každý tady v diskusi ví, co by se mělo v pětiboji dělat. Já to fakt nevím - ale mně to ani nezajímá. Mně může snad jedině vadit, že na jakýkoliv sport přispívám ze svých daní, jinak ať si to každý řeší jak chce. Ale přijde mi symptomatické, že "problém" (aka spíše mediální bouře ve sklenici vody) má vždy takovéhle "řešení". Tedy cancel culture hadr. Tudíž bych pětibojařům přál, aby si udělali pořádek ve svém vedení.
A vůbec, řeči o welfare. On si fakt někdo myslí, že nás ty koně vozí "dobrovolně"? Já myslím, že kdyby oni mohli, tak budou jen ve výběhu (případně v prérii, výběh je přeci týrání!). Ale já bych taky raději nic nedělal - fakt si někdo může myslet, že mne baví přijímat ve tři ráno na intenzivistické lůžko sprostého ožralu? Ne, nebaví. Ale když nepřijdu, tak mne zaměstnavatel nebude platit. Obdobně kůň, který neplní nároky jezdce (třeba tím, že se na něm nedá jezdit) bude v lepším případě prodán někomu jinému, v horším pak rovněž prodán... Do Polska. Tak to ve světě (nejen lidském) chodí. Vždy je něco za něco (a jen novodobí soudruzi si myslí, že řešením je třeba "zaručený příjem", aka bezpracní holubi do každé huby).
Ovšem argument, že by kůň raději než olympiádu šel do buřtů. To je tak trapné, až je to blbé. Oni i ti lidé v Lembergu či v Auschwitzu se raději snažili přežít než umřít. Takže zkuste nehysterčit, to jezdectví rozhodně nepomáhá.
No ja nevim. Podle me by stacilo, kdyby se primo na kolbisti a opracovisti kontrolovalo, zda kun neni tyran. Po dvou vystrahach vyloučení. Prospelo by to na vsech závodech (ne jen na olympiade, ktera je opravdu spicka ledovce). Jenze to by vyzadovalo nejakou osobnich odpovednost kontrolujich a bylo by to do jiste miry subjektivni. A takova reseni posledni dobou nejsou v kurzu.
Souhlas s jbb ve vsech bodech.
Dost by me zajimalo, kolik z nas by jezdilo (a jak), kdyz by kone opravdu meli na vyber. Myslim, ze bychom do jednoho chodili pesky.
Asi čítam inú diskusiu, ale nikde nevidím nikoho, kto by posielal kone na olympiádu, alebo do salámu, ani žiadne hysterčenie. Hysterické sú snáď jedine vaše komentáre.
Sme na diskusnom fóre, tak disktujeme. Presne také isté špekulácie, ako keď niekto príde a povie, že má chudého koňa a nevie prečo.
jbb, asi máte smutný život... :-)
Já osobně mám možnost volby, jestli budu pracovat, nebo ne.
To, že chci mít koně, které chci živit, že chci slušně jíst a bydlet... to je moje volba. Ale když pracovat nebudu, nikdo mě nepřijde praštit. A za svojí volbu jsem zodpovědná, což mi přijde v pořádku.
Pokud kůň chce být ve výběhu, ať si tam je. Ptám se, jestli chce pracovat nebo ne.
Já se nechám zaměstnat svobodně a dobrovolně, vyberu si, kde budu pracovat, pro koho a co budu dělat.
Pokud by si mě někdo při odstavu vybral a v případě neplnění úkolu by mě praštil (nebo prodal do Polska), byla by to velmi odlišná situace
(A lidi "...mlčel jsem" si taky říkali "mě to fakt nezajímá", nejspíš...)
Coudas

XXX.XXX.87.254
Ja tedy nepochopila, že máme přinášet nějaký návrhy řešení, tak pardon. Za mne to je neřešitelný, protože kdo určí, že je to tak či onak správně? Asi jako kdyby byl nějaký "rozhodčí", ktetý určí, jestli můžu chovat konmebo ne, jestli je to takhle dle něčeho správně či ne, jestli mám dost penět, dostatečnou kvalifikaci.... Ano, byli by to fajn, hodně koním by to možná pomohlo od největšího marastu. Ale ta subjektivita, ta je velmi ošidná. Kdy bude plácnutí bičem v pořádku, kdy už přes čáru? Kdy bude zatažení za otěže v pořádku, kdy už ne... atd atd. A pak na prcním místě peníze peníze a myslím že ještě peníze.
Arbora
napsal(a):
Asi čítam inú diskusiu, ale nikde nevidím nikoho, kto by posielal kone na olympiádu, alebo do salámu, ani žiadne hysterčenie. Hysterické sú snáď jedine vaše komentáre.
Sme na diskusnom fóre, tak disktujeme. Presne také isté špekulácie, ako keď niekto príde a povie, že má chudého koňa a nevie prečo.
Nevím, asi čítáte jen kus diskusie. Anebo jazyková bariéra? Když JaL ráčila napsat toto:
"Nevím, jestli bych radši byla kůň, kterého dovlečou na olympiádu a absolvuje pětibojařské pokusy, nebo kůň na jatkách... Ten to má aspoň krátké."
Tak v tom salám a hysterii vidím. Diskutovat na fóru. Jistě. Ale hýkat nadšením nad zákazem čehokoliv je imho stejné, jako plánovat něčí vyvlastnění či Křišťálovou noc. Ano, jsem zastáncem svobody slova, ale považuji takovéhle osoby za odpad společnosti.
JaL
napsal(a):
jbb, asi máte smutný život... :-)
Já osobně mám možnost volby, jestli budu pracovat, nebo ne.
To, že chci mít koně, které chci živit, že chci slušně jíst a bydlet... to je moje volba. Ale když pracovat nebudu, nikdo mě nepřijde praštit. A za svojí volbu jsem zodpovědná, což mi přijde v pořádku.
Pokud kůň chce být ve výběhu, ať si tam je. Ptám se, jestli chce pracovat nebo ne.
Já se nechám zaměstnat svobodně a dobrovolně, vyberu si, kde budu pracovat, pro koho a co budu dělat.
Pokud by si mě někdo při odstavu vybral a v případě neplnění úkolu by mě praštil (nebo prodal do Polska), byla by to velmi odlišná situace
(A lidi "...mlčel jsem" si taky říkali "mě to fakt nezajímá", nejspíš...)
Milá - zlatá - boubelatá. O mém životě víte kulové. A to je slušně řečeno. Tak neshazujte svoji argumentaci tím, že v prvé větě se mne snažíte shodit. Trapný smajlík to opravdu nevyřeší.
A ve Vašem příspěvku jsem se ztratil. O praštění lidí, když tito nebudou pracovat, jsem nepsal. Zbytek je dost zmatený, jestli pracujete svobodně a dobrovolně a jestli byste při materiálním dostatku nevolila jiné formy trávení času - takových lidí je málo, ale dobře Vám tak.
Ani otázku "k čemu mlčet" jste nepochopila. Ale nic si z toho nedělejte, současná společnost bere už skoro jako normu "rozhodovat za druhé". Akorát ti kdož takto činí nechápou, že i na ně dojde.
Takže ještě jednou a jednoduše - ti kdož dnes přesně "ví", jak jsou týráni koně v pětiboji a ti kdož fandí "řešení", tak tito se nemohou divit, až jim jiní co "ví" zítra zkusí zakazovat parkur a pozítří hobby vyjížďky.
jbb
napsal(a):
Nevím, asi čítáte jen kus diskusie. Anebo jazyková bariéra? Když JaL ráčila napsat toto:
"Nevím, jestli bych radši byla kůň, kterého dovlečou na olympiádu a absolvuje pětibojařské pokusy, nebo kůň na jatkách... Ten to má aspoň krátké."
Tak v tom salám a hysterii vidím. Diskutovat na fóru. Jistě. Ale hýkat nadšením nad zákazem čehokoliv je imho stejné, jako plánovat něčí vyvlastnění či Křišťálovou noc. Ano, jsem zastáncem svobody slova, ale považuji takovéhle osoby za odpad společnosti.
...Což ale bylo až v reakci na hýkání o "zákazu ježdění" a "všichni víme, kam to povede" ...
jbb
napsal(a):
Milá - zlatá - boubelatá. O mém životě víte kulové. A to je slušně řečeno. Tak neshazujte svoji argumentaci tím, že v prvé větě se mne snažíte shodit. Trapný smajlík to opravdu nevyřeší.
A ve Vašem příspěvku jsem se ztratil. O praštění lidí, když tito nebudou pracovat, jsem nepsal. Zbytek je dost zmatený, jestli pracujete svobodně a dobrovolně a jestli byste při materiálním dostatku nevolila jiné formy trávení času - takových lidí je málo, ale dobře Vám tak.
Ani otázku "k čemu mlčet" jste nepochopila. Ale nic si z toho nedělejte, současná společnost bere už skoro jako normu "rozhodovat za druhé". Akorát ti kdož takto činí nechápou, že i na ně dojde.
Takže ještě jednou a jednoduše - ti kdož dnes přesně "ví", jak jsou týráni koně v pětiboji a ti kdož fandí "řešení", tak tito se nemohou divit, až jim jiní co "ví" zítra zkusí zakazovat parkur a pozítří hobby vyjížďky.
Jsem ráda, že vám přijdu milá.
Rozhodně se vás nesnažím shodit, skutečně mi přijde smutné, když někdo má pocit, že musí dělat věci i když by radši nedělal nic.
Chápu, že optimální způsob je, když mlčí lidi s jiným názorem, tak to má víc lidí.
Zkusím to ještě jednou, polopatičtěji, byť si nemyslím, že se to shledá se snahou o pochopení - nelze srovnávat situaci koně, který si člověka nevybral, se zaměstnancem. ("Obdobně kůň, který neplní nároky jezdce (třeba tím, že se na něm nedá jezdit) bude v lepším případě prodán někomu jinému, v horším pak rovněž prodán... Do Polska. Tak to ve světě (nejen lidském) chodí.")
Arbora
napsal(a):
Príde mi oveľa viac cez čiaru zrovnávať zrušenie jazdectva v rámci disciplíny s vysvlastňovaním a Krištáľovou nocou, ale každý to máme evidentne ináč.
Chápu, "trošku praštit" je OK, ale "pořádně natřít klackem" to už není OK, že?
Promiňte, ale svoboda je nedělitelná. Buď je, anebo není. Protože jak jí uloupnete kus, tak kdo rozhodne že teď už to nebude OK?
Ale jo, asi byste nikdy nepochopila, že mne vadil a vadí zákaz kouření v restauracích, ač jsem osobně poměrně militantní nekuřák a ač jsem samozřejmě rád, že nemusím dýchat v restaurací kouř.
"Zkusím to ještě jednou, polopatičtěji, byť si nemyslím, že se to shledá se snahou o pochopení - nelze srovnávat situaci koně, který si člověka nevybral, se zaměstnancem."
Ach ty sociální bubliny. Jsem sice pravičák až to hezké není, ale dokážu se vcítit do zaměstnankyň Vodňanského kuřete, jak o nich psala Uhlová na A2larmu. Být takovou, tak máte také možnost volby?
Každý z nás se snaží přežít. Preference "mít se dobře" nad "nemuset pracovat" vyhrává u většiny z nás. Tedy pracuji, abych se měl dobře - ale rovnou říkám, že když bych vyhrál 150mega, tak už do práce nejdu. Našel bych si lepší zábavu (a ne, nesázím, ono by to nevyšlo. Ale jestli máte ty prachy zbytečně, pošlete mi je :-D )
jbb
napsal(a):
Chápu, "trošku praštit" je OK, ale "pořádně natřít klackem" to už není OK, že?
Promiňte, ale svoboda je nedělitelná. Buď je, anebo není. Protože jak jí uloupnete kus, tak kdo rozhodne že teď už to nebude OK?
Ale jo, asi byste nikdy nepochopila, že mne vadil a vadí zákaz kouření v restauracích, ač jsem osobně poměrně militantní nekuřák a ač jsem samozřejmě rád, že nemusím dýchat v restaurací kouř.
Im niekto berie slobodu? Akože všetci účastníci bojujú za to, aby mohli s koňmi skákať a nejaká vyššia moc rozhodla o tom, že nebudú?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.22
Nejvetsi pruser je v tom ze drtiva vetsina petibojaru jsou proste naprosto mizerny jezdci urovni tak na hobbicka v Horni dolní. To je základní kámen úrazu. A pokud nejsou schopny a ochotny naucit se jezdit lip. Je lepší to zrusit. Pro vsecky. Protoze to co se tam předvádělo... Nema s jezdectvim spolecnyho naprosto nic.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nejvetsi pruser je v tom ze drtiva vetsina petibojaru jsou proste naprosto mizerny jezdci urovni tak na hobbicka v Horni dolní. To je základní kámen úrazu. A pokud nejsou schopny a ochotny naucit se jezdit lip. Je lepší to zrusit. Pro vsecky. Protoze to co se tam předvádělo... Nema s jezdectvim spolecnyho naprosto nic.
Spousta hobíčkářů jsou taky mizerní jezdci. I tak se dá argumentovat. A já se bojím, že se toho dožijeme.
Největším průserem není úroveň toho či onoho, ale lidé, co takto argumentují a chtějí něco rušit.
Jak řekl Benjamin Franklin "Demokracie spočívá v tom, že dva vlci a jehně hlasují, co bude k večeři. Svoboda spočívá v tom, že dobře ozbrojené jehně se takového hlasování odmítne zúčastnit". A jak říkám já - "Největším průserem společnosti je, že jak se sejdou dva, tak si odhlasují, co třetímu zakázat".
Ano, spousta hobířkářů je mizerných jezdců... A vadí to? No ano! Ano vadí to. Vžyť se tady okolo toho rozlezla obří aféra když dopělá ženská jezdila na poníčkovi, a též tu vadil jezdec, který měl koně pevně vyvázaného. A plno lidí zde chválí, že plno hobby závodů už je převije zaštítěno ČJF a že se už začíná na ten wellfare dbát... No ale tohle jsou hobíčkáři, ti nemají často ani ZZVJ. Ti obvykleani nemají schopnosti na ZZVJ. Proto si jezdí jen pro sebe a max na hobby.
No a tady máte sportovce, nejleší z nejlepších, na vrcholu svésportovní kariéry... Na Olympiádě. Jistě v rámci specifického sportu jsou i prestižnější závody, ale na tyhle se kouká celý svět. A najednou dojde k jezdecké části pětiboje. A ti lidi tam na těch koních jedou... no... jedou na nich jak hobíčkáři. Tak, já nevím jestli to vidím pouze já, ale asi je něco špatně ne?

