Poskytování první pomoci u koní?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.1.2008 18:42

Ahoj,máte někdo zkušenosti s první pomocí u koní?Třeba po ošklivým pádu nebo úrazu?Jeden takový se mi stal po kopnutí od hřebce do obličeje teď v srpnu.Našťěstí to nebylo tak vážný.Jen modřiny,roztržený ret a obočí a vyražený přední zub s malý otřesem mozku a z toho sem byla 5 dní hospitalizovaná na chirurgii v J.H. Zajímalo by mně,jestli jste se s tím taky někdo už setkal a jaký byla vaše reakce.

28.1.2008 18:49

andy zahourova napsal(a):
Ahoj,máte někdo zkušenosti s první pomocí u koní?Třeba po ošklivým pádu nebo úrazu?Jeden takový se mi stal po kopnutí od hřebce do obličeje teď v srpnu.Našťěstí to nebylo tak vážný.Jen modřiny,roztržený ret a obočí a vyražený přední zub s malý otřesem mozku a z toho sem byla 5 dní hospitalizovaná na chirurgii v J.H. Zajímalo by mně,jestli jste se s tím taky někdo už setkal a jaký byla vaše reakce.

Nojo to znám já spadla při tréninku z kobylky a tradá na chirurgii kde mě poslali sanitkou do jiný nemocnice kde jsou na to prej lépe vybavení .. no měla jsem zlomenou kost vraženou do ramenního kloubu.. 2 operace, dráty v ruce, a půl roku sem marodila,

28.1.2008 18:53

red and white napsal(a):
Nojo to znám já spadla při tréninku z kobylky a tradá na chirurgii kde mě poslali sanitkou do jiný nemocnice kde jsou na to prej lépe vybavení .. no měla jsem zlomenou kost vraženou do ramenního kloubu.. 2 operace, dráty v ruce, a půl roku sem marodila,

No ty bláho,hlavně že je to už všechno fajn.Hele a dostala si peníze jako úrazový?Mě pojišťovna zaplatila jen 500,že prý to neni velký úraz a teď sem byla na opreci se zubem,protože mi vykopl zub i s kouskem kosti.A operace mi stojí 20tis. To je co?

28.1.2008 19:03

No ty bláho,hlavně že je to už všechno fajn.Hele a dostala si peníze jako úrazový?Mě pojišťovna zaplatila jen 500,že prý to neni velký úraz a teď sem byla na opreci se zubem,protože mi vykopl zub i s kouskem kosti.A operace mi stojí 20tis. To je co?

No mě dali asi 5 tisíc, nebo tak nějak a připojistila jsem se na rizikový sport

28.1.2008 19:21

red and white napsal(a):
No mě dali asi 5 tisíc, nebo tak nějak a připojistila jsem se na rizikový sport

No tak já jsem měla těch úúúúúrazůůůůůů
Rozbytá hlava - několikrát , natržený třísla - 2 týdny jsem se nemohla ani postavit , zlomený nos , obrovská modřina přes celé lítko - spadla jsem po úskoku koně do boku po leknutí a on mi o tu nohu zabrzdil přišlápl ji a potom po ní oběma kopýtkama sjel až na zem . Naposledy jsem měla roztrženou bradu po kopnutí hříběte na vyjížďce .
Mohla bych vyprávět , pokaždé návštěva chyrurgie ale jen jednou jsem byla týden v nemocnici . Jako sedmilettá jsem čistila březí kobyle kopyta a moc jsem se jí opřela o břicho - ona mě kopla do jater a do hlavy - vypadala jsem jako Quasimodo
Bolelo mě břicho , tak jsem chodila zhrbená a měla jsem šíleně nateklé roztržené víčko - radost pohledět Mno a to je jen výběr

28.1.2008 19:23

vyplatena suma zavisi od poistovne, reps od vysky poistneho...a este aj od toho, ako poistovna uraz ohodnoti...
mne jedna poistovna ohodnotila na 14% poistnej sumy, a druha na 50%..takze dost rozdiel..
inak som tiez absolvovala kopanec do sanky, stastie som mala ze hned nedaleko bola lekarka, ktora poskytla prvu pomoc..
nemocnica v danom okrese si ma chcela nechat do doby kym nevideli snimky,tak ma spokojne prenechali nemocnici "doma"..

