Ano, čtete dobře - fakt zimní deky Jelikož jsem se rozhodla nového koně dekovat, začínám se rozhlížet. V dnešní turbulentní době mi přijde lepší pořídit s předstihem, než abych řešila na podzim, že nejsou a nebo stojí jednou tolik. Mám valacha A1/1, menšího, ale robustnějšího vzrůstu, ustájený je 24/7. Ustajovatelka mi ze zkušenosti s ostatními koňmi (v drtivé většině taky A1/1) doporučuje deky dvě: jednu pláštěnku podšitou fleecem a druhou zateplenou 100 g. Poradíte mi nějakou v rozumném poměru cena/výkon, prostě deku, co se hned netrhá a taky hned nepromokne, i když nestojí majlant? Ustajovatelka má mj. dobrou zkušenost s dekama z Decathlonu, ale tam mají teď nějak omezenou nabídku. Ráda bych se vešla s oběma do 5, max. 6 tisíc, jestli je to teda reálné. Jo a velikost 135.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253
doporučuji značku Horseweare, opravdu jedny z nejlepších dek, myslím, že s dvěma dekami nevystačíte, doporučuji jako dobrý základ, letní pláštěnku, pláštěnku s fleesem, 100g, 200g, 300g a všechno nejlepe 2x (promoknuti, praní, roztrhani...), dekovani neni levna zalezitost a kor na pastevku.... mozna si opravdu rozmyslet, zdali to kun potrebuje a jestli nebude lepsi mu dat spis vic sena...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
doporučuji značku Horseweare, opravdu jedny z nejlepších dek, myslím, že s dvěma dekami nevystačíte, doporučuji jako dobrý základ, letní pláštěnku, pláštěnku s fleesem, 100g, 200g, 300g a všechno nejlepe 2x (promoknuti, praní, roztrhani...), dekovani neni levna zalezitost a kor na pastevku.... mozna si opravdu rozmyslet, zdali to kun potrebuje a jestli nebude lepsi mu dat spis vic sena...
Děkuji za tip, na Horseware jsem se dívala a moc se mi líbí.
Ale dovolím si trochu trucovat Momentálně budu shánět opravdu jen ty 2 deky, jak mi doporučila ustajovatelka (koneckonců přikoupit další můžu vždycky). S dekováním koní přes zimu má opravdu bohaté zkušenosti, tímto způsobem dekuje stádo již x let a zatím si u všech koní vystačila s touto kombinací, i 28letá plňaska vypadala po zimě skvěle, líp než kdejaký 'sporťák' z boxu. Dekovat chci kvůli koňovu komfortu, opět věřím ustajovatelce, která na koně dohlíží celý den a říká, že rozdíl ve snášení špatného počasí mezi dekovanými a dekovanými koňmi je značný. Dostatek sena je samozřejmostí. Ustajovatelce plně důvěřuji, její péče je na špičkové úrovni, někdy si říkám, že možná ani já sama bych se nepostarala líp
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253
turistkaa
napsal(a):
Ale dovolím si trochu trucovat Momentálně budu shánět opravdu jen ty 2 deky, jak mi doporučila ustajovatelka (koneckonců přikoupit další můžu vždycky). S dekováním koní přes zimu má opravdu bohaté zkušenosti, tímto způsobem dekuje stádo již x let a zatím si u všech koní vystačila s touto kombinací, i 28letá plňaska vypadala po zimě skvěle, líp než kdejaký 'sporťák' z boxu. Dekovat chci kvůli koňovu komfortu, opět věřím ustajovatelce, která na koně dohlíží celý den a říká, že rozdíl ve snášení špatného počasí mezi dekovanými a dekovanými koňmi je značný. Dostatek sena je samozřejmostí. Ustajovatelce plně důvěřuji, její péče je na špičkové úrovni, někdy si říkám, že možná ani já sama bych se nepostarala líp
to chápu, ale až Vám jiný kůň deku roztrhá, nebo promokne, asi budete potřebovat náhradní, dvě deky, pokud dekuji komplet zimu na pastevku, je dost adrenalin... ale chápu, nevyvracím :-)
turistkaa
napsal(a):
Taky to bylo jen a pouze doporučení, že se dá i nedekovat. Nikdo vám neříká, že to dělat nemáte. Sama jsem letos musela ( poprvé za 14let ) nove příchozí kobylu A1/1 zadekovat protože mám 24/7 a kobca byla zvyklá na box. Z dostatkem sena stačila i levnější deka 150g zateplení od HKM. A to jsem měla nachystanou i termo 300g. Kobyla je ovšem slusnak vůbec se nevali jen si max lehne, takže deka je bez jediné dírky nachystana na případnou další zimu pokud to nepůjde bez.
Jana48

XXX.XXX.168.34
Já jsem taky pro Horseware, a to mám stádo dekovaných ničitelů na pastevku. Zkoušeli jsme Bucasy, ty i když si je lidi chválí, tak se moc neosvědčily, deky s teplotním komfortem nevyhovovaly už úplně.
Ale také rozhodně doporučuji mít dek více, i kdyby ty dvě lepší a náhradní třeba levnější, v případě roztrhání, pro jistotu.
