SpokojenýkůňAQH

XXX.XXX.107.108
Dobrý den,
nemá někdo zkušenost, jak pohybují ceny u AQH x APH x APPA?
Představuji si koníka do 6 let, ideálně neobsedlého, na rekreační ježdění.
Ráda bych se vešla do 90000 Kč. Myslíte, že bych měla šanci najít klisnu i s potenciálem do chovu?
Pokud by někdo věděl, i na jakého chovatelé se obrátit, budu moc ráda.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.167
SpokojenýkůňAQH
napsal(a):
Dobrý den,
Ráda bych se vešla do 90000 Kč. Myslíte, že bych měla šanci najít klisnu i s potenciálem do chovu?
Najdes ale nebuse to barevny a bude to mit v sobe hodne plnase. Za ke to pak ale jaksi ztraci smysl.
SpokojenýkůňAQH

XXX.XXX.107.108
Ráda bych zjistila jak se to pohybuje.
Takže na rekreaci ano, do chovu nic moc? :-) Je třeba pak pro mě důležitý 5 nebo 6 panel? Nebo se to jen na reakci ani nevyplatí zjišťovat?
SpokojenýkůňAQH
napsal(a):
Ráda bych zjistila jak se to pohybuje.
Takže na rekreaci ano, do chovu nic moc? :-) Je třeba pak pro mě důležitý 5 nebo 6 panel? Nebo se to jen na reakci ani nevyplatí zjišťovat?
Pro panel test bych fakt byla. Za tu cenu, co chcete, je riziko, že to bude právě kůň s nějakým tím postižením. K čemu vám bude ušetřit na počátečních nákladech, když kůň pak postupem času bude třeba nevyužitelný, na nutné dietě a stejně ten test budete dělat?
SpokojenýkůňAQH

XXX.XXX.107.108
Děkuji moc, takže panel test v každém případě. Věnovala jsem se anglii, takže teď objevují nový svět. :-D
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.167
SpokojenýkůňAQH
napsal(a):
Děkuji moc, takže panel test v každém případě. Věnovala jsem se anglii, takže teď objevují nový svět. :-D
A proc zrovna western plemeno? Chcete zavodit? Ja mela sikovnou achalu do reiningu a na pleasure 😂
SpokojenýkůňAQH

XXX.XXX.107.108
Potřebovala bych koně, který má měkké chody. Ze zkušeností vím, že mi vyhovují určité typy AQH a Shagya arab.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.167
SpokojenýkůňAQH
napsal(a):
Potřebovala bych koně, který má měkké chody. Ze zkušeností vím, že mi vyhovují určité typy AQH a Shagya arab.
To bych radši vzala shagyu. Je tam vetsi sance narazit na zdravy zvire nez u amiku. Hlavne pulka amiku nejsou amici ale ruzni prikrizenci plnasu akorat ze amic9 co zapisou vsecko vsude
SpokojenýkůňAQH

XXX.XXX.149.33
Děkuji
SpokojenýkůňAQH

XXX.XXX.107.108
Zatím vítězí Shagya arab. Už mám i před domluvené návštěvy u chovatelů. Tak snad se poštěstí...jsem zvědavá. :-) Ráda bych se k vlastnímu koni zase vrátila, akorát teď už hledám parťáka jen na vyjížďky a hobby závody.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To bych radši vzala shagyu. Je tam vetsi sance narazit na zdravy zvire nez u amiku. Hlavne pulka amiku nejsou amici ale ruzni prikrizenci plnasu akorat ze amic9 co zapisou vsecko vsude
tak to bych nesouhlasila Je spousta soukromých chovatelů, rančů, kteří se zaměřují na čistotu amíků - bez přimíchání a1/1. A to samé - v dnešní době už je spousta chovatelů pro které je 5-6panel naprosto běžná záležitost, tudíž není až takový problém sehnat zdravé zvíře s charakterem. V čem vidím problém je cena. Ale to chápu. On je dost rozdíl už jen při připouštění - u shagya se majitel vejde do max 5 tis za připouštění, u amíka bude naopak rád, pokud to bude třeba jen trojnásobek. Každopádně pokud zadavatelka hledá zdravé, charakterní zvíře, klisnu s potenciálem do chovu, tak základ bude cca 120-130 tis - a to za jednobarevné zvíře. A ryzáka. Barva prodává, takže za fleky, puntíky, atraktivní barvu je to "příplatek" 30 tis
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.38
majkulka
napsal(a):
tak to bych nesouhlasila Je spousta soukromých chovatelů, rančů, kteří se zaměřují na čistotu amíků - bez přimíchání a1/1. A to samé - v dnešní době už je spousta chovatelů pro které je 5-6panel naprosto běžná záležitost, tudíž není až takový problém sehnat zdravé zvíře s charakterem. V čem vidím problém je cena. Ale to chápu. On je dost rozdíl už jen při připouštění - u shagya se majitel vejde do max 5 tis za připouštění, u amíka bude naopak rád, pokud to bude třeba jen trojnásobek. Každopádně pokud zadavatelka hledá zdravé, charakterní zvíře, klisnu s potenciálem do chovu, tak základ bude cca 120-130 tis - a to za jednobarevné zvíře. A ryzáka. Barva prodává, takže za fleky, puntíky, atraktivní barvu je to "příplatek" 30 tis
Zdrave mlde zvire odpovidajici popisu plemene do puntiku rozhodne u aniku nebude pod 100 za hribe. S testem a bez plnase. A s puvosem kde neni zdnej pruser.
A shagya jen 5 a amici nejmin 15? Kdyz u amiku pripousti vse co ma koule zatimco shagye maj prisnej vyber. Ale bo tak. Zalezi na kvalite hrebce jako vsude a spickovej shagy vam za 5 fakt neskace.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdrave mlde zvire odpovidajici popisu plemene do puntiku rozhodne u aniku nebude pod 100 za hribe. S testem a bez plnase. A s puvosem kde neni zdnej pruser.
A shagya jen 5 a amici nejmin 15? Kdyz u amiku pripousti vse co ma koule zatimco shagye maj prisnej vyber. Ale bo tak. Zalezi na kvalite hrebce jako vsude a spickovej shagy vam za 5 fakt neskace.
prosím přečtěte si pořádně můj příspěvek. A ceny připouštění shagyů znám
SpokojenýkůňAQH

XXX.XXX.107.108
Takže pokud bych chtěla najít zdravé zvíře, klisnu, s potenciálem do chovu tak raději Shagya arab?
Teď mě jen napadá, jak jsou na tom vlastně A1/1. Jestli tak už nějak celkově platí, že cena hříběte nižší než 100000 Kč nebude.
Před 4 lety jsme prodávali appa kobylku, 3 roky, bez plňase, jen s podílem QH. Sice zrzavá, ale postupně proplesniví. Žádný zdravotní problém s ní, povahově úžasná, u nových majitelů je již březí. Dobře nafocená, jen za 60 tisíc a stejně to pár týdnů trvalo než se prodala, moc zájemců nás nekontaktovalo. Vypadalo to, jako že o neobsedlého koně není moc zájem, na starší zaježděné kobyly se ptali lidi denně, i když byly dražší.
Takže si myslím, že se dá sehnat amerika za slušnou cenu. Ale spíš ze dvorku než od chovatele, co se snaží vydělat a nebo alespoň neprodělat.
A1/1 sa dá samozrejme kúpiť za menej, ale zas ten výber plemien od QH cez shagyu po A1/1, to mi nepríde úplne konzistentný. Také trochu strielanie len tak od boku. Na tej plnokrvnej kobyle by ste chceli chovať čo? Do dostihov sa nikto neptrehne, aby to vzal od neznámeho chovateľa, navyše pripúsťanie je cenovo úplne inde, neź trebárs ten shagya. mixovať to s teplokrvníkom, či američanom už znižuje hodnotu výsledného produktu a jeho predajnosť. Prečo to robiť.
Odchovala jsem dvě hříbata z A1/1 kobyly - mohutná skokově nadaná kobyla s dobrým původem (jak mi bylo řečeno lidmi od plňasů, jedna z nejkvalitnějších chovných kobyl v kotlince) a za ročka po Guidam Sohn jsem dostala 45 tis, před dvěma rokama. To mi teda nepokrylo ani náklady, ale kastrovat jsem nechtěla a už se začínal projevovat, takže musel z domu, protože jsem měla jen kobyly.
Letos jsem ročku čistě A1/1 prodala za 120 tis. Ale ne do dostihů, tam bych dostala při dobré vůli půlku. Takže záleží, na jaké zvíře člověk natrefí a jaká aktuálně panuje situace.
Hřebeček je už obsednut a v tak povolaných rukou, že věřím, že z něj může být zvíře za miliony.
Paradoxně "dražší" kobylka bude Top rodinným koněm, protože má povahu psa a klidný temperament, což je pro někoho k nezaplacení.
Hledejte a přeji štěstí. :)
T.

