Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.2.2007 07:12

Koupila jsem si 6-ti letého koníka.... Odmítá přejít vodu, jakýkoliv menší potůček i když má jen 30cm na šířku. Mám ho v jeho původní stáji a když se blížíme někam kde z minulosti ví že je voda, otáčí se, vzpíná atd. Včera jsem ho ale nacpala do několika velkých hlubších kaluží, potom už celkem bez problémů. Máte někdo nějakou metodu, jak už "zkaženého" koně naučit přes vodu chodit?

12.2.2007 07:18

spirit napsal(a):
Koupila jsem si 6-ti letého koníka.... Odmítá přejít vodu, jakýkoliv menší potůček i když má jen 30cm na šířku. Mám ho v jeho původní stáji a když se blížíme někam kde z minulosti ví že je voda, otáčí se, vzpíná atd. Včera jsem ho ale nacpala do několika velkých hlubších kaluží, potom už celkem bez problémů. Máte někdo nějakou metodu, jak už "zkaženého" koně naučit přes vodu chodit?

Ahoj, mám stejný problém...přes kaluže jsme se uč chodit naučili, ale potok byť ten sebemenší nám dělá problém.Nejlepší je jít ven z dalším koněm, který tuto překážku zvládá, aby dodal tvému koni odvahu.Mému to dodalo.Dělal přesně to, co popisuješ.Navíc když se staví na zadní, tak se ještě točí, takže to je dost nebezpečný.Teďka je k tréniku velká příležitost.,..vody je všude dost

12.2.2007 07:19

spirit napsal(a):

Trpělivostí... moc pochválit za každý krok, kterým se k té voděpřiblíží. Nenutit hned napoprvé vejít do vody, či přejít potok, stačí, když ho bez problémů dostaneš co nejblíž, třeba jen k vodě čichnout, pochválit, odejít... někdy to trvá několik týdnů, ale rozhodně to chce po dobrém a trpělivě. Někteří koně se vody opravdu bojí a musí nejdřív zjistit, že "to nic nedělá". Někdy je potřeba se třeba mnohokrát chodit na tu vodu "jen kouknout"... Takže trpělivost a klidný přístup.

12.2.2007 08:02

jackie napsal(a):
Trpělivostí... moc pochválit za každý krok, kterým se k té voděpřiblíží. Nenutit hned napoprvé vejít do vody, či přejít potok, stačí, když ho bez problémů dostaneš co nejblíž, třeba jen k vodě čichnout, pochválit, odejít... někdy to trvá několik týdnů, ale rozhodně to chce po dobrém a trpělivě. Někteří koně se vody opravdu bojí a musí nejdřív zjistit, že "to nic nedělá". Někdy je potřeba se třeba mnohokrát chodit na tu vodu "jen kouknout"... Takže trpělivost a klidný přístup.

bohuzel za druhym konem nepomaha :-/ taky me napadlo jit s nim na vodu na ruce. V sedle to bylo dost nebezpecne, u nas jsou totiz potoky v lese (az na jeden velky ale ten bych nechala az na jindy) a skakani a vzpinani mezi stromky a parezy neni moc bezpecne... Zkusime s tim koukanim, ja tomu budu venovat jakoukoliv dobu hlavne kdyz se to nauci :-/

12.2.2007 08:11

spirit napsal(a):
bohuzel za druhym konem nepomaha :-/ taky me napadlo jit s nim na vodu na ruce. V sedle to bylo dost nebezpecne, u nas jsou totiz potoky v lese (az na jeden velky ale ten bych nechala az na jindy) a skakani a vzpinani mezi stromky a parezy neni moc bezpecne... Zkusime s tim koukanim, ja tomu budu venovat jakoukoliv dobu hlavne kdyz se to nauci :-/

Snaž se pokaždé se dostat aspoň o krůček blíž, aniž by proběhly ty otočky a svíčky. A moc moc chválit!!! Půjde to, ale bude to dlouho trvat.

12.2.2007 08:37

spirit napsal(a):

precetla jsem si hodne dlouhou diskusi na Equichannelu a zkusime to tedy tak jak rikas a jak oni pisi. Nastesti vodu nemame daleko od staje, potoky vedou vsude. Nejdriv ale asi chvilku pockam az si s konikem vybudujeme trochu vztah, pak se do toho pustime.