28.1.2008 19:26

elba1 napsal(a):
vyplatena suma zavisi od poistovne, reps od vysky poistneho...a este aj od toho, ako poistovna uraz ohodnoti...
mne jedna poistovna ohodnotila na 14% poistnej sumy, a druha na 50%..takze dost rozdiel..
inak som tiez absolvovala kopanec do sanky, stastie som mala ze hned nedaleko bola lekarka, ktora poskytla prvu pomoc..
nemocnica v danom okrese si ma chcela nechat do doby kym nevideli snimky,tak ma spokojne prenechali nemocnici "doma"..

este doplnim k operacii... tiez mi chyba par zubov a kus kosti, ale kedze sa jedna o dekoraciu, resp nejde o nevynutnu operaciu, tak by z nej poistovna nepreplatila ani korunu, a cca 100 tisic navyse nemam... ani na mostik neprispievaju...

28.1.2008 19:35

elba1 napsal(a):
este doplnim k operacii... tiez mi chyba par zubov a kus kosti, ale kedze sa jedna o dekoraciu, resp nejde o nevynutnu operaciu, tak by z nej poistovna nepreplatila ani korunu, a cca 100 tisic navyse nemam... ani na mostik neprispievaju...

memmory: koukám že já mám proti tobě docela štěstí kromě mé slavné operace jsem pokaždý vyvázla s modřinama nebo škrábancema popř. nějaké to nateklé koleno když to se mnou kobylka v plném cvalu naprala do klidně stojíciho koně.. .. zato ty jsi byla asi v nesprávný čas na nesprávném místě

28.1.2008 19:38

red and white napsal(a):
memmory: koukám že já mám proti tobě docela štěstí kromě mé slavné operace jsem pokaždý vyvázla s modřinama nebo škrábancema popř. nějaké to nateklé koleno když to se mnou kobylka v plném cvalu naprala do klidně stojíciho koně.. .. zato ty jsi byla asi v nesprávný čas na nesprávném místě

Jo já mám na to vždycky štestí Taky se koníčkovi povedlo občas v lese při cvalu mezi stromi zapomenout že on se mezi ně sice vejde , ale že já tam mám ještě nohy to už mu nějak nedošlo Pár modřin , škrábanců , atd .... to už je asi klasika Ale ne zase tak strašné to nejni , někdy se mi podaří jezdit i bez úrazů

28.1.2008 19:40

memmory napsal(a):
Jo já mám na to vždycky štestí Taky se koníčkovi povedlo občas v lese při cvalu mezi stromi zapomenout že on se mezi ně sice vejde , ale že já tam mám ještě nohy to už mu nějak nedošlo Pár modřin , škrábanců , atd .... to už je asi klasika Ale ne zase tak strašné to nejni , někdy se mi podaří jezdit i bez úrazů

vážně?? občas i bez úrazů jo?? nojo dítě štěstěny

28.1.2008 19:44

red and white napsal(a):
vážně?? občas i bez úrazů jo?? nojo dítě štěstěny

Ne jen jezdím asi už 12 let tak se to nějak nazbýralo
Koníčka - Poníčka mám zlato

28.1.2008 19:47

memmory napsal(a):
Ne jen jezdím asi už 12 let tak se to nějak nazbýralo
Koníčka - Poníčka mám zlato

krásná fotečka

28.1.2008 19:49

red and white napsal(a):
krásná fotečka

Taková romantická

28.1.2008 19:50

memmory napsal(a):
Taková romantická

28.1.2008 19:52

red and white napsal(a):

Nějaký pohyb

28.1.2008 19:55

memmory napsal(a):
Nějaký pohyb

Já měla takových úrazů, u kterých byly vždycky nějaké kamarádky a ty na mě koukaly, jak puk a první pomoc? To nic.... V nemocnici nesčetněkrát...
Ale připojištění na rizikový sport mi neuznali, že bych prý musela být v nějaké organizaci.. Licenci nemám, takže smůla...

