Prosím všechny zkušené chovatele o pomoc s výběrem hřebce pro mojí kobylku.Kobylce je 15 let, vysoká, mohutná ryzka, pěkné chody, v mládí hodně krevná (až moc),čumivá, lekavá, roztěkaná ale hodná.Měla 3 hříbata, výborní skokani, nejznámější Ir od Marka Henštela(teda myslím že ho má ještě on).
Hledám něco levnějšího, nejlépe severní morava a nejlepe asi na živo.hříbátko bude hlavně na rekreaci, menší parkury.hledám zdravého hřebce, klidně zachovat Trakenskou krev, hlavně hodná, vyrovnaná, klidná povaha.
Před dvěmi lety jsem ji chtěla pustit Mineralem (hlavně kvůli barvy a povahy)inseminačně,několik pokusu a nechytla se.
Letos jsem uvažovala o nějakém Topasovi...mají pry výbornou povahu.
Prosím poradte
Její fotky na www.chema.estranky.cz
její původ http://www.schct.cz/pk/pk_display.php3?id=78451
chema
napsal(a):
Prosím všechny zkušené chovatele o pomoc s výběrem hřebce pro mojí kobylku.Kobylce je 15 let, vysoká, mohutná ryzka, pěkné chody, v mládí hodně krevná (až moc),čumivá, lekavá, roztěkaná ale hodná.Měla 3 hříbata, výborní skokani, nejznámější Ir od Marka Henštela(teda myslím že ho má ještě on).
Hledám něco levnějšího, nejlépe severní morava a nejlepe asi na živo.hříbátko bude hlavně na rekreaci, menší parkury.hledám zdravého hřebce, klidně zachovat Trakenskou krev, hlavně hodná, vyrovnaná, klidná povaha.
Před dvěmi lety jsem ji chtěla pustit Mineralem (hlavně kvůli barvy a povahy)inseminačně,několik pokusu a nechytla se.
Prosím poradte
Topas je fajn, potomstvo má většinou slušnou výkonnost a vzhled, ale na čumivou krevnatou kobylu to není žádný hit. pokud teda nechceš čumivé krevnaté hříbě.
Minerál by byl fajn, zklidňuje, ale kobča ho zjevně nechce
Máme taky jednu čumivku a letos přemýšlím o Mykonosovi 22, dává charakterní potomstvo i z méně charakterních kobyl
janulka
napsal(a):
Topas je fajn, potomstvo má většinou slušnou výkonnost a vzhled, ale na čumivou krevnatou kobylu to není žádný hit. pokud teda nechceš čumivé krevnaté hříbě.
Máme taky jednu čumivku a letos přemýšlím o Mykonosovi 22, dává charakterní potomstvo i z méně charakterních kobyl
A odkud je a za kolik nevis?
chema
napsal(a):
Prosím poradte
Názor laika- co zkusit Albertovec? Stojí tam All my Dreams a Comero. Zvolila bych nejspíš Comera. Už i to, že tvoje kobylka má albertovský původ, tak bych si (možná i nesprávně) myslela, že na Albertovci budou působit hřebci, kteří by měli navazovat na ty jejich kobyly?
stieberova
napsal(a):
Názor laika- co zkusit Albertovec? Stojí tam All my Dreams a Comero. Zvolila bych nejspíš Comera. Už i to, že tvoje kobylka má albertovský původ, tak bych si (možná i nesprávně) myslela, že na Albertovci budou působit hřebci, kteří by měli navazovat na ty jejich kobyly?
chema
napsal(a):
Prosím poradte
Hani a co zkusit Mustang? Na stránkách mají i výběr hřebců a samí krasavci. Co vím potomci po Calanthanovi a LePatronovi jsou fajn.
www.staj-mustang.cz
chema
napsal(a):
Prosím poradte
Welsh coba!!! Z hřebčína Prettoria,Hanušovice,přirozeně,napichat říji,zkontrolovat březost,dvojčata....
thesis
napsal(a):
Hani a co zkusit Mustang? Na stránkách mají i výběr hřebců a samí krasavci. Co vím potomci po Calanthanovi a LePatronovi jsou fajn.
www.staj-mustang.cz
No někde jsem slyšela od zasvěceného člověka, že právě němci ale většinou ne moc dobře navazujou na český koně - kobyla má super původ, asi bych neriskovala co vzejde z němce, ale zvolila právě český chov. (Taky mě překvapuje že to první hříbě po Renomee není ani zapsané do PK, asi žádný zázrak) V původu má Quoniama, tak by nebylo marný na něj navázat a prochovat to na nějakou generaci (sama to mám takhle u svýho a jsem maximálně nadšená - koník je charakterově a výkonostně 100%).
Ir má zase v původu právě Topase, tady máš možnost vidět co z toho vzešlo a je to nepochybně dobrej kůň, to by mohla být teoreticky sázka "na jistotu" zvolit hřebce z této linie...
Vím že je spousta lidí nadšená z němců a bezpochyby je bude doporučovat, ale já osobně mít klisnu s takovým původem zašátrám raději v českém chovu. Krom toho jestli klisna nezabřezává inseminačně (taky máme takovou krásku, matku toho mýho - dala 5 hříbat, ale inseminačně ani prd), tak dobrýho němce live teda neznám (ale klidně mě poučte) - všechno je to inseminačně
janda
napsal(a):
No někde jsem slyšela od zasvěceného člověka, že právě němci ale většinou ne moc dobře navazujou na český koně - kobyla má super původ, asi bych neriskovala co vzejde z němce, ale zvolila právě český chov. (Taky mě překvapuje že to první hříbě po Renomee není ani zapsané do PK, asi žádný zázrak) V původu má Quoniama, tak by nebylo marný na něj navázat a prochovat to na nějakou generaci (sama to mám takhle u svýho a jsem maximálně nadšená - koník je charakterově a výkonostně 100%).
Ir má zase v původu právě Topase, tady máš možnost vidět co z toho vzešlo a je to nepochybně dobrej kůň, to by mohla být teoreticky sázka "na jistotu" zvolit hřebce z této linie...
Vím že je spousta lidí nadšená z němců a bezpochyby je bude doporučovat, ale já osobně mít klisnu s takovým původem zašátrám raději v českém chovu. Krom toho jestli klisna nezabřezává inseminačně (taky máme takovou krásku, matku toho mýho - dala 5 hříbat, ale inseminačně ani prd), tak dobrýho němce live teda neznám (ale klidně mě poučte) - všechno je to inseminačně
Já jsem tady mustangovce napsala jen jako tip jelikož jsou od Třince fakt kousek. Znám dva koně po Topasovi, ale asi jsem trefila na ty zrovna nic moc, postavy teda nic moc, spíš nic. a povahy, kobyla ujetá střeštěná a valach totální blb, nemyslím to zle prostě je hloupý, ale myslím že to není otcem ale výchovou, jelikož kobylka se na stará kolena dostala do krásných podmínek a je prý naprosto zlatá. All my Dreamse jsem viděla osobně na živo a musím říct že je to opravdu krasavec, ale víc o něm nevím. Jo a teda ten nápad s tím cobem byl myšlený vážně? Na větší ponici bez PP by to mohl být velký přínos ale proboha né pro Chemu.To ji může pustit rovnou Pretoria Pegasem co ho má za rohem.
thesis
napsal(a):
Já jsem tady mustangovce napsala jen jako tip jelikož jsou od Třince fakt kousek. Znám dva koně po Topasovi, ale asi jsem trefila na ty zrovna nic moc, postavy teda nic moc, spíš nic. a povahy, kobyla ujetá střeštěná a valach totální blb, nemyslím to zle prostě je hloupý, ale myslím že to není otcem ale výchovou, jelikož kobylka se na stará kolena dostala do krásných podmínek a je prý naprosto zlatá. All my Dreamse jsem viděla osobně na živo a musím říct že je to opravdu krasavec, ale víc o něm nevím. Jo a teda ten nápad s tím cobem byl myšlený vážně? Na větší ponici bez PP by to mohl být velký přínos ale proboha né pro Chemu.To ji může pustit rovnou Pretoria Pegasem co ho má za rohem.
Ono asi nebude Topas jako Topas :)) Známá připustila (zlatou!!) kobču A1/1 Topasem-24 (Démonem) a hříbě - dneska teda už dospělá kobyla je temperamentní citlivý pošuk. Mám dojem, že právě i ten Démon povahově právě nic moc.
strelish
napsal(a):
Ono asi nebude Topas jako Topas :)) Známá připustila (zlatou!!) kobču A1/1 Topasem-24 (Démonem) a hříbě - dneska teda už dospělá kobyla je temperamentní citlivý pošuk. Mám dojem, že právě i ten Démon povahově právě nic moc.
Jo já vím že jich je víc ale neznám je a osobně jsem neviděla ani jednoho hřebce Topase, takže kdo ví o tom co má super potomky pak napište i jeho číslo, oni se myslím číslovali ne? Jelikož jeden kůň měl napsáno Topas 8
thesis
napsal(a):
Jo já vím že jich je víc ale neznám je a osobně jsem neviděla ani jednoho hřebce Topase, takže kdo ví o tom co má super potomky pak napište i jeho číslo, oni se myslím číslovali ne? Jelikož jeden kůň měl napsáno Topas 8
Jo jo, číslovali. A já to mám blbě, Démon je Topas-23 ne 24 (holt sedím u noťasu...)
strelish
napsal(a):
Jo jo, číslovali. A já to mám blbě, Démon je Topas-23 ne 24 (holt sedím u noťasu...)
Jo tak to s váma musím souhlasit - není Topas jako Topas. Démona (Topase-23) bych osobně taky nedoporučovala. Já teda po něm osobně znala jenom jednoho hřebce, ale nevím nevím. Jako na to že to byl hřebec to bylo velice hodné zvíře, charakterní, ošetřované i dětmi, ale pod sedlem magor (též mě sestřelil, tak mu to hold nemůžu zapomenout). A bůh ví kde vlastně skončil, ale ve sportu určitě ne.
Jmenoval se Topgar, krásnej odznakovej vraník, tak kdyby o něm někdo něco věděl, celkem by mě to zajímalo.
All my dreamse jsem též viděla naživo, ale když už si vybrat na Albíku tak jsem jednoznačně pro Comera - nejen kvůli tomu že je to teda sakra úžasný hřebec na pohled, ale když si kámoška co má prdlou A1/1 usmyslela že chce na ní prostě šimla tak jsem se informovala u kámošky co na Albíku dělá na Majálese a evidentně ho tam co do charakteru moc nemusí. Vehementně mi doporučovali právě Comera, že i charakterově je to naprosto dokonalý kůň
janda
napsal(a):
Proboha proč coba na kobylu s takovým původem?????????
Tak ale to by byl teda hodně úlet. No nevím , ale na takový křížení nemám dobrej názor
Pročetla jsem si původ své kobylky, osobně bych šla do hřebce Amarcord Biofaktory, má výborný charakter, výkonnost a příliv zušlechťovací plnokrevné krve, možná i hřebec Orido, jeho temperament mám ráda, ale každý má jiné představy :-)).Nejlépe je si prohlídnout na SCHCT kompletní katalog hřebců a vybírat raději přirozenou plemenitbu, protože inseminačně ji to zřejmně nevyhovuje( Minerál se dobře chytá ).Vyšetřená sonem asi byla že, pokud jste inseminovali...Máš nějakou představu o barvě potomka?
janulka
napsal(a):
Ahoj, rozhodně bych Albertovec nedoporučovala. Co jsem kde potkala od tamtud z mladšího chovu je všechno chabrus na nohy. Ale možná jsem potkala jen ty "špatné" jedince. A jestli je kobyla čumivá a je i třeba trochu tvrdohlavá, tak na ni nepouštěj ano Comera, chtěla jsem ho taky, ale moje kobyla je už tak svéhlavá a tímhle bych to pohřbila totálně. Jsou po něm dost těžko jezditelní koně. Pokud bys byla hodně trpělivá a chtěla dobrého drezuraka, tak ano ale na koníka pro zábavu a pohodáře to rozhodně po tomto hřebci není. Toť můj názor, ale někdo má možná jené zkušenosti. Velmi charakterní hřebec je Orido, též vynikající skokan. Také Palisko je prý miláček.Jinak mě takhle z fleku nic víc nenapadá.
sonet
napsal(a):
Pročetla jsem si původ své kobylky, osobně bych šla do hřebce Amarcord Biofaktory, má výborný charakter, výkonnost a příliv zušlechťovací plnokrevné krve, možná i hřebec Orido, jeho temperament mám ráda, ale každý má jiné představy :-)).Nejlépe je si prohlídnout na SCHCT kompletní katalog hřebců a vybírat raději přirozenou plemenitbu, protože inseminačně ji to zřejmně nevyhovuje( Minerál se dobře chytá ).Vyšetřená sonem asi byla že, pokud jste inseminovali...Máš nějakou představu o barvě potomka?
