mam další otázku to je děs, když chce člověk koupit koně, to aby se z toho zbláznil, jezdím po celé republice a ne ne vybrat něco slušného a k tomu odpovídající ceny
mam zájem o kobylku, slušný původ, parkur ZL, 9 let, po jednom hříběti, ČT, jenže má jelení krk a to dost, sval až za uši, to jsem snad v životě neviděla, máte někdo s tím nějaké zkušenosti?? a co se s tím dá dělat??? můj odborník říká, že by to mohlo být ostrým udidlem a taky možná špatnými zuby, protože když jí trošku přitáhnete hned hlavu zvedne ještě víš
a kolik by jste za ní dali?? moc děkuji
jahudka
napsal(a):
mam další otázku to je děs, když chce člověk koupit koně, to aby se z toho zbláznil, jezdím po celé republice a ne ne vybrat něco slušného a k tomu odpovídající ceny
mam zájem o kobylku, slušný původ, parkur ZL, 9 let, po jednom hříběti, ČT, jenže má jelení krk a to dost, sval až za uši, to jsem snad v životě neviděla, máte někdo s tím nějaké zkušenosti?? a co se s tím dá dělat??? můj odborník říká, že by to mohlo být ostrým udidlem a taky možná špatnými zuby, protože když jí trošku přitáhnete hned hlavu zvedne ještě víš
No já měla kobylku s obraceným krkem taky, ale stačí jen správné ježdění a spraví se to....
gabineska
napsal(a):
No já měla kobylku s obraceným krkem taky, ale stačí jen správné ježdění a spraví se to....
přidávám ještě foto kobylky
takže nevadí že už jí je 9 let???
jahudka
napsal(a):
Jelení krk je vrozená záležitost a neuděláš s ním nic. Ovšem kůň, o kterém píšeš, může být jen špatně ježděný a může mít vyvinuté svalstvo jinde (ve spodní části krku), než má mít. Takový kůň se správnou prací přesvalí.
misulinka
napsal(a):
Jelení krk je vrozená záležitost a neuděláš s ním nic. Ovšem kůň, o kterém píšeš, může být jen špatně ježděný a může mít vyvinuté svalstvo jinde (ve spodní části krku), než má mít. Takový kůň se správnou prací přesvalí.
no jo ale jak to teda poznám???
a jaká je cena takové kobylky??
jurasek
napsal(a):
Ta jelení krk vůbec nemá postavení krku má uplně normální .
Taky myslím. Vrozený jelení krk ten by bil do očí a takto by určitě nevyzeral. A jestli "ho nahazuje" jen pod sedlem, pak je to špatnou rukou a ježděním jezdce.
Problém tu ale může být, že pokud je kobyla zrazená v hubě, může krk převracet při sebemenším nejjemnějším kontaktu s udidlem. Doporučila bych vyzkoušet ji i na bezudidlovém ježdění, ať máte jistotu jestli skutečně není "zrazená" v hubě.....
jurasek
napsal(a):
Ta jelení krk vůbec nemá postavení krku má uplně normální .
nevím jak ostatním, ale tato kobyla se mi nezdá, že by měla jelení krk. Pokud špatně nosí hlavu, může to být způsobeno špatný ježděním a užděním, ale nemyslím si, že by měla jelení krk
tady příklad jelena
lucky
napsal(a):
nevím jak ostatním, ale tato kobyla se mi nezdá, že by měla jelení krk. Pokud špatně nosí hlavu, může to být způsobeno špatný ježděním a užděním, ale nemyslím si, že by měla jelení krk
tady příklad jelena
no tak tehle bělouš má jelena jak vyšitýho tak alespon zadavatelka ho vidí jak vypadá
jurasek
napsal(a):
no tak tehle bělouš má jelena jak vyšitýho tak alespon zadavatelka ho vidí jak vypadá
tak to je super, takže se s tím dá něco dělat??? a nemůže to být taky třeba od zad???no s tím udidlem, to mi řekl i kovář a nebo špatné zuby a můžu jen vědět, kolik by jste za takovou kobylku dali???díky
jahudka
napsal(a):
tak to je super, takže se s tím dá něco dělat??? a nemůže to být taky třeba od zad???no s tím udidlem, to mi řekl i kovář a nebo špatné zuby a můžu jen vědět, kolik by jste za takovou kobylku dali???díky
Tak takhle jsem kobylku koupil.
equisychra
napsal(a):
Tak takhle jsem kobylku koupil.
A takhle vypadá dnes.
jahudka
napsal(a):
No pokud jsou to zuby, tak nechat prohlídnout vetem-zubařem. Po prodávajíích požadavat nápravu, nebo potom stržení ceny zákroku z ceny kobyly. Pokud má kobyla ale zuby v pořádku a je nesprávným ježděním a udidlem řádně zrazená v hubě, tudíž bude na udidle poměrně dost problematicky jezditelná než se naučí ruce důvěřovat, tudíž bude třeba dát si s ní práci, případně ji jezdit bezudidlově a tudíž to nebude kůň jen tak pro někoho a kór ne pro začátečníka, tak to jsou všechno srážky dolů.
To že má nějakou výkonnost, na to bych až tak ohled nebrala - takových jsem viděla. Kámoška taky kupovala 9 let valacha, špica původ. Prý že měl vychozený L - jojo, jedno, zbytek odšticoval, když jsme ho kupovali odmítal přelézt i metrový parkur. Ale byl slušně naježděný, ideální učitel pro začátečníka (což ona byla), menší skoky zvládal s přehledem i s naprostým trotlem na hřbetě, naprosto zdravý a charakterní, tak jim za něj kolem nějakejch těch 50 hadrů dala.
Ale za koňa co pod sedlem nechodí jinak než stylem z očí do očí, bych se cukala dát i polovic. Ale zase říkám závisí na charakteru, na tom co tyto problémy zapřičiňuje, zda se to dá řešit, na přiježděnosti a jezditelnosti a v neposlední řadě je třeba počítat s tím, že jestli je to původová kobča, která dává dobrý hříbata tak zase má i svou chovnou cenu.....
Těžko takhle od kláves radit - priorotní je jakou máš cenovou hranici a představu ty, jak ti oř padne do oka a jaký s ním máš plány do budoucna......