zuzikata
napsal(a):
Urazy z koníků.
1.den na koní-Naražená kyčel
1,5 roků na koni- sedřená selá záda z asfaltky(celý léto jsem nemohla se zády na sluníčko)
5 let na koni- zlomaná hrudní kost(2 měsíce spaní v sedě)
Taky se přidám..
2 roky na koni:sežranej nehet malíčku pravý ruky..
3 roky na koni:Zlomený 2 žebra a sedřená celá levá noha po menšim tréninku na A1/1
4 roky na koni:naražený žebra a odražený plíce po pohlazení kopýtkem mojeho hnědýho miláčka
5 let na koni:sežranej nehet a přetažený šlachy ukazováčku pravý ruky
5,5 roku na koni:Zlomenej malíček pravý nohy..Moc prudká zatáčka na hubertu, ale žijem
6 let na koni:Bezvědomí, otřes mozku a nefunkční, prostě mrtvej sval stehna pravý nohy,a bolí dodnes jako čert ale hlavně psychika!!!
7 let na koni:Sejmulo mě auto se 3 koníkama (2 spřažený kobči a 1 uvázanej hříbák) kapačky, infuze..Znáte to,ale žijem dodnes Hurááá!
Teď je mi 20 let a asi pořád strkám prsty tam,kam nemam,ale co mam dělat,když je tak miluju???
ladys
napsal(a):
Taky se přidám..
2 roky na koni:sežranej nehet malíčku pravý ruky..
3 roky na koni:Zlomený 2 žebra a sedřená celá levá noha po menšim tréninku na A1/1
4 roky na koni:naražený žebra a odražený plíce po pohlazení kopýtkem mojeho hnědýho miláčka
5 let na koni:sežranej nehet a přetažený šlachy ukazováčku pravý ruky
5,5 roku na koni:Zlomenej malíček pravý nohy..Moc prudká zatáčka na hubertu, ale žijem
6 let na koni:Bezvědomí, otřes mozku a nefunkční, prostě mrtvej sval stehna pravý nohy,a bolí dodnes jako čert ale hlavně psychika!!!
7 let na koni:Sejmulo mě auto se 3 koníkama (2 spřažený kobči a 1 uvázanej hříbák) kapačky, infuze..Znáte to,ale žijem dodnes Hurááá!
Teď je mi 20 let a asi pořád strkám prsty tam,kam nemam,ale co mam dělat,když je tak miluju???
A to ještě žiješ? :-D
Vážně drsný :)
kolika
napsal(a):
úrazy koní i vás.
První 4 roky u koní jako zázrakem nic,i procházka poníka po mé maličkosti,když jsme se zamotali do provazu,který tam nějaký bordelář nechal ležet.Pak přišla mateřská a jeden malý výlet ke koni , skončilo to rozšláplým kotníkem a nakopanými žebry.Prostě se mu nechtělo jít tam kam jsem chtěla já.Pak přišla druhá mateřská , opět malý výlet ,zlomený palec u ruky(protože jsem si na něj při dopadu sedla) ,naražená kostrč a cosi s obratlem na páteři. Ted mám přes rok dva vlastní koníky,padám vcelku pravidelně a zlepšuji se.Jediný horší úraz byla rozbitá hlava,od té doby nosím poctivě přilbu.Na to mám i dokumentaci,ale fotka se komusi nelíbila (už jsem ji sem dávala).
kolika
napsal(a):
úrazy koní i vás.
zlomený nos (od plňasky, na Apríla)
zlomená klíční kost (v trysku mi kobča zatočila a já šla rovně) díra ve stehenním svalu (kopanec od klusačky)
hooodně potlučený žebra (pokus o trysk bez sedla)
na 3* zlomenej kotník (prošlo se po mě stádo remnot)
těžkej otřes mozku (učila jsem skákat kladrubačku)
a stržený nehty na nohou a pošlapaný palce nepočítám...
Btw. kupodivu kousanec ani jeden
impact
napsal(a):
zlomený nos (od plňasky, na Apríla)
zlomená klíční kost (v trysku mi kobča zatočila a já šla rovně) díra ve stehenním svalu (kopanec od klusačky)
hooodně potlučený žebra (pokus o trysk bez sedla)
na 3* zlomenej kotník (prošlo se po mě stádo remnot)
těžkej otřes mozku (učila jsem skákat kladrubačku)
a stržený nehty na nohou a pošlapaný palce nepočítám...
