racina
napsal(a):
Ahoj, chci postavit s přítelem přístřešek pro koně, ale žádný nápady nemáme. Prosím teda o zaslání vašich přístřešků a nebo kde máte koníky :-) děkujuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
Mám venkovní dvojbox, ale jelikož jsem koně přestěhovala na pastvinu, tak z dvojboxu vyndám střední příčku, otevřu oboje dveře a budou mít průchozí přístřešek.
jackie
napsal(a):
Mám venkovní dvojbox, ale jelikož jsem koně přestěhovala na pastvinu, tak z dvojboxu vyndám střední příčku, otevřu oboje dveře a budou mít průchozí přístřešek.
tak to je perfektní , ale mi to musíme zbouchnout sami :-(
Vůbec nevím co na podlahu, aby to nebylo drahé, co na střechu atd... Chceme aby to vyšlo co nejlevněji a budu tam stlát piliny a navrch slámu. Chci jí tam mít nonstop, aby mohla sem a tam
racina
napsal(a):
tak to je perfektní , ale mi to musíme zbouchnout sami :-(
Vůbec nevím co na podlahu, aby to nebylo drahé, co na střechu atd... Chceme aby to vyšlo co nejlevněji a budu tam stlát piliny a navrch slámu. Chci jí tam mít nonstop, aby mohla sem a tam
CHtělo by to aspoň tři stěny, pilíře kovové, stěny z prken, dle zkušeností nemusí být totálně utěsněné. Na střechu stačí vlnitý plech (není tak drahý), na zemi stačí udupaná hlína, přípa gumové pásy, bude-li tam sucho, aby to neklouzalo. Vše udělat bytelné, aby to silnější vítr nepolámal.
jeffík

racina
napsal(a):
Ahoj, chci postavit s přítelem přístřešek pro koně, ale žádný nápady nemáme. Prosím teda o zaslání vašich přístřešků a nebo kde máte koníky :-) děkujuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
ahoj takovejhle přístřešek je ve stáji kde mám koně je to jen pro poníka ale alespon něco pošlu dvě fotky snad se budou hodit pa a napište tak tady první
racina
napsal(a):
moc vám děkujuuu, musím koumat a nevadí ta hlína když na ní budu stlát? Kam odtéká močka, když tam budu mít zem? Chci to pro taky poníka v kohotku 140cm. Přemýšlela jsem o dubových fošnách, pod to kamínky a mezi s pískem a na to ty piliny se slámou a do rohů více slámy
racina
napsal(a):
nemam to vyzkousene, ale pry je super pouzit takovou tu stavebni bunku. Byva zateplena a ruznych rozmeru. Treba 3x6m, 2x5 apod. Pro ponika, jak pises, by to bohate stacilo. A starsi se da poridit uz od nejakych 10tis (a mas to hned pro dva poniky), sem tam i levneji, kdyz mas kliku, nebo kdyz neni v moc dobrem stavu, coz neni zrovna nutne :-)
Akorat to asi nenadela zrovna moc parady, no :-(
Petra
racina
napsal(a):
Hoj Víti,zasílám ti foto Drásovských srubíků,jsou postaveny z odkorků,levné a funkční,konstrukce je postavena z trámků,je to asi 30cm v zemi,žádnej základ.Odkorkama je to spevněné a hotovo.Desky jsou kůrou ven,asi 5cm od sebe a mezitím zevnitř jsou další odkorky kůrou dovnitř a zakrývají ty díry. Na zemi je jen nastlané piliny a sláma,to co vymýšlíš na podlahu je zbytečné,stejně ti budou chodit čůrat ven takže žádný mokro tam nebude a to málo se vsákne do země.pá
smoulinka
napsal(a):
Hoj Víti,zasílám ti foto Drásovských srubíků,jsou postaveny z odkorků,levné a funkční,konstrukce je postavena z trámků,je to asi 30cm v zemi,žádnej základ.Odkorkama je to spevněné a hotovo.Desky jsou kůrou ven,asi 5cm od sebe a mezitím zevnitř jsou další odkorky kůrou dovnitř a zakrývají ty díry. Na zemi je jen nastlané piliny a sláma,to co vymýšlíš na podlahu je zbytečné,stejně ti budou chodit čůrat ven takže žádný mokro tam nebude a to málo se vsákne do země.pá
to byly dva z jedné strany a z druhé strany je ještě jeden menší a srubík na uskladnění slámy
tilka
napsal(a):
nemam to vyzkousene, ale pry je super pouzit takovou tu stavebni bunku. Byva zateplena a ruznych rozmeru. Treba 3x6m, 2x5 apod. Pro ponika, jak pises, by to bohate stacilo. A starsi se da poridit uz od nejakych 10tis (a mas to hned pro dva poniky), sem tam i levneji, kdyz mas kliku, nebo kdyz neni v moc dobrem stavu, coz neni zrovna nutne :-)
Akorat to asi nenadela zrovna moc parady, no :-(
Petra
Tohle je venkovní přístřešek v malé soukromé stáji, kde mám ustájenou svoji kobylku ( ta co tam stíní). Je dřvěnej, zastřešenej dvěma vrstvama plachty a podlaha je pouze ušlapaná hlína. Už je tam stojí dlouho a pořád slouží! Koníci tam ale nezustávají přes noc.
lesik
napsal(a):
Tohle je venkovní přístřešek v malé soukromé stáji, kde mám ustájenou svoji kobylku ( ta co tam stíní). Je dřvěnej, zastřešenej dvěma vrstvama plachty a podlaha je pouze ušlapaná hlína. Už je tam stojí dlouho a pořád slouží! Koníci tam ale nezustávají přes noc.
Ještě jedna. koníci jsou snad spokojeni
smoulinka
napsal(a):
děkujuu, mohla by si mi je poslat na e-mail, tam budou více vidět :-) děkujuuu
jo a co máte na střeše?.
Moc vám všem děkujuu holčiny :-)
Jinak ty buňky jsou levné, ale my chceme právě dřevěný, děkujuuuuuu
lesik
napsal(a):
ty jsou taky krásné, ale asi moc na práci, zdají se mi vysoký, je to možný? Jinak se koníkům určitě líbí
racina
napsal(a):
děkujuu, mohla by si mi je poslat na e-mail, tam budou více vidět :-) děkujuuu
jo a co máte na střeše?.
Moc vám všem děkujuu holčiny :-)
Jinak ty buňky jsou levné, ale my chceme právě dřevěný, děkujuuuuuu
jelikož jsem koně hodně stěhovala,musely jsme jich dělat několik a tak už v tom mám celkem praxi.Tenhle má tři stěny bez oken.Je to trochu ve svahu aby voda odtékala ven.Na střeše je vlnitý plech -ten je fakt nejlepší.Kůly jsou asi 30cm zatlouklé do země.boky jsou z nějakých desek z dřevotřísky.Sloužill v pohodě pro dva menší koníky.Teda když se tam ten první rozvalil druhýmu už pršelo na záda.Můj tam chodil stejně jen jíst a spal venku a když pršelo tak tam nešel.V přírodě se přece taky neschovávají do jeskyní.To jen člověk má pocit že musí mít kde bydlet...
v v
napsal(a):
jelikož jsem koně hodně stěhovala,musely jsme jich dělat několik a tak už v tom mám celkem praxi.Tenhle má tři stěny bez oken.Je to trochu ve svahu aby voda odtékala ven.Na střeše je vlnitý plech -ten je fakt nejlepší.Kůly jsou asi 30cm zatlouklé do země.boky jsou z nějakých desek z dřevotřísky.Sloužill v pohodě pro dva menší koníky.Teda když se tam ten první rozvalil druhýmu už pršelo na záda.Můj tam chodil stejně jen jíst a spal venku a když pršelo tak tam nešel.V přírodě se přece taky neschovávají do jeskyní.To jen člověk má pocit že musí mít kde bydlet...
Tady je bohužel vyfocený jen kousek.Tenhle přístřešek vypadá podobně jako ten výš s velkejma koňma.Má všechny čtyři stěny,velký vchod aby se tam nebály vcházet a okno na šmírování.Ten se osvědčil líp.Je taky zbytý ze zbytků z pily a na střeše jsou prkna pobité thérovým papírem.takvým tím asfaltovým.Na zem jsme nikdy nic nedávaly.Myslím že udupaná hlína je fakt nejlepší.Když tam dáš prkna tak akorát nasáknou vlhkost a zplesnivý.Normálně jsme vždy hodily rovnou na zem podestýlku.Nikdy si tam nečůraly.
v v
napsal(a):
Tady je bohužel vyfocený jen kousek.Tenhle přístřešek vypadá podobně jako ten výš s velkejma koňma.Má všechny čtyři stěny,velký vchod aby se tam nebály vcházet a okno na šmírování.Ten se osvědčil líp.Je taky zbytý ze zbytků z pily a na střeše jsou prkna pobité thérovým papírem.takvým tím asfaltovým.Na zem jsme nikdy nic nedávaly.Myslím že udupaná hlína je fakt nejlepší.Když tam dáš prkna tak akorát nasáknou vlhkost a zplesnivý.Normálně jsme vždy hodily rovnou na zem podestýlku.Nikdy si tam nečůraly.
