Mám dotaz ohledně našeho dvouletého Valáška. Bohužel neměl žádnou výchovu a to se na něm i podepsalo je agresivní na všechny lidi a hlavně kouše. Dneska poprvé se mi na nej podařilo dat ohlavku ale to je tak vše. Zjistila jsem ze když ma něco v puse a žvýká to tak je klidnější proto jsem se chtěla zeptat jestli neexistuje něco s čím by mohl chodit i dvouletý kůň?
Dekuju moc za vyjádření
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.32
Bonisek
napsal(a):
Mám dotaz ohledně našeho dvouletého Valáška. Bohužel neměl žádnou výchovu a to se na něm i podepsalo je agresivní na všechny lidi a hlavně kouše. Dneska poprvé se mi na nej podařilo dat ohlavku ale to je tak vše. Zjistila jsem ze když ma něco v puse a žvýká to tak je klidnější proto jsem se chtěla zeptat jestli neexistuje něco s čím by mohl chodit i dvouletý kůň?
Dekuju moc za vyjádření
A doted byl kde ze se na nej zvysoka sr alo?
Jsou dve možnosti. Bud dte na nej házeli bobek vy. Nebo ste si jako laici koupili absolutne nevjodne zvire. Tenhle dotaz evokuje to ze neumite co se týče vychovy nebo prevychovy nic. Takže bud si okamžitě sezente někoho kdo k vam bude jezdit a ukáže co a jak s konem a zároveň ho za vás vychova. Nebo ho prodejte. Nebo ho dejte na rok dva někam na vycvik a obsednuti a mezitim se intenzivne ucte.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bonisek
napsal(a):
Dekuju moc za vyjádření
Já tomu nerozumím. Takže už nejezdíte bývalého dostiháka? A místo toho jste si pořídili dvouletého valáška, se kterým si nevíte rady? Proboha proč? Když nemáte žádné zkušenosti. Viz leithian. Shrnula to přesně. Akorát za mě bych ho nedávala do výcviku. Protože si myslím, že nedokážete vybrat vhodného člověka.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A doted byl kde ze se na nej zvysoka sr alo?
Jsou dve možnosti. Bud dte na nej házeli bobek vy. Nebo ste si jako laici koupili absolutne nevjodne zvire. Tenhle dotaz evokuje to ze neumite co se týče vychovy nebo prevychovy nic. Takže bud si okamžitě sezente někoho kdo k vam bude jezdit a ukáže co a jak s konem a zároveň ho za vás vychova. Nebo ho prodejte. Nebo ho dejte na rok dva někam na vycvik a obsednuti a mezitim se intenzivne ucte.
Kdyby se na něj dva roky zvysoka s...o, tak pravděpodobně není vůči lidem agresivní, ale velmi bojácný a plachý.

napsal(a):
Kdyby se na něj dva roky zvysoka s...o, tak pravděpodobně není vůči lidem agresivní, ale velmi bojácný a plachý.
I to by se mohlo stát. Už jsme tady četli o koních, kteří se krmili vidlemi přes ohrazení. A na kastraci se nějak "znásilnil". V každém případě jsem zvědavá, jestli se Bonisek ozve. Viz Dotaz. O historii koně nic nevíme.
Nikdo s nim nikdy nepracoval. Chodili k nám lidé, délka kteří je bili, házeli po nich kameny atd., lidi ze statku co tam pracujou ho bijí když je neposlechne… cele dva roky je zavřeny v ohrade s dvěma kobylama. Můj kůň to není ale chodím tam vypomáhat. Je mi ho líto a je ho škoda. Nevím jestli to děla proste z nudy nebo jaký k tomu má důvod.
Bonisek
napsal(a):
Nikdo s nim nikdy nepracoval. Chodili k nám lidé, délka kteří je bili, házeli po nich kameny atd., lidi ze statku co tam pracujou ho bijí když je neposlechne… cele dva roky je zavřeny v ohrade s dvěma kobylama. Můj kůň to není ale chodím tam vypomáhat. Je mi ho líto a je ho škoda. Nevím jestli to děla proste z nudy nebo jaký k tomu má důvod.
Není to váš kůň, tak bych se kolem něj nemotala. Pokud máte dojem že dochází k týrání, reste s příslušnými úřady.
Ale váš kůň to není a zodpovědnost též ne. A upřímně zdraví máte jen jedno, chraňte si ho.

Bonisek
napsal(a):
"Chodili k nám lidé, délka kteří je bili" - prosím přeložit. Viz výše - můžete nahlásit na veterinární správu jako podezření z týrání. Nebo ho koupit. Jiné řešení nevidím.
Bonisek
napsal(a):
Když je to takhle,není zas až tak těžké uhodnout,důvod.
Proč koník kouše,je agresivní a nechce spolupracovat,ne??
Když vás budou tlouct,prudit apod. taky je nebudete mít ráda a budete se hodně bránit.Logicky.
Koně nejedou na soucit a nejsou vděční .On na vás nepozná,že mu dáváte ohlávku a hodláte ho jaksi zachraňovat ,či co .Bude se bránit ,úplně stejně ,jako před těmi ostatními
A majitel toho valacha ví,že vy se samostatně angažujete ,kolem jeho koně?
Nebo jste z řady dětí,co hází kameny,akorát vy je neházíte,ale hodláte nasazovat ohlávku ?
Prodiskutujte a majitelem,co máte za plány s jeho koněm .Jestli vám to odsouhlasí.
V opačném případě choďte jinam

Bonisek
napsal(a):
Mám souhlas majitele a starám se o ně dost často poslední dobou.
A máte dobrou úrazovou pojistku? A co na to rodiče? Majitel musí být teda pěkný řízek, když k agresívnímu koni pustí člověka bez zkušeností. Jsem zvědavá, jak se pak postaví k faktu, že vás zvíře zmrzačilo.
Bonisek
napsal(a):
Mám souhlas majitele a starám se o ně dost často poslední dobou.
O ně? Takže dvě kobyly s vámi spolupracují ?
Vy máte jaké zkušenosti s koňmi? Co se týče kydání,krmení,všeobecné péče,ježdění atd atd? Kolik let jste zatím strávila mezi koňmi ,pod dozorem ,a s radami zkušenějších ?
Třeba starší koně vás tolerují a mladý si s vámi prostě po svém hraje?
Majiteli jste řekla ,co máte za problém ? Co vám on na to poradil?
Od toho bych se odrazila .
Chcete li pracovat smysluplně s mladým koněm ,chce to zkušenost .V opačném případě koně ještě víc zkazíte .Nebo ublíží on vám ,i když si bude jen po koňsku vyřizovat názory,což člověk nemusí vydržet
Pokud nemáte rámcovou představu co dělat s mladým koněm s agresivním chováním, tak vám takový kůň na druhý konec vodítka nepatří. Tečka.
U takového koně musíte vědět co po něm chcete, jak toho chce docílit a proč toho vlastně chce docílit - jak na to bude navazovat výcvik dál. Z logiky věci nelze takové vědomosti získat přes písmenka na ifaune.
Majitel co dovolí nezkušenému člověku manipulovat s takovým koněm, dát upřímně tusirkou přes záda. Dotaz na dobrou urazovku je na místě.
Učte se od zkušených lidí (co nedávají vaše zdraví všanc) a zkušených koní, tohle je ještě pro vás velký zákusek.