Chlaďásci a celoroční ustájení na pastvinách

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.10.2007 15:00

Jaké máte zkušenosti a názory?

22.10.2007 15:02

lilium napsal(a):

Ahoj já mám chladásky dva.jsou venku celoročně a myslim,že jim to vůbec nevadí.mají přístřešek.mohu kdikoli ven i dovnitř.čestrvou vodu.seno+oves.granule,jabka,chleba.mrkev.

22.10.2007 15:08

woldemortik napsal(a):
Ahoj já mám chladásky dva.jsou venku celoročně a myslim,že jim to vůbec nevadí.mají přístřešek.mohu kdikoli ven i dovnitř.čestrvou vodu.seno+oves.granule,jabka,chleba.mrkev.

taky mám begánka, tříletého norika, bydlí stejně jak píše už Marťa přede mnou. Se svým skoro dvouletým bráškou na pastvině s přístřeškem a balíkem sena. Samozřejmě mají i vodu, rybníček.

22.10.2007 15:14

lilium napsal(a):

ja mam zrebca 3,5 r a kobylku 11r a tiez celorocne vonku, maju pristresok a k tomu seno, vodu, liz a i ked nedostavaju jadro(su len na rekreaciu-ziadna praca), tak dostavaju za naberacku alfa hi-fi a k tomu este vitaminy a olej. Nemali ziadne problemy s vysokymi mrazmi ani s nicim insim.

22.10.2007 20:14

lilium napsal(a):

Náš chlaďásek je také celoročně pastevně ustájen a řekla bych, že je naprosto spokojen.

22.10.2007 20:20

charliebob napsal(a):
Náš chlaďásek je také celoročně pastevně ustájen a řekla bych, že je naprosto spokojen.

JJ,souhlasim..my jsme taky na pastvine a vubec nam to nevadi

23.10.2007 11:13

petas napsal(a):
JJ,souhlasim..my jsme taky na pastvine a vubec nam to nevadi

Holky a co byste řekli na tohle, naše dvě noričky stáli celou dobu ve zděné maštali a teď musí být v nedodělané dřevěné, kde táhne všemi směry, myslím, že v tomhle počasí už dost trpí, když je tam průvan, co myslíte??
Podotýkám, že maštal bude dodělaná až tak za dva týdny.

23.10.2007 14:49

siringa napsal(a):
Holky a co byste řekli na tohle, naše dvě noričky stáli celou dobu ve zděné maštali a teď musí být v nedodělané dřevěné, kde táhne všemi směry, myslím, že v tomhle počasí už dost trpí, když je tam průvan, co myslíte??
Podotýkám, že maštal bude dodělaná až tak za dva týdny.

Pokud je to stáj s volným ustájením (můžou se pohybovat jak chtějí a natočit se proti větru), nevadí to.
Mám doteď ročky jen ve výběhu se stromy, bez přístřešku - ale nutnost je seno ad libitum, tím si "zatopí". A koně musí být v kondici, ne hubení - ale to ty tvoje dvě nejsou. Ale naši hřebci jsou takhle zvyklí od jara, což je taky důležité - vystrčit na tohle fajnové počasí stájovou kobylu bych si netroufla.
Průvan v maštali je problém u štontů, kde koně musí stát, jak je člověk postaví. To je pak špatně.

24.10.2007 06:56

sally napsal(a):
Pokud je to stáj s volným ustájením (můžou se pohybovat jak chtějí a natočit se proti větru), nevadí to.
Mám doteď ročky jen ve výběhu se stromy, bez přístřešku - ale nutnost je seno ad libitum, tím si "zatopí". A koně musí být v kondici, ne hubení - ale to ty tvoje dvě nejsou. Ale naši hřebci jsou takhle zvyklí od jara, což je taky důležité - vystrčit na tohle fajnové počasí stájovou kobylu bych si netroufla.
Průvan v maštali je problém u štontů, kde koně musí stát, jak je člověk postaví. To je pak špatně.

Souhlasím s lindou. Ale nechat v tomhle počasí, kobylu, která je zvyklá na maštal bych se zase tak nebála. Ještě není tak velká zima, ještě jim kožíšek roste. Teploty kolem nuly a říká se do plus deseti a mínus deseti, jsou pro koně optimální. To jen nám lidem je zima. Vidím to na těch našich, kteří pod střechu jdou hlavně, když je velké vedro a potom, když opravdu hodně leje, jinak jsou venku i venku spí.
Toho našeho chlaďáska, jsem se také bála nechat venku, ale sám si o to řekl. Ve stáji vyváděl takovým způsobem, že jsme se báli, aby si neublížil, tak jsme ho nechali se stádem a byl naprosto v pohodě. Jen to chce opravdu dostatek kvalitního sena. Když jsou velké mrazy ještě přikrmujeme ječmenem. Lizy mají samozřejmě k dispozici nonstop.

24.10.2007 07:22

charliebob napsal(a):
Souhlasím s lindou. Ale nechat v tomhle počasí, kobylu, která je zvyklá na maštal bych se zase tak nebála. Ještě není tak velká zima, ještě jim kožíšek roste. Teploty kolem nuly a říká se do plus deseti a mínus deseti, jsou pro koně optimální. To jen nám lidem je zima. Vidím to na těch našich, kteří pod střechu jdou hlavně, když je velké vedro a potom, když opravdu hodně leje, jinak jsou venku i venku spí.
Toho našeho chlaďáska, jsem se také bála nechat venku, ale sám si o to řekl. Ve stáji vyváděl takovým způsobem, že jsme se báli, aby si neublížil, tak jsme ho nechali se stádem a byl naprosto v pohodě. Jen to chce opravdu dostatek kvalitního sena. Když jsou velké mrazy ještě přikrmujeme ječmenem. Lizy mají samozřejmě k dispozici nonstop.

holky dik, bohužel jsou na štontě, ale ten týden to musí ještě vydržet, když tak v noci fouká, myslím na starou jestli jí není zima

24.10.2007 07:41

charliebob napsal(a):

Pro Boža....

Nádherný koníček, moc! Na tmavé ryzáčky ujíždím a když jsou prostorovější...

24.10.2007 08:05

kikuska napsal(a):
Pro Boža....

ahoj.u nás napadl přes noc asi 15cm sněhu ještě že jsem konim dala balík včera.je to tu šílený.doufám,že to odtaje.myslím,že chladásci jsou raději venku.větčí prodtor i pphyb pez zimu na pastvě.nevím já bych asi lavinu do stáje nedala foto přístřešku chybí jen střecha ta se bude dělat tedka o víkendu

24.10.2007 08:06

kikuska napsal(a):
Pro Boža....

Děkuju .

Ještě mě napadlo, co koupit prozatím ty obyčejné plachty za pár korun a na stěnu je přivázat, aby tam neměli ten průvan?

24.10.2007 08:12

charliebob napsal(a):
Děkuju .

Ještě mě napadlo, co koupit prozatím ty obyčejné plachty za pár korun a na stěnu je přivázat, aby tam neměli ten průvan?

božo tak to jsem zkoušel taky z plachtama,ale nějak mi to neprošlo do přístřešku se jim nechtělo a ni vlez jedině když tam budu já jinak ne

24.10.2007 08:45

woldemortik napsal(a):
božo tak to jsem zkoušel taky z plachtama,ale nějak mi to neprošlo do přístřešku se jim nechtělo a ni vlez jedině když tam budu já jinak ne

Já bych jí dala zvenku, jen tam, odkud nejvíce fičí.

Marti, koukám, že jsi přece jen nějaké fotečky Césarka nafotila. Brzo jsi odjela a já jsem nestíhala s tebou mluvit, protože jsem musela vozit. Asi jsi viděla, jakej byl zájem o svezení na Césarkovi.

24.10.2007 09:24

charliebob napsal(a):
Já bych jí dala zvenku, jen tam, odkud nejvíce fičí.

Marti, koukám, že jsi přece jen nějaké fotečky Césarka nafotila. Brzo jsi odjela a já jsem nestíhala s tebou mluvit, protože jsem musela vozit. Asi jsi viděla, jakej byl zájem o svezení na Césarkovi.

jsem musela jely jsem pryč.škoda,to máš pravdu byl velký zájem cezárek se nezstavyl

24.10.2007 12:02

woldemortik napsal(a):
jsem musela jely jsem pryč.škoda,to máš pravdu byl velký zájem cezárek se nezstavyl

mám dvě kobylky 6 letou a 14 letou obě dvě sou venku,teď i hříbátko (květnoví) abych vysvětlila proč sem zadala todle téma někteří mně nařkly,že to je týrání a že jim vadí sníh a takový přitom mají přístřešek.A jak se díváte na venkovní ustájení Starokladrubáka?

24.10.2007 12:07

lilium napsal(a):
mám dvě kobylky 6 letou a 14 letou obě dvě sou venku,teď i hříbátko (květnoví) abych vysvětlila proč sem zadala todle téma někteří mně nařkly,že to je týrání a že jim vadí sníh a takový přitom mají přístřešek.A jak se díváte na venkovní ustájení Starokladrubáka?

Máme 15 letou kladrubku od loňského jara venku. (předtím prakticky furt na štontu výběh minimálně) Je v pohodě. Koně mají ohradu s přístřeškem, tam ale nejvíc času tráví v létě ve vedrech, jinak zevlí venku. Navíc prakticky nekrmíme jádrem, není to při naší rekre zátěži potřeba. Zato dostávají dostatek sena, v zimě ad libitum.

24.10.2007 12:36

woldemortik napsal(a):

Jééé, není to "náš" Matýsek?

24.10.2007 14:05

oslik napsal(a):
Jééé, není to "náš" Matýsek?

tak teď nevím jakýho Matýska máš na mysli a odkud by mněl být?

24.10.2007 14:10

lilium napsal(a):
tak teď nevím jakýho Matýska máš na mysli a odkud by mněl být?

Myslí toho oslíka

24.10.2007 14:11

strelish napsal(a):
Myslí toho oslíka

Už sem si myslela že našeho Matýska koníka

24.10.2007 15:39

lilium napsal(a):

Martino, jasně, že to je váš, náš Matýsek Martina woldemortik byla u nás na Koňských hrách, kde jsme vozili na koních a Matýsek jel s námi, aby měli ti nejmenší něco krásného na podrbání. O Matýska je vždycky velký zájem i z řad dospělých, nesmí nikde chybět.

Marti, nemohla bys mi poslat na maila fotečky našich koníků, i Matýska, které jsi nafotila, ráda Ti je zaplatím.

Ještě, jak jste se někdo ptal na starokladrubské koně, u nás jich mají takto venkovně pastevně ustájených asi patnáct a všichni jsou v naprostém pořádku a spokojeni.

24.10.2007 15:46

charliebob napsal(a):
Martino, jasně, že to je váš, náš Matýsek Martina woldemortik byla u nás na Koňských hrách, kde jsme vozili na koních a Matýsek jel s námi, aby měli ti nejmenší něco krásného na podrbání. O Matýska je vždycky velký zájem i z řad dospělých, nesmí nikde chybět.

Marti, nemohla bys mi poslat na maila fotečky našich koníků, i Matýska, které jsi nafotila, ráda Ti je zaplatím.

Ještě, jak jste se někdo ptal na starokladrubské koně, u nás jich mají takto venkovně pastevně ustájených asi patnáct a všichni jsou v naprostém pořádku a spokojeni.

neboj pošlu ti je zdarmo moc jich,ael nemám jen pár.tedka mám zjištění pamatuje te si na holku co měla přezdívku kapusta.tak je tu zase,ale pod přezdívkou albama17

24.10.2007 15:59

woldemortik napsal(a):
neboj pošlu ti je zdarmo moc jich,ael nemám jen pár.tedka mám zjištění pamatuje te si na holku co měla přezdívku kapusta.tak je tu zase,ale pod přezdívkou albama17

tak už je máš na meilu musela jsem je zmenčit jinak bych to asi neodeslala.

24.10.2007 16:10

woldemortik napsal(a):
tak už je máš na meilu musela jsem je zmenčit jinak bych to asi neodeslala.

tak jsem si radči zmenčila všechny bude to lepší

24.10.2007 16:24

woldemortik napsal(a):
tak jsem si radči zmenčila všechny bude to lepší

Moc, moc děkuji, jdu se rychle mrknout

24.10.2007 17:59

charliebob napsal(a):
Moc, moc děkuji, jdu se rychle mrknout

mám venku nejen lavinu,ale jiho 4m.hřebečkaa 3letou poniku a myslim,že si vůbec nestěžujou

sabora

24.10.2007 19:23
sabora

lilium napsal(a):

ahoj, já dávám Kulíška přez den do ohrady kde se může schovat pod stromy a keře, na noc je u domu kde má cca 20x5m prostor a volný přístup do stáje s nezámrznou napáječkou, to je podle mě ideální.

24.10.2007 19:47

charliebob napsal(a):

To ano, ale já s tou kobylou vystrčenou ze štontu ven myslela tohle konkrétní počasí, co jsme tu teď měli 2 poslední dny - mrazivý vichr ( po dvoře nám lítalo úplně všechno, co nebylo přivázané) a do toho lijavce nebo déšť se sněhem.
O teplotu při klidném počasí tolik nejde.

24.10.2007 19:54

charliebob napsal(a):

Synáček se úplně potatil, víc už si snad podobní být nemůžou! Jsem moc ráda, že jsem tady Matýska objevila, moc mu to sluší.

25.10.2007 08:12

oslik napsal(a):
Synáček se úplně potatil, víc už si snad podobní být nemůžou! Jsem moc ráda, že jsem tady Matýska objevila, moc mu to sluší.

Však my jsme moc rádi, že se potatil ve všem, jak v barvě, tak především v povaze. I náš vet si vždycky libuje, že s tak pohodovým a klidným hřebcem osla se ještě nesetkal.

25.10.2007 09:37

sabora napsal(a):
ahoj, já dávám Kulíška přez den do ohrady kde se může schovat pod stromy a keře, na noc je u domu kde má cca 20x5m prostor a volný přístup do stáje s nezámrznou napáječkou, to je podle mě ideální.

Tak taky se přidám. Mám Karinu celoročně venku, možnost jít kdykoliv do stáje. když je hnusně, jde se schovat, momentálně je ale venku i v těch deštích a větru. Nedělá jí to žádný problém, ačkoliv ze začátků se zdržovala víc ve stáji, kde byla zvyklá.

25.10.2007 11:54

ettelwen napsal(a):
Tak taky se přidám. Mám Karinu celoročně venku, možnost jít kdykoliv do stáje. když je hnusně, jde se schovat, momentálně je ale venku i v těch deštích a větru. Nedělá jí to žádný problém, ačkoliv ze začátků se zdržovala víc ve stáji, kde byla zvyklá.

naši kluci do boudy ani nejdou, ani teď, kdy poslední dva dny skoro nepřetržitě pršelo, byli jsme jim boudičku ukázat, vlezli do ní, očuchali a zase vylezli.

Přidejte reakci

Přidat smajlík