Btw. kupodivu kousanec ani jeden
Teda já koukám že sem měla vždycky štěstí u koní jsem od malička a pádů sem si už užila dost ale nikdy žádná hrůza jen naražený záda,jednou přidrcenej palec od huculáka a nějaký ty odřeniny a naraženiny.Zítra jdu po měsíci na koníka,byla jsem nemocná tak to možná teprv odskáču
kolika
napsal(a):
úrazy koní i vás.
Úrazy??? No nic moc...
Pár vymknutých ramen, úrazy nohou po zalehnutí koněm, párkrát polámané malíčky na noze, zhmožděné nárty...
Rameno - tak to pouštím svého valáška do výběhu a lítám si jako čarodějnice bez koštěte.
Zalehnuté nohy - tak to pro změnu máme metodu, "jezdce na zem neshodíš, leda bys šel s ním". A ono tojde dolů ve dvou.
Malíčky na noze - to pro změnu zase přece koník mé krve (A1/1) nebude stát na místě. A tak dlouho mne ta baba drží, dokud se jí na noze nevytočím.
Zhmožděné nárty - to teda spíše dodržuje můj otec, než já, když právě pouští koně do ohrady. Já lítám, a on kulhá.
vrbinka
napsal(a):
po 5 letech u koní: zlomený bederní obratel a rozdrcená plotýnka: 2 operace, ale žiju a koně obtěžuju svojí přítomností pořád
Jo úraz?? No s jedním jsem právě na neschopence
odtrhla jsem si kus masa z prstu a dlaně...už jsem měsíc doma, ale furt se to nechce hojit
ale kobylka za to nemůže, lekla se no...
eivlisa
napsal(a):
Jo úraz?? No s jedním jsem právě na neschopence
odtrhla jsem si kus masa z prstu a dlaně...už jsem měsíc doma, ale furt se to nechce hojit
ale kobylka za to nemůže, lekla se no...
No, zlomeniny noh a rozdrcení a žebra nebudu počítat...Ale asi nejdrsnější bylo, když mi kobča nějak nedala poměrně velký oxer, nějak si tam zaklínila nohy a na zemi brzdila o můj obličej, takže krční páteř v řiti, popučené žebra, ale asi nejbestiálnější bylo, že jsem prostě měla na polovině obličeje jenom živé maso, už jsem se viděla někde na plastice, ale protože mám regenrační schopnosti jak ještěrka, tak dneska to už nejde skoro poznat, kamrádi medici se na mě chodili dívat jako na úkaz přírody....:)))
kolika
napsal(a):
úrazy koní i vás.
Tak se taky přidám. Jezdím 4roky v jedné stáji.. Nepočítám modřiny, pošlapaný nohy a naraženiny všeho druhu (od ruky po kostrč) protože ty se snad ani spočítat nedaj...
Sedřená půlka zad od asfaltu
Zlomený nos - od nakopnutí kobči... Mám pocit, že kdyby byla kovaná tak sem už asi nepíšu... A dodnes mám problémy s hnutou krční páteří a nějakými svaly od krční páteře...
Nějaký neznámý jev s kyčlí - namohla jsem na to týden pořádně stoupnout...
Zvrtnutý kotník (proč jít k doktorovi ono to splaskne...)
A naposledy mám kopanec od svého miláčka, který ale nebyl mířený na mě momentálně se mi objevuje tvar kopyta na stehně
skippka
napsal(a):
Tak se taky přidám. Jezdím 4roky v jedné stáji.. Nepočítám modřiny, pošlapaný nohy a naraženiny všeho druhu (od ruky po kostrč) protože ty se snad ani spočítat nedaj...
Sedřená půlka zad od asfaltu
Zlomený nos - od nakopnutí kobči... Mám pocit, že kdyby byla kovaná tak sem už asi nepíšu... A dodnes mám problémy s hnutou krční páteří a nějakými svaly od krční páteře...
Nějaký neznámý jev s kyčlí - namohla jsem na to týden pořádně stoupnout...
