Vysoký kohoutek-problém s nasvalením?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lilycov

24.4.2023 16:01
Lilycov

XXX.XXX.65.224

Zdravím, mám valacha (10 let) s vysokým a dlouhým kohoutkem, pracuji s ním 5x do týdne-3x lonž (10 minut s vyvazovákem) a zbytek pod sedlem (chodíme pokaždé z kopce do kopce+přechody a snažím se, ať chodí na přilnutí). Co je ale problém, tak je pořád opadly v zadech a nemůže nabrat svaly, jinak hubený není, teď má celkem i břuch😀 Znám ho už nekolik let a i v době, kdy nebyl můj a pracoval, byl dost opadlý, může to být tím kohoutkem? Opravdu jsem snad ještě koně s tak ostrým kohoutkem neviděla.. Nebo Vy, kteří máte koně s vysokým kohoutkem, řešíte stejné problémy s osvalenim? Děkuji

24.4.2023 16:08
kallisto

XXX.XXX.217.242

Asi by to chtělo fotku, v zootechnickém postoji a třeba i na lonži s těmi vyvazovačkami.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.4.2023 17:12

Jestli zvládnete angličtinu, mrkněte na tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=K5k1lMKney8
Okolo 2:48 se tam řeší přímo kohoutek ("the withers").
Pokud je kůň dost nakrmený, ježděný a záda jsou pořád nic moc, asi by to chtělo trenéra aby ze země zkontroloval jestli je ježděný ve správném sestavení a ne např. se sbalenou hlavou ale propadlými zády.

24.4.2023 19:47
akscha

XXX.XXX.26.89

Neni te prace malo? Uplne jsem nepochopila,jestli chodi 2x pod sedlo plus 3x lonz nebo 5x sedlo plus 3x lonz. Jinak lonz v delce 10 minut mi celkove prijde jako zbytecna prace, to bude spis pro vas dobry pocit.

Jak pisi nahore - investovala bych do trenera, aby ze „snazim se na prilnuti” bylo „chodi na kolmici a maka zady” :) jinak ale stavba tela roli hraje - nekteri kone maji tu horni linii peknou sami pd sebe,u jinych je to tezsi.

24.4.2023 19:52
lenacia

XXX.XXX.168.148

akscha napsal(a):
Neni te prace malo? Uplne jsem nepochopila,jestli chodi 2x pod sedlo plus 3x lonz nebo 5x sedlo plus 3x lonz. Jinak lonz v delce 10 minut mi celkove prijde jako zbytecna prace, to bude spis pro vas dobry pocit.

Jak pisi nahore - investovala bych do trenera, aby ze „snazim se na prilnuti” bylo „chodi na kolmici a maka zady” :) jinak ale stavba tela roli hraje - nekteri kone maji tu horni linii peknou sami pd sebe,u jinych je to tezsi.

podle mě těch 10 minut myslí 10 minut s vyvázáním a jinak bez něj?.

Espadril

24.4.2023 20:12
Espadril

XXX.XXX.64.22

Lilycov napsal(a):
Zdravím, mám valacha (10 let) s vysokým a dlouhým kohoutkem, pracuji s ním 5x do týdne-3x lonž (10 minut s vyvazovákem) a zbytek pod sedlem (chodíme pokaždé z kopce do kopce+přechody a snažím se, ať chodí na přilnutí). Co je ale problém, tak je pořád opadly v zadech a nemůže nabrat svaly, jinak hubený není, teď má celkem i břuch😀 Znám ho už nekolik let a i v době, kdy nebyl můj a pracoval, byl dost opadlý, může to být tím kohoutkem? Opravdu jsem snad ještě koně s tak ostrým kohoutkem neviděla.. Nebo Vy, kteří máte koně s vysokým kohoutkem, řešíte stejné problémy s osvalenim? Děkuji

Vlastnila jsem takoveho hannoveraka… krasnej hodne vysokej kun, pracoval 6x tydne, zavodil parkury do stupne L, drezury S, v praci nabusenej vypadal na konci lekce jaks taks, jinak pri pohledu na nej v boxe ci vybehu, kdyz jen tak stal, to nebyla moc lahoda. Mel tez takto vystouply kohoutek, strechovitou pr.el. Krmeni sestavene na miru, kopcovite vyjizdky, makal spravne co jsme mohli a stejne to nepomohlo, aby byl “kulatej hezkej”. Proste byl ten typ…

