Stupnice ostrosti udidel ... existuje??

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.11.2006 10:31

Ahojky existuje nějaká stupnice ostrosti udidel? Pokud ano napište mi jí prosím ....
Díkky :-)

18.11.2006 11:15

holkaodkoni napsal(a):
Ahojky existuje nějaká stupnice ostrosti udidel? Pokud ano napište mi jí prosím ....
Díkky :-)

neexistuje:o))ale obecne plati u stihel cim tlustci, tim jemnejsi to stejne u oliv.
kulickove udidlo jemejsi jak paka, pakova udidla-cim delsi rameno,tim ostrejsi, cim tenci,tim ostrejsi atd.

18.11.2006 11:34

kes napsal(a):
neexistuje:o))ale obecne plati u stihel cim tlustci, tim jemnejsi to stejne u oliv.
kulickove udidlo jemejsi jak paka, pakova udidla-cim delsi rameno,tim ostrejsi, cim tenci,tim ostrejsi atd.

Jak je to s udidly lomenými prosím?

18.11.2006 13:52

sanulka napsal(a):
Jak je to s udidly lomenými prosím?

a nevíte tedy co je o trochu více ostřejší než stihlo?kamarádka má A1/1 který jí na vyjížďkaách na stihle zdrhá tak díky :-)

18.11.2006 15:30

holkaodkoni napsal(a):
a nevíte tedy co je o trochu více ostřejší než stihlo?kamarádka má A1/1 který jí na vyjížďkaách na stihle zdrhá tak díky :-)

otazkou je proc zdrha a jak je na tom kamaradka jezdecky,ne vzdy pomuze ostrejsi uzdeni,zvlast kdyz clovek neumi kone poradne zpomalit.

ale abych odpovedela,tak bud tenci udidlo nez ma momentalne,nebo muze zkusit snehulaka,ten ma vyhodu,ze si muze dat dvoje oteze-jedny na normalni stihlo a druhe niz a pouzivat hlavne stihlo a muze si kdyztak pomoct otezi v nizsim krouzku,nebo jezdit jen na jednech otezich a mit udidlo zapnute do druheho,ci tretiho krouzku.

Pokud nema jemnou ruku,tak moc experimentu s ostrejsimi udidly neradim.
Mozna by nebylo od veci prijezdovani v uzavrenem prostoru,kde kun nemuze utikat a dobry trener,ktery by poradil jezdkyni s jejimi chybami.

Martanek

19.11.2006 09:59

holkaodkoni napsal(a):

Někteří koně jsou zdrhací celý život, na jízdárně se chovají způsobně, v terénu mažou jako diví. Já jsem to u mé dcery a jejím "tahacím" koni řešila pelhamem, který jsem pro zmírnění podepla řemínkem namísto řetízkem a pelhamovou spojkou pro začátek, pak jsme přešli na dvoje otěže. Jedny zapnuté do kroužku jako u normálního udidla, druhé do páky. Podle toho, jak koník táhnul, tak se přibraly ty správné otěže trochu více, ale tenhle způsob je vhodný pro toho, kdo si dokáže poradit se dvěma páry otěží a nezamotá se do ních. Jinak je lepší ta pelhamová spojka. Ale i tak existuje hlavní zásada u zdrhacích koní, a to nepouštět je do volného prostoru a když chtějí utíkat, tak jim "vzít prostor", tj. jakmile naznačí chuť utíkat, tak na kruh a nenechat koně rozběhnout. No a to opakovat do zblbnutí, dokud to ta koňská hlava nepochopí. Jenže tohle jde dělat v klidu o samotě, nebo s jiným klidným koněm, ovšem né v lotu hecujících se koní. No a měnit terén, koně velmi dobře vědí, na které louce se startuje, chodit jinam, kde se cválá, tam jít v kroku a podobně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík