Příznivci chlaĎásků spojmese 11

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.11.2007 18:55

jejej novy

24.11.2007 18:57

bonita napsal(a):
jejej novy

Lajcsi: akeho zrebca ste na nu dali? Mate tam v okoli dobreho konskeho veta?

24.11.2007 19:11

bonita napsal(a):
jejej novy

no vsak hladam, uz som celu izbu prevratila naruby a furt nic

24.11.2007 19:13

bonita napsal(a):
Lajcsi: akeho zrebca ste na nu dali? Mate tam v okoli dobreho konskeho veta?

kobylu som kupoval už pripustenú žrebcom z Poľska ....žrebca som videl na fotke váži cca 900kg.....výsledok uvidíme koncom marca

24.11.2007 19:18

bonita napsal(a):
jejej novy

ked budete mat mimi po poliakovi, ako ho zapisu? To bude celkom zaujimave

24.11.2007 19:23

bonita napsal(a):
ked budete mat mimi po poliakovi, ako ho zapisu? To bude celkom zaujimave

to zatial neviem ......... ale po narodení žriebätka chcem pripustiť žrebcom s PP plemeno belgik alebo belgonorik

25.11.2007 10:45

lajcsi napsal(a):
to zatial neviem ......... ale po narodení žriebätka chcem pripustiť žrebcom s PP plemeno belgik alebo belgonorik

25.11.2007 11:32

bonita napsal(a):
jejej novy

peknu nedelu vsetkym

25.11.2007 12:18

bonita napsal(a):
peknu nedelu vsetkym

bonita: koľko koní chováš?

25.11.2007 13:36

bonita napsal(a):
jejej novy

len dva, kobylku a zrebca

25.11.2007 14:14

bonita napsal(a):

koľko majú rokov kde si ich kúpila a na čo ich používaš....???

25.11.2007 14:23

bonita napsal(a):

su to prave anglicke, on ma 3,5 roka(ma licenciu) a ona ma 11 tiez s PP, pouzivame ich hlavne na rekreacne jazdenie, kobyla vie aj makat(skoro vsetky prace ovlada, akurat v hore netahala drevo), zrebec bol obsadnuty tento rok, ale zvyknuty na 'long reining' uz ked mal vyse dvoch rokoch, cize obsadanie prebiehalo asi tak, ze kde som si na neho na luke sadla, ani okom nepohol, a tak to pokracovalo az do uplneho obsadnutia

25.11.2007 15:07

bonita napsal(a):
su to prave anglicke, on ma 3,5 roka(ma licenciu) a ona ma 11 tiez s PP, pouzivame ich hlavne na rekreacne jazdenie, kobyla vie aj makat(skoro vsetky prace ovlada, akurat v hore netahala drevo), zrebec bol obsadnuty tento rok, ale zvyknuty na 'long reining' uz ked mal vyse dvoch rokoch, cize obsadanie prebiehalo asi tak, ze kde som si na neho na luke sadla, ani okom nepohol, a tak to pokracovalo az do uplneho obsadnutia

kde máš kone ustajnené.......... máš ich doma? a plánuješ si kúpiť aj ďalšie kone? čo takýto kôň stojí?

27.11.2007 18:29

lajcsi napsal(a):
kde máš kone ustajnené.......... máš ich doma? a plánuješ si kúpiť aj ďalšie kone? čo takýto kôň stojí?

27.11.2007 18:40

andrys napsal(a):

pekný koník ......aké je to plemeno?

27.11.2007 19:24

bonita napsal(a):
jejej novy

tady je ticho mrtvo, ble Lajci: uf shirovia su pekne mastni, sa mrkni na Equichannel.cz, tam teraz jedna pani predava kobylky, jednu za 250 000 korun ceskych, ja som bola tento rok na aukcii v UK a tam sa ceny tocili okolo 5000 az 15 000 libier, zalezalo na pohlavi a veku. Ale zasa boli to take priemerne kone, skor na radost ako na "serious showing"

27.11.2007 19:38

bonita napsal(a):
tady je ticho mrtvo, ble Lajci: uf shirovia su pekne mastni, sa mrkni na Equichannel.cz, tam teraz jedna pani predava kobylky, jednu za 250 000 korun ceskych, ja som bola tento rok na aukcii v UK a tam sa ceny tocili okolo 5000 az 15 000 libier, zalezalo na pohlavi a veku. Ale zasa boli to take priemerne kone, skor na radost ako na "serious showing"

mám brata v UK mohol by ma prekvapiť s jedným koníkom

27.11.2007 19:39

lajcsi napsal(a):
mám brata v UK mohol by ma prekvapiť s jedným koníkom

27.11.2007 19:48

bubo napsal(a):

prosím poradte ......ak by som chcel pripustiť moju kobylu s žrebcom (inseminačne)z CR aké sú podmienky???..... za odpovede ďakujem

27.11.2007 20:00

bubo napsal(a):

to je foto: jupiiii, radost pohledet

28.11.2007 16:01

lajcsi napsal(a):
prosím poradte ......ak by som chcel pripustiť moju kobylu s žrebcom (inseminačne)z CR aké sú podmienky???..... za odpovede ďakujem

Pokud máš kobylu původovou a chceš z ní původové hříbě, tak se na to zeptej na plemenné knize, pod kterou ona spadá - že chceš pouštět v ČR ( kterého hřebce) a jestli by ti hříbě pak u vás do PK zařadili.
Jinak pak asi kontaktovat majitele inseminačních hřebců ( ZH Písek, ZH Tlumačov, ERC Mnětice) - otázka, jestli chceš pouštět belgikem či norikem (SN).
Oni už dají konkrétní podmínky včetně placení.
Ins. dávky posílají železnicí, ale jak se to řeší přes hranice netuším. To musí vědět oni .

28.11.2007 16:12

bonita napsal(a):
jejej novy

Pokud máte někdo zájem ( anebo víte o někom, kdo by měl), je na prodej letošní hřebeček slezského norika Nifar po Nacho Salazar-ZV z Igora po Nero ( matka plemeníků Gone, Gambi).
Hnědák s dekou, mohutný, narostlý, dobrý původ ( vhodný i do chovu). Cena: 20 tisíc.
Email: martina67@email.cz
Foto:

29.11.2007 05:17

sally napsal(a):
Pokud máte někdo zájem ( anebo víte o někom, kdo by měl), je na prodej letošní hřebeček slezského norika Nifar po Nacho Salazar-ZV z Igora po Nero ( matka plemeníků Gone, Gambi).
Hnědák s dekou, mohutný, narostlý, dobrý původ ( vhodný i do chovu). Cena: 20 tisíc.
Email: martina67@email.cz
Foto:

Ahoj Lído, jaktože je naprodej? vždyt ho nedávno koupili, ne? Nebo se pletu?

29.11.2007 10:14

m i s i c k a napsal(a):

nee tenhle je z odchocu ne.jinak holky nechce ty shry uz napokoji jinek sem prestanu chdoit mit kazdj den poslintany triko ne uz neba co jink damy tady svítí slunicko a mrzne.bogar se valí v seně a zase stratil ohlávku zmetek.jinak nic nového

29.11.2007 12:03

m i s i c k a napsal(a):

Eště žiješ Míšo?
Ale... už se zas neprodává ... že jsem se blbec vůbec angažovala. Napřed rozšířit, že je na prodej, a až se snažím pomoct, tak už zas není.
Jo, koupili ho nedávno. Jenže mastí na pastvině teplokrevná hříbata. Pokusí se vyřešit to nějak jinak.
Chtělo by to spolek slonů stejného ražení, co by ho postavili do latě a nebylo to o strach, že některého z nich prokopne.

30.11.2007 05:20

sally napsal(a):
Eště žiješ Míšo?
Ale... už se zas neprodává ... že jsem se blbec vůbec angažovala. Napřed rozšířit, že je na prodej, a až se snažím pomoct, tak už zas není.
Jo, koupili ho nedávno. Jenže mastí na pastvině teplokrevná hříbata. Pokusí se vyřešit to nějak jinak.
Chtělo by to spolek slonů stejného ražení, co by ho postavili do latě a nebylo to o strach, že některého z nich prokopne.

Jo jo, žiju Jen tady moc nepřispívám, protože nemám co psát
Jedeš se podívat na ranč Ladná, ted' o víkendu? Možná tam pojedu...
S tím hřebečkem je to teda fakt super:-)

30.11.2007 11:21

m i s i c k a napsal(a):
Jo jo, žiju Jen tady moc nepřispívám, protože nemám co psát
Jedeš se podívat na ranč Ladná, ted' o víkendu? Možná tam pojedu...
S tím hřebečkem je to teda fakt super:-)

No jo, je fakt, že přes zimu se toho moc neděje, tak psát není o čem
Na ranč Ladná nejedu, bo mám pracovní víkend. I je pravda, že Vlašice s jeho kopáním koní do břicha ( Hradec) poslední dobou nemusím.
Já doufám, že si hřebečka nechají a že z něj třeba vyroste něco, co se mi bude do chovu hodit

30.11.2007 12:10

sally napsal(a):
Na ranč Ladná nejedu, bo mám pracovní víkend. I je pravda, že Vlašice s jeho kopáním koní do břicha ( Hradec) poslední dobou nemusím.
Já doufám, že si hřebečka nechají a že z něj třeba vyroste něco, co se mi bude do chovu hodit

Ahoj, tak taky máme na prodej dva ČMB hřebce vraníky, 6 a 9let, tahají, pod sedlem hodní, cena po 30tis nebo spolu 50Kč...mail:sami.sheila@seznam.cz

30.11.2007 12:11

sajma napsal(a):
Ahoj, tak taky máme na prodej dva ČMB hřebce vraníky, 6 a 9let, tahají, pod sedlem hodní, cena po 30tis nebo spolu 50Kč...mail:sami.sheila@seznam.cz

chtěla sem napsat 50 000Kč

30.11.2007 12:59

sally napsal(a):

No jo. Vlašic je Vlašic.. V hradci to přehnal.. Já tak za 10 minut odjíždím na Ladnou.. Pak ti kdyžtak pošlu fotky, jestli něco nafotím. Ted u nás napadl sníh, zničeho nic... byla jsem s kobylama ráno trénovat, at nestojí celý víkend jen v ohradě

Z hřebečka by mohl být krásný koník. Uvidíme za 2 roky, jestli se po něm neslehne zem.. Ikdyž mě se moc nelíbil, jak jsem ho viděla, jak měl cca 3 měsíce. Nelíbí se mi chlad'asi, kteří mají klabonos, a on ho má... Ale tak každý má rád něco jiného..
Ale původově je to dobrý koník

30.11.2007 16:36

m i s i c k a napsal(a):
No jo. Vlašic je Vlašic.. V hradci to přehnal.. Já tak za 10 minut odjíždím na Ladnou.. Pak ti kdyžtak pošlu fotky, jestli něco nafotím. Ted u nás napadl sníh, zničeho nic... byla jsem s kobylama ráno trénovat, at nestojí celý víkend jen v ohradě

Z hřebečka by mohl být krásný koník. Uvidíme za 2 roky, jestli se po něm neslehne zem.. Ikdyž mě se moc nelíbil, jak jsem ho viděla, jak měl cca 3 měsíce. Nelíbí se mi chlad'asi, kteří mají klabonos, a on ho má... Ale tak každý má rád něco jiného..
Ale původově je to dobrý koník

Tak to budeš hodná, za fotky budu ráda.
I tu je sníh, byla jsem provětrat foťák.
Hřebeček nosatý je, jako ostatně všichni, které jsem po Nacho viděla ( včetně našeho).
Kdyby to byl jediný jeho mínus, přežiju to, kobyly nejsou nosaté ani jedna.

30.11.2007 20:07

bonita napsal(a):
jejej novy

no vidite a mne klabonosky nevadia, keby mi vadili, nemohla by som milovat shirov

30.11.2007 20:08

bonita napsal(a):
jejej novy

este siesta

1.12.2007 18:02

bonita napsal(a):
no vidite a mne klabonosky nevadia, keby mi vadili, nemohla by som milovat shirov

Shirové nejsou moc klabonosí, spíš mají rovné hlavy - a celkově úměrné tělu.
Ale takoví slezští norici, co vypadají jako kladrubáci ve špatné barvě, tak ty nemusím.
Když je tupá palice na nic moc krčku a tělo jako z teplasa.
Jako tohle - brr...
Míšo, poznáš tu kobylu?

1.12.2007 18:04

bonita napsal(a):
este siesta

řeším šílenou otázku ano nebo ne mám šanci vimenit poníka za tigrovanou dvouletou noričku.,ale nevidoda je že poník půjde do rakauska na trh a půjde buchvíkam.

1.12.2007 18:05

sally napsal(a):
Shirové nejsou moc klabonosí, spíš mají rovné hlavy - a celkově úměrné tělu.
Ale takoví slezští norici, co vypadají jako kladrubáci ve špatné barvě, tak ty nemusím.
Když je tupá palice na nic moc krčku a tělo jako z teplasa.
Jako tohle - brr...
Míšo, poznáš tu kobylu?

Ikdyž takový kůň může mít o využití navíc - nosem nahrnovat brambory.
Ale pít musí nejspíš z vany

1.12.2007 18:08

bonita napsal(a):
jejej novy

Sally: no no no, ty ty tytakto sa posmievat chudakovi konikovi, ako keby za to mohol, ale inak s tou fotkou si ma dostala, ja by som tvrdila, ze to je kladrubak, alebo aspon krizenec s nim, mozno by som pristupila aj na noniusa, ale chladak!? To vazne?

1.12.2007 18:10

woldemortik napsal(a):
řeším šílenou otázku ano nebo ne mám šanci vimenit poníka za tigrovanou dvouletou noričku.,ale nevidoda je že poník půjde do rakauska na trh a půjde buchvíkam.

Hm, to za tebe těžko někdo rozhodne.
Ať už prodáváš cokoliv a kdykoliv, nikdy neovlivníš to, kam to prodá následný kupec, ať se tváří jak chce hezky.
Poničku za 2letou tygru noričku - to se mi nezdá. Vypadá to podezřele výhodně.
Aby v tom nebyl nějaký pořádný zašitý problém.

1.12.2007 18:13

bonita napsal(a):
Sally: no no no, ty ty tytakto sa posmievat chudakovi konikovi, ako keby za to mohol, ale inak s tou fotkou si ma dostala, ja by som tvrdila, ze to je kladrubak, alebo aspon krizenec s nim, mozno by som pristupila aj na noniusa, ale chladak!? To vazne?

inak u shirov sa dost casto vyskytuju rimske nosy, videla som aj poriadne klabonosy, ale to len ojedinele, rovne hlavy maju v standarde clydesdales, to je vlastne jedine poznavacie znamenie pre laika, aby netvrdil, ze to je shire, aj ked aj po rokoch ja sama mam strasne problemy 100% povedat: ano to je shir, alebo ano, to je clyde

1.12.2007 18:19

bonita napsal(a):

Ano, je to slezká norička Chvíle, zařazená v HPK a genovém zdroji ( tak už Míšo hádat nemusíš).
V roce 2005 účastnice šampionátu chladnokrevných klisen v Pardubicích.
Se jí neposmívám, jen se mi to nelíbí a jestli se tohle vozí na šampionát plemene, příliš nechápu, kam plemeno směřuje - jestli k těm kladrubákům nebo kam.
Ještě jednoho krasavce stejného plemene ti pošlu ( vloni adepta na plemeníka - ale nebyl vybrán):

1.12.2007 18:38

bonita napsal(a):
inak u shirov sa dost casto vyskytuju rimske nosy, videla som aj poriadne klabonosy, ale to len ojedinele, rovne hlavy maju v standarde clydesdales, to je vlastne jedine poznavacie znamenie pre laika, aby netvrdil, ze to je shire, aj ked aj po rokoch ja sama mam strasne problemy 100% povedat: ano to je shir, alebo ano, to je clyde

je s to s doplatkem nevim nejak se mi to porad nezda.nevim zitra se na ni jdu kouknout.tak uvidim

1.12.2007 23:57

bonita napsal(a):
jejej novy

hmm, tak na tohoto tu by som povedala, ze to je dobry hunter, vazne, vacsina anglickych(i irskych) hunterov sa velmi podoba tomuto konikovi a su velmi ceneni, nie kvoli vzhladu(ten je nepodstatny), ale kvoli stamine, odvahe, dobrej skokovej schopnosti a hlavne su dobri nosici tazsich vah (ako napriklad tazsi chlapi okolo 100 kg)

2.12.2007 00:06

bonita napsal(a):
hmm, tak na tohoto tu by som povedala, ze to je dobry hunter, vazne, vacsina anglickych(i irskych) hunterov sa velmi podoba tomuto konikovi a su velmi ceneni, nie kvoli vzhladu(ten je nepodstatny), ale kvoli stamine, odvahe, dobrej skokovej schopnosti a hlavne su dobri nosici tazsich vah (ako napriklad tazsi chlapi okolo 100 kg)

s tema brambora to je dobrý.nevím mě koníci s blabonosem nevadí.no teda nemi být až tak velký jak maj kladrubáci,lae shirove maji takovy decentní a ten se mi na jejich hlavě moc libi.

2.12.2007 00:15

bonita napsal(a):

jj male velke mimi, mohla by si dat aj viac fotiek a nie nechavat len pre sebataky krasavec bogarek uz je

2.12.2007 11:05

bonita napsal(a):
jj male velke mimi, mohla by si dat aj viac fotiek a nie nechavat len pre sebataky krasavec bogarek uz je

Pro Sajma Jana...Jani prosím tě kde jsou ti hřebci na prodej já zháním do lesa. Prosím tě bylo by možné poslat foto.

2.12.2007 11:27

andrys napsal(a):
Pro Sajma Jana...Jani prosím tě kde jsou ti hřebci na prodej já zháním do lesa. Prosím tě bylo by možné poslat foto.

zdar myslis tyto
http://zvirata.bazos.cz/prodam/kun/120/

2.12.2007 18:17

bonita napsal(a):

No, jak by zrovna tomuhle slůněti šly mohutné přírodní skoky, to opravdu netuším. Každopádně proč ne ( ikdyž tady to tradici nemá), další využití pro SN se bude časem hodit.
Protože pokud svět půjde cestou trhu ( který prý vše vyřeší) a ne ekologie, koním v lese do nějakých 50 let odzvoní a nahradí je nová, lepší a šetrnější mechanizace - ať se nám to líbí nebo ne. Už jen proto, že lidí ochotných opravdu fyzicky makat i za peníze a ne almužnu je čím dál méně a budou dražší a dražší...
Necháme to koňovi, má větší hlavu

2.12.2007 19:17

bonita napsal(a):
jejej novy

sally, aku novu mechanizaciu myslis? neviem si nic predstavit, co by bolo ekologickejsie v lese ako kon. Ale nechajme sa prekvapit.

2.12.2007 19:46

bonita napsal(a):
sally, aku novu mechanizaciu myslis? neviem si nic predstavit, co by bolo ekologickejsie v lese ako kon. Ale nechajme sa prekvapit.

Nemám o tom dostatečný přehled.
Ale jen když vezmeš polní mechanizaci - jak se řvalo a protestovalo v 50-60. letech proti traktorům, že berou koním a lidem práci, stroje nadměrně utužují půdu...
Co je dnes? Bezorebné systémy ( sice mají svoje mouchy, ale občas se v určitých podmínkách efektivně použít dají), obrovské mechanismy s širokým záběrem a širokými pneumatikami - utuží půdu podstatně méně, než v těch 60 letech, navíc zvládnou i více operací naráz. Takže se po poli jezdí mnohem méně, nežli dřív.
Kdo vzpomene ( a použije) koně na poli?
Hobíci, co mají svůj hektárek - dva polností a živí je něco úplně jiného než zemědělství. Mají to pro obživu svých koní a dělají si to sami ( baví je to).
Kočí z lesa, co si přivydělávají po záhumenkách především důchodců, co se ještě nezřekli svých políček. Další generace to udělá.
Minimum malých soukromníků, co předpokládají, že tím ušetří naftu. Ovšem nepočítají hodnotu ( především vlastní) pracovní síly. Takže v důsledku neušetří nic ( při jiné činnosti by na těch pár pytlů zrna vydělali snáze). Ovšem stojí-li v maštali nevyužití koně a není jiná práce, proč ne.
Tihle lidi nevrátí pokrok nazpět.
Stejně to dopadne s lesy ( co my víme, co je kde ve vývoji), nebudou-li dotace na ekologickou ( koňskou) těžbu.
A protože je celkově zájem o ustoupení od dotací - jsem v tomto ohledu skeptik. Nabídne-li někdo šetrné lehké těžební mechanismy do hor, koním tam seberou prostor.

2.12.2007 20:19

bonita napsal(a):
jejej novy

Ahoj všem přátelům chlaďásků!Jsem tu poprvé,tak zkouším,jak mi to jde.Posílám fotku své kobči a její třídenní dcery.Jestli se líbí,ráda pošlu další!

2.12.2007 20:20

bonita napsal(a):
jejej novy

to by bola velka skoda, keby sa toto stalo, ja sama neviem, co si mam mysliet, nedokazem si urobit predstavu o buducnosti, lebo faktom zostava, ze ropa sa mina a nove typy pohonnych latok este nie su v takom stave, v akom si to ludstvo predstavuje(palmove plantaze a pod), mozno ani nebudu, lebo zasa s tymto si "se..me do hrantu" s vyklcovavanim pralesov prave kvoli palmam, a mam take pocity( a v dusi tajne dufanie), ze sa ludstvo znova vrati ku konom...minule som citala v Heavy horses world, ako Anglani boli u vas v CR na skusoch(horse loggers), oni tu su vcelku velmi nadseni a robia vsetko mozne, aby udrzali pracu s konmi aspon tradicne.

2.12.2007 20:22

juhaj napsal(a):
Ahoj všem přátelům chlaďásků!Jsem tu poprvé,tak zkouším,jak mi to jde.Posílám fotku své kobči a její třídenní dcery.Jestli se líbí,ráda pošlu další!

no jasne, ze sa nam paci, hod sem aj nejake infoBerieme kazdeho milovnika super sily

2.12.2007 20:43

bonita napsal(a):
to by bola velka skoda, keby sa toto stalo, ja sama neviem, co si mam mysliet, nedokazem si urobit predstavu o buducnosti, lebo faktom zostava, ze ropa sa mina a nove typy pohonnych latok este nie su v takom stave, v akom si to ludstvo predstavuje(palmove plantaze a pod), mozno ani nebudu, lebo zasa s tymto si "se..me do hrantu" s vyklcovavanim pralesov prave kvoli palmam, a mam take pocity( a v dusi tajne dufanie), ze sa ludstvo znova vrati ku konom...minule som citala v Heavy horses world, ako Anglani boli u vas v CR na skusoch(horse loggers), oni tu su vcelku velmi nadseni a robia vsetko mozne, aby udrzali pracu s konmi aspon tradicne.

je ta je krasna,jen se pridej jen budeme radi.vite bando.další chladásek do clubu bude jen vítán

2.12.2007 23:28

juhaj napsal(a):

Moc pěkná, belgička?
Další foto sem! Dcera už určitě povyrostla, ne?

3.12.2007 00:00

bonita napsal(a):

To jo, no nadšenci... to jsme všichni.
Jenže stejně tohle nadšení pro chlaďasy ( takové, jací jsou) budoucnost udrží max. ve směru hobby - skanzenů, řemesel, folkloru a nějakých show.
Hobby nadšenec případně důchodce ve vzpomínkách na staré zlaté časy na vesnici bude hrdý na svého všestranného chlaďasa - povozí na něm děcka, svých 100 kg, rodinu, v neděli zapřáhne do bryčky a projede se s rodinou po okolí.
Zoře svou pidizáhumenku, povláčí, po odpolednech zaseje a se slávou sklidí 10 hrstí ovsa s dobrým pocitem, že práce měla smysl.
Pro zimní nakrmení krbu či krbových kamen dotáhne pár klacků z lesa, v sobotu si půjde zasoutěžit s podobnými hobbíky.
Jenže nebude se tím živit, a to jsem měla na mysli. I tím lesem nakonec těžko.
Od školy mne živí zemědělství a bohužel moc dobře vím ( v dnešní slušně mechanizované době), co znamená sehnat schopné a pracovité lidi ( flákačů je spousta) na dřinu v mizerném počasí ( třeba takových přes 50°C v létě v kombajnu, kdy člověka žerou osiny z obilí a v tom rámusu je lahůdka - všem doporučuju zkusit), většinou bez volných víkendů a o letní dovolené si můžou nechat zdát. Stejně jako o průměrném českém platu, bo stát potřebuje levné potraviny, takže zemědělství trčí nad hladinou s bídou nosem a někdy ani to ne.
Lidem bys ráda dala víc ( zaslouží si to), ale nechceš-li to zabalit, nemůžeš. Ani sobě nedáš víc. A ti lidi nejdou sehnat a je to čím dál horší. Snad každý mlaďoch dnes zvládá jazyky a počítač a žije s vidinou dobře placeného zaměstnání někde v kanclu.
Takže absolutně nevěřím, že by i přes všecky problémy s ropou apod. někdo dokázal vyhnat napůl úřednický národ do polí, protože holt je třeba dělat s ekologickýma koňma - čemuž bude odpovídat produktivita ( s koňma, když se daří, zořeš tak 1 hektar za den někde ve slušné zemi v nížině) - takže půlka národa makat pěkně ručně do zemědělství, nechce-li národ chcípnout hlady.
Tomu snad nemůže věřit vůbec nikdo, kdo aspoň trochu tuší realitu.
To je možné pouze v případě, že nějakou nešťastnou náhodou někde něco bouchne a ta hrstka, co přežije, si to pěkně pošupajdí bez elektřiny zpět do středověku.
To beru, pak budem za koně vděční. A my s chlaďasama budem grófi

3.12.2007 13:53

sally napsal(a):
To jo, no nadšenci... to jsme všichni.
Jenže stejně tohle nadšení pro chlaďasy ( takové, jací jsou) budoucnost udrží max. ve směru hobby - skanzenů, řemesel, folkloru a nějakých show.
Hobby nadšenec případně důchodce ve vzpomínkách na staré zlaté časy na vesnici bude hrdý na svého všestranného chlaďasa - povozí na něm děcka, svých 100 kg, rodinu, v neděli zapřáhne do bryčky a projede se s rodinou po okolí.
Zoře svou pidizáhumenku, povláčí, po odpolednech zaseje a se slávou sklidí 10 hrstí ovsa s dobrým pocitem, že práce měla smysl.
Pro zimní nakrmení krbu či krbových kamen dotáhne pár klacků z lesa, v sobotu si půjde zasoutěžit s podobnými hobbíky.
Jenže nebude se tím živit, a to jsem měla na mysli. I tím lesem nakonec těžko.
Od školy mne živí zemědělství a bohužel moc dobře vím ( v dnešní slušně mechanizované době), co znamená sehnat schopné a pracovité lidi ( flákačů je spousta) na dřinu v mizerném počasí ( třeba takových přes 50°C v létě v kombajnu, kdy člověka žerou osiny z obilí a v tom rámusu je lahůdka - všem doporučuju zkusit), většinou bez volných víkendů a o letní dovolené si můžou nechat zdát. Stejně jako o průměrném českém platu, bo stát potřebuje levné potraviny, takže zemědělství trčí nad hladinou s bídou nosem a někdy ani to ne.
Lidem bys ráda dala víc ( zaslouží si to), ale nechceš-li to zabalit, nemůžeš. Ani sobě nedáš víc. A ti lidi nejdou sehnat a je to čím dál horší. Snad každý mlaďoch dnes zvládá jazyky a počítač a žije s vidinou dobře placeného zaměstnání někde v kanclu.
Takže absolutně nevěřím, že by i přes všecky problémy s ropou apod. někdo dokázal vyhnat napůl úřednický národ do polí, protože holt je třeba dělat s ekologickýma koňma - čemuž bude odpovídat produktivita ( s koňma, když se daří, zořeš tak 1 hektar za den někde ve slušné zemi v nížině) - takže půlka národa makat pěkně ručně do zemědělství, nechce-li národ chcípnout hlady.
Tomu snad nemůže věřit vůbec nikdo, kdo aspoň trochu tuší realitu.
To je možné pouze v případě, že nějakou nešťastnou náhodou někde něco bouchne a ta hrstka, co přežije, si to pěkně pošupajdí bez elektřiny zpět do středověku.
To beru, pak budem za koně vděční. A my s chlaďasama budem grófi

Ahoj všem,díky za přivítání a dmu se pýchou,že se kobča líbí a obstála mezi vašimi krasavci a krasavicemi.Ano,je to belgička.Fotky pošlu,ale píšu z práce,tak chci jen poděkovat za přivítání!Dana

3.12.2007 14:10

juhaj napsal(a):
Ahoj všem,díky za přivítání a dmu se pýchou,že se kobča líbí a obstála mezi vašimi krasavci a krasavicemi.Ano,je to belgička.Fotky pošlu,ale píšu z práce,tak chci jen poděkovat za přivítání!Dana

Ahoj dano ja jsem martina.mám dva chladásk kobylu čmb 9let a jejího synka 5 měsíců.dále dva poníky.kobyla má krásnou hřívu se mi moc líbí.

3.12.2007 16:50

bonita napsal(a):
jejej novy

ha Sally a ty sa necitis ako grofka uz teraz, ked hladis z majestatneho kona na svojich"poddanych"?Robim si srandu To vies, chapem ta, a zaroven obdivujem, ze patris do tej vzacnej malopocetnej skupiny. Presne si to vystihla, dnesni ludia maju kredo: nedelat a vydelat(moja babicka to hovorievala), brrr buducnost vidim asi prilis ciernu...

3.12.2007 16:56

bonita napsal(a):
ha Sally a ty sa necitis ako grofka uz teraz, ked hladis z majestatneho kona na svojich"poddanych"?Robim si srandu To vies, chapem ta, a zaroven obdivujem, ze patris do tej vzacnej malopocetnej skupiny. Presne si to vystihla, dnesni ludia maju kredo: nedelat a vydelat(moja babicka to hovorievala), brrr buducnost vidim asi prilis ciernu...

sally ono to myslim pžíjde zpe chladásci jsou zpet do ceny před 5lety bych za chladáska dala polovicni prchy nez tedka )teda tady u nas) a za čt.a1/1 prchy jak ja za lavinu před rokem to je 45tisíc.cena paliv se zvedá a nebudou večně.ono se evráti spet vozy taženými konmi.stroje.a atd.co potřebovaly konskou sílu

3.12.2007 17:21

bonita napsal(a):

Já sama jsem šéf i poddaný v jednom, zas až tak velká firma nejsme.
Chyba je v tom, že na ježdění pro pitomé papírování, kterého po nás stát chce čím dál víc - a které mám za trest k práci, co mne baví - mi zbývá čím dál méně času...
Na černou budoucnost kašli, ta se vždycky vyřeší sama a úplně jinak, než bychom původně mysleli

3.12.2007 17:27

sally napsal(a):
Já sama jsem šéf i poddaný v jednom, zas až tak velká firma nejsme.
Chyba je v tom, že na ježdění pro pitomé papírování, kterého po nás stát chce čím dál víc - a které mám za trest k práci, co mne baví - mi zbývá čím dál méně času...
Na černou budoucnost kašli, ta se vždycky vyřeší sama a úplně jinak, než bychom původně mysleli

Ahojte vespolek
Tak přijela jsme včara odpoledne z ranče Ladná, a bylo to tam fakt Super.. Konečně jsem viděla po ldohé době závody bez hádek, a korektních postojů rozhodčích.. Nikdo neměl výhody nad druhým.

Lído, myslela jsme si, že je to jedna z Blizňákových kobyl. Bud' Chvíle nebo Chvála.. Ony jso si podobné.. Ony kobyly s Klokočovského chovu mají hodně klabonosy..

Fotek mám dost. Doufám, že mi sem půjdou vložit..

3.12.2007 17:42

m i s i c k a napsal(a):
Ahojte vespolek
Tak přijela jsme včara odpoledne z ranče Ladná, a bylo to tam fakt Super.. Konečně jsem viděla po ldohé době závody bez hádek, a korektních postojů rozhodčích.. Nikdo neměl výhody nad druhým.

Lído, myslela jsme si, že je to jedna z Blizňákových kobyl. Bud' Chvíle nebo Chvála.. Ony jso si podobné.. Ony kobyly s Klokočovského chovu mají hodně klabonosy..

tak fotky mi nejdou vložit. Pošlu Ti je na e-m@il

3.12.2007 17:48

woldemortik napsal(a):
sally ono to myslim pžíjde zpe chladásci jsou zpet do ceny před 5lety bych za chladáska dala polovicni prchy nez tedka )teda tady u nas) a za čt.a1/1 prchy jak ja za lavinu před rokem to je 45tisíc.cena paliv se zvedá a nebudou večně.ono se evráti spet vozy taženými konmi.stroje.a atd.co potřebovaly konskou sílu

Marti, nevrátí - KDO by to dělal?
Kolik my bychom potřebovali lidí k obdělání 65 hektarů koňma na Valachách ?
K tomu je navíc cca 10 koní doma, 80 kousků dobytka ve stáji ( z toho 35 dojnic) - a děláme to 3 lidi: rostlinnou výrobu, živočišnou a většinu oprav mechanizace..
Ono se na to pěkně kouká ( když je venku hezky) a dobře rozumuje. Tady popršelo koncem října - jílovitá půda se sleje, nevyschne - když to nestihneš, máš už dooráno do jara ( osivo ti trčí vyčítavě v kůlně).
Zblázníš se? Zvykneš si... počasí nám velí.
A to traktorem můžeš orat přimrzlé i na sněhu, celé noci - to s koňma nejde. Tady by ti vůbec nepomohli.
To jde tak na Hané a v nížinách, v písčité zemi, ve které se můžeš hrabat ( pokud zázrakem nenapadne metr sněhu) celou zimu.
Ne jak tady - uděláš po mokrém poli 3 kroky a neseš na každém gumáku 5 kilo přilepeného bahna a ten čtvrtý krok tě z nich přímo vyzuje.
Jo, zásoby nafty v zemi končí - ale startují biopaliva - budem jezdit na pšenici, kukuřici... co kdo chce. Koňma jenom hobbíci.
Nebo se někdo hlásíte, kdo nám půjdete zorat koňma? Ty mám, při troše cviku to půjde, koňský pluh vytáhnem z kopřiv... musí to být ale poctivá práce. Živí nás to, takže nějakých 6,5 tuny z hektaru výnos obilí jako letos chceme zas....
Dřív to bylo jinak.
Byly grunty - 4 hektary už byl velký grunt. K tomu pár koní, kráva na mlíko, býček na maso, prase, drůbež. Na poli makala celoročně celá rodina - od dědků po malé děcka. Uživili se a taky se řádně nadřeli.
Kdyby s tím byli až tak spokojeni - proč by u toho nezůstali a nastoupila taková doba, jako je ta dnešní??
Lze se vymlouvat na družstva a socialismus. Ale na západě to není jiné. Existují rodinné farmy - ale též mechanizované. Dělá na nich starší, max. střední generace a děcka utíkají do měst - farmáři nemají nástupce. V dnešní "pohodlně" mechanizované době...

3.12.2007 17:57

m i s i c k a napsal(a):
Ahojte vespolek

No fajn.
Nejspíš to byly hobíkovské závody jak se patří.
Nee kvalifikace nebo finále, kde jde o postup někam a v lepším případě i o prachy.
Neboj, na jaře zase začnou boje.
To máš jako s fotbalem - dokud se sejde jedenáctka sousedů a kopou si někde u potoka, je všecko OK.
Jo vrcholový sport, kde jde o prestiž, prachy a "být vidět mediálně", to už je jiný hnus.

Spravedliví a nestranní rozhodčí by bodli. Ti jediní by v tom mohli udělat pořádek.
Chce to víc bab - nejsou tak úplatné a často mají větší smysl pro spravedlnost.

3.12.2007 17:58

m i s i c k a napsal(a):
tak fotky mi nejdou vložit. Pošlu Ti je na e-m@il

Děkuji mnohokrát.
A kdo co vyhrál sem aspoň písni... a kdo tam byl a jak mu to jelo

3.12.2007 18:21

sally napsal(a):
No fajn.
Nee kvalifikace nebo finále, kde jde o postup někam a v lepším případě i o prachy.
To máš jako s fotbalem - dokud se sejde jedenáctka sousedů a kopou si někde u potoka, je všecko OK.
Jo vrcholový sport, kde jde o prestiž, prachy a "být vidět mediálně", to už je jiný hnus.

Spravedliví a nestranní rozhodčí by bodli. Ti jediní by v tom mohli udělat pořádek.

Kaštánek

3.12.2007 18:34

bonita napsal(a):
jejej novy

no, to je asi medzinarodne, tie neferovosti v sutaziach, aj v shiroch, su urcite mena, ktore dostanu titul aj napriek tomu, ze konik je muchar, alebo ma vaznu chybu(samozrejme pre laika neviditelnu), a potom to tak i vyzera...

3.12.2007 18:36

bonita napsal(a):
jejej novy

este nejake foto: shirsky "unicorn"

3.12.2007 18:37

bonita napsal(a):
jejej novy

a team styroch

3.12.2007 18:46

bonita napsal(a):
a team styroch

Náádhera.
To vystavují i muchaře? Ty jo, to by mne v životě nenapadlo, jít s muchařem na výstavu.
Když se pohybuješ kolem shirů - oni ještě někde i pracují ( v zemědělství)? Kromě reprezentací pivovarů a podobně, různých show...?
Já nevím, jestli šlo konkrétně o shiry, ale známá mi říkala ( ona se v koních nevyzná, říkala "velcí chladnokrevníci") o nějakém americkém časopisu - že v USA existuje určitá uzavřená společnost farmářů, co si libují ve starších dobách. Žijí v nějaké komunitě a dělají v nížinách na polích s koňma - asi celé rodiny, jako to tu bylo před sto lety.
Nevíš o tom nic? Já anglicky bohužel neumím, tak se k těm informacím ani nedokážu dostat..

3.12.2007 18:51

sally napsal(a):
No fajn.

Vyhráli Reichli s kobylama Savana a Xena.. Bylo tak tuším 8 páru chlad'asů, pára poníků, a pára teplokrechných koní..

P.Sněhota,p.Duda. p.Vlašic, p.Marek, p.Zubek.. a další

Pošli mi ICQ, jestli máš. mě ty fotky nějak nejdou ani mejlem poslat.. Moje je217-581-996

3.12.2007 18:53

sally napsal(a):
Náádhera.
To vystavují i muchaře? Ty jo, to by mne v životě nenapadlo, jít s muchařem na výstavu.
Když se pohybuješ kolem shirů - oni ještě někde i pracují ( v zemědělství)? Kromě reprezentací pivovarů a podobně, různých show...?
Já nevím, jestli šlo konkrétně o shiry, ale známá mi říkala ( ona se v koních nevyzná, říkala "velcí chladnokrevníci") o nějakém americkém časopisu - že v USA existuje určitá uzavřená společnost farmářů, co si libují ve starších dobách. Žijí v nějaké komunitě a dělají v nížinách na polích s koňma - asi celé rodiny, jako to tu bylo před sto lety.
Nevíš o tom nic? Já anglicky bohužel neumím, tak se k těm informacím ani nedokážu dostat..

je boni jasem ti rikala nech tech shiru jinka se neznám.zase slinták jak muj pes

3.12.2007 18:54

bonita napsal(a):
jejej novy

no to budu asi amilovia, oni odmietaju veskery technicky pokrok, pamatas si ten film s R. Gerom "SVEDEK"? tak to bolo o nich. V UK sa tiez pracuje mechanicky super stroje, super traktory a pod akurat na par miestach v ramci sutazi, alebo demonstracii sa na jar a na jesen robia polnoprace s konmi a na par muzealnych farmach sa maka celorocne len s konmi.

3.12.2007 18:58

woldemortik napsal(a):
je boni jasem ti rikala nech tech shiru jinka se neznám.zase slinták jak muj pes

neboj, Marti, ked clovek vidi takyto zaprah, vsetko sa ligoce na kilometre, nema cas ani zatvorit usta a potom to su len retaze slinviem o com hovorim

3.12.2007 19:01

bonita napsal(a):
no to budu asi amilovia, oni odmietaju veskery technicky pokrok, pamatas si ten film s R. Gerom "SVEDEK"? tak to bolo o nich. V UK sa tiez pracuje mechanicky super stroje, super traktory a pod akurat na par miestach v ramci sutazi, alebo demonstracii sa na jar a na jesen robia polnoprace s konmi a na par muzealnych farmach sa maka celorocne len s konmi.

Hm, tak ten film mi asi ušel.
Takže to se o tom asi nedovím víc, bo jestli někdo odmítá technický pokrok, těžko bude mít www stránky.
Tady mají ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm taky pár chlaďasů ( asi SN) na polní práce, aby lidi viděli, zač byl dříve chleba.. těžká doba, ale aspoň ho nebyly plné popelnice.

3.12.2007 19:01

bonita napsal(a):

muj sen je videt shira na vlastní oči pohladit siho a sednout na nej je to by bylo neco

3.12.2007 19:02

sally napsal(a):
Hm, tak ten film mi asi ušel.
Takže to se o tom asi nedovím víc, bo jestli někdo odmítá technický pokrok, těžko bude mít www stránky.
Tady mají ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm taky pár chlaďasů ( asi SN) na polní práce, aby lidi viděli, zač byl dříve chleba.. těžká doba, ale aspoň ho nebyly plné popelnice.

skus dat do google AMISH

3.12.2007 19:08

m i s i c k a napsal(a):
Vyhráli Reichli s kobylama Savana a Xena.. Bylo tak tuším 8 páru chlad'asů, pára poníků, a pára teplokrechných koní..

Pošli mi ICQ, jestli máš. mě ty fotky nějak nejdou ani mejlem poslat.. Moje je217-581-996

Míšo, Marek ještě závodí? Ten někam poslední roky zmizel... jeden z mála, co umí v klidu a pohodě zacházet s koňma... škoda, mohl by soutěžit zas. I jeho žena myslím jezdila soutěže.
Co Zúbek? Ještě má Naroka? Prý byl na prodej...

ICQ bohužel nemám. Zkus mail: Jurcikova20@seznam.cz, ten starý nestojí za nic. Tenhle mám právě kvůli fotkám...

3.12.2007 19:08

woldemortik napsal(a):
muj sen je videt shira na vlastní oči pohladit siho a sednout na nej je to by bylo neco

vsak chod do Karlstejna, ak ich ta pani este nepredala

3.12.2007 19:10

woldemortik napsal(a):

Musíš sledovat Pardubice a Lysou. Tam se vyskytují

3.12.2007 19:10

bonita napsal(a):
skus dat do google AMISH

Dík moc

3.12.2007 19:11

sally napsal(a):
Musíš sledovat Pardubice a Lysou. Tam se vyskytují

tojo,ale to je vše daleko ja jsem z jihu čech kusek o rakous.do prahy to mám cca 250km

3.12.2007 19:14

woldemortik napsal(a):
tojo,ale to je vše daleko ja jsem z jihu čech kusek o rakous.do prahy to mám cca 250km

No ale jestli je to sen, tak za tu jednodenní dovolenou to stojí, ne?

3.12.2007 19:14

woldemortik napsal(a):

aj v Rakusku ich par je

3.12.2007 19:18

bonita napsal(a):
aj v Rakusku ich par je

to máš pravdu sally stojí,ale mít ten čas možná přístí rok

boni kde v rakousku

3.12.2007 19:20

sally napsal(a):
Míšo, Marek ještě závodí? Ten někam poslední roky zmizel... jeden z mála, co umí v klidu a pohodě zacházet s koňma... škoda, mohl by soutěžit zas. I jeho žena myslím jezdila soutěže.

ICQ bohužel nemám. Zkus mail: Jurcikova20@seznam.cz, ten starý nestojí za nic. Tenhle mám právě kvůli fotkám...

Zdravíčko. Taky jsem se byl podívat v Ladné na závodech. Tentokrát to bylo pojato jako spíš pobavení se na Vlašicových narozeninách takže žádná rivalita. Zúbek tam měl zapřáhlého Bertíka s nějakým tygrem. Naroka jestě doma má a když dá člověk peníze tak ho klidně prodá. Má teď doma 4 fríse se kterýma se ted živý. Podle všeho přebral vše po Išovi.

3.12.2007 19:27

woldemortik napsal(a):
to máš pravdu sally stojí,ale mít ten čas možná přístí rok

boni kde v rakousku

Třeba Seeboden.
Rozklikni www.rossinger.at - v ostatních plemenech( Int.kalblutrassen) najdeš shiry a kontakty na chovatele.
A jsou tam i jiná zajímavá zde neobvyklá plemena

3.12.2007 19:31

sally napsal(a):
Třeba Seeboden.
Rozklikni www.rossinger.at - v ostatních plemenech( Int.kalblutrassen) najdeš shiry a kontakty na chovatele.
A jsou tam i jiná zajímavá zde neobvyklá plemena

jsem koukala.mo pěkný konuchy.

3.12.2007 19:34

m i s i c k a napsal(a):

Ahoj nemohla by jsi zkusit dát fotečky třeba na www.rajce.idnes.cz , aby jsme se mohli pokochat i my ostatní co jsme se nikde nedostali.

3.12.2007 19:47

jmisak napsal(a):
Zdravíčko. Taky jsem se byl podívat v Ladné na závodech. Tentokrát to bylo pojato jako spíš pobavení se na Vlašicových narozeninách takže žádná rivalita. Zúbek tam měl zapřáhlého Bertíka s nějakým tygrem. Naroka jestě doma má a když dá člověk peníze tak ho klidně prodá. Má teď doma 4 fríse se kterýma se ted živý. Podle všeho přebral vše po Išovi.

jmisak: Zdravím.
To čučím - Iš už nemá fríse? Za kolik dá Naroka - nevíte?
A co vraníci - daří se sehnat něco k světu?
Tak jsem to tipla dobře - hobíkovské závody s soutěžníkama v klidu.
Ti, co mají problémy s prohráváním, se nezúčastnili.
Jednu loňskou vaši fotku sem dám:

3.12.2007 19:50

sally napsal(a):
jmisak: Zdravím.
To čučím - Iš už nemá fríse? Za kolik dá Naroka - nevíte?
A co vraníci - daří se sehnat něco k světu?
Tak jsem to tipla dobře - hobíkovské závody s soutěžníkama v klidu.
Ti, co mají problémy s prohráváním, se nezúčastnili.
Jednu loňskou vaši fotku sem dám:

A ještě jednu.
Kus koně, jen co je pravda:

3.12.2007 20:14

sally napsal(a):
A ještě jednu.
Kus koně, jen co je pravda:

No jo pěkná pára koniku to byla. Ten mladší už je prodaný. Vraného pomalu trénujeme. Na moravě nic kloudného černého není a co je tak není na prodej. V Po divíně je černý hřebec. Tak starý jak náš ale chlapík takový nerozhodný. Chvilku prodává pak zase ne. Koník je sice takový chudý ale časem by z něj něco bylo. Až bude vice času tak objedeme Čechy.
A k tomu Narokovi. Cenu říkal myslím 80 nebo 90 tisíc. Teď bych kecal.

3.12.2007 20:29

jmisak napsal(a):
No jo pěkná pára koniku to byla. Ten mladší už je prodaný. Vraného pomalu trénujeme. Na moravě nic kloudného černého není a co je tak není na prodej. V Po divíně je černý hřebec. Tak starý jak náš ale chlapík takový nerozhodný. Chvilku prodává pak zase ne. Koník je sice takový chudý ale časem by z něj něco bylo. Až bude vice času tak objedeme Čechy.

No koukám že Zubek s těma koníkama taky pěkně hejbá každou chvilku něco jinýho v maštali,když jsme tam byli na posledy tak tam měl dva valachy ČT.

3.12.2007 22:56

jmisak napsal(a):

Hubeňour se odčerví, nakrmí - mladý chlaďas se spraví rychle.
Ten váš černý po Neguš - nemá matku Květu po Streigrip? Tu měl ten, co se tak podivně vypařil na jaře z odchovny od Karáska. Shodou náhod taky na Slovensko. Jmenoval se Neroš tuším...
Cerman má v nabídce 2 vranky noričky. Ale jedna z toho jen k chovu, ne do lesa.

3.12.2007 22:58

ambraa napsal(a):
No koukám že Zubek s těma koníkama taky pěkně hejbá každou chvilku něco jinýho v maštali,když jsme tam byli na posledy tak tam měl dva valachy ČT.

Zúbek múže mít i teplasy. Říkal, že dcera jezdí závody - tuším parkury.

3.12.2007 23:00

sally napsal(a):

No my když jsme u něj byly z jara tak je trenoval na vozatajský tak nevím.

3.12.2007 23:08

sally napsal(a):

No co ja vím tak má doma 4 fríse, 2 belgiky a 2 tepláky. Jinak teď vlastně trénuje a stará se o koně co mu patří ti frísové. Na rok se chystá na vozatajské a to buď s chlaďasy a nebo s frisama.

3.12.2007 23:33

jmisak napsal(a):
No co ja vím tak má doma 4 fríse, 2 belgiky a 2 tepláky. Jinak teď vlastně trénuje a stará se o koně co mu patří ti frísové. Na rok se chystá na vozatajské a to buď s chlaďasy a nebo s frisama.

Hurhotovy frísy? A kampak zmizel Iš? Třeba nás ohromí s novým plemenem.
To už byli ČMB, kladrubáci, frísi...
Zúbek s frísama na vozatajských - formanky? To by mne zajímalo, jak by jim to šlo. Z toho, co jsem viděla - tak mají v klusu vysokou akci a nic moc prostoru.
To by mohlo být zajímavé

4.12.2007 05:14

sally napsal(a):

jj. Pan Marek ještě zavodil,.. u jeho žena. Střídali se.. Mají 2 valachy, a chodí s něma do lesa. Teda myslím, že to byli valaši, takovi ryzáci - moc pěkná pára. A p.Zubek tam byl s hřebci. S Bertíkem a takovým flekatým, krásným koněm. Nevím jméno. Zkusím ten mejl.

4.12.2007 11:57

woldemortik napsal(a):

250 km není moc.. Já jsem jezdila s kobylou na výstavy taky hodně km.. Ale ono pokud chce člověk sám, tak si ten výlet udělá.. Potkáš známé, pokecáš, večer jsou zábavy...

Letos jsme jela do Pardubic s kobylou, 5 hodin cesty, 220 km.. Ale jsem ráda, že jsme jela. Pardubice jsou nejhezčí výstava u nás, a myslím, že to stojí zato

4.12.2007 15:07

sally napsal(a):
Hubeňour se odčerví, nakrmí - mladý chlaďas se spraví rychle.
Ten váš černý po Neguš - nemá matku Květu po Streigrip? Tu měl ten, co se tak podivně vypařil na jaře z odchovny od Karáska. Shodou náhod taky na Slovensko. Jmenoval se Neroš tuším...
Cerman má v nabídce 2 vranky noričky. Ale jedna z toho jen k chovu, ne do lesa.

NO Iš podle všeho udělal nejakou levárnu tak s frísy skončil. Tak to aspon v Ladné vypadalo.
Náš černý je právě z Markovi naruční klisny. Na ty Cermanovi jsem se díval. Náš vkus to není.

4.12.2007 15:23

m i s i c k a napsal(a):
250 km není moc.. Já jsem jezdila s kobylou na výstavy taky hodně km.. Ale ono pokud chce člověk sám, tak si ten výlet udělá.. Potkáš známé, pokecáš, večer jsou zábavy...

Letos jsme jela do Pardubic s kobylou, 5 hodin cesty, 220 km.. Ale jsem ráda, že jsme jela. Pardubice jsou nejhezčí výstava u nás, a myslím, že to stojí zato

To jo, Pardubice mají hlavně nejlepší zázemí pro koně. Je tam tráva, dá se jet na dráhu.
Nejhorší bylo vystavovat v Brně na výstavišti. Naprosto všude beton.
Na Pardubicích ohledně chlaďasů mě jen mrzí nudná ovladatelnost v kládě. Úplně bokem veškerého dění, plácek rovný, travnatý jako fotbalové hřiště, na něm sem tam kuželík. Laik podle mne vůbec nepochopí, o co v tom lese jde. Nuda.
V tom lesíku na dráze by to bylo o něčem jiném - ale asi to nejde nebo se nechce.
Ale mohlo by, když už tam bývá národní finále.
Nejlepší trať ovladatelnosti jsem zatím viděla vloni na Beganovi v Pěčíně ( strmý svah, zajímavé překážky - fakt to bylo o něčem) a v Horním Jelení, kde byla naprosto celá trať v lese mezi stromy - paráda.
Tady jedna překážka z Begana 2006 - začelit a kládu vytáhnout nahoru na ty ostatní - ne jen srovnat klacek vedle klacku na zemi, jak bývá zvykem...

4.12.2007 15:29

jmisak napsal(a):
NO Iš podle všeho udělal nejakou levárnu tak s frísy skončil. Tak to aspon v Ladné vypadalo.
Náš černý je právě z Markovi naruční klisny. Na ty Cermanovi jsem se díval. Náš vkus to není.

Jo, ty od Cermana vypadají nízké, dlouhé. Ale míry mají dobré - může to být tím, že to fotil někdo vysoký ( a nedřepl si), pak se to takhle zkreslí.
Člověk fotí jednoho koně a ten stejný kůň může na jedné fotce vypadat jako kripl a na druhé jako extra zvíře. Asi je nejlepší omrknout to naživo.
Z Markovy kobyly - hřebec po Neguš? Jsem myslela, že měl belgičky...

4.12.2007 15:40

sally napsal(a):
Jo, ty od Cermana vypadají nízké, dlouhé. Ale míry mají dobré - může to být tím, že to fotil někdo vysoký ( a nedřepl si), pak se to takhle zkreslí.
Člověk fotí jednoho koně a ten stejný kůň může na jedné fotce vypadat jako kripl a na druhé jako extra zvíře. Asi je nejlepší omrknout to naživo.
Z Markovy kobyly - hřebec po Neguš? Jsem myslela, že měl belgičky...

Nene. Měl páru noriček Alma a Zábava. Soutěžil s nima myslím v roce 2005. Alma měla nějaký úraz a pak chytla vyrážku tak ji dal pryč. Ted má pár Zábava a jejího potomka 4 letého valacha po Staigrip.

4.12.2007 16:05

jmisak napsal(a):
Nene. Měl páru noriček Alma a Zábava. Soutěžil s nima myslím v roce 2005. Alma měla nějaký úraz a pak chytla vyrážku tak ji dal pryč. Ted má pár Zábava a jejího potomka 4 letého valacha po Staigrip.

Aha. Tak to moje hlava sklerotická popletla.
Od jedné z nich měl myslím i hřebce na odchovně. Jestli to není zrovna ten valach.
Bude soutěžit i příští rok?

4.12.2007 16:08

sally napsal(a):
Aha. Tak to moje hlava sklerotická popletla.
Od jedné z nich měl myslím i hřebce na odchovně. Jestli to není zrovna ten valach.
Bude soutěžit i příští rok?

Jo je to ten z odchovny. To nevím jestli bude soutěžit. Teď se stěhuje na kroměřížsko tak nám bude konkurovat v lese:o)

4.12.2007 16:20

jmisak napsal(a):
Jo je to ten z odchovny. To nevím jestli bude soutěžit. Teď se stěhuje na kroměřížsko tak nám bude konkurovat v lese:o)

No, jen se o práci nepobijte .
Dívala jsem se do aktualizovaných plemenných knih.
Tak letos uchovněný Sylván po Streidar už je prodaný na Slovensku.
Co naprosto nechápu je, co dělá v plemenných hřebcích ČMB Baron ze Zubří-2, když jasně říkali už na předvýběru, že licenci pro ČR nedostane, že byl vybrán a dělá zkoušky jen pro zájemce ze zahraničí.
Teda v tom je zas hokej

4.12.2007 16:24

sally napsal(a):
No, jen se o práci nepobijte .
Dívala jsem se do aktualizovaných plemenných knih.
Tak letos uchovněný Sylván po Streidar už je prodaný na Slovensku.
Co naprosto nechápu je, co dělá v plemenných hřebcích ČMB Baron ze Zubří-2, když jasně říkali už na předvýběru, že licenci pro ČR nedostane, že byl vybrán a dělá zkoušky jen pro zájemce ze zahraničí.
Teda v tom je zas hokej

Taky jsem se na to díval a byl jsem udivený. No jo. Ted chov koní ovladl Karásek. Celý tento chov spěje do......
Jsem zvědavý jak to s Barony dopadne. Třeba Blizňák překvapí a příští rok s nimi vyrazí na závody. Ale on a čmb pochybuju. Podle všeho má na starost je trosku spravit, sjezdit a pak pujdou prodat do ciziny. Každý jiný stát obnovuje chov jen u nás se to mele 20 let pořád stejnými hřebci dokola. Žádná nová krev.

4.12.2007 16:39

jmisak napsal(a):
Taky jsem se na to díval a byl jsem udivený. No jo. Ted chov koní ovladl Karásek. Celý tento chov spěje do......
Jsem zvědavý jak to s Barony dopadne. Třeba Blizňák překvapí a příští rok s nimi vyrazí na závody. Ale on a čmb pochybuju. Podle všeho má na starost je trosku spravit, sjezdit a pak pujdou prodat do ciziny. Každý jiný stát obnovuje chov jen u nás se to mele 20 let pořád stejnými hřebci dokola. Žádná nová krev.

Dokud nezačnou uchovňovat hřebce sami chovatelé, nebude to lepší. Problém je, že si jich spousta pořád myslí, že se to bez odchovny neobejde - a tu s nejistým výsledkem platit nechtějí.
Pořád se roky čeká, chodí na předvýběry a ZV hřebců a se svěšenou hlavou domů - že nového slušného je zase houby, a když náhodou jo, stojí to na druhé straně republiky. To není názor jen můj, ale širého okolí.
Co se týče Moravy ( ZH Tlumačov), vybírají se hřebečci odstávčata po kamarádech a stejně tak se rozdělují uchovnění hřebci - kdo co dá, to za to taky dostane. Bez ohledu na to, že jinde by měl hřebec více jistých kobyl - byl tedy přínosnější i pro hřebčinec.
Karásek nemá problém to, co za něco stojí prodat pryč, takže z téhle strany se pokroku také nedočkáme. Těžko mu to vyčítat - je to obchodník, ne chovatel.
Naštěstí se množí řady naštvaných chovatelů, co přišli konečně na to, že nejbližší pomocnou ruku najdou na konci vlastního ramene - aneb: co si člověk neudělá sám, to nemá.
Takže doufám ve světlejší zítřky

4.12.2007 16:50

sally napsal(a):
Dokud nezačnou uchovňovat hřebce sami chovatelé, nebude to lepší. Problém je, že si jich spousta pořád myslí, že se to bez odchovny neobejde - a tu s nejistým výsledkem platit nechtějí.
Pořád se roky čeká, chodí na předvýběry a ZV hřebců a se svěšenou hlavou domů - že nového slušného je zase houby, a když náhodou jo, stojí to na druhé straně republiky. To není názor jen můj, ale širého okolí.
Co se týče Moravy ( ZH Tlumačov), vybírají se hřebečci odstávčata po kamarádech a stejně tak se rozdělují uchovnění hřebci - kdo co dá, to za to taky dostane. Bez ohledu na to, že jinde by měl hřebec více jistých kobyl - byl tedy přínosnější i pro hřebčinec.
Karásek nemá problém to, co za něco stojí prodat pryč, takže z téhle strany se pokroku také nedočkáme. Těžko mu to vyčítat - je to obchodník, ne chovatel.
Naštěstí se množí řady naštvaných chovatelů, co přišli konečně na to, že nejbližší pomocnou ruku najdou na konci vlastního ramene - aneb: co si člověk neudělá sám, to nemá.
Takže doufám ve světlejší zítřky

Tady chov k ničemui nespěje. Teď co tak obvolávám lidi kvuli tomu černému tak je to tu samý natahaný polák. Našich koní bude za pár let minimum. Člověk tady chová koně 3 roky, vše jej naučí, je pravidelně očkovaný, kovaný, odčervovaný, prokazatelně se ví kolik má let a když ho chce člověk prodat za 45000 tak se to někomu zdá moc. Radši si koupí poláka za 55000 a je spokojený.
Akorát jsem dostal typ na 3,5 letého hřebce dovezeného z Čech tak to brzo pojedu omrknout.

4.12.2007 17:29

jmisak napsal(a):
Tady chov k ničemui nespěje. Teď co tak obvolávám lidi kvuli tomu černému tak je to tu samý natahaný polák. Našich koní bude za pár let minimum. Člověk tady chová koně 3 roky, vše jej naučí, je pravidelně očkovaný, kovaný, odčervovaný, prokazatelně se ví kolik má let a když ho chce člověk prodat za 45000 tak se to někomu zdá moc. Radši si koupí poláka za 55000 a je spokojený.
Akorát jsem dostal typ na 3,5 letého hřebce dovezeného z Čech tak to brzo pojedu omrknout.

Teď jsou v kurzu nažrané macaté klidné stodoly a tomu poláci odpovídají. Kdo má rád koně, co ho za 14 dní najde v lese klidně stát, tam kde ho nechal, ten je bere.
Kdo chce živější koně a za nimi vidět nějaký výkon, bere domácí chov.
Tady to asi skončí překřížením noriků slezany, protože každý chce dotační kobyly. No a ČMB asi směrem k teplokrevnému typu, jak jsme viděli na zkouškách.
Zvláštní, že v Pardubicích ČMB tříleté byly slonice a o rok mladší hřebci na předvýběru proti nim drobci.. i vloni.
A to má být proti norikům/SN rané plemeno, v tom věku téměř hotový kůň.

4.12.2007 17:36

sally napsal(a):
Teď jsou v kurzu nažrané macaté klidné stodoly a tomu poláci odpovídají. Kdo má rád koně, co ho za 14 dní najde v lese klidně stát, tam kde ho nechal, ten je bere.
Kdo chce živější koně a za nimi vidět nějaký výkon, bere domácí chov.
Tady to asi skončí překřížením noriků slezany, protože každý chce dotační kobyly. No a ČMB asi směrem k teplokrevnému typu, jak jsme viděli na zkouškách.
Zvláštní, že v Pardubicích ČMB tříleté byly slonice a o rok mladší hřebci na předvýběru proti nim drobci.. i vloni.
A to má být proti norikům/SN rané plemeno, v tom věku téměř hotový kůň.

No jo no. Já mám rád taky koně živější, obratnější....ale každý má svůj názor. Třeba za pár let přistoupím taky na to mít koně, kterého je třeba kopat do zadku aby se trošku pohnul:o)
Chov ČMB o tom ani nemluvím, Alan, Sany....co to je za belgiky? Takové nepovedené kobylky:o)

4.12.2007 17:45

sally napsal(a):
To jo, Pardubice mají hlavně nejlepší zázemí pro koně. Je tam tráva, dá se jet na dráhu.
Nejhorší bylo vystavovat v Brně na výstavišti. Naprosto všude beton.
Na Pardubicích ohledně chlaďasů mě jen mrzí nudná ovladatelnost v kládě. Úplně bokem veškerého dění, plácek rovný, travnatý jako fotbalové hřiště, na něm sem tam kuželík. Laik podle mne vůbec nepochopí, o co v tom lese jde. Nuda.
V tom lesíku na dráze by to bylo o něčem jiném - ale asi to nejde nebo se nechce.
Ale mohlo by, když už tam bývá národní finále.
Nejlepší trať ovladatelnosti jsem zatím viděla vloni na Beganovi v Pěčíně ( strmý svah, zajímavé překážky - fakt to bylo o něčem) a v Horním Jelení, kde byla naprosto celá trať v lese mezi stromy - paráda.
Tady jedna překážka z Begana 2006 - začelit a kládu vytáhnout nahoru na ty ostatní - ne jen srovnat klacek vedle klacku na zemi, jak bývá zvykem...

Tak já toho nemám tak moc proježděné, jako Lída, ale letos jsem toho dost projezdila, a prostě Pardubice to vyhrály. Bylo to tam super. V Lysé je to moc malé a Lysá je o obchodech a né tak o koních..

4.12.2007 17:46

m i s i c k a napsal(a):
Tak já toho nemám tak moc proježděné, jako Lída, ale letos jsem toho dost projezdila, a prostě Pardubice to vyhrály. Bylo to tam super. V Lysé je to moc malé a Lysá je o obchodech a né tak o koních..

Jo a prosím Tě, kde stojí ten hřebeček, kterého prodávají? ten z Igory po Navarovi.. S tou dekou.. Myslela jsem , že je u p.Vlašice.. Ale ten má toho dvouletka

4.12.2007 17:49

m i s i c k a napsal(a):

Pardubice to určitě vyhrají z hlediska vystavování tříletých, to bezesporu.
O Lysé tohle tvrdí úplně všichni

4.12.2007 17:50

m i s i c k a napsal(a):
Jo a prosím Tě, kde stojí ten hřebeček, kterého prodávají? ten z Igory po Navarovi.. S tou dekou.. Myslela jsem , že je u p.Vlašice.. Ale ten má toho dvouletka

Nifar stojí v Rajnochovicích, u přítele Martiny V. A tu znáš, ne?

4.12.2007 17:51

m i s i c k a napsal(a):

Měl bych dotaz. U Vlašice byl ten 2 leťák schovaný kde? Byl to ted vraník nasedlaný na western?

4.12.2007 17:56

jmisak napsal(a):
No jo no. Já mám rád taky koně živější, obratnější....ale každý má svůj názor. Třeba za pár let přistoupím taky na to mít koně, kterého je třeba kopat do zadku aby se trošku pohnul:o)
Chov ČMB o tom ani nemluvím, Alan, Sany....co to je za belgiky? Takové nepovedené kobylky:o)

Já nevím, co to je ČMB, já to nechovám.
Každý kůň má svého kupce, jen ho najít, což?
Lenochoda vybere začátečník a pánové staršího věku, co už mají v lese odchozeno svoje.
No a temperamentníka hoši v kondici, co chtějí za sebou vidět po směně pořádnou hromadu dřeva.
Ty kopací do zadku nemusím ani já, ti jsou na houby i pod sedlo. U koně 15 let a víc se to snese, ale jak je takový "tlačič" tříletek, tak to je potom děs.

4.12.2007 18:03

sally napsal(a):
Já nevím, co to je ČMB, já to nechovám.
Každý kůň má svého kupce, jen ho najít, což?
Lenochoda vybere začátečník a pánové staršího věku, co už mají v lese odchozeno svoje.
No a temperamentníka hoši v kondici, co chtějí za sebou vidět po směně pořádnou hromadu dřeva.
Ty kopací do zadku nemusím ani já, ti jsou na houby i pod sedlo. U koně 15 let a víc se to snese, ale jak je takový "tlačič" tříletek, tak to je potom děs.

Tak tak moje reč. Ja to mám teď dobře naparované. Majka co byla v Klokočově je po Ramgoš tak je temperamentní a Samanta po Brynes je rozvážná kliďaska. Když je dám do páru tak se to pěkně namíchá a je to super. No nic musím mizet poklízet. Tak zatím.

4.12.2007 18:09

jmisak napsal(a):
Tak tak moje reč. Ja to mám teď dobře naparované. Majka co byla v Klokočově je po Ramgoš tak je temperamentní a Samanta po Brynes je rozvážná kliďaska. Když je dám do páru tak se to pěkně namíchá a je to super. No nic musím mizet poklízet. Tak zatím.

Jasně.
Potřebný je plyn i brzda .

4.12.2007 18:15

sally napsal(a):

Mají Streimurku Olinku - v Podlesí jste se museli s tříletkama na ZV potkat..
Tuhle krasavici:

4.12.2007 18:19

sally napsal(a):

Jo. Znám jí.. Od vidění. Byla i u nás v Zubří na Derby

4.12.2007 18:20

jmisak napsal(a):
Měl bych dotaz. U Vlašice byl ten 2 leťák schovaný kde? Byl to ted vraník nasedlaný na western?

ne ne.. On je v boxe. Byl na štontě.. Viděla jsem ho ted o víkendu.. Zrovna je sháněli z ohrad domů

4.12.2007 18:47

bonita napsal(a):
jejej novy

tak ja pridem z prace a vy tu pomaly koncite kapitolu, ts ts ts,inak ta kobylka po Steimur je krasna

4.12.2007 19:14

m i s i c k a napsal(a):
ne ne.. On je v boxe. Byl na štontě.. Viděla jsem ho ted o víkendu.. Zrovna je sháněli z ohrad domů

No já jsem to tam prochodil všude a nic na dvouleťáka mi tam nepřišlo. Ono u něj taky poznat jestli je to chlaďas nebo telplák nebo co vlastně to je, je těžko:o)

4.12.2007 19:15

sally napsal(a):
Jasně.
Potřebný je plyn i brzda .

Tak brzda, plyn i ti ostatní jsou poklizeni:o)

4.12.2007 20:03

jmisak napsal(a):
Tak brzda, plyn i ti ostatní jsou poklizeni:o)

Tak že jim přeju dobré zažívání
Naši ještě nejsou. Kvůli vyhrnování hnoje mají pozdějc večerku. Ale oni houby dělají, nepracují, můžou do rána dlouho na valné hromadě spát

Přidejte reakci

Přidat smajlík