Ahoj všem!
Chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti se sarkoidy - ne bradavice, různé vyrážky apod. Koupila jsem mladou kobylku, která na sarkoidy (údajně) trpí, tak se chci podělit o zkušenosti - má jich docela dost, jeden z "obličeje" byl odstraňován zaškrcením, ale bohužel jí rána neustále mokvá, strup se po dni až dvou odlupuje a rána je tak vlastně pořád otevřená. Veterinář mi na to řekl, že se dělat nedá nic, nemám to prý ani dezinfikovat. Je to odborník, věřím mu, ale nejsem schopná ponechat otevřenou tkáň (není to do krve, vidět je žlutá vrstva pod kůží) velikosti dvojkoruny jen tak být. Kobylu jsem s tím kupovala a když se toho nezbavím, musím s tím prostě počítat, přesto mě ale láká představa, že by se toho zbavit dalo - slyšela jsem už nějaké informace o přípravku, aplikovaném veterinářem, z Anglie, údajně dražším nebo o přípravku AW1, aplikovaném po dstranění, který by měl právě zahojit ránu - prý se s ním léčí na klinice v Brně, ale jinde není moc dostupný. Nevím, co je na tom pravdy, máte někdo nějaké informace?
Četla jsem některé z předešlých příspěvků na toto téma, kde veterinář vyhrožoval majitelce, že koník může zemřít - můj veterinář řekl, že se to neděje, nejhorší případ může nastat, pokud se nádorky rozhodnout nerůst na povrch, ale do plochy... Ale kolik veterinářů, tolik názorů, nicméně bych se ráda dozvěděla všechny alternativy - jestli operovat, zaškrcovat, leptat nebo nechávat, zkoušet bylinky (nějaké na kůži jsem zakoupila a bereme je druhý měsíc). Pokud bych věděla, že kobyle pomůžou v Brně, klidně si našetřím...
Prostě piště, děkuji za názory!!
sanulka
napsal(a):
Ahoj všem!
Chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti se sarkoidy - ne bradavice, různé vyrážky apod. Koupila jsem mladou kobylku, která na sarkoidy (údajně) trpí, tak se chci podělit o zkušenosti - má jich docela dost, jeden z "obličeje" byl odstraňován zaškrcením, ale bohužel jí rána neustále mokvá, strup se po dni až dvou odlupuje a rána je tak vlastně pořád otevřená. Veterinář mi na to řekl, že se dělat nedá nic, nemám to prý ani dezinfikovat. Je to odborník, věřím mu, ale nejsem schopná ponechat otevřenou tkáň (není to do krve, vidět je žlutá vrstva pod kůží) velikosti dvojkoruny jen tak být. Kobylu jsem s tím kupovala a když se toho nezbavím, musím s tím prostě počítat, přesto mě ale láká představa, že by se toho zbavit dalo - slyšela jsem už nějaké informace o přípravku, aplikovaném veterinářem, z Anglie, údajně dražším nebo o přípravku AW1, aplikovaném po dstranění, který by měl právě zahojit ránu - prý se s ním léčí na klinice v Brně, ale jinde není moc dostupný. Nevím, co je na tom pravdy, máte někdo nějaké informace?
Četla jsem některé z předešlých příspěvků na toto téma, kde veterinář vyhrožoval majitelce, že koník může zemřít - můj veterinář řekl, že se to neděje, nejhorší případ může nastat, pokud se nádorky rozhodnout nerůst na povrch, ale do plochy... Ale kolik veterinářů, tolik názorů, nicméně bych se ráda dozvěděla všechny alternativy - jestli operovat, zaškrcovat, leptat nebo nechávat, zkoušet bylinky (nějaké na kůži jsem zakoupila a bereme je druhý měsíc). Pokud bych věděla, že kobyle pomůžou v Brně, klidně si našetřím...
Ahojda.
Konečně jsem našla někoho, kdo má stejný problém... Můj vet mi nevyhrožoval, možná jsem to v té první kritické chvíli trochu přehnala, ale prostě mi řekl, že se toto může stát.
Můj kůň je má, různě mu pracují, měknou, tvrdnou, zmenšují se a zvětšují. Teď jsem si začala všímat, že mu chtějí jakoby vylézt na povrch, hned jsem to řekla vetovi a ten řekl, že se to může stát. Tak se vždycky udělají nahoře takové šupinky, které já olupuju. Jinak se mu to moc nezvětšuje. Spíše už se od začátku, co jsem na to přišla, udělaly asi 4 další, což mě dost štve! Jeden už zmizel úplně, měl ho mezi žuchvama, tak doufám, že už se neobjeví. Asi 3 má přirostlé ke svalu, jinak ostatní "jen" pod kůží, ke které jsou přirostlé.
Jen by mě zajímalo, co na to říká tvůj vet, to mě zajímá nejvíc. Protože mě řekl, ať počkám do jara, že to může zmizet, jinak budeme muset asi operovat nebo zaškrtit. Já se ale bojím, že se to zhorší. Ale nemám důvod vetovi nevěřit, samozřejmě...
Říkal, že operoval jednu kobylku asi 10x a pořád se tvořily nové, tak doufájm, že toto nám nehrozí..
Prosím napiš mi také, jaké bylinky používáš, děkuju.
Já bych taky dala peníze na léčbu v Brně, kdybych věděla, že pomůže, alespoň trochu.