Zvrtnutý kotník (proč jít k doktorovi ono to splaskne...)
A naposledy mám kopanec od svého miláčka, který ale nebyl mířený na mě momentálně se mi objevuje tvar kopyta na stehně
Není to sice zrovna hezké téma, ale když už chcete úrazy...
Za ty roky u koní až na jedne vážný úraz nic moc. Vlastně asi 3 x trochu pohmožděná noha...ono když se mi na ni otočil chlaďas, tak to nebyla procházka růžovou zahradou....
Jo, a jeden kousanec od jedné mrchy...
A ten vážný úraz? No ten byl jeden a stačil bohatě...!!!
V srpnu 99 mě sundala jedna kobyla v trysku. Výsledek? Komprese L2 = slisovaný druhý bederní obratel na placku(byla jsem o 5 cenťáků menší...). Štěpem z kyčle udělali nový obratel, hodili tam pořádné titanové šrouby. Půl roku jsem chodila v korzetu, rok jsem měla šrouby, po roce druhá operace, aby mi je vytáhli. Měla jsem štěstí v neštěstí, protože nebyly zasaženy nervy. Nesmím skákat, ale jezdit mohu... To byl popud k tomu, abych si už koupila vlastního koně, se kterým budu denně, budu ho znát, budeme si rozumět a mít spolu vztah vypracovaný na důvěře a přátelství...
lucky
napsal(a):
Není to sice zrovna hezké téma, ale když už chcete úrazy...
Za ty roky u koní až na jedne vážný úraz nic moc. Vlastně asi 3 x trochu pohmožděná noha...ono když se mi na ni otočil chlaďas, tak to nebyla procházka růžovou zahradou....
Jo, a jeden kousanec od jedné mrchy...
A ten vážný úraz? No ten byl jeden a stačil bohatě...!!!
V srpnu 99 mě sundala jedna kobyla v trysku. Výsledek? Komprese L2 = slisovaný druhý bederní obratel na placku(byla jsem o 5 cenťáků menší...). Štěpem z kyčle udělali nový obratel, hodili tam pořádné titanové šrouby. Půl roku jsem chodila v korzetu, rok jsem měla šrouby, po roce druhá operace, aby mi je vytáhli. Měla jsem štěstí v neštěstí, protože nebyly zasaženy nervy. Nesmím skákat, ale jezdit mohu... To byl popud k tomu, abych si už koupila vlastního koně, se kterým budu denně, budu ho znát, budeme si rozumět a mít spolu vztah vypracovaný na důvěře a přátelství...
já měla taky jen jeden vážný úraz. + 1000x naraženiny, modřiny sedřeniny nalomeniny, ..... prostě vše co může bejt v mírnym množství.
ten vážnější: jedna kobylka se v zimě 2005 rozhodla že mě už na zádech nosit nebude, a výsledkem byla "fraktura pravé pažní kosti" - přeloženo do češtiny se mi zlomila kost a vylítla mi ven takže dvě operace, dráty v ruce , 3 měsíce bez ježdění a učitel, kterej mi nevěřil že mám zlomenou ruku protože jsem to neměla v sádře ale jenom na takových popruhách, takže mě to stálo i upomínku rodičům
to byla prdel když zistil že to mám fakt zlomený
johary
napsal(a):
já měla taky jen jeden vážný úraz. + 1000x naraženiny, modřiny sedřeniny nalomeniny, ..... prostě vše co může bejt v mírnym množství.
ten vážnější: jedna kobylka se v zimě 2005 rozhodla že mě už na zádech nosit nebude, a výsledkem byla "fraktura pravé pažní kosti" - přeloženo do češtiny se mi zlomila kost a vylítla mi ven takže dvě operace, dráty v ruce , 3 měsíce bez ježdění a učitel, kterej mi nevěřil že mám zlomenou ruku protože jsem to neměla v sádře ale jenom na takových popruhách, takže mě to stálo i upomínku rodičům
to byla prdel když zistil že to mám fakt zlomený
Každou chvíli naraženiny,naražená kyče,2 měcíce o berlích ,pak nalomená žebra a otřes mozku,pád i skoněm do díry
a nakonec zlomený a rozseklý nos,rotržená celá brada a pusa
,chtěl kousnout koně vedle a já mu zapínala deku a zrovna jsem se zvedla a on chtěl kousnou a odnesla jsem to já
Jinak za 15 let u koní nic hroznýho
kolika
napsal(a):
úrazy koní i vás.