28.1.2008 20:17

ladys napsal(a):
Já měla takových úrazů, u kterých byly vždycky nějaké kamarádky a ty na mě koukaly, jak puk a první pomoc? To nic.... V nemocnici nesčetněkrát...
Ale připojištění na rizikový sport mi neuznali, že bych prý musela být v nějaké organizaci.. Licenci nemám, takže smůla...

Takže to je důležitá licence aby mi uznali ririzový sport jo?No tak to sem na tom stejně jako ty.Já mám kamarádku na kterou se převrátila její kobylka a měla zhmožděnou nohu,silný otřes mozku a mám za to že nějaký šrouby v koleni.
A fakt jste se ještě nesetkali ve vašem okolí s první pomocí?
Jezdím už 7 rokem a ani já jsem se nesetkala s nějakým velkým úrazem,jen sem párkrát slyšela v okolí že se něco stalo.Že se starší kobylka převrátila na mladou holku a ta měla něco s tříslema a je na vozíčku.
Sice se učím první pomoc,páč studuju zdrávku,ale nedokážu si představit jak bych jí dávala kamarádce co u ní jezdím.Když na to pomyslím tak mám mráz po zádech.

28.1.2008 20:20

Takže to je důležitá licence aby mi uznali ririzový sport jo?No tak to sem na tom stejně jako ty.Já mám kamarádku na kterou se převrátila její kobylka a měla zhmožděnou nohu,silný otřes mozku a mám za to že nějaký šrouby v koleni.
A fakt jste se ještě nesetkali ve vašem okolí s první pomocí?
Jezdím už 7 rokem a ani já jsem se nesetkala s nějakým velkým úrazem,jen sem párkrát slyšela v okolí že se něco stalo.Že se starší kobylka převrátila na mladou holku a ta měla něco s tříslema a je na vozíčku.
Sice se učím první pomoc,páč studuju zdrávku,ale nedokážu si představit jak bych jí dávala kamarádce co u ní jezdím.Když na to pomyslím tak mám mráz po zádech.

Jednou jsem jen viděla na hubertce jak kobyla co skákala proutěnky si myslela , že proskočí špičkama kopyt i tu pevnou překážku , zakopla a převrátila se saltem i s holkou , ta si ukousla asi 2 cm z jazyku a střep z brýlý se jí zapíchl do oka , naštěstí tam byla nachystaná sanitka . Fujky :-((((

28.1.2008 20:27

memmory napsal(a):
Jednou jsem jen viděla na hubertce jak kobyla co skákala proutěnky si myslela , že proskočí špičkama kopyt i tu pevnou překážku , zakopla a převrátila se saltem i s holkou , ta si ukousla asi 2 cm z jazyku a střep z brýlý se jí zapíchl do oka , naštěstí tam byla nachystaná sanitka . Fujky :-((((

No tak to muselo být dost ošklivý.Já jsem taky měla brýle,když sem dostala kopanec do hlavy,ale naštěstí jedno sklíčko kvůli prasknutí brýlí vypadlo a na druhým se udělala silná rýha,vůbec nevím od čeho,páč kdybych dostala přimo do brýlí,nejspíš bych měla zlomený noc nebo tak něco.
A teď momentálně vypadám asi takhle.....

28.1.2008 20:39

No tak to muselo být dost ošklivý.Já jsem taky měla brýle,když sem dostala kopanec do hlavy,ale naštěstí jedno sklíčko kvůli prasknutí brýlí vypadlo a na druhým se udělala silná rýha,vůbec nevím od čeho,páč kdybych dostala přimo do brýlí,nejspíš bych měla zlomený noc nebo tak něco.

pro andy a ladys: teda nevim, jestli zrovna licence by byla nejaka vyhra. Ja ji mam a odmitli me pojistit prave proto, ze delam rizikovy sport a tak by se jim to nevyplatilo, leda za jisty drobny priplatek.....musela bych si lamat ruce i nohy nekolikrat denne aby se mi to vyplatilo