XXX.XXX.103.74
SpokojenýkůňAQH
napsal(a):
Dobrý den,
Dobrý den, osobně bych kontaktovala někoho kdo se v tom vyzná, hlavně nezaujatého člověka který vám dá dobrou radu nejenom k původu ale i k charakteru. Rozhodně bych nekontaktovala s poptávkou přímo chovatele, tam hrozí že cena bude rázem o pár desítek tisíc vyšší. Nepíšete odkud jste, ale http://www.katerinarybova.cz/Nabidka.html tato paní je velice ochotná a vyzná se, mám to vyzkoušené
Přeji hodně štěstí s novým parťákem
Uživatel s deaktivovaným účtem

A1/1 bych určitě nepovažovala za zvíře s měkkými - pokud správně chápu, tak pohodlnými - chody. Jsou to zvířata, která nejsou stavěná na velké podsazování a pohodlnost, mají ploché "tvrdé" chody. Obecně vzato. Pokud natrefíte na jedince, může to být jinak, samozřejmě. Ale pravda je, že plnokrevník se dá pořídit i za hubičku. Zejména ten, co se na dráze neosvědčil. No a to máte skoro jako neježděného koně, nicméně ano, bohužel takoví koně vyžadují nikoli jen remontní výcvik, ale také redrezuru.
Pořiďte si nějaké takové jako barokní plemeno, tam je předpoklad pro "měkkost", protože se to samo nosí (na PRE s kafíčkem, i když předvádí pod sedlem věci, které ze země vypadají velkolepě) - povedený kříženec udělá taky dobrou službu. Případně nějakého toho mimochodníka, to jsou prý skutečně limuzíny, jen ta cena - i když teď to šlo celkem k rozumným částkám. A tam ten předpoklad pohodlného pohybu je veliký.
Případně si umím slušné svezení představit třeba na welsh cobovi, irském cobovi.

Já bych zadavatelce tedy prozatím doporučila, aby si ze všeho nejdřív ujasnila priority. Ten rozptyl v plemenech je opravdu od zdi ke zdi.
SpokojenýkůňAQH

XXX.XXX.107.108
Děkuji Vám všem za odpovědi! Co se týká koupě, ráda bych si pořídila Shagya araba. Ten u mě zatím vítězí povahou i pohodlností, která je pro mě důležitá. Využití koně by bylo jen rekreační.
Co se mého dotazu týká, tak jsem si chtěla udělat přehled, kolik bych musela investovat u jednotlivých plemen (hlavně u "westernových"...to se nevyznám), aby to byl zdravý kůň, i s možností uchovnění (jen pro sebe).
S PRE jsem měla čest na svodech, bohužel jsem nikdy neměla možnost se na nich projet. Popravdě jsem si nemyslela, že by měli pohodlné chody. Také jsem nad nimi uvažovala, ale nikdy jsem s nimi nepracovala. Určitě bych pak měla vyzkoušet, jen nevím jestli to jen na rekreaci není škoda.
Uvidím, ono to nějak dopadne. Alespoň už mám hrubou představu na jaké koně se jet podívat a jakou minimální částku si našetřit.
SpokojenýkůňAQH
napsal(a):
Děkuji Vám všem za odpovědi! Co se týká koupě, ráda bych si pořídila Shagya araba. Ten u mě zatím vítězí povahou i pohodlností, která je pro mě důležitá. Využití koně by bylo jen rekreační.
Co se mého dotazu týká, tak jsem si chtěla udělat přehled, kolik bych musela investovat u jednotlivých plemen (hlavně u "westernových"...to se nevyznám), aby to byl zdravý kůň, i s možností uchovnění (jen pro sebe).
S PRE jsem měla čest na svodech, bohužel jsem nikdy neměla možnost se na nich projet. Popravdě jsem si nemyslela, že by měli pohodlné chody. Také jsem nad nimi uvažovala, ale nikdy jsem s nimi nepracovala. Určitě bych pak měla vyzkoušet, jen nevím jestli to jen na rekreaci není škoda.
Uvidím, ono to nějak dopadne. Alespoň už mám hrubou představu na jaké koně se jet podívat a jakou minimální částku si našetřit.
Kolik jste shagyi jezdila? Resp na jaké úrovni výcviku.
Zrovna PRE a Shagya je nebe a dudy, už jen vycházející ze stavby těla. (Ve prospěch pohodli na PRE)
SpokojenýkůňAQH

