Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.1.2007 20:41

Mám takový dotaz, co je pro koně lepší? Chleba uplně usušený- tvrdý nebo můžou i měkký ? Nehrozí z toho měkkého vlhkého chleba kolika?

26.1.2007 21:06

kessidis napsal(a):
Mám takový dotaz, co je pro koně lepší? Chleba uplně usušený- tvrdý nebo můžou i měkký ? Nehrozí z toho měkkého vlhkého chleba kolika?

Prosímtě, nikdy koni nedávej měkké pečivo, ať jde třeba i o housky či rohlíky!!!!!!!!!Může to způsobit vážnou koliku!!!!!!!!koníkům jen pořádně tvrdý a suchý chlb či jiné pečivo, však mají zuby a oni si s tím poradí

27.1.2007 08:21

kessidis napsal(a):

Také se přikláním k názoru, že rozhodně měkké pečivo ne. Já sice také krmím chlebem, ale ještě snad nikdy jsem našim koním nedala chleba, když není úplně tvrdý nebo třeba, když je ve stádiu něco mezi....

27.1.2007 08:55

kessidis napsal(a):

Měkký fakt ne, znám holku, co přišla o svoji kobylu díky tomu, že jí její tatínek, aby kobyle přilepšil, jí dal pár kusů měkkého chleba. Dostala dost těžkou koliku.

27.1.2007 09:41

strelish napsal(a):
Měkký fakt ne, znám holku, co přišla o svoji kobylu díky tomu, že jí její tatínek, aby kobyle přilepšil, jí dal pár kusů měkkého chleba. Dostala dost těžkou koliku.

Krmit určitě jenom dobře usušený tvrdý chleba. Jednou nám lidi z vesncie nakrmili kobylu měkkým pečivem a taky měla koliku. Bohužell lidi jsou vůbec drzí, nechápu proč se na ty koně nemůžou jenom dívat a mají tendenci krmit cizí koně bez dovolení. To je jako bych šla krmit sousedovi psa

27.1.2007 11:13

brenton napsal(a):
Krmit určitě jenom dobře usušený tvrdý chleba. Jednou nám lidi z vesncie nakrmili kobylu měkkým pečivem a taky měla koliku. Bohužell lidi jsou vůbec drzí, nechápu proč se na ty koně nemůžou jenom dívat a mají tendenci krmit cizí koně bez dovolení. To je jako bych šla krmit sousedovi psa

Sousedovic psovi bys asi přilepšila... Mi lidi schvátili poníka. A to bednou jablíček do ohrady... Co měli dělat s padankami, tak to dali ponclovi!!!

27.1.2007 15:51

gelnarka napsal(a):
Sousedovic psovi bys asi přilepšila... Mi lidi schvátili poníka. A to bednou jablíček do ohrady... Co měli dělat s padankami, tak to dali ponclovi!!!

Já taky dávám koním jenom tvrdý usušený chleba, ale právě jsem to viděla, že hospodář dá klidně půl týden strého,ale měkkého chleba koním místo ovsa:( Tak se ptám na vaše názory. Ale v žaludku se ten tvrdý chleba stejně namočí a změkne.

27.1.2007 17:22

kessidis napsal(a):

měkký chleba (i pečivo vůbec) koním nepatří!!Víš jak vypadá namočený rohlík ve vodě? tak přesně to by se koni dělo v žaludku...Pořádně vysušený a neplesnivý můžeš podávat

27.1.2007 19:12

hanule napsal(a):
měkký chleba (i pečivo vůbec) koním nepatří!!Víš jak vypadá namočený rohlík ve vodě? tak přesně to by se koni dělo v žaludku...Pořádně vysušený a neplesnivý můžeš podávat

jasne jedine poradne ususeny je nejlepsi a nevim kdo mohl dat konim misto jadra mekky chleb!! ty jo bych chtela videt ty kone...

27.1.2007 19:20

kessidis napsal(a):
Já taky dávám koním jenom tvrdý usušený chleba, ale právě jsem to viděla, že hospodář dá klidně půl týden strého,ale měkkého chleba koním místo ovsa:( Tak se ptám na vaše názory. Ale v žaludku se ten tvrdý chleba stejně namočí a změkne.

V žaludku se chleba nenamočí a neměkne - asi při biologii (nebo přírodopise) spíš! Potrava se štěpí pomocí kyselin, které jsou jak v žaludku tak ve slinách. A když to potom prdel přebere tak to taky zcela změní konzistenci. Ty snad pojídáš svoje výkaly, abys střevům usnadnila práci?? (což stejně neusnadníš, protože celý proces stejně proběhne znova) To asi sotva, tak nevím čemu pomůžeš měkkým mokrým chlebem - zubům?? žaludku?? Radši při hodinách chemie a bižuly dávej pozor

28.1.2007 19:17

parley napsal(a):
jasne jedine poradne ususeny je nejlepsi a nevim kdo mohl dat konim misto jadra mekky chleb!! ty jo bych chtela videt ty kone...

slyšela jsem i názory že je lepší tak čtyři dny sušený chleba aby nebyl úplně na kost,že se pak obrušuje koni sklovina.Ale určitě v žádném případě né měký.Taky mám blbé zkušenosti z krmičema.....

28.1.2007 21:34

kessidis napsal(a):

V žaludku jsou místo vody kyselé šťávy, které slouží k rozkladu potravy... Jsou už ve slinách, když si dáš sladké a delší dobu si nevyčistíš zuby ani nic jiného nebudeš jíst, budeš mít pocit kyselosti v puse. Zkus si dát dva krajíce horkého a čerstvě upečeného chleba a ucítíš sama ten bordel ve střevech.

13.5.2008 10:31

v v napsal(a):
slyšela jsem i názory že je lepší tak čtyři dny sušený chleba aby nebyl úplně na kost,že se pak obrušuje koni sklovina.Ale určitě v žádném případě né měký.Taky mám blbé zkušenosti z krmičema.....

ja jsem koupila ponika,ktery byl krmeny trvdymi zbytky z pekarny,machanymi ve vode,tak ze z toho byla slichta,nedostaval vubec seno,pouze tuhletu slichtu,...muze mi nekdo rici,zda treba konik,jestlize nemel travu ani seno,mohl tu dobu stradat? myslim na vitaminy a podobne,prisel hrozne vyhubly...

13.5.2008 13:50

smudlousek napsal(a):
ja jsem koupila ponika,ktery byl krmeny trvdymi zbytky z pekarny,machanymi ve vode,tak ze z toho byla slichta,nedostaval vubec seno,pouze tuhletu slichtu,...muze mi nekdo rici,zda treba konik,jestlize nemel travu ani seno,mohl tu dobu stradat? myslim na vitaminy a podobne,prisel hrozne vyhubly...

No, podle mě musel dost strádat, jádro je velmi důležité, znám lidi, co krmí jen ovesnými vločkami, ale já jsu pro plné vydatné jádro. To měl chudák koník žraso jak pro prasata, fuj

13.5.2008 14:10

xpetrax napsal(a):
No, podle mě musel dost strádat, jádro je velmi důležité, znám lidi, co krmí jen ovesnými vločkami, ale já jsu pro plné vydatné jádro. To měl chudák koník žraso jak pro prasata, fuj

No než jádro mi příjde horší že neměl seno a trávu.

sabora

13.5.2008 14:17
sabora

kessidis napsal(a):

jasně že tvrdý, ale!!!
krájený na kusy, a to chleba který jení starší než několik dní, aby neměl plíseň, plíseň nemusí být hned vidět, nebo si může člověk myslet že je to mouka na povrchu. taky usušit rychle, nejlíp na slunci..........
s jabkama mám taky takovou zkušenost, lidi s děckem se mi vlezli do ohrady a v ruce košík jablek, sice bylo hezký že jabka vykrájeli , ale ............
naštěstí si to nechali vysvětlit, no ale co kdybych si jich nevšimla?????????????

sabora

13.5.2008 14:18
sabora

sabora napsal(a):
jasně že tvrdý, ale!!!
krájený na kusy, a to chleba který jení starší než několik dní, aby neměl plíseň, plíseň nemusí být hned vidět, nebo si může člověk myslet že je to mouka na povrchu. taky usušit rychle, nejlíp na slunci..........
s jabkama mám taky takovou zkušenost, lidi s děckem se mi vlezli do ohrady a v ruce košík jablek, sice bylo hezký že jabka vykrájeli , ale ............
naštěstí si to nechali vysvětlit, no ale co kdybych si jich nevšimla?????????????

jo a ještě, ale to je už hodně dlouho, mi babča s dědulou klasický turisti cpali koně chlebem se salámem, co si nesli sebou na tůru, když viděli že jdu a volam na ně, henm to koním hodili.............

13.5.2008 15:06

thesis napsal(a):
No než jádro mi příjde horší že neměl seno a trávu.

Přesně tak, podle mě je jádro hlavně pro pracující koně nebo vyhublé, ale nemusí ho mít každý kůň Hlavně seno nebo trávu

13.5.2008 20:49

sabora napsal(a):
jo a ještě, ale to je už hodně dlouho, mi babča s dědulou klasický turisti cpali koně chlebem se salámem, co si nesli sebou na tůru, když viděli že jdu a volam na ně, henm to koním hodili.............

Já krmím i mněkým chlebem a to každý den v lese v práci když kůn dělá tak mu to vůbec nevadí.

Lolobuternik

19.9.2016 13:26
Lolobuternik

XXX.XXX.142.114

Co se stane koni kdyby se mu někdo znás dali třeba 3 měké rohliky to I s z takove trošky by se mohlo stat že by dostal koliku.

19.9.2016 15:13
kallisto

XXX.XXX.135.38

Lolobuternik napsal(a):
Co se stane koni kdyby se mu někdo znás dali třeba 3 měké rohliky to I s z takove trošky by se mohlo stat že by dostal koliku.