Dík moc všem za návrhy...nemám s připouštěním a hřebci žádné zkušenosti.
Barva není důležitá.
Ir je po Idolovi.Ten je mrtvý i kdyz mám moznost mít po nem sperma.Znám od nej více koní a vetsinou pekní pošuci.
Albertovec moc nemusím.Chemě tam jako hříbátku pěkně zničili psychiku...nějak jim to nemůžu odpustit.
Inseminačně jsme zkoušeli několik měsíců a nic.Samozřejmě měla veškerá vyšetření.Taky už nějakých 5-6 let neměla hříbě.
Jestli máte nějaké další návrhy tak sem s něma.nejlépe i s cenou za připouštění a místem kde se hřebec nachází.
Orido tu byl vyzdvihován dvakrát, nevíte kde je a kolik stojí?
chema
napsal(a):
Barva není důležitá.
Ir je po Idolovi.Ten je mrtvý i kdyz mám moznost mít po nem sperma.Znám od nej více koní a vetsinou pekní pošuci.
Albertovec moc nemusím.Chemě tam jako hříbátku pěkně zničili psychiku...nějak jim to nemůžu odpustit.
Inseminačně jsme zkoušeli několik měsíců a nic.Samozřejmě měla veškerá vyšetření.Taky už nějakých 5-6 let neměla hříbě.
Jestli máte nějaké další návrhy tak sem s něma.nejlépe i s cenou za připouštění a místem kde se hřebec nachází.
V nemoderce mi doporucovali i nejakeho 2667 Chazar...neznáte ho?
chema
napsal(a):
V nemoderce mi doporucovali i nejakeho 2667 Chazar...neznáte ho?
Orido je u Müllera v Mněticích, ne? Aspoň loni tam byl. Ale koukni do katalogu hřebců na www.schct.cz
chema
napsal(a):
Prosím poradte
Tenhle klučina je taky povahově zlatý, ale pouští letos jen kobyly Equus Kinský.
chema
napsal(a):
Prosím poradte
ještě ve skoku
chema
napsal(a):
Barva není důležitá.
Chemo tak naprosto tě chápu - vzhledem k ročníku tvojí kobyly si umím představit co tam s ní prováděli, páč k nám přišlo před 9 lety podobně "dojebaných" úžasnou péčí 15 albertovských koní - samí hřebci (z toho 2 plemenní) a jen 2 valaši. No to bylo něco - od tý doby se mi při slově Albertovec taky ježily chlupy.
Ale musím říct, že to že hřebčín koupil Hájek a do vedení dosadil znovu Vítka bylo to nejlepší co mohlo hřebčín potkat. V tom jim hodně fandím, protože si nevzali na bedra jednoduchý úkol - zůstalo jim tam hodně vypatlaných koní z dob předchozích a nic než bordel a rozpadající se ruiny plný myší. Ale to jak tam současná situace postupuje vpřed, to smekám. Fakt Albertovci fandím co to dá, protože po dlouhý době jsou tam konečně lidi co se nesnaží hřebčín vytunelovat (to už by stejně ani nešlo, to už stihli předchozí majitelé), ale skutečně obnovit jeho bývalý lesk.
Takže házet ho do jednoho pytle s tím čemu předtím měli drzost říkat hřebčín není zrovna na místě.
Tím se do tebe samozřejmě nechci navážet ani ti albertovský plemeníky nutit, jen se snažím uvést věci na pravou míru pro ty méně znalé.....
saaga
napsal(a):
ještě ve skoku
Janda:
díky za objasnení.Já nemám vubec zadne informace o albertovci a verim ze kdyz se neceho chytnou dobri lide tak se muzou dit divy.Doporucila bys mi nekoho od tamtud?jde mi vazne hlavne o tu vyrovnanou povahu.mam to docela blizko takze bych se nebranila kdyby to stalo za to.