jbb, co pořád máte s tou svobodou? Úplně tomu v souvislosti s tématem diskuze nerozumím.
Úroveň hobíčkářů je jistě různá, ale nikdo z nich se nepředvádí na olympiádě a neprezentuje nevalné dovednosti jako vrchol v dané disciplíně. Pětibojaři si za hrozbu vyloučení parkuru z disciplín pětiboje mohou sami - nikdo jim v tomto směru žádnou svobodu neomezuje. Je to jejich rozhodnutí.
Většina z nich nejezdí v souladu se současnými standardy, někteří z nich jsou mizerní jezdci, často bezohlední ke koni.
Pokud svaz pětibojařů není schopen zlepšit úroveň jezdecké disciplíny, tak vítám, že bude zrušena. Ale takové rozhodnutí nemá s omezováním svobody taky nic společného.
Váš případ s kouřením - ve smyslu zákazu kouření v hospodách - mi taky přijde dost mimo. Byly doby - naštěstí už jsou pryč - kdy se mohlo kouřit v kině, v knihovně, v čekárně u doktora, na úřadu, ve filmu držel cigaretu každý. Teď už je jiná doba - naštěstí.
Jaké omezení svobody máte konkrétně na mysli? Kuřák si může svobodně koupit cigarety, zapálit si na veřejnosti, doma, na spoustě míst dle libosti. Ale nikoliv v některých místech a prostorech, které s ním sdílejí jiní lidé. Co má společného s omezováním svobody zákonem vynucená ohleduplnost k ostatním, kteří nechtějí v hospodě nebo na zastávce kouřit pasivně jen proto, že vedlestojící závislák si tabák nedokáže odepřít?

Co, "nedokáže odepřít", ale když slušně kuřáka požádám, aby poodstoupil po větru, tak se mi pustě vysměje do očí a ještě mi foukne popílek do xichtu. Tak v tu chvíli nebýt na svých právech omezena vynucenou ohleduplností k ostatním, kteří by si museli utírat krev z brejlí....
Coudas

XXX.XXX.87.254
Zkusím opačnou otázku. Když by se na olympiádě pětibojaři na koních prezentovali vesměs hezky, korektně, s drobnými chybami v rámci toho, že musí vlastně zvládat 5 sportů, nebyly by vidět do očí bijící kiksy, v některých případech ubližunící koním, premýšlel by vůbec někdo nad zákazem, došlo by k nějakýmu jednání o vyloučení koní z pětiboje?
Coudas
napsal(a):
Zkusím opačnou otázku. Když by se na olympiádě pětibojaři na koních prezentovali vesměs hezky, korektně, s drobnými chybami v rámci toho, že musí vlastně zvládat 5 sportů, nebyly by vidět do očí bijící kiksy, v některých případech ubližunící koním, premýšlel by vůbec někdo nad zákazem, došlo by k nějakýmu jednání o vyloučení koní z pětiboje?
Jo takhle Vy to myslíte...
Kolektivní vina, tak to je jiná. Voni si za to můžou sami, no ni?
Kde já to jen slyšel... Hilsneriáda? Adolf? Beneš po válce? Kléma a Josif až do své psí smrti? A jistě před tím a jistě potom. Cíle se mění, teorie zůstává.
Má to jedinou chybu. Existuje-li jeden jediný člověk, který do Vašeho popisu nezapadne. Protože v tom případě nemáte právo na takovéhle odsouzení. A v tom případě byste měla za trest navštívit alespoň Vojnu a Terezín.
Tak šup šup, běžte si sbalit kufírek, protože já osobně znám člověka, co dělal pětiboj a s koňmi to dělá perfektně.
napsal(a):
jbb, co pořád máte s tou svobodou? Úplně tomu v souvislosti s tématem diskuze nerozumím.
Úroveň hobíčkářů je jistě různá, ale nikdo z nich se nepředvádí na olympiádě a neprezentuje nevalné dovednosti jako vrchol v dané disciplíně. Pětibojaři si za hrozbu vyloučení parkuru z disciplín pětiboje mohou sami - nikdo jim v tomto směru žádnou svobodu neomezuje. Je to jejich rozhodnutí.
Většina z nich nejezdí v souladu se současnými standardy, někteří z nich jsou mizerní jezdci, často bezohlední ke koni.
Pokud svaz pětibojařů není schopen zlepšit úroveň jezdecké disciplíny, tak vítám, že bude zrušena. Ale takové rozhodnutí nemá s omezováním svobody taky nic společného.
Váš případ s kouřením - ve smyslu zákazu kouření v hospodách - mi taky přijde dost mimo. Byly doby - naštěstí už jsou pryč - kdy se mohlo kouřit v kině, v knihovně, v čekárně u doktora, na úřadu, ve filmu držel cigaretu každý. Teď už je jiná doba - naštěstí.
Jaké omezení svobody máte konkrétně na mysli? Kuřák si může svobodně koupit cigarety, zapálit si na veřejnosti, doma, na spoustě míst dle libosti. Ale nikoliv v některých místech a prostorech, které s ním sdílejí jiní lidé. Co má společného s omezováním svobody zákonem vynucená ohleduplnost k ostatním, kteří nechtějí v hospodě nebo na zastávce kouřit pasivně jen proto, že vedlestojící závislák si tabák nedokáže odepřít?
Repto, nepochopila jste.
Nemluvím o svobodě kuřáka kouřit kdekoliv, ale o svobodě hostinského si ve své hospodě určit pravidla (například, že se tam kouří smí).
Tuto svobodu hostinský nemá. Pokud naopak budete pronajímat byt, nemáte Vy svobodu určit že tam nájemník kouřit nesmí či mu zakázat domácí zvíře. Divné, co? Svobodu nepronajmout byt (ne)oblíbené minoritě zatím máme, ale tak napůl. No a při výběru partnera na sex či život zatím smíme diskriminovat dle pohlaví, rasy, ba i obezity. Ale jistě po hnutí Mee-Too přijde hnutí Why-Not-Me a pak už to jen stačí protlačit do zákonů.
P.S. Argumentovat tím, že do hospody chodí i nekuřáci. Ano, ale on je tam někdo nutí chodit? Existuje univerzální právo na hospodu? A má být toto "právo" nadřazeno svobodě? Protože pokud ano, tak se určitě najde nějaký neukojený tlouštík, který by si chtěl osobovat určitá jiná "práva" u Vás :-P
Coudas

XXX.XXX.87.254
jbb
napsal(a):
Jo takhle Vy to myslíte...
Kolektivní vina, tak to je jiná. Voni si za to můžou sami, no ni?
Kde já to jen slyšel... Hilsneriáda? Adolf? Beneš po válce? Kléma a Josif až do své psí smrti? A jistě před tím a jistě potom. Cíle se mění, teorie zůstává.
Má to jedinou chybu. Existuje-li jeden jediný člověk, který do Vašeho popisu nezapadne. Protože v tom případě nemáte právo na takovéhle odsouzení. A v tom případě byste měla za trest navštívit alespoň Vojnu a Terezín.
Tak šup šup, běžte si sbalit kufírek, protože já osobně znám člověka, co dělal pětiboj a s koňmi to dělá perfektně.
Aha... aneb jak lehce vse prekroutit, jen abych mel pravdu...
jbb
napsal(a):
Repto, nepochopila jste.
Nemluvím o svobodě kuřáka kouřit kdekoliv, ale o svobodě hostinského si ve své hospodě určit pravidla (například, že se tam kouří smí).
Tuto svobodu hostinský nemá. Pokud naopak budete pronajímat byt, nemáte Vy svobodu určit že tam nájemník kouřit nesmí či mu zakázat domácí zvíře. Divné, co? Svobodu nepronajmout byt (ne)oblíbené minoritě zatím máme, ale tak napůl. No a při výběru partnera na sex či život zatím smíme diskriminovat dle pohlaví, rasy, ba i obezity. Ale jistě po hnutí Mee-Too přijde hnutí Why-Not-Me a pak už to jen stačí protlačit do zákonů.
P.S. Argumentovat tím, že do hospody chodí i nekuřáci. Ano, ale on je tam někdo nutí chodit? Existuje univerzální právo na hospodu? A má být toto "právo" nadřazeno svobodě? Protože pokud ano, tak se určitě najde nějaký neukojený tlouštík, který by si chtěl osobovat určitá jiná "práva" u Vás :-P
Páni... a představte si, že on někdo někomu i zakazuje sloužit s někým mladším 15 let... dokonce je i zákon!!! Jo!!! zákon!!! zakazující souložit proti vůli toho druhého. hrůza co? Ohnout svou ségru? To ne! A představte si jo.. na XXX 18+ stránkách už taková videa musí přejmenovávat tak, aby ti sourozenci byli 'step'.... hoho a nenechte mě začínat o tom jak musíte mít řidičský průkaz abyste mohl na silnice- to dřív nebylo potřeba

Pro jbb:
Ále prd.
Pokud někdo provozuje hospodu, chce, aby mu tam chodili lidi (pominu tedy Cimrmany). Na tom jaksi stojí jeho podnikatelský záměr.
Ale i když je to jeho hospoda, je vázán legislativou. Legislativa má za úkol (mimo daní, že ) vytvářet pro občany jakžtakž bezpečné prostředí - proto hygiena, proto zdravotní průkazy, proto i zákaz kouření v hospodách.
Pokud chce hostinský být výhradně svým pánem, ať si založí striktně soukromý klub - může si nastavit vlastní pravidla a státu je do toho už v zásadě kulové.
To jste opravdu mnohem víc liberál než lékař? Přijde mi to smutné...sprostý ožrala ve tři ráno vyžadující vaši účast u lůžka vás jako pacient obtěžuje, ale hejno závisláků na nikotinu v restauraci, pokládající kouřovou clonu, vás nechává v klidu?
Se stejnou logikou byste mohl hlásat, že když si koupíte vlastní auto, tak se na vás legislativa o provozu na pozemních komunikacích přece nevztahuje, protože je to vaše auto a vy máte právo si sám zvolit, jak budete jezdit....legrační, že?
Z vašich příspěvků mám pocit, že jste v imaginaci ztráty vlastní svobody pokročil natolik, že je to na hraně zdravého úsudku.
Tak po argumentaci ad hominem tu máme další diskuzní stálici, tedy slaměnného panáka. To je třeba vložit diskutujícímu do úst cosi, co rozhodně neřekl, ale s čím se dá následně tak dobře polemizovat.
Ne, nedává to smysl, ale když byste si alespoň lenacio vypointovala příběh o dobrovolné souloži osob <15 let. Ale ne, Vy hned na mne se souloží nedobrovolnou. To jste se měla více snažit, jenom naprostý omezenec může rozporovat koncept svobody zrovna příkladem v oblasti znásilnění.
Argument repty je podobné. Zkuste to s autem na soukromém pozemku, když už...
Ale už bych se opakoval. Holt se musím smířit s tím, že většina má neodolatelnou touhu kecat druhým do života a nikdy nepochopí, jak zhoubně se chová (či pochopí, až bude jiná většina kecat do životů jim).
jbb
napsal(a):
Tak po argumentaci ad hominem tu máme další diskuzní stálici, tedy slaměnného panáka. To je třeba vložit diskutujícímu do úst cosi, co rozhodně neřekl, ale s čím se dá následně tak dobře polemizovat.
Ne, nedává to smysl, ale když byste si alespoň lenacio vypointovala příběh o dobrovolné souloži osob <15 let. Ale ne, Vy hned na mne se souloží nedobrovolnou. To jste se měla více snažit, jenom naprostý omezenec může rozporovat koncept svobody zrovna příkladem v oblasti znásilnění.
Argument repty je podobné. Zkuste to s autem na soukromém pozemku, když už...
Ale už bych se opakoval. Holt se musím smířit s tím, že většina má neodolatelnou touhu kecat druhým do života a nikdy nepochopí, jak zhoubně se chová (či pochopí, až bude jiná většina kecat do životů jim).
Promiňte ale v tohle už je to tak směšný že nevím jak jinak odpovědět než těžkým argumentačním faulem... na který snad nebudete vpodstatě mít jak reagovat...teda až na to že máte, protože dle vás když je děckám 10 a oba to chtěj, maj to svobodně dělat.... doufám že aspoň doporučíte gumu.... a doufám že děti budou vědět co to je a nevezmou tu z penálu
Promiňte, ale pokud neumíte víc než argumentační faul, tak holt nemáte diskutovat.
Já sem opravdu nezavádím diskusi nad trestností sexu nezletilých - to musíte vědět Vy, proč jste to považovala za potřebné.
Leč, když už jsme teda u toho - když by teoreticky souložili Vámi navrhovaní dva desetiletí, tak to trestné pro aktéry nebude, hádejte proč? I když věřím, že nějaké zanedbání mravní výchovy by se tam pro zákonné zástupce dalo hledat...
P.S. Opravdu jste se měla posnažit s příkladem "dívka 15 let a jeden den a chlapec 15 let mínus jeden den" - ale pak už by to opravdu byla zajímavá debata o svobodě, etice, zvyklostech, etc. A ne sem tahat absurdní případy. Ovšem takový příklad by byl asi argument spíše pro svobodu než proti ní - takže to byste se fakt musela snažit. No, asi jste fakt měla radši mlčet...
jbb
napsal(a):
Promiňte, ale pokud neumíte víc než argumentační faul, tak holt nemáte diskutovat.
Já sem opravdu nezavádím diskusi nad trestností sexu nezletilých - to musíte vědět Vy, proč jste to považovala za potřebné.
Leč, když už jsme teda u toho - když by teoreticky souložili Vámi navrhovaní dva desetiletí, tak to trestné pro aktéry nebude, hádejte proč? I když věřím, že nějaké zanedbání mravní výchovy by se tam pro zákonné zástupce dalo hledat...
P.S. Opravdu jste se měla posnažit s příkladem "dívka 15 let a jeden den a chlapec 15 let mínus jeden den" - ale pak už by to opravdu byla zajímavá debata o svobodě, etice, zvyklostech, etc. A ne sem tahat absurdní případy. Ovšem takový příklad by byl asi argument spíše pro svobodu než proti ní - takže to byste se fakt musela snažit. No, asi jste fakt měla radši mlčet...
a vy netaháte absurdní příklady? bavíme se tu o tom, že tu lidé, jezdí na koních na olympiádě hůř než kdejaký hobíčkář, a že to ani není zaštítěné FEI, a že se dohodlo, že se u tohoto sportu prostě jezdectví vypustí neb to není fér vúči těm koním, a jezdectví na vrcholové úrovni má zůstat jezdcům, jenž se tomu věnují víc než pár dní v měsíci.... A vy zde vytáhnete kouření v hospodách, kolektivní vinu, cenzuru, omezování lidských práv....
A divíte se, že já vám tam řeknu absolutní argumentační fauly? Co jako vám na to mám říct? S ničím nebudete souhlasit a jen si to překroutíte!
Prostě se řešilo s předsedy pětiboje a jezdectví jak to vyřešit. Zdá se, že nejlepší volbou pro sportovce i koně bude zvolit jinou disciplínu... a vám to vadí, protože dneska je to olympiáda, pak to teda podle vás budou hobby koně, a nakonec vás naočkuj Bil Gátes vakcínou s RNA získanou z DNA Angely Merkelové, všichni si spojíme ruce do kosočtverce a budeme bojovat proti jaderné energii....
lenacia
napsal(a):
a vy netaháte absurdní příklady? bavíme se tu o tom, že tu lidé, jezdí na koních na olympiádě hůř než kdejaký hobíčkář, a že to ani není zaštítěné FEI, a že se dohodlo, že se u tohoto sportu prostě jezdectví vypustí neb to není fér vúči těm koním, a jezdectví na vrcholové úrovni má zůstat jezdcům, jenž se tomu věnují víc než pár dní v měsíci.... A vy zde vytáhnete kouření v hospodách, kolektivní vinu, cenzuru, omezování lidských práv....
A divíte se, že já vám tam řeknu absolutní argumentační fauly? Co jako vám na to mám říct? S ničím nebudete souhlasit a jen si to překroutíte!
Prostě se řešilo s předsedy pětiboje a jezdectví jak to vyřešit. Zdá se, že nejlepší volbou pro sportovce i koně bude zvolit jinou disciplínu... a vám to vadí, protože dneska je to olympiáda, pak to teda podle vás budou hobby koně, a nakonec vás naočkuj Bil Gátes vakcínou s RNA získanou z DNA Angely Merkelové, všichni si spojíme ruce do kosočtverce a budeme bojovat proti jaderné energii....
A to lenacio opravdu nemáte argumentačně na víc, než to celé zabít těmi žvásty o vakcínách? Diskuse by měla být o snaze přesvědčit oponenta a okolí. Vy, bohužel, jste se v rámci našeho diskusního klubu rozhodla defekovat na židli. Fakt, šikulka jste.
P.S. Ono se dohodlo. Ono se zdá. Krásná slova. A všichni jsou happy, teda kromě mne. Jo a kromě těch 650 pětibojařů. https://www.idnes.cz/sport/ostatni/moderni-petiboj-parkur-vyrazeni-reakce.A211106_131042_sporty_tof
P.P.S. Mne tak napadá. V Mnichově byli taky (skoro) všichni happy. Áda... Benito... Éduard... Ba i Neville. Potěšilo to i poláky a maďary. Jenom češi, slováci a rusíni prej tak happy nebyli, ale tak většina rozhodla, že jo. Tohle prosím neberte jako faul, spíše jako ránu pěstí do Vašeho nosu, díky.
jbb
napsal(a):
A to lenacio opravdu nemáte argumentačně na víc, než to celé zabít těmi žvásty o vakcínách? Diskuse by měla být o snaze přesvědčit oponenta a okolí. Vy, bohužel, jste se v rámci našeho diskusního klubu rozhodla defekovat na židli. Fakt, šikulka jste.
P.S. Ono se dohodlo. Ono se zdá. Krásná slova. A všichni jsou happy, teda kromě mne. Jo a kromě těch 650 pětibojařů. https://www.idnes.cz/sport/ostatni/moderni-petiboj-parkur-vyrazeni-reakce.A211106_131042_sporty_tof
P.P.S. Mne tak napadá. V Mnichově byli taky (skoro) všichni happy. Áda... Benito... Éduard... Ba i Neville. Potěšilo to i poláky a maďary. Jenom češi, slováci a rusíni prej tak happy nebyli, ale tak většina rozhodla, že jo. Tohle prosím neberte jako faul, spíše jako ránu pěstí do Vašeho nosu, díky.
škoda že se všech těch 650 pětibojařů raději nenaučilo korektně jezdit na těch koních.... aspoň na tu olympiádu.
lenacia
napsal(a):
škoda že se všech těch 650 pětibojařů raději nenaučilo korektně jezdit na těch koních.... aspoň na tu olympiádu.
Takže Vašim jediným argumentem jest, že se cítíte oprávněna, ba i povinnována rozhodovat o blahu druhých. No to jste měla napsat, stačilo takto. Čímž ovšem jste zcela flagrantně potvrdila moji obavu, že v budoucnu přijde jiná lenacia, co nám hobíčkářům bude se stejným svazáckým nadšením zakazovat jezdění na těch ubohých zvířátkách.
Pěkně prosím, už se v těch svých exkrementech na diskusní židli nevrťte, dost to čvachtá.
jbb
napsal(a):
Takže Vašim jediným argumentem jest, že se cítíte oprávněna, ba i povinnována rozhodovat o blahu druhých. No to jste měla napsat, stačilo takto. Čímž ovšem jste zcela flagrantně potvrdila moji obavu, že v budoucnu přijde jiná lenacia, co nám hobíčkářům bude se stejným svazáckým nadšením zakazovat jezdění na těch ubohých zvířátkách.
Pěkně prosím, už se v těch svých exkrementech na diskusní židli nevrťte, dost to čvachtá.
Nevím komu co čvachtá... vím ale to, že sem byla na dost hobby závodech, abych viděla že tam nikdo nejezdí takhle. Na hobby.... HOBBY... H.O.B.B.Y.... Nikoli Olympiáda. Nikoli "vrcholoví" sportovci....
Víte, je mi to kvůli našim českým pětibojařům líto, ti jezdit umí... Ale tohle je čistě kompilace z Tokia. Tohle prostě na závody nepatří!!!!!
https://www.youtube.com/watch?v=4BAYqC-i3CM
A znova a znova. Čvachty-čvachty. Co ty vakcíny a nezletilá soulož, to už jsme si vysvětlili?
Přesvědčovat o něčem etatistu opravdu nemá smysl. Etatismus je pro mne spíše vada charakteru než světonázor. Teda trochu my splývá etatista s komunistou, ale pro mne je to stejná sebranka...
Takže až se jednou objeví podobné video od rekre jezdců, tak budete také souhlasit s úplným zákazem ježdění na koni? Stačí napsat ano/ne. Uvidíme, zda jste jen etatista, nebo navíc ještě pokrytec.
jbb
napsal(a):
A znova a znova. Čvachty-čvachty. Co ty vakcíny a nezletilá soulož, to už jsme si vysvětlili?
Přesvědčovat o něčem etatistu opravdu nemá smysl. Etatismus je pro mne spíše vada charakteru než světonázor. Teda trochu my splývá etatista s komunistou, ale pro mne je to stejná sebranka...
Takže až se jednou objeví podobné video od rekre jezdců, tak budete také souhlasit s úplným zákazem ježdění na koni? Stačí napsat ano/ne. Uvidíme, zda jste jen etatista, nebo navíc ještě pokrytec.
copak jim snad někdo zakazuje i nadále jezdit? Třeba.... hmmmmm..... v jezdeckých disciplínách pod FEI? :) nebo.... jen tak ven do lesa? Někdo jim zakazuje ty hobby?... Jen se vypouští jezdectví z pětiboje. Ne že se zakazuje, jen se vypouští.
Takže dle vás to, že se tu řešila slečna na poníkovi byl komunismus? Nebo to bylo něco jiného?
Jasně sem vám řekla, že dané příklady byly vaše extrémy vyhnané do ještě většího extrému. A to hned v druhé reakci, vy až teď? Pardon.
Já teda chápu vás, a v podstatě chápu i vaši fekální BDSM obsesi. I tu agresi.
Vaše řešení situace je tedy jaké? nechat je na těch koních na olympiádě jezdit takhle? Protože máte nesmiřitelný pocit, že to, že se snad někdo zajímá o pohodu zvířat vám bere vaše práva? Protože máte pocit, že aby se na Olympiádě vyskytovali jezdci nikoli NA ale POD úrovní Hobbíčkářů z Horní Lhotky, je absolutně v pořádku včetně kopání a šlehání koní a hrcání jim do zad na 120cm překážkách... Tak jim tam maj dát křížečky, který běžně běhaj 5letý děti na poníčkách? To by asi taky šlo, jen nevím jestli je to zrovna na olympiádu. Nebylo by nakonec snažší pro ty sportovce sednout třeba na to kolo? Kolo nemá vlastní hlavu. Kolo neuhne před překážkou. Kolo nemusíte šlehat bičíkem. Kolo vás nerozbrečí protože by se mu nechtělo zrovna ten den jet.... Nebo co vám vadí? Jak chcete vyřešit to, aby se nedělo to co se zatím při parkurové části děje? Nebo vám to prostě přijde v pořádku?.... Jako jasně nehody se v jezdeckém sportu dějí. Ale tady to ani není zaštítěné žádnou z jezdeckých organizací. Ti koně se tam vnímají jako náčiní. Ti sportovci musí každý z těch pěti sportů zvládat "jakž takž", a prostě jestli vám to přijde v pořádku, aby jakž takž se udržel v sedle a přeskákal nějaké překážky na zvířeti co navíc ani nezná, když kdo ví kolik jezdeckých hodin vůbec má za sebou.... To není o tom že chceme zakázat hobby. Tady nikdo nic nezakazuje. Tady se jen rozhodlo zvolit jinou disciplínu, to není zákaz, to je změna. Na OH pořád jsou jezdecké disciplíny, které navíc jsou pod FEI a tedy pod pravidly jenž tam spadají. Což u pětiboje nebylo. A ty nikdo nezakazuje a zakazovat nebude a nezakáže.
Prostě bude snažší změnit jednu disciplínu než jednotlivě rozhodovat o tom zda je či není jezdec korektní vůči koni...
Nedá mi než si kopnout... a to videem z Lanškrouna. Hádám že vás musí i po těch 10 letech jistě štvát, že ženu vykopli ze zaměstnání, však za chvíli se vyhodí ze zaměstnání každý kdo má koně
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/149056/surove-kopala-do-kone-vykopnou-i-ji.html

Pokud se bude rekre jezdec takto prezentovat na nějakém médiu, bude jistě brzo "diskusně zlynčován, nahlášen na KVS"
Podobných videí od soukromníků je přece hromada a všichni, co máme nohy na zemi víme, že buď jsou to jezdecké začátky nebo lidská blbost a začátečníka ani blba na Olympiádu nikdo nenominuje, tak co tam dělali ti olympionici, kteří mají být ti nejlepší z nejlepších a jejich jezdecký projev je na úrovni home videa? (jestli jste se nedíval při olympiádě, byl jste teď překvapený nebo to považujete za standard olympijské soutěže, stačí ano/ne) To hází špatné světlo na celý jezdecký sport, ne jen na pětibojaře. Proto je potřeba s tím něco udělat, pokud se zdá nejjednodušší změnit disciplínu, je to pětibojařské rozhodnutí- to, jak to rozhodli, je věc jiná. Třeba to dopadne i jinak.
jbb
napsal(a):
Takový slovní salát, další slovní útoky a přitom otázka byla snadná a jednoznačně položená.
Ano/ne?
Notak, odpovězte, je to tak jednoduché a vypovídající...
Ano/ne?
a to je právě váš problém. Vy chcete jednoduchou odpověď na věc. která potřebuje obšírný rozbor. Jenom tím že o tom budete dlouhodobě uvažovat a přemýšlet se můžete dostat k odpovědi jenž chcete a dle toho dospět k rozhodnutí. A to bohužel nemusí být k vašemu líbění se.
Proč se VYPOUŠTÍ nikoli ZAKAZUJE parkur v pětiboji... To není jen pro to, že by snad společnost dělala cancel culture na pětiboj. V paříži 2024 si nikdo na pětiboj už ani nevzpomene, natož co se tam letos odehrálo. To není o tom, že by snad velká masa společnosti chtěla něco zakázat. I když sou tu vegani, co by chtěli zakázat i chov psů a koček... Tady jde o wellfare koní. Tohle nejsou koně, jenž si jezdec připravuje sám třeba několik let. Tohle nejsou koně vojenští, tohle jsou koně z nějaké jízdárny o kterých vlastně nikdo nic moc neví a už vůbec o nich nic neví sportovec. Jak zde zaznělo, jsou země, kde není jezdectví tak rozšířené a poskytnutí dobře vychovaných koní, kteří jsou splachovací je téměř nemožné. Není to náčiní, je to zvíře. A ten sportovec musí trénovat 5 disciplín. Plno profesionálních jezdců má sotva čas na cokoliv jiného kromě stáje. Kolik času tedy můžou někteří věnovat jízdě na koni- a že to tak jde vidět... A není to video maminky 15 letý Aničky z Lhotky, je to olympiáda. Ti jezdci sou sportovci vrcholové úrovně. Nejsou to lidi co si zašli něco skočit pro radost a bohužel nic neumí.... Oni to umět mají, a neumí. To je ten problém. To je ten problém, který se řešil. Že prostě tahle jezdecká úroveň prostě na olympiádu nepatří. Ano, možná patří na hobby a někam do lesa přes pařez, ne do Olympiády.

Lenacio, skvělý závěr, dobře vysprintováno
A ještě dodám... Že je velice snadné na těch závodech, ať už profi, nebo i hobby pokud jsou pořadatelé trochu zodpovědní, danému jezdci zakázat startovat. Nebo mu dokonce udělit doživotní zákaz. Takových je plno... Ale jde vyloženě o zákaz v jezdecké disciplíně.
U pětiboje jde ale jen o jednu z pěti disciplín. To jest, pro to, že člověk třeba ani nemá přístup ke kvalitní jezdecké výuce, tak bude trestán tím že se nebude účastnit celého pětiboje. protože to je to k čemu by vedlo jednotlivé vyřazování sportovců. U parkuru se prostě vyhodí prasák jezdec, tady se ale vyhodí prasák jezdec, který ovšem exceluje v plavání, běhu, střelbě i šermu... To přijde nefér i mě.
A to si můžete dohledat, že sem si na začátku té kauzy myslela, že lidé ohledně jezdkyně dost přehání- a myslím si to doteď. protože ona je v tom největší oběť. Ten kůň očividně měl problém. Zda kvůli ní, zda kvůli Rusce před ní, nebo kvůli čemukoliv jinému, kdo ví. A jediný co udělala špatně bylo, že ho pořád nutila skákat, protože snad téměř každý profesionální jezdec by z toho koně sesednul a parkur dobrovolně vzdal... I zde mi přijde nefér, že pětibojař, co není voják, je závislý na náladě, výcviku, a zdraví, úplně cizího koně. Prostě čím víc nad tím sama přemýšlím, tím víc mi přijde i fér, a mnohem snažší upřímně, pro ty sportovce vyprdnout se na, s prominutím, hajtry, a sednou na to kolo. Je to snažší pro celý ten pětiboj. A též i pro pořadatele kteří musí sehnat adekvátní počet vytrénovaných koní. Prostě podle mě je to win-win situace... Ale chápu těch 650 sportovců, jenž to vadí. Roky trénovali nějakou disciplínu a teď by se měli přeorientovat, to prostě není jednoduchý, kor když se musí ještě připravovat na Paříž, kde bude ještě parkurová část a pak budou mít pouze 4 roky na změnu. Navíc je tam samozřejmě plno velice dobrých a šikovných jezdců. Ale dnes už se na koně nedíváme jako na nástroj a dopravní prostředek. A samozřejmě je směšné trvat na kompletním zákazu ježdění na koních. Pokud to ty sportovce baví, mohou se buďto přeorientovat na jezdectví, nebo si ho jezdit ve volném čase, to jim nikdo nezakazuje.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Když v dostizích přestanou umírat koně "pro potěšení lidí", jak se říká, přestane se mluvit o zákazu tohoto sportu? Nebo teď jsem stalinista, protože píšu, že si za to vlastne můžou ty koně, že blbě běhaj a skáčou. Ale ono jde vlastně jen o to, aby se v zelených mozcích nevyplodil nápad zakázat někomu vozit si zadel na vlastní hajtře, kterou platí ze svejch těžce vydělanejch peněz.

Je zajímavý, že od toho roku 1912 do roku 2000 to šlo. Zřejmě celkem bez problémů (?) - nesledovala jsem. Až po roce 2000 se začalo řešit. Jestli začaly OH pořádat exotičtější země, ve kterých bylo těžší najít standardizované koně? Koně se vytratili z polnohospodářského života, a tak k nim měli sportovci těžší přístup?

tady se ale vyhodí prasák jezdec, který ovšem exceluje v plavání, běhu, střelbě i šermu... To přijde nefér i mě.
To je ale přece myšlenka pětiboje. Pět disciplín, všechny na úrovni. A myšlenka, že když nezvládne VŠECHNY, tak prostě na olympiádu (do toho sportu obecně) nepatří, je naprosto správná. Proto je to PĚTIboj. Tímhle bych určitě neargumentovala, protože na tom je nakonec ten sport přece postavený.
Pokud chce panáček excelovat v méně disciplínách, jízda na koni mu nejde, ať jde dělat trojboj. A jestli umí jen dvě, ať soutěží v samostatných.
napsal(a):
Je zajímavý, že od toho roku 1912 do roku 2000 to šlo. Zřejmě celkem bez problémů (?) - nesledovala jsem. Až po roce 2000 se začalo řešit. Jestli začaly OH pořádat exotičtější země, ve kterých bylo těžší najít standardizované koně? Koně se vytratili z polnohospodářského života, a tak k nim měli sportovci těžší přístup?
Hodim do placu nicim nepodlozenou hypotezu :) sleduji, ze posledni dobou je sport min profesionalni a sportovci maji nejaka zadni vratka, co delat po kariere (treba studium). Takze logicky maji na trenink mene casu. U takove narocne discipliny se to nekde projevit musi.
Jinak me osobne nechava vykon německé jezdkyne pomerne chladnou - jedna se pravdepodobne o par minut vcelku spokojeneho zivota toho kone. Mnohem horsi mi prijde nasili pachane dlouhodobe a systematicky ruznymi zacatecniky a mizernymi jezdci (a patri tam i spatny management kone, nepadnouci vystroj atd.). A neuznavam argument, ze to "preci neni prehlidka nejlepsich na olympiade". Pokud jde skutecne o blaho kone, tak je potreba resit primarne toto. A to uz takovou spolecenskou podporu mit nebude, protoze nakukovani do soukromych dvorecku zasahne vic lidi, zatimco par petibojaru moc slyset neni :)
napsal(a):
tady se ale vyhodí prasák jezdec, který ovšem exceluje v plavání, běhu, střelbě i šermu... To přijde nefér i mě.
To je ale přece myšlenka pětiboje. Pět disciplín, všechny na úrovni. A myšlenka, že když nezvládne VŠECHNY, tak prostě na olympiádu (do toho sportu obecně) nepatří, je naprosto správná. Proto je to PĚTIboj. Tímhle bych určitě neargumentovala, protože na tom je nakonec ten sport přece postavený.
Pokud chce panáček excelovat v méně disciplínách, jízda na koni mu nejde, ať jde dělat trojboj. A jestli umí jen dvě, ať soutěží v samostatných.
bývaly doby, kdy se věřilo, že zvířata necítí bolest, protože nemají duši... dnes s mnoha novými poznatky, jenž byly získány jak logickou tak hlavně vědeckou metodou víme to,co se před 100 lety netušilo, případně vůbec neřešilo.
Já samozřejmě z části souhlasím s tím že v pětiboji mají něco zvládat a očividně zvládají. Ale je to potom fér na úkor těch koní?
Že se jim tam teda dají hobby křížky které ani nemusí přeskočit a jen to s koněm objet okolo?Nebo že se tam teda posadí porota, která bude pečlivě dbát na koreknost jízdy?... Četla sem že v mládežnický pětiboj též nemá parkurové ježdění, tedy úplná novinka to zase nebude.
Podle mě to, co se změnilo v moderní době je internet a propojenost lidí napříč celým světem. Najednou se člověk se svým názorem necítí tak ojedinělý, zjišťuje, že plno dalších lidí má stejný pohled na problematiku.
Je to dobře? Ano. Je to i zlé a nebezpečné? Bohuže, máte pravdu, i to se děje.
A jak je to v případě pětiboje? Inu zdá se že dospěli k nejsnažšímu řešení situace, která navíc v moderní době zkrátka více odráží současné myšlení lidí.
Škoda to je, ale pokud skutečně olympijským pětibojařům přijde v pohodě jezdit na téhle hobby úrovni. Možná by měli děkovat že sepro ně vybere jiná disciplína. Kdo ví