Tvoji kobylku to naomak bolí? Mého valacha ne, můžu mu to mačkat, tahat a nic...
Koukala jsem na netu na léčbu u lidí, o zvířatech jsem nic nenašla, a bylo to spojené většinou s ledvinami, játry, plícemi atd..
Nejhorší je, že první měl pod hřívou a já myslela, že je to potní žlázka, které má většina koní a už jsem ho taky tak koupila, ale nedá se nic dělat a chci dělat vše pro to, aby se vyléčil.
Když budeš mít nějaké nové poznatky, pošli je prosím sem, nebo na můj mail ladies@seznam.cz .
Děkuju
sanulka
napsal(a):
Ahoj všem!
nazdárek,
tak já také vlastním klisnu, která má bradavice (aspoň jsme to takto s vetem nazvali). Měla jednu velikou asi o velikosti vlašského ořechu ještě v zelené slupce. Jednoho dne se tato bradavice začela rychle zvětšovat, ale pod kůží, tak jsme s vetem během týdne museli operovat. Klisnu jsme uspali (měla ji na břiše za podbřišníkem, takže položení bylo nezbytné) a vet jí tu bradavici vyřízl, ale říkal, že to bylo tak hluboké, že to musel podvázat. Musím to zaklepat, je to už rok a půl a zatím na postiženém místě žádné změny akorát v místě řezu jí nerostou chlupy. Po této operaci se jí udělalo několik nových bradaviček (asi 5) a vet mi doporucil koupit v lékárně Duofilm (humánní lék na bradavice). Tak jsem duofilmem poctivě mazala (nejdřív jenom jednu, abych věděla co to udělá) a asi po týdnu už na bradavici byla silná vrstva této zaschlé tekutiny, která se začala sama odlupovat, tak jsem to sloupla a postup zopakovala (vždycky se s tím sloupla vrstva té bradavice). Postupně jsem se dopracovala k tomu, že bradavice zmizely a už je to asi 3/4 roku co poslední bradavice zmizela, a zatím se nová neobjevila. Netuším jestli je to správná léčba, ale mě to prostě fungovalo. Vyzkoušejte a uvidíte, ten Duofilm není ani moc drahy, určitě jsem se vlezla do 100,- Kč. Akorát bacha je to určitě hodně silný a docela to leptá kůži, když se mi zdálo, že tam bradavice ještě je, ale měla to dost rozleptaný (postižené místo bylo růžovo červené), tak jsem jí dla chvíli pauzu ať se to trošku zhojí. Ještě mám jedem poznatek, ta moje klisna je na to bradavici dost citlivá,vždycky když jsem jí to natírala tak třepala kůží (myslím, že to nebolelo, ale spíš lechtalo)
zzana
napsal(a):
nazdárek,
tak já také vlastním klisnu, která má bradavice (aspoň jsme to takto s vetem nazvali). Měla jednu velikou asi o velikosti vlašského ořechu ještě v zelené slupce. Jednoho dne se tato bradavice začela rychle zvětšovat, ale pod kůží, tak jsme s vetem během týdne museli operovat. Klisnu jsme uspali (měla ji na břiše za podbřišníkem, takže položení bylo nezbytné) a vet jí tu bradavici vyřízl, ale říkal, že to bylo tak hluboké, že to musel podvázat. Musím to zaklepat, je to už rok a půl a zatím na postiženém místě žádné změny akorát v místě řezu jí nerostou chlupy. Po této operaci se jí udělalo několik nových bradaviček (asi 5) a vet mi doporucil koupit v lékárně Duofilm (humánní lék na bradavice). Tak jsem duofilmem poctivě mazala (nejdřív jenom jednu, abych věděla co to udělá) a asi po týdnu už na bradavici byla silná vrstva této zaschlé tekutiny, která se začala sama odlupovat, tak jsem to sloupla a postup zopakovala (vždycky se s tím sloupla vrstva té bradavice). Postupně jsem se dopracovala k tomu, že bradavice zmizely a už je to asi 3/4 roku co poslední bradavice zmizela, a zatím se nová neobjevila. Netuším jestli je to správná léčba, ale mě to prostě fungovalo. Vyzkoušejte a uvidíte, ten Duofilm není ani moc drahy, určitě jsem se vlezla do 100,- Kč. Akorát bacha je to určitě hodně silný a docela to leptá kůži, když se mi zdálo, že tam bradavice ještě je, ale měla to dost rozleptaný (postižené místo bylo růžovo červené), tak jsem jí dla chvíli pauzu ať se to trošku zhojí. Ještě mám jedem poznatek, ta moje klisna je na to bradavici dost citlivá,vždycky když jsem jí to natírala tak třepala kůží (myslím, že to nebolelo, ale spíš lechtalo)
Já to zkoušela namazal černou mastí, jestli by to nevytáhla, ale jen jeden, aby se něco nestalo, a nic... Toho duofilmu bych se celkem bála, pokud jde o sarkoidy, mohlo by to spíš ublížit než pomoct, je to dost agresivní.. Ale na bradavice je to dobrá věc, to jo..
ladys
napsal(a):
Já to zkoušela namazal černou mastí, jestli by to nevytáhla, ale jen jeden, aby se něco nestalo, a nic... Toho duofilmu bych se celkem bála, pokud jde o sarkoidy, mohlo by to spíš ublížit než pomoct, je to dost agresivní.. Ale na bradavice je to dobrá věc, to jo..
