Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.11.2006 20:33

Co myslíte, že svědčí koním víc, teplo nebo zima? Zavíráte koně na noc? (ovšem mimo těch kteří jsou zavření i přes den a mají ještě letní srst) Znám kobylu co byla od malička venku jenom pod přístřeškem a byla v pohodě a taky kobylu co jí majitel ve stáji i topil v kamnech. Ale do dnes trpí na průdušky a má různé alergie. Tak si kladu otázku jestli mám to okno ve stáji dost otevřené, když tam ráno přijdu a jsou ,,spocené,, dveře.

2.11.2006 20:51

martanek napsal(a):
Co myslíte, že svědčí koním víc, teplo nebo zima? Zavíráte koně na noc? (ovšem mimo těch kteří jsou zavření i přes den a mají ještě letní srst) Znám kobylu co byla od malička venku jenom pod přístřeškem a byla v pohodě a taky kobylu co jí majitel ve stáji i topil v kamnech. Ale do dnes trpí na průdušky a má různé alergie. Tak si kladu otázku jestli mám to okno ve stáji dost otevřené, když tam ráno přijdu a jsou ,,spocené,, dveře.

My mame teda kone venku... Zatim se osvedcilo do -10 jsou ok, jak klesne pod deset tak dostanou deku... a jak to klesne na -20 tak jdou do staje... ted uz jsme ale staje zrusili a delame obrovskou venkovni halu, kam si budou zalejzat jak budou chtit... ja mam kone astmatika, takze jsem jedine rada... zima nam dela dobre... respektive - pro nas byly nejhorsi prechody mezi teplem a zimou.. a v teple ve staji se nam vyril prach, takze taky kaslal...

2.11.2006 22:12

martanek napsal(a):

No my mame kone ve staji.Ja mam noveho kone,takze nevim ted zda dekovat ci ne.Ve staji neni zrovna moc teplo,a konikovi nejak moc nechtej rust chlupy,zatim to necham a uvidim.Nechci aby mi umrznul..je i celkem dost vyhublej..

2.11.2006 23:30

martanek napsal(a):

já mám koníky celoročně venku, samozřejmě mají přístřešek (dřevěný), v zimě pokud je - 10 a víc tak chodí na noc do zděné stáje. Jednu kobylku dekuju protože na to byla zvyklá od předešlého majitele a je dost choulostivá na srst, druhou nedekuju, protože není třeba

3.11.2006 06:24

catch the spell napsal(a):
já mám koníky celoročně venku, samozřejmě mají přístřešek (dřevěný), v zimě pokud je - 10 a víc tak chodí na noc do zděné stáje. Jednu kobylku dekuju protože na to byla zvyklá od předešlého majitele a je dost choulostivá na srst, druhou nedekuju, protože není třeba

V zimě teplá stáj - to je pro koně zhoubné. Měla jsem kobylku na výcviku, byla zvyklá na chladno, na zimu byla v teplejší stáji a vrátili mi ji s astmatem. Koně snášejí zimu dobře, mají-li dostatek sena, tím jak neustále baští se zahřívají.

3.11.2006 07:38

martanek napsal(a):

Obecně se říká, že koně snášejí zimu mnohem lépe, než teplo. Na jedné straně jsou názory, že kůň vydrží bez problému teplotu -20 stupňů, na druhé straně se dočtete v odborné publikaci o tom, že teplota ve stáji by neměla klesnout pod +6 stupňů a rozhodně by neměla zamrznout voda. Takže si můžete vybrat. Máme koně ve venkovních boxech, přes léto mají místo dveří kládu, jak se ochladí takhle k nule, zavře se v noci spodní část dveří, když se ochladí ještě více, mám dva háčky různě dlouhé a těmi horní díl přivřu, nikdy ho nezavírám úplně. Jinak přes den si koně chodí dovnitř a ven, jak je jim libo. Nutno říci, že každý z nich je jinak na zimu vybaven. Kobyla má již dnes srst hustou jako lední medvěd a i při větru stojí klidně venku. Starší valach při prvních kapkách deště nebo větru zaleze do stáje, má srst krátkou a přiléhavou, ten při -5 stupních dostane přes záda deku, a pak si taky špacíruje venku, i když sněží nebo fouká. Takže si můžete vybrat, je to individuální, ale "spocené dveře" asi není dobrý úkaz.

Přidejte reakci

Přidat smajlík