Proč všichni jezdí s tušírkou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.12.2021 14:13
etnies86

XXX.XXX.245.26

Ahoj,
všimla jsem si, že v poslední době skoro všichni jezdí s tušírkou místo klasického bičíku.
Nějakí modní vlna? Nebo přeci jen to víc bolí, tak mám ,,lepší,, nástroj v ruce.
Švihnutí tušírkou bolí sakra víc než bičík s plackou. Nějak se mi nepáčí, že dostávaj koně tušírkou. Pro mě to má být prodloužená ruce, nástroj. Bičík spíš už upozornění, trest...

22.12.2021 14:26
xanti

XXX.XXX.27.178

Protože tušírka funguje lépe jako prodloužená ruka - je prostě delší.
Lépe se s ní ukazuje, je pružnější.
Neotupělému koni s ní stačí trochu periférně zamávat nebo s ní do něčeho švihnout - třeba do holínky, ne přímo do koně - a kůň lépe a ihned zareaguje.
Tušírka dává jemnější pobídku, ale když je potřeba, stačí jedno větší švihnutí, aby se srovnala "nekázeň" (snad mi rozumíte, nejsem tyran).
Když používám v sedle tušírku, nemusím se tolik soustředit na sílu pobídku a dost často nemusím brát ani otěže do jedné ruky.
Dále když pracujete s koněm ze země a tušírku používáte, tak si na ni prostě zvyknete.
Se skokovým bičíkem se tak nějak víc oťukává, což vlastně koně víc znecitlivuje (můj názor). Já už bych si ho třeba nikdy nekoupila, od té doby, co mám tušírku, jsem paradoxněji ke koni jemnější a šetrnější a koni jsou mé požadavky a prosby jasnější.

Tušírka tedy prostě nemusí být trest a nástroj pro saďoury. Opět jako se vším - záleží, do jaké ruky se dostane.

Líp to nepopíšu, třeba někdo jiný ano.

22.12.2021 14:36
helas

XXX.XXX.116.228

Se skokovým bičíkem se líp vražděj hovada :-)

22.12.2021 14:41
xanti

XXX.XXX.27.178

helas napsal(a):
Se skokovým bičíkem se líp vražděj hovada :-)

Děkuju (hlasitý smích :D)

22.12.2021 14:59
evcusik

XXX.XXX.145.236

- odhánění hovad a drbání je lepší s delším bičem
- pokud potřebuju prodlouženouu (při drezurni praci) tak se skokovým bičíkem toho moc nesvedu a blbneme i na vyjížďkách když máme dlouhé krokové useky
- mladé koně učím ze země na pobídku trusirkou než se jde do sedla - na to je opět skokový bič naprd (jakože nepohodlný, změna těla, předávání otěží..)
-rychla reakce(korekce) je pro mě důležitá.

-skokovy bičík je fajn asi fajn jen na tu skokovou/kavaletovou práci

22.12.2021 15:48
Arbora

XXX.XXX.228.9

Tušírka je praktickejšia hlavne na prácu zo zeme, je to naozaj predlžená ruka, to skokový bičík nespraví. No a pomôcku v sedle , napr. holeňou zosilní bez toho, aby musela ruka niekam uhýbať, alebo dávať dôraz niekde na plece. Tam môže byť predsalen mätúce, ak jazdec použije holeň, potrebuje zdôrazniť holeň, teda aktivovať zadok, nie plece.

22.12.2021 17:41
Pipilota

XXX.XXX.46.93

tak jak píší nahoře... (když to ale vezmete z druhé strany, každý jezdec si přeci tu intenzitu s jakou tušírku či bičík trénoval na vlastním lýtku - ví jak to umí štípnout a hodně jasně si uvědomuje, že při mlácení by s ním kůň prostě zametl)

22.12.2021 18:50
kallisto

XXX.XXX.135.165

Však tušírka je správný výcvikový bič podle mě.
Skokový bičík jsem využila opravdu jen na plácnutí po pleci před skokem jako pobídku k odskoku. I trestá se s tím blbě, obě otěže do jedné ruky...