Predpokladam, ze mate trenera a UMITE lonzovat
Mohu doporucit lonzovat s vyvazanim klidne 2x - 3x tydne 40min. Po nabrani kondice pak nelonzovat v kroku, pouze stridat klus a cval. Priklad: prijdu na kruhovku, zapnu vyvazovak, 2 kolecka v kroku a pak 10 klus, 5 cval, 1 krok, 10 klus, 5 cval, 1 krok, ….
Postavila jsem takto nekolik koni k vykonnostnim zkouskam a mam to potvrzene a “posvecene” od nasich i par zahranicnich treneru

Klidne po tom lonzi na nej muzete skocit, vypnout vyvazovak a jit se hodinu courat do kopcoviteho terenu… prace nesmi kone prudit, ale byt pohodova-to predpokladam ze umite v koni cist = mate zkusenosti :-)

24.4.2023 20:41

Mohu doporucit lonzovat s vyvazanim klidne 2x - 3x tydne 40min. Po nabrani kondice pak nelonzovat v kroku, pouze stridat klus a cval. Priklad: prijdu na kruhovku, zapnu vyvazovak, 2 kolecka v kroku a pak 10 klus, 5 cval, 1 krok, 10 klus, 5 cval, 1 krok, ….
Postavila jsem takto nekolik koni k vykonnostnim zkouskam a mam to potvrzene a “posvecene” od nasich i par zahranicnich treneru

tak tohle je za mě přesně ta cesta, jak koně oddělat, to že je to posvěcené, neznamená, že to odpovídá biomechanice práce svalů koně....
Přijdu na místo, třeba hala, jízdárna nejdřív pochodíme na vodítku, pak v hale nechám koně na volno se rozcvičit- poběhat, na jízdárně to nejde....pak zapnu na lonž a nechám NEVYVÁZANÉHO koně oběhnou na obě ruce pár koleček, a až pak dám gogue nebo chambon (já už asi rok ne) a lonžuju na obnosku.
před a za kohoutkem je to trapéz a podél zad dlouhý zádový sval, který se upíná až na krční obratle, pokud tam jsou koně opadlý a i při práci nenasvalení, ty svaly nepracují a jsou jen zaťaté, je to moc ruky a málo energie odzadu-tak zjednodušeně

24.4.2023 21:35
kallisto

XXX.XXX.61.218

Espadril napsal(a):
Vlastnila jsem takoveho hannoveraka… krasnej hodne vysokej kun, pracoval 6x tydne, zavodil parkury do stupne L, drezury S, v praci nabusenej vypadal na konci lekce jaks taks, jinak pri pohledu na nej v boxe ci vybehu, kdyz jen tak stal, to nebyla moc lahoda. Mel tez takto vystouply kohoutek, strechovitou pr.el. Krmeni sestavene na miru, kopcovite vyjizdky, makal spravne co jsme mohli a stejne to nepomohlo, aby byl “kulatej hezkej”. Proste byl ten typ…

Klidne po tom lonzi na nej muzete skocit, vypnout vyvazovak a jit se hodinu courat do kopcoviteho terenu… prace nesmi kone prudit, ale byt pohodova-to predpokladam ze umite v koni cist = mate zkusenosti :-)

No děkuji pěkně.

Nezahřáteho koně vyvázat a hned honit ve cvalu. Omg. 😡

Espadril

24.4.2023 21:49
Espadril

XXX.XXX.64.22

kallisto napsal(a):
No děkuji pěkně.

Beru to tak, ze chldite s konem delat odpoledne = berete ho z pastviny = rozhybaneho

Pokud jeste dneska nekdo drzi kone 23 hodin v boxe, nebo ma maly padoček 2x4metry a hodinu s nim dela, doporucuju nejdrive zmenit ustajeni

Zahrati / rozhybani kone je zakladem kazde prace at na vyvazani na lonzi ci prijezdovani na jizdarne preci, to snad nemusim psat :D stejne jako uvolneni po praci… to snad ale kazdy kdo kone jezdi vi

