Nevíte někdo co se s tím dá dělat?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.11.2007 20:45

kamarád má kobylku, a té se stalo tohle..(viz foto) amozdřejmě se to řeší vetem, a psala jsem i známé z kliniky z Brna..kdybyste náhodou měli podobné skušenosti, byla bych vděčná za každou Vaši radu. děkuju mooooc

27.11.2007 20:46

santosek napsal(a):
kamarád má kobylku, a té se stalo tohle..(viz foto) amozdřejmě se to řeší vetem, a psala jsem i známé z kliniky z Brna..kdybyste náhodou měli podobné skušenosti, byla bych vděčná za každou Vaši radu. děkuju mooooc

a dalšííí:-(

28.11.2007 11:48

santosek napsal(a):

Ahojky Ingrit.. Hele na té fotce to nějak nemůžu rozluštit - má to kopnuté - rozseklé??

28.11.2007 11:54

koki napsal(a):
Ahojky Ingrit.. Hele na té fotce to nějak nemůžu rozluštit - má to kopnuté - rozseklé??

díra z které teče hnis?

28.11.2007 12:27

santosek napsal(a):

A co s tím chce dělat jako? Vet přijede? Já bych to asi hlavně pořádně desinfikovala a prozkoumala díru, jestli v ní něco není píchnutýho a taky jak je velká (hluboká) - jestli je to na šití. Mi to přijde, jako by si drbala ocas a na něco se napíchla... A má to jako mimo pohlavní orgány? Na té fotce to není moc vidět.

A jak to má dlouho? Neber to, prosím, jako rýpání, ale takovej zánět nevypadá, že vzniknl přes noc a měl by asi kamarád častěji kontrolovat celou kobylku...

28.11.2007 13:58

impact napsal(a):
A co s tím chce dělat jako? Vet přijede? Já bych to asi hlavně pořádně desinfikovala a prozkoumala díru, jestli v ní něco není píchnutýho a taky jak je velká (hluboká) - jestli je to na šití. Mi to přijde, jako by si drbala ocas a na něco se napíchla... A má to jako mimo pohlavní orgány? Na té fotce to není moc vidět.

A jak to má dlouho? Neber to, prosím, jako rýpání, ale takovej zánět nevypadá, že vzniknl přes noc a měl by asi kamarád častěji kontrolovat celou kobylku...

Vet by měl přijet co nejdřív, já bych to osobně omývala slabým roztokem hypermanganu...ale nevím, jestli se ještě vyrábí.

28.11.2007 14:00

hell napsal(a):
Vet by měl přijet co nejdřív, já bych to osobně omývala slabým roztokem hypermanganu...ale nevím, jestli se ještě vyrábí.

Ajajaj to vypadá blbě, no každopádně bych léčbu nechala na vetovi- neníkobylka po hříběti?

28.11.2007 14:04

zazika napsal(a):
Ajajaj to vypadá blbě, no každopádně bych léčbu nechala na vetovi- neníkobylka po hříběti?

vypadá to jak píštěl...ale foto toho moc neřekne..dej vědět co určil vet.

28.11.2007 14:17

klawdie napsal(a):
vypadá to jak píštěl...ale foto toho moc neřekne..dej vědět co určil vet.

Píštěl? Víš co je to píštěl? To je dobrý vtip.
Čekám až se vyjádří tazatelka jestli je kobylka po hříběti - vypadá to na normální zánět nebo jestli je kobylka roztržená - zánět....

28.11.2007 14:22

klarys napsal(a):
Píštěl? Víš co je to píštěl? To je dobrý vtip.
Čekám až se vyjádří tazatelka jestli je kobylka po hříběti - vypadá to na normální zánět nebo jestli je kobylka roztržená - zánět....

no z tý fotky se to težko pozná, ale píštěl jsem již viděla a vypadá to velice podobně.