28.1.2008 20:40

Já na hubertu sletěla a poutkem od biče jsem si shora rozřízla zápěstí až na kost. No ještě jsem měla otřes mozku a nějaký ty šlapance - kobylka proletěla celým lotem a smetly jsme ještě dalších 5 koní a já byla pod nima. Hned po pádu mi nic moc nebylo, ono mi to došlo až když sem si všimla, že na mě pořád všichni koukaj a šlo se jenom krokem a tak nějak jsem přestala cítit tu ruku, tak mě nakonec museli koně vést. No saniťáci mě jenom prohmataly, na zápěstí dali pár mašliček a poslaly do nemocnice. No každopádně už nikdy žádný hubert na vypůjčeným koni...

28.1.2008 20:41

cibi napsal(a):
pro andy a ladys: teda nevim, jestli zrovna licence by byla nejaka vyhra. Ja ji mam a odmitli me pojistit prave proto, ze delam rizikovy sport a tak by se jim to nevyplatilo, leda za jisty drobny priplatek.....musela bych si lamat ruce i nohy nekolikrat denne aby se mi to vyplatilo

ahojky ja teda zadny uraz jeste nemela ale pocitam s tim ze me to urco ceka. Chtela jsem se zeptat jak se to prihodi ze clovek dostane kopacku do hlavy? nejak si neumim predstavit pri jake situaci.

28.1.2008 21:07

anobbona napsal(a):
Já na hubertu sletěla a poutkem od biče jsem si shora rozřízla zápěstí až na kost. No ještě jsem měla otřes mozku a nějaký ty šlapance - kobylka proletěla celým lotem a smetly jsme ještě dalších 5 koní a já byla pod nima. Hned po pádu mi nic moc nebylo, ono mi to došlo až když sem si všimla, že na mě pořád všichni koukaj a šlo se jenom krokem a tak nějak jsem přestala cítit tu ruku, tak mě nakonec museli koně vést. No saniťáci mě jenom prohmataly, na zápěstí dali pár mašliček a poslaly do nemocnice. No každopádně už nikdy žádný hubert na vypůjčeným koni...

Spíš bych řekla - No kažodápně už nikdy navlíkat poutko od bičíku na zápěstí...

To byla první z věcí, kterou mi mlátili do hlavy. A věděli proč asi...

28.1.2008 21:20

sccary napsal(a):
ahojky ja teda zadny uraz jeste nemela ale pocitam s tim ze me to urco ceka. Chtela jsem se zeptat jak se to prihodi ze clovek dostane kopacku do hlavy? nejak si neumim predstavit pri jake situaci.

No tak já dostala kopačku na vyjížďce ve cvalu - hříbě si chtělo hrát , táta se na něj zašklebil a on po něm vyhodil , já seděla na něm - mám poníka , kdyby to byl velký kůň kopačku by dostal on .

28.1.2008 21:32

sccary napsal(a):

Já si jen pamatuju,že sem spadla a šla si pro něj.Nic víc už nevím až když sem se pak probudila,když na mě volal a běžel za mnou přítel a já držela v ruce zakrvácenej mobil, zakrvácený rajtky a vestu a seděla na louce.Přítel to viděl že se prý hřebec prudce otočil prdelí ke mně a rozběhl se.A nejspíš si musel vyhodit,páč sem měla rozbytý brýle,roztžený ret,obočí a přední zub venku a pak mi musel sjet po pravé paži dolu,protože sem tam byla odřená a měla druhý den velkou modřinu přes celou paži.
Jo a pamatuju si,když sem přijela do nemocnice,ležela na vozítku,jak sem rodičům říkala že jezdit nepřestanu.Tenkrát z toho byla mám uplně bez sebe a asi 2 měsíce jsem jezdila potají,protože mi to máma chtěla zakázat.Teď už jezdím normálně a všechno se ustálilo,jen to už nechci zažít nikdy znovu.Nelituju že se to stalo,ale mrzí mě že sem tím vylekala přítele.