děkujuuuuuuuuuu
všechny vaše rady využiju, taky nechci jí tam zavírat bude moct sem a tam :-)
S tou hlínou je to pravda, proc by chodila curat domu, když může venku :-)
Chci jen kdyby byla nějaká smršt venku tak aby byla tam, ale to uz doladím kulatinkou do vchodu, dííííky :-)
racina
napsal(a):
ty jsou taky krásné, ale asi moc na práci, zdají se mi vysoký, je to možný? Jinak se koníkům určitě líbí
Děkuji za pochvalu, vyřídím staviteli ! Jak je přístřešek vysoký netuším, kobylky mají něco přes 160 v kohoutku, tak snad to stačí pro odhad
.
smoulinka
napsal(a):
Ty jo..tak to ti závidím.....moje prasátka nejsou líná jít přes celý výběh se vyčůrat domů....mám teda normální zděný box,ale chodí si ven jak uznají za vhodné...zpravidla jen čůrat....
rubie
napsal(a):
Ty jo..tak to ti závidím.....moje prasátka nejsou líná jít přes celý výběh se vyčůrat domů....mám teda normální zděný box,ale chodí si ven jak uznají za vhodné...zpravidla jen čůrat....
Těší mě že taková čunčata nemám sama,Stáj máme také od toho ,aby bylo kam chodit čůrat a uložit nějaký ten bobek.Je však zajímavý,když uklízím,tak kobči vzorně odcházejí stranou kadit a tváří se jako že to je samozřejmé. Takže nejspíš ty bobky které jsou na nepatřičných místech ,pocházejí od cizích koní co tam chodí asi tajně
sara
napsal(a):
Těší mě že taková čunčata nemám sama,Stáj máme také od toho ,aby bylo kam chodit čůrat a uložit nějaký ten bobek.Je však zajímavý,když uklízím,tak kobči vzorně odcházejí stranou kadit a tváří se jako že to je samozřejmé. Takže nejspíš ty bobky které jsou na nepatřičných místech ,pocházejí od cizích koní co tam chodí asi tajně
Ne ne Saro, bobky na nepatřičná místa přenáší skřítci. Jsou to podobní jako třeba ti, co doma ztrácí ponožky. Jen mají jiné zaměření. Cizího koně ve výběhu by sis všimla, ale skřítka ne
.
Vito na strany přístřešku prý bohatě stačí prkna z krajinek z pily - levné a účinné. Jinak já měla kobyly v krásných venkovních boxech dělaných majitelem té nájemní stáje, fotku tady teď nemám, ale jestli chceš doma vychrabu a zítra dodám. Až budu moc na svoje louky, tak jenom předělám přístěšek co je součástí statku - takže základy a tak mě neminou.
Zeptám se ještě nevadí těm koním ty zvuky, které podle mě musí vydávat třeba déšť, neřku-li kroupy o ten vlnitý plech na střeše? (nevím, ptám se a také právě vymýšlím co na střechu, až budu rekonstruovat)
amazonka
napsal(a):
Ne ne Saro, bobky na nepatřičná místa přenáší skřítci. Jsou to podobní jako třeba ti, co doma ztrácí ponožky. Jen mají jiné zaměření. Cizího koně ve výběhu by sis všimla, ale skřítka ne
.
Vito na strany přístřešku prý bohatě stačí prkna z krajinek z pily - levné a účinné. Jinak já měla kobyly v krásných venkovních boxech dělaných majitelem té nájemní stáje, fotku tady teď nemám, ale jestli chceš doma vychrabu a zítra dodám. Až budu moc na svoje louky, tak jenom předělám přístěšek co je součástí statku - takže základy a tak mě neminou.
Zeptám se ještě nevadí těm koním ty zvuky, které podle mě musí vydávat třeba déšť, neřku-li kroupy o ten vlnitý plech na střeše? (nevím, ptám se a také právě vymýšlím co na střechu, až budu rekonstruovat)
pokud vám můžu poradit na střechu prodávají je to tvarově jako vlna ,ale ze silné tvrdé jakoby lepenky a je to super omrkněte to ve stavebninách
amazonka
napsal(a):
.