28.11.2007 17:53

klawdie napsal(a):
no z tý fotky se to težko pozná, ale píštěl jsem již viděla a vypadá to velice podobně.

jo rikal neco o pisteli...je po hribeti- je to uz delsi dobu co to ma. jak se to stalo? po porodu nedokonalej vyplach atd. zanet delohy bohuzel. a jak mela nateklou delohu a byla omlacena mela zanet i jakoby v noze, nateklou nohu. a vzadu se udelala boule a vybehlo to ven. odloupl se kus kuze. to se zatahlo ale dirka zustala. nevimkam to vede naposledy bylo zjisteno ze v deloze ma jeste neco... nejakou kapalinu jak tece ven tak se asi zanicuje.. obcas i tece z pochvy... obcas jen krev obcas hnis. je to pistel. vedouci asi do pochvy.. ciste teoreticky treba do delohy.

28.11.2007 18:06

santosek napsal(a):
jo rikal neco o pisteli...je po hribeti- je to uz delsi dobu co to ma. jak se to stalo? po porodu nedokonalej vyplach atd. zanet delohy bohuzel. a jak mela nateklou delohu a byla omlacena mela zanet i jakoby v noze, nateklou nohu. a vzadu se udelala boule a vybehlo to ven. odloupl se kus kuze. to se zatahlo ale dirka zustala. nevimkam to vede naposledy bylo zjisteno ze v deloze ma jeste neco... nejakou kapalinu jak tece ven tak se asi zanicuje.. obcas i tece z pochvy... obcas jen krev obcas hnis. je to pistel. vedouci asi do pochvy.. ciste teoreticky treba do delohy.

teda to je drsný a jak to bude vet řešit?

28.11.2007 18:17

klawdie napsal(a):
teda to je drsný a jak to bude vet řešit?

no to právě nevím..proto se ptám Vás, jeslti s tím náhoddou nemáte skušenosti..ale asi klinika Brno no...jsem slyšela, že je nějaká klinika i v Polsku..nevíte někdo o ni? a jak se pohybujou cenu v brně?

28.11.2007 18:25

santosek napsal(a):

na to bude minimalne treba dvoch veci: vyplach a antibiotika, skoda, ze to znamy nechal dojst az tak daleko, taketo veci sa robia hned pri pociatkoch...aspon bude vediet na buduce.

28.11.2007 19:35

santosek napsal(a):
no to právě nevím..proto se ptám Vás, jeslti s tím náhoddou nemáte skušenosti..ale asi klinika Brno no...jsem slyšela, že je nějaká klinika i v Polsku..nevíte někdo o ni? a jak se pohybujou cenu v brně?

no pamatuji se že to koníkovi u kterého jsem to viděla lečili vyplachem, ale nemužu přijít na to čím...už je to dávno...koník to měl na podobném místě, jen těsně pod kořenem ocasu...mrzí mě že nemůžu pomoci více...

28.11.2007 19:42

bonita napsal(a):
na to bude minimalne treba dvoch veci: vyplach a antibiotika, skoda, ze to znamy nechal dojst az tak daleko, taketo veci sa robia hned pri pociatkoch...aspon bude vediet na buduce.

nenechal to na posledni chvili. snazi se to resit uz od pocatku...ale chtela jsem se zeptat i vas, jestli s tim nemate skusenosti

28.11.2007 20:10

santosek napsal(a):

som ta posledna, co by niekoho kritizovala(to len na okraj), ak to teda lieci od pociatku, ako je mozne, ze to doslo az tak daleko? Nasa kobyla, sice mala lahky porod, no nechcela pustit placentu, az po viac ako 12 hodinach sa nam ju podarilo dostat von(trhala sa) spolu s vetom sme robili vsetko mozne i nemozne(vet chodil kazde dve hodiny k nam), a tak mozem povedat, ze ak sa to podchyti na pociatku, kobyla by urcite nemala mat taketo problemy uz tak dlho, ako tato tu na obrazku.

28.11.2007 20:22

santosek napsal(a):

tak som sa trochu poradila, a chcem sa spytat, ci zrebec bol pred pripustanim vysetreny na herpes virus EHV-3? Ja by som verila antibiotikam, ak ich kobyla uziva, malo by sa to dat do poriadku, drzim palce

28.11.2007 20:41

bonita napsal(a):
tak som sa trochu poradila, a chcem sa spytat, ci zrebec bol pred pripustanim vysetreny na herpes virus EHV-3? Ja by som verila antibiotikam, ak ich kobyla uziva, malo by sa to dat do poriadku, drzim palce

tak od zacatku: byla po porodu, a vet udelal vyplach, ale asi nic moc.
pak se mu kobyla nezdala, ale vet predepsal jen equipalazon.
antibiotika dostala hodne pozde, a to zabraly az ty druhe..
vet to podcenil a je to tam kde to je. kamarad nevi jestli byl hrebec vysetreny, a a ni nevedel ze se to dela. jestli se to teda dela bezne..ja sama nevim, s hrebci skusenosti nemam.
puchyre nema, byla dobra az do porodu

29.11.2007 11:22

santosek napsal(a):

Vypadá to na zánět dělohy, okamžitě volat veta, který kobylu vypláchne a přeléčí. Okamžitě!!! Jinak hrozi sepse organismu.

29.11.2007 12:12

raja napsal(a):
Vypadá to na zánět dělohy, okamžitě volat veta, který kobylu vypláchne a přeléčí. Okamžitě!!! Jinak hrozi sepse organismu.

Pokud možno nějakého jiného veta než toho co dosud- vypadá to že není moc dobrý. Ty výplachy jsou na místě ale pouze od veta!!!

29.11.2007 14:10

raja napsal(a):

sepsi uz mela

29.11.2007 14:18

santosek napsal(a):
sepsi uz mela

Myslim ze by bylo nejlepsi opravdu zavest kobylku na kliniku do Brna, mohou ji tam poskytnout 24 hodinovou peci. ceny jsou myslim prijatelne. mrknete na
web: www.kchk.eu

29.11.2007 21:17

andul napsal(a):
Myslim ze by bylo nejlepsi opravdu zavest kobylku na kliniku do Brna, mohou ji tam poskytnout 24 hodinovou peci. ceny jsou myslim prijatelne. mrknete na
web: www.kchk.eu

no to vytéká mimo rodidla nebo špatně vidím tak jak to může souviset s dělohou ?

29.11.2007 21:48

jurasek napsal(a):
no to vytéká mimo rodidla nebo špatně vidím tak jak to může souviset s dělohou ?

je to píštel vedoucí do dělohy, která neměla kde vytéct, tak si prorazila cestu nohou, která byla v ten moment oslabena nějakým zánětem

30.11.2007 07:18

santosek napsal(a):

Neřeš to tady na diskuzi.

Já tohle měla u kobyly, která na záněty trpěla (snad celý život), nikdy se to nevyléčilo. Každý rok se dělaly výplachy, každyý rok se přeléčila ATB. Jenže prognoza je nejistá. Takže zavolej zkušeného veta, který vím, jak se výplach dělohy dělají.

Ono je to tak, že kobyla "hnije" vevnitř a když už je tam toho moc, tak to jde ven, protože kdyby to nešlo touhle cestou, ale naopak do organismu, tak kobylce by už nikdo zřejmně nepomohl. Takže nečekej!!! Zavolej veta!!!! A řeš to s ním!!!

Jo a počítej s tím, že kobyla bude těžce zabřezat a myslm, že zodpovědný majitel po kobylce se zánětama ani hříbě chtít nebude, ohrozil by tím život hříběte a kobyly.

30.11.2007 10:47

raja napsal(a):
Neřeš to tady na diskuzi.

Já tohle měla u kobyly, která na záněty trpěla (snad celý život), nikdy se to nevyléčilo. Každý rok se dělaly výplachy, každyý rok se přeléčila ATB. Jenže prognoza je nejistá. Takže zavolej zkušeného veta, který vím, jak se výplach dělohy dělají.

Ono je to tak, že kobyla "hnije" vevnitř a když už je tam toho moc, tak to jde ven, protože kdyby to nešlo touhle cestou, ale naopak do organismu, tak kobylce by už nikdo zřejmně nepomohl. Takže nečekej!!! Zavolej veta!!!! A řeš to s ním!!!

Jo a počítej s tím, že kobyla bude těžce zabřezat a myslm, že zodpovědný majitel po kobylce se zánětama ani hříbě chtít nebude, ohrozil by tím život hříběte a kobyly.

ahoj Ingrit jak ses ptala na tu cenu...mno měli jsme tam tři dny hřebce s kolikou a vzali si 15tis....

30.11.2007 12:25

santosek napsal(a):

Ahoj. U mojí kobyly bylo něco podobného po porodu. Měla dost velké hříbě,takže jsme ho museli vytáhnout a pak vet dojel a zachranoval co se dalo. Kobyla krvácela dovnitř a nepustila ven placentu.Trvalo to asi dva týdny než byla jakž takž v pořádku ovšem vet léčil antibiotika a výplachy a důkladně prohlédl placentu.Ale z kobyly odcházely zbytky ještě měsíc po ohřebení. Té dírky jsem se lekla,ale vet mi řekl,že to odchází hnis a zbytky z kobyly ven kromě výtoků z rodidel.Na to mi dal asi půl litru tinktury té žluté jodové co jse s ní desinfikují pupeční pahýly a já musela z té dírky mačkat vše ven a tlačit do té dírky tu tinkturu.Kobylu mi museli držet.Ale já jsem jí to dělala třikrát deně vatovou tyčinkou namočenou v tinktuře.Vlastně vytáčela ve směru hodinových ručiček až nic neteklo. Pak znovu. Kobyle pomohl pohyb a dnes už je snad docela v pohodě. Ale ta procedůra stála za to i když jsem u toho nadávala jak špaček.Jen pro zvědavost kobyla se hřebila v květnu a v září jsme už skákali padesátky. Tak kdyby vám to pomohlo budu ráda. Jinak náš PAN veterinář je skvělý a opravdu zkouší možné i nemožné.Tot vše.

30.11.2007 16:59

sajma napsal(a):
ahoj Ingrit jak ses ptala na tu cenu...mno měli jsme tam tři dny hřebce s kolikou a vzali si 15tis....

cau jani. jo dik za info..kobyla jde na kliniku do pardubic nakonec.

pro ,,raja"..ani jsem to nechtela nejakmoc resit, resime to s vetem, ale jen jsem chtela vedet jestli s tim ma nekdo skusenost..
dik vsem za rady

30.11.2007 19:28

santosek napsal(a):
cau jani. jo dik za info..kobyla jde na kliniku do pardubic nakonec.

pro ,,raja"..ani jsem to nechtela nejakmoc resit, resime to s vetem, ale jen jsem chtela vedet jestli s tim ma nekdo skusenost..
dik vsem za rady

ahojik, ak uz bude kobylka na klinike, dajte jej urobit test na ten virus, aspon budete na cistom, OK? Taketo vytoky a zapale mava na vedomi tento hnus

1.12.2007 18:26

bonita napsal(a):
ahojik, ak uz bude kobylka na klinike, dajte jej urobit test na ten virus, aspon budete na cistom, OK? Taketo vytoky a zapale mava na vedomi tento hnus

Tohle nebude problém viru, ale bakterie. Na viry nezabírají antibiotika. Na bakterie ano. Nejde o to co to způsobuje, ale jak to, že se to tam dostane. Důležité je zjistit, jak se tam ten "bordel" dostal.

Nenasává kobyla vzduch?

2.12.2007 10:32

raja napsal(a):
Tohle nebude problém viru, ale bakterie. Na viry nezabírají antibiotika. Na bakterie ano. Nejde o to co to způsobuje, ale jak to, že se to tam dostane. Důležité je zjistit, jak se tam ten "bordel" dostal.

Nenasává kobyla vzduch?

nenasává...začaloto špatným výplachem dělohy po porodu

tady je v celé své kráse

Přidejte reakci

Přidat smajlík