XXX.XXX.107.108
Měla jsem možnost pracovat s Shagya araby, kteří se účastnili endurance závodů, hobby závodů (parkur) a pak s koněm jen na rekreaci - vyjížďky...tam jsi úplně nejsem jistá čistým původem. Já v té době vlastnila ČT a věnovala se parkuru. Oproti mému koni to byla pohoda na ježdění.
PRE bych si ráda vyzkoušela. Třeba bych pak měla jasno.
SpokojenýkůňAQH

XXX.XXX.107.108
Klidně bych s koupí koně počkala a našetřila si více, pokud bych věděla, že to stojí za to. Jediné od čeho nechci ustoupit, je koupě mladého neobsedlého koně. Chci si jej vychovat od začátku, nic neuspěchat, mít jej jako celoživotního parťáka. Koně jsem si již byla schopna, i do sportu, vychovat sama a vím jaký je to rozdíl.
Mám radost, že se tady objevují chvalitebné názory na PRE! Pár věcí už jsem řešila se Spolkem chovatelů PRE ohledně svodů.
Zdravím, nejsem nejmladší a mám docela slušné problémy s páteří. Čím jsem starší, tím echt poznám, na čem sedím. Už mi dělá životní problém dobře odjezdit koně, který je dlouhý v zádech a má tvrdší chody (byť je exelentní skokan) a některé hannoverské koně prostě už neodjezdím skrze mých zad.
Nicméně jsem si před pár lety pořídila čistého PRE, nechala jsem si ho dovést přímo z hřebčína ze Španělska a to je jiná liga pro moje bolavá záda (ovšem je třeba počítat s jinou pořizovací cenou, pokud chcete kvalitní zvíře). Absolutní pohodlí, nikdy mě na něm záda nebolela a nebolí a o charakteru ani nemluvě.
Nyní už jsem se tak "rozmlsala", že jsem se přistihla, že se mi už do sedla jiných koní prostě nechce. Takže doufám, že tu můj milovaný PRE partner bude se mnou dlouho a už to doklepu jen s ním :-).
Aby to nebylo úplně OT: v minulosti jsem si mohla vyzkoušet jak APH, tak shagya (oba koně tehdá sportovali) a pohodlnější mi přišla shagya. Zde se ale zřejmě pouštím na tenký led, neb je mi jasné, že to může být kus od kusu jiné.
Přeji hodně štěstí s výběrem, ať už se rozhodnete pro cokoliv

Já měla relativně nedávno podobné požadavky, tedy co se týká věku a stupně výcviku koně (tříletý, neobsedlý) a nesehnala jsem, nakonec jsem kupovala odstávče. Měla jsem pocit, že takoví koně snad v inzerci ani nejsou - sice jsem sháněla plemeno u nás se nevyskytující, ale ani ti ostatní amíci v těchto parametrech prostě nebyli. Resp. takoví, aby stáli alespoň za návštěvu. Takže je možné, že budete muset hodně slevit. Já jsem nakonec ráda, že to tak dopadlo, vychovávám si koně od malička a je to super.
SpokojenýkůňAQH

XXX.XXX.107.108
Teda, děkuji Vám za podělení se o Vaše zkušenosti! Moc jste mi pomohli! Příští rok budu hledat a snad se mi podaří toho ideálního parťáka najít. Zkusím se zaměřit na Shagye a PRE. Ten rozdíl tam už poznám. Chci koně jako celoživotního parťáka, takže pokud budu vědět, že to mé zdraví ponese mnohem lépe, tak není o čem diskutovat.
Děkuji, děkuji, děkuji!
Mluvím jako majitel shagyii (jo, taky jsem chtěla neobsedlou tříletku :D a prd*). Já třeba pohodlnou shagyi moc nemám (ale také nutno říct, že mám po úraze pánve, takže top pphyblivost tam už v životě nebude). Takže aby byla pro mě pohodlná (myšleno v pracovním klusu/cvalu), tak mě musí vzít na záda, shromáždit se a každá nepřesnost je cítit. Kamarádka zase má shagyii pohodlnou - nutno říct, ale že každá je úplně jiná linie a velmi odlišnou stavbou. Druhá kamarádka má frís x PRE - tam člověk jede na volné oteži, kafíčko v druhé ruce a je pro mě neskutečně pohodlná (i s tou pánví).
Jako celoživotní parťáka shagyi mohu doporučit, to zas jo. Ten vztah je tam mnohem hlubší než "u teplokrevníka" :D
*kupovala jsem od chovatele, dvouletka
Pokud Vám vyhovuje PRE, zkuste mrknout na lipicány. Moc se o nich nepíše, ale jela jsem na klisně a připadala si, že sedím na gauči v metru, vůbec to neházelo. :) A mohli by tu být dostupnější.
Tu pohodlnost chodů nemůžu potvrdit ani u fríse, ani u např. starokladrubáka. A PRE, co znám, je zas v povaze hrozná labilní příšera. To mi přijdou ti lipicáni víc vyrovnaní.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Buď neumím jezdit, nebo mám jen nepohodlného frísáka, pravda je, že jsem zatím jezdila jen na tom jednom mém.

Fríse bych nedoporučila, kladrubáka taky ne, přeci jen ti karosiéři jsou trochu na něco jiného, muselo by se vybírat něco s příhodnou stavbou a chody... Lipicán mě také napadl, ale nemám osobní zkušenost, viděla jsem vlastně pod sedlem na vlastní oči jen jednoho, ten byl dlouhý jak jezevčík, a moc se mi to nepozdávalo. Ale jsou to určitě klidnější koně, než PRE (a než shagye, co jsem znala), a pokud natrefíte na dobře stavěný kus, určitě bych se o něj také zajímala. Dál do trojice bych zařadila Lusitano, ale to už je opravdu nedostupné zvíře.
SpokojenýkůňAQH

XXX.XXX.107.108
Děkuji, Lipicán mě vůbec nenapadl. Také jsem se s ním nikdy nesetkala, jen se starokladrubským a fríským koněm (ty opravdu nechci). Povahou to klidně (do určité míry zvladatelnosti) příšera být může...jednu už jsem měla..., nehledám nutně kliďase. Budu hledat a zkoušet, věřím, že nějaký ten "gauč" najdu.
SpokojenýkůňAQH

XXX.XXX.107.108
Děkuji všem!
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Fríse bych nedoporučila, kladrubáka taky ne, přeci jen ti karosiéři jsou trochu na něco jiného, muselo by se vybírat něco s příhodnou stavbou a chody... Lipicán mě také napadl, ale nemám osobní zkušenost, viděla jsem vlastně pod sedlem na vlastní oči jen jednoho, ten byl dlouhý jak jezevčík, a moc se mi to nepozdávalo. Ale jsou to určitě klidnější koně, než PRE (a než shagye, co jsem znala), a pokud natrefíte na dobře stavěný kus, určitě bych se o něj také zajímala. Dál do trojice bych zařadila Lusitano, ale to už je opravdu nedostupné zvíře.
A prosímtě Zorro je co zač?

PRE