Tušírkou stačí lehne ťuknout jak výcvikově, tak i jako napomenutí. Navíc správně položená, namířená dozadu a opřená o stehno nepřekáží, je v pohotovosti pokud potřebuji.

Za mne ok trend.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.12.2021 19:02

etnies86 napsal(a):
Ahoj,
všimla jsem si, že v poslední době skoro všichni jezdí s tušírkou místo klasického bičíku.
Nějakí modní vlna? Nebo přeci jen to víc bolí, tak mám ,,lepší,, nástroj v ruce.
Švihnutí tušírkou bolí sakra víc než bičík s plackou. Nějak se mi nepáčí, že dostávaj koně tušírkou. Pro mě to má být prodloužená ruce, nástroj. Bičík spíš už upozornění, trest...

Však jo, u mě je to prodloužená ruka (aniž bych musela přehmatávat otěže, takže neruším koně v hubě) - já jenom ťukám, nešvihám. A na odhánění hmyzáků je mnohem lepší, bo delší.

22.12.2021 21:20
etnies86

XXX.XXX.245.26

já právě z dřívejška pamatuju jen skokový bičík, ne tolik tušírek.
bohužel mi přijde, že to dost lidí používá tu tušírku jak běžný bičík

23.12.2021 00:25
helas

XXX.XXX.116.228

evcusik napsal(a):
- odhánění hovad a drbání je lepší s delším bičem
- pokud potřebuju prodlouženouu (při drezurni praci) tak se skokovým bičíkem toho moc nesvedu a blbneme i na vyjížďkách když máme dlouhé krokové useky
- mladé koně učím ze země na pobídku trusirkou než se jde do sedla - na to je opět skokový bič naprd (jakože nepohodlný, změna těla, předávání otěží..)
-rychla reakce(korekce) je pro mě důležitá.

-skokovy bičík je fajn asi fajn jen na tu skokovou/kavaletovou práci

Vypíchnu jen ty vraždy: fakt, s pořádným skokovým bičíkem (s tím palacatým koženým koncem) to jde podstatně líp. Protože holt má ten placatej konec.
A zjistila jsem taky, že koně nějakým způsobem chápou, kdy je bičem pobízím a kdy jen vraždím hovado či komára. Nevím, jak to dělají, ale chápou to.
Naštěstí :-D

23.12.2021 00:41
helas

XXX.XXX.116.228

etnies86 napsal(a):

Proč bohužel? Tušírka je fajn věc, zejména tušírka správně vyvážená. Pamatuju doby, kdy jsme rukojeť omotávali izolačkou, abychom tušírku pořádně vyvážili. V Krämeru mají takovéhle, ty vyvážené, dokonce v samostatném "kýblu" :-)
Tušítka je prostě dobrá - jak tu píšou ostatní - jako prodloužená ruka; dá se s ní naznačit, lehce se dotknout zadní či přední nohy při žádaném obratu kolem předku či zádi... při učení diagonály či překroků, tedy při práci ve více stopách. Koně tomu pak líp a rychleji porozumí. Zejména, předchází-li tomu práce ze země s toutéž tušírkou (to tu padlo).

Pokud někdo používá tušírku jako výrobek určený k výrobě jelit na koňském těle, má to samozřejmě usnadněno jejich pružností a délkou, ale tušírky na tohle určeny FAKT nejsou.

Lépe pochopí funkci tušírky zezačátku ten - pokud si není jist - když si utrhne rovnou větvičku nějakého keře. Přibližně stejně dlouhou, a nechá na konci nějaké listy. Tímhle udělátkem se fakt koni vyrobit jelita povede jen ztuha, zato se člověk naučí - zjistí - jak dobře kůň reaguje na jemnou pobídku, "polechtání" těmi lístky... :-)

23.12.2021 00:51
helas

XXX.XXX.116.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Však jo, u mě je to prodloužená ruka (aniž bych musela přehmatávat otěže, takže neruším koně v hubě) - já jenom ťukám, nešvihám. A na odhánění hmyzáků je mnohem lepší, bo delší.