Lilycov

24.4.2023 21:55
Lilycov

XXX.XXX.203.37

Děkuji za reakce, jinak s lonžováním to dělám tak, že první si ho vezmu na obě ruce na cca 15-20 minut výběhat s tím, že střídám krok-klus a snažím se, ať jde svižně, potom zapnu vyvazováky a lonžuji max 15 min na obě ruce, pak si ho odepnu a vykrokuji, kde se ho snažím poohýbat na kruzích. S přilnutím jsme měli kdysi dost problémy, ale posledního půl roku reaguje mnohem lépe a už i sám od sebe občas zvedne tu záď, sníží zadek, více zapojuje zadky, hlavně když chodíme do kopce. Jinak už fakt nevím co dál s ním dělat, zkusím se poohlédnout po nějakém trenérovi, ale nevím, kdo by do takového zapadákova jezdil😀

24.4.2023 22:04

Espadril napsal(a):
Beru to tak, ze chldite s konem delat odpoledne = berete ho z pastviny = rozhybaneho

Pokud jeste dneska nekdo drzi kone 23 hodin v boxe, nebo ma maly padoček 2x4metry a hodinu s nim dela, doporucuju nejdrive zmenit ustajeni

Zahrati / rozhybani kone je zakladem kazde prace at na vyvazani na lonzi ci prijezdovani na jizdarne preci, to snad nemusim psat :D stejne jako uvolneni po praci… to snad ale kazdy kdo kone jezdi vi

beru koně také z výběhu a stejně si tu práci na zahřátí dám, nemyslím si, že je na výběhu rozhýbaný a svaly dostatečně prokrveny...
a si zkuste 40 minut držet nějaký sval stlačený- v určité pozici, myslíte že to nebolí? třeba se koukejte těch 40 minut jen na podlahu a poctivě, můžete u toho běhat i chodit, možná změníte názor

Espadril

24.4.2023 22:06
Espadril

XXX.XXX.64.22

A to ze lonzer pozna, kolik dany kun potrebuje k uvolneni beru take jako samozrejmost… nektery kun potrebuje malo, nektery pul hodiny i vic… taky pozna, zda-li je prace pro kone optimalni a pohodlna, ci je ztuhly ze treba spatneho vyvazani nebo je v blby nalade, … -tyhle veci ale beru tak, ze kdyz nekdo lonzuje a pracuje i s vyvazovanim, tak ZNA a UMI

Cloveku bez dostatecneho vzdelani, zkusenosti a citu pro kone lonz do ruky nepatri.. vlastne ani kun

Otazka dalsi je, JAK je kun zadavatelky vyvazan, kdyz nemame ani fotku ani video… a jak tedy realne zbytek tydne pracuje, jaky ma rezim ustajeni a jake ma krmeni… proste jsou to zas obecny rady.

Espadril

24.4.2023 22:23
Espadril

XXX.XXX.64.22

kallisto napsal(a):
No děkuji pěkně.

Ctete?

Bavime se tu o koni v sezonni plne kondici, zbehleho v lonzovacim procesu a uvolneneho!
(Z jara zacatek pripravy lonzujeme vicemene krokem a praci pridavame postupne az se dostaneme do zminovane plne formy, i tak plati, ze kun je uvolneny pred i po praci - prijde mi stupidni, ze si nekdo mysli, a hned tady pouziva hlasky typu omg, ze ten kun jde ze staje hned do cvalu na vyvazovaku) ale coz

A pro verun

Pokud vyvazujete kone stylem, ze mu stlacujete jakykoliv sval, prace pro nej neni pohodlna a zpusobuje bolest ci svalovy diskomfort v pohybu delate to spatne. Kun spravne vyvazany neznamena sesnerovanou hlavicku na prsa, nevidis aniz pred sebe a utikej dokola… snad mate rozum a mate dobre zaklady prace s lonzovanim

24.4.2023 22:31

Espadril napsal(a):
Ctete?

Bavime se tu o koni v sezonni plne kondici, zbehleho v lonzovacim procesu a uvolneneho!
(Z jara zacatek pripravy lonzujeme vicemene krokem a praci pridavame postupne az se dostaneme do zminovane plne formy, i tak plati, ze kun je uvolneny pred i po praci - prijde mi stupidni, ze si nekdo mysli, a hned tady pouziva hlasky typu omg, ze ten kun jde ze staje hned do cvalu na vyvazovaku) ale coz

A pro verun

Pokud vyvazujete kone stylem, ze mu stlacujete jakykoliv sval, prace pro nej neni pohodlna a zpusobuje bolest ci svalovy diskomfort v pohybu delate to spatne. Kun spravne vyvazany neznamena sesnerovanou hlavicku na prsa, nevidis aniz pred sebe a utikej dokola… snad mate rozum a mate dobre zaklady prace s lonzovanim

Ale tak to píšete, vyvážu koně a davaj... kdo si myslíte že to všechno tady čte a co si z toho vezme? , pravděpodobně to, že se přivede kůň do kruhovky a 40 minut se vesměs klusem a cvalem lonžuje dokola...a je to posvěcené...