no vidíš, to já jsem vůbec nevěděla, ale naštěstí to dopadlo dobře, možná vet věděl co dělá, a podle čeho se pozná zda jde o bradavici či o sarkoid, ráda se přiučím
zzana
napsal(a):
no vidíš, to já jsem vůbec nevěděla, ale naštěstí to dopadlo dobře, možná vet věděl co dělá, a podle čeho se pozná zda jde o bradavici či o sarkoid, ráda se přiučím
Ahoj. Také jsme měli bradavice i sarkoidy. Máme cca měcís po operaci. Mám to celé nafocené, takže pokud bude mít někdo zájem....
zzana
napsal(a):
To bych taky na 100% ráda věděla.. Ale asi to bude tak, že sarkoid je pod kůží a není přirostlý k masu. Nebo já nevím. Koně, co jsem znala a měli bradavice, je měly už v horším stádiu. Takový ty puklý, co jim leze maso, nebo jak bych to napsala. Tady to jsou spíš takové kuličky, tvrdé, dají se vzít celé do prstů... No nevím, jak bych to popsala, to chce cítit v ruce... U mého valacha je to poprvé, co jsem se s tím setkala, předtím jsem neměla potuchy... A teď vlastně skoro taky. Je to taková ještě pořádně neprozkoumaná věc. A nikdo pořádně neví, jak to léčit.
ladys
napsal(a):
To bych taky na 100% ráda věděla.. Ale asi to bude tak, že sarkoid je pod kůží a není přirostlý k masu. Nebo já nevím. Koně, co jsem znala a měli bradavice, je měly už v horším stádiu. Takový ty puklý, co jim leze maso, nebo jak bych to napsala. Tady to jsou spíš takové kuličky, tvrdé, dají se vzít celé do prstů... No nevím, jak bych to popsala, to chce cítit v ruce... U mého valacha je to poprvé, co jsem se s tím setkala, předtím jsem neměla potuchy... A teď vlastně skoro taky. Je to taková ještě pořádně neprozkoumaná věc. A nikdo pořádně neví, jak to léčit.
Takže můj vet se ode dveří podíval a řekl, že to nejsou bradavice (jak tvrdili prodávající), ale sarkoidy - nezhoubný nádor (u lidí zhoubný, takže srovnávat léčbu asi nelze) a shrnul to jednoduše - nedělat nic, jedině pokud je to na nepohodlném místě (podbříšník, pod uzdečkou, mezi nohama, kde by si o to škrtala), tak se to dává pryč operativně nebo zaškrcením. A že ještě existuje lék z Anglie, který ale musí aplikovat veterinář sám, že je nebezpečné ho dát lidem do ruky a že je to dlouhodibější věc. Z toho jsem usoudila, že to je asi něco jako duofilm, který se používá pro lidi a leptá bradavici. Dle mého názoru je používání lidských léků na zvířata někdy nevhodné, takže bych to nedělala bez porady s veterinářem. Jinak mi přístup toho mého veta přišel dost laxní + to posuzování ode dveří (ani si na to nesáhl, nerozhrnul srst, nic, rozhodoval podle popisu příznaků), možná se s tím opravdu nic dělat nedá, možná je to složité a vetovi se do toho nechce. Je fakt, že moje kobča má toho po těle už dost, zatím vše menší, nic nepřekáží. Na tom xichtíku to už měla velké, tak to zaškrtili a teď nevím, jak to doléčit. Ještě jeden nezahojený má mezi předníma nohama, ale ten je ve stavu, že na tom má nalepené piliny a já nejsem typ, co se nechá zkopat od jinak hodného koně, aby mu z těla rval něco, o čem neví, jestli je to ještě přirostlé k tělu nebo už jen slepený strup s pilinami. Zkoušela jsem za to zatáhnout, ale kobylka reagovala bolestivě, tak jsem toho nechala. Jinak ji to nebolí, ale je jasné, že kvůli estetickým důvodům a dobrému pocitu bych se toho chtěla zbavit. Jeden článek na Equichannelu je na podobné téma a jedna majitelka tam píše, že se toho zbavila, psala jsem jí, ať mi popíše podrobněji, co zkoušela (píše o transfuzích vlastní krve, nějakých dvou lécích a snad i operaci, stačí zadat heslo sarkoid a objeví se příspěvky, všechny jsem je ještě nepřečetla), ale zatím nenapsala. Jen doufám, že když je to rozšířené už docela dost, někdo na tom dělá a provádí se výzkumy a třeba se něco vynalezne... Ten přípravek, co jsem koupila, se jmenuje nějak "DERMA...", bohužel si to nepamatuji, bylinná směs na kůži v plastikovém kbelíčku jako vitamíny...
sanulka
napsal(a):
Takže můj vet se ode dveří podíval a řekl, že to nejsou bradavice (jak tvrdili prodávající), ale sarkoidy - nezhoubný nádor (u lidí zhoubný, takže srovnávat léčbu asi nelze) a shrnul to jednoduše - nedělat nic, jedině pokud je to na nepohodlném místě (podbříšník, pod uzdečkou, mezi nohama, kde by si o to škrtala), tak se to dává pryč operativně nebo zaškrcením. A že ještě existuje lék z Anglie, který ale musí aplikovat veterinář sám, že je nebezpečné ho dát lidem do ruky a že je to dlouhodibější věc. Z toho jsem usoudila, že to je asi něco jako duofilm, který se používá pro lidi a leptá bradavici. Dle mého názoru je používání lidských léků na zvířata někdy nevhodné, takže bych to nedělala bez porady s veterinářem. Jinak mi přístup toho mého veta přišel dost laxní + to posuzování ode dveří (ani si na to nesáhl, nerozhrnul srst, nic, rozhodoval podle popisu příznaků), možná se s tím opravdu nic dělat nedá, možná je to složité a vetovi se do toho nechce. Je fakt, že moje kobča má toho po těle už dost, zatím vše menší, nic nepřekáží. Na tom xichtíku to už měla velké, tak to zaškrtili a teď nevím, jak to doléčit. Ještě jeden nezahojený má mezi předníma nohama, ale ten je ve stavu, že na tom má nalepené piliny a já nejsem typ, co se nechá zkopat od jinak hodného koně, aby mu z těla rval něco, o čem neví, jestli je to ještě přirostlé k tělu nebo už jen slepený strup s pilinami. Zkoušela jsem za to zatáhnout, ale kobylka reagovala bolestivě, tak jsem toho nechala. Jinak ji to nebolí, ale je jasné, že kvůli estetickým důvodům a dobrému pocitu bych se toho chtěla zbavit. Jeden článek na Equichannelu je na podobné téma a jedna majitelka tam píše, že se toho zbavila, psala jsem jí, ať mi popíše podrobněji, co zkoušela (píše o transfuzích vlastní krve, nějakých dvou lécích a snad i operaci, stačí zadat heslo sarkoid a objeví se příspěvky, všechny jsem je ještě nepřečetla), ale zatím nenapsala. Jen doufám, že když je to rozšířené už docela dost, někdo na tom dělá a provádí se výzkumy a třeba se něco vynalezne... Ten přípravek, co jsem koupila, se jmenuje nějak "DERMA...", bohužel si to nepamatuji, bylinná směs na kůži v plastikovém kbelíčku jako vitamíny...
Můj vet si na to sáhnul, prohmatal to a jakmile zjistil, že toho má víc, tak mě připravil na to, že to budou asi sarkoidy... Můj kůň to má přímo pod podbřišákem, takže odstranění bude nezbytné. Jeden má v třísle, takže si o to škrtá, takže ten asi taky a ostatní mu nějak nevadí (jen doufám, že si to nezačne škrábat). Já mu za to i tahám a nic... Ale sahám mu na to každý den několikrát, abych zjišťovala změny, takže teď už ví, že zas přijde osahávačka, tak se vždycky tak nevinně podívá.. Naštěstí si nechá sahnout všude, jen na veta se netváří, hned jak vejde do dvěří.
Vet to konzultoval s nějakými angličany a jak už jsem psala, jednu kobču operoval asi 10x a stejně se jí to dělalo dokola, jen na jiných místech..
Že je to nezhoubné jsem taky četla, ale okolo nic nepsali, tak jsem sáhla po lidských případech, které mě dost otrávily, protože přerůstají v rakovinu.
Taky říkám, že pošlu valacha do Brna " na výzkumy" , když se na něj naštvu.
ladys
napsal(a):
Můj vet si na to sáhnul, prohmatal to a jakmile zjistil, že toho má víc, tak mě připravil na to, že to budou asi sarkoidy... Můj kůň to má přímo pod podbřišákem, takže odstranění bude nezbytné. Jeden má v třísle, takže si o to škrtá, takže ten asi taky a ostatní mu nějak nevadí (jen doufám, že si to nezačne škrábat). Já mu za to i tahám a nic... Ale sahám mu na to každý den několikrát, abych zjišťovala změny, takže teď už ví, že zas přijde osahávačka, tak se vždycky tak nevinně podívá.. Naštěstí si nechá sahnout všude, jen na veta se netváří, hned jak vejde do dvěří.
Vet to konzultoval s nějakými angličany a jak už jsem psala, jednu kobču operoval asi 10x a stejně se jí to dělalo dokola, jen na jiných místech..
Že je to nezhoubné jsem taky četla, ale okolo nic nepsali, tak jsem sáhla po lidských případech, které mě dost otrávily, protože přerůstají v rakovinu.
Taky říkám, že pošlu valacha do Brna " na výzkumy" , když se na něj naštvu.
Taky mám kobylku se sarkoidem. Měla ho docela malý na krku, zrovna v oblasti nákrčáku. Pak se jí jeden rok začal zvětšovat a tak veterinář říkal, ať zkusím jezdit bez martingalu, že jí to toho zasahovat nebude, pokud jí to pomůže. Musím zaklepat, ale přestal se zvětšovat (teď je asi 1cm) a máme asi už tři roky pokoj. Jen se modlím, aby to tak vydrželo stále.
famona
napsal(a):
Taky mám kobylku se sarkoidem. Měla ho docela malý na krku, zrovna v oblasti nákrčáku. Pak se jí jeden rok začal zvětšovat a tak veterinář říkal, ať zkusím jezdit bez martingalu, že jí to toho zasahovat nebude, pokud jí to pomůže. Musím zaklepat, ale přestal se zvětšovat (teď je asi 1cm) a máme asi už tři roky pokoj. Jen se modlím, aby to tak vydrželo stále.
Tak dámy, popř. pánové, co toto téma budete potřebovat - píši novinky.
