chtěla bych se vás zeptat na názory, máme 2 letou kobylku, seděla sem na ní už dvakrát, je to kříženec haflinga a norika. vím že se vivíjí do pěti let, ale nevím jesli vadí když na ní tak jednou za měsíc pojedu na chvilinku ven a pomalu ji začnu učit základy. vážím 45kg a rači si tej půl hodky venku pdpustím než jí něco udělat. díky za názory
perllla
napsal(a):
chtěla bych se vás zeptat na názory, máme 2 letou kobylku, seděla sem na ní už dvakrát, je to kříženec haflinga a norika. vím že se vivíjí do pěti let, ale nevím jesli vadí když na ní tak jednou za měsíc pojedu na chvilinku ven a pomalu ji začnu učit základy. vážím 45kg a rači si tej půl hodky venku pdpustím než jí něco udělat. díky za názory
TAk osobně si myslím, že pokud vážíš tolik co píšeš a pojedeš opravdu jednou za měsíc na pulhodku, tak by se jí nic stát nemelo. Ale určitě i někdo další napíše něco jiného
perllla
napsal(a):
Aký účel to sadnutie raz za mesiac na tak mladého koňa bude mať?
evam
napsal(a):
Aký účel to sadnutie raz za mesiac na tak mladého koňa bude mať?
My jsme tak kdysi zajizdely huculky. Ve dvou letech zacaly po venku stradovat s deckama majitelu na zadech (samozrejme, ze se v klidu vodily). Takovych 20-30kg navrch ani necitily a zvykly si, ze maji neco na hrbete. No a ve dvou a pul letech se proste vymenilo dite za dospeleho cca 55kg cloveka a nic. Pohoda, stradovaly dal.
I kdyz si slecna sedne jen jednou za mesic, konik bude aspon vedet, ze muze mit neco na hrbete a nebude pak prekvapena, az ji nekdo na zadech zustane i dele a v rychlejsich chodech. Klidne na konika sedni, ale opravdu jen na chvilku, tak jak pises a mezitim ji uc na klidne stani pri sedlani, uzdeni, reakce na venkovni podnety, at se neboji atd. Pavla
perllla
napsal(a):
Je to brzo!!!!!!!!!je jedno kolik vážíš,to je jako chtít po 2 letým dítěti aby mylo nádobí. Já to nechápu lidi kam furt spěcháte....Jestli se nemužeš dočkat tak sis raději měla koupit dopělého koně.Jednou za měsíc ji nic nedá akorat riskuješ zdravotní problémy,mysli na jeho růst.Já s tím nesouhlasím,počkej minimálně pul roku.Ale jestli chceš na koni jezdit měla by si se mu začít nejprve věnovat ze země,ale to až za toho pul roku,prace na lonži, ruce,navykaní na uzdečku,sedlo...pak teprve bych na koně lezla.ideální jsou 3 roky.Nezkracuj mu život!POdívej se na nemoderku je tam podobné téma,tak ti to vysvětlí!
klawdie
napsal(a):
Je to brzo!!!!!!!!!je jedno kolik vážíš,to je jako chtít po 2 letým dítěti aby mylo nádobí. Já to nechápu lidi kam furt spěcháte....Jestli se nemužeš dočkat tak sis raději měla koupit dopělého koně.Jednou za měsíc ji nic nedá akorat riskuješ zdravotní problémy,mysli na jeho růst.Já s tím nesouhlasím,počkej minimálně pul roku.Ale jestli chceš na koni jezdit měla by si se mu začít nejprve věnovat ze země,ale to až za toho pul roku,prace na lonži, ruce,navykaní na uzdečku,sedlo...pak teprve bych na koně lezla.ideální jsou 3 roky.Nezkracuj mu život!POdívej se na nemoderku je tam podobné téma,tak ti to vysvětlí!
Klára má pravdu. To nepřemýšlíte? Víte jak má ještě dvouleťák měkký hřbet a nedoosifikované kosti a klouby? Je jedno jestli na něm sedí dvacetikilový děcko nebo 80 kg chlap - ten měkký hřbet bude trpět tak nebo tak. A vůbec jednou za měsíc. Hřbet dostane šok a až se zase vzpamatuje, dostane za měsíc další šok. To už radši jezdi několikrát týdně - odrovnáš si možná koně, ale rozhodně si jeho svalová soustava zvykne rychleji než po měsíčních šocích. Když nemáte trpělivost čekat tak si pořiďte koně obsednuté nebo těsně před ním. Tohle by u nás v životě neexistovalo, sedat na dvouletku ani kdyby byl kdovíjak vyvinutý. U nás dvouleťák chodí maximálně na procházky nebo dělá hravou práci na ruce s obřišníkem, aby si zvykl, že mu jednou bude něco stahovat břicho. Ani sedlo na ně nedáváme dřív jak před obsedáním. Hřbet pořebuje čas aby vyspěl a zpevnil se...
A do kolika let plnokrevníci slouží, aniž by měli problémy? Znám jich hodně málo, kteří by byli obsedaní takhle brzo a bez problémů (bolavá záda, klouby) se na nich dalo jezdit po desátém, dvanástém roce. Měla bys asi popřemýšlet, co si od koníka slibuješ. Jestli ho chceš mít na "celý život" nebo jezdit teď a později ho dát pryč.