Jojo, tušírkou odeženeš, ale nezabiješ! A ty hovada... těma sosáčkama prozkoumávají přímo metodicky, kde "nechal mistr tesař díru" - tedy kde není repelent pořádně nanesen. Nebo už vyčichl.

Když je vidím, jak ochutnávají koni tím sosákem tvaru malé hajzlštětky pěkně postupně centimetr po centimetru jeho tělo... nesmetám, vraždím! Plesk, a je placatej :-D

23.12.2021 07:45

etnies86 napsal(a):

Z dřívějška..., já s tušírkou jezdím už nějakých 15 let.

23.12.2021 07:48

helas napsal(a):
Vypíchnu jen ty vraždy: fakt, s pořádným skokovým bičíkem (s tím palacatým koženým koncem) to jde podstatně líp. Protože holt má ten placatej konec.
A zjistila jsem taky, že koně nějakým způsobem chápou, kdy je bičem pobízím a kdy jen vraždím hovado či komára. Nevím, jak to dělají, ale chápou to.

Chápou - můžu se tušírkou ohánět na všechny světové strany, kolem uší i přímo se dotýkat koně (a tím i hovada) a přesto pohoda a žádný stres.

23.12.2021 07:51

helas napsal(a):
Jojo, tušírkou odeženeš, ale nezabiješ! A ty hovada... těma sosáčkama prozkoumávají přímo metodicky, kde "nechal mistr tesař díru" - tedy kde není repelent pořádně nanesen. Nebo už vyčichl.

Když je vidím, jak ochutnávají koni tím sosákem tvaru malé hajzlštětky pěkně postupně centimetr po centimetru jeho tělo... nesmetám, vraždím! Plesk, a je placatej :-D

Kam dosáhnu, vraždím růčo. Dobrý trénink pro koně i jezdce ohledně rovnováhy. Pamatuji, jak jsem se jednou vracela z vyjížďky se šimlou celou od krve - nebyla její, podotýkám.

23.12.2021 12:16
bongani

XXX.XXX.45.91

helas napsal(a):

Samozřejmě, že chápou. :-) Ten můj je vysloveně spokojenej, když mu v létě rejdím tušírkou na hlavě mezi ušima, občas si i ukazuje čumákem na tělo, kde nějaký hovado sedí, abych ho zabila. :-)

23.12.2021 16:22
canka

XXX.XXX.215.25

Tak to moje kobyla se to naučila dát jasně najevo tak,že už se nepokouší po hovadu se ani ohnat,ale prostě jen ohne hlavu a čumákem se natáhne a ukáže
V překladu to znamená:,, Dělej paničko,tady mě ta svině kouše,zabij to,,

23.12.2021 20:35
Pipilota

XXX.XXX.46.93

canka napsal(a):
Tak to moje kobyla se to naučila dát jasně najevo tak,že už se nepokouší po hovadu se ani ohnat,ale prostě jen ohne hlavu a čumákem se natáhne a ukáže
V překladu to znamená:,, Dělej paničko,tady mě ta svině kouše,zabij to,,

Tak nějak a při příchodu do ohrady se ke mě v létě radostně hrnou - ne že by měli rádi mě - vědí že jim pozabíjím všechny hmyzáky na pupíku a pak nastaví ušiska atd. Jsou ochotný i čekat v pořadí... (to se nám to hezky odklonilo od tématu) Tušírkou se opravdu koně nebijí. A koně to vědí a nebojí se jí a opravdu si sní nechají přejet po celém těle.
Jinak hovada mají celkem tuhé tělo a plácnutí je nezabije. Oni se zvetí. Je potřeba je rozmáčknout, nebo sežmoulat. Opravdu zabít. A krvavé šmouhy na světlém koni jsou i z komárů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík