Mám kobylku pony125khv,na jaře bych ji chtěla připustit, bylo by to její první hřibě
a zajímaly by mě vaše názory jak vysoký by mohl být hřebec na připuštění
aby to kobča zvládla v klidu.
sonisak
napsal(a):
Mám kobylku pony125khv,na jaře bych ji chtěla připustit, bylo by to její první hřibě
a zajímaly by mě vaše názory jak vysoký by mohl být hřebec na připuštění
aby to kobča zvládla v klidu.
Vím o stejně velkých poničkách které normálně donosily hříbata s teplákama. Ale na její první hříbě bych to nezkoušela. Svou ponici prvničku jsem pouštěla letos o 17cm větším hřebcem, měla jsem limit do těch 20cm navíc. Uvidí se, ale rozhodně o ni nemám strach.
Spoustu informací najdeš i na nemoderce ve vyhledávači.
Takže to je i má rada.
microfon
napsal(a):
Vím o stejně velkých poničkách které normálně donosily hříbata s teplákama. Ale na její první hříbě bych to nezkoušela. Svou ponici prvničku jsem pouštěla letos o 17cm větším hřebcem, měla jsem limit do těch 20cm navíc. Uvidí se, ale rozhodně o ni nemám strach.
Spoustu informací najdeš i na nemoderce ve vyhledávači.
Takže to je i má rada.
Díky za radu,s teplokrevníkem bych to asi neriskovala ale kolem těch 145khv by to být mohlo
avelanc
napsal(a):
Do toho bych já nešla.. Chápu situaci, přesně ve stejné jsem byla taky.. Ale prvničku jsme připustili o 10cm vyšším hřebcem a víc bych nezkoušela...
Já bych doporučila nějaého welsh pony - sekce B, nebo C, jsou to výškově poníci tak akorád, dají super povahu a pěkný exteriér, navíc papírové hříbě do plemené knihy welshe.
Výběr bude asi hodně záležet na oblasti odkus jsi... Ale z Béček doporučuji Gawaina (ten je teď tuším někde na Moravě, hřebčín Karlen), Bansaye (ten je teď čerstvě prodaný do Prahy), nebo barevně zajímavého Qui-Gon Jinna (po něm mám letos modrookého exteriérově perfektního hřebečka, www.jkalika.cz). Z Céček e mi moc líbí Blaengwili Bonheddwr (trawel stud), nebo Swalesmoor Tango (hřebčín angelis) - ale Céčka jsou trochu mohutnějšího typu, záleží jaký máš vkus a co se ti víc líbí.
Tohle je moje hříbě z Béčkové kobylky(126cm) po Limetree Qui-Gon Jinn
gianna
napsal(a):
Já bych doporučila nějaého welsh pony - sekce B, nebo C, jsou to výškově poníci tak akorád, dají super povahu a pěkný exteriér, navíc papírové hříbě do plemené knihy welshe.
Výběr bude asi hodně záležet na oblasti odkus jsi... Ale z Béček doporučuji Gawaina (ten je teď tuším někde na Moravě, hřebčín Karlen), Bansaye (ten je teď čerstvě prodaný do Prahy), nebo barevně zajímavého Qui-Gon Jinna (po něm mám letos modrookého exteriérově perfektního hřebečka, www.jkalika.cz). Z Céček e mi moc líbí Blaengwili Bonheddwr (trawel stud), nebo Swalesmoor Tango (hřebčín angelis) - ale Céčka jsou trochu mohutnějšího typu, záleží jaký máš vkus a co se ti víc líbí.
Tohle je moje hříbě z Béčkové kobylky(126cm) po Limetree Qui-Gon Jinn
Ahojky tak mám dost špatnou zkušenost, mám kobču haflinga a připustila jsem ji teplákem. Hříbátko se narodilo v pohodě, ale mělo křivé obě nohy, museli jsme ho nechat po 4 měsících piplačky utratit. Nevím zda to bylo tím, že hřebec byl asi o 15 cm- 20 větší, ale už bych to nikdy nezkoušela. Radši někam dojedu za jiným hřebcem.
teruska
napsal(a):
Ahojky tak mám dost špatnou zkušenost, mám kobču haflinga a připustila jsem ji teplákem. Hříbátko se narodilo v pohodě, ale mělo křivé obě nohy, museli jsme ho nechat po 4 měsících piplačky utratit. Nevím zda to bylo tím, že hřebec byl asi o 15 cm- 20 větší, ale už bych to nikdy nezkoušela. Radši někam dojedu za jiným hřebcem.
Řekla bych že je to hodně o štěstí ... ikdyž je fakt, že risk není vždycky zisk ... na druhou stranu - maminka mojí "bobule" (khv cca 140cm) byla shetlandský pony veliká necelý metr a tatínek byl A 1/1. Neříkám, že to bylo správné, nedej bože rozumné takového prcka připouštět plňasem, ale díky bohu ... hříbě i maminka všechno ve zdraví přežili a z prcka vyrostla moje krásná Luckynka (která ještě předtím, než jsem ji poznala odnosila a ve zdraví porodila další hříbě s A1/1) ... na druhou stranu známa o pár vesnic dál připouštěla svou welsh cobku velikou okolo 150cm shagya arabem jen o pár cm vyšším a přesně jak píšeš, klisnička měla obě nohy pokřivené a překloubené, takže bohužel také nepřežila ... takže si myslím, že na tom velikost nemusí mít vždy podíl a řekla bych, že je dnes celkem běžné připouštění s o něco většími hřebci (s citem samozřejmě ...) Já osobně bych v kombinaci s tvojí kobuší volila nějakého ze zmiňovaných welsh cobů ...
(na fotce tenkrát ještě ne moje bobule s ještě neročním synátorem ...)
teryneczka
napsal(a):
Řekla bych že je to hodně o štěstí ... ikdyž je fakt, že risk není vždycky zisk ... na druhou stranu - maminka mojí "bobule" (khv cca 140cm) byla shetlandský pony veliká necelý metr a tatínek byl A 1/1. Neříkám, že to bylo správné, nedej bože rozumné takového prcka připouštět plňasem, ale díky bohu ... hříbě i maminka všechno ve zdraví přežili a z prcka vyrostla moje krásná Luckynka (která ještě předtím, než jsem ji poznala odnosila a ve zdraví porodila další hříbě s A1/1) ... na druhou stranu známa o pár vesnic dál připouštěla svou welsh cobku velikou okolo 150cm shagya arabem jen o pár cm vyšším a přesně jak píšeš, klisnička měla obě nohy pokřivené a překloubené, takže bohužel také nepřežila ... takže si myslím, že na tom velikost nemusí mít vždy podíl a řekla bych, že je dnes celkem běžné připouštění s o něco většími hřebci (s citem samozřejmě ...) Já osobně bych v kombinaci s tvojí kobuší volila nějakého ze zmiňovaných welsh cobů ...
(na fotce tenkrát ještě ne moje bobule s ještě neročním synátorem ...)
O velšovy právě hodně uvažuji,myslim si že to bude asi tak nelepší volba
nějakého kol těch 140 khv.
teruska
napsal(a):
Není to o velikosti. Kámoška svoji teplokrevnou kobylu připustila teplákem o něco větším než je kobyla a obě hříbata měli stejný problém(u každého jiný otec). Oba dva měli překloubený přední nožky a bohužel zemřeli.
vasilek
napsal(a):
Není to o velikosti. Kámoška svoji teplokrevnou kobylu připustila teplákem o něco větším než je kobyla a obě hříbata měli stejný problém(u každého jiný otec). Oba dva měli překloubený přední nožky a bohužel zemřeli.
to bude asi v genetike, nejaky spatny gen, co ma v sebe matka
vasilek
napsal(a):
Jo to už taky víme, takže už mít hříbátko nebude.