Lilycov

24.4.2023 22:42
Lilycov

XXX.XXX.65.224

Mam ho v režimu 24/7, a dostává müsli s minerálkou a trochu vojtěšky. Jinak vyvazuji ho tak, aby měl hlavu na kolmici, na konci lonžování se vždycky uvolní a pěkně se pak vytáhne dopředu. Zkusím najít nějaké video.

Espadril

24.4.2023 22:44
Espadril

XXX.XXX.64.22

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale tak to píšete, vyvážu koně a davaj... kdo si myslíte že to všechno tady čte a co si z toho vezme? , pravděpodobně to, že se přivede kůň do kruhovky a 40 minut se vesměs klusem a cvalem lonžuje dokola...a je to posvěcené...

Dobre, ale tak to se me take muzete zeptat, jestli kone pred jezdeni cistim a vybiram z kopyt… protoze sem to nenapsala

Tak snad se bavime o konkretnim pripadu a snazim se dat slecne radu-predpokladam ze zakladni znalost ma a vi jak pracovat s konmi

Predstavte si, jak by byl prispevek dlouhy kdyby se vypisovalo vsechno do detailu.

Mezi me, ze teda z moji rady nebylo nic, protoze tam chybelo ze kone vycistim, nastrojim, uvolnim, pracuju, uvolnim, odstrojim…. A taky ze mu davam dvakrat denne nazrat

24.4.2023 23:03

Bohužel popsat to právě musíte, protože ne každý chápe, jak to právě vy myslíte, jste na diskusi a co napíšete, tak se to bere, co si k tomu každý, kdo to pak čte domyslí nebo ne, je ke škodě pisatele nebo toho koně.
Edit: poslední věta je taky perla...pod tím si představujete jako co

25.4.2023 07:48
Arbora

XXX.XXX.149.42

Bez ohľadu na vyväzovanie, 40 minút práce na kruhu v kluse a cvale, 2-3x do týždňa je najlepšia cesta k tomu, aby si človek vyrobil chromého koňa.

Slabá horná línia býva najčastejšie spôsobená nedostatočným(nevhodným) kŕmením a nesprávnou prácou. To, že kôň desať minút chodí "pekne", neznamená, že pod tým sedlom nechodí ako žirafa, alebo sa neváľa do oťaží, atď. Na ruke sa dá robiť strašne veľa vecí, neviem, prečo je populárne iba to točenie do kruhu. Vezmite ho na jazdiareň, skúste si niečo pozrieť o práci dvoch lonžiach, zaraďte do práce kavalety, zmeny chodov, zmenu strán...

Nepadla tu zatiaľ žiadna zmienka o fyzioterapii a padnúcom sedle, tým by som začala.

25.4.2023 08:11

Lilycov napsal(a):

Ne, není to kohoutkem.

Krmení + korektní práce + zdravotní problémy?

Začala bych tady.

Kamarádka má i koně 20+ v kondici, kterou spousta lidí obdivuje. I na hobíčkách.

25.4.2023 08:13

Lilycov napsal(a):
Mam ho v režimu 24/7, a dostává müsli s minerálkou a trochu vojtěšky. Jinak vyvazuji ho tak, aby měl hlavu na kolmici, na konci lonžování se vždycky uvolní a pěkně se pak vytáhne dopředu. Zkusím najít nějaké video.

Video by bylo fajn.

25.4.2023 08:24

A to ze lonzer pozna, kolik dany kun potrebuje k uvolneni beru take jako samozrejmost… nektery kun potrebuje malo, nektery pul hodiny i vic… taky pozna, zda-li je prace pro kone optimalni a pohodlna, ci je ztuhly ze treba spatneho vyvazani nebo je v blby nalade, … -tyhle veci ale beru tak, ze kdyz nekdo lonzuje a pracuje i s vyvazovanim, tak ZNA a UMI

Pokud doteď se styl práce neodrazil v kondici koně (roky práce) - tak neví, nezná, neumí. To by tu měl být všeobecný předpoklad.

