Ahoj všichni, před několika dny mi můj veterinář oznámil smutnou zprávu, z nenápadné boule na zadní noze se vyklubala ARTRÓZA!!!!!! Mému koníkovi je teprve šest let a letos měl jet své první závody..Bohužel nám ale od pondělka začíná léčení a končí sen o sportovní kariéře:( Tento sen už nám nikdo nevrátí a musíme jen doufat že se artróza nebude moc zhoršovat... Chtěla jsem se jen poradit s lidmi co mají zkušenosti s artrózou a jak koníci snášejí život s touto nemocííí....Děkuji za jakékoliv informace..
rocky
napsal(a):
Ahoj všichni, před několika dny mi můj veterinář oznámil smutnou zprávu, z nenápadné boule na zadní noze se vyklubala ARTRÓZA!!!!!! Mému koníkovi je teprve šest let a letos měl jet své první závody..Bohužel nám ale od pondělka začíná léčení a končí sen o sportovní kariéře:( Tento sen už nám nikdo nevrátí a musíme jen doufat že se artróza nebude moc zhoršovat... Chtěla jsem se jen poradit s lidmi co mají zkušenosti s artrózou a jak koníci snášejí život s touto nemocííí....Děkuji za jakékoliv informace..
Ahoj, já mám koníka je mu přes dvacet let, má v předních nožičkách artrozu od šestnácti a ted asi před rokem mu našla v nateklé noze artrozu na třech místech plus mu nožka natéká..S artrozou se musí pořád chodit chodit chodit chodit..Pak koně bolí méně..Nemůžeš třeba týden stát a pak najednou vyjet na dlouhou vyjíždku vše musí být postupně a po vyjíždce dávej koníka vždy do výběhu.já svému koníkovi kupuju msmko
a alavis dual a dávám to vše najednou bez pauzy.Ty máš mladšíko koně kup teba jen to msm a dávej to s pauzama...Jinak koník je dost vitální, rád běhá a plaší se a nějak mu to nebrání v ničem..Jen na zimu dávej zateplováky má to být v teple..Kdyžtak se zeptej na cokoliv já sme od veterinřů už dost poučená o téhle nemoci
cessyy
napsal(a):
Ahoj, já mám koníka je mu přes dvacet let, má v předních nožičkách artrozu od šestnácti a ted asi před rokem mu našla v nateklé noze artrozu na třech místech plus mu nožka natéká..S artrozou se musí pořád chodit chodit chodit chodit..Pak koně bolí méně..Nemůžeš třeba týden stát a pak najednou vyjet na dlouhou vyjíždku vše musí být postupně a po vyjíždce dávej koníka vždy do výběhu.já svému koníkovi kupuju msmko
a alavis dual a dávám to vše najednou bez pauzy.Ty máš mladšíko koně kup teba jen to msm a dávej to s pauzama...Jinak koník je dost vitální, rád běhá a plaší se a nějak mu to nebrání v ničem..Jen na zimu dávej zateplováky má to být v teple..Kdyžtak se zeptej na cokoliv já sme od veterinřů už dost poučená o téhle nemoci
Moc děkuju,potřebovala jsem o tom mluvit i s někym jiným než jen s veterinářem.. V pondělí má doktor přijet a doveze mi nějaké injekce které mu budu píchat každý 4 dny.Plus vitamíny do žrádla a řekl mi že když bude chladno tak mu to mám balit do tepla. V zimě to má tvůj koník zabalený pořád nebo třeba jen na noc? Taky jsem se těchtěla zeptat na kolik tak shruba přijde ročně léčba? Mě doktor řekl že bych mu měla každej půl rok píchnout ty injekce aby se doplnila chrupavka nebo něco podobnýho..Dost mě to štve že to snim takhle dopadlo,když je takhle mladej,ale prý to je z důvodu rychlého vývinu. Že se to prý u velkých koní stává dost často..
rocky
napsal(a):
Moc děkuju,potřebovala jsem o tom mluvit i s někym jiným než jen s veterinářem.. V pondělí má doktor přijet a doveze mi nějaké injekce které mu budu píchat každý 4 dny.Plus vitamíny do žrádla a řekl mi že když bude chladno tak mu to mám balit do tepla. V zimě to má tvůj koník zabalený pořád nebo třeba jen na noc? Taky jsem se těchtěla zeptat na kolik tak shruba přijde ročně léčba? Mě doktor řekl že bych mu měla každej půl rok píchnout ty injekce aby se doplnila chrupavka nebo něco podobnýho..Dost mě to štve že to snim takhle dopadlo,když je takhle mladej,ale prý to je z důvodu rychlého vývinu. Že se to prý u velkých koní stává dost často..
Ty myslíš bonharen kúru?tu sem taky píchala stojí asi pět tisíc vid..artroza se ale vyléčit nedá.Jaký veterinář k tobě jezdí?čím víc přes zimu ty zateplováky má tim líp..Třeba je nosí i do výběhu má je ports ěořád kromě vyjížděk
cessyy
napsal(a):
Ty myslíš bonharen kúru?tu sem taky píchala stojí asi pět tisíc vid..artroza se ale vyléčit nedá.Jaký veterinář k tobě jezdí?čím víc přes zimu ty zateplováky má tim líp..Třeba je nosí i do výběhu má je ports ěořád kromě vyjížděk
Říkal že mi dává tu levnější variantu za 1000kč. No v pondělí má přijet ,dá mi ty vitamíny a injekce, budu si to píchat sama,je to do svalů.Takže ti pak povim kolik mě to stálo. Jen nevim jestli je to litr za jednu nebo za všechny.. Jezdí ke mě Novák, Jsem z Hradce Králové. Ty seš odkud? On má tu artrózu pod hlezením kloubem na zad.noze,takže to budu muset asi bandážovat ne?jelikož zateplováky tak vysoko asi držet nebudou, to je blbost.