Já znám případ, kdy appaloosák připustil malinkou shetlandku (chodila z váběhu od kobyl k mladým hřebcům do výběhu na špacír a nějak majitelé žili v domění, že to nejde). Vyšlo z toho úúžasné hříbě, krásná zdravá kobylka pony.
lucky
napsal(a):
Já znám případ, kdy appaloosák připustil malinkou shetlandku (chodila z váběhu od kobyl k mladým hřebcům do výběhu na špacír a nějak majitelé žili v domění, že to nejde). Vyšlo z toho úúžasné hříbě, krásná zdravá kobylka pony.
malinkou myslím výškově.....jinak kobyla měla cca 11 let
lucky
napsal(a):
malinkou myslím výškově.....jinak kobyla měla cca 11 let
U nás to bylo opačně. Sorry že se míchám do tématu
Malej černoušek, kterého jsme měli na hlídání (78 cm v kohoutku) nám obšťastnil klisnu která měla 140 cm v kohoutku...byli přistižení, kobyla přikleklá div si nevykloubila nohy a pinďa baletil na špičkách a bohužel se povedlo...bylo to klisny první a poslední hříbě z černé plemenitby. Narodila se malá přenádherná klisnička...
sonisak
napsal(a):
O velšovy právě hodně uvažuji,myslim si že to bude asi tak nelepší volba
nějakého kol těch 140 khv.
Welhove jsou bud sekce A (welsh mountan pony) - do 122cm, nebo B (welsh pony) - do 137cm (sportovního typu), C (welsh pony type of cob)- 137cm (těžšího typu coba), D (welsh cob) - od 137cm neomezeně ( to jsou většinou velký hodně silní koně, toho bych na poprvé nedoporučovala), nebo potom jsou WPBR (welsh part bred) - je jakýkoliv kříženec co má prokázáno alespoň 12,5% krve jakéhokoliv welshe (u nás nenajdeš přílič mnoho kvalitních sportovních hřebců part bredů)
emickaaa

XXX.XXX.218.55
Dobrý den, mám kobylku která je vysoká asi 127kvh uvažuji ji připustit nějakým větším koněm nebo B pony, ale chci aby z toho byl větší poník.. Kobylka je ČSP a bude mít hříbě poprvé tak jsem se chtěla zeptat na nějaké typy, plemena nebo přímo hřebce, který by ji vyhovoval😁
emickaaa
napsal(a):
Dobrý den, mám kobylku která je vysoká asi 127kvh uvažuji ji připustit nějakým větším koněm nebo B pony, ale chci aby z toho byl větší poník.. Kobylka je ČSP a bude mít hříbě poprvé tak jsem se chtěla zeptat na nějaké typy, plemena nebo přímo hřebce, který by ji vyhovoval😁
Proc chcete odchovat hribe? Si nejake kupte je jich vsude dost myslim.
emickaaa
napsal(a):
Tak na CSP kobylu patří CSP hřebec - tak to prostě je.
Chápu, že se v tak mladém plemeni něco vyštípne. Pokud máte z tohoto obavy (sourozenci kobyly atd.) tak se hodí welš.
ALE. Proč chcete hříbě? Jste schopní kvalitně ho odchovat? Máte na to si ho nechat? (protože dnes je koní přebytek a lidé chtějí poníky, jenže zadarmo a do samoty na zahradu)
(nyní mám doma 18 měsíční hříbě WPBr ze 130khv co se narodila proto, že děti už jsou větší, jen do vnoučat je ještě daleko - tedy ji odchovám minimálně do 3 let)
Uživatel s deaktivovaným účtem

kallisto
napsal(a):
Proc chcete odchovat hribe? Si nejake kupte je jich vsude dost myslim.
Aby se mohlo za rok s těžkým srdcem nabídnout v inzerci😁