Bohužel, člověka, který je na druhé straně klávesnice, neznáte. A taky neznáte ty další, kteří si to budou číst, aniž by přispívali, a prostě tohle nevědí. Ne, fakt, nevědí, a jdou, koupí vyvazováky, zapnou je podle fotky v internetovém obchodě, protože takhle to tam mají taky zapnuté, tak to bude správně, a jdou pak koně 40 minut pohonit klusem a cvalem z jedné vody načisto (protože fundovaná paní to říkala na diskusi, a prý je to tak správě pro přípravu na výkonnostky). Nepoznají, zda se ten kůň na kruhu vůbec unese, zda je vůbec schopný se na kruhu uvolnit i bez jakéhokoli vyvázání, jestli nechodí po pleci, jestli není bolavý, unavený... Pozor na to, tyhle rady tu často padnou na úrodnou půdu.

A vzít koně z pastviny možná znamená, že je rozhýbaný, ale rozhodně to neznamená, že je naohýbaný na kruhu a má prokrvené správné svalstvo. To jste vysvětlila, že práci zařazujete postupně, tak to má být, ale nevědoucího člověka to nenapadne, tomu věřte. Oni ti lidé nevědí, že nevědí, a proto si myslí, že jsou zrovna ze skupiny, kterým ti koně i ty lonže do ruky patří.

Nehledě na to, že netušíme, na čem dotyčná lonžuje. Ano, považujete za samozřejmost, že je to neklouzavý pružný povrch, který umožňuje špici kopyta se mírně probořit, ale zároveň poskytuje pevnou oporu chodidlu, ale ne, skutečně to tak často nebývá, lonžuje se samodomo na blátíčku, hlubokém písku s kameny, betonové hlíně a jiných chuťovkách. Lonžovací kruh často nemá rozhodně 20 metrů. A jak poznamenáno, vyvazováky nebývají zapnuté tak, aby koni umožňovaly postupné zvykání a správnou pozici těla. A do toho švihnout evidentně špatně nasvaleného koně, co před půl rokem nechodil vlastně ani na přilnutí (a nevíme, zda na něm chodí teď, protože nevidíme, a jezdec a lonžér si může něco myslet, ale něco úplně jiného se může dít), to je risk.

A jo, když chci něco důkladně vysvětlit i s tím, co má být předem, i s tím, co má být potom, pro člověka, který o tom zatím předpokládaně moc neví, je to takovýhle elaborát. Tímhle jsem zrovna vám, která si neumíte představit člověka, který u koní neví, že neví, zkusila vysvětlit, že takoví lidé fakt existují. A je jich zřejmě v jezdeckém světě většina. Myslím, že se k nim v mnoha oblastech mohu hrdě zařadit.

25.4.2023 08:31

Pro zadavatelku: pořiďte si trenéra. Fakt. Nějakého s dobrými recenzemi, nešetřete penězi a nechte ho jezdit třeba zezačátku jednou týdně klidně i sto kilometrů, aby vám pomohl. Konzultujte s ním výstroj, ustájení, krmení, korektury nebo kování kopyt, zuby, výživové doplňky, chování koně, pohyb koně na volno i na ruce, práci pod sedlem i práci na lonži, práci na vyjížďkách...

25.4.2023 08:39

Vůbec tu nepadla možnost zdravotního problému. Jsou nemoci, které se projevují mj. ochablým svalstvem.

Espadril

25.4.2023 08:48
Espadril

XXX.XXX.64.22

Ok beru tedy zpět své rady slečně. Pokud není schopná vlastnit koně (opět prostě zdravotní vyšetření, fyzio, kovář, zuby, vet check, beru jako základ, nejen když už je na světě problém) tak by s ním neměla jezdit bez odborného dozoru. A už vůbec né lonžovat… škoda slov, chudáci koně

25.4.2023 19:21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vůbec tu nepadla možnost zdravotního problému. Jsou nemoci, které se projevují mj. ochablým svalstvem.

Ehm, já zdravotní problémy zmínila.

Přidejte reakci

Přidat smajlík