Na equichannelu mi nekdo radil zachovat jeji linii rodu.Poradne si ji nastudovat a najit neco vhodneho.Ale to se lehce rika...vubec mi ty jmena koni v jejim puvodu nic nerikaji a uz vubec nevim jak mam takovou linii zachovat.Proste spanelska vesnice..mate s tim nekdo zkusenosti?
chema
napsal(a):
Janda:
díky za objasnení.Já nemám vubec zadne informace o albertovci a verim ze kdyz se neceho chytnou dobri lide tak se muzou dit divy.Doporucila bys mi nekoho od tamtud?jde mi vazne hlavne o tu vyrovnanou povahu.mam to docela blizko takze bych se nebranila kdyby to stalo za to.
Na equichannelu mi nekdo radil zachovat jeji linii rodu.Poradne si ji nastudovat a najit neco vhodneho.Ale to se lehce rika...vubec mi ty jmena koni v jejim puvodu nic nerikaji a uz vubec nevim jak mam takovou linii zachovat.Proste spanelska vesnice..mate s tim nekdo zkusenosti?
Jojo, já bych taky byla pro zachování linie, takže v tom případě je ale Albík pasé, protože tam není takový hřebec.
Zachovat linii je údajně (dle slov na slovo vzatých odborníků, z prstu si to nevycucávám) nejlepší prokřížit potomstvo na 3-4 generaci. To znamená že potomek bude mít v linii matky i otce ve 3 nebo 4 generaci stejnou linii. Protože tím nedochází k prznění příbuzenskou plemenitbou, ale právě k utvrzení výborných vlastností toho určitého hřebce či matky.... (toto lze právě vystopovat v původu těch nejlepších hanoverských koní, že otec i matka třeba pochází z linie Cor de la Bryere apod.
Já to tak mám podobně u svýho koně - matka je po Quoniam 145, který je po Quoniam (zakladatel linie). Otec je zase po Quoniam III, který je po Quoniam II-A a ten po Quoniam (zakladatel chovu) - čili potomek má ve třetí generaci matky stejnou linii jako otec ve čtvrté. A musím říct že je to pravdu nesmírně talentovaný kůň (klisna dala už 5 hříbat, ale myslím že co do ochoty pracovat a skokového potenciálu je tenhle nejlepší. Co se týče chrakteru tak je to hold z větší části vlastně trakén - takový kůň pro jednoho pána. Nesmí se uspěchat nebo na něj tlačit, protože se začne bránit.
Tvoje kobyla je také Quoniamka že? No co jsem koukala tak plemeníků z Quoniamovské linie tolik není (páč si stále pohrávám s myšlenkou ukecat přítele-majitele klisny, že bychom z ní také vyrazili ještě jednoho Quoniamovce)
Konkrétně na Severní Moravě je v Oticích u Opavy Quartet (po Quoniam III)(má S výkonost) - toho znám osobně, je to jeden z těch co je k nám dovezli. Moc dlouho se u nás neohřál, ale zrovna dobré vzpomínky na něj nemám - nebyl zlý, ale ne moc dobře jezditelný, co si ho pamatuju já, tak pod sedlem býval častěji na zadních než na všech čtyřech. Ale podle mě to bylo právě zacházením na Albertovci. Jeho nynější majitelka by ti jistě pověděla víc, je to přece jenom už 9 let a citlivé zacházení ho mohlo změnit. Také ho bylo loni vidět na kolbištích v soutěžích do stupně S a poměrně úspěšně.
Další je tu Quintet (také po Quoniam III) - stojí u Holého v Amoně. Nevím jestli ho znáš - je to známý pošuk kolbišť (ale zas má T výkonost), bylo těžké ho ujezdit, urvával se skoků a to hodně. Ale jednu dobu ho jezdil i David Fialka, který nás občas trénuje a ten říkal že pokud ten kůň před sebou neměl skok, mohlo ho jezdit i malé děcko. O potomstvu taky nevím, myslím že se coby plemeník po tom co předvádí na kolbištích zrovna nepřetrhne, ale zas někomu může kůň co jde s vervou do všeho imponovat
Jako otec toho mýho (nebyl to plemeník, ale kobyla nechtěla za boha zabřeznout ), byl taky pěknej vymaštěnec, výkonost nijak oslnivá, ale díky bohu potomek se asi "podědil" a vůbec je spíš celej víc na matku jak na otce. nebo že by dědu či pradědu?
Tu linii z které pochází matka neznám, tak nemůžu soudit, ale třeba bude někdo vědět a hodí něco do frcu.....