tak naraženiny a odřeniny nepočítám, s tim chodim domů denně... tři roky s koňmi a pád naražená kostrč, sedřený celý bok a natřikrát zlomená ruka - zápěstí a loket nadvakrát. ovnali mi to v narkoze a bylo to na Silvestra a musela jsem strávit noc v nemocnici, to byl děs no a pak nějaký menší jako prsty, nohy pošlapaný, kousanec na rameni a tak, pak se sekla kobylka kopytem do kotníku, když za mnou na louce cválala a nedávala pozor, kam šlape, pak ještě jednou zápěstí z pádu no a od tý doby mám hříbě mladý, takž enejezdim a když, tak na kamarádky koníkách-pravidelně.- a i když žuchnu, tak na zadek.
kolika
napsal(a):
úrazy koní i vás.
Takže asi nejvážnější a to byli dva.
Jeden: zlomený krční obratel, takže jsem nosila krunýř a mám dva šrouby v krku, říkali ještě milimetřík a tlačí mě. To bylo když jsme na koni cválali dvě. Už nikdy víc.
A pak když jsme si dávali závody tak kobylka v trysku uhla a já jela rovně a to byl nalomený obratel u konečníku, takže opět v nemocnici. Jinak se mi nikdy nic nestalo. A jezdím pořád i když mi to zakázali :.( Jen nesmím padat.
racina
napsal(a):
Takže asi nejvážnější a to byli dva.
Jeden: zlomený krční obratel, takže jsem nosila krunýř a mám dva šrouby v krku, říkali ještě milimetřík a tlačí mě. To bylo když jsme na koni cválali dvě. Už nikdy víc.
A pak když jsme si dávali závody tak kobylka v trysku uhla a já jela rovně a to byl nalomený obratel u konečníku, takže opět v nemocnici. Jinak se mi nikdy nic nestalo. A jezdím pořád i když mi to zakázali :.( Jen nesmím padat.
Tak jsem u koní teprve tři roky....
Nevím kdy se všechno stalo ale tady všechny mé úrazy:Sedřený bok do krve,zásah kopýtkem,otisk zubů do krve to´t asi vše...nic velkého NAŠTĚSTÍ!
kolika
napsal(a):
úrazy koní i vás.
Je to čtrnáct dní co mě napadl 10letej huculskej hřebec s trochu špatnějšíma zkušenostma s lidmi.Odneslo to čelo a pár pohmoždin,sedm stehu na čele a jizva větší než má Harry Potter. už nikdy k žádnýmu cizímu koni nepachnu.Ale mám vlastního a to mi stačí.
JInak nic jiného závažného nebylo,parkrát dupnutí na nohu a podvkrnutý kotník,vlatně jo...teď jsem si vzpoměla to byl taky hřebec a pěknej hajzlík vyměřil si mě dal mi čutku do stehna,obr monokl a rozsekla noha,a fakt to bolelo monokl se špatně šije!
klawdie
napsal(a):
Je to čtrnáct dní co mě napadl 10letej huculskej hřebec s trochu špatnějšíma zkušenostma s lidmi.Odneslo to čelo a pár pohmoždin,sedm stehu na čele a jizva větší než má Harry Potter. už nikdy k žádnýmu cizímu koni nepachnu.Ale mám vlastního a to mi stačí.
JInak nic jiného závažného nebylo,parkrát dupnutí na nohu a podvkrnutý kotník,vlatně jo...teď jsem si vzpoměla to byl taky hřebec a pěknej hajzlík vyměřil si mě dal mi čutku do stehna,obr monokl a rozsekla noha,a fakt to bolelo monokl se špatně šije!
Rozdrcený nos, zlomená čelist, utržené patro, necitlivé přední zuby, u jednoho oka nejistá funkce, k tomu roztržená brada, spodní i horní ret a nos....A to všechno jenom proto, že se kůň ohnal po mouše a já mu stála v cestě. Byl moc rychlej.