Dobrý den,
bohužel mě dnes čekala nemilá zpráva a to ta, že mi seno už moc dlouho nevydrží a jediné, co je u nás k mání je senáž. Nejsem z toho zrovna nadšená, nikdy jsem ji nekrmila a tak žádám o radu. Mám 2koně- pony 130cm KVH, v mládí měl schvácená kopyta, momentálně málo využívaný (lehká práce 2x týdně) a plnokrevník, který ale momentálně léčí dlouhodobý problém s nohou (klidový režim, pouze stojí) a jelikož nohu nezatěžuje a pohyb má od veta zakázaný, ostatní nohy mu natékají. Poslední, o co bych stála je u obou dvou schvácení kopyt. Jakou krmnou dávku při krmení senáží byste doporučovali? A jak dlouho a v jakých dávkách koně navykat? Vím, že nejlepší by bylo sehnat seno, ale obvolala jsem v okolí co se dalo a nikdo nic nemá, jsem nucena vzít tu senáž. Za rady děkuji.
samantik
napsal(a):
Dobrý den,
bohužel mě dnes čekala nemilá zpráva a to ta, že mi seno už moc dlouho nevydrží a jediné, co je u nás k mání je senáž. Nejsem z toho zrovna nadšená, nikdy jsem ji nekrmila a tak žádám o radu. Mám 2koně- pony 130cm KVH, v mládí měl schvácená kopyta, momentálně málo využívaný (lehká práce 2x týdně) a plnokrevník, který ale momentálně léčí dlouhodobý problém s nohou (klidový režim, pouze stojí) a jelikož nohu nezatěžuje a pohyb má od veta zakázaný, ostatní nohy mu natékají. Poslední, o co bych stála je u obou dvou schvácení kopyt. Jakou krmnou dávku při krmení senáží byste doporučovali? A jak dlouho a v jakých dávkách koně navykat? Vím, že nejlepší by bylo sehnat seno, ale obvolala jsem v okolí co se dalo a nikdo nic nemá, jsem nucena vzít tu senáž. Za rady děkuji.
Napiš odkud jsi třeba ti někdo poradí kde sehnat. Jinak pardon senáží nekrmím tak neporadím.
samantik
napsal(a):
Dobrý den,
hmm nepoznam osobne kona, co sa po kvalitnej senazi schvatil(ale vsetko je mozne). Poradim takto: najprv navykaj tak, ze das 2/3 sena a pomixujes s 1/3 senaze. Potom davku senaze zvysuj na ukor sena a nakoniec davaj polku normalnej davky sena ale len cistej senaze, to uz by kone mali byt zvyknute na zmenu.
sabora

bonita
napsal(a):
hmm nepoznam osobne kona, co sa po kvalitnej senazi schvatil(ale vsetko je mozne). Poradim takto: najprv navykaj tak, ze das 2/3 sena a pomixujes s 1/3 senaze. Potom davku senaze zvysuj na ukor sena a nakoniec davaj polku normalnej davky sena ale len cistej senaze, to uz by kone mali byt zvyknute na zmenu.
taky mám možnost senáže, ale dva ji jestihnou sežrat, tuší že se má do 3dnů spotřebovat?
samantik
napsal(a):
Dobrý den,
Sežeň si seno, balík senáže nestihneš spotřebovat, minimálně půlku balíku určitě vyhodíš, né-li více, opravdu se rychle kazí. Kdyby bylo pod nulou, tak vydrží déle, ale při tomhle počasí opravdu nejdéle pět dní, spíše ty tři čtyři. Záleží také na kvalitě senáže. Sušší ti vydrží těch pět dní, pokud bude vlhčí, tak ty tři a začne se kazit a ty nikdy nevíš, jak vypadá. Do balíku nevidíš.
samantik
napsal(a):
Dobrý den,
my krmíme senáží. je to krmivo, které je výživnější a tak je ho třeba v objemu polovina než sena.ale je o hodně těžší. koně se z ní dost nasytí,takže já krmím svého oře kvh 145 cm, hafling/hucul kupkou vysokou 30 cm, a širokou asi 70 cm a je spokojený. senáží se sice nedá asi krmit pořád,koním chybí prvky ze sena,ale je to jako přechodné krmivo dobré. nám taky seno došlo a dovezou až po svátcích
stalonek
napsal(a):
my krmíme senáží. je to krmivo, které je výživnější a tak je ho třeba v objemu polovina než sena.ale je o hodně těžší. koně se z ní dost nasytí,takže já krmím svého oře kvh 145 cm, hafling/hucul kupkou vysokou 30 cm, a širokou asi 70 cm a je spokojený. senáží se sice nedá asi krmit pořád,koním chybí prvky ze sena,ale je to jako přechodné krmivo dobré. nám taky seno došlo a dovezou až po svátcích
äle jak říkám, spotřebujeme ji za 2 dny,máme totiž v jk 15 koní, takže u nás riziko že se zkazí nehrozí
Ahoj, dobrý den.
Z naší zkušeností víme, že se dá krmit koně pouze senáží a žádná kolika nehrozí. Musí být však dodržená určitá pravidla: kvalita senáže-a to jak už při výrobě (hlína), tak i při skladování (díry v obalu). A taky nesmíte koně nechat senáží se přecpávat. Pokud chcete krmit pouze senáží, je třeba ji koním dávkovat , nejlépe 3x denně: kůň o hmotnosti 500 kg by se měl krmit přibližně 9 - 10 kg / senáže denně, v zátěži možno více. Na každých +100 kg váhy navíc pak připadá navýšení o max. 2 kg. Protože je senáž mnohem více energetická než seno, může při větších dávkách docházet k tloustnutí koní, zvláště nejsou-li v zátěži. V tomto případě se doporučuje snížit dávku senáže a dokrmovat slámou nebo senem. POZOR !!! Koně je třeba na senáž -stejně jako na každý nový druh potravy- navykat postupně. Jinak by mohly vzniknout zažívací potíže. Tzn. ze začátku krmte spolu se senem a až později podávejte koni pouze senáž.
Pokud máte doma koní méně a nepodaří se Vám včas zkrmit velký balík senáže, poohlédněte se ve svém okolí, zda nějaký zemědělec nevyrábí malé senážní balíky. My si je pro naše koně vyrábíme (a nyní už prodáváme - vyrobíme mnohem více, než zkrmíme). Mají jen 40 kg, rozměry 60x60 cm , takže je s nimi super manipulace a není nutná technika. A malý balík zkrmíte během 1-4 dní podle počtu koníků. 1 balík je zhruba pro dva koně na dva dny.
Pokud byte měl někdo zájem nebo se chcete jen blíže zeptat, volejte tel 777 282 292 nebo pište na info@senazprokone.cz