To prosím neber jeko urážku, je spousta koní, se kterými se to tak dělá - dostiháci, koně do parkuru,... pak si pořídíš mladšího a "vysloužilce" prodáš.
Je to docela normální praxe jezdců, kteří chtějí dosahovat úspěchů a ví, že živení starších koní, kteří již nejsou do sportu je záležitost značně prodělečná (pokud to nejsou chovné klisny nebo plemenní hřebci)
Nechci radit a moralizovat, prostě jen popřemýšlej, co od koníka chceš, pokud řekneš že na chvilku do sportu, já tě soudit nebudu, znám takových lidí víc. Ale na druhou stranu znám i pár lidí, kteří trpělivě čekají, až koníkovi budou 4 roky a předtím na něj nevylezou.
perllla
napsal(a):
Jelikož s tímhle křížencem nepůjdeš na výkonnostní zkoušky, nevím, proč by bylo potřeba si na ni sedat před třetím rokem. Tím, že počkáš, prokážeš kobylce velkou službu. Vůbec bych to nesrovnávala s plňasem, kromě toho, že dostiháci jsou v 10letech většinou důchodci, je to časnější plemeno, ne, že by byli ve dvou letech připraveni na obsedání, ale nenadělá se až tolik škody, jako u mohutnějšího koně. Kobylka je určitě velká a vypadá skoro dospěle, ale zdání klame, jak jsem psala na nemoderce, pro mohutnější koníky je jejich váha v tomhle věku dostatečná zátěž na klouby. Moje hříbo je taky veliký, ale ani by mě nenapadlo si na něj sednout (v dubnu bude dvouletý)
cheyenne
napsal(a):
Jelikož s tímhle křížencem nepůjdeš na výkonnostní zkoušky, nevím, proč by bylo potřeba si na ni sedat před třetím rokem. Tím, že počkáš, prokážeš kobylce velkou službu. Vůbec bych to nesrovnávala s plňasem, kromě toho, že dostiháci jsou v 10letech většinou důchodci, je to časnější plemeno, ne, že by byli ve dvou letech připraveni na obsedání, ale nenadělá se až tolik škody, jako u mohutnějšího koně. Kobylka je určitě velká a vypadá skoro dospěle, ale zdání klame, jak jsem psala na nemoderce, pro mohutnější koníky je jejich váha v tomhle věku dostatečná zátěž na klouby. Moje hříbo je taky veliký, ale ani by mě nenapadlo si na něj sednout (v dubnu bude dvouletý)
Navíc co se týče toho brzkého obsedání sportovních koní - to zase souvisí s tou "krásnou" českou vlastností - rychle obsednout, výkonnostní zkoušky, kritérka, rychle koně vytáhnout nahoru a draho prodat než zdravotně odejde, čímž pádem se ani nezaplatí.... Já myslím že právě proto nikdy nebudeme patřit k jezdecké špičce dokud budeme vyznávat tuto filozofii. Naopak státy, které v tom na špici jsou (mám teď na mysli hlavně drezuru, parkur, všestrannost) - jako Německo či Francie, těm jde jen o prestiž a to se na té špici udržet. Proto na koně netlačí a obsedají až ve 4 i 5 letech, kdy už je vývoj zcela ukončen. Tím pádem kůň déle a více vydrží těžké sportovní nároky. V poslední době jezdím pravidelně sledovat CSIO do Poděbrad a můžu vám říct že průměrný věk koní českých jezdců v těch nějtěžších soutěžích je 7-8 let. Naproti tomu věk koní západo a severoevropských států se pohybuje kolem 12 a koní pod 10 let mají minimum. Bohužel nejde o to, že by češi byli až tak chamtiví, ale když stát nepodpoří, je třeba peníze na drahé výjezdy a veškeré vybavení "vydojit" jinde.....
perllla
napsal(a):
Ahojky. Nedubu tu prosazovat moje názory, ale myslím, že ve dvou letech je to brzo. I když jenom na chvilku... Sama mám dvouletka je celkem ještě malý... Je trochu podtržený, ptž neměl mmlíko až do toho 6 měsíce... Ale představa že bych si na něj už sedla? To ne. Jsem sice přímo natěšená, až si na něj poprvé sednu a budu pak moc jezdit, ale nechci ho odrovnat. Bohužel mě příroda neobdařila štíhlou postavou a jsem celkově mohutnější a proto si ještě o to déle počkám abych mu nějak neublížila. Teď si s ním radši zajdu na procházku, nebo si hraju v kruhovce... Někdo mi možná řekne kruhovka ve dvou letech to je brzo, ale nijak ho nepřetěžuju... Spíš si hrajem... Můj děda (stará škola) mi říkal, že si na něj mám párkrát sednout před zimou (v Skippyho 2 a 3/4letech), přes zimu ho nechat jen práce ze země a pak na jaře pomaloučku po lehoučku začít... Ještě se uvidí... Podle toho jak bude vypadat... Nevím jestli to je všechno správně... Ale ještě je to daleko a do tý dobx přibydou nějaký zkušenosti...