Ano i z takové trošky může dostat koliku. A na koliku může i umřít. Měkkým pečivem prostě nekrmit!

19.9.2016 15:41
sisi58

XXX.XXX.191.1

gelnarka napsal(a):

Kamarádce také nakmili koně, ale místo schvácení, kolika.

20.9.2016 08:28
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tady je to samý odborník Nedělejte z měkkého chleba většího bubáka než je Pochopitelně není "bezpečné" dát koni půl bochníku - ale to by bylo špatně i v případě chleba tvrdého! I tvrdý chléb zkrmovaný ve větším množství může začít kvasit a vyvolat koliku. Pokud se ale cokoli dává s mírou, tak neuškodí ani ten měkký.

20.9.2016 20:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

xchipsy napsal(a):
Tady je to samý odborník Nedělejte z měkkého chleba většího bubáka než je Pochopitelně není "bezpečné" dát koni půl bochníku - ale to by bylo špatně i v případě chleba tvrdého! I tvrdý chléb zkrmovaný ve větším množství může začít kvasit a vyvolat koliku. Pokud se ale cokoli dává s mírou, tak neuškodí ani ten měkký.

Jen se většinou koni nalepí na patro (rohlíky jsou na to ještě lepší) a ten je buď nešťastný nebo naštvaný.
Měkký chleba tedy ne.
Tzv. zavadlý, starší (a to i když není uschlý na tvrdo), ten už neškodí, pokud nedáte celý kýbl koni, co není na chleba zvyklý.

20.9.2016 20:44
xchipsy

XXX.XXX.142.1

sisi58 napsal(a):
Jen se většinou koni nalepí na patro (rohlíky jsou na to ještě lepší) a ten je buď nešťastný nebo naštvaný.
Měkký chleba tedy ne.
Tzv. zavadlý, starší (a to i když není uschlý na tvrdo), ten už neškodí, pokud nedáte celý kýbl koni, co není na chleba zvyklý.

No nevím, nikdy se mi nestalo, že by se KOUSEK někam lepil Samozřejmě nemluvím o tom cpát koni několik krajíců.

20.9.2016 21:07
sisi58

XXX.XXX.191.1

Půl krajíce či půl rohlíku, středně velký kůň. Tvářil se a choval, jak když se člověku nalepí turecký med na zuby.

20.9.2016 21:40
Aristoz

XXX.XXX.211.230

Znám staj kde kazde ráno všichni kone dostanou celý bochník měkkého chleba. Nikdy žádný kolika, nic.je pravda, že když jsem to viděla poprvé tak jsem docela cucela.

20.9.2016 21:49
sisi58

XXX.XXX.191.1

A proč jim to dávají?
Nechápu.

20.9.2016 21:54
Aristoz

XXX.XXX.211.230

To opravdu netuším. Jen nám vždycky řekli, že jim to máme dát. Je pravda, že všichni ti kone byli zvykli už od hříbat. A nevím jestli to bylo Tim, ale meli nádhernou srst.

20.9.2016 22:54
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Já jsem teda nepochopila tu zmínku o biologii. V žaludku se to stejně rozmočí, sliny tomu napomůžou. Jaký je rozdíl v tom, jestli to sní suché a zapije to, nebo to sní čerstvé? Ten rohlík/chleba je pořád rohlík/chleba, akorát má víc nebo míň vody, ale obsah ostatních složek je přece stejný. Forma může mít vliv na polykání, budiž. Může toho stihnout do sebe za stejný čas natláskat víc, míň to měkké prokouše, tak že sousto je pak větší. Obojí může vyvolat problém. To je ten důvod?
Neberte to jako rýpání, mě prostě zajímá proč, ta podstata.
Díky za věcné komentáře.

20.9.2016 23:07
Terven

XXX.XXX.110.147

Dotaz napsal(a):
Já jsem teda nepochopila tu zmínku o biologii. V žaludku se to stejně rozmočí, sliny tomu napomůžou. Jaký je rozdíl v tom, jestli to sní suché a zapije to, nebo to sní čerstvé? Ten rohlík/chleba je pořád rohlík/chleba, akorát má víc nebo míň vody, ale obsah ostatních složek je přece stejný. Forma může mít vliv na polykání, budiž. Může toho stihnout do sebe za stejný čas natláskat víc, míň to měkké prokouše, tak že sousto je pak větší. Obojí může vyvolat problém. To je ten důvod?
Neberte to jako rýpání, mě prostě zajímá proč, ta podstata.
Díky za věcné komentáře.

Mohlo by to souviset s tím, že čerstvé pečivo nadýmá, zatímco starší nikoli - asi díky tomu, že kvasnice už v něm nejsou aktivní.
Každopádně bych s pečivem pro koně byla opatrná, po taškách bych nekrmila ani to tvrdé.
Dávám sem tam kousek jako pamlsek a to by možná nevadilo ani to měkké, ale nemám potřebu to zkoušet.

Přidejte reakci

Přidat smajlík