Celkem jsem čekala, kdy dojde na "ale týrání hlady je horší". Já si to teda myslím taky, to je jasné. Nicméně welfare zvířat se vždy řešila odshora (z lidu to prostě nikdy samovolně nevzejde, tohle musí prosadit elity), a veřejnost (ti, co potřebují ostatním osekávat jejich práva tam, kde začínají práva druhého) tlačila na ty nejvíce viděné aspekty chovu zvířat.
Rozhodně souhlasím, že se bychom se měli zabývat těmi méně viděnými stránkami, kde zvířata trpí především dlouhodobě, pomalu umírají, apod. - a párminutovou nepříjemnou zátěž dobře živeného a jinak 11/12 doby spokojeného koníka můžeme prozatím odložit. Jenže: kdyby vlastně nebyl tlak na ty chvilkové excesy na veřejnosti, dobrali bychom se někdy welfare standardů, jaké v současnosti máme v jezdectví, v zákonodárství, masném průmyslu...? Je to jen k zamyšlení. Bojím se, že kdyby lidé neřešili to, co vidí, a nebouřili se primárně kvůli tomu, co je na očích, nepohnulo by se v zákulisí už vůbec nic.
Samozřejmě jsem ráda, že se koním v pětiboji přestane ubližovat. Ať už se to zařídí jakkoli. Jen mi trochu vrtá hlavou, jestli ubližování koním je u vyřazení toho sportu z pětiboje tou hlavní motivací. Jestli to není právě spíš ta jednoduchost toho řešení, kdy tedy nebudeme muset kontrolovat nic, dáme od toho pryč ruce, nechtěné pozornosti se zbavíme, povinnostem se vyhneme, a navíc to bude ještě levné a organizačně výhodné.
Ale nakonec lidstvo žene kupředu především jeho pohodlnost.

Lenacia: aneb "Před 1500 lety všichni věděli, že Země je středem vesmíru. Před 500 lety každej na týhle planetě věděl, že Země je placka. A ty jsi před 15 minutami věděl, že jsme na týhle planetě sami. Teď si představ, co se dozvíš zítra." Třeba se dozvíme, že planetu si objednaly myši
A k tomu zbytku: inu mně ani tak nešlo o jezdectví jako takové, ale o to, že by se měl sportovec kvůli neúspěchu v jedné z disciplín cítit ukřivděně. Neměl. Prostě je musí na požadované úrovni dát všechny. Tak je ten sport postavený. A jestli sportovec nechce dělat všechny, tak ať si vybere jiný sport. A to naprosto pomíjím, o kterou disciplínu se jedná, a vůbec nepolemizuji o hobby úrovni atd.
napsal(a):
Lenacia: aneb "Před 1500 lety všichni věděli, že Země je středem vesmíru. Před 500 lety každej na týhle planetě věděl, že Země je placka. A ty jsi před 15 minutami věděl, že jsme na týhle planetě sami. Teď si představ, co se dozvíš zítra." Třeba se dozvíme, že planetu si objednaly myši
A k tomu zbytku: inu mně ani tak nešlo o jezdectví jako takové, ale o to, že by se měl sportovec kvůli neúspěchu v jedné z disciplín cítit ukřivděně. Neměl. Prostě je musí na požadované úrovni dát všechny. Tak je ten sport postavený. A jestli sportovec nechce dělat všechny, tak ať si vybere jiný sport. A to naprosto pomíjím, o kterou disciplínu se jedná, a vůbec nepolemizuji o hobby úrovni atd.
Já netvrdím že se má cítit ukřivděný, co sem psala byla má osobní úvaha nad tím, co to všechno může řešit.
Osobně souhlasím i s možností, kde se prostě všichni ti, co z těch 650 profi pětibojařů to neumí, naučí korektně jezdit, možná by nebylo od věci zvážit povinnost jezdecké licence, ostatně Česká ZZVJ se skládá z jezdecké a teoretické části - možná by to některým pomohlo si uvědomit že kůň není stroj. Parkurová část se zaštítí pod jezdeckou federaci.
.... A když di celý ten svůj odstavec čtu, tak se nedivím, že se organizátorům raději zamlouvá kompletní změna disciplíny na jinou
Na parkur v moderním pětiboji se kolikrát nedá ani koukat (ono na drezuru atd. v samostatných disciplínách dost často také). Kdyby voják zajezdil tak, jak ti pětibojaři z videí, propadne se hanbou pod zem a nejede se vystavovat na olympiádu. A to je ten rozdíl.
To se neděje jen v pětiboji, to zas to debilní nastavení společnosti a práva všech na všechno. Dcera chvíli chodila do pěveckého sboru, o Vánocích měli vystoupení. Půlka děti zpívala falešně a všichni hejkali jak je to krásné. Za mého mládí v houslovém souboru učitelnice poslední dvě zkoušky obcházela jednoho po druhém a jen prstem ukázala "ven", co znamenalo "na žádné vystoupení nejedeš". Protože by to byla ostuda a kazilo by to dojem i ostatních. Kdyby to udělala dnes, tak se rodiče poserou, že je to proti právům dítěte. A takhle to začíná. Pak ti lidi nemají absolutně žádnou soudnost.
Jsou to vrcholoví sportovci, tak by měli umět respektovat pravidla, včetně chování ke koni a že to ne vždy vyjde. Po daném počtu hrubých prasáren, cink cink a jedeš z kolbiště. Žokej Složil švihnul pár krát na víc bičem a dostal mastnou pokutu, proč by nemohli pokutovat nebo vyloučit také pětibojaře, ty by si to na rozdíl od něj zasloužili a ty prachy by dostal konkrétní kůň na fyzio a vitamíny?
Jbb, jste mě potěšil větou "kdybych vyhrál miliony, do práce bych nechodil". Hned se cítím míň provinile :)
Coudas

XXX.XXX.87.254
Co kdyby si pětibojaři vylosovali kompletní dvojici kůň a jeho jezdec?
Lenacio, velké množství textu umíte generovat skvěle. Leč dostala jste jednoduchou, byť hypotetickou otázku.
Mohla jste napsat ano, mohla jste napsat ne. Mohla jste svůj postoj vysvětlit. Mohla jste udělat ten obšírný rozbor o kterém ve svém textíku píšete (z kterého by třeba vyšlo, že všem ostatním rekre jezdcům zakázat ano, ale těm co mají přezdívku na l zakazovat nic netřeba). Ale neudělala jste nic z toho, generujete slovní salát bez jakékoliv vazby na tuto hypotetickou situaci.
Tak ukažte že máte trošku osobní statečnosti a zkuste na tu otázku odpovědět. Napíšu ji znova a malinko ji zjednoduším:
Představte si situaci, že se objevila obdobná videa od rekre jezdců. Aktivisté tlačí na politiky, aby byla zakázána jízda na koni úplně. Argumentují že "Většina z nich nejezdí v souladu se současnými standardy, někteří z nich jsou mizerní jezdci, často bezohlední ke koni.". A že "Jim to je kvůli našim českým jezdcům líto, ti jezdit umí". Budete v té situaci souhlasit s úplným zákazem ježdění na koni? Stačí napsat ano/ne.
P.S. Jak bystrý čtenář pochopí, argumenty jsem si tak trošku vypůjčil od předřečnic, pouze uzpůsobil situaci.
Lenacia, ty šoupaj nožičkama a mlč, ja sa čudujem, že sem postuješ nejaké hrôzy a sama si obézna, spokojne si jazdila a skákala na vysokožrebnej kobyle vo westernovom sedle a v stave škardej vycucanosti od obireho potomka si tú chuderu vytiahla na nejakú úplne zbytočnú prehliadku žriebät, či čoho.
Keby môj koň tak vyzeral, ani s ním nevyjdem z dvora, lebo by som sa od hanby prepadla
A nikdy by mi nenapadlo na ňu liezť, zvlášť keď kojí tak obrovské žriebä a ja vážim 100 kg a sedlo ďalších X kg.
Horsana
napsal(a):
Lenacia, ty šoupaj nožičkama a mlč, ja sa čudujem, že sem postuješ nejaké hrôzy a sama si obézna, spokojne si jazdila a skákala na vysokožrebnej kobyle vo westernovom sedle a v stave škardej vycucanosti od obireho potomka si tú chuderu vytiahla na nejakú úplne zbytočnú prehliadku žriebät, či čoho.
Keby môj koň tak vyzeral, ani s ním nevyjdem z dvora, lebo by som sa od hanby prepadla
A nikdy by mi nenapadlo na ňu liezť, zvlášť keď kojí tak obrovské žriebä a ja vážim 100 kg a sedlo ďalších X kg.
Baví mě, jak, z novoročního 'skoku', který byl maličký křížek, který sem jednou přešla, a myslela, že ho Sára jednoduše překročí jako většina ostatních a ona si ho skočila, děláte aféru ještě dneska...
Na olympiádu se ještě nechystám👍.
A na tu 'zbytečnou' přehlídku hříbat, drahá Horsano, se jelo, protože to bylo snazší, než sehnat jednoho inspektora do stáje, jela sem tam, protože mi tam TianMu rovnou zapsali a očipovali.
jbb
napsal(a):
Lenacio, velké množství textu umíte generovat skvěle. Leč dostala jste jednoduchou, byť hypotetickou otázku.
Mohla jste napsat ano, mohla jste napsat ne. Mohla jste svůj postoj vysvětlit. Mohla jste udělat ten obšírný rozbor o kterém ve svém textíku píšete (z kterého by třeba vyšlo, že všem ostatním rekre jezdcům zakázat ano, ale těm co mají přezdívku na l zakazovat nic netřeba). Ale neudělala jste nic z toho, generujete slovní salát bez jakékoliv vazby na tuto hypotetickou situaci.
Tak ukažte že máte trošku osobní statečnosti a zkuste na tu otázku odpovědět. Napíšu ji znova a malinko ji zjednoduším:
Představte si situaci, že se objevila obdobná videa od rekre jezdců. Aktivisté tlačí na politiky, aby byla zakázána jízda na koni úplně. Argumentují že "Většina z nich nejezdí v souladu se současnými standardy, někteří z nich jsou mizerní jezdci, často bezohlední ke koni.". A že "Jim to je kvůli našim českým jezdcům líto, ti jezdit umí". Budete v té situaci souhlasit s úplným zákazem ježdění na koni? Stačí napsat ano/ne.
P.S. Jak bystrý čtenář pochopí, argumenty jsem si tak trošku vypůjčil od předřečnic, pouze uzpůsobil situaci.
Doporučuji tedy zkusit ty moje dlouhé texty přečíst.
Protože sem tam jasně řekla, jak těžká může být odpověď na velice jednoduchou otázku...
Kompletní zákaz jízdy na koni je hloupost. To ale neznamená, že změna disciplíny za jinou hloupost není. Už jen pro to, že se nejedná o zákaz, a sportovcům jezdit dál na koních nikdo nezakazuje.
Při kauze Vondruška se též zabavili jeho koně, a též ani po letech sem nezaznamenala aktivisty že by zabavovali koně úplně všem.... Ono jedno není často druhé

Ad Vondruška: bohužel s odstupem nevidno ani snahy o to, aby se podobné situace stále a stále dokola neopakovaly... A přitom by člověk řekl, že to byla taková vlajková kauza, po které by se právě mohly ledy pohnout, a veřejnost vystrčit růžky a požadovat nějaké ty větší zásahy do práv spoluobčanů... Ona ta pohodlnost hraje (někdy bohužel, někdy bohudík) oběma směry...

