Dělám průzkum, jestli by byl na severní moravě zájem o pastevní ustájení 24/7 venku.Známy rozmýšlí to od jara rozjet u Třince (Karpentná).Poprosil mě ať mu s tím pomůžu.Neexistují nějaké stránky, kde je popsáno, jak přesně má takový venkovní odchov vypadat?Jak často krmit jádrem a jak?dokrmovat senem?Co v zimě, přes noc?Do jakého věku mužou být hříbata (hřebci a klisny) spolu?Jaká cena?
Děkuji za jakékoli postřehy.
Max. do jednoho roku hřebečky oddělit ;-) A taky bych to viděla tak, že záleží na každém, jak si to zrealizuje, každopádně dostatečný přísun sena (v zimě nonstop) je základ. Každý majitel bude mít nejspíš jiné požadavky co se týče jádra. Já mám koně venku (není to ale pastevní - málo místa) a až na jednoho jádro pravidelně nedostávají (jen občas kvůli vitamínům) Určitě mít možnost rozdělit pastvinu na víc částí, jednak kvůli regeneraci a taky to není marné, protože se může stát, že ne všichni se snesou... Stromy a členitý terén jsou dobré, přístřešek ale určitě taky není na škodu.
chema
napsal(a):
Dělám průzkum, jestli by byl na severní moravě zájem o pastevní ustájení 24/7 venku.Známy rozmýšlí to od jara rozjet u Třince (Karpentná).Poprosil mě ať mu s tím pomůžu.Neexistují nějaké stránky, kde je popsáno, jak přesně má takový venkovní odchov vypadat?Jak často krmit jádrem a jak?dokrmovat senem?Co v zimě, přes noc?Do jakého věku mužou být hříbata (hřebci a klisny) spolu?Jaká cena?
Děkuji za jakékoli postřehy.
No já mám koníky taky venku je rozhodně lepší trochu mrazu než prach a čpavek ve zděné stáji . Přístřešek a nebo husté stromy jsou potřeba , ale u těch stromů je taky důležité myslet na to , že na zimu ty listnaté opadají . Seno na zimu celý den jádro dávám podle věku a plemené koní ale dvakrát deně dostane každý jen se mění dávkování. Dělit koně do různých ohad je potřeba , protože nemůžeš dát dva dominantní koně spolu , když víš, že ani jeden neustoupí .