Zlatěnka
Nezzie
Však já to nemyslela zle, s tím odporováním. Spíše jsem chtěla poukázat na to, že ohledně dekování a jeho způsobu mám na základě zkušeností kvalifikované osoby, které téměř bezmezně věřím, jasno A teď se potřebuju dopátrat už jen ke konkrétním produktům Já právě předchozí kobylu nikdy nedekovala (byla to mohutná teplokrevnice tloustnoucí ze vzduchu) takže absolutně nemám zkušenost s materiály, značkami. A ano, určitě máte pravdu s tou náhradní dekou, to bude řešeno 'stájovým erárem' či nějakou levnou bazarovkou
Jana
Děkuji za zkušenost s Bucaskami, já je vždy považovala za božstvo z Olympu, tak jsem zas o kousek 'zkušenější'
Mám přes zimu zadekovaného valacha klusáka.
Používám deky bucas. Mám obyč pláštěnku, pod kterou v případě potřeby dám odpocku. Pak mám irish turnout 150 gr a AIO stříbrnou s velkým teplotním rozmezím. A se všemi dekami jsem spokojená. Stříbrnou jsem nechala i při 10° C a kůň byl v pohodě. Ani jedna deka mi nepromokla. Promokla ve chvíli, kdy jsem ji sundala z koně.
Jen tedy deky neperu, jen je vezmu kartáčem po zimě a uložím.
Já mám kobylu dekovanou přes zimu ze zdravotních důvodů - zatuhávání zad. A rozhodně si s tímto nevystačím.
Dekuju v čase kdy je pod 5-6st v noci (nebo pokud přijde hnusný nečas dřív) - Mám Bucas Sunshower 0g , Decathlon 50g, HKM 100g, Decathlon 200g, HKM 300g . Kobyla je 24/7 venku s přístřeškem, v lednu nám padají teploty k 20st. pod nulou. Dekuju podle jejího komfortu, pohybu - je pak ok. S fleece nemám dobré zkušenosti - skrz odírání srsti a především v období línání se neskutečně lepí na deky.
Nevím proč chcete dekovat. Pro druhého zdravého, chlupatého poníka mám nachystaný podobnou zásobu 0-200g - bude částečně holen, uvidíme jak v praxi jak se využije. Ale v není špatné mít teplé deky - pro veterinární průsery :D jak jsem pak za ně byla ráda v prosinci.
turistkaa
napsal(a):
Zlatěnka
Nezzie
Však já to nemyslela zle, s tím odporováním. Spíše jsem chtěla poukázat na to, že ohledně dekování a jeho způsobu mám na základě zkušeností kvalifikované osoby, které téměř bezmezně věřím, jasno A teď se potřebuju dopátrat už jen ke konkrétním produktům Já právě předchozí kobylu nikdy nedekovala (byla to mohutná teplokrevnice tloustnoucí ze vzduchu) takže absolutně nemám zkušenost s materiály, značkami. A ano, určitě máte pravdu s tou náhradní dekou, to bude řešeno 'stájovým erárem' či nějakou levnou bazarovkou
Jana
Děkuji za zkušenost s Bucaskami, já je vždy považovala za božstvo z Olympu, tak jsem zas o kousek 'zkušenější'
nejkvalitifikovanější bytost by měl být váš kůň. Uvídíte sama, jak bude spokojený kůň dle pohmatu. Kupujte pak podle něj, ne dle řečí stájových kolegů nebo ustajovatelky.
evcusik
napsal(a):
nejkvalitifikovanější bytost by měl být váš kůň. Uvídíte sama, jak bude spokojený kůň dle pohmatu. Kupujte pak podle něj, ne dle řečí stájových kolegů nebo ustajovatelky.
Naprosto souhlas. Kupovat předem je OK, ale reálně záleží na tolika faktorech, že to předem odhadnout nedokáže nikdo. Nikdo netuší, jaká bude sezóna podzim-jaro (sníh? bláto? vlhko? mráz?) a jak se s tím Váš koník popasuje - půjde se schovat do přístřešku, když ostatní koně budou venku? Pustí ho ostatní do přístřešku? Má objemové krmivo ad libitum? Je dobře krmitelný? atd. atd.). Zkušenosti stájových kolegů a ustajovatelky mohou být dobrou inspirací, ale poslední slovo by měl mít Váš kůň.
Bucas a Horseware jsou za mě stálice, co vydrží, pokud je tedy Váš kůň nebo nějaký další kůň ve stádě nebude cíleně ničit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

...každá značka má jiný střih, musíte zkusit, který padne vašemu koni.....(plece, díra na krk, výška na krku, použitý materiál )
dek minimálně dvě , pokud sundáte mokrou, už jí na koně nedáte- provlhne, takže je potřeba použít jinou, za mě s flísem nikdy, mám sice tu s tím odpocovacím materiálem(skoro jako flís)-lze dát na propoceného koně , ale ještě jsem jí nepoužila...je nám velká 155, kdyby někdo chtěl.
mám pláštěnku a 200g- tu zateplenou po ježdění a v opravdu mrazech, jinak používám jen pláštěnku, koně nestřihám .