Obloučkem zpět k tématu - lepší alternativou by bylo skoky změnit na drezuru. To nikde jsem nikde okem nezahlédla. A při tom by to zanechalo pětiboj pětibojem, nebylo by to tak nebezpečné a kluci a holky by se tedy ukázaly lépe, jak jim to doopravdy jde.
lenacia
napsal(a):
Doporučuji tedy zkusit ty moje dlouhé texty přečíst.
Protože sem tam jasně řekla, jak těžká může být odpověď na velice jednoduchou otázku...
Kompletní zákaz jízdy na koni je hloupost. To ale neznamená, že změna disciplíny za jinou hloupost není. Už jen pro to, že se nejedná o zákaz, a sportovcům jezdit dál na koních nikdo nezakazuje.
Při kauze Vondruška se též zabavili jeho koně, a též ani po letech sem nezaznamenala aktivisty že by zabavovali koně úplně všem.... Ono jedno není často druhé
Ve Vašich dlouhých textech se ztrácím, hlavně proto, že jste schopna snášet dohromady různá témata (a těmto se již následně nevracet).
"Nejedná se o zákaz" - jasně, takže pětibojař bude jezdit navíc na kole a k tomu si ve volném čase půjde zajezdit. Samozřejmě. Snad tomu věříte alespoň Vy. Navíc jste jistě uvážila společenský přesah, kdy pro prostou veřejnost to samozřejmě jako zákaz působí. Je velmi nepřiléhavé argumentovat případem jednoho tyrana koní (kdy nejsou zabavování koně jiným netyranům) vs případem pětiboje (kdy je "zakazováno" ježdění všem).
Nicméně pochopil jsem Vás, jste typický pokrytec - když "expertka" lenacia řekne, že "v pětiboji se ubližuje koním", tak je OK na nich v pětiboji ježdění zakázat. Ale až nějaká jiná můra řekne, že "ježdění obecně ubližuje koním", to už se nebude lenacii líbit. Kdepak, cizí omezovat, to je přece fajn. Ale sebe nechat omezovat, to přece fajn není, no ni?!
P.S. A z čeho já čerpám právo "nebýt omezován"? Z toho, že neomezuju druhé (dokud oni podstatnou měrou neomezí mně). Žij a nech žít. Ale to asi není moderní zásada.
jbb
napsal(a):
Ve Vašich dlouhých textech se ztrácím, hlavně proto, že jste schopna snášet dohromady různá témata (a těmto se již následně nevracet).
"Nejedná se o zákaz" - jasně, takže pětibojař bude jezdit navíc na kole a k tomu si ve volném čase půjde zajezdit. Samozřejmě. Snad tomu věříte alespoň Vy. Navíc jste jistě uvážila společenský přesah, kdy pro prostou veřejnost to samozřejmě jako zákaz působí. Je velmi nepřiléhavé argumentovat případem jednoho tyrana koní (kdy nejsou zabavování koně jiným netyranům) vs případem pětiboje (kdy je "zakazováno" ježdění všem).
Nicméně pochopil jsem Vás, jste typický pokrytec - když "expertka" lenacia řekne, že "v pětiboji se ubližuje koním", tak je OK na nich v pětiboji ježdění zakázat. Ale až nějaká jiná můra řekne, že "ježdění obecně ubližuje koním", to už se nebude lenacii líbit. Kdepak, cizí omezovat, to je přece fajn. Ale sebe nechat omezovat, to přece fajn není, no ni?!
P.S. A z čeho já čerpám právo "nebýt omezován"? Z toho, že neomezuju druhé (dokud oni podstatnou měrou neomezí mně). Žij a nech žít. Ale to asi není moderní zásada.
Já vám to řeknu takhle. Kdejaký dítě na hobby závodech jezdí líp jak někteří pětibojaři na olympiádě. Je to podle vás v pořádku mít takovouhle jezdeckou úroveň na Olympiádě?
lenacia
napsal(a):
Já vám to řeknu takhle. Kdejaký dítě na hobby závodech jezdí líp jak někteří pětibojaři na olympiádě. Je to podle vás v pořádku mít takovouhle jezdeckou úroveň na Olympiádě?
Já Vám to řeknu takhle. Jediná věc, která mi kdy vadila na kterékoliv Olympiádě byla, že na to nedobrovolně přispívám ze svých daní. V životě jsem viděl ze všech přenosů tak maximálně kus Nagana. Jinak je mi fakt fuk, kdo tam máchá pádlem, kdo běží a kdo jezdí na sáňkách z kopce. Prostě mne to nezajímá, pro mne sport=sportovat, ne čučet na bednu, kterou nemám patnáct let. To už můžu jít do kina, když chci vidět nějaké pohyblivé vobrázky!
Jezdím asi čtvrt století a ročně strávím v sedle několik set hodin. Ale rozhodně se nepovažuju za tak dobrého jezdce, abych kdy měl potřebu kohokoliv za jezdecké umění hodnotit (pomiňme fakt, když někdo na vyjížďce utrhne lot, to si hodnocení zaslouží, an je to nebezpečné pro ostatní).
Takže co máte Vy v jezdectví za sebou tak prvotřídního (očekával bych výsledky v řádu "jediný/nejlepší v republice"), že si osobujete právo do toho kecat druhým? Nebo jste typický objekt Dunning-Krugerova efektu*?
*Dunning a Kruger zjistili, že lidé s podprůměrnými kompetencemi svůj výkon výrazně přeceňují a naopak lidé s nadprůměrnými schopnostmi svůj výkon mírně podceňují. Pokud dostanou zkoumané osoby k dispozici výsledky ostatních a mají znovu ohodnotit svůj dosažený výkon, podprůměrní se nezmění. Nadprůměrní naopak svůj odhad upraví tak, že je výrazně bližší skutečnosti.
Vysvětlení zní, že lidé s nízkými schopnostmi a kompetencemi mají o svých schopnostech nadnesené mínění, které je rezistentní změně i při přímé konfrontaci s populačním průměrem. Nadprůměrní lidé jsou sice schopni adekvátněji odhadnout své výsledky, přeceňují však všechny ostatní. Po konfrontaci s průměrnými výsledky se výrazně přiblíží v odhadu skutečnému výsledku – poupraví (sníží) hodnocení ostatních a jejich vlastní výkon tak v jejich očích vzroste.
jbb
napsal(a):
Já Vám to řeknu takhle. Jediná věc, která mi kdy vadila na kterékoliv Olympiádě byla, že na to nedobrovolně přispívám ze svých daní. V životě jsem viděl ze všech přenosů tak maximálně kus Nagana. Jinak je mi fakt fuk, kdo tam máchá pádlem, kdo běží a kdo jezdí na sáňkách z kopce. Prostě mne to nezajímá, pro mne sport=sportovat, ne čučet na bednu, kterou nemám patnáct let. To už můžu jít do kina, když chci vidět nějaké pohyblivé vobrázky!
Jezdím asi čtvrt století a ročně strávím v sedle několik set hodin. Ale rozhodně se nepovažuju za tak dobrého jezdce, abych kdy měl potřebu kohokoliv za jezdecké umění hodnotit (pomiňme fakt, když někdo na vyjížďce utrhne lot, to si hodnocení zaslouží, an je to nebezpečné pro ostatní).
Takže co máte Vy v jezdectví za sebou tak prvotřídního (očekával bych výsledky v řádu "jediný/nejlepší v republice"), že si osobujete právo do toho kecat druhým? Nebo jste typický objekt Dunning-Krugerova efektu*?
*Dunning a Kruger zjistili, že lidé s podprůměrnými kompetencemi svůj výkon výrazně přeceňují a naopak lidé s nadprůměrnými schopnostmi svůj výkon mírně podceňují. Pokud dostanou zkoumané osoby k dispozici výsledky ostatních a mají znovu ohodnotit svůj dosažený výkon, podprůměrní se nezmění. Nadprůměrní naopak svůj odhad upraví tak, že je výrazně bližší skutečnosti.
Vysvětlení zní, že lidé s nízkými schopnostmi a kompetencemi mají o svých schopnostech nadnesené mínění, které je rezistentní změně i při přímé konfrontaci s populačním průměrem. Nadprůměrní lidé jsou sice schopni adekvátněji odhadnout své výsledky, přeceňují však všechny ostatní. Po konfrontaci s průměrnými výsledky se výrazně přiblíží v odhadu skutečnému výsledku – poupraví (sníží) hodnocení ostatních a jejich vlastní výkon tak v jejich očích vzroste.
A jaké výsledky mají za sebou filmový kritici, kritici umění či architektury? Plno z nich určitě nidky žádný film nenatočilo, ani barák nepostavili... A přesto mají právo na to hodnotit svým názorem.
Dle této logiky tedy lidé vůbec neměli v roce 1989 vyjít do ulic, protože většina z nich neměla žádné politické vzdělání natož aby v té politice vůbec byli.
Filmový či jiný kritik většinou ten obor vystuduje. Nemá pouze vysokou školu života. Politiku sem fakt netahejte (debatovat o aktivním volebním právu, právech občanských, atd bych jistě s Vámi zvládl, ale o Vás i v tomto dost pochybuji). Bavíme se tu o odborných znalostech, v tomto případě o jezdectví.
Takže, co jste v jezdectví vystudovala? Jaká máte ocenění? Můžete o sobě říci, v čem jste uznávána odborným společenstvím, jaké funkce zastáváte? V čem jste kdy v jezdectví patřila ke špičce?
Tak šup, jestli jste prvotřídní, jistě na Vašem názoru záleží. Dokažte, že jste kapacita. Nebo jen melete pantem a své kompentence odvozujete od pocitu "každý kdo má v pozadí otvor, má právo ventilovat svůj názor?"