Poté, co jsem si VYMOHLA na veterináři mast AW1 (když jí rána po sarkoidu neustále ronila tekutinu a on mi na to řekl, že tak už to bude pořád), 5x ji aplikoval. Cena jedné aplikace byla 90,- Kč (bez cesty), bylo důležité se místa nedotknout a pokud by se to stalo, umýt, vydezinfikovat a 15 minut větrat místo styku. (Asi opravdu pěkný dryák). Oba sarkoidy se zatáhly černým strupem a pokračovat by to mělo tak, že mast zahubí všechny ty chorobně se množící buňky, místo se uzdraví a dokonce by mělo i znovu zarůst srstí.
Budu postupně psát, jak to pokračuje, mějte se fajn.
Greedy

XXX.XXX.146.50
Měl jsem valacha sarkoid jak pěst.3x podvazované a pokaždé dorostl. Pak jsem ho nechal stát venku při minus dvaceti a sarkoid omrzl a odpadl od té doby a to je 10 let nic. Myslím, že by stejnou službu udělal i tekutý dusík. Zajímavé bylo jen to, že když zmizel ten velký sarkoid postupně zmizeli i malé co byli na břiše
.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mno, taky jsem koupila kobylu se sarkoidem (nejspíš). Od veta jsem si sehnala ten lék - dvousložkový z USA (Anglie?). Dostal se ke mě ve formě 2 malých injekčních stříkaček s obsahem asi centimetr velikým. Toto za 1000 Kč. Střídalo se to jeden den jedna - druhý den pauza - třetí den druhá - čtvrtý den pauza - pátý den první -... a tak dál. Sarkoid odpadl po cca 14 dnech kůry a když se kůže zhojila, tak je tam zase.. ve stejné velikosti i podobě. Je to ale ten typ plochého sarkoidu - nejde zaškrtit.
Informace od mých vetů je taková, že sice se to dá operovat, ale nedoporučují, protože je velmi složitá rekonvalescence s nejistým výsledkem a možností dalšího rozšíření. Zkušnost známé u hodně drahého sportovního koně byly po operaci vyřazeni z provozu na cirka rok - kobyle se to rozlezlo z plecí až do oblasti podbřišníku, takže byla nepojízdná... ani nevím, jak se toho nakonec zbavily. Předpokládám, že "za draho" :(
Prostě je to svinstvo a lepší, když to není nikde nevhodně, to nechat žít vlastním životem a doufat, že bude latentní...

Jo, ještě jsem zapomněla podotknout, že pokud se rozhodnete sarkoid léčit, je doporučeno ho nedesinfikovat a na místo neaplikovat žádné desinfekce a hojivé přípravky. Prý podporují jeho opětovný růst a negují účinky "protisarkoidního" léku (polopaticky řečeno - ať se to zdá jakkoli krvavé a rozežrané, v čase léčby v léčbě pokračovat a nesnažit se ránu zhojit).

Sarkoid je nádor, recidivující, metastazující, někdy zhoubný. Informace o pro mě závažných věcech hledám velmi pečlivě, z kvalitních zdrojů.Za takový zdroj nepovažuji anonymní diskuzi lajek, které údajně taky měly něco hrbolatého na koni.
Nejprve je třeba vědět, jestli "to" je sarkoid, s vysokou přesností odhadu. To odhadne jen vet zameřený na kůži a nádory koní, který jich viděl stovky.Nebo rozhodne, jestli riskne biopsii a proč.
Takový vet je třeba profesor Derek C. Knottenbelt, University of Liverpool. Dermatologii a nádorům se věnuje mnoho let, na vysoké úrovni. Občas jezdí přednášet do kotlinky, údajně je velmi vstřícný k dotazům s fotografiemi mailem, které by poslal s popisem případu váš vet.
Informace od pana profesora o šesti typech sarkoidů zde:
https://www.liv.ac.uk/sarcoids/
V menu po pravé straně pod Treatment options najdete devět možných druhů léčby, podrobně o každém z nich najdete zde:
https://www.liv.ac.uk/sarcoids/treatmentinformationbooklets/
Pan profesor a jeho tým jsou "otci" pasty AW-4, což je cytostatikum 5 fluoruracyl + byliny, těžká chemie, používající se u onkologicky nemocných na místech se zvláštním režimem ředění těchto látek a likvidace zbytků. Patři to do ruky vetovi.Seznam vetů v kotlince, kteří ve spolupráci s prof Knottenbeltem AW-4 používají, je na netu, jeden z nich je určitě MVDr Seitl: http://www.horsevets.cz/clanky/detail/sarkoidy-u-koni
Další je určitě MVDr Filla, Napajedla, ten se dermatologií též zabývá podrobněji:
http://www.equichannel.cz/z-veterinarni-praxe-kozni-habronematoza-u-klisny-qh
Jsem taky lajka a přidám zkušenost: měla jsem před 9? lety nodulární sarkoid velikosti hrášku pomalu rostoucí/proto odstraňován/ u vnitřního koutku oka koně, odstraněno namíchanou mastí s 5-fluoruracylem a lidokainem/anestetikum/, mazáno v rukavicích, ob den, rukavice uchovávány a likvidovány jako nebezpečný odpad přes lékárnu, ložisko zmizelo zcela zhojením za 2 měsíce, nikdy vic se neobjevilo, místo nerozeznatelné.
napsal(a):
Sarkoid je nádor, recidivující, metastazující, někdy zhoubný. Informace o pro mě závažných věcech hledám velmi pečlivě, z kvalitních zdrojů.Za takový zdroj nepovažuji anonymní diskuzi lajek, které údajně taky měly něco hrbolatého na koni.
Nejprve je třeba vědět, jestli "to" je sarkoid, s vysokou přesností odhadu. To odhadne jen vet zameřený na kůži a nádory koní, který jich viděl stovky.Nebo rozhodne, jestli riskne biopsii a proč.
Takový vet je třeba profesor Derek C. Knottenbelt, University of Liverpool. Dermatologii a nádorům se věnuje mnoho let, na vysoké úrovni. Občas jezdí přednášet do kotlinky, údajně je velmi vstřícný k dotazům s fotografiemi mailem, které by poslal s popisem případu váš vet.
Informace od pana profesora o šesti typech sarkoidů zde:
https://www.liv.ac.uk/sarcoids/
V menu po pravé straně pod Treatment options najdete devět možných druhů léčby, podrobně o každém z nich najdete zde:
https://www.liv.ac.uk/sarcoids/treatmentinformationbooklets/
Pan profesor a jeho tým jsou "otci" pasty AW-4, což je cytostatikum 5 fluoruracyl + byliny, těžká chemie, používající se u onkologicky nemocných na místech se zvláštním režimem ředění těchto látek a likvidace zbytků. Patři to do ruky vetovi.Seznam vetů v kotlince, kteří ve spolupráci s prof Knottenbeltem AW-4 používají, je na netu, jeden z nich je určitě MVDr Seitl: http://www.horsevets.cz/clanky/detail/sarkoidy-u-koni
Další je určitě MVDr Filla, Napajedla, ten se dermatologií též zabývá podrobněji:
http://www.equichannel.cz/z-veterinarni-praxe-kozni-habronematoza-u-klisny-qh
Jsem taky lajka a přidám zkušenost: měla jsem před 9? lety nodulární sarkoid velikosti hrášku pomalu rostoucí/proto odstraňován/ u vnitřního koutku oka koně, odstraněno namíchanou mastí s 5-fluoruracylem a lidokainem/anestetikum/, mazáno v rukavicích, ob den, rukavice uchovávány a likvidovány jako nebezpečný odpad přes lékárnu, ložisko zmizelo zcela zhojením za 2 měsíce, nikdy vic se neobjevilo, místo nerozeznatelné.
Dobrý den, jak je možné že vám tuto mast doporučili na sarkoid přímo u oka? Tyto masti se nesmí v oblasti očí vůbec použít, také řeším sarkoid na očním víčku, přímo do sarkoidu se píchá BCG vakcína jelikož vypálení v tomto místě by bylo velmi riskantní.

Jsem přesvědčena, že každý léčebný postup použitý na sarkoid je rizikový, různě vážně.I sarkoid sám o sobě je rizikový, různě vážně..
Ať už z důvodu toho, že nezabere, nebo z důvodu, že způsobí nějaké nežádoucí účinky. BCG vakcína má též rizika. Nechat nádor růst v místě, kde bude vadit, je taky rizikové. Čekat, jestli se růst nezastaví nebo řešení odkládat na dobu, kdy bude nádor větší, je rizikové též. Chirurgie, imunologie, lokální záření- všechno je rizikové.
V našem případě jsme s ohledem na všechny nám známé okolnosti zvolili takto.Před cca 10ti lety bylo navíc informací a reálně možných postupů méně, i já jsem jich měla méně.Vybrali a zkusili jsme tento, jakmile se začala tkáň narušovat, výrazně jsme zpomalili a čekali i pauzou, postup znovu přehodnocovali a upravoval.
Osobně jsme přemýšlela hlavně o tom, jestli si kůň bude o něco třít hlavu a natře si to na rohovku, kam to může v nejhorším vést..Proto tam bylo anestetikum, aby nic neštípalo, nepálilo, nesvědilo a k tření neprovokovalo. Vyloučit to určitě úplně nelze, koně si ale hlavy drbou a rohovkové vředy si tak v normálních podmínkách způsobí výjimečně, je tam nepochybně mrkací reflex, který víčka zavře ještě před dotykem rohovky, žádný kůň si nedrbe ze strany hlavu s dokořán otevřeným okem..Riziko poškození a ztráty oka mi nepřišlo tak velké a následky tak katastrofální, abych volila třeba vyvázání nafest po celou dobu léčby-psychická pohoda imunitu též ovlivní..
Prostě jsem jako majitel zvířete za ně rozhodla, že se mi zdá jako nejméně špatné ze špatného postupovat takto, ex post to bylo rozhodnutí správné /nemuselo být a určitě nemusí být u druhého jen podobného případu a ve světle současných vědomostí a možností/.Každý musí za své zvíře volit sám.
Jo jo jak píšete, vše má svá rizika, také jsem tu BCG vakcínu nejdříve odkládala a zvažovala jiné možnosti protože hrozilo riziko anafylaktického šoku. Naštěstí se žádný šok nedostavil a kobyla to přežila, uvidíme jak se to bude vyvíjet, pokud nezabere BCG budu muset asi vypalovat a z toho mam opravdu nerva jelikož kobyla v tomhle moc nespolupracuje a co jí vadí si odrbe, tudíž mastička která by jí pálila sarkoid by jí určitě vadila a tak by jí odrbala a tím sarkoid podnítila k růstu, protože sarkoid když se dráždí tak bují. Vím že jsou i jiné možnosti jako např.mytomicin, moc se tady však nepoužívá.

Koupila jsem v zimě valáška s dvěma sarkoidy mezi předníma nohama. Po dovozu jsme neprve řešili chybějící očkování a sarkoidy přišly na řadu až za 2 měsíce. Mezitím mu vyrostly další dva na předkožce. Všechny byly ve velikosti jedno až dvoukoruny. Veterinářka Jana Zásmětová (spolupracuje s M. Seitlem - byl zmiňovám v příspěvku Žofré) aplikovala mast AW4. Po prvním mazacím cyklu (5 x mazání) se všechny sarkoidy pěkně vyloupaly. Bohužel u dvou zůstala jen nepatrná "stopečka" sarkoidu. Nasadili jsme tedy druhý mazací cyklus na ty zbylé dvě místa. Po následném vyloupání zůstaly jen jizvičky už bez sarkoidů. Doufám, že jsme se jich tímto definitivně zbavili (ťuk ťuk). Stále se ale u valáška snažím posilovat imunitu. Mast AW4, laicky řečeno, vyvolá zánět a ta špatná tkáň se odloučí a později odpadne. Pro koníka to není úplně příjemné. Po čtvrtém namazání ho to bolelo a dost opuchlo. Pomohl pohyb. Proto je také lepší toto podstupovat v zimě, kdy navíc ani neotravuje hmyz. Na druhou stranu je to léčení (bolestivá fáze) relativně krátké v délce několika dní a vyléčení je ve většině případů trvalé. Můj valášek to nesl statečně a nevyváděl ani při mazání. Za kousek mrkve postál, ani se nehnul.
Nanny

XXX.XXX.199.180
Taky máme valáška se sarkoidy. Měl jich už hodně, vet vždycky podvázal a odpadly. Teď má aktuálně jeden mezi zadníma nohama, nejprve vypadal docela dlouho jako verukózní z přiloženého odkazu, byl podvázán, ale během posledních několik dní se změnil a teď vypadá jako fibroblastický. Veterinář se na to přijede podívat zítra, mě ten pohled docela vyděsil, protože to vypadá fakt ošklivě, je to v podstatě živá tkáň, kape z toho tekutina a vůbec se to nehojí. Do telefonu ovšem veterinář říkal, že to je naprosto normální, že to je ta nemocná tkáň, co odumírá a později odpadne. No nevím, samozřejmě nejsem odborník a nic podobného jsem nikdy neviděla, ale doufám, že on tomu rozumí a udělá to, co je správné. Máte někdo zkušenosti s tímto typem? Například jsem četla, že by se to nemělo dezinfikovat, ale nám řekl oplachovat betadinou.
http://www.horsevets.cz/clanky/detail/sarkoidy-u-koni.
Take mam kobcu se sarkoidem, nechala jsem ji ho operovat, a zatim vse v poradku, musel vyriznout hodne tkane, pac to bylo hluboke, ale vse je v poradku a jiny se ji zatim nedela. Normalnr jsem dezinfikovala, a vse se zahojilo naprosto bez problemu, delali jsme to na podzim, kdy uz nejsou mouchy, kvuli infekcim. Tak doufam ze to tak uz zustane.
Kdysi jsme koníka se sarkoidy 2x operovali, když se to vrátilo potřetí, jen jsem to natírala Verumalem. Udělalo to krustičku, kterou jsem každý den sloupla, opět natřela a tak zcela zlikvidovala. Ovšem u nových majitelů se to po nějaké době opět oběvilo a tak ho zase pižlali.
Teď jsem náhodou narazila na to, že někomu pomohla homeopatika, tak to sem dám:
Carcinocin 1m- dát večer a ráno. Pak po 14 dnech zopakovat.
Thuja 200c - 2x týdně po dobu 2 měsíců.
Vzhledem k tomu, že za vyzkoušení téměř nic nedáte, tak bych to asi zkusila.
Taky mám koníka šimlíka, který měl od tří let problém se sarkoidy, většinou na prsou, podvázala jsem je, odpadli,... pak se tam přestaly vyskytovat. Před třemi lety se mu začal dělat zespodu na ocasu... Doktor říkal že s tím nemám nic dělat, že to ani nejde, je tam jemná napnutá kůže, nemá se to tam jak zatáhnout když to vyříznou... Když byla boule velká jak pingpongový míček tak sem na něj nastoupila že to prostě není normální, ať mi řekne co s tím... Nic... Během dalších dvou měsíců vyrostla jako blázen tak jsem to konzultovala se specialisty, bylo mi řečeno, že jediná možnost je amputovat ocas protože to má prorostlý až mezi obratle... Jenže jako u koně který je šílený z jedné mouchy amputovat celý ocas?! Teď tam má bouli velkou skoro jako tenisák, občas mu tam vznikne malá prasklinka a krvácí to, nezbyde mi nic jiného než to umýt vodou a počkat až to zase přestane. Nedávno jsem s velice dobrým veterinářem konzultovala amputaci a řekl mi, že ta boule pod ocasem je to nejmenší co má a můžu být ráda když to jenom občas krvácí. Je prý totiž vevnitř tak prorostlý nádory, že stejně normálního věku se nedožije (je mu 9 let) a že amputovat mu ocas je to nejhorší co pro něj můžu udělat protože se bude akorát trápit. Takže nějaká rada, nápad nebo něco jak bych mu mohla prodloužit či zpříjemnit život?