12.2.2007 12:46

spirit napsal(a):

Zažila jsem jednoho koníka, který nechtěl. Do vody se ho snažil násilím dotlačit jeho majitel, posadil mě na něj a dva do něj šili zezadu bičema... no hnus. Samozřejmě kůň se mnou utekl, pocity nic moc. Tak jsem se mu začala věnovat v klidu, za stájí jsme měli vykopanou jámu cca 10x5 metrů a v tom bylo tak půl metru vody. Každý den po ježdění jsem ho tam chodila pást (byl to boxovej koník, takže chodil na travičku moc rád). Asi po týdnu už se mi povedlo nenápadně k tomu přijít tak blízko, aby se pořádně podíval, měl chudák šok. Ale byl zvědavý, toho jsem využila a za další týden jsem k tý vodě začala jezdit na něm a co den, to o krok blíž k vodě. No, za další asi týden smočil přední kopýtka a dohromady tak po měsíci už se tam ráchal. Nechávala jsem ho pást stojícího ve vodě na okolní travičce, zjistil, že je to vlastně fajn a na huberta jsme tu vodu procválali jako největší profíci. S tím souviselo mít spoustu chleba po kapsách a pořád chválit, když začal "tuhnout" a plašit, vrátit se o krok zpátky, uklidnit a pak teprv jít domů. Hlavně já jsem se naučila být v klidu a neztratit nervy. To jsem se rozepsala . Tak hodně štěstí a napiš pokroky...
Já jsem moc ráda, že moje mládě chodí do vody dobrovolně a rádo...

12.2.2007 14:08

spirit napsal(a):

nevim, jestli uz to tu nekdo taky psal...
ja to ucila kone tak, ze jsem ho poslala k potoku (pod sedlem) a cekala, kam az dojde. Jakmile se zastavil a hrozilo, ze pri dalsich pobidkach smerem k vode uz by se mohl snazit zdrhat, vzpinat, apod., tak jsem s pobidkami prestala. Nechala jsem ho stat a cekala. Konikovi jsem nedovolila nic jineho, nez jit dopredu. Tedy nesmel zrat, jit do strany, couvat. Kdyz zacal couvat, znovu jsem pobidla smerem dobredu a cekala, kam az dojde a pak opet stat. Za nic jsem ho netrestala (kdyz zacal couvat, kdyz chtel jit do strany), jen jsem ho vzdy vratila priblizne tam kde byl a naznacila mu, ze chci jit dopredu, k potoku. Postupne se sam od sebe priblizoval vic a vic k potoku, samozrejme za kazdy krok k nemu jsem ho hodne chvalila, utesovala ho, ze je to v poradku, ze se mu nic nestane, az jsme ten potok prekonali :-) Jak ho prekonal, tak se snazil zdrhnout, koulel ocima a tak jsem ho dal utesovala a chvalila za dobrou praci. Ten den uz mel klid a po nejakem case jsme to zkusili znovu. vypadalo to podobne, jen to uz trvalo o neco kratsi dobu a za potokem uz nebyl tak moc vyvalenej :-)
Zduraznuji, ze jsem vybrala potok, jehoz oba brehy jsem znala, byly vysekany (byly tedy jasne videt hranice potoka a blizkem okoli toho mista, kde jsem ho chtela prejit, nebyly stromy ani nic jineho nebezpecneho, kam by mi konik mohl vlitnout...

Jestli ti konicek hodne veri, muzes ho zkusit prevest na ruce, ale pozor, at na tebe neskoci, nebo at se ti nevyskubne, az ty budes za potokem a on si to rozmysli a otoci to na druhou stranu.

12.2.2007 14:15

spirit napsal(a):

Můžu napsat své zkušenosti s takovýmto problémem... Nikdy se mi to nevyplatilo, když jsem na koně šla tvrdě. Hodně inspirace jsem v tomhle případě vzala z knížky Výcvik koně od Johna Lyonse. Přijedu k vodě, kůň se v nějakém místě zastaví-tak ho nechám stát, nepobízím, jen hlídám, aby hlavou pořád směřoval k potoku, nebo prostě k tomu zdroji "nebezpečí". Podle potřeb koně tam stát dokud se nebude až nudit, potom pobídnout a on udělá krůček dopředu, zase stát, zase až do znudění a zase pobídnout a taklhe mi to vychází s každým bubákem v přírodě. Pokud na pobídku kůň začne couvat, pobízím dokud se aspoň nezastaví, i když bude stát třeba o metr dál než posledně, stejně ho pochválím, že se zastavil a zase stojíme a koukáme... Je to běh na dlouhou tra´t, ostatně jako všechno u koní, ale vyplácí se to - když koně rvete a nutíte, budete ho rvát a nutit vždycky..když si počkáte a máte trpělivost, po čase pochopí, že se není čeho bát a ani nezaváhá.