rocky
napsal(a):
Ahoj, napiš mi prosím na michaela_z@email.cz a můžu ti nabídnout ušití speciální zateplovací kamaše.Pokud budeš o moje služby stát, tak mi prosím pošli foto nožky a vyznač místo, kde je boule.Na dalších podrobnostech se domluvíme a co se týče ceny, tak bude lidová
buggyna

jéé to by ste měli někdo říct jednomu radši nejmenovanému pánovi...majitelka teď doléčila(únor) kobylu s artrózou,a on s ní už před 14 dni jel ZL,L dnes už jel Sto je tak,když je člověk sobeckej a myslí jen na sebe (letošní mistrovství) a ne na zdraví zvířete!!!Pro upřesnění,spolumajitelka nesouhlasila..
rocky
napsal(a):
Nevím přesně o jakou artrozu se jedná. Ale podle popisu se zdá, že je to artroza hlezenního kloubu-špánek. Jestli ano, tak tě mužu povzbudit. Špánek jsme v minulosti řešili. Dá se to řešit injekcema přímo do kloubu. Jsou to kortikoidové injekce, které by měli narušit ten kloub, který se ve skutečnosti hýbe jen o velmi málo. Ten by po narušení měl srůst a už se nepohybovat a tím by to přestalo bolet a vadit. Prý mají takoví koně problém při přeskocích jedna jedna- což je pro mě nepodstatná informace- tak daleko se stejně nikdy nedostanu :-). Pak je prý možné operovat a kloub sešroubovet a opět by tím vymizel problém. Pak se špánek pálí, ale na to se vet tvářil, že je to barbarské :-(. No a pak je taky možnost, že ten kloub sám po určité době sroste. Boule tam zůstane, ale už by to nemělo vadit- doporučil nám na rok pustit koně do výběhu a nechat pracovat přírodu. Tak jestli je to špánek, neházej flintu do žita, kůň se může uzdravit a myslím, že i závodit by určité době mohl.
bibina
napsal(a):
Nevím přesně o jakou artrozu se jedná. Ale podle popisu se zdá, že je to artroza hlezenního kloubu-špánek. Jestli ano, tak tě mužu povzbudit. Špánek jsme v minulosti řešili. Dá se to řešit injekcema přímo do kloubu. Jsou to kortikoidové injekce, které by měli narušit ten kloub, který se ve skutečnosti hýbe jen o velmi málo. Ten by po narušení měl srůst a už se nepohybovat a tím by to přestalo bolet a vadit. Prý mají takoví koně problém při přeskocích jedna jedna- což je pro mě nepodstatná informace- tak daleko se stejně nikdy nedostanu :-). Pak je prý možné operovat a kloub sešroubovet a opět by tím vymizel problém. Pak se špánek pálí, ale na to se vet tvářil, že je to barbarské :-(. No a pak je taky možnost, že ten kloub sám po určité době sroste. Boule tam zůstane, ale už by to nemělo vadit- doporučil nám na rok pustit koně do výběhu a nechat pracovat přírodu. Tak jestli je to špánek, neházej flintu do žita, kůň se může uzdravit a myslím, že i závodit by určité době mohl.
Bohužel ten špánek to není,ale nejdříve jsme mysleli že to bude,jenže na rentgenech se potvrdila jasná artróza hlez.kloubu:( Škoda no,ten špánek bych brala raději,tam je aspoň nějaká šance...
rocky
napsal(a):
memu hrebci zjistili arthrozu v pravem hlezne uz pred nekolika lety, byl taky zhruba 6ti lety.. ted je mu 10 a zatim na tu nohu nezakulhal. Na roentgenu vet nasel 5 kost. ulomku primo v hlezni. jelikoz jsem nenasla zpusob, jak mu to bezpecne zateplit, tak jsem to neteplila. Stahla jsem ho onehda ze sportu a dal se na nem jezdilo uz jen rekreacne, sem tam jsme skocili nejaky strom v lese a omezili jsme jizdarenskou drinu (obraty a pod., co hodne namaha klouby), na tvrdem chodime jen krokem. Do dneska mi konik na tu nohu nezakulhal.
Krom omezeni prace jsem koni naordinovala pravidelny pohyb (vybeh minimalne od rana do vecera, kdyz jsem ho mela u sebe doma, tak byl casto i pres noc venku), a dostava takovy spec. pripravek na klouby, jehoz nazev si nepamatuju - bohuzel. Vyrabi to jedna firma v praze, ale vyrabi to pro zahranicni firmu a prodavat to nesmeji. Udajne se to v zahranici (v nemecku) prodava flaska za 70 EUR. Nam po tom zmizela nalevka (mel ji fakt velkou) a opravdu nezakulhal. Pomalu s nim zas zacinam skakat, na podzim zkusime nejaky hobiky.
Jo, pry udajne to ma taky asi dedicne (je po AMON2, deda AMON) a navic je to velky kun (175 KVH).
Petra
rocky
napsal(a):
Ahoj, tak to je mi opravdu líto, takový mladý koník......naše kobča má taky artrozu a kostnatění chrupavek, s tím se ale nedá nic dělat, má svůj věk - 24 let..jediné co můžeme dělat je potlačovat bolesti Allavisem nebo připravky na podobné bázi...No ale na Propetu nám nějaký chlápek doporučil jakýsi gel na zmírnění příznaků a obnovu chrupavek, bohužel nevím název toho přípravku, možná by to Tvému koníkovi pomohlo
. Pro HAnču to nemělo cenu kupovat, protože ona už to má dost:-(..., navíc je to celkem drahé a vydrží to na měsíc /takové přípravky musí být podávány 3 měsíce/...