Chtěla bych vás poprosit o posouzení fotek kobylky. Měla by být březí, ale nevíme to jistě, protože byla rok ve výběhu s hřebcem. Protože nevíme přesné datum připouštění, veterinář řekl, že z krve ani z moči se březost zjistit nedá a šáhnout do ní nemůže, protože je to poník. Cuboniho metodou se dá březost zjistit prý pouze v pátém měsíci...nevíte někdo o nějakém způsobu, jak to zjistit? Kobylka se výrazně zklidnila a poslední dobou začíná být nervózní, ale vemínko moc zvětšené nemá. Neříjí a je na sebe opatrná. Myslíte, že to bříško je senné, nebo je kobylka březí? Díky moc.
cream
napsal(a):
Chtěla bych vás poprosit o posouzení fotek kobylky. Měla by být březí, ale nevíme to jistě, protože byla rok ve výběhu s hřebcem. Protože nevíme přesné datum připouštění, veterinář řekl, že z krve ani z moči se březost zjistit nedá a šáhnout do ní nemůže, protože je to poník. Cuboniho metodou se dá březost zjistit prý pouze v pátém měsíci...nevíte někdo o nějakém způsobu, jak to zjistit? Kobylka se výrazně zklidnila a poslední dobou začíná být nervózní, ale vemínko moc zvětšené nemá. Neříjí a je na sebe opatrná. Myslíte, že to bříško je senné, nebo je kobylka březí? Díky moc.
Ještě jednou
cream
napsal(a):
Ještě jednou
Ještě jsem zapomněla dodat, že by to bylo kobylčino první hříbě.
cream
napsal(a):
asi jo
ale může být i nemocná!
cream
napsal(a):
Nemocná? Proč myslíš? Že má velké břicho? Projevuje se úplně normálně, chuť k jídlu, pití a pohybu je stejná...kobylka je vitální...akorát je posledních pár dní trošku nervózní při zvedání nožiček a jiné manipulaci...
to je blbost, že je nemocná.
Já si myslím, že březí je, kamoška má doma kobylku poníka (145v koh,) a asi po 3 měs. jsem za ní přišla a stačilo se jen okem podívat, zeptala jsem se jestli je kobyla březí a ona mi řekla že jo. a to měla asi zhruba stejné břicho jako má vaše kobylka.
kdyby to bylo z přežrání, tak ji břicho nevisí tak dolů, a je celá taková hodně mohutná.
tak hodně štěstí.
cream
napsal(a):
Soudit podle fotek je skoro nemožné. Viděla jsem kobylu, která jen na seně vypadala jak před porodem, viděla jsem i takovou, která nevypadala březí ani dva dny před ohřebením. Osobně bych tipla, že březí bude, pokud byla rok na výběhu s hřebcem- příroda si zpravidla poradí, pokud jsou oba "budoucí rodičové" zdraví. Nechápu jen, proč by se do ní nedalo šáhnout? Nedávno u nás ve stáji vet vyšetřoval sonem welšskou poničku (byla tak 14 dní před rozsypáním:o), KVH tak 110 cm, a šlo to- pravda, v kleče- ale šlo:o)
cream
napsal(a):
Podle fotek opravdu těžko soudit,protože máme ve stáji hřebce cca 130KVH a ten má pupek jak Věše kobyla.Ale je možné,že březí bude,no nevím,ale z moči by to měl veter. poznat.Tedy alspoň u nás to tak funguje.Máte tam asi celkem neochotné veterináře :-((
saja
napsal(a):
Podle fotek opravdu těžko soudit,protože máme ve stáji hřebce cca 130KVH a ten má pupek jak Věše kobyla.Ale je možné,že březí bude,no nevím,ale z moči by to měl veter. poznat.Tedy alspoň u nás to tak funguje.Máte tam asi celkem neochotné veterináře :-((
Hodně lidí mi radilo, že lze ucítit pohyby hříbátka, zvláště když se kobylka napije studené vody...žádné pohyby ale necítíme. Máte pravdu, že tady v okolí jsou dost neochotní veterináři, zvláště když se jedná o poníka...náš oblíbený vet mi tvrdil, že šáhnout do ní nemůže, že by jí mohl ublížit, což chápu, ale to, že se to nedá zjistit ani z krve ani z moče, mi připadá divné. Jestli kobylka není březí, potřebovala by víc práce a trošku na tom bříšku zhubnout, tak ji hodně šetříme, aby se jí náhodou něco nestalo, je to náš mazlík a maskot, nejhodnější kobylka z okolí.
cream
napsal(a):
Hodně lidí mi radilo, že lze ucítit pohyby hříbátka, zvláště když se kobylka napije studené vody...žádné pohyby ale necítíme. Máte pravdu, že tady v okolí jsou dost neochotní veterináři, zvláště když se jedná o poníka...náš oblíbený vet mi tvrdil, že šáhnout do ní nemůže, že by jí mohl ublížit, což chápu, ale to, že se to nedá zjistit ani z krve ani z moče, mi připadá divné. Jestli kobylka není březí, potřebovala by víc práce a trošku na tom bříšku zhubnout, tak ji hodně šetříme, aby se jí náhodou něco nestalo, je to náš mazlík a maskot, nejhodnější kobylka z okolí.
A odkud jste?My jsme ze sev.Čech.Pokud máme opravdu vážnější problím,voláme pana vet.Teimera,je fakt výbornej.
Ten by Vám jistě poradil.Protože jak říkám z fotek je to těžké poznat.