kamarád má kobylku, a té se stalo tohle..(viz foto) amozdřejmě se to řeší vetem, a psala jsem i známé z kliniky z Brna..kdybyste náhodou měli podobné skušenosti, byla bych vděčná za každou Vaši radu. děkuju mooooc
santosek
napsal(a):
kamarád má kobylku, a té se stalo tohle..(viz foto) amozdřejmě se to řeší vetem, a psala jsem i známé z kliniky z Brna..kdybyste náhodou měli podobné skušenosti, byla bych vděčná za každou Vaši radu. děkuju mooooc
a dalšííí:-(
santosek
napsal(a):
A co s tím chce dělat jako? Vet přijede? Já bych to asi hlavně pořádně desinfikovala a prozkoumala díru, jestli v ní něco není píchnutýho a taky jak je velká (hluboká) - jestli je to na šití. Mi to přijde, jako by si drbala ocas a na něco se napíchla... A má to jako mimo pohlavní orgány? Na té fotce to není moc vidět.
A jak to má dlouho? Neber to, prosím, jako rýpání, ale takovej zánět nevypadá, že vzniknl přes noc a měl by asi kamarád častěji kontrolovat celou kobylku...
impact
napsal(a):
A co s tím chce dělat jako? Vet přijede? Já bych to asi hlavně pořádně desinfikovala a prozkoumala díru, jestli v ní něco není píchnutýho a taky jak je velká (hluboká) - jestli je to na šití. Mi to přijde, jako by si drbala ocas a na něco se napíchla... A má to jako mimo pohlavní orgány? Na té fotce to není moc vidět.
A jak to má dlouho? Neber to, prosím, jako rýpání, ale takovej zánět nevypadá, že vzniknl přes noc a měl by asi kamarád častěji kontrolovat celou kobylku...
Vet by měl přijet co nejdřív, já bych to osobně omývala slabým roztokem hypermanganu...ale nevím, jestli se ještě vyrábí.
klawdie
napsal(a):
no z tý fotky se to težko pozná, ale píštěl jsem již viděla a vypadá to velice podobně.
jo rikal neco o pisteli...je po hribeti- je to uz delsi dobu co to ma. jak se to stalo? po porodu nedokonalej vyplach atd. zanet delohy bohuzel. a jak mela nateklou delohu a byla omlacena mela zanet i jakoby v noze, nateklou nohu. a vzadu se udelala boule a vybehlo to ven. odloupl se kus kuze. to se zatahlo ale dirka zustala. nevimkam to vede naposledy bylo zjisteno ze v deloze ma jeste neco... nejakou kapalinu jak tece ven tak se asi zanicuje.. obcas i tece z pochvy... obcas jen krev obcas hnis. je to pistel. vedouci asi do pochvy.. ciste teoreticky treba do delohy.
santosek
napsal(a):
jo rikal neco o pisteli...je po hribeti- je to uz delsi dobu co to ma. jak se to stalo? po porodu nedokonalej vyplach atd. zanet delohy bohuzel. a jak mela nateklou delohu a byla omlacena mela zanet i jakoby v noze, nateklou nohu. a vzadu se udelala boule a vybehlo to ven. odloupl se kus kuze. to se zatahlo ale dirka zustala. nevimkam to vede naposledy bylo zjisteno ze v deloze ma jeste neco... nejakou kapalinu jak tece ven tak se asi zanicuje.. obcas i tece z pochvy... obcas jen krev obcas hnis. je to pistel. vedouci asi do pochvy.. ciste teoreticky treba do delohy.
teda to je drsný a jak to bude vet řešit?
santosek
napsal(a):
na to bude minimalne treba dvoch veci: vyplach a antibiotika, skoda, ze to znamy nechal dojst az tak daleko, taketo veci sa robia hned pri pociatkoch...aspon bude vediet na buduce.
santosek
napsal(a):
no to právě nevím..proto se ptám Vás, jeslti s tím náhoddou nemáte skušenosti..ale asi klinika Brno no...jsem slyšela, že je nějaká klinika i v Polsku..nevíte někdo o ni? a jak se pohybujou cenu v brně?
no pamatuji se že to koníkovi u kterého jsem to viděla lečili vyplachem, ale nemužu přijít na to čím...už je to dávno...koník to měl na podobném místě, jen těsně pod kořenem ocasu...mrzí mě že nemůžu pomoci více...
bonita
napsal(a):
na to bude minimalne treba dvoch veci: vyplach a antibiotika, skoda, ze to znamy nechal dojst az tak daleko, taketo veci sa robia hned pri pociatkoch...aspon bude vediet na buduce.
nenechal to na posledni chvili. snazi se to resit uz od pocatku...ale chtela jsem se zeptat i vas, jestli s tim nemate skusenosti
santosek
napsal(a):
som ta posledna, co by niekoho kritizovala(to len na okraj), ak to teda lieci od pociatku, ako je mozne, ze to doslo az tak daleko? Nasa kobyla, sice mala lahky porod, no nechcela pustit placentu, az po viac ako 12 hodinach sa nam ju podarilo dostat von(trhala sa) spolu s vetom sme robili vsetko mozne i nemozne(vet chodil kazde dve hodiny k nam), a tak mozem povedat, ze ak sa to podchyti na pociatku, kobyla by urcite nemala mat taketo problemy uz tak dlho, ako tato tu na obrazku.
santosek
napsal(a):
tak som sa trochu poradila, a chcem sa spytat, ci zrebec bol pred pripustanim vysetreny na herpes virus EHV-3? Ja by som verila antibiotikam, ak ich kobyla uziva, malo by sa to dat do poriadku, drzim palce
bonita
napsal(a):
tak som sa trochu poradila, a chcem sa spytat, ci zrebec bol pred pripustanim vysetreny na herpes virus EHV-3? Ja by som verila antibiotikam, ak ich kobyla uziva, malo by sa to dat do poriadku, drzim palce
tak od zacatku: byla po porodu, a vet udelal vyplach, ale asi nic moc.
pak se mu kobyla nezdala, ale vet predepsal jen equipalazon.
antibiotika dostala hodne pozde, a to zabraly az ty druhe..
vet to podcenil a je to tam kde to je. kamarad nevi jestli byl hrebec vysetreny, a a ni nevedel ze se to dela. jestli se to teda dela bezne..ja sama nevim, s hrebci skusenosti nemam.
puchyre nema, byla dobra az do porodu
santosek
napsal(a):
Vypadá to na zánět dělohy, okamžitě volat veta, který kobylu vypláchne a přeléčí. Okamžitě!!! Jinak hrozi sepse organismu.
santosek
napsal(a):
sepsi uz mela
Myslim ze by bylo nejlepsi opravdu zavest kobylku na kliniku do Brna, mohou ji tam poskytnout 24 hodinovou peci. ceny jsou myslim prijatelne. mrknete na
web: www.kchk.eu
santosek
napsal(a):
Neřeš to tady na diskuzi.
Já tohle měla u kobyly, která na záněty trpěla (snad celý život), nikdy se to nevyléčilo. Každý rok se dělaly výplachy, každyý rok se přeléčila ATB. Jenže prognoza je nejistá. Takže zavolej zkušeného veta, který vím, jak se výplach dělohy dělají.
Ono je to tak, že kobyla "hnije" vevnitř a když už je tam toho moc, tak to jde ven, protože kdyby to nešlo touhle cestou, ale naopak do organismu, tak kobylce by už nikdo zřejmně nepomohl. Takže nečekej!!! Zavolej veta!!!! A řeš to s ním!!!
Jo a počítej s tím, že kobyla bude těžce zabřezat a myslm, že zodpovědný majitel po kobylce se zánětama ani hříbě chtít nebude, ohrozil by tím život hříběte a kobyly.
raja
napsal(a):
Neřeš to tady na diskuzi.
Já tohle měla u kobyly, která na záněty trpěla (snad celý život), nikdy se to nevyléčilo. Každý rok se dělaly výplachy, každyý rok se přeléčila ATB. Jenže prognoza je nejistá. Takže zavolej zkušeného veta, který vím, jak se výplach dělohy dělají.
Ono je to tak, že kobyla "hnije" vevnitř a když už je tam toho moc, tak to jde ven, protože kdyby to nešlo touhle cestou, ale naopak do organismu, tak kobylce by už nikdo zřejmně nepomohl. Takže nečekej!!! Zavolej veta!!!! A řeš to s ním!!!
Jo a počítej s tím, že kobyla bude těžce zabřezat a myslm, že zodpovědný majitel po kobylce se zánětama ani hříbě chtít nebude, ohrozil by tím život hříběte a kobyly.
ahoj Ingrit jak ses ptala na tu cenu...mno měli jsme tam tři dny hřebce s kolikou a vzali si 15tis....
santosek
napsal(a):
Ahoj. U mojí kobyly bylo něco podobného po porodu. Měla dost velké hříbě,takže jsme ho museli vytáhnout a pak vet dojel a zachranoval co se dalo. Kobyla krvácela dovnitř a nepustila ven placentu.Trvalo to asi dva týdny než byla jakž takž v pořádku ovšem vet léčil antibiotika a výplachy a důkladně prohlédl placentu.Ale z kobyly odcházely zbytky ještě měsíc po ohřebení. Té dírky jsem se lekla,ale vet mi řekl,že to odchází hnis a zbytky z kobyly ven kromě výtoků z rodidel.Na to mi dal asi půl litru tinktury té žluté jodové co jse s ní desinfikují pupeční pahýly a já musela z té dírky mačkat vše ven a tlačit do té dírky tu tinkturu.Kobylu mi museli držet.Ale já jsem jí to dělala třikrát deně vatovou tyčinkou namočenou v tinktuře.Vlastně vytáčela ve směru hodinových ručiček až nic neteklo. Pak znovu. Kobyle pomohl pohyb a dnes už je snad docela v pohodě. Ale ta procedůra stála za to i když jsem u toho nadávala jak špaček.Jen pro zvědavost kobyla se hřebila v květnu a v září jsme už skákali padesátky. Tak kdyby vám to pomohlo budu ráda. Jinak náš PAN veterinář je skvělý a opravdu zkouší možné i nemožné.Tot vše.
sajma
napsal(a):
ahoj Ingrit jak ses ptala na tu cenu...mno měli jsme tam tři dny hřebce s kolikou a vzali si 15tis....
cau jani. jo dik za info..kobyla jde na kliniku do pardubic nakonec.
pro ,,raja"..ani jsem to nechtela nejakmoc resit, resime to s vetem, ale jen jsem chtela vedet jestli s tim ma nekdo skusenost..
dik vsem za rady
santosek
napsal(a):
cau jani. jo dik za info..kobyla jde na kliniku do pardubic nakonec.
pro ,,raja"..ani jsem to nechtela nejakmoc resit, resime to s vetem, ale jen jsem chtela vedet jestli s tim ma nekdo skusenost..
dik vsem za rady
ahojik, ak uz bude kobylka na klinike, dajte jej urobit test na ten virus, aspon budete na cistom, OK? Taketo vytoky a zapale mava na vedomi tento hnus
bonita
napsal(a):
ahojik, ak uz bude kobylka na klinike, dajte jej urobit test na ten virus, aspon budete na cistom, OK? Taketo vytoky a zapale mava na vedomi tento hnus
Tohle nebude problém viru, ale bakterie. Na viry nezabírají antibiotika. Na bakterie ano. Nejde o to co to způsobuje, ale jak to, že se to tam dostane. Důležité je zjistit, jak se tam ten "bordel" dostal.
Nenasává kobyla vzduch?
raja
napsal(a):
Tohle nebude problém viru, ale bakterie. Na viry nezabírají antibiotika. Na bakterie ano. Nejde o to co to způsobuje, ale jak to, že se to tam dostane. Důležité je zjistit, jak se tam ten "bordel" dostal.
Nenasává kobyla vzduch?
nenasává...začaloto špatným výplachem dělohy po porodu
tady je v celé své kráse