Greenhorse

XXX.XXX.103.241
Dobrý večer,
mám poničku, doteď měla pod sebou hříbě a dostávala Nova Equi Lac. Teď bych chtěla přejít na řepné řízky a sladový květ, ale říkám si, jestli by pro ponici nebylo místo květu lepší dávat vojtěšku.
Velkým koním jsme vždy řízky kombinovali s květem, tak nevím jestli to bude stejně vhodné pro ponici.
Jinak je ustájená venku, dvakrát denně dostane seno, několikrát do týdne pracuje s dětmi v kroku a klusu. Schvácená co vím nikdy nebyla.
Proč vlastně?
Ony jsou řízky takový neutrální balast - je to vymáčené při výrobě cukru, zůstává hlavně vláknina. Já je používám jako základ do kyblíčku proto, že chci poníkům dát minerálku s vitamíny a přidat bílkoviny (lněné semínko extrudované a vojtěška).
Takže zase je potřeba vycházet z toho co poník potřebuje. A sportovní pony je hodně proměnlivá skupina (proto se asi nikdo do odpovědi nehrne) - jsou tam snadno krmitelní se sklony k obezitě a stejně tak se vyskytnou jedinci hůř krmitelní a velice štíhlí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No taky nad dotazem přemýšlím....ono něco tady napsat a poník pak půjde kopýtkama napřed.
Málo informací....jak je poník velký, jeho výživný stav(fotka), kolik má sena celkem. Jestli je seno pěkné a ponice vypadá dobře i po odstavu, myslím že by stačily jen trochu řízků na minerálku a prohodit to hrstičkou čehokoliv na lepší chuť. (třeba i hrstkou slaďáku, ale ten jste spíš měli dávat, když kobyla kojila)
Mě kobyla po slaďáku říjela jako divá....a taky tak čurala...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kombinace řízků a sladového květu se dává kvůli vybalancování Ca x P.
Řízky jsou bohatší na Ca, stejně jako vojtěška, zatímco slaďák je bohatší na P.
Takže pokud uvažujete mezi těmito třemi krmivy, tak bude vždy vhodnější kombinace řízky + slaďák než řízky + vojtěška.
Ale ty připomínky výše jsou na místě. Vždy záleží na tom, o jakého se jedná koně (velikost, stáří, anamnéza) a v jaké situaci (management...) a čeho chcete tím krmením dosáhnout (a to především).
Pro mě taky řepné řízky nejsou teda nic moc krmení, které bych chtěla nutně platit (ale zase - záleží na tom, co od krmení očekáváte). Za mě je lepší vojtěška + oves. A nebo teda pokud chcete balast, tak ty řízky nebo senné granule. Naši poníci dostávají prostě oves. Pochopitelně hrnek na den.
Pokud nedostává kobyla vit-min, největší službu jí uděláte nějakým vit-min balancerem k senu, který můžete zamíchat do čehokoliv, klidně teda do těch řízků se slaďákem a nebo klidně jen do hrstičky navlhčeného slaďáku.
Hrozně záleží na tom, jaké množství těch komponent si tak představujete, že budete krmit. V množství 200 g u 200kg zdravého poníka nemáte šanci udělat krmením nějakou změnu. A vy máte poníka o určitých nárocích a určité hmotnosti, a o zdraví víme jen, že nevíme, jestli byl schvácený.