Máme takyna střeše vlnitý plech a koníci se žádných zvuků nelekají... když vydejchaj krosové motorky na polních cestách, trabanta denně se pachtícího k chatě, tak proč by se báli kapek deště na plechovou střechu..
jurásek

jackie
napsal(a):
Máme takyna střeše vlnitý plech a koníci se žádných zvuků nelekají... když vydejchaj krosové motorky na polních cestách, trabanta denně se pachtícího k chatě, tak proč by se báli kapek deště na plechovou střechu..
tam nejde o rámus ,ale oto že už se to nemusí natírat a přijde to na stejný peníze jako plech
jurásek
napsal(a):
tam nejde o rámus ,ale oto že už se to nemusí natírat a přijde to na stejný peníze jako plech
Já jsem tedy měla takové venkovní boxy, ale bez dveří by se to dalo použít jako venkovní přístřešek: Posílám foto, když ještzě nebyly dostaveny.
P.S: Koníci tam dnes již nebydlí. Mám je přestěhováný a boxíky mi stojí na zahradě
barletka
napsal(a):
Já jsem tedy měla takové venkovní boxy, ale bez dveří by se to dalo použít jako venkovní přístřešek: Posílám foto, když ještzě nebyly dostaveny.
P.S: Koníci tam dnes již nebydlí. Mám je přestěhováný a boxíky mi stojí na zahradě
A boxíky, když byly dostaveny!!!
sara
napsal(a):
Jejda tak teda ne že bych chtěla být škodolibá,ale opravdu mě těší že nemám prasátka jen já Mám je v boxu cca 7 x 5 metrů-nastlaná je jen půlka-kobyla zodpovědně třídí,,odpad" bobky na prázdnou půlku ke zdi..ale hřebeček je hovádko největší...úplně nejskvělejší je se trefit do koryta....
no a pochopitelně si přece nenechají moč stříkat na nohy,tak chodí čůrat do nastlaného......chjo....
Ale co už...no ...
rubie
napsal(a):
Jejda tak teda ne že bych chtěla být škodolibá,ale opravdu mě těší že nemám prasátka jen já Mám je v boxu cca 7 x 5 metrů-nastlaná je jen půlka-kobyla zodpovědně třídí,,odpad" bobky na prázdnou půlku ke zdi..ale hřebeček je hovádko největší...úplně nejskvělejší je se trefit do koryta....
no a pochopitelně si přece nenechají moč stříkat na nohy,tak chodí čůrat do nastlaného......chjo....
Ale co už...no ...
Ja jsem naučila kobylku chodit srát do jednoho ruhu tak, že sme ji tam nechali kobyláky jineho koně z jiné stáje. A zafungovalo to, tak to zkus!
lesik
napsal(a):
Ja jsem naučila kobylku chodit srát do jednoho ruhu tak, že sme ji tam nechali kobyláky jineho koně z jiné stáje. A zafungovalo to, tak to zkus!
taaak a tady je náš - ještě není celý, ale pracuje se na tom
Jak jsem slíbila posílám foto
racina
napsal(a):
taaak a tady je náš - ještě není celý, ale pracuje se na tom
Jak jsem slíbila posílám foto
a tady už skoro
mě by zajímalo jak moc jsou ty svislé nosné prvky zakopané do země a protože jsou ze dřeva jestli jsou nějak ošetřeny proti biologické korozi, a taky bych se chtěla zeptat jestli jste řešili něco jako drenáž, tehle přístřešek se mi totiž moc líbí tak jestli se mám opičit, nebo jestli jsou ještě nějaké mouchy které je třeba vychytat, jo a jak je to zavětrováno? děkuju
Drenáž jsme žádnou neprováděli, místo zaražení do země jsme zabetonovali patky a posadili trámy do nich (5 patek na rozměr přístřešku 6x3m).
Výška střechy 3m - mírně zkosená, aby sníh a voda odtékaly samy a střecha se neprohýbala.
Přední stěnu nemáme žádnou - volný přístup ze závětrné strany.
Když jsme měli přístřešek na jiné pastvině, zaráželi jsme do země asi 0,5 m.
didi
napsal(a):
Drenáž jsme žádnou neprováděli, místo zaražení do země jsme zabetonovali patky a posadili trámy do nich (5 patek na rozměr přístřešku 6x3m).
Výška střechy 3m - mírně zkosená, aby sníh a voda odtékaly samy a střecha se neprohýbala.
Přední stěnu nemáme žádnou - volný přístup ze závětrné strany.
Když jsme měli přístřešek na jiné pastvině, zaráželi jsme do země asi 0,5 m.