jbb
napsal(a):
Filmový či jiný kritik většinou ten obor vystuduje. Nemá pouze vysokou školu života. Politiku sem fakt netahejte (debatovat o aktivním volebním právu, právech občanských, atd bych jistě s Vámi zvládl, ale o Vás i v tomto dost pochybuji). Bavíme se tu o odborných znalostech, v tomto případě o jezdectví.
Takže, co jste v jezdectví vystudovala? Jaká máte ocenění? Můžete o sobě říci, v čem jste uznávána odborným společenstvím, jaké funkce zastáváte? V čem jste kdy v jezdectví patřila ke špičce?
Tak šup, jestli jste prvotřídní, jistě na Vašem názoru záleží. Dokažte, že jste kapacita. Nebo jen melete pantem a své kompentence odvozujete od pocitu "každý kdo má v pozadí otvor, má právo ventilovat svůj názor?"
Ále, zase prd.
Nemusím být vyučený kuchař, abych poznala, že jídlo není dobře uvařené. Nemusím být policista, abych poznala, že udeřit někoho je špatné. a nemusím být absolvent Kladrub, abych dokázala rozpoznat nepohodlí koně, jeho bezmoc a absolutní slepotu ze strany jeho "jezdce" k jeho signálům. A netřeba mít státnice z fyziky, abych poznala odchylku těžiště koně a těžiště jezdce.
Mohu hodnotit, mohu mít svůj názor a mohu jej veřejně prezentovat. Stejně jako vy, jbb, to je jedna ze svobod, které vy máte tak rád.
Pokud se na jednu stranu prsíte sty hodinami v sedle ročně a utrpení koní na závodech pětibojařů vás nechává klidným, protože přece nejste oprávněn a nikdy byste si nedovolil jejich dovednosti hodnotit, tak proč tady vůbec diskutujete? Abyste nás všechny sprdl za to, že my máme tu drzost a hodnotíme?
jbb
napsal(a):
filmový kritik nemusí mít nic vystudováno. Stejně jako když někdo hodnotí knihu. Jistě, mohou být i přímo na to zaměřené obory avšak k tomu mít objektivní názor a pohled není potřeba žádný speciální obor, ani škola života- a řeknu vám že jestli si někdy založím vzdělávací centrum pojmenuju ho "Vysoká škola života" a až s tímhle termínem zase někdo přileze že "on má vysokou školu života", zamávám mu před obličejem certifikátem a řeknu "ne, nemáš."
To, že nemám vědecké a lékařské vzdělání okolo očkování neznamená, že se o tom nemohu nijak dovzdělat. To, že sama sem nedělala žádnou vědeckou studii neznamená, že se nemohu odkázat na nějakou, jenž udělal někdo jiný.
Tak co třeba Raleigh Link. Její názor se setkává s tím samým co mám já. Respektive tím, že sem si poslechla názory její a názory dalších, sem si sama udělala názor, vycházející z jejich názorů.
https://www.youtube.com/watch?v=M_k6K3LtPOQ
Nebo think like a horse? Tenhle chlápek teda rozhodně VÍ
https://www.youtube.com/watch?v=6E8JYclKqXc
Tak dál?
https://www.youtube.com/watch?v=1JJRzRW5PpE
co třeba 13 let stará diskuze? Tam s tím Annika nic spoelčného neměla a už to vadilo.
https://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1264704/2
Navíc, já nic nezakazuji, já pouze vyjadřuj isvé úvahy k již nastalé situaci... Protože byste mě určitě neviděl sedět někde vedle PETA a říkat že se to musí zrušit. A jasně sem řekla, že chápu rozhodnutí vedení pětiboje raději zvolit jinou disciplínu.
Navíc, můj názor se tolik neliší od některých pětibojařů:
https://www.pentathlon.cz/cs/Aktuality-10.htm#
"Jestli jsou nějaké problémy s jezdeckou disciplínou, tak určitě nejsou v té její podstatě. Myslím, že by se třeba mělo líp kontrolovat, aby ti, co sedají na koně, měli vůbec nějaké jezdecké schopnosti,“ souhlasí Martin Vlach. „Určitě by bylo míň těch medializovaných kauz, kdyby třeba na olympiádě opravdu závodilo 36 nejlepších závodníků a nejezdili by tam ti, kteří se tam dostali jen díky kvótám a kteří na to vůbec nemají.“
Přičemž jeden z mých komentářů je velice podobný nemyslíte?
"Osobně souhlasím i s možností, kde se prostě všichni ti, co z těch 650 profi pětibojařů to neumí, naučí korektně jezdit,"
I kdybych neuměla uvařit ani čaj, mám právo v restauraci vyžadovat kvalitní jídlo a můžu kritizovat, polévka byla přesolená a řízek syrový. I kdybych neuměla ušít ani kapesník, mám právo od krejčové očekávat kvalitní oblek a kritizovat, že mám levý rukáv kostýmu kratší než druhý.
Takže ano, pokud vidím zjevné nedostatky, mám právo je kritizovat bez ohledu na to, jestli jsem v dané oblasti vzdělaná a jestli jsem dosáhla nějakých osobních úspěchů. A i když záměrně ponechávám stranou věc rozhodování (já sama nemůžu rozhodnout, jestli mám nárok na reklamaci, musíme se na tom dohodnout, nebo to dohodne správní řízení), tak je v zájmu jak restaurace, tak krejčové, aby se mnou jakožto se zákazníkem vycházely po dobrém.
Neozývá se jen pár potrefených hus a to, co se dělo na té olympiádě, byl jednoduše hnus. Olympiáda je závislá na spokojených zákaznících úplně stejně jako kterákoli jiná služba. Pokud nám bude poskytovat kvalitní sport, budou všichni spokojeni. V opačném případě to odskáče v prvé řadě ta disciplína.
Já sama osobně si myslím, že pětiboj by měl vypadnout z olympiády. Ať zůstane nezměněn, ale ať se nepraktikuje v zemích, kde zjevně nemá podmínky.
Ale nevím - olympiáda na druhou stranu otevírá důležitá témata; možná, že vyloučení pětiboje z olympiády by způsobilo akorát to, že ty hnusy zůstanou pod pokličkou. Takže se s dovolením zdržím hlasování, co by mělo a nemělo být, a zůstanu u obecného vyjádření nesouhlasu, čeho že jsem to sakra byla svědkem.
Nicméně nahradit koně kolem, to už není pětiboj. Ale opět - můj názor. Třeba to za pár let budou všichni oslavovat jako nejlepší rozhodnutí.
"To, že nemám vědecké a lékařské vzdělání okolo očkování neznamená, že se o tom nemohu nijak dovzdělat. To, že sama sem nedělala žádnou vědeckou studii neznamená, že se nemohu odkázat na nějakou, jenž udělal někdo jiný."
Prosím,tohle nikde,ale nikde neříkejte,hlavně mezi lidmi,co mají zdravotnické vzdělání,zejména lékaři....Doma dostudovat imunologii a vakcinologii je sci fi,kterému věří zase jen laik....Ani lékař s praxí se neoznačuje za odborníka,pokud měl imuno naposledy na vysoké škole a věnuje se jinému oboru.
A k těm studiím...musíte vědět a znát,jak se studie nadesignovala,jaké má parametry apod....Což se obávám,že lidi nezohledňují a často vytrhávají z kontextu...

jesie
napsal(a):
https://zitrek.cz/spolecnost/sport/david-svoboda-o-konci-parkuru-v%E2%80%AFmodernim-petiboji-funkcionari-vubec-neresi-zajmy-sportovcu/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=qUtpSrlvfTN-202111110617&dop_id=14181892
Asi tak....
Zajímavé je, jak mluví o té Němce. Jasně, tolik se nestalo, ale možná to vykazuje vše, v jakém stavu je parkur pětiboje. Tam by bylo třeba dělat revizi, dle mého i mimo.jine jednodušší trať.

Celé to ve mě budí pocit, že celý ten cirkus okolo toho co se stalo na OH je co se rušení jezdectví v pětiboji týče zástupný problém. Jezdecká část je organizačně složitá a drahá a teď je konečně příležitost se jí zbavit za mnohem menšího odporu veřejnosti, jelikož se mohou ohánět tím, že přece zrušením chrání dobro koní.
Na druhé straně to co předvedla ona Němka není v pořádku ani náhodou a výkony některých dalších sportovců taky ne. Z mého pohledu jsou změny v jezdecké části nutné, zrušení (ač levnější a jednodušší) nutné není. Uvítala bych, aby jezdci ztráceli body za jezdecké excesy typu ztrácení třmenů, dopady za skokem koni na krk a všeobecně za to, že vlají kdesi mimo sedlo, apod. Za hrubost ke koni (okopávání ostruhami, bití bičem nad rámec zesílení pobídky, vycukávání za hubu ...) by se mělo natvrdo vylučovat.
Současně je potřeba aby pořadatel dodal koně kteří jsou schopní soutěž absolvovat se vším co k tomu patří. Připravenost k výkonu má vždycky dvě složky - fyzickou a psychickou. Kůň té nechtěně populární Němky byl možná po fyzické stránce schopný to celé ještě jednou přeskákat, ale ať mi nikdo netvrdí, že kůň, který se schovává v koutě kolbiště a odmítá se přiblížit k překážkám i za cenu snášení bolesti působená jezdcem (o trenérce ani nemluvím, to bylo spíš nevhodné a nesportovní, ale tolik ran bičem a kopanců ostruhami - au au ) na tu soutěž měl psychicky. Možná radikální názor, ale na koně který má takovou reakci na to, že by měl skákat, by se mělo nahlížet stejně jako na koně, který po vjezdu na kolbiště kulhá - prostě neschopného účasti v závodu. Pořadatel by měl mít pro takový případ náhradního koně / více náhradních koní. A ano, jsou země kde se vhodní koně hůř shánějí, ale to je prostě odpovědnost pořadatele. Chce pořádat Olympiádu? Tak ať zajistí vše co je k tomu potřeba. Má na to roky dopředu. Taky nebude tvrdit, že nemohl postavit plavecký bazén, protože plavání u nich nemá takovou tradici.
napsal(a):
Zajímavé je, jak mluví o té Němce. Jasně, tolik se nestalo, ale možná to vykazuje vše, v jakém stavu je parkur pětiboje. Tam by bylo třeba dělat revizi, dle mého i mimo.jine jednodušší trať.
Je to takový hon na čarodějnice. Jakmile média něco rozmáznou,je z toho mezinárodní rozruch,každý se vyjadřuje,každý má pocit,že má "právo". Jak je to v disciplíně doopravdy,ví jen lidi z této disciplíny. A tady se vyjadřuje český zástupce,takže jeho názor beru velmi na zřetel.
Jestli má někdo pocit,že plácnutí koně přes zadek je důvod zrušit disciplínu,tak je pokrytec. Každý z lidí,co mají koně,tak už koně plácnul. A někdy dokonce i neférově. Tak to je . Welfare koně se i tak výrazně změnilo k lepšímu .
Divím se,proč se spíše neřeší,že německá reprezentantka evidentně nemá psychicky na to,aby na olympiádě byla. Zhroutila se ,neustála tlak. Jaký má tedy ona welfare jako sportovec?
Zvláštní,že na jednu stranu populace řeší ohledně covidu lidské životy až hystericky,na druhou stranu v jiném případě je nám člověk ukradený,nemá covid,ale bouchnul koně,tak fuj na něj...
Svět se v pr... obrací

katyq: jedno každé slovo podepisuji, to byl převážně i obsah mého zamyšlení
jesie
napsal(a):
"To, že nemám vědecké a lékařské vzdělání okolo očkování neznamená, že se o tom nemohu nijak dovzdělat. To, že sama sem nedělala žádnou vědeckou studii neznamená, že se nemohu odkázat na nějakou, jenž udělal někdo jiný."
Prosím,tohle nikde,ale nikde neříkejte,hlavně mezi lidmi,co mají zdravotnické vzdělání,zejména lékaři....Doma dostudovat imunologii a vakcinologii je sci fi,kterému věří zase jen laik....Ani lékař s praxí se neoznačuje za odborníka,pokud měl imuno naposledy na vysoké škole a věnuje se jinému oboru.
A k těm studiím...musíte vědět a znát,jak se studie nadesignovala,jaké má parametry apod....Což se obávám,že lidi nezohledňují a často vytrhávají z kontextu...
Jistě, nikdy nikdo nebude 100% odborník a už vůbec ne bez školy, avšak když mi vzdělaný imunolog pracující přímo v oboru řekne, že chozením na procházky a jezením vitamínu C sice udělám něco pro své zdraví, ale fakt tím svou imunitu zázračně nezlepším na maximální úroveň, a nošení respiratoru zase naopak přirozenou imunitu neničí a k tomu mi vysvětlí proč. Cítím se být dostatečně 'vzdělána' na běžné civilní úrovni, abych jeho slova citovala a primárně na něj mohla odkázat aby i další měli možnost si jej poslechnout sami.... Stejně tak vždy posílám celý odkaz na celou vědeckou studii, protože vždy veškeré vědecké a lékařské studie zdrojuji... Prostě sorry homeopatici, homeopatické cukříky fakt nefungují.
A nikdy ro není tak že bych se v rámci, třeba očkování, odkazova na jakéhosi zhrzelého gynekologa, kterej vypráví jak je v oboru už 50 let, a pak někomu oznámí, že se dotyčný chová jako komunisti.
Asi bych to přirovnala ke scéně z videa od College humor: If Google was a guy.
Kde přišla ženská a ptala se, zda očkování způsobuje autismus.... A on jí ukázal obří hromadu tlustých složek, s tím že tyhle vysvětlují proč autismus očkování nezpůsobuje, a pak vytáhl jeden papír s tím, že tady tvrdí, že ano...
Kritické myšlení, vědecká metoda a skepticismus proti 'selskému rozumu'.
Není jaderná fyzika dočíst si jak skutečně funguje RNA, a jak nefunguje homeo

jesie: a to je také zajímavé zamyšlení. Zda v pozadí za projevem Němky nebyl nějaký nepřiměřený tlak její země, trenérů, atd. Zda vlastně takový soutěžící je taky "happy athlete", stejně jako ten kůň v drezuře, a zda je splněn cíl OH - jaký vlastně? Neměl by být ten sport pro radost? A jo, jasně, je to velká soutěž, prachy a tak. Ale když z toho nemám radost... Tenhle úhel pohledu mě nenapadl, zajímavé.
Tak o tom by vedeli minmálne gymnastky a krasokorčuliarky rozprávať. Koľko športovcov končí na vrchole kariéry úlne psychicky vyčerpaných...Alebo štátom riadený ruský doping, obťažovanie, šikovanie zo strany trénerov. Ale to je myslím na úplne inú diskusiu.
Na druhej strane je dobre, že sa ozývajú aj samotní športovci a že sa tieto témy prestávajú tabuizovať aj celkovo v spoločnosti.
(mimochodom, ak sa nemýlim, zrovna Svoboda bol jeden z členov z pamätného fiaska v Pekingu)

lenacia: potíž je, že pokud se studie správně nadesignuje, tak bez problémů vyvrátí hypotézu, že mezi očkováním a autismem není vztah. Levou zadní. A to je právě ono. Pokud zrovna necituješ výsledky práce uveřejněné se souhlasným stanoviskem v impaktovaném periodiku, tak se bojím, že není ve tvých silách ověřit, že byla skutečně správně sestavená. Oni ti recenzenti se také občas seknou, a to jsou nějací biostatistici. Ostatně jak mohou vznikat práce dokládající přínos jednotlivých krmiv pro mazlíčky, přínos tabáku (a že ve své době byly skutečně brány vážně) a tak dále.
Měla jsem biostatistiku jen jeden semestr, a díky bohu za to, protože bych se nikdy neprohrabala na konec školy. Ale čučela jsem, jak ne/zahrnutí zdánlivě nevýznamného parametru, ignorování potenciální vazby mezi parametry a nebo naopak její využití ke kýženému výsledku zamíchají výstupem. A biostatistika, kterou laik nemá šanci podchytit (nemám šanci já, a to tuším, že něco takového existuje) je vlastně klíčovým nástrojem, jak ve vědecké práci něco zdůvodnit, ověřit, zamítnout - a to pouze na určité hladině pravděpodobnosti.
Ve skutečnosti nikdy žádná práce ve vědě nedokázala, že homeopatika neúčinkují. Takto totiž vědecké práce nefungují. Vědecká práce může pouze konstatovat, že mezi dvěma (velice konkrétně vymezenými) jevy nenašla souvislost - na určité hladině pravděpodobnosti. A pochopitelně, nabízí se otázka, zda tedy studie byla správně nadesignovaná, aby se ona souvislost projevila. Zda tu třeba není něco, co ještě neumíme definovat. A zda se pravda neschovává v té menší části té hladiny pravděpodobnosti... (fuj, hnustá biostatistika, ble ble. Neznám, neumím, nechci )

Nemohu si pomoci (už tak vytvářím dost OT větví), ale:
krasokorčuliarky
to je krásné slovíčko!
Ad k ráně trenérky. Od začátku mi spíš přišlo, že ho trefila ne ze vzteku, ale aby ho upozornila že za ním někdo je, a twk se tam zadkem nenatlačoval na hrazení za kterým stála ona a ostatní...
Když si vzpomenu jakou aféru vyvolalo, když jedna moje známá praštila koně po zadku lopatou. Jenže majitelka koníka jaksi při nářku zapomněla zmínit celkem důležitou informaci, že kůň couval a natlačoval se na ženskou v 8 měsíci těhotenství...
Nicméně, dle videa 'think like a horse' byla samotná jezdkyně v armádě?.... Jakože... Tohle ubrečené bylo v armádě.
napsal(a):
lenacia: potíž je, že pokud se studie správně nadesignuje, tak bez problémů vyvrátí hypotézu, že mezi očkováním a autismem není vztah. Levou zadní. A to je právě ono. Pokud zrovna necituješ výsledky práce uveřejněné se souhlasným stanoviskem v impaktovaném periodiku, tak se bojím, že není ve tvých silách ověřit, že byla skutečně správně sestavená. Oni ti recenzenti se také občas seknou, a to jsou nějací biostatistici. Ostatně jak mohou vznikat práce dokládající přínos jednotlivých krmiv pro mazlíčky, přínos tabáku (a že ve své době byly skutečně brány vážně) a tak dále.
Měla jsem biostatistiku jen jeden semestr, a díky bohu za to, protože bych se nikdy neprohrabala na konec školy. Ale čučela jsem, jak ne/zahrnutí zdánlivě nevýznamného parametru, ignorování potenciální vazby mezi parametry a nebo naopak její využití ke kýženému výsledku zamíchají výstupem. A biostatistika, kterou laik nemá šanci podchytit (nemám šanci já, a to tuším, že něco takového existuje) je vlastně klíčovým nástrojem, jak ve vědecké práci něco zdůvodnit, ověřit, zamítnout - a to pouze na určité hladině pravděpodobnosti.
Ve skutečnosti nikdy žádná práce ve vědě nedokázala, že homeopatika neúčinkují. Takto totiž vědecké práce nefungují. Vědecká práce může pouze konstatovat, že mezi dvěma (velice konkrétně vymezenými) jevy nenašla souvislost - na určité hladině pravděpodobnosti. A pochopitelně, nabízí se otázka, zda tedy studie byla správně nadesignovaná, aby se ona souvislost projevila. Zda tu třeba není něco, co ještě neumíme definovat. A zda se pravda neschovává v té menší části té hladiny pravděpodobnosti... (fuj, hnustá biostatistika, ble ble. Neznám, neumím, nechci )
Tak u homeopatie stačil dvojitě zaslepený test aby se potvrdilo co se ví.
Že homeopati maj zkreslený pohled na svět, a já se musím chytat za hlavu když je poslouchám protože maj zato, že všechny léky léčí pomocí placebo efektu a to až z 80%.... A já sem nešťastná z takové kraviny, protože i kdyby to kouzelně pravda byla tak homeopatie by takhle léčila ze 100%, chápeme, protože nemá žádnou léčivou látku.
Spinování vody a rezonování s krystaly je taky velice zábavná věc... Bosenská pyramida... A moje nejoblíbenější- Vetřelci dávnověku
lenacia
napsal(a):
Tak u homeopatie stačil dvojitě zaslepený test aby se potvrdilo co se ví.
Že homeopati maj zkreslený pohled na svět, a já se musím chytat za hlavu když je poslouchám protože maj zato, že všechny léky léčí pomocí placebo efektu a to až z 80%.... A já sem nešťastná z takové kraviny, protože i kdyby to kouzelně pravda byla tak homeopatie by takhle léčila ze 100%, chápeme, protože nemá žádnou léčivou látku.
Spinování vody a rezonování s krystaly je taky velice zábavná věc... Bosenská pyramida... A moje nejoblíbenější- Vetřelci dávnověku
Nicméně Uznávám že moje přirovnání je hodně komplikované, Varaxi to vysvětlila lépe...
Tohle video sem nepřidala, vpodstatě stejné k tomu předchozímu, ale i zde rozumím vysvětlení o chlap říká a souhlasím. Sám zmiňuje že nechápe tu nenávist k trenérce...
A 'hit-hit-hit and cry-cry-cry" je moje nová oblíbená písnička
https://youtu.be/ZVuCzT0tJgU

Neberu se za homeopatika, byl to jen příklad. - Jak byla studie technicky provedená, je jedna věc. Ale já mluvím o sledovaných parametrech ("celkový zdravotní stav" je pochopitelně nepodchytitelná veličina) a jejich vyhodnocení. Tam je spousta prostoru ke kreativitě. A tam musí být především čtenář pozorný a dostatečně znalý, aby zjistil, jakou relevanci získané výsledky mají.
jbb
napsal(a):
"Tak jezdeckou veřejností myslím lidi, co jsou "jen" koňaři. Ti nesouhlasí se současným pojetím pětiboje vůči koni, protože pro ně není kůň jen dopravní prostředek ale partner a vadí jim to, jak je v pětiboji ke koni přistupováno."
Fakt? A to máte odkud? Udělali jste si ve stáji "aktiv" a soudržsky přijali usnesení? Mám kolem sebe dost koňáků a ty tahle causa zaujala až v okamžiku, kdy chtějí jezdectví z pětiboje vyřadit. Do té doby nic. Takže jestli nepoužíváte oblíbený trik našich "novinářů", kdy při leckteré trivialitě píšou, kterak je "celá země/Česko/galaxie/vesmír pobouřena tím, že..."
Tedy prosím, klidně pište že Vy jste pobouřena, ale veřejnost si do tlamy, prosím, nevkládejte. Nejste jí, obdobně jako já jí nejsem. Ale já za veřejnost nemluvím, Vy se o to - poněkud trapně - pokoušíte.
Lidi je možné rozdělit na ty, kteří se starají o sebe a na ty, kteří mají neodolatelnou touhu poučovat druhé. Leccos se mi ve vztahu ke zvířatům osobně může nelíbit, ale stejně tak se mi nelíbí v životě jiné věci. Nicméně do toho druhým nežvaním, obdobně jako očekávám, že druzí nebudou žvanit mně do mých věcí.
Ono totiž záleží na úhlu pohledu - v prvé stáji jsme byli za tyrany, an jsme jezdili s koněm na až! dvouhodinové vyjížďky do terénu. Což podle tamnějšího "aktivu soudružek jezdkyň" bylo týrání na rozdíl od jejich pravidelného denního drcení koně na prašné jízdárně na parkuru. To bylo cajk. Ty kdyby dneska zjistily, že každý z mých koní má ročně v kopytech přes tisíc km, ty by asi jeblo.
Prostě, "neptej se, komu zvoní hrana". Pokud budeme (v dobré víře, jak jinak) omezovat druhé, budeme omezeni časem i my. A v dnešní šílené době si opravdu nemůžeme dovolit otevřít jakákoliv vrátka omezení využití koní. Protože to povede jen k tomu, že třeba už za našich životů si na ně nesedneme ani my (a většina jich skončí na jatkách, což už ovšem aktivisté jaksi nevidí...)
Vycházím z reakcí v koňských FB skupinách, tedy z reakcí koňáků, z diskuzí na oficiálních stránkách pětiboje (UIPM), z diskuzí pod články na stejné téma od zahraničních médií. Valná většina diskutujících požadovala změny a vyjadřovali nesouhlas s tím, jak je to teď.
To, že vy a vaše okolí jste nikdy neviděli parkur pětiboje, tudíž vlastně nevíte, o čem ostatní diskutují, o jaké neúrovni jezdců a chybě systému se tu bavíme, neznamená, že ostatní, co to sledují a mají jiný názor než vy, jsou ti, co jsou mimo.
Snaha řešit to byla i za pomoci FEI, ale ten, kdo to nakonec odmítl změnit a jezdectví vyškrtl bylo samotné vedení pětiboje - ne aktivisti, ne koňáci, ale jejich vlastní vedení nemá zájem o změny, které jsou v souladu s jezdectvím. Takže já bych se nebála, že je to umíráček jezdectví jako sportu, je to rozhodnutí organizace pětibojařů, co je ochotna zmodernizovat střelbu, ale není ochotna zmodernizovat jezdeckou část.
A ano, jsem ráda, že to v podobě, v jaké to bylo doteď, nebude pokračovat. Kdyby přijali běžné jezdecké standardy, byla lepší kvalita jezdců, změnil se systém, nemám nic proti, ale to, co bylo k vidění dosud, kdy olympiský parkur nejlepších sportovců světa vypadá hůř než závody z Horní Dolní...
https://youtu.be/_yTUpYAY5Js?list=LL

Tyhle koně by se měli prodávat za miliardu, po tom všem, co dokážou jezdecky vydržet.
etnies86
napsal(a):
OT
Někde jsem četla, že ho chtěl toho konika někdo známý odkoupit. Nevíte jak to dopadlo?
nebya to ta herečka z Teorie Velkého Třesku? Ta nějak zmiňovala, že ho chce koupit.
tak prej pořád čeká?
https://www.goodhousekeeping.com/life/entertainment/a37338694/kaley-cuoco-horse-instagram-update/
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.167
Varaxi
napsal(a):
Já slyšela, že ho chtěl koupit i Aragorn. Ale asi kachna, google mi nic nevyhodil. :)
Nene Viggo kupuje jen zvirata se kteryma dela. Ten zbytek ale rozdava 😁 treba kaskaderce ktera vytrenovala kone pro Arwen ho za x tisic dolacu koupil a daroval. Preplatil nakyho vysokyho manazera z Wety. Je to formát. Co vim tak z filmu ma tri
Brega a Hasufela z Lotra a hlavního flekace z Ohnivýho oceánu. Plus možná další o kterých nevim.

A jezdectví jako takové na Olympiádě zůstalo? Myslím jednotlivci a týmy se svými koňmi?
Z pětiboje je dobře že zmizí. Měla jsem čest se s tím setkat na jízdárně a za mě asi ne.
Co se týká té Němky. Tam byl asi opravdu problém koník protože to udělal už slečně před danou Němkou. Ta hysterie jezdkyně to dokonala. Nechápu proč toho koně nestáhli. Ale použili to jako záminku. Ono se dalo čekat že lidi začnou řvát když to media podala že kůň dostal pěstí tuším že se psalo i do tlamy. Přitom dostal po zadku vždyť to pomalu nemohl ani cítit. Dnešní media by si kolikrát zasloužili sami pěstí za to co pouští
Ono celkově tyhle končiny na pětiboj skoro vždy problém i se říká že tehdy v Pekingu byli koně nekvalitní a neměli tam co dělat. Že zmizí koně z pětiboje jen dobře pro ty koně