13.2.2007 07:35

spirit napsal(a):

trénuj!!! vlez do každý kaluže,nejlépe za koněm který do vody jde bez problému,většinou to okoukají,ZA každý krok kupředu cválit a žádný stres...taky jsme kaluže obíhali i když vodu(po zjištění že není nebezpečná a nekouše)má rád,problém je když ji nezná jakmile se seznámí vleze do ní kdykoliv...po někalika měsíčním trénování už kaluže neobcházíme,naopak jezdíme je krosit,předevčírem mi jednu skočil vyšel mu cvalovej krok a zřejmě mu přišla malá(měl hopsavej den) tak si ji skočil...měla asi 2,5m.Ale každopadně už kaluže neobcházíme

13.2.2007 07:35

kunicek napsal(a):
Můžu napsat své zkušenosti s takovýmto problémem... Nikdy se mi to nevyplatilo, když jsem na koně šla tvrdě. Hodně inspirace jsem v tomhle případě vzala z knížky Výcvik koně od Johna Lyonse. Přijedu k vodě, kůň se v nějakém místě zastaví-tak ho nechám stát, nepobízím, jen hlídám, aby hlavou pořád směřoval k potoku, nebo prostě k tomu zdroji "nebezpečí". Podle potřeb koně tam stát dokud se nebude až nudit, potom pobídnout a on udělá krůček dopředu, zase stát, zase až do znudění a zase pobídnout a taklhe mi to vychází s každým bubákem v přírodě. Pokud na pobídku kůň začne couvat, pobízím dokud se aspoň nezastaví, i když bude stát třeba o metr dál než posledně, stejně ho pochválím, že se zastavil a zase stojíme a koukáme... Je to běh na dlouhou tra´t, ostatně jako všechno u koní, ale vyplácí se to - když koně rvete a nutíte, budete ho rvát a nutit vždycky..když si počkáte a máte trpělivost, po čase pochopí, že se není čeho bát a ani nezaváhá.

no ja se jen bojim ze nam tohle bude trvat tydny u kazdeho potoka, mame krasne tereny, bohuzel ale hodne clenite a s hodne malymi potucky. Ale povzbudilo me ze zvladame aspon i velke kaluze takze to snad zas tak beznadejny nebude. Diky za rady, zkusime to a snad se podari

13.2.2007 07:43

spirit napsal(a):

Mám kobylu, která do řeky vleze, vodu miluje, ale právě před takovými malými potůčky velikosti 30 cm se často zašprajcuje. I když budeš dělat postupné kroky, jak ti radí příspěvky nade mnou, buď připravená na to, že koník tuhle stružku nejspíše skočí, a to z místa a takovým obloukem, jako by měl před sebou taxis. Musíš být připravená na to, abys mu nezavisela v hubě, jinak se tvoje dlouhé snažení během vteřiny vrátí opět na začátek.

13.2.2007 10:00

moje kámoška už byla se svou kobylou v koncích a tak v únoru vlezla po nohy do potoku a kůň za ní šel

13.2.2007 10:30

paja666 napsal(a):
moje kámoška už byla se svou kobylou v koncích a tak v únoru vlezla po nohy do potoku a kůň za ní šel

Pro Rozi:Ahoj moje kámoška má taky koně který se jmenuje Lukas...Co má za původ ten Lukas tvojí kámošky??

13.2.2007 12:44

mispulka napsal(a):
Pro Rozi:Ahoj moje kámoška má taky koně který se jmenuje Lukas...Co má za původ ten Lukas tvojí kámošky??

ja s nim do toho potoku klidne vlezu kdyz mu to pomuze ony ty potucicky jsou tak akorat na prekroceni, nenutim ho do nich slapat :) ale mame asi hodinu cesty od staje krasnou melkou reku s jemnymi kaminky kde bych s nim sla hrozne rada courat... budu se snazit a snad pak jednou ukazu fotky jak se nekde cvachame Za druhym konem je to problem, on je hrebec tak vyber mame omezeny a zase kdyz odmitne za druhym jit a budu tam trcet veky tak at tam se mnou nemusi trcet i ten druhy. Mam jen jednoho kone co by se mnou mohl jit, vodu nema rad ale necha se prekecat ale myslim ze by se navzajem znervoznili kdyby tam oba postavali...

13.2.2007 14:32

Jé, my máme taky Lukase. Je to ČT , ryzák s odznaky, 10 let

13.2.2007 15:00

mispulka napsal(a):

Kámoščin koník Lukas je také ryzák s odznakyMyslím že má 8 let...

14.2.2007 14:07

My jsme od Ml.Boleslavi.
Belendek Mělnický, otec našeho Lukase, byl také Lukas. Říkali mu tak.

15.2.2007 06:12

spirit napsal(a):

JInak takhle jsme se skamarádili s vodou že i v kruhovce jí bezproblému probíhá sám a dobrovolně

Přidejte reakci

Přidat smajlík