Tak to mě mrzí. Doporučuji zkonzultovat na stránkách ENERGY http://www.energyvet.cz/cz_poradna_59
Mám s jejich produkty výborné osobní zkušenosti.
Rozhodně bych se snažila s tím něco dělat ne jen čekat, může to dopadnout blbě, ale to dopadne i když se nebude nic dít.Znala jsem koníka co měl něco příšerného na uchu, nikdo s tím moc nechtěl nic dělat kvůli tomu místu, taky se hovořilo o amputaci ucha, když to přesně narostlo do rozměru, kdy to začlo to ucho stáčet k zemi svojí vahou, rozhoupali se.Pomohl jim veterinář Seitl, tak nějak to jméno, doporučil podvázat a pak aplikoval pastu AW4, Pokud by se aplikovalo na celou tu kouli, velká spotřeba masti a hrozilo prý že se v uchu prožere díra, takže se to podvázalo až to upadlo, začlo se to pálit tou mastí, dneska po asi roce tam má jen nepigmentovaný puntík.Třeba by to taky pomohlo, jen jsem chtěla dát naději...dávám fotky, ta 4 měla být před 3, podle času...
darsey
napsal(a):
Taky mám koníka šimlíka, který měl od tří let problém se sarkoidy, většinou na prsou, podvázala jsem je, odpadli,... pak se tam přestaly vyskytovat. Před třemi lety se mu začal dělat zespodu na ocasu... Doktor říkal že s tím nemám nic dělat, že to ani nejde, je tam jemná napnutá kůže, nemá se to tam jak zatáhnout když to vyříznou... Když byla boule velká jak pingpongový míček tak sem na něj nastoupila že to prostě není normální, ať mi řekne co s tím... Nic... Během dalších dvou měsíců vyrostla jako blázen tak jsem to konzultovala se specialisty, bylo mi řečeno, že jediná možnost je amputovat ocas protože to má prorostlý až mezi obratle... Jenže jako u koně který je šílený z jedné mouchy amputovat celý ocas?! Teď tam má bouli velkou skoro jako tenisák, občas mu tam vznikne malá prasklinka a krvácí to, nezbyde mi nic jiného než to umýt vodou a počkat až to zase přestane. Nedávno jsem s velice dobrým veterinářem konzultovala amputaci a řekl mi, že ta boule pod ocasem je to nejmenší co má a můžu být ráda když to jenom občas krvácí. Je prý totiž vevnitř tak prorostlý nádory, že stejně normálního věku se nedožije (je mu 9 let) a že amputovat mu ocas je to nejhorší co pro něj můžu udělat protože se bude akorát trápit. Takže nějaká rada, nápad nebo něco jak bych mu mohla prodloužit či zpříjemnit život?
Dobrý den, je mi to velice líto, musí to být bezvýchodná situace , no škoda že to nezkusil veterinář už na začátku podvázat a ne že říkal že to odoperovat nejde. Jinak to se asi nejedná o sarkoid pod tím ocasem, ale spíš o melanom ne? Ty se hodně dělají právě pod ocasem, jinak sarkoidy nemetastázjí do orgánů, je to pouze kožní problém, u melanomů si tím nejsem jistá...
napsal(a):
Tak to mě mrzí. Doporučuji zkonzultovat na stránkách ENERGY http://www.energyvet.cz/cz_poradna_59
Mám s jejich produkty výborné osobní zkušenosti.
Tyto výrobky jsem aplikovala jak vnitřně tak vně a sarkoidy se nám ještě víc rozběhli
Mony.Packen

XXX.XXX.128.144
Ahoj ja mám AW4 pastu. Môžem ti predať.Môj kôn mal 5 sarkoidov na rôznych miestach. Keď som kúpila prvú pastu môja veterinárka mi predala ale bolo jej málo...potom som objednala z Anglicka.Ak máš záujem tak napíš na môj email. Účinok 100% u môjho koňa.Ale každopádne by som musela vidieť fotky tvojho sarkoidu a ak chces úkážem ti aké boli tie u môjho koňa.Kamarátkyn kôň teraz tiež bez problémov.:).
Letuce

XXX.XXX.42.151
Ahoj, kdo bojuje se sakoridy, určitě čtěte. Tento příspěvek je sice z roku 2008, ale zrovna včera jsem našla US web, kde psala paní článek s přiloženými fotkami, že se zbavila sarkoidů ústní vodou. Ano slyšíte dobře Sama jsem na to koukala, ale sarkoid opravdu zmizel a dávala i aktuální info, po několika letech po této "léčbě" se u nich již neobjevil
, psala, že pravděpodobně fluorid obsažený v zubních pastách a ustních vodách ničí sarkoidy.
Ústní voda se dá koupit v lékárně bez alkoholu (nepálící) a rozprašovačem aplikovat.
Takže, kdo vyzkoušel už všechno a neví si se sarkoidy rady, bude určitě rád i za podobné "babské" rady. Hodně štěstí a určitě jestli vyzkoušíte, tak nám sem pak napište, jak to dopadlo.
Darlia

XXX.XXX.253.247
Ahoj Mony Packen posles mi na teba mail koli paste a sarkoidom?
gloriebllum

XXX.XXX.163.46
Je sarkoid smrtelná nemoc?

gloriebllum
napsal(a):
Je sarkoid smrtelná nemoc?
Sama o sobě ne, ale může způsobovat koni takový diskomfort, že je nutná eutanázie.