Téměř dokončeno.
alena1
napsal(a):
Z vlastní zkušenosti nedoporučuji zateplený box, není důvod. Koně se zimě přizpůsobí. Hlavní je, aby na ně nepršelo, nesněžilo a hlavně aby nebyli v průvanu.
Děkuji za názor, právě kamarádka co tedka dělala, tak zateplený, tak mě to dost inspirovalo.....jinak jak to udělat s větráním?? Když koně zavřu i horní dvířka, nevydejchají tam dva vzduch?? Možná je to trapná otázka, ale raději se zeptám
iveth
napsal(a):
Děkuji za názor, právě kamarádka co tedka dělala, tak zateplený, tak mě to dost inspirovalo.....jinak jak to udělat s větráním?? Když koně zavřu i horní dvířka, nevydejchají tam dva vzduch?? Možná je to trapná otázka, ale raději se zeptám
Co máte za plemeno koně, že jej chcete uzavírat do boxu? Pro koně je skutečně vhodný box, který je dobře odvětraný. Mám dušného koně, vím o čem mluvím. Nehledě na to, že kůň, který bude v zimě zavřen v boxu a nebude tam přísun chladného vzduchu opotí se Vám a pak když jej pustíte do mrazu, máte zaděláno na problém. Kůň malý prostor rychle zadýcha.
alena1
napsal(a):
Co máte za plemeno koně, že jej chcete uzavírat do boxu? Pro koně je skutečně vhodný box, který je dobře odvětraný. Mám dušného koně, vím o čem mluvím. Nehledě na to, že kůň, který bude v zimě zavřen v boxu a nebude tam přísun chladného vzduchu opotí se Vám a pak když jej pustíte do mrazu, máte zaděláno na problém. Kůň malý prostor rychle zadýcha.
Mám kříženku KWPNxarab, je něco jako plnas, taková hubenejší menší, jinak ja ji mela doposud ve stodole, kde docela i fučelo a nafoukal tam i sníh, nikdy nebyla nemocná, nejdřív, že uděláme box v maštaly,ale zas tam je i dobytek a táta v maštali hrozně dbá na to, aby tam bylo teplo, dává slámu i do škvír dveří,ale zas v maštali se vejde jen jeden box a tak uvažuju o boxech venku a chci pro kobylu konečne neco pořádného....práve si říkám, jak to je s tim vetráním a dovedu si představit, že když bude zavřená i horní část dveří, aby tam nefoukalo, tak se to rychle opotí, když už budu stavet venkovní boxy, tak spíš bych dvojbox, kvůli tomu, že mám v plánu pořizovat dalšího koně a to společníka a ted nevím, jak na tom bude, na jaký podmínky bude zvyklý a hlavne boxy bych chtela mít v ohrade, že přijdu, otevřu a rovnou jdou samy ven....brzo ráno totiž jezdím do školy a tak si to chci takhle zjednodušit, že kobylu nemusím vyvádět přes dvůr a otvírat, zavírat ohradu, proste takové zdržování:)
Ahoj,taky budeme muset postavit přístřešek pro pět koní- mimo jiné ještě řeším přístřešek na seno...
Loni manžel stavil přístřešek kozám a tak koníci budou mít něco podobného,ale většího.
iveth
napsal(a):
Měla sem koně, v normálních vnitřních boxech, venkovních boxech a teď je 24/7.
Je to arab. A nejlepší co může být je 24/7. Možná tak mít režim celý den venku, večer otevřený venkovní box.
Ve vnitřních boxech je to jiné - je pohromadě třeba 20 koní, takže prostory jsou větší a zadýchají se o něco později, Je tam krásně teplo, ikdyž je venku -20C. Oni si to teplo udělají. Teplo tam být musí, protože ve většině případů dostanou koně na přídel 15kilo sena a nazdar. Takže možnost dělat teplo nulová. Pokud koně přes zimu trénují, a holí se..pak je to asi nejlepší volba - protože ven jdou s dekou.
Venkovní box byl fajn, ale ikdyž se na noc zavřela i horní část dveří - aby koníček neumrznul, ráno byli totální kapky jak na stropě, tak na koňských zádech. A pustit takové zvíře na mráz je docela blbé. Nehledně nato, že tam má opravdu teplo a to není nic izolované, nedej bože zateplené.
Teď je 24/7 venku, s prostorným přístřeškem a se stádem - neustálou možností zobat seno. Tepla dostatek udělá i ohřání ve stádě. Ráno a večer se přikrmuje normálně kyblíkem..jinak celej den ďobou seno. Ikdyž sněží jak prase, stejně stojí zježení na pláni, prdelí proti větru a spokojeně podřimují.