Neregistrovaný uživatel

28.1.2008 21:39
Neregistrovaný uživatel

impact napsal(a):
Spíš bych řekla - No kažodápně už nikdy navlíkat poutko od bičíku na zápěstí...

To byla první z věcí, kterou mi mlátili do hlavy. A věděli proč asi...

nejhorší,co sem asi kdy zažila,když kopnul kamarádku kůň do hlavy a byla 5minut v bezvědomí.pak se probrala a vůbec netušila,co se stalo a strašně sme jí museli přesvědčovat,aby se nechala odvézt do nemocnice,kde si pár dní pobyla s otřesem mozku...

28.1.2008 22:22

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
nejhorší,co sem asi kdy zažila,když kopnul kamarádku kůň do hlavy a byla 5minut v bezvědomí.pak se probrala a vůbec netušila,co se stalo a strašně sme jí museli přesvědčovat,aby se nechala odvézt do nemocnice,kde si pár dní pobyla s otřesem mozku...

Já dostala čutanec do břicha a byla jsem v bezvědomí, první pomoc mi taky dávali, ale to si nepamatuju Pak mě odvezli do nemocnice a měla jsem vnitřní krvácení do břicha. Já osobně dávala první pomoc taky několikrát nejen u koní při bezvědomí a zlomeninách, ale i u bouraček na silnici. A dokonce jsem dávala první pomoc i koni.

29.1.2008 09:09

Jsem slyšela, že prý Delur No nezávídím

29.1.2008 09:22

racina napsal(a):

Delura řadíš ke mě nebo to bylo mířeno na někoho jiného???Já Delura neznám, ale to neva, pokud se mu něco stalo tak doufám, že je o.k. Já dávala první pomoc mému koni a toho jsme zachránili a teď už je jako rybička

29.1.2008 15:47

racina napsal(a):

Jojo byl to on, byla to moje chyba-to jako uznávám.Teď alespoň mám zkušenost a na hřebce už nemám chuť sednout.
Víťo prosím tě máš ty fotky z honu za medovinou?Myslíš že by jsme se mohli zase domluvit na cd?Každopádně bych ti dala peníze,to slibuju.Hele koukala sem že tvoje ségra shání strakatýho koníka,už nějakýho našla?Narazila jsem na jednoho na bazosu a mě osobně se docela líbí.

29.1.2008 15:48

naftalinka napsal(a):
Delura řadíš ke mě nebo to bylo mířeno na někoho jiného???Já Delura neznám, ale to neva, pokud se mu něco stalo tak doufám, že je o.k. Já dávala první pomoc mému koni a toho jsme zachránili a teď už je jako rybička

pro naftalinka: Nene to nebylo na tebe.Znám se s Vítou,takže to bylo na mě.Ty máš taky Dellura?

29.1.2008 15:55

Jojo byl to on, byla to moje chyba-to jako uznávám.Teď alespoň mám zkušenost a na hřebce už nemám chuť sednout.
Víťo prosím tě máš ty fotky z honu za medovinou?Myslíš že by jsme se mohli zase domluvit na cd?Každopádně bych ti dala peníze,to slibuju.Hele koukala sem že tvoje ségra shání strakatýho koníka,už nějakýho našla?Narazila jsem na jednoho na bazosu a mě osobně se docela líbí.

jasně přepálím a pošlu. Písni mi adresu ještě jednou.
Segruše už našla kobylku až z Děčína nádhernou strakatou :-)
Takže do dvou měsíců by měla být doma. Včera jí byli zaplatit :-)

29.1.2008 16:00

racina napsal(a):
jasně přepálím a pošlu. Písni mi adresu ještě jednou.
Segruše už našla kobylku až z Děčína nádhernou strakatou :-)
Takže do dvou měsíců by měla být doma. Včera jí byli zaplatit :-)

Racina : fotky , fotky ..... Novej přírůstek do naší ifauna rodinky

29.1.2008 16:09

memmory napsal(a):
Racina : fotky , fotky ..... Novej přírůstek do naší ifauna rodinky

už se mi zdá, že jí tady ukazovala :-)
Bude jí rok - tatka je paint horse Blue Eye Jane Valley a mamka ČT s arabem
Jmenuje se Sally

29.1.2008 16:10

racina napsal(a):
už se mi zdá, že jí tady ukazovala :-)
Bude jí rok - tatka je paint horse Blue Eye Jane Valley a mamka ČT s arabem
Jmenuje se Sally

a ještě jedna - teď už je o dost větší

29.1.2008 16:13

racina napsal(a):
a ještě jedna - teď už je o dost větší

Fešnada - další westerňák do klubu

29.1.2008 16:17

memmory napsal(a):
Fešnada - další westerňák do klubu

Jen je blbý, že segra jezdí anglii tak uvidíme :-) prý zkusí western, jen tak :-)

29.1.2008 16:21

racina napsal(a):
Jen je blbý, že segra jezdí anglii tak uvidíme :-) prý zkusí western, jen tak :-)

No PH a anglie ..... newím no

30.1.2008 18:03

memmory napsal(a):
No PH a anglie ..... newím no

Ja měla vždycky jen trapne nehody....Na střední naraženou páteř,a to jsem spadla pěkně předpisově na zadek.Bohužel to mělo nějaké vedlejší následky a už 3 roky mě permanentně bolí záda, k tomu se mi objevila skolioza,když mi sesedla páteř
Jinak mi vyplatila mysli..2tis?
Pak jeden blbý váskok do kopce,kobča to nějak načasovala beze mě,a skončilo to rozseknutym rtem zevnitř a posunutym zubem a plno krve,protože mi rozsekla i nad rtem z venku...14 dní zubní dlaha.3dny jsem nemohla mluvit...ale nikdo nic nepoznal
A nedávno když jsme sváželi mladase z pastvin mi jeden pořízek hupsnul na malíček,zlomená nebyl...ale něco nebylo OK,ale rozumějte Irskýmu doktoru co že vám jako je
Bolí to ještě ted,ca po 2měs..ha ha.

30.1.2008 20:29

shantal88 napsal(a):
Ja měla vždycky jen trapne nehody....Na střední naraženou páteř,a to jsem spadla pěkně předpisově na zadek.Bohužel to mělo nějaké vedlejší následky a už 3 roky mě permanentně bolí záda, k tomu se mi objevila skolioza,když mi sesedla páteř
Jinak mi vyplatila mysli..2tis?
Pak jeden blbý váskok do kopce,kobča to nějak načasovala beze mě,a skončilo to rozseknutym rtem zevnitř a posunutym zubem a plno krve,protože mi rozsekla i nad rtem z venku...14 dní zubní dlaha.3dny jsem nemohla mluvit...ale nikdo nic nepoznal
A nedávno když jsme sváželi mladase z pastvin mi jeden pořízek hupsnul na malíček,zlomená nebyl...ale něco nebylo OK,ale rozumějte Irskýmu doktoru co že vám jako je
Bolí to ještě ted,ca po 2měs..ha ha.

pro Racina: můžu se zeptat, odkud z Děčín přesně má tvoje sestra to hříbátko? Nebo od koho? děkuju

zezulinka

31.1.2008 08:21
zezulinka

ash napsal(a):
pro Racina: můžu se zeptat, odkud z Děčín přesně má tvoje sestra to hříbátko? Nebo od koho? děkuju

Z Horních Habartic :o)
Ono to malinko Víťa (Racina) popletla, je to ještě kus od Děčína :o)

31.1.2008 09:54

No já jsem naštěstí žádnou pomoc dávat nemusela. Ale osobně se mi stalo pár menších úrazů - obražená páteř po pádu z koně z JO na záda, naštěstí to bylo v zimě, kdy se jezdilo v hale na měku na pilinách, jinak to mohlo dopadnout o dost hůř. No a pak po mě ještě přeběhl kůň, konkrétně ve cvalu mi plnou vahou přešel přes nárt, nic zlomenýho, jen ta podkova tam byla vidět ještě 3 týdný(znáte to napřed červený, pak modrý, modrofialový, zelený,...), no monokl přes všechny prsty a nárt...

31.1.2008 18:04

rebeks napsal(a):
No já jsem naštěstí žádnou pomoc dávat nemusela. Ale osobně se mi stalo pár menších úrazů - obražená páteř po pádu z koně z JO na záda, naštěstí to bylo v zimě, kdy se jezdilo v hale na měku na pilinách, jinak to mohlo dopadnout o dost hůř. No a pak po mě ještě přeběhl kůň, konkrétně ve cvalu mi plnou vahou přešel přes nárt, nic zlomenýho, jen ta podkova tam byla vidět ještě 3 týdný(znáte to napřed červený, pak modrý, modrofialový, zelený,...), no monokl přes všechny prsty a nárt...

zezulinka: není náhodou od Hruštinců? maminka Debra, hnědka s lysinou....Č s arabem? Jezdila jsem u nich

zezulinka

1.2.2008 07:48
zezulinka

ash napsal(a):
zezulinka: není náhodou od Hruštinců? maminka Debra, hnědka s lysinou....Č s arabem? Jezdila jsem u nich

Peta : Jéééé
to je náhodička,
nechceš mi napsat na mailík?

Klarisa2

30.7.2020 13:03
Klarisa2

XXX.XXX.226.251

Já jsem měla úrazy po pádu z koně tři. První úraz byla naštěstí jen naražená kostrč. Najížděla jsem s kobylkou na křížek v klusu. Jenomže kobylka špatně odhadla odskok a skočila z velké dálky, a protože tehdy jsem ještě byla nezkušená, prostě jsem to neuseděla a spadla. Podruhé jsem spadla z jiného koně, ale měla jsem lehký otřes mozku a pohmožděnou krční páteř. Helma mi dokonce praskla. Cválala jsem s koníkem a chtěla najet na kruh, jenomže on se najednou roztryskal k ostatním koním, kteří šli krokem po obvodu jízdárny a já jsem spadla. Třetí úraz byla naražená levá holeň. Stalo se mi to s kobylkou, se kterou jsem měla ten úraz na skoku. Kobylka ten den neměla dobrý den, a když jsem s ní nacválala, najednou se roztryskala a udělala tři takové skoky (trochu jako kdyby vyhodila, ale ne úplně) a ještě u toho dala hlavu dolů, takže jsem jí sklouzla na krk a po hlavě letěla dolů. Naštěstí jsem ve vzduchu udělala takový kotrmelec, takže to odnesla jenom ta noha. Jednou mě také kůň kousl do prstu. Asi tři dny jsem to měla hrozně oteklé a z rány vytékal hnis, ale pak se to zahojilo.

30.7.2020 22:53
lyllith

XXX.XXX.203.222

Ajo, úrazy.. pár pádů jsem měla.. ale nebylo to nic vážného.. Až když jsem začala pravidelně docházet ke koním tak hned asi 2měsíce po začátku jsem ne příliš dobrovolně slezla z koně ve cvalu.. no kobyla bral čáru domů, mjaitel jel za ní.. já byla celkem v poho.. došla sme ke kobyle, nasedla a těch pár km jsem dojela na koni.. pak odřídila autem dalších 20 minut ale ruka stále bolela - zlomená klíční kost - po týdnu znovu na koni a úrazové sem ještě neřešila.. půl roku na to jsme sletěla z druhé kobyly.. to už bylo vážnější ale brala sem to se slovy to bude jen naražené zápěstí.. no z naraženého zápěstí se vyklubala zlomenina tušim vřetenní kosti kterou mi velmi ochotně rovnali :D po 2 týdnech mého usilovn=ho skučení mě přítel odvezl ke koním.. já s úsměvem na tváři hodila kobyle uzdu a jezdila si bez sedla se sádrou na ruce( v kruhovce)... pak jsem řešila úrazové.. no za oba pády mi daly celkem asi 12tis :D

Přidejte reakci

Přidat smajlík